Finanses

Nordea izsniedz 115 miljonus SEK kredītu Swedwood Latvia

Inguna Šķepaste [email protected], 03.04.2003

Jaunākais izdevums

Nordea banka ir piešķīrusi papildu 115 miljonu zviedru kronu (7.9 miljonu LVL) lielu finansējumu kokrūpniecības uzņēmumam SIA Swedwood Latvia. Par kreditētajiem līdzekļiem uzņēmums plānojis izbūvēt jaunu zāģētavu un refinansēt līdzšinējos ieguldījumus kokzāģētavas, mēbeļu fabrikas paplašināšanā, jaunu iekārtu iepirkšanā. Kopējā kredīta summa, kuru Nordea banka kopsummā ir izsniegusi Swedwood Latvia, ir 184 milj. SEK. Aptuveni 50 % no kredīta summas kokapstrādes uzņēmums Swedwood Latvia ieguldīs jaunas zāģētavas izbūvē. Pārējie kredīta līdzekļi paredzēti zāģmateriālu krājumu, auto krāvēju un cita tehniskā aprīkojuma iegādei un atjaunošanai, kā arī ugunsdrošības sistēmas uzstādīšanai. SIA Swedwood Latvia ir viens no lielākajiem Latvijas kokrūpniecības uzņēmumiem. Tas dibināts 1995.gadā un ietilpst pasaulē plaši pazīstamā mēbeļu ražotaju un kokmateriālu pārstrādes uzņēmumu grupā IKEA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Priedes zāģmateriālu ražotājs SIA Swedwood Latvia mainījis nosaukumus uz Ikea Industry Latvia, liecina Lursoft dati.

Kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, Ikea grupa šajā gadā ir veikusi restrukturizāciju uzņēmumā, un turpmāk kompānijas meitasuzņēmumu, kas ietilpst grupā, nosaukumā tiks ietverti vārdi Ikea Industry.

Patlaban Ikea Industry darbojas 11 valstīs, un tajā strādā gandrīz 19 tūkstoši darbinieku.

Db.lv jau rakstīja, ka SIA Swedwood Latvia aizvadītajā gadā palielinājusi apgrozījumu par 4,9%, taču uzņēmuma peļņa, salīdzinot ar 2011. gadu, ir sarukusi par 86,2%.

Uzņēmums pērn palielināja priedes zāģmateriālu ražošanas jaudu par 1%, tāpat arī ir uzsākta kokskaidu granulu ražošana. Swedwood Latvia apgrozījums pērn veidoja 22,8 miljonus latu, savukārt peļņa – 82,7 tūkst.latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Zāģmateriālu ražotājas SIA Swedwood Latvia peļņa sarukusi par 86%

Gunta Kursiša, 08.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Priedes zāģmateriālu ražotāja SIA Swedwood Latvia aizvadītajā gadā palielinājusi apgrozījumu par 4,9%, taču uzņēmuma peļņa, salīdzinot ar 2011. gadu, ir sarukusi par 86,2%, informē Lursoft.

Uzņēmums pērn palielināja priedes zāģmateriālu ražošanas jaudu par 1%, tāpat arī ir uzsākta kokskaidu granulu ražošana. Swedwood Latvia apgrozījums pērn veidoja 22,8 miljonus latu, savukārt peļņa – 82,7 tūkst.latu.

Uzņēmums pilnībā pieder Swedwood Holding, kuras vadība norāda, ka Swedwood Latvia ir stratēģiski nozīmīgs priedes zāģmateriālu piegādātājs Swedwood grupas uzņēmumiem.

Uzņēmuma valdē darbojas tās priekšsēdētājs Arve Knuts Olsons (Arva Knut Olsson), kā arī valdes locekļi Jerzijs Hercmans (Jerzy Hercman) un Emīls Akmentiņš. Swedwood Latvia prokūristes amatā iecelta Zane Bērze, kas ir arī vienīgā SIA Inčukalns enerģija īpašniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

If Latvia izmaksās 101 497 eiro lielu apdrošināšanas atlīdzību SIA Swedwood Latvia

Inguna Šķepaste [email protected], 11.11.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AAS If Latvia ir parakstījusi vienošanos ar SIA Swedwood Latvia, lai novembrī izmaksātu SIA Swedwood Latvia 101 497.94 eiro lielu apdrošināšanas atlīdzību par šī gada 16. martā notikušo ugunsgrēku katlumājā, Swedwood kokapstrādes uzņēmumā, Inčukalnā, Plānupes ielā 22. Swedwood apdrošināšanas līgumu bija noslēgusi ar Zurich Latvia, taču tā kā 2003. gada 23. jūlijā Zurich Latvia noslēdza līgumu ar If Latvia par Zurich apdrošināšanas portfeļa nodošanu AAS If Latvia, no Zurich Latvia noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem izrietošās apdrošinātāja saistības ir pārņēmusi AAS If Latvia un atlīdzību Swedwood saņems no If Latvia. Atlīdzība tiks izmaksāta par ugunsgrēkā bojāto īpašumu un par zaudējumiem, kas radušies ugunsgrēka izraisītā biznesa pārtraukuma dēļ. Swedwood Latvia ietilpst starptautiskajā Swedwood uzņēmumu grupā un ir moderns, nepārtraukti augošs kokapstrādes uzņēmums ar vairāk kā 700 strādājošajiem

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Visa pasaule iestigusi parādos … kam?

Leonīds Aļšanskis, Dr.Math., AB.LV grupas galvenais analītiķis, 21.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. - 2009. gada pasaules finanšu krīzes dziļums galvenokārt bija saistīts ar leverage (finanšu sviru) jeb aizņēmuma līdzekļu hipertrofētu izmantošanu mūsu finanšu sistēmā (sk. šeit). Pacentīsimies tikt skaidrībā par to, kurš ir parādā, kam parādā un kādas ir šo parādu atgriešanas iespējas.

Viena no mūsdienu kapitālisma (bieži saukts par finanšu kapitālismu) raksturīgām iezīmēm ir spēcīgs aizņēmuma līdzekļu apjoma pieaugums, kas tiek tajā izmantots. Šodien, izmantojot leverage (balstoties uz finanšu sviras), savas problēmas risina gan bizness, gan mājsaimniecības, gan dažādu valstu kases. Ja subjektam pietrūkst finanšu resursu, tad tos viņam labprāt piedāvā aizdot finanšu tirgus. Resursus var aizņemties bankā kredīta veidā vai arī iegūt, izvietojot obligācijas pasaules parādu tirgū.

Te arī meklējama atbilde uz jautājumu - kurš tad aizdod šos milzu līdzekļus? Tie nepavisam nav citplanētieši, bet tā iedzīvotāju daļa, kurai ir uzkrāti brīvi finanšu līdzekļi. Turklāt, tie pat nav miljardu īpašnieki. Lielākā daļa no viņiem bieži ir neto aizņēmēji, nevis kreditori. Tā ir parādu tirgus daudzmiljonu investoru sabiedrība, sākot ar 100 latu depozītu īpašniekiem un beidzot ar finanšu tirgus magnātiem, tādiem, kā Soross un Bafets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

BI Norwegian Business School sadarbībā ar RTU Rīgas Biznesa skolu aicina jauniešus studēt prestižā, starptautiskā bakalaura programmā angļu valodā, Rīgā

, 20.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RTU Rīgas Biznesa skola (RBS) izsludina studentu uzņemšanu jaunā 3 gadu, pilna laika pamatstudiju programmā – Vadīšana Starptautiskos uzņēmumos – 2012./2013. akadēmiskajā gadā.

Atvērto durvju dienā 30. martā pulksten 16:00, Rīgas Biznesa skolā, Rīgā, Skolas ielā 11. jaunieši un viņu vecāki ir aicināti iepazīties ar jauno studiju programmu, kā arī satikt pasniedzējus, RBS studentus un BI Norwegian Business School absolventus.

Norvēģijas un Latvijas pasniedzēju vadībā studenti apgūs prasmi analizēt starptautisku uzņēmumu un iestāžu vadības stūrakmeņus, uzņemties atbildību un iniciatīvu lēmumu pieņemšanā, veikt darbu individuāli, komandā, rast inovatīvus risinājumus mainīgas uzņēmējdarbības vides apstākļos. Pabeidzot studijas, absolventi būs gatavi darbam jebkurā tautsaimniecības nozarē (uzņēmumos, komercbankās, apdrošināšanas kompānijās, pensiju, ieguldījumu fondos), ieskaitot nevalstiskās organizācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji pieaugošo ražošanas izmaksu dēļ IKEA koncerns nolēmis slēgt masīvkoka plātņu ražotni Inčukalnā, taču turpināt priedes zāģmateriālu ražošanu.

SIA Swedwood Latvia valdes loceklis, izpilddirektors Kristers Alfs Agrens (Alf Christer Agren) Db apstiprināja, ka kompānija ir slēgusi līmēto masīvkoka plātņu ražotni, tādējādi reaģējot uz strauji augošām izmaksām Latvijā. «Esam nolēmuši slēgt šo ražotni, jo pēdējo gadu laikā saražotās produkcijas izmaksas ir kļuvušas pārāk lielas. Parēķiniet vien, cik liela bijusi inflācija Latvijā pēdējo gadu laikā,» norāda K. Agrens.

Noliedz krīzes ietekmi

«Lēmums aiziet gan nav nekādā veidā saistīts ar pasaules ekonomisko krīzi - ar noietu problēmu nav. Tomēr produkcijas pašizmaksa Latvijā kļuvusi pārāk liela,» uzsver K. Agrens. Viņš neslēpj, ka liela daļa produkcijas nonāk kompānijas mātes uzņēmuma IKEA rīcībā, kas turpina veiksmīgi attīstīties, neskatoties uz krīzi globālajos tirgos. Slēdzot ražotni, bez darba paliks lielākā daļa no 380 strādniekiem, kas strādāja ražotnē. Kompānijai jau norit pārrunas ar arodbiedrību, arī darbinieki ir brīdināti, ka ar viņiem tiks pārtrauktas darba attiecības likumā paredzētajā kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar 1. oktobri dubultos valsts nodevu par pases izsniegšanu

Māris Ķirsons [email protected], 11.02.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 2003.gada 1.oktobri paredzēts palielināt valsts nodevas likmes par pasu izsniegšanu, ņemot vērā, ka no minētā datuma paredzēts uzsākt personas apliecību izsniegšanu un pase vairs nebūs obligāts personu apliecinošs dokuments. To paredz valdības sēdē akceptēja noteikumus, kuri nosaka valsts nodevas likmes par pilsoņu personas apliecību, nepilsoņu personas apliecību, ārvalstnieku, bezvalstnieku, bēgļu vai personu, kurām piešķirts alternatīvais statuss, uzturēšanās atļauju, kā arī pilsoņu pasu, nepilsoņu pasu, bezvalstnieku ceļošanas dokumentu un bēgļu ceļošanas dokumentu izsniegšanu un nodevas maksāšanas kārtību. Valsts nodevas likme par pases izsniegšanu ir 10 latu, bet par pases paātrinātu izsniegšanu ir šādas valsts nodevas likmes: ja pasi izsniedz četru darbdienu laikā, – 20 latu; ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, – 35 lati. Valsts nodevas likme par pases atkārtotu izsniegšanu, ja pase nozaudēta vai bojāta, ir 20 latu, bet par pases paātrinātu izsniegšanu ir šādas valsts nodevas likmes: ja pasi izsniedz četru darbdienu laikā, – 30 latu; ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, – 45 lati. Valsts nodevas likme par pases atkārtotu izsniegšanu, ja pase atkārtoti nozaudēta divu gadu laikā, ir 50 latu, bet par pases paātrinātu izsniegšanu ir šādas valsts nodevas likmes: ja pasi izsniedz četru darbdienu laikā, – 65 lati; ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, – 80 latu. Valsts nodevas likme par pases izsniegšanu vecuma pensionāriem, pirmās un otrās grupas invalīdiem, bērniem līdz 18 gadu vecumam ir divi lati, bet par pases paātrinātu izsniegšanu minētajām personām ir šādas valsts nodevas likmes: ja pasi izsniedz četru darbdienu laikā, – 10 latu; ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, – 20 latu, bet valsts nodevas likme par pases atkārtotu izsniegšanu, ja pase nozaudēta vai bojāta, minētajām personām ir pieci lati, bet par pases paātrinātu izsniegšanu minētajām personām ir šādas valsts nodevas likmes: ja pasi izsniedz četru darbdienu laikā, – 15 latu; ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, – 30 latu.†Valsts nodevas likme par pases atkārtotu izsniegšanu, ja pase atkārtoti nozaudēta divu gadu laikā, minētajām personām ir 10 latu, bet par pases paātrinātu izsniegšanu minētajām personām ir šādas valsts nodevas likmes: ja pasi izsniedz četru darbdienu laikā, – 20 latu; ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, – 35 lati. No valsts nodevas par personas apliecības vai pases izsniegšanu ir atbrīvota persona, kura ir pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā un iesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē šo statusu apliecinošu dokumentu. No valsts nodevas par pases paātrinātu izsniegšanu atbrīvota persona, kura mainījusi uzvārdu pēc laulības noslēgšanas un dokumentus pases saņemšanai iesniegusi 30 dienu laikā pēc laulības noslēgšanas. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona ir tiesīga atbrīvot personu no valsts nodevas par pases paātrinātu izsniegšanu, ja: pase nepieciešama, lai ārstētos ārvalstī;†pase nepieciešama izbraukšanai no valsts tuvinieka slimības vai nāves gadījumā;†pasi izsniedz personai līdz 18 gadu vecumam, kā arī izglītības iestādes audzēknim, ja tiek organizēts brauciens uz ārvalstīm. Atbrīvošanai no valsts nodevas par pases paātrinātu izsniegšanu persona Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē iesniedz rakstisku iesniegumu un dokumentu, kas apliecina minēto pases paātrinātas izsniegšanas nepieciešamību. Valsts nodevu persona maksā kredītiestādē. Pirms personas apliecības vai pases saņemšanas persona maksājumu apliecinošu dokumentu (kvīti) iesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Valsts nodevu par personas apliecības vai pases izsniegšanu ieskaita valsts pamatbudžetā. Līdz 2003.gada 1.oktobrim valsts nodevas likme par pases izsniegšanu ir pieci lati, bet par pases paātrinātu izsniegšanu ir šādas valsts nodevas likmes: ja pasi izsniedz četru darbdienu laikā, – 15 latu; ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, – 30 latu. Līdz 2003.gada 1.oktobrim valsts nodevas likme par pases atkārtotu izsniegšanu, ja pase nozaudēta vai bojāta, ir 10 latu, bet par pases paāt

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS ABLV Bank Likvidācijas komiteja pieņēmusi lēmumu dzēst daļu bankas emitētās parastās un subordinētās obligācijas, kuras atrodas sabiedrības īpašumā, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Obligāciju dzēšana tiek veikta saskaņā ar Obligāciju emisijas prospektu noteikumos paredzētām emitenta tiesībām dzēst pirms termiņa sākotnējā izvietošanā nepārdotu vai otrreizējā tirgū iegādātu obligāciju daļu, kā rezultātā tiek samazināts publiskā apgrozībā esošais likvidējamās sabiedrības emitēto obligāciju skaits.

Obligāciju dzēšanai saņemta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likvidējamajā sabiedrībā iecelto pilnvarnieku atļauja.

Obligāciju dzēšana paredzēta 2018.gada 4.jūlijā.

Dzēstas tiks sekojošas obligācijas:

ISIN

Sērija (Programma)

Valūta

Emisijas kopējais apjoms

Nomināls Likvidējamās sabiedrības portfelī

Emisijas kopējais apjoms pēc dzēšanas, mlj eiro

Subordinētās obligācijas

LV0000801124

ABLV SUB USD 180323

USD

20,000,000

8,826,000

11,174

LV0000801173

ABLV SUB USD 270623

USD

20,000,000

18,247,000

1,753

LV0000801181

ABLV SUB EUR 270623

EUR

20,000,000

7,391,100

12,608

LV0000801223

ABLV SUB USD 231023

USD

15,000,000

8,732,700

6,267

LV0000801520

ABLV SUB EUR 271024

EUR

20,000,000

4,826,900

15,173

Parastās obligācijas

LV0000802080

ABLV FXD EUR 110718

EUR

20,000,000

13,655,000

6,345

LV0000802072

ABLV FXD USD 110718

USD

75,000,000

29,597,000

45,403

LV0000802163

ABLV FXD USD 311018

USD

75,000,000

21,019,000

53,981

LV0000802171

ABLV FXD EUR 311018

EUR

20,000,000

13,602,000

6,398

LV0000802239

ABLV FXD USD 270219

USD

75,000,000

10,031,000

64,969

LV0000802247

ABLV FXD EUR 270219

EUR

20,000,000

13,480,000

6,520

LV0000802270

ABLV FXD USD 030719

USD

75,000,000

3,133,000

71,867

LV0000802288

ABLV FXD EUR 030719

EUR

20,000,000

12,733,000

7,267

LV0000802320

ABLV FXD USD 271019

USD

75,000,000

5,005,000

69,995

LV0000802338

ABLV FXD EUR 271019

EUR

20,000,000

9,362,000

10,638

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kļūs vēl nedaudz sliktāk pirms kļūs labāk

Ieva Mārtiņa [email protected], 7084426, 09.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Latvijā inflācija nesāks samazināties nākamā gada otrajā ceturksnī, patlaban lēstā ekonomikas mīkstā piezemēšanās var kļūt cietāka. Par Latvijas ekonomikas un banku tirgus attīstības perspektīvām intervijā Db pastāstīja Ziemeļvalstīs lielākās banku grupas Nordea filiāles Latvijā vadītājs Valdis Siksnis.

Kādu Nordea banka redz Latvijas ekonomikas tālāku attīstību?

Vai zināmi šobrīd augstās inflācijas cēloņi?

Mēs mēģinājām analizēt, kāpēc piem., Latvijā inflācija ir ievērojami augstāka nekā Igaunijā un Lietuvā, kur ir fundamentāli līdzīga situācija, t.sk., ietekmē dabas resursi, bijusi vienlaicīga iestāšanās ES. Secinājām, ka pēdējos gados Latvjā daudzos rādītājos dinamika bijusi strāujāka, t.sk., atalgojuma, kreditēšanas pieaugums. Proti, naudas masas apgrozībā (naudas, kas nokļuva cilvēku rokās) pieaugums bija straujāks. Tagad nav vēlams, lai patēriņš apstājas vai arī strauji bremzētos, bet nepieciešama mērenība gan algas, gan kreditēšanas pieaugumā. Samazinoties jaunas naudas ieplūšanai ekonomikā, arī inflācijas tempiem vajadzētu samazināties. Novērojumi liecina, ka arī cilvēku optimisms mazinās, cilvēki vairs nedomā, ka var aizņemties, jo tāpat pēc mēnešiem nopelnīs vairāk. Tiesa, ir vēl arī blakus efekti, piem., administratīvi regulējamās cenas, inflācijas gaidas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Swedwood Latvia ienāk kokzāģēšanā

Māris Ķirsons [email protected], 17.02.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn ar kokzāģēšanu sāka nodarboties viens no lielākajiem priedes masīvkoka izstrādājumu ražotājiem Latvijā SIA Swedwood Latvia.«Lēmums par savas kokzāģētvas izveidi tika pieņemts, lai labāk kontrolētu kokmateriālu plūsmu, kvalitāti, kā arī samazinātu izmaksas, un sezonālās svārstības,» skaidro SIA Swedwood Latvia kokzāģētavas direktors Emīls Akmentiņš. Viņš norāda, ka līdz tam priedes masīvkoka izstrādājumu ražošanai priedes zāģmateriāli tika saņemti no a/s Inčukalns Timber, bet pēc tā reorganizācijas no SIA Merex. Db pērn aprīlī rakstīja, ka Nordea banka piešķīra 115 miljonu zviedru kronu (7.9 milj. Ls) lielu kredītu SIA Swedwood Latvia, no kura ap 3.5 milj. Ls tika novirzīti jaunas kokzāģetavas izveidei. «Tā kā kokzāģētava tika būvētā vietā, kur jau ir visa nepieciešamā infrastruktūra, tad arī kopējais šīs ražotnes izveidei nepieciešamais finansējums ir mazāks nekā analogiem projektiem klajā laukā,» uzsver E. Akmentiņš. Viņš norāda, ka pašlaik kokzāģētavā un ar to saistītajos darbos nodarbināti 53 strādājošie, bet visā uzņēmumā kopumā ap 700. Uzņēmums ietilpst mēbeļu ražotaju un kokmateriālu pārstrādes uzņēmumu grupā IKEA. SIA Swedwood Latvia specializācija ir priedes masīvkoksnes mēbeļu komponentu ražošana, kuri tālākai apstrādei tiek piegādāti citām koncerna ražotnēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iegrāmato «Svensk Exportkredit» obligācijas

Valters Paiders [email protected], 09.06.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Centrālais depozitārijs (LCD) 6.jūnijā iegrāmatoja Zviedrijas uzņēmuma Svensk Exportkredit (SEK) korporatīvo obligāciju slēgto emisiju 2 miljonu latu apjomā ar dzēšanas termiņu 2008.gada 9.jūnijā. Vienas obligācijas nominālvērtība ir Ls 1000 un kupona likme ir 6 mēnešu RIGIBOR - 0.15%. Procentu izmaksa tiek veikta divas reizes gadā: 9.jūnijā un 9.decembrī. Svensk Exportkredit ir tiesības atsaukt vērtspapīrus pirms termiņa..

Šī ir jau ceturtā SEK korporatīvo obligāciju emisija, kas izlaista Latvijā un iegrāmatota LCD un SEK bija pirmais ārvalstu emitents, kurš publiski piesaistīja finansu resursus Latvijas vērtspapīru tirgū, emitējot obligācijas.

Sākotnējā izvietošana tiks veikta š.g. 9.jūnijā un par emisijas aģentu SEK ir Latvijā izvēlējies a/s Hansabanka.

"Esam patiešām gandarīti, ka Latvijā vairāk un vairāk turpina attīstīties parāda vērtspapīru segments - šogad Latvijas Centrālajā depozitārijā esam iegrāmatojuši jau 5 slēgtās un publiskās parāda vērtspapīru emisijas, kuru kopējais apjoms ir 30,5 miljoni lati.", atzīst LCD prezidents Aivars Slokenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielāko nekustamā īpašuma darījumu TOP 70

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 21.09.2007

Rīgas Brīvostas pārvalde februārī SIA Rīgas pasažieru terminālis pārdevusi 59 890 kvadrātmetrus zemes ar muitas ēku Eksporta ielā 3a, 3b.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais līdz šim reģistrētais nekustamā īpašuma pirkuma darījums: SIA PK Investments (AS Pro Kapital un divu Igaunijā reģistrētu kompāniju meitasuzņēmums) šā gada martā par 103,04 miljoniem latu pārdevusi tirdzniecības centru Domina - 8,13 hektārus zemes ar divām būvēm Ieriķu ielā 3. Uzzini, kuri ir citi lielākie darījumi!

Oficiālo lielo - miljons latu vai vairāk - nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā strauji sarūk: pagājušā gada otrajā pusgadā tādu bija vismaz 55, bet šā gada pirmajā pusgadā - vairs tikai 36.

Īpaši lielo darījumu skaits galvaspilsētā pastāvīgi pieauga kopš 2005. gada pirmā pusgada, kad tikai 20 darījumu summa bija viens miljons latu vai lielāka un lielākā oficiālā darījuma summa bija 3,67 miljoni latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā virs miljona latu jau bija veseli 55 darījumi, virs miljona dolāru - vismaz 87. Savukārt šā gada pirmais pusgads gan ir atnesis absolūto viena darījuma summas rekordu, Vācijas uzņēmumam par vairāk nekā 103 miljoniem latu iegādājoties tirdzniecības centru Domina un tā zemes platības. Toties oficiālo - zemesgrāmatās fiksēto - darījumu virs miljona latu bijis tikai 36, virs miljona dolāru - tikai 60.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

A/s Inčukalns Timber valdes priekšsēdētājs: apgrozījuma krituma pamatā — restrukturizācija

Māris Ķirsons [email protected], 20.09.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«2004. gads bija lielo pārmaiņu — restrukturizācijas gads, kas arī atspoguļojas uzņēmuma finansiālās darbības pārskatos,» skaidro a/s Inčukalns Timber valdes priekšsēdētājs Jānis Vuguls. Viņš atgādina, ka pērn tika pārdota arī lapkoku kokzāģētava Gulbenē . Db jau savulaik rakstīja, ka 1997. gadā Swedwood un Merex (šobrīd Rettenmeier Baltic Timber) kopīgi iegādājies Inčukalna MRS. 2001. gadā Merex pārziņā nonāca a/s Inčukalns Timber kokzāģētava Inčukalnā, kas Merex piegādāja egles, bet Swedwood - priedes zāģmateriālus, vēlāk SIA Swedwood izveidoja sev jaunu kokzāģētavu. 2003. gadā vēl Inčuklans Timber gan priekš Swedwood gan Rettenmeier Baltic Timber vajadzībām iepirka baļķus, bet 2004. gadā to sāka darīt pašas abas minētās kompānijas, skaidro J. Vuguls. Viņš norāda, ka uzņēmums šobrīd ir specializējies mežizstrādē un sniedz arī baļķu šķirošanas pakalpojumus Swedwood, gan Rettenmeier Baltic Timber. Restrukturizācija arī ir iemesls pērn uzrādītajiem salīdzinoši lielajiem zaudējumiem — gandrīz 467 000 Ls, tomēr mežizstrāde — uzņēmuma pamatbizness bijis rentabls, norāda J. Vuguls. 2005. finanšu gadā, pēc J. Vugula teiktā, ir izdevies pat kāpināt neto apgrozījumu un strādāt ar peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Padomju laikā celtajām tipveida daudzdzīvokļu mājām noteiktais vidējais kalpošanas laiks strauji tuvojas noslēgumam. Patlaban gan skaidras atbildes uz jautājumu, ko iesākt tālāk, nav – tās lietderīgāk nojaukt vai piespiedu kārtā likt atjaunot.

Ņemot vērā faktu, ka dzīvokļu iegādei šādās mājās daudzi iedzīvotāji ņēmuši un joprojām turpina ņemt kredītu, db.lv lūdza banku viedokli šajā jautājumā.

1. Vai ir tādas tipveida padomju laika daudzdzīvokļu mājas, kuru dzīvokļu iegādei banka kredītus vairs neizsniedz? Piemēram, jau pirms vairākiem gadiem dzirdēts, ka finansējumu tā saukto hruščovku dzīvokļiem cilvēkam ar vidējiem ienākumiem gandrīz nav iespējams iegūt, vai tā ir patiesība?

Sandra Rasnača, Nordea bankas Mājokļu kredītu pārdošanas nodaļas vadītāja: «Līdz šim Nordea bankā nav vērsies neviens klients, kuram būtu vēlme sliktas kvalitātes ēkā iegādāties īpašumu. Pieņemu, ka šādās ēkās cilvēkiem nav vēlme neko iegādāties vai arī summas ir tik nelielas, ka spēj segt saviem līdzekļiem, jo īpašums nelikvīds. Jā, ir bankā klientu interese par konkrētu dzīvokļu iegādi, kuri ir sliktā tehniskā stāvoklī, bet tādā gadījumā šādiem dzīvokļiem tiek plānots remonts, un banka finansējumu izsniedz, pamatojoties uz nākotnes vērtību, kontrolējot remonta procesu. Tāpat banka nenodala konkrētu ēku sēriju tipus, kuros klientiem izsniedz vai neizsniedz kredītus dzīvokļu iegādei. Nordea banka, pirmkārt, analizē klienta maksātspēju. Ja klienta ienākumi ir atbilstoši bankas kredītpolitikai, tad aizdevumu mājokļa iegādei iespējams saņemt. Ja tiešām potenciālajam klientam būtu interese iegādāties dzīvokli sliktas kvalitātes ēkā, tad aizdevums visdrīzāk netiktu izsniegts, jo īpašums nav likvīds.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank Latvijā pārņēmusi īpašumus 9 miljonu latu vērtībā

Ieva Mārtiņa, 22.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sešu mēnešu laikā Swedbank izveidotā vienība Ektornet problemātisko kredītu nodrošinājuma apsaimniekošanai divkāršojusi pārņemto nodrošinājumu apjomu, ko galvenokārt veido nekustamais īpašums un jūnija beigās tie bija 74,5 miljoni latu (1,01 miljards SEK).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) bankas ceturtā ceturkšņa peļņa (pirms nodokļu nomaksas), salīdzinot ar iepriekšējā gada ceturto ceturksni, palielinājusies par 11%, sasniedzot 4,581 miljardus SEK (339,9 milj. LVL), ziņo Forbes.

Forbes raksta, ka SEB bankas ienākumi ir pieauguši, pateicoties veiksmīgiem nekustamā īpašuma darījumiem Baltijas valstīs. No šiem darījumiem SEB banka ieguva 785 miljonus SEK (58,2 milj. LVL).

Bankas ceturtā ceturkšņa ienākumi ir pārsnieguši 10 miljardu robežu, sasniedzot 10,035 miljardus SEK (744,5 milj. LVL). Jāatzīmē, ka banka ir spējusi palielināt savus ienākumus par gandrīz 1 mljrd. SEK, jo eksperti prognozēja, ka tā spēs sasniegt tikai 9,365 miljardus SEK (694,8 milj. LVL) lielus ienākumus.

Bankas zaudējumi kredītos sasnieguši 333 miljoni SEK (24,7 milj. LVL), kas zaudēti galvenokārt Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nordea banka atver klientu apkalpošanas centru Daugavpilī

Ainars Sedlenieks [email protected], 02.08.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Daugavpilī tiek atvērts Nordea bankas klientu apkalpošanas centrs, tādējādi nodrošinot Nordea bankas pakalpojumu pieejamību visos Latvijas reģionos. Sākotnēji Nordea bankas klientu apkalpošanas centrs darbosies kā mājokļu kredītu veikals. Uzsākot tā darbību, Nordea bankas mērķis ir iekarot 20% mājokļu kredītu tirgus daļu Daugavpilī, izsniedzot katru 5. kredītu. Patreiz Latvijā veiksmīgi darbojas jau 4 Nordea kredītu veikali, un tagad tas būs pieejams arī Daugavpils iedzīvotājiem. Daugavpils kredītu veikals saviem klientiem nodrošinās arī pilnu bankas pakalpojumu klāstu. Ingus Grasis, Nordea Latvija Klientu apkalpošanas tīkla direktors: „Daugavpils ir loģiska izvēle mūsu darbības paplašināšanai, un atbilst bankas attīstības stratēģijai visās Baltijas valstīs. Pēdējo gadu izaugsme Daugavpilī kļūst interesanta arī Nordea bankai. Mūsu mērķis ienākot Daugavpilī ir realizēt mājokļa kredītu cenu apvērsumu, līdzīgi kā tas tika paveikts Rīga, ar mērķi ierindot Nordea par pirmo vai otro populārāko mājokļa kredītu banku Latvijā tuvāko trīs gadu laikā. Paredzam, ka Nordea ienākšana saasinās cenu konkurenci Daugavpils tirgū”. „Uzsākot agresīvu mājokļa kredītu pārdošanu, Nordea bankai piecu gadu laikā ir izdevies saasināt cenu konkurenci Latvijā, padarot mājokļa kredītus par pieejamu risinājumu ļoti daudzām mājsaimniecībām. Stratēģija ir devusi labus rezultātus, par ko liecina arī tas, ka Nordea ir kļuvusi par trešo lielāko mājokļus kreditējošo banku Latvijā tik īsā laika posmā.” Patreiz Latvijā darbojas vienpadsmit Nordea bankas klientu apkalpošanas centri, tai skaitā Liepājā, Valmierā un Siguldā. Nordea arī turpmāk rūpīgi sekos filiāļu tīkla attīstības stratēģijai, jo Nordea galvenās konkurētspējas priekšrocības Latvijā ir zemas resursu un administratīvas izmaksas, kā arī darbības efektivitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kamēr lielie bremzē, citi ķer momentu

Ieva Mārtiņa, [email protected], 67084426, 30.07.2007

Privātpersonu kreditēšanu vispār negrasāmies ierobežot, jo akcionāriem ir uzstādījums, ka privātpersonas, kas vēlas iegādāties nekustamo īpašumu, nedrīkst ierobežot, tā Parex bankas viceprezidents Guntis Beļavskis.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas bankas izmanto lielo Skandināvijas banku sākto kredītu tempu bremzēšanu, strauji kāpinot savus kredītportfeļus.

Šogad pirmajā pusgadā kreditēšanas tirgus līderes (jūnija beigās 13.18 mljrd. Ls kopējā kredītportfelī aizņem 45 %) - Hansabanka un SEB Unibanka - ievērojami atvēsinājušas savu izsniegto kredītu tempus, liecina Latvijas komercbanku asociācijas dati. No abu banku teiktā var secināt, ka tas darīts apzināti ekonomiskās situācijas dēļ. Tikmēr baņķieru aprindās mēļo, ka šīs bankas bailēs no problēmām kredītu izsniegšanu, arī mājokļa iegādei ir vienkārši nobloķējušas. Šī situācija ir izdevīga citām bankām, kuras neplāno speciāli bremzēt kredītu izsniegšanu un pat kaļ plānus par tirgus daļu iekarošanu. Dati liecina, ka lielai daļai banku izsniegto kredītu tempi paātrinājušies, tāpēc kopumā izsniegto kredītu apjoma kāpums šogad bija straujāks nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zviedru koki esot dārgāki

Māris Ķirsons [email protected], 10.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Domāju, ka Latvijā pieteik savu apaļkoku, ko zāģēt, turklāt skujkoku zāģbaļķu cenas ir kritušās un tādējādi pat ar visu Zviedrijas valdības milzīgo atbalstu no turienes importētie baļķi būs kaut arī nedaudz, tomēr dārgāki par Latvijā nopērkamajiem,» secina kokapstrādes SIA Swedwood Latvia apaļkoksnes iepirkšanas vadītājs Juris Menniks. Viņš pieļauj, ka Swedwood Latvia eksperimenta kārtā varētu kādu kuģi no Zviedrijas atvest ar baļķiem, bet ne vairāk. J. Menniks atzīst, ka Swedwood Latvia ir organizējusi Zviedrijas baļķu, kas iegūti no Sodra un Skogssāllskapet vētrā cietušajiem mežiem vešanu pārstrādei uz Polijas Swedwood uzņēmumu. J. Menniks pieļauj, ka Igaunijā un Somijā esošajās zāģētavās varētu tikt pārstrādāti Zviedrijā nocirstie baļķi no mežiem, kas cietuši janvāra vētrā, un tādējādi samazināt attiecīgajām kokzāģētavām baļķu importu, piemēram, no Krievijas, taču viņaprāt Latvijā masveidā tas nenotiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nordea paplašina darbību Valmierā

, 13.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 14. septembrī Nordea banka svinīgi atzīmes savas darbības paplašināšanos Vidzemes reģionā, atklājot jaunu Valmieras klientu apkalpošanas centru. Tas atradīsies pašā Valmieras centrā - Rīgas ielā 21.

Svinīgajā Nordea bankas Valmieras klientu apkalpošanas centra atklāšanas pasākumā piedalīsies Nordea Latvija vadītājs Valdis Siksnis un Valmieras Domes vadītājs Inesis Boķis.

Nordea Latvija vadītājs Valdis Siksnis saka - "Nordea banka tuvākajos divos gados ir iecerējusi būtiski paplašināt savu darbību arī Latvijā. Mēs plānojam atvērt vismaz 10-15 jaunas filiāles gan Rīgā, gan arī citās lielākajās Latvijas pilsētās. Valmiera ir viena no ekonomiski aktīvākajām pilsētām, un mēs nākotnē saredzam lielu tās ekonomiskās izaugsmes potenciālu".

Nordea bankas Valmieras klientu apkalpošanas centra vadītāja Una Bergsone uzsver - "Paplašinot Valmieras klientu apkalpošanas centru, Nordea būs tuvāka saviem jau esošajiem klientiem. Mūsu mērķis ir piesaistīt arī daudzus jaunus klientus - gan privātpersonas, gan uzņēmumus. Nordea banka atrodas vienā no spēcīgākajām pozīcijām privātpersonu mājokļu kreditēšanā, taču tās konkurētspējas priekšrocība ir pilnīgs pakalpojumu klāsts visiem bankas lietotāju segmentiem".

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pēc Milānas kraha Ozols gandarījumu rod Magnetic Latvia zīmolā

Jānis Goldbergs, 15.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa informācijas centrs Magnetic Latvia Rīgas lidostā ir jau gadu. Tas ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora Andra Ozola EXPO redzējums un reizē jautājums par kopēju Latvijas zīmolu

2018. gada februārī LIAA direktors A. Ozols telpas atklāšanā sacīja: «Lidostā tagad ir savs EXPO, vieta, kur sevi parādīt!» A. Ozolam desmit gadus tā arī neizdevās iegūt kontroli par EXPO izstāžu rīkošanu un Rīgas lidostā bija iespēja radīt savu zīmolu Magnetic Latvia. Stāsts par Biznesa informācijas centru Magnetic Latvia vienlaikus ir arī stāsts par cīņu, kurā A. Ozols visādām metodēm pierāda, ka viņam ir taisnība.

Pēc starptautiskā kraha

A. Ozola paziņojums pērn uzrunā medijiem bija ievērības cienīgs un nebija gluži kļūmīga amatpersonas pārteikšanās. Tas izriet gan no LIAA un aģentūras direktora iepriekšējās darbības, gan no zīmola Magnetic Latvia veidošanas pirmsākumiem. Sauklis Magnetic Latvia savu augšupeju sāka 2015. gadā, kad Eksporta forumā LIAA amatpersonas ar īpašu skubu sāka lielīt iestādes lomu eksporta veicināšanā, pārstāvniecības Pekinā, Šanhajā, Singapūrā un citviet Āzijā, kā arī sāka virzīt ideju, ka tas viss būtu liekams zem viena zīmola – Magnetic Latvia. Vēlāk, 2017. gadā, sekoja ieteikums zīmolu lietot arī citām valsts iestādēm, pašvaldībām un uzņēmumiem kā kopēju Latvijas zīmolu. Vienlaikus 2015. gads Latvijas vēsturē iezīmējas arī ar to, ka valdība nolēma valsts paviljonu EXPO izstādē Milānā neuzstādīt. Tobrīd sabiedrībā virsroku uz brīdi guva viedoklis, ka piedalīšanās starptautiskajās EXPO izstādēs ir jāpārtrauc, ka tas ir novecojis un sevi izsmēlis projekts un Latvijai ir vajadzīgs kas cits, savs un tepat. Par to liecina daudz ierakstu sociālajos tīklos. 2017. gadā apstākļi mainījās un Astanā, Kazahstānā, notika mazais EXPO. Latvija par spīti tam, ka valsts finansējuma nebija, izstādē piedalījās. Tieši togad A. Ozols un LIAA ierosināja zīmolu Magnetic Latvia piedēvēt praktiski visam Latvijā radītajam, visam, kas mums ir labs. To apstiprina arī LIAA interneta portāls Labs of Latvia, kurā šā gada februārī tika palaists zīmols Magnetic Latvia.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tieto Latvia daļu mantas nodos divām jaundibināmām kompānijām un mainīs nosaukumu

LETA, 11.10.2022

Plānots, ka pēc reorganizācija "Tieto Latvia" valdes loceklis Valdis Janovs kļūs par kompānijas valdes priekšsēdētāju, bet kompānijas esošā valdes priekšsēdētaja Valērija Vārna turpmāk būs "Tietoevry Latvia" valdes priekšsēdētāja.

Foto: no uzņēmuma arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tieto Latvia" daļu mantas nodos divām jaundibināmām kompānijām, liecina pirmdien, 10.oktobrī, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publiskotais paziņojums par reorganizāciju.

Atbilstoši "Tieto Latvia" vienīgā īpašnieka - Somijas "TietoEvry" - 2022.gada 3.oktobrī pieņemtajam lēmumam no "Tieto Latvia" tiks nodalīta daļa mantas, kas tiks nodota jaundibināmajām iegūstošajām sabiedrībām SIA "Tietoevry Connect Latvia" un SIA "Tietoevry Latvia".

Reorganizācijā tiks samazināts "Tieto Latvia" pamatkapitāls, dzēšot pamatkapitāla daļas.

Kreditori var pieteikt prasījumus viena mēneša laikā no paziņojuma publicēšanas dienas.

Vienlaikus paredzēts, ka pēc reorganizācijas "Tieto Latvia" mainīs nosaukumu un kļūs par SIA "Tietoevry Banking Latvia", liecina "Firmas.lv" publiskotais reorganizācijas lēmums.

Reorganizācijā "Tieto Latvia" nodos kompānijai "Tietoevry Connect Latvia" visu mantu, tiesības un saistības, kā arī darbiniekus, kas saistīti ar kompānijas "connect" aktivitātēm un saimniecisko darbību, tostarp informatīvā un atbalsta pirmā kontaktpunkta aktivitātes gala klientiem Ziemeļvalstīs, piemēram, pirmā un otrā līmeņa atbalsta aktivitātes, saņemšanas un nosūtīšanas aktivitātes, vienotā kontaktpunkta (SPOC) aktivitātes, krīzes komunikācijas aktivitātes, piekļuves un identitātes pārvaldības aktivitātes, atbalstu ārpus darba laikam un ražošanas pārvaldības aktivitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Darbu uzsāk Kredītu reģistrs

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008. gada 1.janvāra sācis darboties Kredītu reģistrs – datu bāze par visu kredītņēmēju saistībām pret Latvijas finanšu tirgus dalībniekiem, kuri ir Kredītu reģistra dalībnieki. Šādā pilna spektra Kredītu reģistrā integrēta arī Parādnieku reģistra datu bāze (veidota kopš 2003. gada vidus), ko arī turpmāk papildinās ar informāciju par negatīvo kredītvēsturi, t.sk. maksājumu kavējumiem, Db.lv informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Šādi reģistri darbojas lielākajā daļā ES valstu.

Reģistrs ļauj finanšu tirgus dalībniekiem precīzāk novērtēt aizņēmēju kredītspēju un efektīvāk vadīt kredītriskus, sniegs valstij papildu iespējas uzraudzības funkciju veikšanai un nodrošinās centrālo banku un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju ar papildu datiem makroekonomikas analīzei.

Aizdevējam rodas iespēja gūt pilnu priekšstatu, kādas ir kredītņēmēja saistības pret Latvijas tirgus dalībniekiem, kuri ir Kredītu reģistra dalībnieki, iespēja precīzāk noteikt potenciālā aizņēmēja kredītrisku, efektivizēt kredīta cenas noteikšanu.

Reģistra esamība mēdz disciplinēt aizņēmējus, mudinot nopietnāk izvērtēt attieksmi pret kredītsaistību pildīšanu un kredītvēstures veidošanu. Savukārt visiem tiem, kuri godprātīgi pilda saistības, šis reģistrs ir labas kredītvēstures krātuve un apliecinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Masīvāk dzēš kredītus

Autore: Ieva Mārtiņa, Db, 23.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu kredītu dzēšanas un jaunu kredītu skaita būtiska samazinājuma dēļ 3. ceturksnī kredītu skaita pieaugums bijis 10 reizes mazāks nekā pērn.

Iespējams, daudzi iedzīvotāji dzēsuši pirms pieciem un vairāk gadiem banku izsniegtos kredītus, kuriem termiņš bija 5 - 10 gadi. Tāpat nav izslēgts, ka no kredītiem iedzīvotāji «atbrīvojušies» tieši pēdējā laikā, iedarbojoties inflācijas apkarošanas plānam, kam iemesli savukārt var būt dažādi, t.sk. pārdots spekulatīvos nolūkos kredītā pirktais dzīvoklis. Tā kā dažās lielajās bankās jaunu kredītu skaits 3. ceturksnī samazinājies pat 2.5 reizes, kopumā kredītu skaita pieaugums uzrādīja niecīgu kāpumu - vien 850 kredītus iepretim 8088 kredītiem pērnā gada 3. ceturksnī, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati. Arī FKTK speciāliste Irīna Ivanova Db atzina, ka nelielais pieaugums skaidrojams ar kredītu dzēšanu, bet jauni kredīti netiek izsniegti tik daudz. Diemžēl FKTK nevarēja pateikt, kādas bija tieši jauno kredītu skaita pieauguma izmaiņas. SEB Unibankas Privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars minēja, ka kredītu dzēšana notiek katru dienu pēc kredīta atmaksas grafika, kas ir atrunāts noslēgtajā kredīta līgumā un kas ir prognozējama, bet ir arī neprognozējamas kredītu dzēšanas situācijas, kad klients daļēji vai pilnībā pirms termiņa dzēš savu kredītu, pārdodot esošo īpašumu, iegūstot mantojumu vai sekmīgas biznesa attīstības rezultātā. «Mums reizēm ir grūti pieņemt, ka tik strauji dažādu rādītāju pieauguma tempi, arī kreditēšanas, nevar būt mūžīgi, tāpēc ir vēlēšanās meklēt kādas papildu nianses, kā skaidrot esošo situāciju kreditēšanā,» tā A.Škapars. Pēc viņa teiktā, inflācijas apkarošanas plānā iekļautās lietas ir ietekmējušas mājsaimniecību aizņemšanos, jo kredītu var saņemt tikai tad, ja ir legālie ienākumi, kā arī jānodrošina līdzekļi pirmajai iemaksai. Tāpat nogaidošā attieksme no klientu puses lielā mērā ir saistīta ar cerībām uz nekustamā īpašuma tirgus stabilizāciju. Cilvēki, kam dzīvokļa iegāde nav akūta, šobrīd nesteidzas, domā A.Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Koksnes deficīts mazina SIA Merex zāģētās produkcijas ražošanu

Māris Ķirsons [email protected], 17.02.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no lielākajiem kokzāģētājiem un līmēto plātņu ražotājiem Latvijā SIA Merex ražotās zāģētās produkcijas apjoms pērn salīdzinājumā ar 2002. gadu samazinājās par 33 % jeb 40 000 m3. «Lai arī 2003. gadā bija plānots saražot zāģēto produkciju tikpat lielā apmērā kā 2002. gadā — 120 000 m3, taču kopējais saražotās zāģētās produkcijas kritums ir saistīts ar zāģbaļku deficītu, kā arī faktu, ka pērnā gada vasarā līdz ar SIA Swedwood kokzāģētavas darbības uzsākšanu pārtraucām šai kompānijai zāģēt priedi,» skaidro SIA Merex ģenerāldirektors Esko Tinkinens (Esko Tynkkynen). Viņš atgādina, ka 1997. gadā Swedwood un Merex kopīgi iegādājies Inčukalna MRS, bet 2001. gadā Merex pārziņā nonāca a/s Inčuklans Timber kokzāģētava, kas Merex piegādāja egles, bet Swedwood — priedes zāģmateriālus. 2002. gadā tika nolemts reorganizēt a/s Inčuklans Timber, kā rezultātā šī uzņēmuma kokzāģētava nonāca SIA Merex pārziņā, bet SIA Swedwood sāka būvēt sev jaunu kokzāģētavu. A/s Inčukalns Timber nodarbojās ar pakalpojumu sniegšanu abiem uzņēmumiem, tostarp arī ar mežizstrādi, egles un priedes zāģbaļķu šķirošanu utt. E. Tinkinens norāda, ka uzņēmuma pamatdarbība ir egles masīvkoka plātņu ražošana, nevis kokzāģēšana, tāpēc arī 2003. gada neto apgrozījums pērn ir sasniedzis 17 milj Ls, kamēr 2002. gadā bija tikai 9.4 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru