Jaunākais izdevums

Pamatojoties uz Valsts drošības dienesta (VDD) konstatētiem riskiem Latvijas nacionālajai drošībai, iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) trīs uzņēmuma SIA "Pobeda Confectionery" īpašniekus ir iekļāvis to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā ir aizliegta, informē VDD.

Martā VDD sāka pārbaudi saistībā ar aizdomām par Latvijā reģistrētā uzņēmuma "Pobeda Confectionery" iespējamu iesaisti atbalsta sniegšanā Krievijas bruņotajiem spēkiem.

Dienesta rīcībā bija nonākusi informācija, ka Krievijā bāzētā saldumu ražotne "Pobeda", iespējams, ir ziedojusi lielu apjomu produkcijas Krievijas bruņotajiem spēkiem, kuri veic kara noziegumus, noziegumus pret mieru un noziegumus pret cilvēci Ukrainā.

Latvijā kopš 2014.gada ir reģistrēts ar Krievijas saldumu ražotni saistīts uzņēmums "Pobeda Confectionery", kas arī ražo un tirgo "Pobeda" zīmola produkciju. Pārbaudes gaitā VDD atbilstoši savai kompetencei vērtēja Latvijā reģistrētā uzņēmuma, tā īpašnieku un patieso labuma guvēju iespējamo iesaisti atbalsta sniegšanā Krievijas armijai.

VDD veiktā informācijas analīze liecina, ka Krievijas saldumu ražotne "Pobeda" ir sniegusi ilggadēju, sistēmisku atbalstu Krievijas militāri memoriālajai politikai, atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā un Krievijas bruņotajiem spēkiem.

Pārbaudes gaitā VDD noskaidroja, ka Krievijas bruņoto spēku individuālajās pārtikas pakās tiek iekļauta Krievijas saldumu ražotnes "Pobeda" produkcija.

Produktus Krievijas armijai "Pobeda" nodrošina ilgus gadus un nav pārtraukusi nodrošināt arī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Līdz ar to "Pobeda" nodrošina resursus okupācijas armijai, atbalstot tās noziegumus Ukrainā.

Tāpat Krievijas saldumu ražotne ilgstoši sadarbojas ar Krievijas kara veterānu organizāciju "Kaujas brālība", kas atbalsta Krievijas agresīvo ārpolitiku un regulāri nodrošina dažādus resursus Krievijas karavīriem.

VDD pārbaudes gaitā aizdomas par Latvijā reģistrētā uzņēmuma "Pobeda Confectionery" iesaisti atbalsta sniegšanā Krievijas bruņotajiem spēkiem neapstiprinājās. Vienlaikus Krievijas saldumu ražotnes īpašnieki atrodas arī Latvijā reģistrētā uzņēmuma "Pobeda Confectionery" īpašnieku struktūrā.

Tā kā konkrētās personas nav Latvijas pilsoņi, lai novērstu potenciālu apdraudējumu Latvijas nacionālajai drošībai, VDD rosināja iekšlietu ministru iekļaut šīs personas melnajā sarakstā, liedzot tām turpmāku ieceļošanu Latvijā.

Savukārt Latvijā reģistrētā uzņēmuma "Pobeda Confectionery" personāls ir brīdināts, ka par jebkāda veida atbalsta sniegšanu agresorvalstij Krievijai Latvijā draud kriminālatbildība.

LETA jau rakstīja, ka gada sākumā publiskajā telpā parādījās neskaidras izcelsmes materiāls krievu valodā, kurā vēstīts, ka minētais uzņēmums it kā ziedojis 15 tonnas produkcijas Krievijas armijai, kas karo Ukrainā, bet uzņēmuma līdzīpašniece Olga Muravjova no Jegorjevskas "Kaujas brālības" it kā saņēmusi balvu par sniegto palīdzību Krievijas karavīriem Ukrainā.

Saistībā ar minēto materiālu VDD vērsies arī Saeimas deputāts Artūrs Butāns (NA), aicinot izvērtēt Ventspilī esošās rūpnīcas "Pobeda" un uzņēmuma amatpersonu un patieso labuma guvēju rīcību un iespējamos pārkāpumus.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2021.gadā "Pobeda Confectionery" apgrozījums samazinājās par 13,8% un bija 2,93 miljoni eiro, vienlaikus uzņēmums cieta zaudējumus 530 291 eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš. 2022.gadā uzņēmums apgrozīja 4 646 978 eiro un strādāja ar 367 219 eiro zaudējumiem.

Uzņēmums "Pobeda Confectionery" reģistrēts 2014.gadā. Uzņēmuma kapitālā 90,2% pieder Kiprā reģistrētai kompānijai "Adellaar Holdings Limited", bet pārējo kapitāldaļu īpašnieks ir Kipras pilsonis Andrejs Muravjovs, kurš ir uzņēmuma patiesais labuma guvējs. Līdz šī gada 12.jūnijam starp "Pobeda Confectionery" īpašniekiem bija Kipras pilsoņi Vitālijs un Olga Muravjovi.

2000.gadā Krievijā, Piemaskavas pilsētā Jegorjevskā dibinātā kompānija "Pobeda" ir viena no lielākajām konditorejas fabrikām Krievijā, kas izplata produkciju vairāk nekā 20 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Pārtikas produktus no Krievijas 11 mēnešos saņēmis 81 Latvijā reģistrēts uzņēmums

LETA, 08.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas produktus, tostarp graudaugus no Krievijas šogad 11 mēnešos saņēmis 81 Latvijā reģistrēts uzņēmums, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais uzņēmumu saraksts.

To vidū ir ne tikai ar tranzīta pakalpojumiem saistīti uzņēmumi, ar kuru starpniecību caur Latviju pārvadāti graudaugi, bet arī pārtikas un alkohola ražotāji, dažādu nozaru tirdzniecības uzņēmumi un citi.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Robežkontroles departamenta direktore Iveta Šice-Trēde aģentūrai LETA uzsvēra, ka patlaban nedz Eiropas Savienības (ES), nedz Latvijas normatīvi neierobežo pārtikas produktu ievešanu no Krievijas. Tie uz robežas tiek kontrolēti parastajā kārtībā.

Attiecīgajā sarakstā ir gan uzņēmumi, kuri pārtikas produktus ieveduši vienu reizi, gan uzņēmumi, kuri to dara regulāri.

Plašāku komentāru par uzņēmumiem, kuri produktus Latvijā ieved vairākkārt, PVD nesniedza.

Komentāri

Pievienot komentāru