Finanses

Lielākais apgrozījums - «Ventspils naftas» akcijām

Valters Paiders [email protected], 02.05.2003

Jaunākais izdevums

Andis Staģis

Vērtspapīru tirgus analītiķis

Rīgas Fondu birža

Aizvadītās nedēļas kopējais apgrozījums ar Rīgas Fondu biržas sarakstos iekļautajiem vērtspapīriem bija 2.06 miljoni latu. Darījumi ar akcijām veidoja 197.46 tūkstošus latu lielu apgrozījumu, bet prasījuma vērtspapīru tirgus apgrozījums sasniedza 1.86 miljonus latu. Nedēļas kopējais apgrozījums, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, samazinājās, savukārt akciju tirgus kapitalizācija pieauga gandrīz par 7 miljoniem latu līdz 491.47 miljoniem latu, kas tika sasniegti pateicoties vairāku akciju cenu kāpumiem.

Nedēļas laikā visas Oficiālā saraksta uzņēmumu akcijas palielināja savu vērtību - Latvijas Gāze līdz 5.54 (+0.18%) latiem, Latvijas kuģniecība un Ventspils nafta attiecīgi līdz 0.29 (+3.57%) un 0.90 (+3.45%) latu. Jāpiemin, ka Ventspils nafta akcijas 0.90 latu robežu sasniedza otrdien, kas ir augstākā cena kopš 2000.gada 21.novembra. Vēl akciju cenas no Otrā biržas saraksta pieauga 5 uzņēmumiem, bet samazinājās diviem - Ditton pievadķēžu rūpnīcai līdz 0.21 (-8.7%) latam un Latvijas balzamam līdz 1.53 (-0.65%) latiem.

Akciju cenu kāpumi pozitīvi ietekmēja biržas indeksus - cenu indekss RICI sasniedza 328.01 punktu, kas ir par 2.83% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā, un kapitalizācijas indekss Dow Jones RSE palielināja savu vērtību par 1.5% līdz 192.53 punktiem.

Ja salīdzina lielākos akciju apgrozījumus tad pirmajā un otrajā pozīcijā ierindojās Ventspils nafta un Liepājas metalurgs akcijas ar attiecīgi 91.49 un 22.06 tūkstošiem latu lielu apgrozījumu. Trešajā pozīcijā ierindojās Latvijas balzams ar apgrozījumu 17.77 tūkstoši latu, kas, tuvojoties akciju atpirkšanas pēdējam datumam - 6.maijam, ir samazinājies.

Jāpiemin, ka 2.maijā Rīgas Fondu biržas valde nolēma apturēt Jelgavas būvmateriālu kombināta, Narūtas, Rīgas kinostudijas, Paraugtipogrāfijas, Saldus naftas bāzes, Tukuma MRS, Ventspils zivju konservu kombināta un Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas akciju kotāciju Brīvajā sarakstā, jo tie nav laikus iesnieguši pērnā gada finanšu pārskatus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 23. septembrim

Pirmdiena, 17. septembris

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 12:30 līdz 16:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) notiks apmācību kursi "Elektroniskās iepirkumu sistēmas lietošana". Piedalās Ventspils pilsētas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību atbildīgie darbinieki (atb. K. Jacevičs, tālr. 6 36 07607)

" 14:00 domē, 2.stāva zālē notiks Iepirkumu komisijas sēde. Piedāvājumu atvēršana atklātā konkursā "Mēbeļu piegāde četru jaunu grupu atvēršanai pirmsskolas izglītības iestādēs" (pasūtītājs - Izglītības pārvalde) (atb. S. Tolkaņova, tālr. 6 36 01194)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS no 10. līdz 16. septembrim

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdiena, 10. septembris

" 10:00 domē notiks Ventspils pilsētas domes sēde (atb. D. Brākmane, tālr. 6 36 01111)

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 13:00 līdz 17:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) norisināsies datorkursi "Informācijas sabiedrības pamatprasmes". Kursu programma ietver darbu ar datoru, teksta redaktoriem, e-pastu un internetu. Kursa maksa: LVL 20 par 12 stundām. Pieteikšanās pa tālr. 6 36 07607 vai pa e-pastu: [email protected] Lūdzam arī norādīt iespējamos kursu apmeklējuma laikus! (atb. A. Gaile, tālr. 6 36 07607)

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Kurp virzās naftas cenas?

Latvijas Bankas ekonomiste Krista Kalnbērziņa, 29.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenu straujās pārmaiņas pēdējo desmit gadu laikā esam jau pieredzējuši vairākas reizes.

2009. gadā naftas cenas, reaģējot uz globālo finanšu krīzi, saruka no gandrīz 140 līdz 40 ASV dolāriem barelā, lai atkal atgrieztos līdz 120 ASV dolāriem jau 2011. gadā. Šobrīd naftas cenas turpina būt ļoti zemā līmenī. 2014. gada otrajā pusē cenas saruka par 70%, sasniedzot zemāko punktu jeb 29 ASV dolārus barelā, kopš tā laika naftas cenu līmenis bijis zems.

Šobrīd naftas cenu līmenis ir nedaudz kāpis, tomēr tas turpina svārstīties tuvu 40-50 ASV dolāru līmenim un neuzrāda noturīgu kāpuma tendenci. Īsumā rakstā stāstīšu par to, kas šo naftas kritumu noteicis un kā zemais naftas cenu līmenis ir ietekmējis globālo izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības Ventspils nafta koncerna konsolidētais neto apgrozījums 2006.gadā sasniedzis 69,3 miljonus latu, bet neto peļņa - 6,85 miljonus latu, un tas ir par 1,15 miljoniem latu jeb 20,2% vairāk, nekā plānots, liecina a/s Ventspils nafta auditētais konsolidētais 2006.gada pārskats.

A/s Ventspils nafta 2006.gada apgrozījuma līmeni, kas ir zemāks par plānoto, ietekmēja dzelzceļa pārvadājumu nestabilā un iepriekš faktiski neprognozējamā situācija, kas attiecībā uz a/s Ventspils nafta meitas sabiedrību naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmumu SIA Ventspils nafta termināls atkarīga gan no Krievijas Federācijas politiski definētajiem augstajiem dzelzceļa tarifiem kravu pārvadājumiem ārpus savas valsts ostām, gan augstās naftas produktu izvedmuitas, gan no kopējās tirgus situācijas. Lai gan kopumā, neskatoties uz negatīvajiem ārējiem apstākļiem, SIA Ventspils nafta termināls pārskata periodā strādājis stabili, gūstot peļņu vairāk nekā 0,6 miljonu latu apjomā, paredzams, ka arī 2007.gadā uzņēmuma rezultāti būtiskā apmērā būs atkarīgi no sarežģītās situācijas naftas produktu dzelzceļa pārvadājumu jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līdz ar 49% SIA Ventspils nafta termināls daļu pārdošanu sācies jauns posms Vitol un a/s Ventspils nafta attiecībās

, 05.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Latvijas Konkurences padomes 2007.gada 21.februāra pozitīva atzinuma saņemšanas par to, ka nav šķēršļu starptautiskās korporācijas Vitol uzņēmuma Euromin Holdings (Ciprys) Limited un akciju sabiedrības Ventspils nafta kopējas izšķirošas ietekmes gūšanai a/s Ventspils nafta 100% meitas uzņēmumā SIA Ventspils nafta termināls, un Euromin Holdings uzturētā sadarbības piedāvājuma kopēja biznesa veidošanai ar SIA Ventspils nafta termināls a/s Ventspils nafta vadība ir piekritusi Euromin Holdings līdzdalībai SIA Ventspils nafta termināls pamatkapitālā 49% apmērā. Šādas stratēģiskas sadarbības rezultātā starp Baltijas reģiona lielāko naftas un naftas produktu pārkraušanas sabiedrību SIA Ventspils nafta termināls un pasaules naftas un gāzes sektora ietekmīgo kompāniju Vitol veidosies nopietns kopuzņēmums, kurā mažoritārā ietekme paliek a/s Ventspils nafta rokās.

“Mēs priecājamies par to, ka esam panākuši 49% līdzdalību SIA Ventspils nafta termināls pamatkapitālā un sekmēsim šī nozīmīgā stratēģiskā aktīva attīstību kopā ar mūsu partneriem no a/s Ventspils nafta. Dalība SIA Ventspils nafta termināls pamatkapitālā ir dabisks nākamais solis mūsu līdzdalībā a/s Ventspils nafta, un esam gandarīti redzēt, ka mūsu ieguldījums rada ievērojamu produktu apjoma pieaugumu terminālī,” norāda Vitol galvenais komerciālais pārstāvis Deniss Krema.

Savukārt a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone uzsver: „No vienas puses, kā esam teikuši jau iepriekš, mēs esam gandarīti par pasaules līmeņa kompānijas pilnvērtīgu ienākšanu Ventspils naftas koncerna biznesā un Latvijas tirgū kopumā. No otras puses, šo gandarījumu pastiprina fakts, ka Ventspils nafta, saglabājot kontroli pār šo koncernam būtisko uzņēmējdarbības sfēru, vienlaikus iegūst stratēģisku partneri tranzīta jomā un garantijas stabiliem ienākumiem ilgtermiņa perspektīvā.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventspils nafta koncerna konsolidētais neto apgrozījums šā gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzis 40.7 miljonus latu, un neto peļņa – 7.8 miljonus latu, liecina sabiedrības šā gada pirmā pusgada neauditētie finanšu rezultāti Rīgas Fondu biržā.

Kaut arī minētie rādītāji pārsniedz Ventspils naftas iepriekš publiskotās šā gada budžeta prognozes, pasaules un Latvijas ekonomiskās norises 2008.gada pirmajos sešos mēnešos ir apliecinājušas Ventspilsnaftas piesardzīgo prognožu pareizību, plānojot ārējo faktoru potenciālo ietekmi uz vairāku koncerna meitas sabiedrību darbību – tajā skaitā valūtas kursa svārstības, kuru rezultātā koncerns zaudējis kopumā vairāk nekā četrus miljonus latu.

Ventspils naftas vadība jau iepriekš uzsvēra, ka 2008.gads Ventspils naftai un tās koncerna uzņēmumiem ir ļoti sarežģīts gan globālo apstākļu, gan Latvijas iekšējās ekonomiskās situācijas ietekmē. Būtisku daļu Ventspils naftas konsolidētā apgrozījuma veido ieņēmumi ASV dolāros, ko gūst, piemēram, koncerna tranzīta jomā strādājošās meitas sabiedrības – naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmums SIA Ventspils nafta termināls un naftas un naftas produktu cauruļvadu īpašniece un operatore Latvijas teritorijā SIA LatRosTrans. Tādējādi šo rādītāju jūtami skāra ASV dolāra/lata kursa ievērojamais kritums par 13 % salīdzinājumā ar 2007.gada analogo periodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzu Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu līdzīpašnieks uzņēmējs Oļegs Stepanovs šodien publicētā intervijā laikrakstā Dienas bizness norāda, ka tuvākā nākotnē Kālija parka termināli varētu pārdot Baltkrievijas un Krievijas kompānijām, lai nodrošinātu kālija sāls kravu plūsmu caur Ventspili.

Tāpat viņš izklāsta savu skatījumu par faktu, ka ir atzīts par vienu no aizdomās turamajiem kriminālprocesā, kas tika sākts 2005.gadā par krāpšanu lielā apmērā attiecībā pret LK un tās meitasuzņēmumiem, kā rezultātā LK ir zaudējis ap 29,1 miljonu ASV dolāru. O. Stepanovs uzskata, ka šis process ir saistīts ar gaidāmo tiesvedību pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Intervijā O. Stepanovs atklāj t.s. tranzītkara iemeslus, un atklāj aptuveno Ventspils tranzītzbiznesa aktīvu vērtību, kas savstarpējo konfliktu rezultātā ir strauji kritusies. Db.lv piedāvā iepazīties ar visu interviju, ko O. Stepanovs sniedzis laikrakstam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 26. martā

Valters Paiders [email protected], 26.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien samazinājās par 2 575 995.17 Ls, līdz 623 248.57 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzama, Rīgas kuģu būvētavas, Ventspils naftas akcijas, biržas tiešo darījumu segmentā lielākie darījumi tika veikti ar Lodes akcijām, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Ventspils naftas akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 45 844.09 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 561 256.37 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 16 148.11 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 82 824.33 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums samazinājās par 2 818 028.59 Ls . RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir pieaugusi par 2.10%, sasniedzot 271.36 punktus, savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir samazinājies par 0.30%, sasniedzot 177.66 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Latvijas balzama akcijas, kuru vērtība šodien pieauga par 0.72% jeb par 0.01 Ls, līdz 1.39 Ls. Kopumā ar uzņēmuma akcijām tika veikti 21 darījumi, kuros tika tirgotas 16 203 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Naftas cenu ietekme uz Latvijas patēriņa cenām

Latvijas Bankas ekonomisti Oļegs Krasnopjorovs un Andrejs Bessonovs, 09.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenai pieaugot par 10%, patēriņa cenu līmenis Latvijā vidējā termiņā palielinās par 0.6%, liecina pētījuma rezultāti. (Raksts balstīts uz Latvijas Bankas ekspertu veikta pētījuma, kas pilnā apjomā tiks publicēts vēlāk.)

Pēdējo mēnešu laikā tirgus vairākas reizes pārskatīja naftas cenu prognozes uz leju. Investoru bažas noteica gan lēnāks globālās ekonomikas attīstības temps (kas nozīmē arī mazāku pieprasījumu pēc naftas produktiem), gan arvien pieaugošā naftas ieguve ASV. Šķita, ka situācija būtiski mainījās 14. septembrī, kad uzbrukumā cieta vairāki Saūda Arābijas naftas rūpniecības objekti, tajā skaitā pasaules lielākā naftas pārstrādes rūpnīca Abkaikā. Jau pirmajās stundās pēc biržas atvēršanas tas noteica naftas cenas kāpumu par vairāk nekā 10%.

Trīs nedēļu laikā pēc uzbrukuma naftas cena atgriezās iepriekšējā līmenī. Saūda Arābijai atjaunojot naftas ieguves apjomu ātrāk, nekā to gaidīja investori. Tomēr šīs gadījums uzskatāmi parāda, cik svārstīga var būt naftas cena. Ja naftas cenas kāpums izrādītos noturīgs, cik lielā mērā tas ietekmētu patēriņa cenu dinamiku Latvijā? Kādu produktu un pakalpojumu cenas visvairāk reaģē uz naftas cenas svārstībām? Caur kādiem kanāliem un cik ātri naftas cenu dinamika izpaužas Latvijas patēriņu cenās? Vairāk par to – šajā rakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils nafta pirkta Lembergam

Oskars Prikulis [email protected] 67084403, 06.11.2007

Pirms Ventspils naftas privatizācijas esot noslēgta slepena vienošanās starp Vitol group un Ventspils mēra grupējumu Black Gold Trust, intervijā Db atklāj Ventbunkera padomes priekšsēdētājs Rūdolfs Meroni.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms Ventspils naftas privatizācijas esot noslēgta slepena vienošanās starp Vitol group un Ventspils mēra Aivara Lemberga grupējumu.

To intervijā Db atklāj Ventbunkera padomes priekšsēdētājs Rūdols Meroni. Vienošanās esot paredzējusi, ka Vitol group A. Lemberga uzdevumā izsolē iegādājas Ventspils naftas valstij piederošās akcijas, bet par to pretī Vitol tika apsolīts, ka viņi varēs par stipri zemāku cenu iegūt Ventspils naftas termināli (VNT) — ar nosacījumu, ka Ventspils naftas akciju vairākums tiks nodots lielā Ventspils vīra jeb Aivara Lemberga «grupējumam».

Kā jūs pats sevi pozicionējat t.s. Ventspils tranzītbiznesa karā starp strīdus pusēm?

Es esmu neitrāls un nepiederu nevienai no pusēm (iepriekš bijis Lemberga uzticamības persona, aut. piez.). Es sevi šajā strīdā starp abām pusēm redzu kā vidutāju, kurš seko līdzi tam, lai spēlē tiktu ievēroti noteikumi – lai viss būtu legāli un tiktu ievēroti tiesiskuma principi. Lai neviena puse nepārkāpj spēles noteikumus. Ja tas notiek, es bļauju: sods.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par a/s Ventspils nafta budžetu 2007.gadam

, 26.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības Ventspils nafta padome ir piekritusi a/s Ventspils nafta 2007.gada budžetam, kurš paredz koncerna konsolidēto neto apgrozījumu 52 milj. Ls (šobrīd neplānojot neto apgrozījumā atspoguļojamos dzelzceļa pakalpojumus meitas sabiedrībā SIA Ventspils nafta termināls) un peļņu pēc nodokļu nomaksas, līdzīgi kā prognozēs 2006.gadam, – 5 milj. Ls apjomā. Patlaban apstiprinātā budžeta neto apgrozījumā netiek iekļauti SIA Ventspils nafta termināls dzelzceļa pakalpojumi, kuru plānojamo apjomu šobrīd ir grūti precīzi noteikt, ņemot vērā a/s Ventspils nafta jaunā akcionāra starptautiskās korporācijas Vitol uzņēmuma līdzdalību SIA Ventspils nafta termināls biznesā, nodrošinot naftas produktu piegādes terminālim ne tikai pa dzelzceļu, bet arī ar tankkuģiem no jūras.

A/s Ventspils nafta koncerna uzņēmumi 2007.gadā turpinās darboties šādos galvenajos biznesa virzienos: naftas un naftas produktu pieņemšana, pārkraušana un uzglabāšana; naftas un naftas produktu transportēšana pa cauruļvadiem; poligrāfija; jūras kravu pārvadājumi; nekustamo īpašumu attīstīšana un apsaimniekošana; izdevējdarbība. 2007.gadā a/s Ventspils nafta un tās koncerna uzņēmumi saglabās stabilu attīstības un izaugsmes līmeni, strādājot saskaņā ar akcionāru noteiktajiem plāniem un sasniedzot to izvirzītos mērķus.Atbilstoši iepriekš paustajām potenciālajām nostādnēm ciešāk sadarboties a/s Ventspils nafta koncerna tranzīta nozares uzņēmumu darbības veicināšanā Vitol, kuras uzņēmums Euromin Holdings (Cyprus) Limited 2006.gada oktobrī publiskā izsolē iegādājās 34,75% a/s Ventspils nafta akciju, ir vērsies ar oficiālu sadarbības risinājuma priekšlikumu a/s Ventspils nafta valdē, piedāvājot garantēt a/s Ventspils nafta 100% piederošās meitas sabiedrības SIA Ventspils nafta termināls naftas produktu pārkraušanas apjoma noteiktu pieaugumu un iesaistoties šā uzņēmuma tiešā pārvaldē. Termināļa attīstības detalizētus priekšlikumus turpmākajiem gadiem Vitol kopā ar SIA Ventspils nafta termināls izstrādās 2007.gada pirmajos mēnešos, izvērtējot tādus saimnieciskās darbības virzienus kā pa dzelzceļu un jūras ceļu saņemto naftas un naftas produktu kravu apstrāde, pārkraujamo naftas produktu sortimenta paplašināšana atbilstoši termināļa tehnoloģiskajām iespējām, termināļa rezervuāru parka izmantošanas efektivitātes paaugstināšana, izdevumu optimizācija, jaunu investīciju projektu un to īstenošanas plānu izveide.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 13. martā

Valters Paiders [email protected], 13.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien pieauga par 858 733.38 Ls, līdz 1 078 213.08 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzama, Latvijas Kuģniecības, Ventspils naftas akcijas, biržas tiešo darījumu segmentā lielākie darījumi tika veikti ar Latvijas Gāzes akcijām, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 19 522.69 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 1 047 458.06 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 11 208.33 Ls. Darījumi, kas tika noslēgti biržas Centrālajā tirgū veidoja 24.00 Ls lielu apgrozījumu.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 223 020.18 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums palielinājās par 184 206.46 Ls. RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir pieaugusi par 14.30%, sasniedzot 242.52 punktus, savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir pieaudzis par 2.92%, sasniedzot 174.21 punktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kuģniecības pirmie pirkumi - Ventspils naftas uzņēmumi

, 17.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventspils nafta padome ir apstiprinājusi uzņēmuma turpmākās attīstības stratēģijas maiņu un piekritusi apjomīga darījuma slēgšanai, kā rezultātā a/s Ventspils nafta tuvākajā nākotnē specializēsies ar tranzīta nozari saistītu aktīvu pārvaldē, atsakoties no holdinga darbības pārējās plaša spektra nozarēs, kurās līdz šim aktīvi īstenotās biznesa risku diversifikācijas rezultātā iesniedzās a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmējdarbība.

Uzņēmuma publicētā informācija Rīgas Fondu biržā liecina, ka optimizējot un restrukturizējot a/s Ventspils nafta koncerna darbību, mātes uzņēmuma pārvaldē tiks saglabāti tikai ieguldījumi naftas un naftas produktu tranzīta un kuģošanas biznesa jomās. Līdz ar a/s Ventspils nafta padomes lēmumu nekustamo īpašumu, poligrāfijas un izdevējdarbības uzņēmumi vienotā paketē tiek pārdoti a/s Ventspils nafta asociētajai sabiedrībai a/s Latvijas kuģniecība, šā darījuma summai sasniedzot 82.7 miljonus latu. Darījuma rezultātā a/s Ventspils nafta peļņa sasniegs ap 40 miljonu latu.

A/s Ventspils nafta restrukturizācijas plāna īstenošanu nosaka globālie un vietējie makroekonomiskie rādītāji, kuru ietekme uz koncerna uzņēmumu darbības rezultātiem šobrīd un pārskatāmā nākotnē ir likusi mainīt gan visa koncerna, gan a/s Ventspils nafta mātes uzņēmuma turpmākās attīstības stratēģiju, lai nodrošinātu ieguldījumu nepieciešamo atdevi visu a/s Ventspils nafta akcionāru interesēs. Balstoties uz vietējo un starptautisko ekspertu un konsultantu ieteikumiem, par a/s Ventspils nafta stratēģiskās attīstības turpmāko virzienu definēta tranzīta nozare, kas ir uzņēmuma vēsturiskais pamatbizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 3. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 03.04.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien samazinājās par 7 112 081.44 Ls, līdz 222 551.10 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzams, Ventspils naftas, Ogres akcijas, biržas tiešo darījumu segmentā lielākie darījumi tika veikti ar Guttas akcijām, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Ventspils naftas akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 40 038.91 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 165 485.52 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 17 026.67 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 88 434.97 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums samazinājās par 7 167 678.76 Ls. RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir pieaugusi par 0.24%, sasniedzot 286.63 punktus, savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir pieaudzis par 0.55%, sasniedzot 179.76 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Latvijas balzams akcijas, kuru vērtība šodien pieauga par 0.65% jeb par 0.01 Ls, līdz 1.54 Ls. Kopumā ar uzņēmuma akcijām tika veikti 28 darījumi, kuros tika tirgotas 18 117 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 14. martā

Valters Paiders [email protected], 14.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien samazinājās par 188 831.12 Ls, līdz 889 381.96 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzama, Latvijas Kuģniecības, Latvijas Gāzes akcijas, biržas tiešo darījumu segmentā lielākie darījumi tika veikti ar Latvijas Gāzes akcijām, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Ventspils naftas akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 36 461.26 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 819 504.94 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 33 415.76 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 171 151.35 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums samazinājās par 51 868.83 Ls. RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir pieaugusi par 0.20%, sasniedzot 243 punktus, savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir pieaudzis par 0.16%, sasniedzot 174.49 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Latvijas balzama akcijas, kuru vērtība šodien pieauga par 14.29% jeb par 0.16 Ls, līdz 1.28 Ls. Kopumā ar uzņēmuma akcijām tika veikti 36 darījumi, kuros tika tirgotas 20 159 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 27. martā

Valters Paiders [email protected], 27.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien samazinājās par 206 286.65 Ls, līdz 416 961.92 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzama, Ditton pievadķēžu rūpnīcas, Rīgas transporta flotes akcijas, bet biržas tiešo darījumu segmentā un ārpusbiržas tirgū lielākie darījumi tika veikti ar Ditton pievadķēžu rūpnīcas akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 72 145.77 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 298 226.76 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 46 589.39 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 158 940.92 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums palielinājās par 76 116.59 Ls. RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir pieaugusi par 4.92%, sasniedzot 284.71 punktus, savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir pieaudzis par 1.50%, sasniedzot 180.32 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Latvijas balzama akcijas, kuru vērtība šodien pieauga par 7.91% jeb par 0.11 Ls, līdz 1.50 Ls. Kopumā ar uzņēmuma akcijām tika veikti 46 darījumi, kuros tika tirgotas 26 511 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 28. martā

Valters Paiders [email protected], 28.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien samazinājās par 34 103.52 Ls, līdz 589 145.05 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzama, Ditton pievadķēžu rūpnīcas, Ogres akcijas, biržas tiešo darījumu segmentā lielākie darījumi tika veikti ar Latvijas balzama akcijām, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Ditton pievadķēžu rūpnīcas akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 46 119.57 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 521 222.93 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 21 802.55 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 75 953.80 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums samazinājās par 6 870.53 Ls. RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir pieaugusi par 5.49%, sasniedzot 286.27 punktus, savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir pieaudzis par 0.75%, sasniedzot 179 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Latvijas balzama akcijas, kuru vērtība šodien nemainījās un bija 1.50 Ls. Kopumā ar uzņēmuma akcijām tika veikti 36 darījumi, kuros tika tirgotas 10 898 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 21. martā

Valters Paiders [email protected], 21.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien samazinājās par 220 223.02 Ls, līdz 636 268.03 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzama, Latvijas Kuģniecības, Ventspils naftas akcijas, biržas tiešo darījumu segmentā lielākie darījumi tika veikti ar Ventspils naftas akcijām, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Tosmares kuģu būvētavas akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 46 952.10 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 542 808.05 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 46 507.88 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 84 031.01 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums samazinājās par 37 408.12 Ls. RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir pieaugusi par 2.14%, sasniedzot 252.7 punktus, savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir pieaudzis par 0.87%, sasniedzot 175.67 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Latvijas balzama akcijas, kuru vērtība šodien pieauga par 2.31% jeb par 0.03 Ls, līdz 1.33 Ls. Kopumā ar uzņēmuma akcijām tika veikti 35 darījumi, kuros tika tirgotas 18 807 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 1. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 01.04.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien pieauga par 177 147.03 Ls, līdz 1 054 407.04 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzama, Ventspils naftas, Ditton pievadķēžu rūpnīcas akcijas, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Latvijas balzama akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 69 205.11 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 984 781.93 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 420.00 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 614 094.99 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums palielinājās par 559 243.78 Ls. RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir samazinājusies par 0.94% noslīdot līdz 285.83 punktiem,savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir samazinājies par 0.20%, sasniedzot 178.8 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Latvijas balzama akcijas, kuru vērtība šodien pieauga par 0.65% jeb par 0.01 Ls, līdz 1.54 Ls. Kopumā ar uzņēmuma akcijām tika veikti 27 darījumi, kuros tika tirgotas 32 219 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 27. maijā

Valters Paiders [email protected], 27.05.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien palielinājās par 281 789.09 Ls, līdz 303 082.60 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Ventspils naftas, Ogres, Rīgas transporta flotes akcijas, biržas tiešo darījumu segmentā lielākie darījumi tika veikti ar Rīgas kuģu būvētavas akcijām, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Ventspils naftas akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 32 429.95 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 225 909.71 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 44 742.94 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 86 588.51 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums palielinājās par 71 148.86 Ls. RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir samazinājusies par 0.85% noslīdot līdz 363.28 punktiem,savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir samazinājies par 0.57%, sasniedzot 194.67 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Ventspils naftas akcijas, kuru vērtība šodien samazinājās par 1.00% jeb 0.01 Ls, akcijas vidējai svērtajai cenai sasniedzot 0.99 Ls. Ar Ventspils naftas akcijām tika veikti 16 darījumi, kuros tika tirgotas 9 202 akcijas

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad naftas tirgū turpinājās amerikāņu cenu kalniņi. Gada pirmajā pusē šī resursa cena palielinājās, ko galvenokārt noteica OPEC+ valstu apņēmība pieturēties pie melnā zelta ieguves kvotu samazināšanas politikas.

Tāpat naftas vērtībai pieaugt palīdzēja, piemēram, haoss Venecuēlā, kas lielā mērā no vienādojuma izslēdza šīs valsts naftas piegādes.

Gada vidējā daļā gan naftas cena samazinājās, kam palīdzēja pesimistiskāki spriedumi par tirdzniecības karu ietekmi uz pasaules ekonomiku un pat zināmas nozīmīgāko tautsaimniecību recesijas gaidas. Savukārt šā gada beigās, tirgus dalībnieku omai uzlabojoties un OPEC+ paziņojot par papildu savu oficiālo melnā zelta ieguves kvotu samazināšanu, naftas cena atkal ir palēkusies. Rezultātā 20. decembrī šī tirgus etalona - Brent jēlnaftas - cena Londonas preču biržā dzīvojās ap 66,4 ASV dolāru par barelu atzīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A. Lemberga aizturēšana varētu izraisīt varas maiņu Ventspils tranzītbiznesā.

Līdz Db nodošanai tipogrāfijā Rīgas Centra rajona tiesa vēl nebija pieņēmusi lēmumu par drošības līdzekļa piemērošanu Ventspils mēram. Prokuratūra paziņojusi, ka apsūdzība (skat. tab.) Aiva-ram Lembergam uzrādīta par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, ja tas ir saistīts ar kukuļu izspiešanu, par naudas atmazgāšanu trīs epizodēs vairāk nekā 10 milj. Ls apmērā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastiprinātu ietekmi Latvijas kuģniecībā (LK). Procesa virzītājs Lembergam piemērojis pirmsapcietinājuma aizturēšanu, ziņo LETA.

A. Lemberga advokāts Aivo Leimanis apstiprina, ka Ventspils mērs aizturēts t.s. Ventspils amatpersonu lietas ietvaros, kurā Lembergam piemērots liecinieka statuss. Tas noticis trešdien ap plkst. 8:30 no rīta, kad viņš devies pie ārsta. Kā uzskata Leimanis, Lemberga apcietināšana notikusi nelikumīgi, jo viņam minētajā lietā bija liecinieka, nevis aizdomās turamā statuss, ziņo LETA. Jau ziņots, ka Lembergam pērn uzrādīta apsūdzība par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu un amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. Lembergs kā kukuli esot pieņēmis ·veicē reģistrētās kompānijas Multinord AG akcijas un uz to pamata viņam izmaksātos 453 tūkst. Ls. Tāpat Lembergs kopš 1994. gada esot bijis slēpts Kālija parka akcionārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SIA Ventspils nafta termināls pusgadā pārkrāvis jau tuvu 7 miljoniem tonnu naftas un naftas produktu

, 20.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības Ventspils nafta meitas sabiedrība SIA Ventspils nafta termināls 2007.gada pirmajā pusgadā ir pārkrāvusi jau tuvu 7 miljoniem tonnu naftas un naftas produktu, arī jūnijā turpinot šā gada laikā vērojamo pārkraušanas apjoma pieauguma tendenci.

2007.gada janvārī-jūnijā SIA Ventspils nafta termināls pārkrauti kopumā vairāk nekā 6,7 miljoni tonnu naftas un naftas produktu, kas uz termināli transportēti pa dzelzceļu, dīzeļdegvielas cauruļvadu un jūru, jeb par 3,6 miljoniem tonnu vairāk nekā analogā periodā pirms gada.

2007.gada pirmajos sešos mēnešos SIA Ventspils nafta termināls pārkrauti pa dzelzceļu un cauruļvadu piegādātie 4,7 miljoni tonnu dīzeļdegvielas, 1,1 miljons tonnu dažādu marku autobenzīna, kas transportēts pa dzelzceļu, bet no jūras SIA Ventspils nafta termināls pārkrauti 0,9 miljoni tonnu naftas un naftas produktu.

Šā gada jūnijā SIA Ventspils nafta termināls pārkrauti 1,3 miljoni tonnu naftas un naftas produktu - pa dzelzceļu piegādātie 0,8 miljoni tonnu dīzeļdegvielas un 0,2 miljoni tonnu benzīna, kā arī šā gada laikā lielākais pa jūras ceļu transportēto naftas un naftas produktu kravu apjoms - gandrīz 0,3 miljoni tonnu. Lielāko īpatsvaru jūnijā pa jūru saņemto kravu apjomā veido nafta - nepilnus 0,2 miljonus tonnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

RFB tirdzniecības sesijas apskats 25. martā

Valters Paiders [email protected], 25.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais Latvijas vērtspapīru tirgus apgrozījums šodien pieauga par 3 150 442.94 Ls, līdz 3 199 243.74 Ls. Biržas nepārtrauktajā tirgū šodien izcēlās Latvijas balzama, Ventspils naftas, Latvijas Kuģniecības akcijas, biržas tiešo darījumu segmentā lielākie darījumi tika veikti ar Latvijas Kuģniecības akcijām, savukārt ārpusbiržas tirgū visapjomīgākie darījumi tika reģistrēti ar Latvijas balzama akcijām.

Akciju tirdzniecība nepārtrauktajā tirgū par mainīgām cenām šodien veidoja 26 513.86 Ls, darījumi ārpusbiržas tirgū šodien veidoja 3 172 677.88 Ls lielu apgrozījumu. Šodien notikušo tiešo darījumu apgrozījums bija 52.00 Ls.

Akciju tirgus apgrozījums Rīgas Fondu biržā šodien sasniedza 2 900 852.92 Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo tirdzniecības sesiju, kopējais apgrozījums palielinājās par 2 854 361.60 Ls . RFB cenu indeksa RICI vērtība šodien ir pieaugusi par 3.86%, sasniedzot 265.79 punktus, savukārt RFB kapitalizācijas indekss DowJones šodien ir pieaudzis par 1.15%, sasniedzot 178.19 punktus.

Nepārtrauktajā tirgū šodien visaktīvāk tika tirgotas Latvijas balzama akcijas, kuru vērtība šodien pieauga par 1.47% jeb par 0.02 Ls, līdz 1.38 Ls. Kopumā ar uzņēmuma akcijām tika veikti 26 darījumi, kuros tika tirgotas 8 401 akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: FKTK nodrošināja Ventspils naftas minoritāro akcionāru tiesību ievērošanu

LETA, 15.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā nosakot vienas AS Ventspils naftaakcijas cenu 4,56 eiro apmērā, nodrošinājusi minoritāro akcionāru tiesību ievērošanu, aģentūrai LETA sacīja ieguldījumu pārvaldes AS INVL Asset Management valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs.

Kā ziņots, FKTK padome atļāvusi Ventspils naftas akcionāram Euromin Holdings (Cyprus) Limited (Euromin) izteikt Ventspils naftas" obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Vienas akcijas cena obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 4,56 eiro. Tas ir būtiski vairāk nekā piedāvājuma izteicēja iepriekš plānotā cena par akciju - 3,12 eiro.

Skaidrojot šo atšķirību, Martinovs atzina, ka vienmēr, kad tiek veikti darījumi, pircējs grib nopirkt lētāk, bet pārdevējam liekas, ka ir jāmaksā dārgāk.

Ventspils naftas gadījumā FKTK ir nodrošinājusi mazākuma akcionāru tiesību ievērošanu. Martinovs skaidroja, ka cenas noteikšanas mehānisms obligātā akciju atpirkšanas piedāvājumā ir diezgan precīzi noteikts likumā. Turklāt arī no iepriekšējiem FKTK lēmumiem par līdzīgiem gadījumiem ir zināms, ka komisija konsekventi ievēro likuma interpretāciju un komisijas rīcība akciju atpirkšanas cenas noteikšanā vienmēr bijusi korekta.

Komentāri

Pievienot komentāru