Finanses

Nepārdod visas parādzīmes

Valters Paiders [email protected], 06.08.2003

Jaunākais izdevums

Šodien notika valsts iekšējā aizņēmuma īstermiņa parādzīmju izsole, kurā bankām piedāvāja iegādāties 12 mēnešu parādzīmes 9.6 milj. Ls nominālvērtībā. Banku interese par parādzīmēm bija ļoti liela - kopumā pieprasīja vērtspapīrus 23,208 milj. Ls nominālvērtībā. Parādzīmes tika pārdotas par kopējo summu pēc nominālvērtības Ls 6,408 miljoni ar vidējo diskonta likmi 3,06% gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Pārdod parādzīmes 19 miljonu latu apjomā

Jānis Šķupelis, 06.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ notiekošās valsts parādzīmju konkurējošās daudzcenu izsoles laikā Latvijai izdevās pārdot obligācijas 19 milj. Ls apjomā, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Šoreiz piedāvājumā tika izliktas parādzīmes ar dzēšanas termiņu pēc sešiem mēnešiem (4 milj. Ls apjomā) un gada (16 milj. Ls apjomā). Īsākā termiņa parādzīmes tika kopumā pārdotas 3 milj. Ls apjomā, savukārt garākā termiņa parādzīmes tika izpirktas pilnībā.

Vidējā likmes, kas tiks maksātas par sešu un 12 mēnešu aizdevumiem ir attiecīgi 1,086% un 1,670%.

Jāpiebilst, ka rīt notiks arī nekonkurējošā valsts parādzīmju izsole, kuras laikā pārdošanā tiks izliktas parādzīmes kopumā 5 milj. Ls vērtībā (sešu mēnešu parādzīmes 1 milj. Ls vērtībā un gada termiņa parādzīmes 4 milj. Ls vērtībā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijas pensiju fondi daudz investējuši Itālijas parādzīmes

Jānis Rancāns, 25.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas otrā līmeņa pensiju fondi investējuši ne tikai Francijas un Vācijas valdību parādzīmēs, bet arī Itālijas obligācijās.

Oktobra beigās Igaunijas pensiju fondi bija ieguldījuši 33 miljonus eiro Francijas parādzīmēs, Vācijas parādzīmēs – 22 miljonus eiro, bet Itālijas parādzīmēs – 19 miljonus eiro, ziņo BBN.

Lieli ieguldījumi ir bijuši arī Polijas (18 miljoni eiro) un Lietuvas (16 miljoni eiro) parādzīmēs.

Tāpat Igaunijas pensiju fondi investējuši Ungārijas, Rumānijas, Dienvidāfrikas un Turcijas valdību parādzīmēs.

Db.lv jau vēstīja, ka Latvijas ziemeļu kaimiņi ir izvērsuši apjomīgas investīcijas finanšu nepatikšanās esošajās eirozonas valstīs. Igaunijas investīcijas šajās valstīs bijušas 1,3 miljardu eiro apmērā. Itālijā Igaunija investējusi 663 miljonus eiro, savukārt Grieķijā 28 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesa liek Gatim Saknītim maksāt Eurobalt Junipro 280,7 tūkstošus latu

BNS, 24.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa kā apelācijas instance ceturtdien daļēji apmierināja uzņēmuma Eurobalt Junipro prasību pret Gati Saknīti, piedzenot no uzņēmēja 280,7 tūkstošus latu, aģentūru BNS informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Viņa sacīja, ka tiesa nosprieda piedzīt no Saknīša par labu Eurobalt Junipro aizdevuma atmaksai 186,7 tūkstošus latu, līgumsodu - 85,1 tūkstoti latu, kā arī likumiskos procentus - 8,9 tūkstošus latu.

Pārējā daļā prasība tika noraidīta.

Spriedumu var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no 8.aprīļa, kad būs pieejams pilns sprieduma teksts.

Jau vēstīts, ka Eurobalt Junipro prasīja piedzīt no Saknīša kopumā 691 tūkstoti latu.

Apelācijas instancei strīds bija jāvērtē vēlreiz, jo pērn 24.februārī Senāts atcēla iepriekšējās instances tiesas spriedumu, ar kuru noraidīta Eurobalt Junipro prasība un lieta tika nodota izskatīšanai no jauna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts vērtspapīru izsoļu rezultāti

, 06.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš šī gada sākuma Valsts kases iekšējā aizņēmuma vērtspapīru izsolēs vērtspapīru kopējais pārdotais apjoms sasniedza 81.073 miljoni latu pēc nominālvērtības.

Trešdien, 4. jūnijā notika valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsoles, bet ceturtdien, 5. jūnijā - valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsoles tām vērtspapīru emisijām, kuras tika pārdotas konkurējošās izsolēs, Db.lv informē Valsts kases Finanšu resursu departamenta direktors Ģirts Helmanis

Valsts iekšējā aizņēmuma konkurējošās daudzcenu izsolēs vienlaicīgi tika piedāvāti četru dažādu termiņu vērtspapīri - īstermiņa parādzīmes ar dzēšanas termiņu 2009. gada 9. janvārī un 2009. gada 5. jūnijā, vidēja termiņa obligācijas ar dzēšanas termiņu 2013. gada 14. martā, kā arī atkārtoti - ilgtermiņa obligācijas ar dzēšanas termiņu 2018. gada 10. augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ienesīgāko vidū zelts, obligācijas un atsevišķi akciju tirgi

Laikā, kad Volstrīta turpina atrasties gan savu vēsturisko rekordu tuvumā, taču vienlaikus uzrāda arī zināmu pagurumu, aizvien aktuālāks ir jautājums, vai peļņas gūšanai nav jāmeklē citi finanšu aktīvi. ASV plašā tirgus indekss Standard & Poor’s 500 no gada sākuma līdz 18. augusta biržas tirdzniecības sesijas slēgšanas brīdim ir palielinājies par 6,7%, savukārt, ierēķinot dividenžu ienesīgumu, tā ienesīgums ir sasniedzis apmēram 8%. Taču vienlaikus ir virkne finanšu aktīvu, kuri līdz šim dinamisko ASV akciju apsteidz un, iespējams, nākotnē to varētu izdarīt vēl vairāk.

Augošās akcijas

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

G. Saknīša parādu neatzīst

Jānis Lasmanis, Db, 09.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savulaik lielāko zemes īpašnieku Gati Saknīti vajājošās likstas mazliet pierimušas, Augstākā Tiesa noraidījusi prasību pret viņu par 691 161 latu piedziņu.

Eurobalt Junipro aizpērn Rīgas apgabaltiesā iesniegtajā prasības pieteikumā norādīts, ka Gatis Saknītis no sava iepriekšējā advokāta Viktora Tihonova aizņēmies naudu un izrakstījis piecas parādzīmes. V. Tihonovs parādzīmes cedējis uzņēmumam Eurobalt Junipro.

G. Saknītis iesniedza pretprasību, lūdzot parādzīmes atzīt par spēkā neesošām. Eurobalt Junipro pārstāvis iepriekš pauda viedokli, ka aizdevuma līguma rakstveida formas trūkums nenozīmē, ka aizdevums nav noticis. Savukārt G. Saknītis noliedza, ka aizņēmies no V. Tihonova naudu, un norādīja, ka parādzīmes ir kā apsolījums maksāt advokātam honorāru pēc juridisko pakalpojumu saņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vācija pārdod parādzīmes ar rekordzemu ienesīgumu

Žanete Hāka, 17.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Vācija izsolīja divu gadu valdības parādzīmes ar rekordzemu ienesīgumu, jo jaunākie dati liecināja, ka inflācija eirozonā saglabājusies ievērojami zem Eiropas Centrālās bankas noteiktā mērķa jau 19. mēnesi pēc kārtas.

Vācija pārdevusi parādzīmes 3,34 miljardu eiro vērtībā ar vidējo ienesīgumu mīnus 0,07%, kas ir zemākais vēsturē. Iepriekšējā izsolē 20. augustā parādzīmes izdevās pārdot ar 0% likmi.

Negatīvs ienesīgums nozīmē, ka investori, kuri iepērk parādzīmes, termiņa beigās saņems mazāk nekā samaksāja par tām.

Vācijas 10 gadu parādzīmju ienesīgums bija 1,07%, bet parādzīmes ar dzēšanas termiņu 2024.gada augusts cena bija 99,375% no nominālvērtības.

Commerzbank prognozē, ka 10 gadu parādzīmju ienesīgums gada beigās būs 1,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Valsts vērtspapīru izsolēs pieprasījums pārsniedz piedāvāto apjomu

Žanete Hāka, 27.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļā Valsts kase vērtspapīru izsolēs pārdevusi vērtspapīrus 10 miljonu latu apmērā, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Trešdien notikušajās valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsolēs tika pārdotas parādzīmes astoņu miljonu latu apmērā. Valsts iekšējā aizņēmuma konkurējošā daudzcenu izsolē vienlaicīgi tika piedāvāti divu dažādu termiņu parāda vērtspapīri - ar dzēšanas termiņu 26.novembrī (sešu mēnešu parādzīmes) un dzēšanas termiņu 2011.gada 27.maijā (12 mēnešu parādzīmes).

Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 27,952 miljonus latu.

Valsts kase maksimālās likmes attiecībā pret iepriekšējo izsoli sešu mēnešu parādzīmēm palielināja līdz 2,20%, bet 12 mēnešu parādzīmēm palielināja līdz 3,65%. Sešu mēnešu parādzīmēm vidējā svērtā procentu likme tika noteikta 2,151%, bet 12 mēnešu parādzīmēm - 3,528% līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Investori izpērk visas valsts izsolē piedāvātās parādzīmes

Žanete Hāka, 03.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīsnedēļas izsolēs Valsts kase atkal pārdevusi visus piedāvātos valsts vērtspapīrus desmit miljonu latu apmērā, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Trešdien notikušajās valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsolēs Valsts kase pārdeva parādzīmes par astoņiem miljoniem latu. Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 23,08 miljonus latu.

Valsts iekšējā aizņēmuma konkurējošā daudzcenu izsolē vienlaicīgi tika piedāvāti divu dažādu termiņu parāda vērtspapīri - ar dzēšanas termiņu šā gada 3.decembrī (sešu mēnešu parādzīmes) un dzēšanas termiņu 2011.gada 3.jūnijā (12 mēnešu parādzīmes).

Valsts kase maksimālās likmes attiecībā pret iepriekšējo izsoli sešu mēnešu parādzīmēm atstāja nemainīgu 2,20% apmērā, bet divpadsmit mēnešu parādzīmēm palielināja līdz 3,70%. Sešu mēnešu parādzīmēm vidējā svērtā procentu likme tika noteikta 2,139%, bet 12 mēnešu parādzīmēm - 3,652% līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži pasaules lielākie investori ir tik ļoti satraukti par pasaules ekonomikas nākotni, ka ir nolēmuši pat piemaksāt valdībām par to, lai tās uzglabā viņu naudu, raksta BBC News.

Investori satraucas par bezvienošanās Brexit un tirdzniecības karu starp ASV un Ķīnu, tāpat arī par pieprasījuma kritumu Vācijā, kas ir Eiropas ekonomikas dzinējs.

Krīzes laikā investori parasti savu naudu iegulda tā saucamajos drošajos patvērumos, piemēram, zeltā, valdību parādzīmēs vai vecajā labajā skaidrajā naudā.

Taču lielie investori, piemēram, pensiju fondi, neuzskata, ka zelts ir pietiekami drošs, savukārt skaidru naudu tie neglabā. Tas licis viņiem ieguldīt valdību parādzīmēs, turklāt investori, pretēji ierastajai praksei, ir gatavi piemaksāt, lai tās turētu.

Valdības parādzīmes tiek emitētas, lai piesaistītu naudu dažādām vajadzībām, piemēram, lieliem infrastruktūras projektiem vai segtu valdības aizņēmumu. Viens no veidiem ir fiksēta termiņa parādzīmes, ar kuru palīdzību kompānijas un privātpersonas aizdod valdībām, kas par to ik gadu maksā konkrētu ienesīgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Pārdod visas piedāvātās 10 gadu valsts parādzīmes

Žanete Hāka, 03.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsolē atkal tika pārdotas visas piedāvātās valsts parādzīmes, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Kopumā tika piedāvātas desmit gadu valsts parādzīmes par kopējo summu divi miljoni latu. Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 9,28 miljonus latu.

Db.lv jau rakstīja, ka arī trešdien notikušajā valsts vērtspapīru izsolē tika izpārdotas visas piedāvājumā izliktās parādzīmes – 8 milj. Ls apjomā.

Šoreiz tika piedāvātas parādzīmes ar dzēšanas termiņu pēc 10 gadiem 2021. gada 4.februārī. Kopējais pieprasījuma apjoms pēc minētā termiņa vērtspapīriem sasniedza 19,5 milj. latu, kas 2,4 reizes pārsniedza piedāvāto vērtspapīru apjomu. Izsolē piedalījās sešas komercbankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«UNIBANKAS» naudas tirgus apskats 18.10.-22.10.

Ainars Sedlenieks [email protected], 25.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

[email protected], Tirgus un nozaru analīzes nodaļa A/S Latvijas Unibanka Trešdien 20. oktobrī valsts iekšējā aizņēmuma īstermiņa parādzīmju izsolē pārdeva visas piedāvātās sešu mēnešu parādzīmes četru miljonu latu nominālvērtībā. Izsolē piedalījās piecas komercbankas, kas vēlējās iegādāties parādzīmes par 10,5 miljoniem latu. Parādzīmes tika pārdotas ar vidējo diskonta likmi 3,7% gadā. Maksimālā likme, ko izsolē piedāvāja bankas, bija 4,05%, bet minimālā - 3,59%. Valsts iekšējā aizņēmuma īstermiņa parādzīmju nekonkurējošajā fiksētas likmes izsolē Latvijas Centrālajā depozitārijā 21. oktobrī pārdeva visas piedāvātās sešu mēnešu parādzīmes viena miljona latu apjomā. Izsolē piedalījās četri dalībnieki, kas iesniedza pieteikumus parādzīmju iegādei 3,5 miljonu latu apjomā. Pārskata periodā, tuvojoties komercbanku obligāto rezervju izpildes perioda beigām, bija novērojama arī nepietiekama latu likviditāte komercbanku sistēmā. Tas izraisīja īstermiņa procentu likmju kāpumu, vienas nakts likmei komercbanku sistēmā pārsniedzot 4% līmenī. Vēl trīs dienas pirms rezervju izpildes perioda beigām komercbanku obligātās rezerves par 1.5% atpalika no mēneša vidēji nepieciešamajiem rezervju apjomiem LVL 180 miljonu apmērā. Lai izpildītu rezervju normu komercbankām atlikušajās dienās Latvijas Bankā vidēji jātur vairāk nekā LVL 200 miljoni. Sagaidāms, ka jaunā rezervju izpildes perioda sākumā īstermiņa procentu likmes komercbanku sistēmā atkal samazināsies līdz 3.5% līmenim, bet īstermiņa RIGIBOR likmes – līdz 4% līmenim. RIGIBOR vienas nakts likme nedēļas laikā palielinājās par 110 punktiem līdz 5.04% līmenim. Arī vienas nedēļas likme pieauga, par 65 punktiem, līdz 4.63%. RIGIBOR trīs mēnešu likme pieauga par 8 punktiem līdz 4.24%, bet sešu mēnešu likme – par 18 punktiem līdz 4.55% līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Pieprasījums pēc valsts vērtspapīriem būtiski pārsniedz piedāvāto apjomu

Žanete Hāka, 17.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīsnedēļas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsolēs Valsts kase pārdod visas piedāvātās parādzīmes desmit miljonu latu apmērā, liecina Valsts kases paziņojums.

Ceturtdien iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsolē tika pārdotas sešu un divpadsmit mēnešu valsts parādzīmes par kopējo summu divi miljoni latu. Interesentu pieprasījuma apjoms pārsniedza piecus miljonus latu. Savukārt trešdienas izsolē valsts vērtspapīri pārdoti par astoņiem miljoniem latu. Taču kopējais pieprasījums pārsniedza 25 miljonus latu.

Valsts iekšējā aizņēmuma konkurējošā daudzcenu izsolē vienlaicīgi piedāvāti divu dažādu termiņu parāda vērtspapīri - ar dzēšanas termiņu 17.decembrī (sešu mēnešu parādzīmes) un dzēšanas termiņu 2011.gada 17.jūnijā (12 mēnešu parādzīmes).

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Pārdod valsts parādzīmes 2,33 miljonu latu apmērā

Žanete Hāka, 25.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsolē pārdotas valsts parādzīmes 2,33 miljonu latu apmērā, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Izsolē tika piedāvātas sešu un 12 mēnešu valsts parādzīmes par kopējo summu četri miljoni latu pēc nominālvērtības.

Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms šoreiz nepārsniedza piedāvāto apjomu un bija 2,33 miljoni latu.

Db.lv jau ziņoja, ka trešdien konkurējošās daudzcenu valsts vērtspapīru izsoles laikā kārtējo reizi tika izpārdotas visas valsts parādzīmes – kopumā 16 milj. Ls apjomā.

Šoreiz piedāvājumā tika izlikti valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu pēc pusgada (2011. gada 27. maijā) un ar dzēšanas termiņu pēc gada (2011. gada 25. novembrī). Abas valsts parādzīmes tika piedāvātas 8 milj. Ls apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Parex Asset Management» Latvijas naudas tirgus apskats 15.-21. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 23.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Pagājušajā nedēļā komercbankas jutās drošas par obligāto rezervju prasības izpildi un īsākā termiņa starpbanku naudas tirgus likmes noslīdēja uz leju. Tā, RIGIBOR overnight likme saruka par 0.33 procenta punktiem, līdz 3.61%, bet vienas nedēļas darījumu likme atkāpās par 0.09 procenta punktiem, līdz 3.95%. Nedaudz samazinājās arī viena mēneša likme, pārskata periodu noslēdzot pie 4.30% atzīmes. Sagaidāms, ka jaunnedēļ līdz ar jaunā obligāto rezervju fiksācijas perioda sākumu 26. aprīlī īsākā termiņa likmes pakāpsies uz augšu.

Uz komercbanku sistēmas apmierinošo likviditāti norādīja arī mērenais apgrozījums Latvijas Bankas rīkotajās Repo izsolēs - atskaites perioda ietvaros kopumā tika izsniegti latu resursi 34.8 miljonu latu apmērā. Visu apgrozījumu veidojošo 7 dienu darījumu likme pagājušajā nedēļā atkāpās no 3.52% līdz 3.50% līmenim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievija parādzīmju izsolē mēģinās piesaistīt 15 miljardus rubļu

Žanete Hāka, 04.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija plānojusi rīkot parādzīmju izsoli, kuras laikā vēlas piesaistīt 15 miljardus rubļu (243 miljonus dolāru), raksta Bloomberg.

Pēdējo trīs nedēļu laikā Krievijai izdevies pārdot visas parādzīmes, ko tā piedāvāja, jo pieprasījums pēc tām atkal palielinās.

Finanšu ministrija emitēs parādzīmes ar dzēšanas termiņu 2020. gada janvārī, kas būs piektā izsole ar peldošu procentu likmi kopš tās atkārtotas ieviešanas janvārī. Augošais pieprasījums pēc vietējām parādzīmēm un naftas cenu atveseļošanās, kā arī pamiers Ukrainā ir palīdzējis Krievijai piesaistīt par 48% vairāk finansējuma nekā pērnā gada attiecīgajā periodā.

Piecu gadu valdības parādzīmju ienesīgums saruka par 11 bāzes punktiem līdz 14,11%.

«Ņemot vērā mierīgo ģeopolitisko situāciju un naftas cenu pie 60 dolāru atzīmes par barelu, mēs saskatām, ka izsolē būs spēcīgs pieprasījums pēc parādzīmēm,» uzskata OAO Rosbank analītiķis Jurijs Tulinovs. Viņš norāda, ka parādzīmju cenas aug, jo daļa brokeru saskata, ka pašreizējie līmeņi ir pievilcīgi pirms centrālās bankas sanāksmes nākamnedēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Atkal izķer valsts parādzīmes

Jānis Šķupelis, 10.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas konkurējošās daudzcenu izsoles laikā valsts spēja piesaistīt 24 milj. latu, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Kārtējo reizi izsoles dalībnieki izķēra visas piedāvājumā izliktās valsts parādzīmes ar dzēšanas termiņu pēc pusgada (2010. gada 10. septembrī) un gada (2011. gada 11. martā). Šīs parādzīmes kopumā tika pārdotas par 16 milj. Ls (katra termiņa papīri par 8 milj. Ls). Šoreiz tika piedāvātas arī ilgāka termiņa valsts parādzīmes - ar dzēšanas termiņu pēc diviem gadiem (dzēšanas termiņš 2012. gada 26 februāris), kuras arī tika pārdotas 8 milj. Ls apjomā.

Pieprasījums pēc valsts vērstpapīriem kārtējo reizi bija milzīgs – sešu mēnešu, divpadsmit mēnešu un divu gadu parādzīmes tika pieprasītas attiecīgi 28 milj. Ls, 31,4 milj. Ls un 24,85 milj. Ls apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notikušas valsts vērtspapīru izsoles

, 14.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien notika valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsoles, bet ceturtdien - valsts iekšējā aizņēmuma fiksētas likmes vērtspapīru izsoles tām vērtspapīru emisijām, kuras pilnībā netika pārdotas 12.marta izsolēs, informēja Valsts kases preses sekretārs Mārtiņš Lācis.

Valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru konkurējošās daudzcenu izsolēs vienlaicīgi tika piedāvāti četru dažādu termiņu vērtspapīri - īstermiņa parādzīmes ar dzēšanas termiņu 2008. gada 12.septembrī un 2009. gada 13.martā, vidēja termiņa obligācijas ar dzēšanas termiņu 2013. gada 14.martā, kā arī atkārtoti – ilgtermiņa obligācijas ar dzēšanas termiņu 2018. gada 10.augustā.

Kopumā izsolēs tika piedāvāti valsts parāda vērtspapīri par kopējo summu 40,0 miljoni latu pēc nominālvērtības. Izsoļu dalībnieku kopējais vērtspapīru pieprasījuma apjoms sasniedza 10,36 miljonus latu. Līdzīgi kā iepriekšējās izsolēs tirgus dalībnieki joprojām lielāku interesi izrāda par īstermiņa ieguldījumiem. Neskatoties uz likviditātes palielināšanos Latvijas finanšu tirgū un tam sekojošu starpbanku naudas tirgus likmju samazināšanos, pieprasījums attiecībā pret piedāvāto apjomu bija zems, investoriem tomēr pieturot latus un nogaidot turpmākās Latvijas makroekonomikas attīstības tendences.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Parekss bankas» Latvijas naudas tirgus apskats 19. - 23. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 23.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jānis Lecinskis

Parex Asset Management analītiķis

Šīs nedēļas beigas iezīmējās arī ar tekošā mēneša obligāto rezervju fiksācijas perioda noslēgšanos. Tā kā komercbankas bija uzcītīgi pildījušas tām noteiktās prasības, tad nedēļas izskaņā īsākā termiņa starpbanku naudas tirgus likmes piedzīvoja atkāpšanos. Tā, RIGIBOR overnight likme atskaites perioda ietvaros noslīdēja par 0.14 procenta punktiem, līdz 3.78%, bet vienas nedēļas darījumu likme - par 0.06 procenta punktiem, līdz 3.96%. Nedaudz samazinājās arī viena un trīs mēnešu likmes, savukārt garākā termiņa likmju segmentā izmaiņas nebija novērojamas.

Uz komercbanku sistēmas apmierinošo likviditāti norādīja arī mērenais apgrozījums Latvijas Bankas rīkotajās Repo izsolēs - pārskata periodā kopumā tika izsniegti latu resursi 31.8 miljonu latu apmērā. Tajā pat laikā visu apgrozījumu veidojošo 7 dienu darījumu likme pieauga no 3.50% līdz 3.51% līmenim. Sagaidāms, ka nākamajā nedēļā īsākā termiņa starpbanku naudas tirgus likmes pakāpsies uz augšu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Pārdod visas valsts parādzīmes

Jānis Šķupelis, 09.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas konkurējošās daudzcenu izsoles laikā kārtējo reizi tika izpārdoti visi piedāvājumā izliktie valsts vērtspapīri – kopumā 24 milj. Ls apjomā, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Šoreiz piedāvājumā tika izliktas divu termiņu valsts parādzīmes – ar dzēšanas termiņu pēc pusgada (2011. gada 9. septembrī) un gada (2012. gada 9. martā). Minēto termiņu parādzīmes tika piedāvātas attiecīgi 8 milj. Ls un 16 milj. Ls apjomā. Jāpiebilst, ka pieprasījums pēc šo termiņu parādzīmēm bija liels un pārsniedza piedāvājumu attiecīgi 3,13 (sešu mēnešu obligācijām) un 2,35 reizes (12 mēnešu obligācijām).

Vidējā likme, kas tiks maksāta par pusgada un gada termiņa valsts obligācijām ir attiecīgi 1,102% un 1,747%. Teorētiski šādas zemas likmes sevī ietver pozitīvu Latvijas valsts finanšu stāvokļa nākotnes redzējumu. Cits valsts vērtspapīru zemā ienesīguma iemesls var būt pārāk mazais latu parāda instrumentu piedāvājums sākotnējā un otrreizējā tirgū, kas neatbilst brīvo latu resursu apjomam Latvijas komercbanku sistēmā, norāda eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bažījoties par iespējamo karu, uzņēmumi kavējas ar parādzīmju emisiju

Žanete Hāka, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvo Austrumu un Ukrainas konflikta riski ir samazinājuši uzņēmumu vēlmi veikt obligāciju emisijas, un mazina investoru pieprasījumu pēc tām, raksta Bloomberg.

Augusta pirmajās dienās pasaulē pārdotas parādzīmes 53,6 miljardu dolāru apmērā. Tas ir lēnākais mēneša sākums kopš pērnā gada jūlija, kad tirgi reaģēja uz ASV Federālo Rezervju sistēmas vadītāja Bena Bernankes izteikumiem par aktīvu iepirkumu programmas bremzēšanu, veicinot investorus pārdot riskantākus aktīvus.

Pagājušā mēneša sākumā tika pārdotas parādzīmes 75,9 miljardu dolāru vērtībā, salīdzinot ar 36,6 miljardiem dolāru pirms gada. Savukārt pērnā gada augusta pirmajās astoņās dienās uzņēmumi pārdeva parādzīmes 62,6 miljardu dolāru apmērā.

Vidējā starpība starp ienesīgumu, kas tiek maksāts par ASV valdības parādzīmēm un korporatīvajām un spekulatīvās kategorijas parādzīmēm, pagājušās nedēļas noslēgumā pieauga par 178 bāzes punktiem. Tas ir 22 bāzes punktus augstāk nekā jūnija zemākajā līmenī un lielākā atšķirība kopš 18. marta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Šonedēļ valsts parādzīmju izsolēs piesaistījusi 24 miljonus latu

Jānis Šķupelis, 24.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas konkurējošās daudzcenu izsoles laikā pārdotas valsts parādzīmes 24 milj. Ls apjomā, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Jāpiebilst, ka kārtējo reizi tika izpirkti visi piedāvājumā izliktie valsts vērtspapīri. Tā valsts parādzīmes ar dzēšanas termiņu pēc sešiem mēnešiem (2010. gada 27. augusts) un gada (2011. gada 25. februāris) tika abas pārdotas par identisku summu – 8 milj. Ls.

Pēc ilgāka pārtraukuma piedāvājumā tika izlikti arī par gadu garāka termiņa valsts vērtspapīri un arī tos izsoles dalībnieki pilnībā izķēra. Tā valsts parādzīmes ar dzēšanas termiņu pēc diviem gadiem (2012. gada 26. februārī) tika pārdotas astoņu miljonu latu apjomā.

Jāpiebilst, ka pieprasījums pēc valsts parādzīmēm kārtējo reizi ievērojami pārsniedza piedāvājumu. Valts sešu mēnešu, gada un divu gadu parādzīmes tika pieprasītas attiecīgi 35,7 milj. Ls 29,8 milj. Ls un 36,2 milj. Ls apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķija pārdos valsts parādzīmes 1,5 miljardu eiro vērtībā

Ritvars Bīders, 16.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlijā Grieķija paredzējusi izsolē pārdot valsts parādzīmes 1,5 miljardu vērtībā ar 13 nedēļu izpirkšanas termiņu, vēsta Reuters.

Šī būs jau otrā reize kopš starptautiskās finanšu palīdzības saņemšanas, kad Grieķija pārdod valsts parādzīmes. Db.lv jau ziņoja, ka šonedēļ Grieķija 1,625 miljardu eiro vērtībā pārdeva valsts parādzīmes, kuru izpirkšanas termiņš noteikts 26 nedēļas un kurām noteiktā procentu likme ir 4,65%.

Iepriekš, kad Grieķija pārdeva valsts parādzīmes ar 13 nedēļu izpirkšanas periodu – šī gada 20. aprīlī, procentu likme šiem vērtspapīriem bija 3,65%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsolīs valsts parādzīmes

, 27.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien NASDAQ OMX Riga notiks Latvijas valsts parādzīmju emisiju sākotnējā izvietošana konkurējošā daudzcenu izsolē, liecina paziņojums biržā.

Izsolē tiks piedāvātas parādzīmes četru miljonu latu apmērā ar dzēšanas datumu 2010. gada 29. janvārī, parādzīmes četru miljonu latu apmērā ar dzēšanas termiņu 2010. gada 30. aprīlī un parādzīmes četru miljonu latu apmērā ar dzēšanas datumu pēc gada.

Vienas parādzīmes nominālvērtība ir simts lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Pārdod parādzīmes 20 miljonu latu apjomā

Jānis Šķupelis, 02.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas konkurējošās daudzcenu izsoles laikā tika izpārdoti visi piedāvājumā izliktie valsts vērtspapīri – kopumā 20 milj. Ls apjomā, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Šoreiz piedāvājumā tika izliktas divu termiņu valsts parādzīmes – ar dzēšanas termiņu pēc pusgada (2011. gada 2. septembrī) un gada (2012. gada 2. martā). Minēto termiņu parādzīmes tika piedāvātas attiecīgi 8 milj. Ls un 12 milj. Ls apjomā. Jāpiebilst, ka pieprasījums pēc šo termiņu parādzīmēm bija liels un pārsniedza piedāvājumu attiecīgi 3,8 (sešu mēnešu obligācijām) un 3,75 reizes (12 mēnešu obligācijām).

Vidējā likme, kas tiks maksāta par pusgada un gada termiņa valsts obligācijām ir attiecīgi 1,158% un 1,77%.

Rīt notiks arī valsts vērtspapīru fiksētās likmes (nekonkurējošā) izsole, kuras laikā varēs iegādāties valsts parādzīmes kopumā 5 milj. Ls apjomā (arī gan sešu, gan 12 mēnešu parādzīmes).

Komentāri

Pievienot komentāru