Finanses

LHV Securities pārtrauc piedāvāt vērtspapīru brokerpakalpojumus

Inguna Šķepaste [email protected], 23.07.2003

Jaunākais izdevums

Sākot ar šā gada 1. jūliju Igaunijas investīciju banka AS Lohmus Haavel & Viisemann ir pārtraukusi piedāvāt vērtspapīru brokerpakalpojumus caur tās 100 % īpašumā esošo meitasuzņēmumu Latvijā AS LHV Securities. Šajā sakarā AS LHV Securities ir arī vērsusies Finansu un Kapitāla Tirgus komisijā, lai tiktu anulēta tās licence starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā apgrozībā. AS Lohmus Haavel & Viisemann padomes priekšsēdētājs Rains Lohmuss (Rain Lohmus) skaidro, ka LHV piedāvāto brokerpakalpojumu centralizācija ir saistīta ar jaunas paaudzes investīciju produktu un pakalpojumu attīstīšanu. Atšķirīgu reģionālo tirdzniecības platformu attīstīšanai un uzturēšanai nav ekonomiska pamatojuma. Tāpat, balstoties uz visticamāko scenāriju, jau mazāk nekā gada laikā gan Latvija, gan Igaunija tiks iekļautas Eiropas Savienībā, kas nozīmēs jaunas iespējas starpvalstu finansu pakalpojumu piedāvājumos.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investīciju banka LHV turpinās attīstību kā divi atsevišķi uzņēmumi

Ieva Mārtiņa [email protected], 21.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju bankas Lõhmus, Haavel & Viisemann (LHV) akcionāri nolēmuši restrukturizēt LHV uzņēmumu grupu, sadalot tās darbību korporatīvo finanšu un investīciju pārvaldes uzņēmumos. Restrukturizācijas mērķis ir optimizēt uzņēmumu vadību un piedāvāt labākas vadošo darbinieku motivācijas iespējas atsevišķu uzņēmumu ietvaros. Latvijā šīs izmaiņas kompānijas darbību neietekmēs, jo LHV Latvijā jau darbojas kā atsevišķa korporatīvo finanšu kompānija. Arī LHV brokeru pakalpojumi, kas ir pieejami Latvijā no šī gada, jau ir funkcionāli un juridiski nošķirti no citiem uzņēmuma darbības virzieniem. LHV investīciju pārvaldes uzņēmums turpinās darbību ar LHV Group nosaukumu, un tā īpašnieki būs līdzšinējie partneri Rains Lihmuss un Andress Vīsemans. Tonis Hāvels un Rains Tamms, savukārt, kopā ar astoņiem citiem LHV partneriem attīstīs korporatīvo finanšu virzienu. Šajā jomā LHV ir pārstāvniecības Baltijas valstīs un Ukrainā, kurās kopumā ir vairāk kā 30 darbinieku. A/s LHV Latvia, LHV korporatīvo finanšu pakalpojumu kompānijā Latvijā, vadības izmaiņu nebūs, un Reinis Rubenis turpinās darbu kā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs, bet Raimonds Krūza arī turpmāk būs valdes loceklis. A/s LHV Latvia pēdējo gadu laikā ir kļuvusi par vienu no Latvijas korporatīvo finanšu pakalpojumu tirgus līderēm. Līdztekus pastāvīgai finanšu konsultāciju sniegšanai, LHV Latvia šogad jau ir noslēgusi vairākus apjomīgus kompāniju apvienošanās vai pārdošanas darījumus, piemēram, Latcharter Airlines pārdošana un kancelejas preču tirdzniecības uzņēmuma Aigas Nams pārdošana Islandes investoriem. Pagājušā gada būtiskākais uzņēmumu pārdošanas darījums, ko konsultēja LHV Latvia, bija IT kompānijas IT Alise kontrolpaketes pārdošana Skandināvijas TietoEnator koncernam. Kopumā Baltijas valstīs LHV korporatīvo finanšu jomā pēdējo septiņu gadu laikā ir konsultējusi vairāk nekā 90 darījumos par kopējo vērtību, kas pārsniedz 820 miljonus eiro. LHV uzņēmumu grupas ieņēmumi no pakalpojumu sniegšanas 2005. gadā bija 4.6 miljoni eiro, bet peļņa sasniedza 2.4 miljonus eiro. LHV grupas uzņēmumu pārvaldīšanā šobrīd ir aktīvi 115 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas beigās investīciju banka AS Lõhmus, Haavel & Viisemann (LHV), kurai pārstāvniecība ir arī Latvijā, Igaunijas Finanšu uzraudzības iestādei iesniedza pieprasījumu kļūt par kredītiestādi. Ja licence tiks izsniegta, blakus esošajām septiņām bankām Igaunijā parādīsies jauns spēlētājs – LHV Pank, kuru turpmāk vadīs Erki Kilu (Erki Kilu).

Bankas licences iegūšana paplašinātu līdzšinējo LHV pakalpojumu klāstu: klienti varētu noguldīt naudu depozītos un saņemt aizdevumus, kā arī kapitāla piesaiste būtu vienkāršāka. Turklāt, bankas licence nodrošinātu, ka klientu depozīti un ieguldījumi būtu pasargāti vēl labāk, Db.lv informē LHV Latvijas nodaļa.

No 12. maija LHV valdes priekšsēdētāja amatā stājās bijušais Seesam Life Insurance SE valdes priekšsēdētājs Erki Kilu. „Būdams AS LHV Varahaldus uzraudzības komitejas loceklis, es jau iepriekš esmu bijis saistīts ar LHV. Manuprāt, kļūstot par banku un papildinot piedāvāto pakalpojumu klāstu, LHV vēl vairāk nostiprinās savas pozīcijas banku un ieguldījumu pakalpojumu sniedzēju tirgū“ tā Erki Kilu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas finanšu pakalpojumu grupas "LHV Group" meitasuzņēmums Lielbritānijā "LHV UK" no šīs valsts regulatora saņēmis bankas darbības licenci, trešdien paziņoja "LHV Group".

Meitasuzņēmums Lielbritānijā turpmāk darbosies ar jaunu nosaukumu "LHV Bank". Līdz ar to grupā "LHV Group" tagad ir divas licencētas bankas - "LHV Pank" Igaunijā un "LHV Bank" Lielbritānijā, norādīja grupa.

Bankas darbības licence dod iespēju "LHV Bank" pieņemt noguldījumus Lielbritānijā kā atsevišķai bankai.

Līdz šim noguldījumus Lielbritānijā pieņēma "LHV Pank" filiāle, kas tur darbojās ar pagaidu atļauju. Vairāku mēnešu laikā visas LHV bankas operācijas Lielbritānijā paredzēts pārcelt no "LHV Pank" filiāles uz "LHV Bank", bet filiāles licence pēc tam tiks anulēta.

"LHV Group" akcijas kotē "Nasdaq" Tallinas biržas oficiālajā sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālās bankas (ECB) padome atzinusi Igaunijas finanšu grupu "LHV Group" par nozīmīgu finanšu holdinga kompāniju un no 2023.gada 1.janvāra gan "LHV Group", gan tās meitasuzņēmums "LHV Pank" tiks pakļauti tiešai ECB uzraudzībai.

Par to "LHV Group" informēja Tallinas biržu.

Pašlaik LHV uzraugs ir Igaunijas Finanšu uzraudzības pārvalde.

Kā atbildīgā institūcija ECB veic tiešo uzraudzību kredītiestādēs, kas atbilstoši Vienotā uzraudzības mehānisma regulējuma ir uzskatāmas par nozīmīgām. Nozīmīguma noteikšanā tiek ņemta vērā institūcijas aktīvu vērtība, nozīme valsts ekonomikā, pārrobežu darījumos un citi kritēriji.

Savā lēmumā ECB secināja, ka LHV ir liela nozīme Igaunijas ekonomikā un grupas aktīvi veido vairāk nekā 20% no Igaunijas iekšzemes kopprodukta.

"LHV Group" ir lielākā vietējā kapitāla finanšu grupa Igaunijā. Tās lielākie uzņēmumi ir banka "LHV Pank", aktīvu pārvaldnieks "LHV Varahaldus" un apdrošinātājs "LHV Kindlustus". Oktobra beigās "LHV" bankas pakalpojumiem bija 369 000 klientu, tās pārvaldītos pensiju fondus bija izvēlējušies 130 000 aktīvu klientu un apdrošināšanas segmentam bija 150 000 klientu. Grupas meitasuzņēmums Lielbritānijā sniedz bankas infrastruktūru 200 starptautiskām finanšu pakalpojumu kompānijām, caur kurām LHV maksājumu pakalpojumi sasniedz klientus visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LHV Pank nodrošinās Olainfarm akciju likviditāti biržā

Žanete Hāka, 03.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 3. oktobra LHV Pank nodrošinās likviditāti AS Olainfarm akcijām NASDAQ Baltic biržas Oficiālajā sarakstā, liecina paziņojums biržā.

AS Olainfarm 2012. gada 2. aprīlī kļuva par vienīgo Latvijas uzņēmumu, kura akcijām tiek nodrošināta likviditāte. Līdz šim to darīja tikai Šiauļiu Bankas (sākotnēji banka Finasta) , turpmāk Olainfarm akciju likviditāti biržā nodrošinās gan Šiauliu Bankas, gan LHV Pank.

LHV Pank kā Olainfarm akciju likviditātes nodrošinātāja ir uzņēmusies saistības uzturēt noteiktu laiku zināma akciju skaita pieprasījumu un piedāvājumu noteiktā daudzumā un cenu intervālā tirdzniecības sesijas laikā. LHV Pank uzturēs Olainfarm akciju pieprasījumu un piedāvājumu 15 000 eiro apjomā dienā un 2,5% cenu intervālā, turklāt, viena darījuma pieteikuma vērtība nebūs mazāka par 3000 eiro. Uzņēmuma investoriem un akcionāriem tas dos iespēju iegādāties vai pārdot nelielus akciju apjomus ar mazāku ietekmi uz akcijas cenu. Ir sagaidāms, ka otrā likviditātes nodrošinātāja piesaistīšana vēl vairāk uzlabos AS Olainfarm akciju likviditāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LHV piedāvā jaunus fondus

, 31.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlijā Igaunijas investīciju banka LHV Latvijā ir reģistrējusi vēl divus ieguldījumu fondus - LHV Persian Gulf Fund un LHV World Equities Fund. Tas ir vēl Latvijā nebijis veids, kā ieguldīt pasaules akciju tirgos un gūt peļņu ar naftu bagātajā Persijas līča reģionā.

„Kuveita, Katara, Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina un Omāna ir Persijas Līča Padomes valstis ar spēcīgu ekonomikas izaugsmi, kas atrodas mums eksotiskā reģionā. LHV piedāvā unikālu iespēju ieguldīt visās šajās valstīs, izvēloties LHV Persian Gulf Fund, kas savu darbību uzsāka 2008. gada martā un Latvijā publiskā apgrozībā parādīsies no 2008. gada augusta,” skaidro LHV Latvijas nodaļas vadītājs Māris Rambaks.

Persijas līča valstis investoru acīs kļūst aizvien pievilcīgākas, gan spēcīgās demogrāfijas un ekonomikas attīstības, gan bagātīgo naftas un gāzes atradņu dēļ. Nafta un gāze padara šīs mazās valstis aizvien bagātākas, kamēr Rietumu pasaule cieš no kredītu krīzes, augstās naftas cenas, pieaugošajām finansēšanas izmaksām un patēriņa samazināšanās. Arī nākotnē Persijas līča valstīs turpināsies straujāka ekonomikas izaugsme nekā vidēji Rietumu pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Nasdaq Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā iekļauj jaunas LHV Group obligācijas

Db.lv, 03.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 3.decembrī, LHV Group subordinētās obligācijas iekļautas Nasdaq Tallinn Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā.

LHV Group obligāciju iekļaušana biržā tika uzsākta pēc publiskā piedāvājuma Igaunijas privātajiem un institucionālajiem investoriem. Pieprasījums pēc LHV Group obligācijām pārsniedza piedāvājumu 3,2 reizes. Obligāciju emisijas kopējais apjoms ir 20 milj. eiro. Vienas obligācijas nominālvērtība ir 1000 eiro. Gada kupona gada likme ir 6% ar izmaksu reizi ceturksnī.

Pašreizējā obligāciju emisija ir pirmais laidiens LHV Group obligāciju programmas ietvaros, kuras laikā uzņēmums plāno emitēt obligācijas par kopējo summu 45 milj. eiro.

«LHV Group obligācijas Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā pirmo reizi iekļāva 2015. gadā. Līdzīgi kā iepriekšējo LHV obligāciju piedāvājumos, arī šoreiz rezultāti liecina par lielu ieguldītāju uzticēšanos un interesi. Vienlaikus lielais investoru skaits apliecina, ka Igaunijas investīciju kultūra turpina progresēt,» uzsvēra Nasdaq Tallinn valdes priekšsēdētājs Kaarel Ots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zemo procentu laikmeta ietekme uz investoru rīcību fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū

Latvijas Bankas ekonomists Erlands Krongorns, 12.06.2018

Mājsaimniecību un nefinanšu uzņēmumu eiro noguldījumu vidējās svērtās gada procentu likmes jauniem darījumiem Latvijas kredītiestādēs

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ekonomikas izaugsmes atgriešanos pēdējā laikā arvien vairāk publiskajā telpā parādās debates par centrālo banku noteiktajām procentu likmēm. Jau ilgāku laiku tās ir bijušas rekordzemos līmeņos. Kā tas ietekmējis investorus un kā tie rīkojušies aizvadītajos gados?

Daudz plašāk publiskajā telpā runāts par to, kā zemas procentu likmes veicina ekonomikas aktivitātes pieaugumu, samazinot uzņēmēju un mājsaimniecību procentu maksājumus par kredītiem un sekmējot patēriņu. Tāpat zemas procentu likmes palīdz uzņēmumiem vieglāk un lētāk piekļūt naudas resursiem, kas veicina jaunas investīcijas un ļauj tiem straujāk attīstīties. Ilgā laika periodā mēs visi esam ieguvēji no zemākām procentu likmēm periodā, kad pēc ekonomikas kritumiem nepieciešams veicināt straujāku atkopšanos un izaugsmi, tomēr īsā laika posmā ir arī zaudētāji, un tie ir kapitāla īpašnieki, kas veic ieguldījumus fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū. Kapitāla īpašnieku zaudējumi veidojas no negūtiem ienākumiem, ko tie varētu gūt, ja procentu likmes būtu augstākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bloomberg: Igaunijas bankām rada problēmas Latvijas banku sektora sliktā reputācija

LETA, 11.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas bankas sūdzas, ka valsts atrašanās līdzās Latvijai un Krievijai, kuru banku reputācija ir zema, traucē to attīstībai un rada grūtības veikt maksājumus ASV dolāros, vēstīja biznesa ziņu aģentūra Bloomberg.

Igaunijas lielākā vietējā banka LHV Pank paziņojusi, ka tai ir grūtības atgūt piekļuvi ASV dolāru maksājumiem pēc tam, kad Vācijas lielākā banka Deutsche Bank pagājušajā mēnesī pārtrauca tādu pakalpojumu, lēmumu pamatojot ar plašu tās klientu datu pārskatīšanu.

LHV Pank uzsvērusi, ka grūtības lielā mērā saistītas ar ģeogrāfiju, jo tai ir problemātiski pamatot savu vērtību pasaulē, kur bankas cenšas samazināt riskus. Turklāt potenciālos partnerus aizbiedēt varot tuvums Latvijai - naudas no bijušās Padomju Savienības reģiona mezglam, kas cīnās pret naudas atmazgāšanas reputāciju - un Krievijai, pret kuru vērstas ASV un Eiropas Savienības sankcijas par tās agresiju Ukrainā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Nasdaq apvieno centrālos vērtspapīru depozitārijus Baltijā

Žanete Hāka, 18.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq šodien paziņoja par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas centrālo vērtspapīru depozitāriju pārrobežu apvienošanos, kļūstot par vienu licencētu centrālo vērtspapīru depozitāriju Nasdaq CSD Societas Europaea (Nasdaq CSD). informē biržas pārstāvji.

Apvienotais Nasdaq CSD ir pirmais centrālais vērtspapīru depozitārijs Eiropā, kas ir ieguvis licenci atbilstoši Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR). Šī ir pirmā reize, kad Eiropas līmenī ir ieviests tiesiskais regulējums centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem, kas nosaka vienotus principus atļaujas saņemšanai, pakalpojumu sniegšanai un centrālo vērtspapīru depozitāriju uzraudzībai. Pēc pārrobežu apvienošanās no šodienas Nasdaq CSD pievienojās Eiropas TAREGT2 vērtspapīriem (T2S) norēķinu platformai, kas ir nozīmīgs Eiropas Centrālās bankas finanšu tirgus infrastruktūras projekts. T2S platforma ļauj integrētā vidē nodrošināt efektīvus un standartizētus vērtspapīru un naudas pārrobežu norēķinu pakalpojumus Eiropas centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem un to klientiem. Nasdaq CSD galvenais birojs atrodas Latvijā ar filiālēm Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq (NASDAQ: NDAQ) šodien paziņoja balvas «Nasdaq Baltic Awards 2019» uzvarētājus, godinot labākos Nasdaq Baltijas biržu uzņēmumus atklātības, labas pārvaldības un investoru attiecību izcilības jomā, izceļot aktīvāko un nozīmīgāko biržas biedru sniegumu.

Pirmo reizi tika atzīmēti arī spilgtākie notikumi kapitāla tirgū Baltijā un citu tirgus dalībnieku devums Baltijas kapitāla tirgus ilgtspējīgā attīstībā.

Balvas sešās nominācijās un viena speciālbalva tika piešķirtas Baltijas biržu un Nasdaq CSD organizētajā tiešraides ceremonijā vienlaikus Tallinā, Rīgā un Viļņā. Atzīmējot īpašo notikumu, Nasdaq prezidente Adena Friedmana uzaicināja Nasdaq Baltijas biržās kotētos uzņēmumus LHV Group, MADARA Cosmetics un Lietuvos Energija vienlaikus svinīgi iezvanīt tirdzniecības sesijas zvanu Nasdaq MarketSite, Ņujorkas Taimskvērā, ASV.

«Patiess prieks sveikt divgades Nasdaq Baltic Awards pirmos laureātus. Uzvarētāji ar savu spožo sniegumu labas pārvaldības, atklātības un investoru attiecību jomās kombinācijā ar akciju cenas pieaugumu biržā, ir uzstādījuši augstu latiņu visiem regulētā un alternatīvā First North tirgus emitentiem, kas savukārt iedvesmo un vairo investoru uzticību ilgtspējīgiem ieguldījumiem un ekonomiskajai izaugsmei kopumā,» gandarījumu pauda Indars Aščuks, Nasdaq Baltijas tirgu vadītājs. «Mēs vēlamies pateikties visiem kapitāla tirgus ekosistēmas dalībniekiem, sabiedrotajiem un partneriem par lielo ieguldījumu investīciju kultūras veicināšanā Baltijā, padarot reģionu pievilcīgāku investīciju piesaistei.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FKTK anulē Evli Securities IBS licenci ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai

Sanita Igaune, Db, 09.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir nolēmusi anulēt AS Evli Securities IBS izsniegto licenci ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniegšanai, Db pavēstīja FKTK pārstāve Ieva Upleja.

Viņa paskaidroja, ka Padome šādu lēmumu pieņēma, izskatot AS Evli Securities IBS iesniegumu ar lūgumu anulēt tās licenci ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniegšanai.

Padome konstatēja, ka saskaņā ar starp AS Evli Securities IBS, AS Evli Securities un FMI AB Evli Securities (Lietuva) noslēgtā Reorganizācijas līguma punktu pievienojamās sabiedrības (Evli Securities IBS) aktīvi, tiesības un saistības tiek nodotas iegūstošajai sabiedrībai (Evli Securities AS) un klienti par minēto sabiedrību apvienošanu un tiesību un saistību nodošanu ir informēti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas LHV pensiju fondi iegādājušies 5 daudzdzīvokļu namus Rīgā, ar mērķi izmantot tos kā ilgtermiņa investīciju īres dzīvokļu segmentā. Kopējā darījuma summa sasniedz 9 miljonus eiro, no kuriem pusi finansējusi Swedbank.

”Īres dzīvokļu investīciju projekti ir jauna niša Latvijas nekustamo īpašumu tirgū. Aizvien vairāk uzņēmumu un investīciju fondu izvēlas ilgtermiņā ieguldīt līdzekļus īres namu projektos, sagaidot stabilu atdevi vairāku gadu garumā. Swedbank šobrīd ir sākusi pastiprināti atbalstīt šādus projektus, saskatot Rīgas īres namu segmentā ļoti labas izaugsmes iespējas,” uzsver Swedbank Nekustamo īpašumu un celtniecības uzņēmumu apkalpošanas nodaļas vadītāja Ina Ligere.

“Dzīvokļu cenas, tostarp īres cenas, vēl joprojām Rīgā ir zemākas nekā Tallinā vai Viļņā. Tādēļ LHV pensiju fondu uzmanībā ir nonākuši tieši īres namu projekti Latvijas galvaspilsētā, kam ilgtermiņā paredzam ļoti labas un stabilas atdeves iespējas. Pensiju fonda mērķis ir ieguldīt savu klientu līdzekļus drošos un ilgtermiņā labklājību nesošos aktīvos. Paredzams, ka arī turpmāk LHV pensiju fondi varētu investēt tieši īres namos Latvijas galvaspilsētā,” saka LHV pensiju fondu nekustamo īpašumu investīciju jomas vadītājs Raits Rīms (Rait Riim).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LHV Group akcijas iekļauj Baltijas Oficiālajā sarakstā

Žanete Hāka, 23.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no 23.maija LHV Group akciju iekļautas biržas Nasdaq Tallinn Baltijas Oficiālajā sarakstā, informē biržas pārstāvji.

LHV Group ir lielākā vietējā finanšu grupa un kapitāla investētāja Igaunijā. Grupā ir vairāk nekā 250 darbinieku, LHV bankas pakalpojumus izmanto vairāk nekā 90 000 klientu.

«Kotēšanās biržā kompānijai sniedz iespējas tālākai izaugsmei kapitāla piesaistē, likviditātē un kompānijas atpazīstamības veicināšanā publiskajos tirgos,» saka Arminta Saladžienė, Nasdaq Baltijas tirgus vadītāja.

«LHV ir ilgtermiņa attīstības ceļa pašā sākumā, un kļūšana par publisku akciju sabiedrību mums palīdz uzlabot mūsu izaugsmes iespējas un būt labākās pozīcijās. Pirms dažiem gadiem mēs devām solījumu saviem akcionāriem, ka kotēsim akcijas Nasdaq Baltijas tirgus biržā, un mēs savu solījumu pildām,» pauž Ērki Rāsuke, LHV Group valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LKV Securities anulē licenci

Inguna Šķepaste [email protected], 02.05.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome izskatījusi akciju sabiedrības LHV Securities iesniegtos dokumentus un konstatējusi, ka šī akciju sabiedrība ir nokārtojusi saistības pret klientiem un izpildījusi Komisijas norādījumus par vērtspapīru uzskaites nodošanu, nolēma anulēt LHV Securities izsniegto licenci vērtspapīru kontu atvēršanai, turēšanai un apkalpošanai. LHV Securities bija izsniegtas divas licences darbībai vētspapīru tirgū, tādējādi licence starpniekdarbības veikšanai (starpniecības darījumiem ar vērtspapīriem) ir spēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dubultojusies akciju tirdzniecība

Jānis Rancāns, 27.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No vērtspapīru darījumiem pērn akciju tirdzniecība sasniegusi 56,8 miljonus latu, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir pieaugums 118% apmērā. Aizvadītajā gadā atvērti arī 9370 jauni vērtspapīru konti, kas daļēji skaidrojams ar Krājbankas krīzi.

Pērn Latvijas Centrālais depozitārijs veicis norēķinus 53,3 tūkstošos vērtspapīru darījumos par kopējo apjomu 665 miljonu latu, liecina Latvijas Centrālā depozitārija apkopotā statistika par Latvijas vērtspapīru tirgu 2011.gadā

No vērtspapīru darījumiem akciju tirdzniecība sasniegusi 56,8 miljonus latu, kas ir par 118% vairāk nekā 2010. gadā. Parāda vērtspapīru apgrozījums pērn bijis 607,5 miljoni latu, ko veido veido korporatīvo parāda vērtspapīru tirdzniecība, kā arī depozitārija nodrošinātie norēķini Valsts kases organizētajās valsts parāda vērtspapīru izsolēs, kas notiek biržā Nasdaq OMX Riga. Savukārt apgrozījums ar ieguldījumu fondu apliecībām sasniedzis 0,8 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki uzņēmumi Latvijā ir paziņojuši par atteikšanos sadarboties ar partneriem Krievijā, kuras armija pēc Vladimira Putina pavēles iebrukusi Ukrainā.

Solidarizējoties ar Ukrainu un ukraiņiem, kuru vidū ir arī Rimi Baltic darbinieki un klienti, kā arī krasi iestājoties pret militāro agresiju, ko Krievija izvērsusi Ukrainā, Rimi Baltic lēmis pārtraukt Krievijā ražotu preču tirdzniecību.

Rimi Baltic lēmums nozīmē, ka no šī brīža gandrīz 300 Rimi veikalos Lietuvā, Latvijā un Igaunijā no sortimenta tiek izņemtas Krievijā ražotas preces, kā arī pārtrauks to importu no starptautiskajiem izplatītājiem.

Amsils: Dobeles dzirnavnieka sadarbība ar Krieviju vairs nav iespējama 

Ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā, uzņēmuma sadarbība ar Krieviju vairs nav iespējama,...

Par šo lēmumu Rimi Baltic šobrīd informē piegādātājus un ir uzsākta Krievijas produktu izņemšana no veikalu plauktiem.

“Rimi veikalos Krievijā ražotu preču daudzums nepārsniedz 1% no kopējā sortimenta. Taču lēmums pārtraukt Krievijas ražojumu tirdzniecību ir simbolisks solis ar skaidru vēstījumu – mēs esam pret militāru agresiju un solidarizējamies ar ukraiņiem mūsu klientu un darbinieku vidū,” uzsver Rimi Latvija valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Arī lielveialu tīkls "Maxima Latvija" ir apturējis Krievijā un Baltkrievijā ražoto produktu iepirkumu un pieņēmusi lēmumu izņemt šīs preces no veikalu sortimenta.

Arī Sanitex pārtrauc preču importu no Krievijas un Baltkrievijas 

Reaģējot uz Krievijas darbībām Ukrainā, distribūcijas un loģistikas uzņēmums "Sanitex" pārtrauc...

Par šo lēmumu tuvākajā laikā tiks informēti arī uzņēmuma sadarbības partneri, kas veic konkrēto preču piegādi.

Krievijā ražotas preces procentuāli veido pavisam nelielu daļu no kopējā "Maxima Latvija" produktu klāsta, tādēļ veiktās izmaiņas neietekmēs "Maxima" veikalu sortimentu, skaidroja uzņēmumā.

Food Union pārtrauc saldējuma eksportu uz Krieviju 

Pārtikas koncerns "Food Union", reaģējot uz notikumiem Ukrainā, pārtraucis saldējuma eksportu uz...

"Mūsu līdzšinējā pieredze Covid-19 pandēmijas kontekstā ļāvusi pārliecināties, ka nepieciešamības gadījumā Latvijas ražotāji spēj nodrošināt pilnvērtīgus preču krājumus un aizvietot arī importēto preču sortimentu," pauda uzņēmumā, piebilstot, ka veikalu sortimentā jau tagad dominē vietējo Latvijas ražotāju produkcija.

Nosodot Krievijas sākto karu pret Ukrainu, arī "Elvi" un "top!" veikalu tīkli, tāpat kā "Rimi" un "Maxima", pārtrauc Krievijā ražotu preču tirdzniecību.

SIA "Elvi Latvija" pārstāve Vineta Grigane-Drande norādīja, ka, sekojot līdzi šī brīža notikumiem Ukrainā, veikala vadība ir nolēmusi pārtraukt Krievijā ražotu preču tirdzniecību.

Kompānijā arī pavēstīja, ka mazumtirdzniecības veikalu "Elvi" tīkls pārtrauc Krievijā ražotu produktu iepirkšanu. Taču, lai nevairotu pārtikas atkritumu daudzumu, veikalos tiks iztirgoti tur jau esošie produkti, bet netiks veikti jaunu preču iepirkumi.

“Šis ir drūms un neiedomājami smags brīdis Eiropai, kurā katrai privātpersonai un uzņēmumam ir nepieciešams skaidri un nelokāmi paust savu nostāju par to, ka demokrātiskā pasaulē nav vietas asinsizliešanai un karam. Atbalstot ekonomiskās sankcijas pret Krievijas valdošo eliti, pārtraucam šajā valstī ražotu produktu iepirkšanu,” situāciju komentē SIA ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine. Viņa arī turpina: “Tā, ka saņemam jautājumus no klientiem un sadarbības partneriem, varu apstiprināt, ka mēs apzināmies - atvērtas ekonomikas apstākļos Krievijas uzņēmēji ir investējuši savu kapitālu arī daudzos Latvijā esošos pārtikas ražošanas uzņēmumos, kas darbojas mūsu zemē, maksā nodokļus Latvijai un rada darbavietas Latvijas iedzīvotājiem. Šobrīd netiek apsvērta šādu uzņēmumu produkcijas bloķēšana - ir ļoti svarīgi saglabāt mūsu iedzīvotāju ekonomisko stabilitāti, un ELVI turpinās tirgot visas Latvijā ražotās preces.”

Arī veikalus "top!" pārstāvošā uzņēmuma SIA "Iepirkumu grupa" mārketinga direktore Ilze Priedīte aģentūrai LETA sacīja, ka "top!" veikalos netiks pārdota Krievijā ražotā produkcija, un ņemot vērā Baltkrievijas iesaisti Krievijas sāktajā karā pret Ukrainu, arī Baltkrievijā ražotā produkcija veikalos netiks pārdota.

Vienlaikus, lai atbalstītu Ukrainu, uzņēmums apsver Ukrainā ražotās produkcijas stiprināšanu veikalos, piebilda Priedīte.

Savukārt uzņēmumu apvienības SIA "Latvian Retail Management", kas pārstāv mazumtirdzniecības veikalu tīklus "Citro" un "Eldo", valdes priekšsēdētājs Imants Kelmers aģentūrai LETA minēja, ka ir sāktas pārrunas par Krievijas un Baltkrievijas ražotās produkcijas iepirkumu apturēšanu.

Viņš norāda, ka vairāki partneri ir pieņēmuši lēmumu par atteikšanos no Krievijas un Baltkrievijas ražojumu iepirkuma, savukārt pārējie ir procesā uz Krievijā un Baltkrievijā ražotu preču iepirkuma pārtraukšanu.

"Citro" un "Eldo" tīkla sortimentā Krievijas un Baltkrievijas ražojumu īpatsvars ir neliels, un to izņemšana no sortimenta būtisku ietekmi neradīs, piebilda Kelmers.

Arī veikalu tīkls "Mego" ir sācis Krievijā ražoto preču piegāžu pārtraukšanu, paužot neapmierinātību pret Krievijas militāro agresiju Ukrainā, informēja veikalu tīkla "Mego" valdes loceklis Igors Šihmans.

Tāpat veikalu tīkla "Aibe" komercdirektore Antra Plēse-Laizāne aģentūrai LETA sacīja, ka veikalu tīklā "Aibe" netiks pārdota Krievijā un Baltkrievijā ražotā produkcija.

Nosodot Krievijas un Baltkrievijas kopīgi sākto karu pret Ukrainu, kokapstrādes uzņēmuma "Latvijas finiera" vadība nolēmusi pārstrukturēt piegādes ķēdes un pārkārtot saimniecisko darbību, lai turpmāk nesadarbotos ar abu agresorvalstu pārstāvjiem.

"Šajā Ukrainas tautai ārkārtīgi grūtajā brīdī esam vienoti ar viņiem, stāvot par brīvību, neatkarību, demokrātiju un mieru," uzsver "Latvijas finiera" padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis.

"Latvijas finieris" ir Eiropas Savienības vērtībās un Rietumu pasaules uzskatos balstīts uzņēmums, kā arī pauž ticību Rietumu sabiedrības vienotībai un spējai šīs vērtības kopīgi aizstāvēt.

Arī vides apsaimniekošanas un atkritumu pārstrādes uzņēmumu grupa "Eco Baltia" pieņēmusi lēmumu pārtraukt jebkāda veida sadarbību ar uzņēmumiem no Krievijas.

Nosodot militāro agresiju, kas vērsta pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem, no 25. februāra zāļu vairumtirgotājs “Magnum Medical” un aptieku tīkls “Apotheka” pārtrauc Krievijā un Baltkrievijā ražoto medikamentu, uztura bagātināju un kosmētikas tirdzniecību.

Lietuvas tiešsaistes tirdzniecības uzņēmums "Pigu.lt", kam Latvijā pieder interneta veikals "220.lv", piektdien paziņoja, ka pārtrauc Krievijā un Baltkrievijā ražotu preču tirdzniecību savās platformās, protestējot pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Pigu.lt" aplēses liecina, ka Krievijā un Baltkrievijā ražotas preces veido gandrīz vienu procentu no tā apgrozījuma.

Lēmums attiecas uz visiem grupas tiešsaistes veikaliem, tostarp "220.lv" Latvijā, "Kaup24.ee" un "Hansapost.ee" Igaunijā, kā arī "HobbyHall.fi" Somijā.

Tāpat "Pigu.lt" sola, ka mudinās pircējus iegādāties Ukrainā ražotas preces, kuru izcelsme tikšot skaidri norādīta.

“MV GROUP” pārvaldītais uzņēmums SIA “MV Latvia” pārtrauc Krievijas un Baltkrievijas produktu importu Latvijā. Šobrīd uzņēmums atsakās no visiem jaunajiem pasūtījumiem un meklē iespējas, kā atcelt daļu no jau esošajiem importa pasūtījumiem, kas nākuši no abu minēto valstu ražotājiem.

"Mēs strikti nosodām Krievijas militāro agresiju. Esam pārliecināti, ka pilsoniskā līdzdalība ir svarīgāka par biznesa interesēm, tāpēc esam nolēmuši uz nenoteiktu laiku iesaldēt sadarbību ar Krievijas un Baltkrievijas zīmoliem. Arī mūsu partneri atbalsta šo lēmumu un pauž savu nostāju pret notiekošajām militārajām darbībām," norāda “MV GROUP” ģenerāldirektors Marijus Cilcius.

Latvijas jaunuzņēmumu vides organizācijas ir parakstījušas vēstuli, aicinot, tai skaitā, ikvienu uzņēmēju Baltijā un Eiropā izvērtēt gan sadarbību ar Krievijas partneriem, gan savu darbību Krievijas tirgū un valdībai pēc iespējas ātrāk saskaņot Ukrainas bēgļu uzņemšanas plānu, nodrošinot bēgļiem iespēju Latvijā strādāt un būt nodarbinātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anulē licenci LHV Securities

Inguna Šķepaste [email protected], 25.07.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome izskatījusi akciju sabiedrības LHV Securities iesniegumu un konstatējusi, ka a/s LHV Securities ir iesniegusi rakstveida pieteikumu par licences starpniekdarbības veikšanai (starpniecības darījumiem) anulēšanu un ir nokārtojusi saistības pret klientiem, nolēma anulēt LHV Securities izsniegto licenci starpniekdarbības veikšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā interviju ar trim akciju tirgus ekspertiem, kuri sniedz padomu, kas būtu jāņem vērā, sākot darboties akciju tirgū, nepieciešamajām summām, riska un citiem faktoriem, ar kuriem jārēķinās potenciālajam investoram.

Uz jautājumiem atbild:

- Nordea Markets vadītājs Ritvars Kumpiņš;

- SEB Unibankas Brokerpakalpojumu un vērtspapīru emisijas nodaļas vadītāja Nataļja Točelovska;

- Hansabankas brokeris Juris Jankovskis.

- Kā cilvēkam Latvijā, kuram nav speciālu zināšanu/izglītības, bet, zinot daudzos veiksmes stāstus, ir vēlme, uzsākt darbību akciju tirgū? Kādi būtu pirmie soļi, kas jāveic, ar ko labāk sākt?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Investīciju bankai Suprema jauns izpilddirektors

, 18.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šā gada jūniju, investīciju bankai Suprema Securities ir jauns izpilddirektors, Db.lv informēja banka. Peeter Saks, kurš ir bijis Suprema izpilddirektors kopš 1997. gada, turpmāk koncentrēs uzmanību uz privātajām kapitāla investīcijām kā BaltCap vadošais partneris.

Par investīciju bankas Suprema Securities jauno izpilddirektoru no 2007. gada jūnija ir iecelts Aidas Galubickas. Galubickas šobrīd strādā par Suprema Securities Korporatīvās finanšu nodaļas vadītāju. Peeter Saks, kurš ir bijis Suprema izpilddirektors kopš 1997. gada, turpmāk koncentrēs uzmanību uz privātajām kapitāla investīcijām kā BaltCap vadošais partneris. Saks arī turpinās darboties kā Suprema Securities valdes loceklis.

Aidas Galubickas bija viens no Suprema dibinātājiem 1993. gadā. Visu šo laiku viņš ir bijis atbildīgs par Suprema darbību Lietuvā. Kopš 1997. gada, kad tika uzsākta darbība Latvijā un Igaunijā, viņš pievienojās Baltijas valdei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Analītiķu vērtējumā DelfinGroup akciju vērtība ir lielāka par IPO piedāvāto cenu

Db.lv, 08.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LHV Banka neatkarīgo analītiķu departamenta veiktajā izpētē secinājuši, ka finanšu koncerna a/s DelfinGroup sākotnējā publiskā piedāvājumā (IPO) noteiktā akcijas pārdošanas cena 1,52 eiro par akciju faktiski jau iegādes brīdī investoriem nesīs peļņu, jo analītiķu aprēķini liecina, ka kopējā DelfinGroup vērtība uz šo brīdi ir lielāka, nekā uzņēmuma aprēķinātā.

Pēc ekspertu domām, DelfinGroup uzņēmuma kopējā vērtība post-money jeb pēc IPO procesā piesaistītā kapitāla tiek lēsta starp 80-90 miljoniem eiro, paredzot, ka IPO laikā tiek piesaistīti vismaz 12,5 miljoni eiro. IPO prospektā DelfinGroup norāda, ka veiksmīga IPO rezultātā uzņēmums plāno piesaistīt līdz 12,8 miljoniem eiro jaunu kapitālu.

“IPO cena par akciju ir 1,52 eiro, kas nozīmē, ka uzņēmums sevi vērtē uz aptuveni 60 miljoniem eiro pre-money. Ja aritmētiski pieskaita piesaistīto kapitālu, tad vērtība post-money sanāk ap 73 miljoniem eiro. Bet LHV bankas analītiķi (ņemot savu vidējo diapazona vērtību, respektīvi 85 miljoniem eiro) uzskata, ka uzņēmuma vērtība ir augstāka nekā IPO emisijas cena,” norāda DelfinGroup valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot deviņus miljonus eiro, Igaunijas LHV pensiju fondi iegādājušies piecus daudzdzīvokļu namus Rīgā ar mērķi gūt ilgtermiņa īres ienākumus. Minētās investīcijas ir pirmais tiešais fondu ieguldījums nekustamajā īpašumā ārpus Igaunijas.

“Īpašumi, kurus tālāk iespējams izīrēt, ir mūs ļoti interesējoša aktīvu kategorija un šī ir jau astotā šāda veida tiešā investīcija, taču pirmā tieši Latvijā. Tas ir labs veids, kā dažādot savu portfeli, turklāt iegūtā atdeve pārsniedz vidējo. Salīdzinot ar Tallinu un Viļņu, dzīvokļu cenas Rīgā šobrīd joprojām ir par trešdaļu zemākas, tāpēc plānojam šo tirgus situāciju izmantot vēl vairāk. Mūsu ilgtermiņa plāns paredz, ka līdz 24% no mūsu ieguldījumiem nekustamajā īpašumā varētu būt tieši Rīgā,” skaidro LHV fondu pārvaldnieks Kristo Oidermā (Kristo Oidermaa).

Kā norāda LHV pensiju fondu Nekustamo īpašumu investīciju vadītājs Raits Rīms (Rait Riim): “Iegādāto īres daudzdzīvokļu namu lielākā priekšrocība ir to klusā un “zaļā” atrašanās vieta - tieši blakus Ziedoņdārzam. Ēkas atrodas nepilnus 2 kilometrus no Vecrīgas, tās ir projektētas nomai un ir ļoti labā stāvoklī.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Noslēgts bilesuserviss.lv īpašnieka pārdošanas darījums

Žanete Hāka, 09.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LHV Capital pabeidzis Baltijas lielākā biļešu tirdzniecības uzņēmuma Baltic Ticket Holdings (BTH) pārdošanu Krievijas uzņēmumam Kassir.ru, informēja finanšu konsultāciju kompānijas Porta Finance pārstāvji.

Porta Finance darījuma ietvaros konsultēja LHV Capital.

BTH piedāvā biļetes uz dažāda veida izklaides, mūzikas un sporta pasākumiem, pārdodot tās ar savu meitas uzņēmumu Biļešu Serviss Latvijā, Piletilevi Igaunijā, Bilietu Pasaulis Lietuvā un saistīto uzņēmumu Biletik Baltkrievijā starpniecību. BTH ik gadu pārdod vairāk nekā 3,3 miljonus biļešu, izmantojot interneta platformas un 400 biļešu tirdzniecības punktus.

Kassir.ru ir viens no Krievijas vadošajiem biļešu tirdzniecības uzņēmumiem un tas pieder izklaides grupai PMI. PMI ir Live Nation partneris Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LHV turpmāk sauks LHV Pank

, 06.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas finanšu uzraudzības iestāde pieņēmusi lēmumu izsniegt AS Lõhmus, Haavel & Viisemann (LHV) kredītiestādes licenci, un jaunais LHV nosaukums būs LHV Pank, informēja bankas pārstāvji.

Nosaukums visās Baltijas valstīs tiks mainīts, bet logo paliks iepriekšējais.

Pēc licences saņemšanas LHV Pank ir kļuvusi par septīto Igaunijā licencēto kredītiestādi. Pieteikumu bankas licences saņemšanai LHV iesniedza pagājušā gada 15. maijā. Arī bankas pamatkapitāls tika palielināts līdz 100 miljoniem Igaunijas kronu un uzraudzības padomē tika ievēlēti jauni locekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru