Makroekonomika

LB ekonomists: Otrā ceturkšņa ātrais IKP novērtējums kārtējo reizi apliecina vāju izaugsmi šogad

LETA, 29.07.2016

Jaunākais izdevums

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) šodien publicētais ātrais novērtējums par Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi kārtējo reizi apliecina, ka šogad mūsu valsts ekonomikas izaugsme būs vāja, vietnē makroekonomika.lv raksta Latvijas Bankas ekonomists Igors Kasjanovs.

Saskaņā ar CSP publicēto ātro novērtējumu Latvijas IKP salīdzināmajās cenās otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni pieauga par 0,4% pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem. Savukārt salīdzinājumā ar 2015.gada otro ceturksni IKP audzis par 0,7% pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem.

IKP izaugsmi otrajā ceturksnī nodrošināja labie apstrādes rūpniecības rezultāti, proti, ir kāpums par 7% salīdzinājumā ar 2015.gada otro ceturksni pēc neizlīdzinātiem datiem. Taču izaugsmi joprojām ierobežoja būvniecības apjomu straujais sarukums - kritums ir par 22%.

Šodien publicētie IKP dati apliecina, ka iepriekš paustās bažas par ekonomikas atdzišanu ir materializējušās, secina Kasjanovs. Viņš norāda, ka ekonomikas atdzišanu šā gada pirmajā pusgadā daļēji var skaidrot ar Eiropas Savienības (ES) fondu cikla pārrāvumu, kā rezultātā mazinājusies gan būvniecības, gan investīciju aktivitāte. Iepriekš pastāvēja cerības, ka aktivitātes pieaugumu varēs redzēt jau otrajā ceturksnī, tomēr dati liecina par pretējo.

Patlaban pieejamā informācija liecina, ka daļā ES programmu «papīri» ir sakārtoti, sākas to darbība, izsludināti iepirkumi, kas gada otrajā pusgadā kaut kādā mērā atspoguļosies arī ekonomiskajā aktivitātē. Tomēr ar to nepietiks, lai «sasmeltu līdz šim izlieto ūdeni», raksta Kasjanovs. Šis laiks ļoti labi norāda uz to, cik Latvijas tautsaimniecībai nozīmīga ir ES fondu plūsma. Pagaidām nav zināms, vai ir veiktas būtiskas iepriekšējo ceturkšņu datu revīzijas, bet, ja pieņem, ka tādu nav un ka IKP pilnais novērtējums būs tuvs ātrajam novērtējumam, tad paredzamā 2016.gada IKP izaugsme būs 1,5-2% pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, vērtē Latvijas Bankas ekonomists. Viņš mudina arī ņemt vērā, ka britu referenduma rezultātā radītās sekas (nenoteiktības pieaugums, valūtas kursu zaudējumi) Latvijas ekonomiku ietekmē, sākot no trešā ceturkšņa.

Latvijas Bankas ekonomists norāda, ka CSP publicētie dati ir vēl viens trauksmes zvans attiecībā arī uz nākamā gada budžeta veidošanas procesu. Veidojot nākamā gada budžetu, ir jāņem vērā, ka ekonomika šogad attīstās ievērojami vājāk, nekā prognozēts, aicina Kasjanovs.

IKP datu pilnais izvērsums, kas iekļaus informāciju par nozaru attīstību, IKP izlietojuma un ienākuma aspektu, tiks publicēts 31.augustā. Tad arī varēs detalizētāk spriest par tiem faktoriem, kas ekonomikas salīdzinoši vājo attīstību noteica otrajā ceturksnī, un tās nākotnes perspektīvām, rezumē ekonomists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ražots Latvijā – elektronikas un būvmateriālu ražotāju sasniegumi

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, 25.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savulaik kolēģis Igors Kasjanovs uzrakstīja lasītāju iemīļotu rakstu «Latvijā rūpniecība IR!» par to, ka rūpniecība Latvijā ir dzīva. Tā ir dzīva joprojām, lai gan pārmaiņu vēji dažu augstāko priedi ir lauzuši un dažam jaunam asnam ļāvuši augt spēcīgākam un zaļākam.

Tomēr šoreiz nerunāsim par visām nozarēm, aplūkosim, kā pēdējos gados mirdzējušas uz eksportu orientētās elektronikas un elektrotehnikas nozares zvaigznes, kuru ražotā produkcija ir pieprasīta visā pasaulē, un kā pašu mājās un eksporta tirgos attīstījušies būvmateriālu ražotāji. Komentārs izmantots arī «Dienas Biznesa» (DB) izdevuma «TOP500» gatavošanā, kur interesenti var atrast arī citu nozaru apskatus.

Augsto tehnoloģiju ražotāji – eksporta zvaigznes

Elektronika un elektrotehnika ierasti tiek skatītas kopā kā radniecīgas augsto tehnoloģiju nozares, kas galvenokārt orientējas uz eksportu – eksports veido vairāk nekā 90% no kopējā realizācijas apjoma. Tomēr šo nozaru attīstības tendences ir samērā atšķirīgas un ir vērts tās aplūkot atsevišķi. Eksporta novērtējumam un tālākai analīzei tiks izmantoti Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, ja nav norādīts cits avots.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Brexit kaislības plosa drāmas karalieni

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 01.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja UK beigu beigās paliks EU, tad gribētos piestādīt viņiem rēķinu par šo pēdējo gadu čakaru, ko viņi radījuši. Tā vietā, lai strādātu ES nākotnes vārdā, liela daļa aparāta visās ES dalībvalstīs ņemas ar šo «Drama Queen»... :(

Jau sāk apnikt,» tā tvīto Latvijas Bankas ekonomists Igors Kasjanovs. Jāteic, ka drāmas karalienes alias Lielbritānijas sarīkotajām kaislībām pagaidām gals vēl nav redzams. Lielā mērā izšķiroši būs trīs datumi – 12., 13. un 14. marts. Proti, 12. martā parlamentā paredzēts atkārtots balsojums par premjerministres Terēzas Mejas izstāšanās plānu. Ir liela varbūtība, ka parlamentārieši to atkal noraidīs, jo tajā nav ietverta «cietā Brexit» aizstāvju prasība atrisināt jautājumu par robežas atjaunošanu starp Lielbritāniju un Ziemeļīriju.

Ja Mejas plāns tiek noraidīts, tad 13. martā parlamentārieši balsos par tā dēvēto bezvienošanās Brexit, ko daudzi uzskata par vissliktāko scenāriju, vispirms jau pašai Lielbritānijai. DB jau rakstīja, ka šādā gadījumā Lielbritānijai varētu pietrūkt importēto preču, tostarp pārtikas un medikamentu. Ja parlamentārieši nobalso pret šādu scenāriju, tad 14. martā tiks balsots par izstāšanās termiņa – 29. marta – pagarināšanu. Jāteic, ka T. Meja stingri iestājas pret izstāšanās termiņa pagarināšanu. «Mūsu primārajam fokusam ir jābūt vienošanās panākšanai un aiziešanai no ES 29. martā. Tas iedzīvotājiem un uzņēmējiem dos noteiktības sajūtu, ko tie ir pelnījuši,» teikusi premjeministre.

Komentāri

Pievienot komentāru