Finanses

Latvijas Biznesa banka nopērk Igaunijas bankas akcijas

Inguna Šķepaste [email protected], 01.09.2003

Jaunākais izdevums

Latvijas Biznesa banka šonedēļ iegādājusies 18,7 % Igaunijas nelielās bankas Eesti Krediidipank akcijas. Akcijas Latvijas Biznesa banka iegādājusies par 12,6 milj. Igaunijas kronu. Par to Db informēja Latvijas Biznesa bankas prezidents Georgijs Dragiļevs, norādot, ka ar šo Igaunijas banku Latvijas komercbankai jau ilgāku laiku bijusi sadarbība. Taču kopīgi biznesa projekti vēl tikai būšot, pauž G. Dragiļevs, norādot, ka šī ir ilgtermiņa investīcija. Ieguvumu jutīšot gan Igaunijas komercbankas, gan arī Latvijas Biznesa bankas klienti sasvstarpējā sadarbībā, kā arī strādājo, piemēram, ar Krievijas uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nav gatavi tāpat atdot akcijas

Ieva Mārtiņa, Db, 19.12.2008

No kreisās: Danske Capital vecākais analītiķis Anti Partanens, Danske Capital direktors Kustā Aima un Firebird management LLC partneris Aians Hags

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas mazākuma akcionāri vēlas virzīt savu pārstāvi bankas padomē, jo nevēlas pārdot bankas akcijas un it īpaši par santīmiem. Pagājušā nedēļā valstij piederošā (ap 85 %) Parex banka uzrunājusi Parex bankas mazākuma akcionārus, vai tie nevēlas pārdot sev piederošās bankas akcijas.

Lai gan valsts pārstāvji nav oficiāli pateikuši, kāds ir iemesls šādam piedāvājumam, publiskā telpā ir izskanējis, ka 100 % Parex bankas valsts īpašumā ir nosacījums, lai Latvija varētu dabūt starptautiskos finansējumus, tostarp no Zviedrijas. Savus piedāvājumus par nosacījumiem pārdot Parex bankas akcijas svētdien gan bankai, gan Finanšu ministrijai nosūtījuši lielie mazākuma akcionāri - ārvalstu fondi: East Capital, Danske Capital Finland, Amber Trust un Firebird Management, kas ir vieni no lielākajiem investoriem Baltijas valstīs. Tomēr atbildi ārvalstu fondi nav saņēmuši ne no viena adresāta. Uzņēmējiem arī nav izdevies sazināties ar atbildīgajām amatpersonām. "Mūs biedē, ka tā vietā, lai valdība konstruktīvi un pa tiešo runātu par šīm akcijām, daži valdības pārstāvji komentē situāciju presē, ka ja ar akcionāriem nepanāks vienošanos, tad akcijas atņems, nacionalizēs. Protams, ir valdībā daudz diskusiju, bankā, ar kreditoriem, un mēs saprotam, ka laikam valdībai ir ar ko nodarboties, bet mēs sagaidām, lai nebūtu tādu paziņojumu presē [par to, ka var atņemt akcijas]," Db skaidroja Parex bankas 4.2 % akciju īpašnieces East Capital partneris Aivars Abramovičus (Aivaras Abromavicius).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā lietojam apzīmējumus: banku sektors, Lielais četrinieks, ārvalstu un vietējās bankas, banku filiāles. Piemēram, Rietumu Bankas vadība sociālajos tīklos min terminu Lielais piecinieks, bet Signet Bank un citas nereti retorikā izmanto apzīmējumu vietējās bankas.

Vai lietotie termini ir pašizdomāti, un kāds ir to pamats, uz šiem jautājumiem Dienas Bizness mēģināja rast atbildes, konsultējoties ar Latvijas Bankas speciālistiem.

Šādi jautājumi radās, lasot, piemēram, Rietumu Bankas ierakstus sociālajos tīklos Facebook un LinkedIn, kur bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja lieto apzīmējumu Lielais piecinieks. “Esmu gandarīta, ka Rietumu Banka pārstāv Latvijas kapitālu banku lielajā pieciniekā, turklāt ar būtisku atrāvienu no citiem tirgus dalībniekiem,” tā Jeļena Buraja pauda pērn, 8. decembrī, soctīkla Facebook Rietumu Bankas vietnē. Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kā arī jau pieminētā Jeļena Buraja plaši lieto vārdu salikumu vietējās bankas arī intervijās, tostarp Dienas Biznesā publicētajās. Līdztekus seko, ka tā sauktais Lielais četrinieks ir ārzemju kapitāla bankas, tomēr vai izteikumi ir precīzi un pamatoti ilgtermiņā – tas ir jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā, Baltijā, Eiropā un visā pasaulē bankas kontrolē aizvien stingrāk, un sodus tās izpelnās regulāri, neraugoties uz to, ka aizvien vairāk investē īpašu speciālistu apmācībā un atalgojumā. Kas soda, kā veidojas summas un kādēļ sodītāji ir dažādu valstu uzrauginstitūcijas, Dienas Bizness apkopoja dažādos medijos iepriekš publicēto, kā arī izvaicāja Latvijas Bankas ekspertus.

Vispirms, lai izprastu banku sodus, jo sevišķi, ja runa ir par naudas atmazgāšanas aizdomām, man ir pavisam vienkāršs piemērs no paša sadzīves, kas parāda problēmas būtību pēc līdzības. Visi zina par busiņiem, kas vadāja paciņas uz Lielbritāniju un atpakaļ, ņemot no klienta nelielu atlīdzību. Reiz Doveras ostā gadījās redzēt, kā šādu busiņu aiztur, un sapratu, ka tas nonāks zem preses, proti, par sodu, ka pārvadāta kontrabanda, busiņu iznīcinās. Bija iespēja painteresēties, par ko tik barga attieksme. Esot atrasts Krievijas marķējuma cigarešu bloks. Viens! Parunāju arī ar busiņa šoferi. “Nu nevaru es pārbaudīt katru paciņu! Saku, lai neliek, bet redzi, kāds ielika. Pat nezinu, kurš, jo konfiscēts ir viss!” tā šoferis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kas sagaida Latvijas 100 visbagātākos?

Lato Lapsa, Baltic Screen sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompāniju LAIKA STARS, speciāli Db, 08.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gads Latvijas visbagātākajiem cilvēkiem solās būt ļoti veiksmīgs, un izņēmums varētu būt vienīgi tranzīta nozare, kā arī atsevišķi megauzņēmumi, kuros iestājusies neliela stagnācija, - šāds ir rezultāts Baltic Screen un korporatīvo finanšu kompānijas LAIKA STARS veiktajam pētījumam par Latvijas 100 bagātāko cilvēku biznesa izredzēm tuvākā gada laikā.

Tika izvērtēta virkne faktoru, kas ietekmē Latvijas 100 bagātākajiem uzņēmējiem piederošo īpašumu vērtību, un uz veiktās analīzes bāzes tika sagatavots iespējamais attīstības scenārijs - īpašumu vērtības izmaiņas. Uzņēmēju īpašumu vērtību ietekmē vairāki faktori, kuru izpausmes, lai gan līdzīgas pēc būtības, katru biznesu var ietekmēt savādāk.

Jāņem vērā, ka, prognozējot, kā mainīsies Latvijas 100 bagātāko cilvēku ienākumi, lielākoties tika analizēta publiski pieejamā informācija, un līdz ar to biznesa vērtības izmaiņas tika novērtētas oficiāli pieejamajai jeb caurspīdīgajai biznesa daļai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zaudējot ABLV Bank, mēs zaudējam labākos

Sandris Točs, speciāli DB, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tieši Gaida Bērziņa laikā tika uzbūvēta šī «administratoru pūlu» sistēma, radās šīs administratoru apvienības, kas garantēja, ka parādnieks var tikt pie «pareizā» administratora, kas akceptēs kaut kādas «kreisās» ārpusbilances saistības, kas palielinās kopējo parādu un līdz ar to samazinās bankas iespējas saņemt atpakaļ savu naudu,» saka AS West Kredit valdes priekšsēdētājs Sergejs Maļikovs

Pēc notikušās advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības no visām pusēm tagad dzirdam stāstus, kas sākas apmēram tā «advokātu aprindās visi sen jau zināja». Varbūt jūs arī varat pastāstīt, ko «visi sen jau zina» jūsu aprindās?

Pastāstīšu kaut ko tādu, ko jūs neatradīsiet ne Google, ne Delfi, ne pietiek.com. Kreditēšanas nozarē darbojos apmēram no 1998.gada. Bet kāpēc es ar to vispār sāku nodarboties? Tāpēc, ka es pirms tam lielu naudu pazaudēju Capital Bank. Krievijas 1998.gada krīze skāra arī vairākas Latvijas bankas – bankrotēja Rīgas komercbanka un arī Capital Bank, kas atradās Brīvības ielā. Tad es pazaudēju 1 miljonu dolāru, kas tolaik bija ļoti daudz un arī tagad nav maz. Un zināt, kas bija bankas administrators? Jūs gan jau tajā laikā noteikti nebijāt dzirdējuši pat tādus vārdus kā «administrācija» un «likvidācija». Bankas likvidators tātad bija Ilmārs Krūms. Un zināt, kas viņam palīdzēja, skraidīja un pienesa papīrus? Gaidis Bērziņš un Lauris Liepa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Banka (LB) izsniedza grūtībās nonākušajai «ABLV Bank» likviditātes palīdzības aizdevumus par kopējo summu 297.2 milj. eiro, un šis fakts ir izsaucis Latvijas sabiedrībā daudz lielāku rezonansi, nekā tas būtu pelnījis, norāda Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Bitāns. No otras puses, pašreizējā lielā interese par šiem darījumiem ļauj vēlreiz atgādināt par to, ko centrālā banka īsti dara.

Kas vispār ir ārkārtas likviditātes palīdzība (angliski – emergency liquidity assistance jeb ELA)?

Tas ir centrālās bankas aizdevums pret ķīlu komercbankai gadījumos, kad šai bankai ir radušās īslaicīgas grūtības ar standarta instrumentiem no citiem tirgus dalībniekiem un Eirosistēmas centrālajām bankām iegūt nepieciešamos naudas līdzekļus. Un, lai gan detalizētus noteikumus katrā eiro zonas valstī izstrādā valsts centrālā banka, kopējos aizdevuma pamatprincipus nosaka visām Eirosistēmas centrālajām bankām vienotus, un tie ir publiski pieejami Eiropas Centrālās bankas (ECB) mājaslapā.

Kāpēc vispār šāda palīdzība centrālajām bankām ir jāsniedz?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvas akciju tirgus apskats 2. janvārī

Valters Paiders [email protected], 05.01.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā sasniedza 882 266.26 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums samazinājies par 4 456 501.92 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 88 darījumi, kuros tirgoja 283 277 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir samazinājušies par 180 un samazinājušies par 520 342 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu demonstrēja Lietuvos Elektrine akcijas, kuru vērtība palielinājās par 2.74%, sasniedzot 1.50 LTL. Lietuvos Energija akciju cena palielinājās par 1.46%, sasniedzot 1.39 LTL. Lietuvos Dujos akciju cena palielinājās par 1.27%, sasniedzot 3.20 LTL.

Savukārt lielāko kritumu piedzīvoja Linas akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 5.45%, līdz 0.52 LTL.Klaipedos Nafta akciju cena samazinājās par 4.17%, līdz 0.92 LTL.Lisco Baltic Service akciju cena samazinājās par 2.17%, līdz 0.45 LTL.Visaktīvāk tika tirgotas Lietuvos Telekomas akcijas. Ar tām tika veikti 18 darījumi Akcijas cena sasniedza 1.58LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 15 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 207 868 akcijas. Sesiju slēdzot neizpildīti palika 15 akciju pārdošanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 205 425 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 14. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 14.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 5 611 908.34 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums ir audzis par 1 581 322.99 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 350 darījumi, kuros tirgoja 2 109 379 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir palielinājušies par 50 un palielinājušies par 1 448 016 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Lietuvos Energija akcijas, kuru vērtība palielinājās par 3.24%, sasniedzot 1.91 LTL. Panevezio Pienas akciju cena šodien palielinājās par 2.86%, sasniedzot 3.60 LTL. Bankas Snoras akciju cena šodien palielinājās par 2.41%, sasniedzot 8.50 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Kauno Tiekimas akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 5.00%, līdz 0.95 LTL.Zemaitijos Pienas akciju cena šodien samazinājās par 2.75%, līdz 35.01 LTL.Klaipedos Baldai akciju cena šodien samazinājās par 2.31%, līdz 10.55 LTL.Klaipedos Nafta akciju cena šodien samazinājās par 2.31%, līdz 1.27 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 5. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 05.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 494 040.28 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums samazinājies par 7 519 416.62 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 138 darījumi, kuros tirgoja 327 673 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir samazinājušies par 83 un samazinājušies par 238 329 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Alytaus Tekstile akcijas, kuru vērtība palielinājās par 8.33%, sasniedzot 0.13 LTL. Lietuvos Elektrine akciju cena šodien palielinājās par 1.45%, sasniedzot 2.80 LTL. Pieno Zvaigzdes akciju cena šodien palielinājās par 1.19%, sasniedzot 4.25 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Lietuvos Juru Laivininkyste akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 5.26%, līdz 0.18 LTL.Alita akciju cena šodien samazinājās par 2.65%, līdz 1.10 LTL.Lietuvos Dujos akciju cena šodien samazinājās par 2.40%, līdz 2.85 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 15. martā

Valters Paiders [email protected], 15.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 8 194 469.77 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums samazinājies par 29 377 904.28 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 302 darījumi, kuros tirgoja 893 394 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir palielinājušies par 9 un samazinājušies par 5 875 700 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Panevezio Pienas akcijas, kuru vērtība palielinājās par 9.63%, sasniedzot 3.30 LTL. Invalda akciju cena šodien palielinājās par 2.75%, sasniedzot 4.11 LTL. Pieno Zvaigzdes akciju cena šodien palielinājās par 2.51%, sasniedzot 4.50 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Ukio Bankas akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 3.23%, līdz 6.00 LTL.Grigiskes akciju cena šodien samazinājās par 1.36%, līdz 2.91 LTL.Linas akciju cena šodien samazinājās par 1.35%, līdz 0.73 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 25. martā

Valters Paiders [email protected], 25.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 45 945 366.78 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums ir audzis par 32 630 715.74 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 559 darījumi, kuros tirgoja 4 860 068 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir palielinājušies par 47 un samazinājušies par 655 121 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Stumbras akcijas, kuru vērtība palielinājās par 6.59%, sasniedzot 5.50 LTL. Lietuvos Elektrine akciju cena šodien palielinājās par 3.26%, sasniedzot 2.22 LTL. Mazeikiu Nafta akciju cena šodien palielinājās par 3.02%, sasniedzot 2.73 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Invalda akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 4.31%, līdz 4.88 LTL.Pieno Zvaigzdes akciju cena šodien samazinājās par 4.00%, līdz 4.80 LTL.Siauliu Bankas akciju cena šodien samazinājās par 3.78%, līdz 1.78 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 27. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 27.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 5 402 861.96 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums ir audzis par 1 047 863.00 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 223 darījumi, kuros tirgoja 572 617 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir palielinājušies par 43 un samazinājušies par 142 598 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Linas akcijas, kuru vērtība palielinājās par 1.25%, sasniedzot 0.81 LTL. Siauliu Bankas akciju cena šodien palielinājās par 1.18%, sasniedzot 1.72 LTL. Klaipedos Nafta akciju cena šodien palielinājās par 0.98%, sasniedzot 1.03 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Kauno Tiekimas akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 10.00%, līdz 0.81 LTL.Lifosa akciju cena šodien samazinājās par 4.88%, līdz 4.09 LTL.Lisco Baltic Service akciju cena šodien samazinājās par 2.04%, līdz 0.48 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 14. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 14.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 8 396 586.42 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums ir audzis par 6 306 995.86 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 219 darījumi, kuros tirgoja 508 287 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir samazinājušies par 9 un samazinājušies par 71 812 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Lietuvos Dujos akcijas, kuru vērtība palielinājās par 3.09%, sasniedzot 3.00 LTL. Zemaitijos Pienas akciju cena šodien palielinājās par 2.81%, sasniedzot 21.60 LTL. Utenos Trikotazas akciju cena šodien palielinājās par 2.05%, sasniedzot 8.47 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Alytaus Tekstile akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 7.14%, līdz 0.13 LTL.Sanitas akciju cena šodien samazinājās par 5.88%, līdz 16.00 LTL.Lietuvos Elektrine akciju cena šodien samazinājās par 1.77%, līdz 2.77 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kreditori ABLV bankas likvidatoru skrūvspīlēs

Zvērināti advokāti Daiga Siliņa un Rihards Niedra, ZAB Davidsons un partneri, 19.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš ABLV Bankas pašlikvidācijas procedūras uzsākšanas 2018. gadā skaidrību ir ieguvuši tikai pirmās kārtas kreditori, kuriem bankas kontā nebija vairāk par 100 000 eiro un kuriem izmaksāta valsts garantētā atlīdzība. Pārējie kreditori, kuriem naudas līdzekļi kontā pārsniedza 100 000 eiro, joprojām ir neziņā par to, kad atgūs savu naudu, ja vispār to atgūs, jo ABLV bankas likvidatori noteikuši kreditoriem nepārskatāmas procedūras. Līdz šim kreditoriem tika uzspiesti šaubīgi likvidācijas noteikumi un pieprasītas detalizētas atskaites par visiem, pat ļoti vēsturiskiem darījumiem, bet pašiem kreditoriem nav atstātas pienācīgas iespējas aizsargāt sevi pret ABLV bankas noteikto lietu kārtību un necaurspīdīgām anti-money laundering (AML) pārbaudes procedūrām. Ir vērts apskatīt dažus piemērus un viedokli no kreditoru skatu punkta, kādi pārkāpumi saskatāmi ABLV bankas likvidācijas noteikumos.

Cik saistoši kreditoriem ir ABLV bankas likvidācijas noteikumi?

ABLV bankas pašlikvidācijas procesa pamatā ir kreditora prasījuma izskatīšanas kārtība, kuras rezultātā naudas līdzekļu izmaksa kreditora prasījuma apmierināšanai var tikt atlikta vai atteikta, pamatojoties uz likvidējamās ABLV banka likvidācijas noteikumos noteikto pārbaudi.

Lai panāktu tieši šādu kreditora prasījuma izskatīšanas kārtību un kreditora piekrišanu pārbaudes veikšanai, ABLV banka saviem kreditoriem izstrādāja īpašu veidlapu, izvietojot to savā tīmekļa vietnē www.ablv.com un nosakot, ka brīvā formā sagatavotajam prasījumam ir jāsatur visa tā informācija, ko satur veidlapa. Šajā īpašajā veidlapā tika iekļauts apliecinājums, ka parakstot pieteikumu, kreditors piekrīt likvidējamās ABLV bankas likvidācijas noteikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 21. jūnijā

Velta Dzene [email protected], 21.06.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 5 057 176.37 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums ir audzis par 3 324 214.26 LTL. Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 189 darījumi, kuros tirgoja 341 086 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir samazinājušies par 46 un samazinājušies par 166 335 attiecīgi. Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Lietuvos Juru Laivininkyste akcijas, kuru vērtība palielinājās par 5.26%, sasniedzot 0.20 LTL. Klaipedos Baldai akciju cena šodien palielinājās par 2.27%, sasniedzot 9.00 LTL. Zemaitijos Pienas akciju cena šodien palielinājās par 1.58%, sasniedzot 22.50 LTL. Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Lifosa akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 4.44%, līdz 4.30 LTL.Dvarcioniu Keramika akciju cena šodien samazinājās par 4.13%, līdz 3.02 LTL.Lietuvos Dujos akciju cena šodien samazinājās par 3.00%, līdz 2.91 LTL. Visaktīvāk šodien tika tirgotas Dvarcioniu Keramika akcijas. Ar tām tika veikti 35 darījumi Akcijas cena sasniedza 3.02LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 36 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 71 002 akcijas. Sesiju slēdzot neizpildīti palika 36 akciju pārdošanas orderi, kuros kopumā piedāvāja 61 750 akcijas. Ar Klaipedos Nafta akcijām tika veikti 16 darījumi Akcijas cena sasniedza 1.05LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 29 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 190 848 akcijas. Sesiju slēdzot neizpildīti palika 29 akciju pārdošanas orderi, kuros kopumā piedāvāja 106 035 akcijas. Ar Lietuvos Juru Laivininkyste akcijām tika veikti 16 darījumi Akcijas cena sasniedza 0.20LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 11 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 403 559 akcijas. Sesiju slēdzot neizpildīti palika 11 akciju pārdošanas orderi, kuros kopumā piedāvāja 123 988 akcijas. Ar Apranga akcijām tika veikti 12 darījumi Akcijas cena sasniedza 10.27LTL. Sesijas laikā netika izpildīts 21 akciju pirkšanas orderis, kurā kopumā pieprasīja 10 102 akcijas. Sesiju slēdzot neizpildīts palika 21 akciju pārdošanas orderis, kurā kopumā piedāvāja 9 975 akcijas. Ar Invalda akcijām tika veikti 11 darījumi Akcijas cena sasniedza 4.45LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 13 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 144 163 akcijas. Sesiju slēdzot neizpildīti palika 13 akciju pārdošanas orderi, kuros kopumā piedāvāja 40 752 akcijas. Ar Mazeikiu Nafta akcijām tika veikti 11 darījumi Akcijas cena sasniedza 2.97LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 18 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 68 111 akciju. Sesiju slēdzot neizpildīti palika 18 akciju pārdošanas orderi, kuros kopumā piedāvāja 49 063 akcijas. Ar Ekranas akcijām tika veikti 7 darījumi Akcijas cena sasniedza 7.18LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 11 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 17 601 akciju. Sesiju slēdzot neizpildīti palika 11 akciju pārdošanas orderi, kuros kopumā piedāvāja 6 938 akcijas. Ar Lietuvos Telekomas akcijām tika veikti 7 darījumi Akcijas cena sasniedza 1.85LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 12 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 69 012 akcijas. Sesiju slēdzot neizpildīti palika 12 akciju pārdošanas orderi, kuros kopumā piedāvāja 38 894 akcijas. Ar Vilniaus Vingis akcijām tika veikti 7 darījumi Akcijas cena sasniedza 8.47LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 18 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 25 995 akcijas. Sesiju slēdzot neizpildīti palika 18 akciju pārdošanas orderi, kuros kopumā piedāvāja 9 506 akcijas. Ar Lietuvos Dujos akcijām tika veikti 6 darījumi Akcijas cena sasniedza 2.91LTL. Sesijas laikā netika izpildīti 10 akciju pirkšanas orderi, kuros kopumā pieprasīja 25 212 akcijas. Sesiju slēdzot n

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvas akciju tirgus apskats 8. novembrī

Valters Paiders [email protected], 08.11.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 4 392 964.05 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums samazinājies par 1 021 327.31 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 286 darījumi, kuros tirgoja 481 074 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir samazinājušies par 13 un samazinājušies par 78 958 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Grigiskes akcijas, kuru vērtība palielinājās par 3.65%, sasniedzot 3.12 LTL. Lietuvos Elektrine akciju cena šodien palielinājās par 3.14%, sasniedzot 3.28 LTL. Gubernija akciju cena šodien palielinājās par 1.38%, sasniedzot 7.35 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Mazeikiu Nafta akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 3.01%, līdz 3.54 LTL.Sanitas akciju cena šodien samazinājās par 2.21%, līdz 42.05 LTL.Dvarcioniu Keramika akciju cena šodien samazinājās par 1.43%, līdz 2.75 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 15. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 15.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 25 240 426.29 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums ir audzis par 16 843 839.87 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 198 darījumi, kuros tirgoja 2 582 255 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir samazinājušies par 21 un palielinājušies par 2 073 968 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Dvarcioniu Keramika akcijas, kuru vērtība palielinājās par 4.95%, sasniedzot 3.18 LTL. Lietuvos Elektrine akciju cena šodien palielinājās par 2.53%, sasniedzot 2.84 LTL. Klaipedos Nafta akciju cena šodien palielinājās par 1.92%, sasniedzot 1.06 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Vilniaus Degtine akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 9.90%, līdz 0.91 LTL.Bankas Snoras akciju cena šodien samazinājās par 1.41%, līdz 9.10 LTL.Mazeikiu Nafta akciju cena šodien samazinājās par 1.40%, līdz 2.81 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 23. maijā

Valters Paiders [email protected], 23.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 11 078 814.90 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums samazinājies par 3 755 122.74 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 270 darījumi, kuros tirgoja 747 694 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir samazinājušies par 46 un samazinājušies par 21 202 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Lietuvos Dujos akcijas, kuru vērtība palielinājās par 5.67%, sasniedzot 4.10 LTL. Lietuvos Juru Laivininkyste akciju cena šodien palielinājās par 3.08%, sasniedzot 0.67 LTL. Bankas Snoras akciju cena šodien palielinājās par 1.85%, sasniedzot 29.79 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Dvarcioniu Keramika akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 2.37%, līdz 2.88 LTL.Siauliu Bankas akciju cena šodien samazinājās par 2.32%, līdz 2.95 LTL.Gubernija akciju cena šodien samazinājās par 2.30%, līdz 0.85 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 14. oktobrī

Valters Paiders [email protected], 14.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 10 086 173.02 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums samazinājies par 74 976 728.94 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 333 darījumi, kuros tirgoja 1 002 912 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir samazinājušies par 76 un samazinājušies par 827 855 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Lifosa akcijas, kuru vērtība palielinājās par 9.93%, sasniedzot 6.53 LTL. Siauliu Bankas akciju cena šodien palielinājās par 4.17%, sasniedzot 2.00 LTL. Lietuvos Dujos akciju cena šodien palielinājās par 3.83%, sasniedzot 3.25 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Alytaus Tekstile akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 5.56%, līdz 0.17 LTL.Lietuvos Juru Laivininkyste akciju cena šodien samazinājās par 4.76%, līdz 0.20 LTL.Vilniaus Baldai akciju cena šodien samazinājās par 3.23%, līdz 30.00 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 16. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 16.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 6 762 344.08 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums samazinājies par 1 523 454.44 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 320 darījumi, kuros tirgoja 1 013 188 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir palielinājušies par 10 un samazinājušies par 145 190 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Lietuvos Telekomas akcijas, kuru vērtība palielinājās par 4.65%, sasniedzot 2.25 LTL. Sanitas akciju cena šodien palielinājās par 4.07%, sasniedzot 8.43 LTL. Mazeikiu Nafta akciju cena šodien palielinājās par 3.62%, sasniedzot 3.15 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Klaipedos Baldai akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 5.21%, līdz 10.00 LTL.Mazeikiu Elektrine akciju cena šodien samazinājās par 3.61%, līdz 0.80 LTL.Utenos Trikotazas akciju cena šodien samazinājās par 3.59%, līdz 6.99 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 8. septembrī

Valters Paiders [email protected], 08.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 14 299 724.18 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums ir audzis par 6 138 801.93 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 286 darījumi, kuros tirgoja 574 292 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir palielinājušies par 12 un palielinājušies par 27 285 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Kauno Tiekimas akcijas, kuru vērtība palielinājās par 9.26%, sasniedzot 0.59 LTL. Sanitas akciju cena šodien palielinājās par 9.09%, sasniedzot 24.00 LTL. Alytaus Tekstile akciju cena šodien palielinājās par 6.25%, sasniedzot 0.17 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Bankas Nord/lb Lietuva akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 9.23%, līdz 118.00 LTL.Zemaitijos Pienas akciju cena šodien samazinājās par 3.88%, līdz 22.30 LTL.Lisco Baltic Service akciju cena šodien samazinājās par 1.96%, līdz 0.50 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas akciju tirgus apskats 16. novembrī

Valters Paiders [email protected], 17.11.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais apgrozījums Lietuvas Nacionālajā Fondu biržā šodien sasniedza 27 159 134.92 LTL. Salīdzinot ar iepriekšējo sesiju, kopējais apgrozījums ir audzis par 10 139 790.13 LTL.

Kopumā tirdzniecības sesijas laikā tika slēgti 390 darījumi, kuros tirgoja 1 790 238 akcijas Salīdzinājumā ar iepriekšējo sesiju šie rādītāji ir palielinājušies par 22 un palielinājušies par 174 847 attiecīgi.

Straujāko cenas pieaugumu šodien demonstrēja Alytaus Tekstile akcijas, kuru vērtība palielinājās par 6.25%, sasniedzot 0.17 LTL. Lietuvos Juru Laivininkyste akciju cena šodien palielinājās par 4.76%, sasniedzot 0.22 LTL. Rytu Skirstomieji Tinklai akciju cena šodien palielinājās par 2.87%, sasniedzot 2.15 LTL.

Savukārt lielāko kritumu šodien piedzīvoja Lifosa akcijas. To vērtība šāsdienas sesijas laikā samazinājās par 4.65%, līdz 8.00 LTL.Vilniaus Baldai akciju cena šodien samazinājās par 4.44%, līdz 30.10 LTL.Klaipedos Juru Kroviniu Kompanija akciju cena šodien samazinājās par 2.99%, līdz 6.50 LTL.

Komentāri

Pievienot komentāru