Makroekonomika

Dienas tēma: Investoru kartē Latvijas nav

Sandris Točs, speciāli DB, 27.04.2015

Jaunākais izdevums

ES fondu finansējums simtiem miljonu eiro apmērā ir ļāvis daudz ko valstī sakārtot, bet ekonomikas izaugsmi tas nav neko daudz veicinājis

To intervijā DB saka profesors, ekonomikas doktors Uldis Osis.

Eiropa ar novēlošanos seko ASV piemēram. Vai šī naudas drukāšanas politika Eiropā var pozitīvi ietekmēt Latviju?

Domāju, ka tas diez vai varētu pārāk ietekmēt Latviju. Arī Eiropu kopumā īstenībā tas neietekmēs tādā mērā, kā tas veicināja ASV izkļūšanu no pēckrīzes situācijas, no stagnācijas.

Ar ko Eiropa tik ļoti atšķiras no Amerikas?

ASV ekonomika salīdzinoši veiksmīgi attīstās. Ne tik veiksmīgi, kā to varētu gaidīt, bet labāk nekā Latvijā un Eiropā. Eiropā un Latvijā es nesagaidu tik labus rezultātus.

Kādēļ?

Keinsa politika, ka krīzes situācijā valdībai jāstimulē pieprasījums, pat drukājot naudu, lai varētu nodrošināt valstī darbu, lai cilvēki, saņemot algas, pirktu preces un pakalpojumus, sāktos apgrozījums un ekonomika pamazām attīstītos, tas darbojās trīsdesmitajos gados un arī tagad Amerikā. Bet Eiropā un Latvijā tagad tas varētu diezgan minimāli derēt. Jo ļoti atšķirīga ir ekonomika. Arī sabiedrības ir ļoti atšķirīgas. Domāšanas veids. Pieeja dzīvei. Pieeja biznesam. Amerikas Savienotajās Valstīs ir Silīcija ieleja, ir Teksasas zinātniski industriālie centri, ir pasaulslavenas universitātes, kas aizņem visu pasaules reitingu augšdaļu. Tur faktiski rodas visas jaunās tehnoloģijas, kas Eiropā nerodas. Amerikā kvantitatīvā mīkstināšana jeb naudas drukāšana aiziet jaunās idejās, jaunos projektos, jaunos produktos. Protams, arī tradicionālajās sfērās, tajā pašā mājokļu būvniecībā un iedzīvotāju pieprasījumā kopumā. Papildus sadrukātā nauda Amerikā tiek ieguldīta projektos, kas dod lielāku atdevi.

Kāpēc lai Eiropā sadrukātā nauda netiktu ieguldīta jaunos projektos?

Eiropā ar to ir daudz grūtāk. Eiropa atpaliek jaunās izstrādnēs, jaunās tehnoloģijās. Atpaliek inovācijā. Naudu, protams, ir kur likt, taču ne tik daudz kā ASV. Un Latvijā tas ir ne tik.

Jūs sacījāt, ka keinsisms Eiropai un Latvijai īsti neder. Taču tā ir klasika – investēt infrastruktūrā krīzes laikā. Tas saglabā vismaz kādu dzīves līmeni un apgrozījumu, labi taču, ka Latvija būvēja Nacionālo bibliotēku tieši šajā laikā – tas nodrošināja darbu, nevis emigrāciju.

Ļoti nozīmīgs faktors ir Eiropas Savienības fondu nauda, kaut arī nupat teicu, ka tā nav būtiski ietekmējusi ekonomikas izaugsmi kvantitatīvi. Ja nav privātu investīciju, tad ES fondi faktiski ir vienīgais vērā ņemamais investīciju avots. Vēl bija Krievijas investīcijas pārsvarā nekustamo īpašumu sektorā, ko nodrošināja termiņuzturēšanās atļauju programma. Bet tās tagad ir krietni sarukušas un diez vai attīstīsies.

Tātad faktiski tas ir publiskais sektors, kas nodrošina Latvijas ekonomikas attīstību pašlaik?

Jā, faktiski publiskā sektora investīcijas un sociālā sfēra, apmācība, izglītība. Ja nebūtu publiskā sektora tēriņu, baidos, ka izaugsme būtu tuva nullei. Faktiski tās gandrīz vispār nebūtu. Tā ka no investīciju viedokļa Latvijā tirgus ekonomika praktiski neeksistē, jo birokrātijas spīlēs sažņaugtos valsts iepirkumus un līdz ar to izkropļoto uzņēmumu konkurenci, par tādu nekādi nevar nosaukt.

Visu interviju Latvijā ļoti perspektīva ir militārā nozare lasiet pirmdienas, 27. aprīļa, laikrakstā Dienas Bizness (4.-5. lpp.)!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz Grieķijas vājo finanšu disciplīnu, ir daudz argumentu, lai šo valsti neatstātu ārpus eirozonas, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Dienvideiropas valsts Grieķijas jaunās valdības izpausmes, kuras attiecībā uz starptautiskajiem aizdevējiem varētu uzskatīt par šantāžu, aktualizējušas viedokli, ka būtu labāk, ja šī valsts eirozonu atstātu. Sevišķi tāpēc, ka grieķu nesteigšanās vai nevēlēšanās pildīt saistības galu galā var likt ķerties pie dažādiem eirozonas stabilitātes mehānismu iedarbinošiem līdzekļiem, tādējādi ietekmējot daudzu citu Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotāju makus.

«Grieķijas jautājums jau tik ilgstoši ir dienaskārtībā, ka tirgus dalībniekus, Eiropas sabiedrību un politiķus lielā mērā pieradinājis pie iespējas, ka šī valsts būs spiesta eirozonu pamest. Tomēr, ņemot vērā precedentu neesamību, tieša un nepārprotama eirozonas pamešana var arī nenotikt. Tas, visticamāk, var īstenoties pietiekami ilgstoša procesa veidā, kad Grieķija formāli atrodas eirozonā, jo nav ieinteresēta to pamest, bet tās darbība tiek ierobežota un tā de facto īsteno rīcību, ko var interpretēt kā alternatīvas valūtas ieviešanu. Precīzi izteikt turpmākā scenārija prognozi nav iespējams,» skatījumu uz situāciju Grieķijā ieskicē SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kapitālisma citadelēs aug municipālo kompāniju svars

Māris Ķirsons, 11.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo 15–20 gadu laikā pasaulē pieaudzis publiskā sektora – valsts un pašvaldības uzņēmumu –, kā arī tajos strādājošo skaits. Šādu kompāniju skaits pieaug ne tikai Rietumeiropā, bet arī ASV un Kanādā

To rāda Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekļa Ulda Oša pētījums.

Tajā secināts, ka valsts un pašvaldību organizēta un pārvaldīta uzņēmējdarbība ir ne tikai plaši izplatīta, bet arī populāra, turklāt vairāku Vācijas pilsētu komunālo pakalpojumu sniedzēji pēdējo gadu laikā nonākuši valsts un pašvaldību īpašumā. Pētījuma dati ir pretrunā ar Latvijā pēdējos gadu desmitos pastāvošām doktrīnām par to, ka valsts un pašvaldības nedrīkst sākt nodarboties ar uzņēmējdarbību vai arī to drīkst darīt tikai tad, kad tiek konstatētas brīvā tirgus nepilnības. Ja arī valsts un jo īpaši pašvaldību uzņēmējdarbība tādās jomās kā elektroenerģija, siltums, ūdensapgāde, atkritumu apsaimniekošana, veselības aprūpe (slimnīcas), arī lielo infrastruktūras projektu izveide un uzturēšana nevienu nepārsteidz Latvijā, tad ārzemēs municipalitātes nodarbojas arī ar ostu, lidostu biznesu, augstāko izglītību (universitātēm), būvniecību, mežsaimniecību, kokapstrādi, vīnogu audzēšanu, vīna ražošanu un tirdzniecību un pat investē bankās. Latvijā visi valsts un pašvaldības uzņēmumi darbojas kā kapitālsabiedrības, taču, piemēram, Vīnē pašvaldības aktīvu apsaimniekošanu veic departaments.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no ārvalstīm iepirkumu procedūras Latvijā ir maz orientētas uz vietējo ražojumu atbalstu, un, pēc vairāku ekonomikas ekspertu domām, tas var pat kavēt Latvijas ekonomisko izaugsmi, trešdien raksta laikraksts Diena.

«Ir ļoti dīvaini klausīties vai lasīt paziņojumus par to, kā mēs panāksim no Latvijas aizbraukušo cilvēku atgriešanos brīdī, kad dažādu iepirkumu konkursos ar ļoti zemu cenas starpību uzvar ārvalstu ražotāji,» spriež a/s Energokompānija Jauda komercdirektors Ivars Eniņš un piebilst, ka runa nav par piedāvājumiem, kur ir būtiskas cenas atšķirības, bet gan par dažiem procentiem. Attiecībā uz vietējās tautsaimniecības atbalstu zināmas korekcijas radīja pagājušā gada augustā Krievijas ieviestās sankcijas rietumvalstu pārtikas ražojumiem, kuru iespaidā mūsu valsts beidzot nekautrējās publiski aicināt dažādās iepirkumu procedūrās izstrādāt nosacījumus, kuri būtu labvēlīgi tieši Latvijas pārtikas ražotājiem. Tomēr par masveida vietējās produkcijas atbalstu šobrīd runāt ir stipri pāragri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Grindeks padome savā pirmajā sēdē ir lēmusi par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēt Kirovu Lipmanu, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Par AS Grindeks padomes priekšsēdētāja vietnieci atkārtoti nolemts ievēlēt Annu Lipmani.

Padomē nākamos trīs gadus turpinās darboties arī Uldis Osis, Jānis Naglis un Arkādijs Vjortkins.

Visi jaunievēlētie padomes locekļi darbojās arī iepriekšējās padomes sastāvā.

Grindeks koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības 13 valstīs.

Grindeks specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido veiksmīgs oriģinālproduktu un patentbrīvo zāļu apvienojums – tajā ietilpst oriģinālprodukti Mildronāts® un Ftorafur®, kā arī vairāk kā 100 efektīvu un drošu patentbrīvo medikamentu formu. Šobrīd Grindeks ražo 25 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Noslēgti 90 % līgumu ar komunikāciju tīklu uzturētājiem par BIS lietošanu

Zane Atlāce - Bistere, 19.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) ar komunikāciju tīklu uzturētājiem jeb tehnisko noteikumu izdevējiem (TNI) ir noslēdzis 298 līgumus par Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) lietošanu, informē biroja pārstāve Elīna Balgalve.

Tādējādi gandrīz 90% no visiem līgumiem, kas kopumā jānoslēdz ar pašvaldību būvvalžu norādītajiem TNI, ir stājušies spēkā, paužot to slēdzēju apņemšanos lietot BIS.

«BIS ir vienota platforma visiem būvniecības procesa dalībniekiem. Tikai tad, kad tajā darbosies visi būvniecības procesa virzītāji, mēs varēsim pilnībā izbaudīt priekšrocības, ko sniedz būvniecības procesa digitalizācija - caurspīdīgums, ātrums, ērtums un drošība,» uzsver BVKB direktora pienākumu izpildītājs Uldis Jansons.

Atbilstoši pašvaldību būvvalžu sniegtajai informācijai par savā administratīvajā teritorijā strādājošajiem TNI, noslēdzamo līgumu skaits par BIS lietošanu starp BVKB un TNI šobrīd ir 346. Lai BIS izmantošanu tehnisko noteikumu izdevējiem padarītu ērtu un viņu vajadzībām atbilstošu, ir izveidota speciāla darba vieta un vide, kas pielāgota TNI funkciju veikšanai. Sistēmā tehnisko noteikumu izdevēji var komunicēt ar būvniecības procesā iesaistītajām personām, saņemt tehnisko noteikumu un projekta saskaņojumu pieprasījumus, izsniegt elektroniski tehniskos noteikumus, izskatīt ieceres dokumentāciju un elektroniski saskaņot to. Tāpat iespējams saņemt pieprasījumus un izsniegt atzinumus par būves gatavību ekspluatācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru