Citas ziņas

Moody's prognozē Hipotēku bankai stabilu nākotnes attīstību

, 11.07.2008

Jaunākais izdevums

Piektdien, 11. jūlijā starptautiskā reitinga aģentūra Moody's apstiprinājusi Hipotēku bankai iepriekš piešķirtos reitingus un noteikusi tiem stabilu nākotnes prognozi.

Bankai piešķirtais Moody's reitings ilgtermiņa depozītiem A2 un īstermiņa depozītiem P-1 ir investīciju līmeņa reitingi. Līdz šim bankas ilgtermiņa noguldījumu reitings ir Latvijas valsts maksimālā novērtējuma līmenī A2, tādēļ noguldījumu reitingus nav iespējams paaugstināt, nepārskatot valsts maksimālo novērtējumu, Db.lv informē Baiba Ābelniece, Hipotēku bankas Sabiedrisko attiecību speciāliste.

Finanšu ministrs Atis Slakteris atzinīgi novērtē bankas darbu un ir gandarīts par pozitīvo reitinga aģentūras novērtējumu: „Hipotēku banka ir vienīgā banka Latvijas valsts īpašumā, kas arvien ir aktīvi iesaistījusies biznesa vides sakārtošanā. Arī pašreiz tā aktīvi piedalās valsts ekonomikas stabilizācijas procesā, iesaistoties uzņēmēju konkurētspējas uzlabošanas un eksporta apjomu palielināšanas atbalsta programmas realizācijā. Šobrīd jo īpaši svarīga kļūst Hipotēku bankas kā attīstības bankas loma, kas kalpo par instrumentu tautsaimniecības attīstības veicināšanai. Tādēļ esmu gandarīts par to, ka arī starptautiskā reitinga aģentūra ir spējusi pozitīvi novērtēt Hipotēku bankas darbību.”

Hipotēku bankas valdes loceklis Andris Riekstiņš ar gandarījumu atzina, ka „Hipotēku bankai piešķirtie reitingi ir augstākie investīciju līmenī starp tām Latvijas bankām, kuras neoperē ar mātes bankas reitingu. To ir izdevies panākt ar saskanīgu, valsts interesēm atbilstošu darbu un ar adekvātu risku pārvaldību. Hipotēku bankai reitings ir svarīgs gan aizņemoties finansu resursus no sadarbības bankām pasaulē un starptautiskajām finansu institūcijām valstiskas nozīmes mērķprogrammu realizēšanai, gan arī tāpēc, ka banka ir biržā tirgojamu parāda vērtspapīru - hipotekāro ķīlu zīmju emitents.”

Reitingu aģentūra savā ziņojumā norāda, ka Hipotēku bankas augsto kredītreitinga novērtējumu nodrošina:

• banka pieder valstij un saņem valsts atbalstu;

• laba aktīvu kvalitāte, neskatoties uz strauji augošo kredītportfeli;

• finanšu stabilitāte, kas balstīta uz pastāvīgu rentabilitāti un labu

likviditāti;

• vadošā loma ķīlu zīmju emisijā, kas pozitīvi ietekmē resursu piesaistes

iespējas.

Bankas likviditātes pārvaldība ir pietiekoša, un tā ir demonstrējusi savas spējas piesaistīt starpbanku finansējumu, lai nodrošinātu savas aizdevumu programmas mazo un vidējo uzņēmumu kā arī mājokļu finansēšanas jomās.

Bankas finansiālā stabilitāte novērtēta D- līmenī, to saglabājot esošajā līmenī.

Hipotēku banka ir vienīgā valstij piederošā banka Baltijā. Hipotēku bankas koncernā darbojas meitas uzņēmumi: HipoNIA, Hipolīzings, Hipo Fondi un Risku investīciju sabiedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) atļauj AS Swedbank pārņemt daļu VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) aktīvu - dažāda veida kredītus un noguldījumus, tāpat dota atļauja SIA Swedbank līzings iegādāties 100% SIA Hipolīzings kapitāla daļu. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ceturtdien nolēmusi atļaut Swedbank un SEB bankai iegādāties Hipotēku bankas daļas, informēja FKTK.

Nolemts izsniegt atļauju Hipotēku bankas komercdaļas uzņēmuma pārejai Swedbank un SIA Swedbank Līzings īpašumā, jo likumā noteiktās prasības izpildītas un Hipotēku bankas klientu kopējās intereses ievērotas.

FKTK kā sektora uzraudzības iestāde darījumā izvērtē divus virzienus, - pirmkārt, lai komercdaļas uzņēmuma pārejas procesā būtu ievērotas Hipotēku bankas klientu intereses; otrkārt, lai tas būtiski neietekmētu Hipotēku bankas un Swedbank stabilitāti un tiktu izpildītas visas normatīvās prasības. FKTK padome sniedz atļauju uzņēmuma pārejai, jo neredz šķēršļus darījuma tālākai virzībai, skaidro FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Saasinājusies cīņa par tiesībām virzīt Hipotēku bankas aktīvu pārdošanu

LETA, 12.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties lēmuma pieņemšanas termiņam, ir saasinājusies cīņa ap tiesībām konsultēt VAS Latvijas Hipotēku un zemes bankas (Hipotēku bankas) komercdaļas pārdošanu, kuras apjoms tiek lēsts vairāk nekā 300 miljonu latu apmērā.

Neoficiāla informācijas, kas ir aģentūras LETA rīcībā, liecina, ka par šim tiesībām interesi izradījuši vairāki pretendenti, taču par reālāko tiek uzskatīts SEB grupas konsultāciju uzņēmums SEB Enskilda, kas jau iepriekš konsultēja Hipotēku bankas pārveides procesu. Konkursā pieaicināto pretendentu loks gan bijis samērā ierobežots - aicināti tikai tie pretendenti, kam līdz šim bijusi saistība ar Hipotēku banku.

Neoficiāli tiek paustas bažas par SEB Enskilda priekšrocībām šajā atlasē. Šis konsultants cieši saistīts ar SEB banku, kas tai radītu būtiskas priekšrocības gaidāmajā Hipotēku bankas komercaktīvu pārdošanā. Tiek arī atgādināts par finanšu ministra Andra Vilka (V) iepriekšējo ilggadējo darbu SEB bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Detalizēts skaidrojums par Hipotēku bankas pārdošanas procesu

Finanšu ministrija, 05.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā spekulatīvos un nepatiesos apgalvojumus, baumas un apmelojumus, kas izskan dažādos interneta portālos par valsts akciju sabiedrības Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) pārveidi par attīstības institūciju, Finanšu ministrija (FM) sniedz skaidrojumu attiecībā uz to, kādā veidā tika organizēts bankas komercdaļas pārdošanas process.

2009. gada 3. decembrī ar Latvijas Republikas Ministru kabineta (MK) rīkojumu Nr. 820 tika akceptēta koncepcija Par valsts akciju sabiedrības Latvijas Hipotēku un zemes banka pārveidi par attīstības banku. Koncepcija noteica Hipotēku bankas pārveidi par attīstības institūciju, tās darbību koncentrējot uz virzieniem, kas ir nozīmīgi tautsaimniecībai, un pakāpeniski samazinot komercbankas darījumus, pilnībā no tiem atsakoties ne vēlāk kā 2013. gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka Hipotēku bankas pārveide bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas attīstības finanšu institūcijas izveidi un valsts atbalsta programmu finanšu instrumentu jomā ieviešanas sistēmas pilnveidošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Hipotēku bankas aktīvi pārdoti par aptuveni 10-30% zem to bilances vērtības

Lelde Petrāne, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka komercdaļas pircēju pretendentu atlases process ir noslēdzies – četrām komercaktīvu paketēm ir atrasti droši un respektabli pircēji, kas vēlas iegādāties aktīvus par atbilstošu tirgus cenu, nodrošinot Hipotēku bankas komercdaļas tālāku attīstību privātajā sektorā, informē Finanšu ministrija.

Hipotēku bankas aktīvi pārdoti par aptuveni 10-30% zem to bilances vērtības, informēja valdības piesaistītā konsultanta SEB Enskilda pārstāvis Mārtiņš Krūtainis, uzsverot, ka šī cena ir maksimāli izdevīgākā un atbilst pašreizējai tirgus situācijai Latvijā un Eiropā. Konkrētā vērtība būs zināma aptuveni pēc nepilna gada, kad būs process noslēdzies līdz galam.

Lēmums par Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanu ir secīgs turpinājums 2009. gada Ministru kabineta (MK) lēmumam līdz 2013. gada beigām pārtraukt Hipotēku bankas komercdarbību un koncentrēties tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Moody's Investor service ir samazinājusi Hipotēku bankai piešķirtā ilgtermiņa valūtas saistību reitinga A2 prognozi.

Moody's Investor service ir samazinājusi Hipotēku bankai piešķirtā ilgtermiņa valūtas saistību reitinga A2 prognozi no stabils uz negatīvs.

Prognozes izmaiņas saistītas ar 25.09.2008. veiktajām Latvijas Republikas ilgtermiņa valūtas saistību reitinga A2 prognožu pazemināšanu no stabils uz negatīvs. Va/s Latvijas hipotēku un zemes banka ir 100% valstij piederoša banka un tās reitings ir pakļauts t.s. valsts reitinga griestiem.

Hipotēku Bankai piešķirtā ilgtermiņa nacionālās valūtas saistību reitings tiek saglabāts iepriekšējā līmenī A2 ar nākotnes prognozi stabils.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Hipotēku banku pārveidos SEB Enskilda kopā ar The Blackstone Group International Partners

Ieva Mārtiņa, 17.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija un Hipotēku banka pabeigušas līguma noslēgšanas procedūru ar SEB grupas uzņēmumu SEB Enskilda par Hipotēku bankas komerciālo aktīvu nodalīšanas stratēģijas izstrādi un realizāciju.

Izvērējot kritērijus, SEB Enskildas piedāvājums ticis atzīts par atbilstošāko, informē bankas preses sekretāre Sandra Eglīte. Uzdevuma realizācijai SEB Enskilda piesaistījusi ASV investīciju kompāniju The Blackstone Group International Partners LLP, kurai ir pieredze līdzīgu darījumu realizācijā citviet pasaulē, un zvērinātu advokātu biroju Kronbergs&Čukste/Baltic Legal Solutions, izveidojot starptautisku uzņēmumu apvienību.

DB.lv jau vēstīja, ka neoficiāli tiek paustas bažas par SEB Enskilda priekšrocībām pretendentu atlasē. Šis konsultants cieši saistīts ar SEB banku, kas tai radītu būtiskas priekšrocības gaidāmajā Hipotēku bankas komercaktīvu pārdošanā. Tiek arī atgādināts par finanšu ministra Andra Vilka (V) iepriekšējo ilggadējo darbu SEB bankā.Konsultanta piesaiste tiek veikta saskaņā ar 2009. gada 24. novembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprināto koncepciju par Hipotēku bankas pārveidi par attīstības banku (līdz 2013. gadam) un šogad 12. aprīlī MK izskatīto Hipotēku bankas pārveides plānu, kas paredz ar attīstības bankas funkcijām nesaistīto bankas komerciālo aktīvu nodalīšanu. Konsultanta atlases procesā tika aptaujāti vairāki pretendenti, izvērtējot to pieredzi, izpratni par veicamo uzdevumu un saimnieciskos nosacījumus. Saskaņā ar līgumu, kura pamata nosacījumi ir saskaņoti MK, konsultants nodrošinās Hipotēku bankai un tās akcionāram nepieciešamo atbalstu bankas pārveides plāna realizēšanā, organizējot un nodrošinot atklātu un pārskatāmu Hipotēku bankas komercdaļas atsavināšanu, vienlaikus nodrošinot Hipotēku bankas pārveides plāna pēctecību. Pēc stratēģijas apstiprināšanas MKā un iesniegšanas Eiropas Komisijā konsultants veiks tās īstenošanu ar mērķi pabeigt Hipotēku bankas komercdaļas atsavināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Moody's: Latvijas spēcīgā reformu īstenošana un fiskālā konsolidācija atbalsta tās kredītreitingu

LETA, 21.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdības spēcīgā rīcība reformu īstenošanā, lai mazinātu makroekonomikas nelīdzsvarotību un konsolidētu publiskās finanses, atbalsta tai noteikto kredītreitingu A3 līmenī, starptautiskā reitingu aģentūra Moody's paziņoja savā ikgadējā pārskatā.

Latvijas straujā ekonomikas atkopšanās un valdības veiktie fiskālās konsolidācijas centieni ir palīdzējuši valstij pārsniegt savus fiskālos mērķus, pārskatā citēts Moody's viceprezidenta asistenta, analītiķa un ziņojuma autora Evana Volmana teiktais.

Latvija ir noteikti parādījusi, ka spēj konsolidēt savas publiskās finanses, un tiek prognozēts, ka 2016./2017.gadā tās fiskālais deficīts saglabāsies ap 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), sacījis Volmans.

Tomēr Moody's secināja, ka deficīta rādītāja tālāks uzlabojums ir ierobežots, jo uz Latvijas budžetu pieaug spiediens, ko rada sociālo un aizsardzības izdevumu palielinājums. Neskatoties uz to, aģentūra sagaida, ka Latvijas fiskālā politika arī turpmāk būs saprātīga un parādu slogs atbildīs citu valstu ar A reitingu vidējam sniegumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hipotēku bankas aizdevumus nekustamo īpašumu attīstītājiem pārdos Rietumu bankai

Žanete Hāka, 21.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Hipotēku un zemes bankas komercdaļas pakete, kurā ietilpst nekustamo īpašumu attīstītāju aizdevumi, tiks pārdota AS Rietumu Banka, kuras piedāvājums tika atzīts par atbilstošu tirgus situācijai.

Kā informēja Finanšu ministrija, plānots, ka darījums un klientu pāreja notiks mēneša laikā pēc tam, kad to būs apstiprinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Lēmums par Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanu ir secīgs turpinājums 2009. gada MK lēmumam līdz šā gada beigām pārtraukt Hipotēku bankas komercdarbību un koncentrēties tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Ņemot vērā, ka atlikušajām komercdaļām no privāto investoru puses tika saņemti neapmierinoši zemas cenas piedāvājumi, valdība pieņēma zināšanai, ka SIA Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūra kapitāldaļas tiks nodotas VAS Privatizācijas aģentūra, kas ir alternatīvs risinājums aktīvu nodošanai privātajā sektorā. Plānots, ka saskaņā ar likumu par valsts budžetu SIA Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūrai (HipoNIA) tiks izsniegts aizdevums no Valsts kases, lai tādējādi dzēstu HipoNIA saistības pret Hipotēku banku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) samazinās darbinieku skaitu, tāpēc pieteikusi kolektīvo atlaišanu - līdz 2014.gada jūnija beigām darba uzteikumu varētu saņemt līdz 400 cilvēkiem.

Patlaban vēl neviens darbinieks nav saņēmis darba uzteikumu kolektīvās atlaišanas gaitā, informēja Hipotēku bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Ernštreite.

Viņa skaidroja, ka Hipotēku bankas komercdaļas un klientu apkalpošanas nodošana Swedbank ir ļoti apjomīgs process, tas tiks organizēts un prasīs lielu darba apjomu vēl vairākus mēnešus pēc uzņēmuma pārejas 24.novembrī. Tajā pašā laikā, pārtraucot komercdarbību, Hipotēku bankas darbības apjoms būtiski sašaurināsies, un tas likumsakarīgi rada nepieciešamību optimizēt Hipotēku bankas darbību. Viens no optimizācijas pasākumiem ir darbinieku skaita būtiska samazināšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvenergo cieš valdības ekonomikas programmas dēļ

Līva Melbārzde, Db, 08.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service samazinājusi Latvijas valsts reitingu saistībām ārvalstu un vietējā valūtā no A3 uz Baa1, par iemeslu šādam lēmumam minot strauju pasliktinājumu Latvijas ekonomikā, cietis arī Latvenergo koncerna kredītreitinga vērtējums.

"Jau iepriekš Moody’s bija norādījuši, ka samazinājums valstij noteiktajā kredītreitingā izsauks samazinājumu arī energouzņēmumam noteiktajā kredītreitingā. Negatīvu nākotnes vērtējumu Latvijas valsts reitingam Moody's pamato ar risku, kas saistīts ar valdības ekonomikas programmu," Db norādīja a/s Latvenergo Ārējo komunikāciju nodaļas vadītājs Andris Siksnis.

Latvenergo ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kuram ārpus banku sektora piešķirts respektablā Moody's Investors Service investīciju pakāpes reitings.

Latvenergo pēdējos gados ir ieguldījis ievērojamas summas energosistēmas modernizācijā. Lielu daļu no šī apjoma veido piesaistītie finanšu resursi, veidojot aizņēmumu portfeļa pakāpenisku pieaugumu līdz 486 miljoniem latu 2008.gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investor Service samazinājusi kredītreitingus Itālijai, Portugālei un Spānijai, bet Francijas, Lielbritānijas un Austrijas reitingiem mainījusi nākotnes perspektīvu no stabilas uz negatīvu.

Reitingu aģentūra samazināja arī piešķirtos reitingus mazākām eirozonas valstīm – Slovēnijai, Slovākijai un Maltai. Savu lēmumu Moody’s skaidro ar parādu krīzes izraisītiem izaicinājumiem un reģiona vājo ekonomikas attīstības perspektīvu, kas izraisa spiedienu uz finanšu tirgiem, vēsta Bloomberg.

Itālijas reitings tika samazināts no A2 uz A3, Spānijas – no A1 uz A3, Portugāles – no Ba2 uz Ba3, Slovākijas un Slovēnijas – no A1 uz A2, bet Maltas – no A2 uz A3.

«Visiem šiem reitingiem ir piešķirta arī negatīva nākotnes perspektīva,» norādīja Moody’s. Negatīva nākotnes perspektīva nozīmē, ka Moody’s saskata vismaz 40% iespējamību, ka valsts reitings tuvāko 18 mēnešu laikā varētu tikt samazināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody’s samazina Latvijas kredītreitingu

, 23.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody’s) samazinājusi Latvijas kredītreitingu, liecina aģentūras paziņojums.

Ārvalstu un vietējās valūtas reitings samazināts no Baa1 līdz Baa3. Reitingu nākotnes prognoze saglabājusies negatīva.

«Ekonomikas korekcijas dziļums un temps ir daudz smagāks nekā iepriekš paredzēts,» norādījis Moody’s apvienotās riska grupas viceprezidents Kenets Orhards. «Tas ir negatīvi atbalsojies uz valdības ieņēmumiem un budžeta deficītu.

Moody’s arī samazinājusi Latvijas ārvalstu valūtas vērtspapīru griestus no Aa2 līdz Aa3 un mainījusi prognozi no stabilas uz negatīvu.

Tāpat Moody’s samazinājis arī Lietuvas ārvalstu un vietējās valūtas reitingu no A2 uz A3. Tāpat Moody’s samazinājis valdības īstermiņa reitingu no P-1 līdz P-2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Apstiprina Hipotēku bankas pārveides plānu; meklēs jaunu konsultatnu

BNS, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība slēgtajā sēdē apstiprināja finanšu konsultanta SEB Enskilda izstrādāto Latvijas Hipotēku un zemes bankas (Hipotēku bankas) pārveides plānu, kuru paredzēts iesniegt Eiropas Komisijai (EK).

A. Ūbelis norādīja, ka valdības apstiprināts Hipotēku bankas pārveides plāns, kas parāda veidu, kā "Hipotēku banka" kļūst 100% par attīstības banku, ir jāiesniedz EK Konkurences ģenerāldirektorātam.

«Plāns paredz arī komerciālā segmenta darbības izbeigšanu tādā veidā, lai netraucētu konkurenci komercbanku tirgū. Tas ir būtiskākais iemesls, kāpēc šim jautājumam īpašu uzmanību ir pievērsusi EK, vairāk skatoties no konkurences viedokļa,» sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks finanšu politikas jautājumos Andžs Ūbelis. Viņš piebilda, ka šis jautājums būtu jāatrisina līdz gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds no bijušajiem reitingu aģentūru Moody’s analītiķiem apsūdz kompāniju par nepatiesiem reitingu vērtējumiem, un savas aizdomas nodevis tālākai izmeklēšanai ASV Kongresam, ziņo Wall Street Journal.

Wall Street Journal rīcībā nonākušā vēstulē, kas datēta ar šī gada jūliju, Ēriks Kolčinskis vaino Moody’s Investor Service augsta reitinga piešķiršanā sarežģītiem parāda vērtspapīriem šī gada janvārī, par spīti tam, ka zināja, ka samazinās reitingus aktīviem, uz kuriem attiecas šie vērtspapīri.

Wall Street Journal norāda, a Moody’s pārstāvis atteicies komentēt šo apsūdzību, taču norādīja, ka Ē. Kolčinskis atteicies sadarboties šīs viņa uzsāktās lietas izmeklēšanā.

Patlaban Ē. Kolčinskis gatavojas tiesai, kurā liecinās pret Moody’s, norāda Wall Strett Journal.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kredītreitings saglabājas Baa3 līmenī, tikai pateicoties ārkārtas finansiālajai palīdzībai. Bez starptautiskā atbalsta novērtējums varētu būt par vairākām pakāpēm zemāks.

Reitingu ietekmē globālās kredītu krīzes smagās sekas Latvijas ekonomikā, valūtas devalvācijas risks un neskaidras valsts izredzes ekonomikas atveseļošanā. Visu minēto faktoru perspektīvas vērtējums ir negatīvs, norādīts Moody's Investors Service jaunākajā ziņojumā par Latvijas kredītreitingu.

Ziņojumā analizēta IKP divciparu apmēra krituma ietekme uz valsts parādu apjomu, kas no 9.0% pret IKP 2007. gadā pieaudzis līdz 19.5%, un ir paredzams, ka līdz gada beigām tas būs gandrīz 60% pret IKP. Moody's galvenais scenārijs paredz ekonomikas stabilizēšanos jau 2010. gada sākumā un pozitīvu izaugsmi nākamā gada beigās. Tomēr pašreizējā situācija liecina, ka tas būs atkarīgs no daudziem faktoriem, ieskaitot reģionālās ekonomiskās atveseļošanās tempu, centieniem pārstrukturēt banku sistēmu un privātā sektora parādu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu no AAA līmeņa līdz AA+ ar negatīvu prognozi, un izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas.

Aģentūra arī paziņoja, ka nākamajos divos gados ASV kredītreitings var tikt pazemināts vēlreiz, ja netiks panākts progress milzīgā ASV budžeta deficīta samazināšanā.

Standard and Poor's paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

ASV kredītreitings AAA tika pazemināts pirmoreiz, kopš 1917.gadā šo reitingu ASV piešķīra aģentūra Moody's. "Standard and Poor's" to piešķīra ASV 1941.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Parex banku kādu brīdi varētu stūrēt I. Feiferis

Ieva Mārtiņa, Db, 11.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas glābšanas plāns tuvojas finiša taisnei, zināms arī iespējamais jaunais bankas vadītājs - Hipotēku bankas prezidents Inesis Feiferis. Dažu dienu laikā, strādājot pa naktīm, Latvijas otrās lielākās bankas Parex bankas akcionāru, valdības, finanšu tirgus uzraugu un valstij piederošās Hipotēku bankas izlolotais Parex bankas glābšanas plāns nonācis finiša taisnē.

Turpmāk darbs, darbs...

Jau vēstīts, ka Hipotēku banka Parex bankas akciju kontrolpaketi saskaņā ar valdības 8. novembra lēmumu iegādāsies par 2 Ls - tik lielā apmērā Hipotēku banka arī atbildēs par īpašumā esošo Parex banku. Latvijā pēc aktīviem astotā lielākā (960 milj. Ls šogad septembra beigās) banka Hipotēku banka netiks konsolidēta ar par sevi trīs reizes lielāko Parex banku, bet tā arī neuzņemsies nekādas Parex bankas saistības, par kurām banka savukārt atbildēs ar saviem aktīviem (virs 3 miljardi latu) un ieķīlāto īpašumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rudenī Hipotēku banka norēķinu pakalpojumus vairs nesniegs

LETA, 24.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakāpeniski pārtraucot valsts a/s Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) komerciālās aktivitātes ar mērķi pārveidot Hipotēku banku par attīstības institūciju līdz gada beigām, šā gada laikā Hipotēku banka plāno atteikties no norēķinu pakalpojumu sniegšanas.

Tādējādi banka arvien vairāk koncentrēsies uz attīstības institūcijas uzdevumiem - mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, uzņēmējdarbības sākšanas veicināšanu un citām par prioritārām atzītām jomām, skaidro Hipotēku banka.

Līdz ar atteikšanos no norēķinu pakalpojumiem, kas plānota šā gada rudenī, mainīsies arī Hipotēku bankas sadarbības modelis ar valsts atbalsta programmu aizdevumu klientiem. Jaunā klientu apkalpošanas kārtība tiks izstrādāta, domājot par klientu ērtībām, veicot ikdienas norēķinus sava biznesa vajadzībām, sola banka.

Banka sola klientus par izmaiņām norēķinu pakalpojuma sniegšanā un aizdevumu apkalpošanas kārtībā informēt personīgi un savlaicīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij piederošā Hipotēku banka, kas jau gadu neizsniedz komerckredītus, 2010. gadā uzkrājumu dēļ nedrošiem kredītiem cietusi 67,9 miljonu latu zaudējumus, kas ir par 22% mazāki nekā pirms gada.

Banka informē, ka tās peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas bija deviņi miljoni latu, bet uzkrājumi izveidoti 76,8 miljonu latu apjomā. Bankas izveidoto uzkrājumu un kredītportfeļa attiecība gada beigās bija 15,6 %. Tomēr 2011.gada janvārī Hipotēku banka strādājusi ar 1,1 miljonu latu pelņu.

2010.gadā Hipotēku banka no jauna piešķīra aizdevumus 116,7 miljonu latu apmērā. Valsts atbalsta programmu realizācijā, uzņemoties augstākus riskus, Hipotēku banka biznesa uzsākšanā un attīstībā investējusi 65,2 milj. Ls, kopējam attīstības aizdevumu kredītportfelim veidojot 244,5 milj.Ls, kas veido 41% no kopējā kredītportfeļa (594,2 milj.Ls). Jau vēstīts, ka Hipotēku banku līdz 2013. gadam plānots pārveidot par attīstības banku, kas realizēs valsts atbalsta programmas. Tostarp 2010.gadā Hipotēku banka valdības uzdevumā uzsāka trīs jaunu valsts atbalsta programmu realizāciju, paplašinot atbalsta instrumentu pieejamību mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmei un lauksaimniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Moody’s sākotnējie reitingi Citadeles bankai cerīgi

Ieva Mārtiņa, 07.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody’s) bankai Citadele piešķīrusi sākotnējos reitingus spekulatīvās kategorijas (Spekulative Grade) līmenī, bet ar stabilu attīstības prognozi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kad ECB sāks samazināt procentu likmes?

Anete Kravinska, Latvijas Bankas ekonomiste, 19.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku dzīvojam laikmetā, kad naudas tirgus likmes ir atgriezušās pozitīvā teritorijā un pakāpušās līdz līmeņiem, kas kredītņēmēju maciņus padarījuši krietni vien plānākus. Daudzi kredītņēmēji nepacietīgi gaida, kad Eiropas Centrālā banka (ECB) sāks mazināt likmes.

Pēc ECB Padomes 11. aprīļa sanāksmes paziņojumā presei pieļauts iespējams procentu likmju samazinājums. Runājot par likmju samazināšanu, ECB prezidente Kristīne Lagarda uzsver, ka ECB Padomes lēmums atkarīgs no ienākošajiem datiem, tostarp par novērtējumu, kad inflācija atgriezīsies ECB noteiktā mērķa – 2 % vidējā termiņā – līmenī. Daudziem no mums šāda komunikācija varētu šķist pārāk abstrakta un gribētos konkrētākas atbildes par procentu likmju attīstību nākotnē.

Šajā rakstā iepazīstināšu ar vairākiem avotiem, kam ne vien seko līdzi politikas veidotāji, bet kas ikvienam ekonomikas dalībniekam var sniegt informāciju par procentu likmju virzību nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s Investors Service varētu samazināt reitingus Latvijas Hipotēku un zemes bankai, Norvik bankai, Trasta komercbankai un Baltijas Starptautiskajai bankai, ziņo Reuters.Plāno samazināt Latvijas banku reitingus; apdraudēts arī Latvijas reitings

Arī Standard & Poor’s (S&P) Latvijas ilgtermiņa reitingam BB+ patlaban pievērsis īpašu uzmanību, norādot, ka pastāv reālas iespējas, ka tas tiks samazināts. Tam par iemeslu ir īstermiņa lielais spiediens uz latu.

S&P prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad saruks par 16%, savukārt bezdarba līmenis pārsniegs 20%. «Tas varētu vājināt [Latvijas] valdības apņemšanos attiecībā uz tās ekonomikas programmu, kas paredz saglabāt fiksēto valūtas kursa režīmu,» sacījusi S&P analītiķe Ailīna Žanga (Eileen Zhang).

Moody’s, kurš reitingu varētu samazināt arī Igaunijas Bigbank un Lietuvas Siauliu Bankas, skaidro, ka Baltijas valstu banku kredītreitingu samazināšana atspoguļo arvien pasliktinošos ekonomiskos apstākļus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Moody’s trešdien samazinājusi piecu Portugāles banku kredītreitingus, prognozējot, ka banku aktīvu kvalitāte un rentablitāte pasliktināsies, samazinot valsts ekonomiskās perspektīvas, raksta Financial Times.

Moody's samazināja Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, un Banco Santander Totta reitingus.

Četru banku reitings samazināts līdz tam pašam līmenim, kāds piešķirts Portugāles suverēnajam parādam – Ba3. Šis novērtējums atrodas ir tikai vienu iedaļu virs «ļoti spekulatīva» līmeņa.

Portugāle prognozē, ka pieņemto taupības pasākumu ietekmē tās ekonomika šogad piedzīvos lejupslīdi 3,3% apmērā. «Jostas savilkšana» seko 78 miljardu eiro glābšanas pasākumiem, par kuriem valsts vienojās ar Eiropas Savienību un Starptautisko Valūtas fondu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) vērsusies Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā ar lūgumu steidzami pārskatīt valsts kapitālsabiedrībām noteiktos atalgojuma ierobežojumus attiecībā uz VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) un tās koncerna uzņēmumiem.

FM un bankas pārstāvji šodien deputātiem skaidroja, ka šobrīd notiek aktīvs darbs pie Hipotēku bankas pārveides un tas darbiniekiem uzliekot lielu papildu noslodzi. Savukārt nelīdzvērtīgais atalgojums un sociālās garantijas ar citiem finanšu sektorā strādājošajiem mudina stratēģiski svarīgus darbiniekus un augsta līmeņa speciālistus meklēt darbu citos uzņēmumos.

Šī gada pirmajā pusgadā darba attiecības ar banku pārtraukuši jau 25 darbinieki, jo saņēmuši izdevīgākus piedāvājumus no citām finanšu pakalpojumu kompānijām. Hipotēku bankai esot arī problēmas piesaistīt augstas kompetences darbiniekus ar atbilstošu darba pieredzi.

Komentāri

Pievienot komentāru