Nodokļi

VID un Imperial Tobacco Limited paraksta Saprašanās memorandu

Lelde Petrāne, 20.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone un multinacionālās tabakas kompānijas Imperial Tobacco Limited galvenais nelikumīgās tirdzniecības apkarošanas vadītājs Fedors Žavoronkovs (Fedor Zhavoronkov) parakstīja Saprašanās memorandu par visa veida nelikumīgas tirdzniecības apkarošanu tabakas izstrādājumiem. Šis ir pirmais šāda veida līgums, ko paraksta VID un lielizmēra tabakas ražotājs, un tas rada bāzi savstarpējās informācijas un datu apmaiņai, skaidro VID.

Saprašanās memoranda mērķis ir nodrošināt Latvijas Republikas ekonomisko, sociālo, fiskālo un drošības interešu un Imperial Tobacco Limited uzņēmuma interešu maksimālu aizsardzību, un arī turpmāk novērst kontrabandas tabakas izstrādājumu importu un pārdošanu.

Saprašanās memoranda parakstīšana esot apliecinājums abu pušu izpratnei par to, ka tabakas izstrādājumu kontrabanda un nelikumīga tirdzniecība ir pieaugoša problēma gan Latvijas Republikai, gan likumīgajai tirdzniecībai kopumā.

Sarunas par iespējamo Saprašanās memoranda parakstīšanu uzsāktas šā gada maijā, kad VID ģenerāldirektore darba vizītē apmeklēja Apvienoti Karalisti un tikās ar Lielbritānijā dzīvojošajiem tautiešiem. Darba vizītes ietvaros I.Pētersone Bristolē tikās arī ar Imperial Tobacco Limited galveno nelikumīgās tirdzniecības apkarošanas vadītāju F.Žavoronkovu un apsprieda iespēju sadarboties ēnu ekonomikas apkarošanā cigarešu tirdzniecības jautājumos.

Saprašanās memoranda ietvaros VID apņemas sniegt informāciju par atklātajiem cigarešu kontrabandas gadījumiem, ja izmantota Imperial Tobacco Limited preču zīme, nodrošināt uzņēmumu ar aizturēto cigarešu paraugiem un ar informāciju par tabakas izstrādājumu vai ražošanai paredzētu preču nelikumīgu apriti. VID arī apņemas veikt juridiskus pasākumus un darbības, pamatojoties uz uzņēmuma sniegto informāciju, kā arī sadarboties ar citu valstu nodokļu administrācijām tabakas izstrādājumu nelikumīgas tirdzniecības apkarošanas nolūkos.

Savukārt Imperial Tobacco Limited apņemas sekmēt VID centienus novērst un pārtvert tabakas un tabakas izstrādājumu kontrabandu; sniegt VID informāciju par Imperial Tobacco Limited vai filiāļu pārdošanas apjomiem vietējā tirgū, tajā skaitā eksportu, importu un tranzītu, kā arī sniegt Valsts ieņēmumu dienestam Latvijas nelegālā cigarešu tirgus lieluma un īpašību analīzi. Uzņēmums arī apņemas veikt atbilstošus pasākumus, lai nepieļautu tā izstrādājumu novirzi no likumīgas tirdzniecības, un sadarboties ar VID, lai identificētu ievestos kontrabandas, tajā skaitā viltotos, izstrādājumus.

Saprašanās memorands arī paredz to, ka Imperial Tobacco Limited organizēs apmācības amatpersonām, kuras iesaistītas muitas un akcīzes likumu, kas regulē tabakas izstrādājumu jomu, kā arī intelektuālā īpašuma tiesību aktu pārkāpumu novēršanā un pārtveršanā.

Komentāri

Pievienot komentāru