Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Finanšu ministrija (FM) atbalsta principu, ka ģimenes ar bērniem ir atbalstāmas no valsts puses, tomēr Latvijā šis atbalsts galvenokārt tiek īstenots ar pabalstu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu, ne sankciju palīdzību, norādīja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Ģimenes ar bērniem stimulēšanai Latvijā ir izvēlēts modelis personai sniegt papildu atbalstu, nevis sodīt, ja personai kādu apstākļu dēļ nevar būt vai nav bērnu, skaidroja Jarockis.

Viņš norādīja, ka «bezbērnu nodevas» princips jau pēc būtības ir ietverts pašreizējā iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēmā, piemērojot atvieglojumu par apgādībā esošu personu, kas ir 165 eiro mēnesī. Tātad tie iedzīvotāji, kuriem ir bērni, papildus «uz rokas» saņem 37,95 eiro mēnesī, piebilda ministrijas pārstāvis.

Jarockis uzsvēra, ka šobrīd FM ļoti piesardzīgi raugās uz deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu, jo tas būtu jāvērtē arī pēc atbilstības Satversmes samērīguma principam, kā arī jāvērtē priekšlikuma mērķa leģitimitāte.

Tāpat papildus būtu jāvērtē, vai vēlamo efektu nevar sasniegt ar kādu citu instrumentu palīdzību, uzskata Jarockis.

Kā ziņots, Parādnieks rosinājis diferencēt neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām, sasaistot to ar vidējo darba samaksu valstī, kā arī minimālo ienākumu līmeni. Tāpat politiķis rosinājis izvērtēt iespēju samazināt darba devēju sociālās iemaksas un izvērtēt iespēju ieviest «bezbērnu nodevu».

Ar minētajiem priekšlikumiem deputāts iepazīstinājis Saeimas Nodokļu politikas apakškomisiju.

Komentāri

Pievienot komentāru