Finanses

Nebanku kreditētājus vēl neielaidīs

Ieva Mārtiņa; ieva.martina@db., 12.03.2007

Mēs gribētu saņemt informāciju no Parādnieku reģistra, kas attiecīgi vajadzīgs, strādājot Latvijā, kas mums patlaban liegta, jo neesam banka, kas pieņem noguldījumus, atzina AM Credit fonda viceprezidents Džefrijs Gavleijs.

Foto: Edmunds Brencis, DB

Jaunākais izdevums

Kredītreģistrā iekļūs privātpersonu un uzņēmumu dati par bankās un to līzinga kompānijās saņemtajiem kredītiem, kas pārsniedz noteiktu slieksni, iespējams, 100 Ls vai vairāk.

Ja kāds būs iemanījies pa 100 Ls aizņemties no 10 bankām kopumā 1000 Ls, tad šis ir slieksnis, kuru bankas neredzēs - tomēr no finanšu stabilitātes viedokļa tik nelieli apjomi nav būtiski, Db atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Uldis Cērps, stāstot par izstrādāto kredītreģistra koncepciju, kas ietverta inflācijas apkarošanas plānā. Vienlaikus turpināsies arī informācijas apkopošana negatīvajā Parādnieku reģistrā, proti, līdz ar aktuālajām kredītsaistībām varēs redzēt arī kredītsaistību pārkāpumus. Patlaban vēl nav izlemts, cik bieži - reizi mēnesī vai ceturksnī - bankas sūtīs šo informāciju reģistram. Tomēr ir skaidrs, ka vēl kādu laiku bankas un līzinga kompānijas nezinās par iedzīvotāju saistību apmēru pret nebanku finansētājiem - tām kompānijām, kas nav pakļautas FKTK uzraudzībai. Tādējādi bankas un līzinga kompānijas varēs vieglāk un no riska viedokļa drošāk lemt, vai piešķirt pirmo vai kārtējo kredītu iedzīvotājiem, tomēr tām joprojām zināmā mērā būs jāpaļaujas uz kredītņēmēja godaprātu informēt par esošajām parādsaistībām neregulētās patēriņa kreditētājkompānijas, kuru skaits patlaban lēšams vairākos desmitos un kuru vid ir, piem., AM Credit,Baltijas izaugsmes grupa (BIG), Jūsu kredīts u.c. Amerikāņu izcelsmes kompānijas AM Credit fonda viceprezidents Džefrijs Gavleijs (Jeffrey Gawley), vērtējot iespēju kļūt par vienotā kredītreģistra dalībnieku, atzina, ka kompānija būtu ļoti iepriecināta par šādu iespēju. Līdz šim AM Credit vairākus gadus centās panākt, lai nebanku kompānijas nonāktu FKTK uzraudzībā. "Mēs gribētu saņemt informāciju no Parādnieku reģistra, kas attiecīgi vajadzīgs, strādājot Latvijā," tā Dž. Gavleijs. U. Cērps atzina, ka šobrīd notiek pēdējās diskusijas par koncepciju pārvērst patlaban esošo negatīvo Parādnieku reģistru uz pozitīvo kredītreģistru, notiek saskaņošana ar Latvijas Banku, kas būs reģistra turētāja. ·obrīd var runāt par koncepcijas projektu, kurš paredz, ka jaunais kredītreģistrs sāks darboties 1. janvārī. ·is būs pirmspēdējais solis vispārējā kredītreģistra izveidē - līdz šim esošajā negatīvajā Parādnieku reģistrā tika palielināts dalībnieku skaits, pievienojot apdrošināšanas kompānijas un banku meitas uzņēmumus - līzinga sabiedrības. Pēdējā posmā, kas nav paredzēts esošajā koncepcijā, tiks domāts, kādā veidā var pievienot nebankas - neviena neregulētus kredītdevējus.

Miglā tīti un bīstami

Par to, kā pievienot neregulētos kredītdevējus, pagaidām nav diskutēts, jo vēlme ir redzēt, kā izskatīsies praksē darbs ar pozitīvo kredītreģistru, atzina U. Cērps. "Es zinu, ka tādi ieteikumi [pievienot nebanku kreditētājus] ir. Galvenais ir atrisināt virkni problēmu, kas saistās tieši ar personas datu aizsardzību," tā viņš. Pēc U. Cērpa sacītā, atšķirībā no bankām, nebanku kompānijām nav noteikta kriminālatbildība par klientu datu izpaušanu. Ja nebanku pievienošana būtu ar mērķi iegūt precizitāti nevis 97 %, bet 99 % par cilvēku saistībām, tad no nebanku biznesa veicināšnas, piem., patēriņa kreditēšanas tas varētu būt būtiski. Lai pievienotu nebanku kreditētājus kopējā kredītreģistrā, būtu nepieciešams ieviest tādu pašu atbildību, kāda eksistē regulētajām finanšu sabiedrībām - kriminālā atbildība par klienta kontu noslēpumu izpaušanu trešām personām neautorizētā veidā. Tāpat būtu jāparedz kārtība, kādā veidā tiktu auditētas iekšējās sistēmas, lai pārliecinātos par iekšējo kontroli, kā praksē tiek nodrošināta privātpersonu datu aizsardzība. "Grūti iedomāties, ka bez izmaiņām šā brīža likumdošanā kredītreģistram varētu pievienoties dalībnieki no malas, jo es domāju, ka tas būtu bīstami un pretēji sabiedrības interesēm," tā U. Cērps. Viņš atzina, ka patlaban regulēto dalībnieku vidū lielā mērā ir viedoklis, ka no risku pārvaldes viedokļa tas nav nepieciešams, esošie dalībnieki pauda reālas bažas par iespēju atvērt pieeju datiem nebanku kompānijām. U. Cērps arī minēja tendenci, ka dažas līdzšinējās bankas kreditē neregulētos kredītdevējus, piem., Societe Generale (nopērkot Inserviss Group), kas savukārt, iespējams, dod datus franču kredītreģistram. U. Cērps atzina, ka viena no lietām, par ko nākotnē būs jādomā - kā savienot dažādu valstu kredītreģistrus, lai apmainītos ar datiem, kas varētu būt nepieciešami.

Spekulanti jau zināmi

Nira fonda prezidents Vadims Markovs Db atzina, ka kredītreģistrs ir ļoti pozitīvs solis, jo, iespējams, varēs redzēt pilnīgāku informāciju par to, cik spekulantu darbojas nekustamā īpašuma tirgū, kuru darījumos bieži tiek izmantoti arī banku kredīti. No U. Cērpa teiktā varēja spriest, ka bankām spekulantu loks jau zināms. Viņš pastāstīja, ka bankas spekulantus spiež koncentrēt visu biznesu vienā iestādē un gadījumi, kad pieļauj citu situāciju, ir reti. Pēc aptuvenām aplēsēm šādi spekulatīvie darījumi bija ap 10 % no kredītu apjoma mājsaimniecībām mājokļa iegādei. Tā kā šo kredītu apjoms ir 3.27 mljrd. Ls, tad no tiem spekulatīvie darījumi varētu būt līdz 300 milj. Ls. Savukārt pēc skaita spekulatīvo darījumu veicēji esot ap 5 % no mājsaimniecībām, proti, nedaudz virs 6 tūkst. kredītņēmēju. Kredītreģistrā varēs redzēt, ar cik kredītiem apkrāvušies iedzīvotāji, kā arī būs pieejama detalizētāka informācija par katru kredītņēmēju. "Kredītreģistrs palīdzēs labāk saprast, kas notiek," atzina U. Cērps.

Nezināma ietekme

Vēl nav zināms, pie cik lielām kredītu summām nāksies gādāt par legālus ienākumus apliecinošo VID izziņu un tādējādi cik lielā mērā tas skars nebanku patēriņa kreditētājus.

No Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Ulda Cērpa teiktā varēja saprast, ka par vēlmi aizņemties, piem., 30 Ls gludekļa iegādei ienākumu apliecinoša izziņas prasīšana no VID nebūtu prātīga doma. Paužot savu personisko viedokli, U. Cērps atzina, ka kredītu un arī līzinga gadījumā runa varētu būt sākot no 10 tūkst. Ls. Slieksnis būtu jānosaka arī attiecībā uz iecerēto normu noteikt 10 -15 % pirmo iemaksu kredītiem. "Domāju, ka jautājumam par konkrēto slieksni ir jābūt bāzētam uz riskiem, svarīgi ir saglabāt proporcionalitāti," tā viņš. Ja šis slieksnis būs mērāms vairākos tūkstošos latu, tad, iespējams, inflācijas apkarošanas plānā paredzētās normas nebūtiski ietekmēs nebanku patēriņa kreditētājus, sevišķi tos, kas orientējas uz nelielu summu aizdošanu.

Noteiks likumā

Runājot par VID izziņām, FKTK jau janvāra sākumā nosūtījis bankām vēstuli pārliecināties, vai kredītņēmēju uzrādītie ienākumi "eksistē dabā". Tādējādi ar iecerēto normu par aizdevumu izsniegšanu, tikai balstoties uz legāliem ienākumiem, bankām nav problēma. U. Cērps uzsvēra, ka pašlaik svarīgākais ir šādu normu attiecināt arī uz pārējiem sektoriem, kas izsniedz kredītus - nebanku sektoriem. "Uzskatu, ka šādai normai jāatrodas likumdošanā un vispiemērotākais ir patērētāju tiesību aizsardzības likums," tā viņš. U. Cērps uzskata, ka šobrīd ir izveidojusies augstākā mērā interesanta situācija, kad neregulētas kompānijas par galveno konkurētspējas elementu reklamē to, ka viņas neinteresē cilvēku ienākuma avoti un apjoms. Tomēr spēles noteikumiem jābūt vienādiem, jo arī no valsts kopējiem riskiem svarīgi mazināt iespēju, ka cilvēki ar zemāku kredītspēju vēršas pie zemākas kvalitātes aizdevējiem, kuriem ir augstāka aizdodamo resursu cena. Tiesa, par to, kas varētu kontrolēt nebanku tirgu patlaban, vēl tiek diskutēts.

Nezināma norma

Jautāts, kā VID tiks galā ar situāciju, ja cilvēkam ir arī citi - ar nodokli neapliekamie ienākumi, U. Cērps norādīja: ja likums tiek pildīts, tad cilvēkiem jāinformē VID, iesniedzot ienākuma deklarāciju par neapliekamiem ienākumiem, ja tie pārsniedz noteiktu slieksni. Piem., VID jāsniedz deklarācija par gūtajiem ar nodokli neapliekamiem ienākumiem no, piem., lietotu auto vai mēbeļu, kapitāldaļu pārdošanas, ja tie pārsniedz 1532 Ls (neapliekamais minimums 32 Ls reizināts ar 12 mēnešiem un reizināts ar 4). Tomēr U. Cērps atzina, ka, visticamāk, liela daļa cilvēku to nemaz nezina.

Jāpārdomā

Runājot par plānotās pirmās iemaksas normas apiešanu, U. Cērps minēja piemēru, kad biznesā strādājošs cilvēks, kuram piešķir overdraftu 2-3 algu apmērā un kuru tas, iespējams, varētu izmantot kredītam pirmajai iemaksai - nevarēs pateikt, vai tas ir ļaunprātīgs veids, lai saņemtu kredītu. U. Cērps pieļāva, ka uz kreditētājiem vērstie inflācijas apkarošanas plna pasākumi atstās netiešu ietekmi uz patēriņu, jo, ja grib pilnībā apturēt pieprasījumu mazumtirdzniecībā, jāizmanto citi līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Komercbankas finansē nebanku kredītu tirgu

Ieva Mārtiņa, 22.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāko daļu nebanku kreditētāju vairāku desmitu miljonu latu apjomā finansiāli atbalsta un līdz ar to palīdz nodrošināt to attīstību Latvijas komercbankas.

No premjera Ivara Godmaņa pārstāvja Edgara Vaikuļa teiktā īsti netika skaidrs, vai politiķi ir lietas kursā, ka bankas, kuru stingru uzraudzību veic Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), principā atbalsta nebanku kredītu tirgus attīstību.

Tomēr politiskā griba ierobežot nebanku kreditētājus ir izteikta, norādīja E. Vaikulis. Pēc viņa teiktā, nebanku kreditētājus nodot FKTK uzraudzībā, par ko iepriekš runāts, esot sarežģīti, un patlaban minimālās programmas ietvaros tiekot apsvērta iespēja nebanku kreditētājiem likt sniegt informāciju kopējam kredītreģistram. Kopumā jautājums esot sarežģīts un dilemma ir par to, vai pieņemamo darbību raksturs būs balstīts uz sankcijām vai informatīvs, jo galvenais būtībā ir apjaust patiesos saistību apmērus. E. Vaikulis atzina, ka runas par nebanku kreditētāju darbības ierobežošanu, kontroli ir saistītas ar bažām, ka, piem., valsts iestādēs strādājošās personas kredītsaistību dēļ būs nonākušas grūtībās un prasīs darba devējam algas pielikumu. Turklāt nebanku kreditētājiem esot drastiskākas parādu piedziņas metodes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Finanšu ministrijas grozījumi UIN likumā ir pretrunā ar Satversmi

Tīna Lūse, Fintech Latvija Asociācijas vadītāja, 10.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kreditēšanas pakalpojumu vidē vienmēr ir bijuši divi spēlētāji - banku segments un alternatīvo kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji. Neskatoties uz to, ka abu spēlētāju piedāvātie produkti savā būtībā ir ļoti līdzīgi, tomēr vēsturiski nebanku kreditēšanas sektors un komercbankas Finanšu ministrijas pieejā vienmēr ir bijuši konsekventi nodalīti kā nesalīdzināmi nodokļu maksātāji, kam pat pie līdzvērtīgu pakalpojumu sniegšanas UIN regulējums ir piemērojams dažādi.

Privilēģijas un atvieglojumi UIN maksājumiem, ko bauda bankas, nebanku sektoram nav pieejami. Tieši tāpēc, ka Latvijas likums paredz banku un nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem piemērot atšķirīgas regulējuma normas, Fintech Latvija Asociācija noraida Finanšu ministrijas ierosinājumu “Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā” ietvert grozījumus, kas paredz piemērot abām minētajām tirgus spēlētāju grupām vienādus noteikumus ārpuskārtas nodokļa nomaksā.

Iniciatīva grozīt “Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumu” ir radusies tādēļ, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) ar mērķi mazināt inflāciju eiro zonā pacēla EURIBOR likmes, kas sastāda kopējās kredīta procentu likmes mainīgo daļu. Rezultātā banku klientiem būtiski palielinājās procentu maksājumi visos aizdevumu veidos. Komercbankas no EURIBOR likmes kāpuma 2022. gadā guvušas netipiski lielu peļņu. Ieraugot šajā situācijā gan riskus patērētājiem, gan iespējas valsts budžeta papildināšanai, Finanšu ministrija (FM) nāca klājā ar grozījumiem UIN likumā, kas paredz nodokļa piemērošanu visiem patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem, tostarp arī nebanku sektoram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Finanšu ministrijas grozījumi UIN likumā ir pretrunā ar Satversmi

Tīna Lūse, Fintech Latvija Asociācijas vadītāja, 09.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kreditēšanas pakalpojumu vidē vienmēr ir bijuši divi spēlētāji - banku segments un alternatīvo kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji.

Neskatoties uz to, ka abu spēlētāju piedāvātie produkti savā būtībā ir ļoti līdzīgi, tomēr vēsturiski nebanku kreditēšanas sektors un komercbankas Finanšu ministrijas pieejā vienmēr ir bijuši konsekventi nodalīti kā nesalīdzināmi nodokļu maksātāji, kam pat pie līdzvērtīgu pakalpojumu sniegšanas UIN regulējums ir piemērojams dažādi. Privilēģijas un atvieglojumi UIN maksājumiem, ko bauda bankas, nebanku sektoram nav pieejami. Tieši tāpēc, ka Latvijas likums paredz banku un nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem piemērot atšķirīgas regulējuma normas, Fintech Latvija Asociācija noraida Finanšu ministrijas ierosinājumu "Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā" ietvert grozījumus, kas paredz piemērot abām minētajām tirgus spēlētāju grupām vienādus noteikumus ārpuskārtas nodokļa nomaksā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Priekšvēlēšanu gaisotnē iesaka neapstiprināt grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā

Anita Kantāne, 13.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 175 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju var būt liegta iespēja aizņemties nelielas naudas summas no nebanku aizdevējiem, ja Saeima nobalsos par Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas izskatītajiem grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL).

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija gatavo otrajam lasījumam grozījumus PTAL, kurus savā komisijas sēdē plāno izskatīt 14. augustā.

Grozījumi paredz ierobežot patēriņa kredītu kopējās izmaksas līdz 0,07% dienā. Tas nozīmē, ka gan bankas, gan nebanku aizdevēji varēs izsniegt aizdevumus, kuru gada kopējā likme nepārsniedz 25%.

Tik lielu skaitu iedzīvotāju grozījumi ietekmes, jo viņu oficiālais atalgojums ir tik mazs, ka bankas viņiem naudu neaizdod, turklāt bankas neaizdod tik mazas summas kā nebanku aizdevēji, norāda pētījuma «Patēriņa aizdevuma tirgus segmenta analīze» līdzautors, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA profesors Ilmārs Kreituss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nebanku kredītdevēju asociācija rosina izsniegt beztermiņa licences

LETA, 02.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija šogad izvirzījusi vairākas prioritātes, un viena no tām ir iecere rosināt diskusiju par nebanku kreditētāju licencēšanas kārtības maiņu.

Patlaban licences nozares uzņēmumiem tiek izsniegtas uz vienu gadu. Šāda sistēma neļauj nozares uzņēmumiem plānot savu darbību ilgtermiņā un investēt attīstībā, piemēram, datu drošībā, informācijas tehnoloģiju sistēmās, iekšējā kārtībā, skaidro Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Asociācija rosinās pārskatīt esošo sistēmu un mudinās noteikt, ka licence nav terminēta, bet, ja kāds uzņēmums pārkāpj normatīvo aktu prasības, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) var lemt par licences atņemšanu. Šāda sistēma šobrīd tiek piemērota arī komercbankām.

Otrs būtisks jautājums, ko asociācija rosinās Ekonomikas ministrijai, ir izveidot vienu datu apmaiņas sistēmu par klientu aktīvajām, bet nekavētajām saistībām. Šāda sistēma būtu jāuztur valstij, un datu apmaiņa ar valsts regulējumu jānosaka kā obligāta prasība visiem tirgus dalībniekiem, uzskata asociācijas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nebanku kredītdevēju klientu skaits pirmajā pusgadā sarucis teju par piektdaļu

Gunta Kursiša, 26.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos sešos mēnešos gandrīz par piektdaļu jeb par 18% sarucis nebanku kredītdevēju klientu skaits, un nozares pārstāvji to skaidro ar veiktajiem pašregulācijas pasākumiem, kas veikti nebanku aizdevumu izsniegšanas jomā.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos vismaz vienu reizi nebanku kredīdevēju pakalpojumus izmantoja aptuveni 126 tūkstoši klientu. Savukārt nozares kopējais kredītportfelis šā gada 30. jūnijā bija 43 miljoni latu, norāda Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas pārstāvji. Db.lv šā gada februārī rakstīja, ka Nebanku kredītdevēju asociācijas biedru kredītportfelis veido aptuveni 46 miljonus latu.

«Īstenojot nozares pašregulācijas pasākumus, mēs, protams, paredzējām, ka tie ietekmēs kopējos darbības rezultātus, tomēr kritums, kas vērojams 2013. gada pirmajos sešos mēnešos, pārsniedz mūsu prognozes,» norāda Baiba Fromane, Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Rosina banku un nebanku kreditēšanai veidot vienotu politiku nozares datu analīzei

Anita Kantāne, 11.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija rosina pilnveidot metodoloģiju datu analīzei par nebanku patēriņa kreditēšanas tirgu, kā arī analizēt patēriņa kreditēšanas tirgu kopumā. Priekšlikumu iemesls – asociācija secinājusi, ka esošā uzskaite neatspoguļo patieso situāciju un kropļo priekšstatu par nozares datiem

Galvenais Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas (LAFPA) šī brīža vēstījums – nozares uzņēmumi ir gatavi sniegt plašāku informāciju un sadarboties ar uzraugošajām institūcijām un ministrijām, lai situāciju mainītu.

«Medijos daudz tiek ziņots par nebanku kreditēšanu, bet nav informācijas par patēriņa kredītu tirgū kopumā. Ja aplūko, kāda informācija tiek atspoguļota par nebanku kreditēšanas tirgu, it sevišķi par distances patēriņa kreditēšanu jeb «ātrajiem kredītiem», tad jāsecina, ka dati tiek interpretēti un atspoguļoti nekorekti. Domāju, ka būtu jārisina divas lietas. Pirmkārt, jāpilnveido metodoloģija, kā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) apkopo informāciju par nebanku patēriņa kredīta tirgu. Otrkārt, būtu jāvienādo informācija, kāda tiek sniegta par banku un nebanku izsniegtajiem patēriņa kredītiem, veidojot vienotu pārskatu par patēriņa kreditēšanas tirgu. Tādējādi Ekonomikas ministrijai kā patērētāju tiesību aizsardzības politikas veidotājai un citām ministrijām būtu pilnīga un korekta aina par situāciju šajā tirgus segmentā,» pauž LAFPA vadītājs Gints Āboltiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināts - Aizvien vairāk izmanto distances kredītu pagarināšanas pakalpojumu

Lelde Petrāne, 18.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nebanku sektora kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji 2015.gadā patērētājiem no jauna izsnieguši kredītus 468,01 milj.EUR apmērā, kas ir par 80,63 milj. EUR (20,81%) vairāk nekā 2014.gadā, kad tika izsniegti 387,38 milj.EUR. Izsniegto kredītu apjoma pieaugums vērojams visos kredītu veidos, bet visstraujākais - distances kredītu apjomā (+33,58 %) un hipotekāro kredītu apjomā (+32,95%), informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa.

Jāpiebilst, ka jauni nosacījumi patērētāju kreditēšanai stājās spēkā no 2016. gada 1. janvāra. PTAC rīcībā pagaidām ir dati tikai līdz pagājušā gada beigām.

Saskaņā ar PTAC rīcībā esošo informāciju no jauna izsniegtajos kredītos dominē distances kredīti ar 192,58 milj. jeb 41% no visas no jauna izsniegto kredītu kopsummas.

PTAC secinājis, ka nebanku kreditētāju kredītportfelī esošo kredītu kvalitāte uzlabojas, kopējam kavēto kredītu īpatsvaram samazinoties un 2015.gada decembrī sarūkot līdz 14,72% no kopējā kredītportfeļa apjoma.

Visaugstākais virs 90 dienām kavēto saistību īpatsvars 20,79% 2015.gada 31.decembrī saglabājies distances kredītiem. Salīdzinot ar 2014.gada 31.decembri, kad virs 90 dienām tika kavēti 22,60%, tas ir samazinājies par nepilniem 2 procentpunktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu risku, ka kredītus aizņemas iedzīvotāji, kas nespēj tos atdot, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri (LNKA) ir vienojušies turpmāk apmainīties ar datiem par klientu uzņemtajām parādsaistībām, informēja LNKA.

Tāpat asociācijas biedri ir lēmuši ieviest Patērētāju tiesību aizsardzības centra prasību kreditētājiem pirms aizdevuma izsniegšanas prasīt no saviem klientiem informāciju par viņu ienākumiem un izdevumiem. Ieviešot abus šos instrumentus, nebanku kreditēšanas sektorā turpmāk tiks veikta pilnīga klientu maksātspējas vērtēšanas procedūra. Paredzams, ka savstarpēju datu apmaiņu asociācijas biedri sāks 1. aprīlī.

«Jau šobrīd asociācijas biedri izmanto dažādus instrumentus maksātspējas pārbaudei. Izmantojot parādu piedziņas datu bāzes, tiek pārbaudīta informācija par to, vai klientam ir aktīvas kavētās pārādsaistības. Nebanku kreditētāji analizē arī iepriekšējo kredītu atmaksas disciplīnu. Sākontēji tiek piešķirti mazāki kredīti, ja kredīts atmaksāts laikā, tad kredītņēmējam pieejama lielāka summa. Ieviešot jaunos instrumentus, nebanku kreditētāji turpmāk veiks pilnīgu maksātspējas vērtēšanas procedūru,» skaidro LNKA vadītāja Baiba Fromane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Reizniece-Ozola: Nebanku kreditēšanas jomā ir problēmas, bet to novēršanai risinājuma vēl nav

LETA, 05.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nebanku kreditēšanas jomā ir problēmas, bet to novēršanai risinājuma vēl nav, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

22.augusta Ministru kabineta sēdē Ekonomikas ministrijai (EM) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) tika uzdots izvērtēt iespēju ieviest pasākumus nebanku aizdevēju patērētāju kreditētāju izsniegto aizdevumu pieauguma ierobežošanai. Minētais jautājums tika iekļauts izskatīšanai pagājušajā nedēļā, 29.augustā, notikušajā Ministru kabineta sēdē un šodien notikušajā sēdē, tomēr abas reizes tā izskatīšana tika atlikta.

EM aģentūrai LETA norādīja, ka tik īsā laika posmā nav iespējams sagatavot izsvērtu, vispusīgu un pamatotu izvērtējumu, tāpēc jautājuma izskatīšana valdībā tika atlikta.

«Pašlaik EM un FM speciālisti strādā pie valdības dotā uzdevuma izpildes, apkopojot nepieciešamo informāciju un nozares datus, lai sagatavotu izvērtējumu par iespējām ieviest kādus pasākumus nebanku aizdevēju patērētāju kreditētāju izsniegto aizdevumu pieauguma ierobežošanai,» informēja EM, piebilstot, ka sagatavoto izvērtējumu ministrija iesniegs Ministru kabinetam izskatīšanai tuvākajā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nekvalitatīvs regulējums sekmēs vietējo kreditēšanas uzņēmumu maksātnespēju

Db.lv, 27.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujš inflācijas pieaugums un EURIBOR procentu likmju kāpums ir radījis daļai kredītņēmēju grūtības atmaksāt savas kredītsaistības.

Valdības un Saeimas deputātu centieni ieviest regulējuma grozījumus, kas atvieglotu EURIBOR pieauguma negatīvo ietekmi uz kredītņēmējiem, neapšaubāmi, ir atbalstāmi. Taču, nopietnas bažas rada konkrēti izvēlētie instrumenti, kas var atstāt negatīvas sekas uz kreditēšanas tirgu un patērētāju finanšu iekļautību ilgtermiņā. Bankas un virkne ekonomikas ekspertu jau ir zvanījuši trauksmes zvanus par valsts ekonomikai bīstamiem trūkumiem Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas plānotajos grozījumos Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz piešķirt 50% atlaidi hipotekāro kredītu procentu maksājumiem, kā arī ieviest papildus kredītņēmēju aizsardzības nodevu. Tas būtiski ierobežos vietējo kreditēšanas uzņēmumu konkurētspēju un samazinās pieejamību kreditēšanas pakalpojumiem gan banku, gan arī nebanku sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ko nebanku finansētājiem nesīs 2022. gads

Arnis Blūmfelds, “ERST Finance” izpilddirektors, 28.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā citas nozares Latvijā un pasaulē, arī nebanku finansētāji 2021. gadu aizvadīja pandēmijas zīmē.

Ja vēl 2021. gada sākumā nozarē bija vērojama piesardzīgāka pieeja, tad jau kopš pavasara izaugsme turpinājās straujākiem soļiem. Mainīgajos laikos, kad bija visai grūti paļauties uz ilgtermiņa prognozēm, sekmīgāki un veiksmīgāki izrādījās tie uzņēmumi, kas nenobijās un bija gatavi drosmīgiem lēmumiem – uzņemties lielāku risku, ātri pieņemt lēmumus un mainīt tos, ja nepieciešams. Nebanku finansētāju nozarē spēja darboties ātri un fleksibli ir viens no izšķirošajiem faktoriem, ko cenšamies izmantot maksimāli efektīvi.

2021. gada ekonomikas izaugsmes prognozes pērn tika pārskatītas un precizētas vairākkārt, mainoties gan epidemioloģiskajai situācijai, gan gada otrajā pusē sākoties straujam energoresursu cenu pieaugumam un inflācijas kāpumam. Gada vidus ļoti optimistiskās prognozes decembrī nomainīja jau piesardzīgākas, un sagaidāms, ka 2021. gadu būsim beiguši ar 4,6% ekonomikas izaugsmi*.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Nebanku aizdevēji šogad kredītos varētu izsniegt 570-590 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 12.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Šogad turpināsies 2017.gadā novērotā tendence - palielināsies no jauna izsniegtie patēriņa aizdevumi ar atmaksas grafiku un garāku aizdevuma termiņu.

No jauna izsniegtie nebanku aizdevumi 2018. gadā varētu sasniegt 570 – 590 miljonus eiro, liecina Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas prognozes par 2018. gadu.

Savukārt kopējais nebanku aizdevumu kredītportfelis gada beigās varētu būt robežās no 625 līdz 635 miljoniem eiro, no kuriem vairāk nekā 55% veidos nebanku aizdevēju, tai skaitā nebanku aizdevēju - banku meitas sabiedrību, sniegtie līzinga pakalpojumi.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija prognozē, ka patēriņu aizdevumu segmentā 2018. gadā palielināsies konkurence starp bankām un nebanku aizdevējiem. No vienas puses tas mazinās no jauna nebanku izsniegto patēriņa kredītu apjomus, savukārt ekonomiskās situācijas uzlabošanās un algu pieaugums izlīdzinās izsniegto kredītu apjomus. Asociācija prognozē, ka nebanku patēriņu kredītu pieaugums varētu būt 2-3% robežās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā līdz šim izveidotais nebanku aizdevēju sektora regulējums jau ir stingrs, un līdz šim ieviestie nosacījumi ir ne tikai iegrožojuši nozari, bet radījuši aizvien neizdevīgāku piedāvājumu patērētājiem. Plānotie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL) lielai iedzīvotāju daļai var nogriezt pieeju aizdevumiem vispār, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Salīdzinot Latvijas nebanku kreditētāju piedāvājumu ar citām Baltijas valstīm, var secināt, ka likmes ir līdzīgas, tādēļ nav saprotama vēlme mūsu valstī tos ierobežot vēl vairāk.

Saskaņā ar Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas (LAFPA) veikto analīzi var secināt, ka šobrīd spēkā esošās likmes trīs Baltijas valstīs ir līdzīgas, situāciju tirgū raksturo LAFPA vadītājs Gints Āboltiņš. Piemēram, salīdzinot Baltijas valstīs noteiktās maksimālās kredītu izmaksas, kas izteiktas ar procentiem dienā, var secināt, ka aizdevumam ar termiņu ilgākam par 30 dienām Latvijā un Lietuvā tās praktiski ir vienādas, attiecīgi 0,25% dienā un 0,245% dienā, bet salīdzinot ar Igauniju (šobrīd spēkā 0,164%), Latvijā izmaksas ir par 0.086 procentpunktiem augstākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nebanku patēriņa kreditēšana nav cēlonis visām valsts problēmām

AS «4finance» izpilddirektors Gvido Endlers, 28.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Joprojām mediju un politiskajā telpā aktuāls apspriedes objekts ir pagājušā gada oktobrī pieņemtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), kurā pirmsvēlēšanu gaisotnē tika noteikti ļoti stingri ierobežojumi nebanku sektora kredītdevēju biznesam. Fakts, ka lēmējvaras līmenī sarunas turpinās, norāda uz to, ka iepriekš pieņemtie lēmumi ir bijuši nesamērīgi un sasteigti.

Nepieciešams kritiski izvērtēt līdz šim pieņemto

Varam novērot, ka pagājušā gada Saeimas vēlēšanu un nupat notikušo Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu spriedze ir norimusies. Pie valsts vadīšanas ir sēdušies jauni politiskie spēki ar jauniem pārstāvjiem un citādāku izpratni par lietu kārtību. Atbildīgajās komisijās ir nozīmēti jauni politiķi, kuri jau ir iejutušies jauno pienākumu pildīšanā. Šobrīd visām iesaistītajām pusēm, distancējoties no personīgām attieksmēm un rīcības, kuru fokusā atrodas vien politiskais kapitāls, ir iespēja racionāli sakārtot tos jautājumus, kuros iepriekš ir pieļautas kļūdas.

Arī Ekonomikas ministrija (EM) un Patērētēju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), izvērtējot iepriekš nolemto PTAL grozījumu jautājumā, atzīst, ka regulējums pēc būtības ir nekorekts, daudzas normas juridiski nav piemērojamas, daudzas ir pārspīlētas un neskaidras. Turklāt PTAL grozījumi nekādā veidā nerisina vienu no svarīgākajām problēmām valstī - iedzīvotāju zemo ienākumu un pirktspējas līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gatavos likumus, lai ieviestu kreditēšanas pakalpojumu licencēšanu

Madara Fridrihsone, Db, 19.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šī gada 1. jūlijam atbildīgajām ministrijām jāsagatavo priekšlikumi, kas ļautu sakārtot tā dēvēto nebanku kreditētāju uzraudzības sistēmu.

Ekonomikas ministrija bija ierosinājusi nebanku kreditētāju uzraudzību nodrošināt, ieviešot licencēšanas sistēmu un licenču izsniegšanas procesā galveno uzsvaru liekot uz komersantu pārbaudēm un atbilstības novērtēšanu pirms licences izsniegšanas, lai tādējādi atvieglotu turpmāku tirgus uzraudzību, jo saņemot licenci potenciālajam kredītu devējam būs jānodrošina spēja izpildīt patērētāju aizsardzības normatīvajos aktos noteiktās prasības. Licencēšanas sistēma varētu tikt attiecināta arī uz lombardiem.

To šodien pēc iepazīšanās ar Ekonomikas ministrijā tapušo informatīvo ziņojumu nolēma valdība.

Ekonomikas ministrija, pētot situāciju patērētāju kreditēšanas jomā, ir konstatējusi, ka pagaidām normatīvie akti nepietiekami regulē nebanku kreditētāju darbību un nav iespējams nodrošināt patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju uzraudzību, lai patērētājus pasargātu no negodīgu kreditēšanas līgumu uzspiešanas un Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) būtu precīzi zināms uzraugāmo nebanku kreditētāju loks. Tomēr vairāki ministri uzskata, ka situācija vēl ir jāanalizē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Vai iedzīvotāju izmaksu slogs par ātrajiem kredītiem mazinājies?

Pēteris Kloks, Latvijas Bankas Finanšu stabilitātes pārvaldes vecākais ekonomists, 20.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2016. gada 1. janvāra jebkuram iedzīvotājam, kurš aizņēmies no licencēta patērētāju kreditēšanas sniedzēja, nav jāatmaksā vairāk par to, ko Saeima uzskatīja par samērīgiem kopējo izmaksu griestiem. Ikdienā aizņēmēju tiesības jaunā regulējuma ietvaros aizstāv nebanku kreditēšanas uzraugs – Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Palūkojoties plašāk, mājsaimniecību izmaksu slogs ir svarīgs arī Latvijas finanšu sistēmas veselībai kopumā. Vai izmaksu slogs ir mazinājies?

Dažos gadījumos, iedzīvotāju ietaupījums ir vērā ņemams. Piemēram, 2015. gadā, aizņemoties 300 eiro uz 10 dienām no kāda ātro kredītu sniedzēja, aizdevuma termiņa beigās iedzīvotājam bija jāatmaksā 318 eiro. 2016. gada sākumā summa bija mazinājusies līdz 313 eiro – par «piecīti» mazāk.

Tomēr garāka termiņa aizdevumiem, kuri jāatmaksā vairākos maksājumos vairāku mēnešu garumā, ietaupījums pakāpeniski apsīkst. Tur procentu likmes vēsturiski ir zemākas nekā ieviestie procentu likmju griesti, un pakalpojuma cenu kā iepriekš, tā tagad nosaka brīvais tirgus. Dati liecina, ka aizdevuma likme ilgāka termiņa aizdevumiem pēdējo trīs gadu laikā nav samazinājusies nevienā no kredītu veidiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ātro kredītu devēji apvienojas asociācijā

Lelde Petrāne, 30.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lai veidotu vienotu un konstruktīvu dialogu ar valsti par nebanku kredītu izsniegšanas regulējumu, kā arī par citiem nozarē būtiskiem jautājumiem», nebanku kredītdevēji ir pieņēmuši lēmumu apvienoties vienā organizācijā, liecina medijiem sniegtā informācija.

Turpmāk Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijā (LNKA) būs pārstāvēti uzņēmumi, kuri veido 80% no kopējās tirgus daļas. Par asociācijas vadītāju ir apstiprināta tiesību eksperte Baiba Fromane, kurai ir ilgstoša darba pieredze finanšu sektorā.

«Nebanku kreditēšanas nozare pēdējos gados ir ļoti strauji attīstījusies. Ir virkne jautājumu, kas nav risināti valstiskā līmenī. Tāpēc nozares uzņēmumi atzinīgi vērtē ekonomikas ministra Daniela Pavļuta aizsākto diskusiju par uzņēmējdarbības vides regulējumu, īpaši skatot jautājumu par nebanku kredītdevēju likumiskajām iespējām izvērtēt iedzīvotāju patieso maksātspēju. Vienlaikus vēlamies vērst uzmanību, ka šobrīd gan mediju telpā, gan politiskajā līmenī tiek izmantoti kļūdaini dati, kas rada nepareizu priekšstatu par akūti risināmajiem problēmjautājumiem,» norāda LNKA vadītāja Baiba Fromane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažādi naudas darījumi, tajā skaitā aizņemšanās un aizdevumi, jau gadsimtiem ilgi saistās ar vārdu “banka” – šī vārda izcelsme meklējama latīņu valodā, un tā sākotnējā nozīme bija “naudas mijēja galds”. Tomēr pēdējos gados tirgu iekarojuši arī nebanku aizdevēji, ne tikai konkurējot ar bankām, bet arī papildinot piedāvājumu klāstu.

Izvērtējot dažādus aizdevējus un meklējot atbilstošāko, ir būtiski saprast gan piedāvājumu, gan aizņemšanās procesu atšķirības. Lai atvieglotu pakalpojuma sniedzēju izpēti un taupītu klientu laiku, Ondo.lv kredītspeciālisti sagatavojuši nelielu pārskatu, kurā apkopota svarīgākā informācija, kas būtu jāņem vērā, izvēloties savu aizdevēju.

Populārākie aizdevumu veidi bankās

Bankas piedāvā dažādus aizdevumu veidus, taču jāatzīmē, ka galvenais uzsvars tiek likts uz samērā liela apjoma aizdevumiem un ilgtermiņa kredītiem. Lūk, biežāk piedāvāto aizdevumu veidi:

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Vai Latvijā ir izsludināta vakance Ekonomikas ministra amatam?

AS 4finance izpilddirektors Gvido Endlers, 17.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Raugoties uz notiekošo Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, saistībā ar grozījumu priekšlikumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), rodas sajūta, ka Ekonomikas ministrija ir zaudējusi jebkādu kontroli un interesi par savas nozares uzraudzību.

Šobrīd par nebanku kreditēšanas ierobežošanu runā visi - mediji, pie varas esošie, no varas gāztie, nākamie varas turētāji, institūciju vadītāji un ierindas darbinieki, baņķieri, profesori, mūziķi un cilvēki, kuriem nebanku kredīti nekad nav bijuši vajadzīgi un kuri tos nekad nav ņēmuši. Turklāt visi vēlas nebanku kredītus aizliegt. Tomēr ir kāds dalībnieks, kurš nerunā vispār, un tas ir Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, kura pārraudzībā ir nebanku kreditēšanas nozare.

Skaidrs, ka šī ažiotāža ap nebanku kreditēšanu ir radīta nevis domājot par patērētājiem, bet gan par priekšvēlēšanu laiku un Saeimas vēlēšanām. Ņemot vērā, ka Latvijas politiskajā telpā šobrīd ir saradies vēl nebijis skaits sīkpartiju, turklāt iepriekšējās varas partijas zaudē savus reitingus, daudzām partijām un to vadošajiem politiķiem nebanku nozares celšana dienas gaismā ir pēdējais cerību salmiņš 7. oktobra rītā pamosties ar pārvarētu 5% barjeru. Līdz ar to - jo skaļāk un neprātīgāk tiek bļauts, jo lielāku vēlētāju uzmanību var iegūt. Un tieši šī paradigma ir novērojama, piemēram, LRA iesniegtajā priekšlikumā grozījumiem PTAL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju izmantojuši patēriņa aizdevumus

Db.lv, 07.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo trīs gadu laikā, izmantojot banku vai nebanku kredītdevēju pakalpojumus, patēriņa aizdevumus Latvijā ir saņēmuši 43% iedzīvotāju, secināts Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas pētījumā, ko tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica šā gada jūlijā. Pētījums parāda, ka tipiskākie nebanku aizdevumi ir līdz 500 eiro, savukārt banku aizdevumu biežāk izmantotās summas sākas no 2000 eiro.

Iedzīvotāju aptauja parāda, ka pēdējo trīs gadu laikā patēriņa vajadzībām finanšu līdzekļus no kredītkartes ir ieguvuši 19% iedzīvotāju, 18% iedzīvotāju kredītu ir saņēmuši bankā, savukārt 16% aptaujāto aizdevumu ņēmuši no nebanku kredītdevēja. Daļa respondentu ir izmantojuši gan banku, gan nebanku kredītdevēju sniegtos patēriņa aizdevumus. Aptauja vienlaikus arī parāda, ka patēriņa kredītu pēdējo trīs gadu laikā nav izmantojusi vairāk nekā puse jeb 55% iedzīvotāju Latvijā.

«Ja aizdevums ir nepieciešams neliels – līdz 500 eiro, tad primārā izvēle būs nebanku kredītdevēji, jo bankas lielākoties šādus aizdevumus neizsniedz vispār, savukārt, ja aizdevums nepieciešams lielāks, tad patērētājs izmantos banku piedāvājumu,» norāda Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa kreditēšana Latvijā pakāpeniski pieaug, taču joprojām būtiski atpaliek no 2009. gada līmeņa. Latvijā uz vienu iedzīvotāju ir 442 eiro liels kredīts, 31. jūlijā prezentējot pētījumu «Patēriņa aizdevuma tirgus segmenta analīze», norādīja pētījuma līdzautors, profesors Ilmārs Kreituss.

«Pretēji publiskajā telpā valdošajam priekšstatiem, kredītu kvalitāte gan banku, gan nebanku sektorā ir līdzīga. Abu sektoru kredītportfeļiem ir novērojama tendence pakāpeniski uzlaboties,» skaidroja I. Kreituss.

Gan banku, gan nebanku kreditēšanas sektorā nekavēto kredītu apjoms ir līdzīgs. Kopš 2013. gada abos sektoros «labo» kredītu apjoms ir pieaudzis. Pērn 89 % banku klienti laikā spēja norēķināties par saņemtajiem patēriņa kredītiem. Nebanku sektorā pērn 85 % patērētāju nekavēja maksājumus, skaidroja I. Kreituss.

«Lai gūtu kvalitatīvu priekšstatu par patēriņa kreditēšanas tirgu Latvijā, banku un nebanku sektorus nedrīkst turpmāk vērtēt atsevišķi. Nepieciešams noteikt vienotu datu apkopošanas un atspoguļošanas metodoloģiju,» ieteica profesors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Patērētāju kredītportfelis, ko pārvalda nebanku kredītdevēji, pirmo reizi pārsniedzis vienu miljardu eiro

Db.lv, 22.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārskats par patērētāju (nebanku) kreditēšanas tirgus darbību liecina, ka licencētie tirgus dalībnieki 2023. gada 1. pusgadā ar patērētājiem noslēdza 471,93 tūkstošus jaunu darījumu, no jauna izsniedzot kredītus 358,57 miljonu eiro apmērā, kas ir par 17,82 tūkstošiem darījumu jeb 3,92% un summas izteiksmē par 46,78 miljoniem eiro jeb 15% vairāk nekā 2022. gada attiecīgajā laika posmā.

Minētā summa – 358,57 miljoni eiro – ir lielākais no jauna izsniegto kredītu apjoms pirmajā pusgadā patērētāju (nebanku) kreditēšanas sektorā kopš 2013. gada, kad tika uzsākta pārskatu sagatavošana.

Arī šajā pārskata periodā neviena no sabiedrībām nebija pārstāvēta piecos kredīta veidos, savukārt četrus kredīta veidus patērētajiem piedāvāja tikai viena sabiedrība. Četras sabiedrības patērētājiem 2023. gada 1. pusgadā izsniedza jaunus aizdevumus 3 kredīta veidos, sešas sabiedrības 2 veidos, savukārt lielākā daļa – divdesmit četri licencētie patērētāju (nebanku) kredīta devēji turpināja specializēties vienā konkrētā kredīta veidā. Jāpiemin, ka puse jeb astoņpadsmit kredītu devēji paralēli patērētāju kreditēšanai nodarbojās arī ar juridisko personu un/vai privātpersonu biznesa vajadzībām kreditēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskats par nebanku patērētāju kreditēšanas sektora darbību 2014.gadā liecina, ka nebanku kreditēšanas tirgū bija vērojama tendence no jauna izsniegto kredītu samazinājumam, ko visbūtiskāk ietekmēja no jauna izsniegto distances kredītu samazinājums, tomēr distances kredītportfeļa apjoms pakāpeniski palielinājās līdz ar aktīvāku kredītu izsniegšanu gada nogalē, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) apkopotā informācija.

Palielinājās arī kavēto kredītu īpatsvars ar kavējumu līdz 90 dienām, kas varētu liecināt par to, ka līdz ar aktīvāku kreditēšanu 2014.gada 2.pusgadā ir pasliktinājusies no jauna izsniegto kredītu atmaksas kvalitāte.

Plaši izplatīts pakalpojums ir kredītu pagarināšana – 48,1% no kredītportfelī esošajiem līgumiem 2014.gadā tika pagarināti, bet 29,7% pagarināti 3 un vairāk reizes.

PTAC sagatavotā informācija par Latvijas nebanku patērētāju kreditēšanas sektora darbību liecina, ka 2014.gada decembrī Latvijas Republikā darbojās 56 licencēti nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji, kuri nodarbojās ar dažāda veida kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

EM: Nebanku kreditēšanas tirgū jānodrošina augsta patērētāju tiesību aizsardzība

Rūta Cinīte, 07.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijas mērķis nebanku kreditēšanas jomā ir panākt sabalansētu nozares attīstību un augstu patērētāju aizsardzības līmeni, informē ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Patērētāju aizsardzības centru (PTAC) turpina izvērtēt informāciju par esošo situāciju nebanku patērētāju aizdevēju tirgū, apkopojot datus par nebanku tirgus darbību kopš stingrāka regulējuma ieviešanas 2016. gada janvārī. Ministrija uzskata, ka divi gadi būtu optimāls laiks, lai pilnvērtīgi novērtētu ieviestā regulējuma efektivitāti un kopā ar nozari lemtu, vai nepieciešamas kādas izmaiņas. Vispusīgu nozares darbības un tirgus attīstības izvērtējumu ministrija plāno sniegt 2018. gada vidū.

PTAC kā uzraudzības iestādes apkopotā informācija liecina, ka nebanku kreditēšanas tirgus turpina pieaugt un joprojām aktuāls ir jautājums par patērētāju maksātspējas vērtēšanas kvalitāti. Visbiežāk tiek kavēta distances kredītu (t.s. ātro kredītu) atgriešana - 28,45% kredītu atmaksa tiek kavēta un 61% kredītu tiek pagarināti, kas liecina, ka kredīti tiek izsniegti, pilnībā nepārliecinoties par patērētāju spēju atmaksāt kredītu.

Komentāri

Pievienot komentāru