Citas ziņas

Nordea izsniedz kredītu Saldus Mežrūpniecības attīstībai

Ingrīda Drazdovska [email protected], 06.09.2006

Jaunākais izdevums

Nordea banka ir izsniegusi kredītu vienam no Latvijas lielākajiem kokapstrādes uzņēmumiem - Saldus Mežrūpniecība. Kredīts, kura apjoms sasniedz 2 miljonus eiro, tiks izmantots jauna industriālā tirdzniecības centra un transporta ceha būvniecībai Saldū. Jaunais industriālais tirdzniecības centrs tiks veidots uz vairāk nekā 11 000 m2 lielas zemes platības, un tā kopējā tirdzniecības platība pārsniegs 2 000 m2. Tirdzniecības centrs tiks radīts no pieciem atsevišķiem blokiem dažādu veidu precēm un veikaliem. Tirdzniecības centrā plašā sortimentā tiks piedāvāta industriālā dārza un saimniecības tehnika un instrumenti, industriālo mašīnu un kravas automašīnu detaļas, smērvielas un industriālās eļļas, kā arī Saldus Mežrūpniecība ražoti apstrādāti kokmateriāli. Tirdzniecības centra atrašanas vieta – blakus šosejai Rīga-Liepāja – nodrošinās ērtu piekļuvi klientiem no daudziem Latvijas reģioniem. Savukārt jaunais transporta remonta un apkalpošanas centrs tiks būvēts Saldus Mežrūpniecība vajadzībām, un nodrošinās ātrāku un efektīvāku uzņēmuma transporta parka apkalpošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pata AB nopērk ietekmi visā valstī

Māris Ķirsons kopā ar Vēsmu Lēvaldi, 13.06.2008

Viens no nu jau bijušajiem SIA Saldus mežrūpniecības uzņēmums kapitāldaļu turētājiem Jānis Bertrāns: «Neraugoties uz to, kas ir izdarīts pēdējo 13 gadu laikā, jaunu asiņu ieplūšana a/s Saldus mežrūpniecība tai varētu dot jaunu impulsu.»

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Pata AB, iegādājoties SIA Saldus mežrūpniecības uzņēmums 90% kapitāldaļu, kļuvis par lielākā a/s Saldus mežrūpniecība akcionāra īpašnieku.

SIA Saldus mežrūpniecības uzņēmums ar 44 % ir lielākais a/s Saldus mežrūpniecība akcionārs.

Skaidrība 3. jūlijā

Uz jautājumu, vai a/s Saldus mežrūpniecība padomē un valdē varētu būt kādas pārmaiņas, SIA Pata AB īpašnieks Uldis Mierkalns ieteica pagaidīt līdz 3. jūlijam, kad notiks uzņēmuma akcionāru pilnsapulce, tad būs zināms jaunais padomes sastāvs un arī valdes sastāvs. Vairāki aptaujātie atzīst, ka a/s Saldus mežrūpniecība līdzšinējā vadībā, konkrēti tās ilggadējais valdes priekšsēdētājs Jānis Bertrāns, no uzņēmuma ar parādiem un nepilnu 0.45 milj. Ls lielu apgrozījumu, to uzaudzējis līdz 12.47 milj. Ls un tīro konsolidēto peļņu - 0.38 milj. Ls 2007. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uldis Mierkalns netiešo līdzdalību AS Saldus mežrūpniecība palielinājis līdz 87,47%

Žanete Hāka, 03.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Saldus mežrūpniecība akcionārs Uldis Mierkalns savu līdzdalību netiešā veidā ar SIA SIA Pata AB starpniecību palielinājis līdz 15,88%, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Tādēļ tagad Ulda Mierkalna netiešā līdzdalība kopā veido 87,47% no AS Saldus mežrūpniecība akcijām.

Konkurences padome (KP) februārī atļāva uzņēmumam Kubit iegūt netiešu izšķirošu ietekmi pār Saldus mežrūpniecību. KP pieņēma pozitīvu lēmumu, jo konkurence ietekmētajos tirgos netiks būtiski samazināta. KP informēja, ka Kubit netiešā veidā pieder 44% Saldus mežrūpniecības akciju, savukārt darījuma rezultātā uzņēmums no SIA Juridiskais birojs Merkants iegādāsies papildu 27% balsstiesīgo akciju, tādējādi iegūstot kontroli pār 71% Saldus mežrūpniecības akciju.

Kā ziņots, februāra beigās Saldus mežrūpniecība informēja, ka akcionārs Mierkalns netiešā veidā ieguvis balsstiesības, kas izriet no 351 803 akcijām jeb 90,87% no Saldus mežrūpniecības balsstiesīgā kapitāla, tajā skaitā netiešā veidā akcionāram ir tiesības izmantot balsstiesības, kas izriet no Pata AB 3070 akcijām jeb 0,79% kapitāla, Saldus Mežrūpniecības uzņēmuma 171 833 akcijām jeb 44,39% kapitāla un Kubit 105 327 akcijām jeb 27,21% kapitāla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mierkalns iegūst kontroli pār 94,35% Saldus mežrūpniecības akciju

LETA, 08.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Saldus mežrūpniecība akcionāres SIA Pata AB martā izteiktā obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma rezultātā uzņēmējs Uldis Mierkalns netiešā veidā ieguvis kontroli pār 94,35% uzņēmuma akciju, liecina uzņēmuma paziņojums biržā.

Mierkalna īpašumā esošais Pata AB obligātā akciju atpirkšanas rezultātā ieguvis 13 472 jeb 3,48% mērķa sabiedrības akciju. Atpirkšanas cena bija 18,98 eiro par vienu akciju.

Pata AB rīkojās savā un šādu akcionāru - SIA Saldus Mežrūpniecības uzņēmums, SIA Kubit, SIA Pienjāņi, SIA JL Index, Renagium Alliance Limited un Jāņa Bertrāna - vārdā.

Kā ziņots, februāra beigās Saldus mežrūpniecība informēja, ka akcionārs Mierkalns netiešā veidā ieguvis balsstiesības, kas izriet no 351 803 akcijām jeb 90,87% no Saldus mežrūpniecības balsstiesīgā kapitāla, tajā skaitā netiešā veidā akcionāram ir tiesības izmantot balsstiesības, kas izriet no Pata AB 3070 akcijām jeb 0,79% kapitāla, Saldus Mežrūpniecības uzņēmuma 171 833 akcijām jeb 44,39% kapitāla un Kubit 105 327 akcijām jeb 27,21% kapitāla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Laskana iegādājusies papildus Saldus mežrūpniecības akcijas

, 02.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem Saldus mežrūpniecības akcionāriem LSEZ Laskana iegādājies vēl 2404 Saldus mežrūpniecības akciju, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Kopējā darījuma summa ir 22.69 tūkstoši latu.

Kā liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā, pagājušā gada aprīļa beigās LSEZ Laskana piederēja 26.46 % Saldus mežrūpniecības akciju. Lielākais uzņēmuma akcionārs ir SIA Saldus mežrūpniecības uzņēmums, kuram piederēja 44.4 % akciju.

Kopējais Saldus mežrūpniecības vērtspapīru skaits ir 387 tūkstoši, no kutiem 108.5 tūkstoši atrodas publiskā apgrozībā. Uzņēmuma akcija biržā maksā 4.30 latus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kļūs vēl nedaudz sliktāk pirms kļūs labāk

Ieva Mārtiņa [email protected], 7084426, 09.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Latvijā inflācija nesāks samazināties nākamā gada otrajā ceturksnī, patlaban lēstā ekonomikas mīkstā piezemēšanās var kļūt cietāka. Par Latvijas ekonomikas un banku tirgus attīstības perspektīvām intervijā Db pastāstīja Ziemeļvalstīs lielākās banku grupas Nordea filiāles Latvijā vadītājs Valdis Siksnis.

Kādu Nordea banka redz Latvijas ekonomikas tālāku attīstību?

Vai zināmi šobrīd augstās inflācijas cēloņi?

Mēs mēģinājām analizēt, kāpēc piem., Latvijā inflācija ir ievērojami augstāka nekā Igaunijā un Lietuvā, kur ir fundamentāli līdzīga situācija, t.sk., ietekmē dabas resursi, bijusi vienlaicīga iestāšanās ES. Secinājām, ka pēdējos gados Latvjā daudzos rādītājos dinamika bijusi strāujāka, t.sk., atalgojuma, kreditēšanas pieaugums. Proti, naudas masas apgrozībā (naudas, kas nokļuva cilvēku rokās) pieaugums bija straujāks. Tagad nav vēlams, lai patēriņš apstājas vai arī strauji bremzētos, bet nepieciešama mērenība gan algas, gan kreditēšanas pieaugumā. Samazinoties jaunas naudas ieplūšanai ekonomikā, arī inflācijas tempiem vajadzētu samazināties. Novērojumi liecina, ka arī cilvēku optimisms mazinās, cilvēki vairs nedomā, ka var aizņemties, jo tāpat pēc mēnešiem nopelnīs vairāk. Tiesa, ir vēl arī blakus efekti, piem., administratīvi regulējamās cenas, inflācijas gaidas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldus pilsētas iedzīvotāji atbalsta vairākstāvu dzīvojamo ēku būvniecību pilsētā, bet neapmierināti ir ar jaunu, apjomīgu un ar pilsētas vēsturisko apbūvi konfliktējošu komerciestāžu parādīšanos Saldus centrā, rāda aptauja, kas veikta Saldus teritorijas plānojuma grozījumu izstādes ietvaros.

Novembrī notikušās aptaujas mērķis bija noskaidrot iedzīvotāju viedokli par Saldus pašreizējo attīstību un teritorijas izmantošanu nākotnē. Jautāts tika par Saldū veiksmīgākajiem, kā arī sabiedrības akceptu neguvušajiem projektiem, iedzīvotāju vēlmēm pēc dzīvojamās apbūves un inženierkomunikāciju tīkla paplašināšanas pilsētā un jauniem sabiedriskās, izglītības, ražošanas un atpūtas objektiem.

Respondenti uzskata, ka pēdējos gados veiksmīgākā attīstība ir notikusi Saldus centrā, kur atjaunotas vēsturiskās ēkas, uzceltas vairākas jaunas būves un sakārtota sabiedriskā zona. Kā veiksmīgi piemēri minēta Cieceres dabas takas izveide, Saldus jaunā bibliotēkas ēka, jaunais sporta komplekss, tirgus rekonstrukcija, ražošanas zonas attīstība pie apvedceļa, kā arī uzceltā daudzdzīvokļu ēka Veides nami.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Padomju laikā celtajām tipveida daudzdzīvokļu mājām noteiktais vidējais kalpošanas laiks strauji tuvojas noslēgumam. Patlaban gan skaidras atbildes uz jautājumu, ko iesākt tālāk, nav – tās lietderīgāk nojaukt vai piespiedu kārtā likt atjaunot.

Ņemot vērā faktu, ka dzīvokļu iegādei šādās mājās daudzi iedzīvotāji ņēmuši un joprojām turpina ņemt kredītu, db.lv lūdza banku viedokli šajā jautājumā.

1. Vai ir tādas tipveida padomju laika daudzdzīvokļu mājas, kuru dzīvokļu iegādei banka kredītus vairs neizsniedz? Piemēram, jau pirms vairākiem gadiem dzirdēts, ka finansējumu tā saukto hruščovku dzīvokļiem cilvēkam ar vidējiem ienākumiem gandrīz nav iespējams iegūt, vai tā ir patiesība?

Sandra Rasnača, Nordea bankas Mājokļu kredītu pārdošanas nodaļas vadītāja: «Līdz šim Nordea bankā nav vērsies neviens klients, kuram būtu vēlme sliktas kvalitātes ēkā iegādāties īpašumu. Pieņemu, ka šādās ēkās cilvēkiem nav vēlme neko iegādāties vai arī summas ir tik nelielas, ka spēj segt saviem līdzekļiem, jo īpašums nelikvīds. Jā, ir bankā klientu interese par konkrētu dzīvokļu iegādi, kuri ir sliktā tehniskā stāvoklī, bet tādā gadījumā šādiem dzīvokļiem tiek plānots remonts, un banka finansējumu izsniedz, pamatojoties uz nākotnes vērtību, kontrolējot remonta procesu. Tāpat banka nenodala konkrētu ēku sēriju tipus, kuros klientiem izsniedz vai neizsniedz kredītus dzīvokļu iegādei. Nordea banka, pirmkārt, analizē klienta maksātspēju. Ja klienta ienākumi ir atbilstoši bankas kredītpolitikai, tad aizdevumu mājokļa iegādei iespējams saņemt. Ja tiešām potenciālajam klientam būtu interese iegādāties dzīvokli sliktas kvalitātes ēkā, tad aizdevums visdrīzāk netiktu izsniegts, jo īpašums nav likvīds.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kamēr lielie bremzē, citi ķer momentu

Ieva Mārtiņa, [email protected], 67084426, 30.07.2007

Privātpersonu kreditēšanu vispār negrasāmies ierobežot, jo akcionāriem ir uzstādījums, ka privātpersonas, kas vēlas iegādāties nekustamo īpašumu, nedrīkst ierobežot, tā Parex bankas viceprezidents Guntis Beļavskis.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas bankas izmanto lielo Skandināvijas banku sākto kredītu tempu bremzēšanu, strauji kāpinot savus kredītportfeļus.

Šogad pirmajā pusgadā kreditēšanas tirgus līderes (jūnija beigās 13.18 mljrd. Ls kopējā kredītportfelī aizņem 45 %) - Hansabanka un SEB Unibanka - ievērojami atvēsinājušas savu izsniegto kredītu tempus, liecina Latvijas komercbanku asociācijas dati. No abu banku teiktā var secināt, ka tas darīts apzināti ekonomiskās situācijas dēļ. Tikmēr baņķieru aprindās mēļo, ka šīs bankas bailēs no problēmām kredītu izsniegšanu, arī mājokļa iegādei ir vienkārši nobloķējušas. Šī situācija ir izdevīga citām bankām, kuras neplāno speciāli bremzēt kredītu izsniegšanu un pat kaļ plānus par tirgus daļu iekarošanu. Dati liecina, ka lielai daļai banku izsniegto kredītu tempi paātrinājušies, tāpēc kopumā izsniegto kredītu apjoma kāpums šogad bija straujāks nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielāko nekustamā īpašuma darījumu TOP 70

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 21.09.2007

Rīgas Brīvostas pārvalde februārī SIA Rīgas pasažieru terminālis pārdevusi 59 890 kvadrātmetrus zemes ar muitas ēku Eksporta ielā 3a, 3b.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais līdz šim reģistrētais nekustamā īpašuma pirkuma darījums: SIA PK Investments (AS Pro Kapital un divu Igaunijā reģistrētu kompāniju meitasuzņēmums) šā gada martā par 103,04 miljoniem latu pārdevusi tirdzniecības centru Domina - 8,13 hektārus zemes ar divām būvēm Ieriķu ielā 3. Uzzini, kuri ir citi lielākie darījumi!

Oficiālo lielo - miljons latu vai vairāk - nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā strauji sarūk: pagājušā gada otrajā pusgadā tādu bija vismaz 55, bet šā gada pirmajā pusgadā - vairs tikai 36.

Īpaši lielo darījumu skaits galvaspilsētā pastāvīgi pieauga kopš 2005. gada pirmā pusgada, kad tikai 20 darījumu summa bija viens miljons latu vai lielāka un lielākā oficiālā darījuma summa bija 3,67 miljoni latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā virs miljona latu jau bija veseli 55 darījumi, virs miljona dolāru - vismaz 87. Savukārt šā gada pirmais pusgads gan ir atnesis absolūto viena darījuma summas rekordu, Vācijas uzņēmumam par vairāk nekā 103 miljoniem latu iegādājoties tirdzniecības centru Domina un tā zemes platības. Toties oficiālo - zemesgrāmatās fiksēto - darījumu virs miljona latu bijis tikai 36, virs miljona dolāru - tikai 60.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Metrum izstrādās grozījumus Saldus pilsētas teritorijas plānojumā

, 30.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teritorijas plānošanas uzņēmums Metrum kopīgi ar Saldus pilsētas domi ir uzsācis Saldus pilsētas teritorijas plānojuma 2006. – 2012. gadam grozījumu izstrādi, informēja Metrum sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Ševele. Tajā paredzēts precizēt atsevišķu teritoriju zonējumu, aktualizēt informāciju par privātīpašumu robežām, ietvert infrastruktūras perspektīvās attīstības risinājumus un citu pilsētas attīstībai būtisku informāciju.

Plānojumā tiks aktualizētas pašreiz noteiktās zemes īpašumu robežas Saldus pilsētā, par pamatu ņemot jaunāko kadastra karti, kā arī tiks norādītas teritorijas, kur turpmāk būs nepieciešams izstrādāt detālplānojumus būvniecības uzsākšanai. Grozījumi plānojumā ietvers arī precizējumus pilsētas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos un papildinājumus ūdensapgādes, kanalizācijas, siltumtīklu, gāzes apgādes, telekomunikāciju, transporta un aizsargjoslu shēmās.

„Plānojuma grozījumos tiks noteiktas ielu sarkanās līnijas, doti detalizētāki apbūves noteikumi centra apbūvei, kas pieguļ Kuldīgas un Lielai ielai. Liela uzmanība tiks pievērsta pilsētas vēsturiskā centra un kultūras pieminekļu saglabāšanai, kā arī aizsargjoslu pārskatāmākam un precīzākam attēlojumam un kartogrāfiskā materiāla sakārtošanai kopumā,” norāda Līga Vasiļevska, Saldus pilsētas domes arhitekte – plānotāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nordea paplašina darbību Valmierā

, 13.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 14. septembrī Nordea banka svinīgi atzīmes savas darbības paplašināšanos Vidzemes reģionā, atklājot jaunu Valmieras klientu apkalpošanas centru. Tas atradīsies pašā Valmieras centrā - Rīgas ielā 21.

Svinīgajā Nordea bankas Valmieras klientu apkalpošanas centra atklāšanas pasākumā piedalīsies Nordea Latvija vadītājs Valdis Siksnis un Valmieras Domes vadītājs Inesis Boķis.

Nordea Latvija vadītājs Valdis Siksnis saka - "Nordea banka tuvākajos divos gados ir iecerējusi būtiski paplašināt savu darbību arī Latvijā. Mēs plānojam atvērt vismaz 10-15 jaunas filiāles gan Rīgā, gan arī citās lielākajās Latvijas pilsētās. Valmiera ir viena no ekonomiski aktīvākajām pilsētām, un mēs nākotnē saredzam lielu tās ekonomiskās izaugsmes potenciālu".

Nordea bankas Valmieras klientu apkalpošanas centra vadītāja Una Bergsone uzsver - "Paplašinot Valmieras klientu apkalpošanas centru, Nordea būs tuvāka saviem jau esošajiem klientiem. Mūsu mērķis ir piesaistīt arī daudzus jaunus klientus - gan privātpersonas, gan uzņēmumus. Nordea banka atrodas vienā no spēcīgākajām pozīcijām privātpersonu mājokļu kreditēšanā, taču tās konkurētspējas priekšrocība ir pilnīgs pakalpojumu klāsts visiem bankas lietotāju segmentiem".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biržā iekļaus Tukuma mežrūpniecības saimniecība akcijas

, 24.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu biržas valde š.g. 23. maijā nolēma ar 2007. gada 5. jūniju iekļaut biržas Otrajā sarakstā 122 400 AS Tukuma mežrūpniecības saimniecība vārda akcijas ar balsstiesībām ar nominālvērtību viens lats un kopējo emisijas apjomu LVL 122 400 (ISIN kods LV0000100147) un uzsākt to tirdzniecību Biržas Tirdzniecības sistēmā.

AS Tukuma mežrūpniecības saimniecība akciju emisijas prospekts reģistrēts Finanšu un kapitāla tirgus komisijā 2006. gada 22. septembrī.

AS Tukuma mežrūpniecības saimniecība akcijām biržas tirdzniecības kods būs TUK1R, SAXESS uzdevumu grāmatas tehniskais kods - 40641. Standarta lote kompānijas akcijām ir 500, minimālais apjoms Tirgus uzturētāja uzdevumiem - 7500 (15 standarta lotes).

Rīgas Fondu birža AS Tukuma mežrūpniecības saimniecība kotēšanas pieteikumu un dokumentus kompānijas akciju kotēšanas uzsākšanai Biržas Brīvajā sarakstā saņēma š.g. 12. februārī. Pēc iesniegto dokumentu izskatīšanas tika konstatēts, ka uzņēmums nav iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus, tādēļ 28.februārī Biržas valde nolēma noraidīt AS Tukuma mežrūpniecības saimniecība kotēšanas pieteikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pata AB rīcībā būs 91.06% Strenču MRS akciju

Žanete Hāka, Db, 04.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir saņēmusi AS Strenču mežrūpniecības saimniecība obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteicēja SIA Pata AB ziņojumu par akciju atpirkšanas piedāvājuma rezultātiem.

Pata AB akciju atpirkšanas izteikšanas dienā piederēja 49.87% Strenču mežrūpniecības saimniecības pamatkapitāla, un izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu uzņēmumu pilnvaroja Mārtiņš Kvēps, kam pieder 33.21% no Strenču mežrūpniecības saimniecības pamatkapitāla, Benita Rinda, kurai pieder 1.18% no sabiedrības pamatkapitāla un Māris Kannenieks, kam pieder 3.19 % no sabiedrības pamatkapitāla.

Akciju atpirkšanas piedāvājuma laikā pārdošanai tika piedāvātas 347 932 Strenču mežrūpniecības saimniecības akcijas.

Līdz ar to pēc akciju atpirkšanas piedāvājuma izpildes Pata AB kopumā piederēs 841 755 Strenču mežrūpniecības saimniecības akcijas. Kopējais Strenču mežrūpniecības saimniecības vērtspapīru skaits ir 924 400.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Darbu uzsāk Kredītu reģistrs

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008. gada 1.janvāra sācis darboties Kredītu reģistrs – datu bāze par visu kredītņēmēju saistībām pret Latvijas finanšu tirgus dalībniekiem, kuri ir Kredītu reģistra dalībnieki. Šādā pilna spektra Kredītu reģistrā integrēta arī Parādnieku reģistra datu bāze (veidota kopš 2003. gada vidus), ko arī turpmāk papildinās ar informāciju par negatīvo kredītvēsturi, t.sk. maksājumu kavējumiem, Db.lv informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Šādi reģistri darbojas lielākajā daļā ES valstu.

Reģistrs ļauj finanšu tirgus dalībniekiem precīzāk novērtēt aizņēmēju kredītspēju un efektīvāk vadīt kredītriskus, sniegs valstij papildu iespējas uzraudzības funkciju veikšanai un nodrošinās centrālo banku un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju ar papildu datiem makroekonomikas analīzei.

Aizdevējam rodas iespēja gūt pilnu priekšstatu, kādas ir kredītņēmēja saistības pret Latvijas tirgus dalībniekiem, kuri ir Kredītu reģistra dalībnieki, iespēja precīzāk noteikt potenciālā aizņēmēja kredītrisku, efektivizēt kredīta cenas noteikšanu.

Reģistra esamība mēdz disciplinēt aizņēmējus, mudinot nopietnāk izvērtēt attieksmi pret kredītsaistību pildīšanu un kredītvēstures veidošanu. Savukārt visiem tiem, kuri godprātīgi pilda saistības, šis reģistrs ir labas kredītvēstures krātuve un apliecinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Masīvāk dzēš kredītus

Autore: Ieva Mārtiņa, Db, 23.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu kredītu dzēšanas un jaunu kredītu skaita būtiska samazinājuma dēļ 3. ceturksnī kredītu skaita pieaugums bijis 10 reizes mazāks nekā pērn.

Iespējams, daudzi iedzīvotāji dzēsuši pirms pieciem un vairāk gadiem banku izsniegtos kredītus, kuriem termiņš bija 5 - 10 gadi. Tāpat nav izslēgts, ka no kredītiem iedzīvotāji «atbrīvojušies» tieši pēdējā laikā, iedarbojoties inflācijas apkarošanas plānam, kam iemesli savukārt var būt dažādi, t.sk. pārdots spekulatīvos nolūkos kredītā pirktais dzīvoklis. Tā kā dažās lielajās bankās jaunu kredītu skaits 3. ceturksnī samazinājies pat 2.5 reizes, kopumā kredītu skaita pieaugums uzrādīja niecīgu kāpumu - vien 850 kredītus iepretim 8088 kredītiem pērnā gada 3. ceturksnī, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati. Arī FKTK speciāliste Irīna Ivanova Db atzina, ka nelielais pieaugums skaidrojams ar kredītu dzēšanu, bet jauni kredīti netiek izsniegti tik daudz. Diemžēl FKTK nevarēja pateikt, kādas bija tieši jauno kredītu skaita pieauguma izmaiņas. SEB Unibankas Privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars minēja, ka kredītu dzēšana notiek katru dienu pēc kredīta atmaksas grafika, kas ir atrunāts noslēgtajā kredīta līgumā un kas ir prognozējama, bet ir arī neprognozējamas kredītu dzēšanas situācijas, kad klients daļēji vai pilnībā pirms termiņa dzēš savu kredītu, pārdodot esošo īpašumu, iegūstot mantojumu vai sekmīgas biznesa attīstības rezultātā. «Mums reizēm ir grūti pieņemt, ka tik strauji dažādu rādītāju pieauguma tempi, arī kreditēšanas, nevar būt mūžīgi, tāpēc ir vēlēšanās meklēt kādas papildu nianses, kā skaidrot esošo situāciju kreditēšanā,» tā A.Škapars. Pēc viņa teiktā, inflācijas apkarošanas plānā iekļautās lietas ir ietekmējušas mājsaimniecību aizņemšanos, jo kredītu var saņemt tikai tad, ja ir legālie ienākumi, kā arī jānodrošina līdzekļi pirmajai iemaksai. Tāpat nogaidošā attieksme no klientu puses lielā mērā ir saistīta ar cerībām uz nekustamā īpašuma tirgus stabilizāciju. Cilvēki, kam dzīvokļa iegāde nav akūta, šobrīd nesteidzas, domā A.Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Saldū cenšas izprast uzņēmēju domu lidojumu

Dienas Bizness, 17.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dievs saldeniekus esot žēlojis, jo pašvaldības vadība nekad nav traucējusi uzņēmējiem strādāt. «Lielajās pilsētās parādās pārvaldes institūciju regulācijas vai ietekmes. Pie mums nav nekādu ļaunu prasību un nekā tāda, kas varētu atbaidīt uzņēmējus,» laikrakstam Diena, kas turpina aplūkot uzņēmējdarbības vidi dažādās Latvijas pilsētās, sacījis Saldū ietekmīgais uzņēmējs Argods Lūsiņš.

Kā norāda laikraksts, Saldus ir ģeogrāfiski izdevīgā vietā - tranzīta ceļu krustojumā starp Liepāju, Ventspili un Rīgu, tā ir novērtēta kā investīcijām pateicīga pilsēta, kas ļāva iemantot arī Norvēģijas investoru uzticību. Stikla šķiedras izstrādājumu ražošanas uzņēmums Norplast ir viens no tiem, ar kuriem dome lepojas. Kaimiņu Brocēnu novadā ir viens no lielākajiem cementa ražotājiem un betona piegādātājiem pasaulē, kā teikts uzņēmuma CEMEX mājaslapā. Tas dod darba vietas arī saldeniekiem.

Pēc neatkarības atjaunošanas Kuldīga un Saldus esot bijušas līdzīgās starta pozīcijās. Tad daudz ko noteica pašvaldību attieksme, teicis Kuldīgas uzņēmējs, SIA Agrotehnika valdes priekšsēdis Artūrs Cimoška, kuram ir bizness arī Saldū. Viņš atminējies, ka 90. gados Saldū uzņēmēji tika laipni sagaidīti, viņiem piedāvāja telpas, tika gādāts par nepieciešamo infrastruktūru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

A/S Saldus mežrūpniecība 2006. gada darbības pārskats

, 18.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Saldus mežrūpniecība koncerna 2006.gada 12 mēnešu konsolidētā peļņa no saimnieciskās darbības pēc nodokļu nomaksas ir 235 733 LVL un savukārt konsolidētā peļņa uz vienu a/s Saldus mežrūpniecība emitēto akciju – 0.61 LVL.

Kopnsolidētā peļņa ir mazāka nekā tā ir tikai no a/s Saldus mežrūpniecība (261 333 LVL) darbības, jo reāli visu 2006.gadu darbojušies uzņēmumi ar 100% a/s Saldus

mežrūpniecība kapitālu peļņu nedeva - OOO SALDUS nostrādāja bez peļņas, bet SIA Pakuļu sporta bāze ar 25 037 LVL zaudējumu pēc nodokļiem. OOO SALDUS nostrādāja bez peļņas, jo uzņēmums iepirka tikai 50% no plānotā zāģbaļķu apjoma un mežizstrādi veica tikai 30% no plānotā. Mežizstrādes apjoms tik krasi atšķiras no plānotā, jo netika ievesta mežizstrādes tehnika, kā bija plānots 2006.gada

sākumā.

Sakārtojot ražošanas un vadības procesus 2006.pārskata gadā a/s Saldus mežrūpniecība ir ieguvusi ISO 9001:2000 kvalitātes vadības sistēmas sertifikātu, ISO 14001:2004 vides pārvaldības sistēmas sertifikātu un OHSAS 18001:1999 profesionālās veselības un drošības novērtēšanas sistēmas sertifikātu. Domājot par kvalificētu darbaspēka resursu pietiekamību, uzņēmumu darbiniekiem tiek sniegtas profesionālās apmācības, kā arī domāts par darbinieku materiālo labklājību un motivācijas iespējām (t.i. iemaksas pensiju fondos, atpūtas pasākumi, …).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FKTK atļauj veikt Nordea Bank AB Latvijas filiāles pāreju AS DNB Banka īpašumā

Žanete Hāka, 26.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome, izvērtējot iesniegto Nordea Bank AB uzņēmuma pārejas priekšlikumu, ir pieņēmusi lēmumu dot atļauju Nordea Bank AB nodot AS DNB Banka īpašumā Nordea Bank AB Latvijas filiāles aktīvus un saistības, informē FKTK.

Pēc uzņēmuma pārejas AS DNB Banka tiks pārdēvēta par Luminor Bank AS.

Darījums starp Nordea Bank AB un AS DNB Banka paredz, ka Nordea Bank AB nodot AS DNB Banka tās Nordea Bank AB Latvijas filiāles saistības, tiesības un pienākumus, tai skaitā ar klientiem noslēgto līgumu kopumu un citus aktīvus. Saskaņā ar kredītiestādes uzņēmuma pārejas līgumu, AS DNB Banka īpašumā tiek nodotas arī Nordea Bank AB grupai piederošo komercsabiedrību akcijas, piemēram, Nordea Latvijas atklātais pensiju fonds, Nordea Pensions Latvia IPAS, Nordea Finance SIA u.c.

Nordea un DNB bankas jau iepriekš ir paziņojusi par tās stratēģiskajiem plāniem apvienot savu darbību Baltijas valstīs. Banku darbības apvienošana notiek kā uzņēmuma pāreja, kas notiek pa posmiem. Vispirms Nordea Bank AB Latvijas filiāle nodod AS DNB Banka īpašumā Nordea Bank AB Latvijas filiāles aktīvus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pakalpojumu sniedzējs Luminor paziņojis par jaunas stratēģiskas korporatīvās partnerības uzsākšanu ar konsorciju, kura vadībā būs investīciju fonds Blackstone Group L.P. («Blackstone»).

Darījuma ietvaros «Blackstone» iegādāsies 60% Luminor akciju un kļūs par vairākuma akciju īpašnieku līdzās bankas pašreizējiem akcionāriem Nordea Bank AB («Nordea») un DNB Bank ASA («DNB»).

Šis ir pēdējās desmitgades vērienīgākais privātā kapitāla fonda bankas vairākuma akciju iegādes darījums Baltijas reģionā, uzsver darījumā iesaistītie.

Apvienojot Nordea un DNB biznesu Baltijas valstīs, Luminor tika izveidota 2017. gadā un ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā ar 23% tirgus daļu kreditēšanā, kopējiem bankas aktīviem 15 miljardu apmērā, aptuveni 3000 darbiniekiem un 64 klientu apkalpošanas centriem visā Baltijas reģionā.

Nordea un DNB saglabās vienādas kapitāldaļas 20% apmērā, turpinot atbalstīt Luminor ar ilgtermiņa finansējumu, zināšanām un pārstāvniecību Luminor Grupas padomē. Tāpat arī «Blackstone» un Nordea noslēguši papildu vienošanos par Nordea 20% akciju pārdošanu tuvāko gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Uz pusi pieaudzis Saldus mežrūpniecības apgrozījums

Jānis Šķupelis, 31.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn ievērojami uzlabojušies Saldus mežrūpniecības finanšu rādītāji, liecina kompānijas konsolidētais pirmā ceturkšņa pārskats NASDAQ OMX Riga biržā.

Uzņēmuma apgrozījums palielinājies par veseliem 52,3% līdz 3,32 milj. Ls (2009. gada pirmajā ceturksnī apgrozījums bija 2,18 milj. Ls). Saldus mežrūpniecība pirmo ceturksni spējusi noslēgt arī ar 92,3 tūkst. Ls lielu peļņu. Jāatgādina, ka pērn pirmajā ceturksnī uzņēmums strādāja ar 118 tūkst. Ls zaudējumiem (ieskaitot Saldus mežrūpniecības meitas uzņēmumu zaudējumus).

Saldus mežrūpniecības akcijas cena pirmdien Rīgas biržā gan nemainījās un tirdzniecības sesiju noslēdza pie 4,08 Ls atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kā kreditēšanas tendences vērtē uzņēmumi un kā - bankas?

Žanete Hāka, 05.01.2018

1. attēls. MVU pieprasījums pēc kredītiem banku un uzņēmumu vērtējumā

(par pieprasījuma pieaugumu ziņojošo banku neto skaits un par finansējuma vajadzību pieaugumu ziņojošo uzņēmumu neto skaits, %)

Piezīmes:

1 – vidēji 1. un 2. gada ceturksnī;

2 – līdz 2014. gadam ir pieejami dati par banku vērtējumu par uzņēmumu pieprasījumu kopumā, neizdalot MVU sektoru;

3 – vidēji banku kredītiem un banku kredītlīnijām, overdraftiem, kredītkartēm 1. pusgadā;

4 – aptaujas dati par uzņēmumu finansējuma pieejamību publicēti par 2009., 2011. un 2013. - 2017. gadu Eiropas Komisijas mājas lapā.

Datu avots: Latvijas Bankas dati, Eiropas Komisijas mājas lapa, autora aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās spēcīga tautsaimniecības attīstība nav iedomājama bez finanšu sektora līdzdalības. Lai tautsaimniecība varētu sekmīgi attīstīties, uzņēmumiem, jo īpaši maziem un vidējiem (MVU), nepieciešamas ārējais finansējums. Lai gan pieejami dažādi alternatīvi finansējuma avoti, Latvijā ierastākā uzņēmumu finansējuma forma ir banku kredīti, norāda Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Latvijā uzņēmumu kreditēšana pēdējo gadu laikā pakāpeniski atkopjas, taču vienmēr var vēlēties ko labāku. Tajā pašā laikā vairākās eiro zonas valstīs uzņēmumu kredītu procentu likmes ir zemākas un kredītu atlikuma pieaugums straujāks. Kas nosaka Latvijas uzņēmumu kreditēšana attīstības tendences?

Vairāki avoti sniedz atbildi uz jautājumiem par uzņēmumu kredītu pieprasījumu un piedāvājumu, kā arī tos iespaidojošiem faktoriem. Viens no šādiem avotiem ir eiro zonas banku kreditēšanas aptauja, kurā sniegts banku viedoklis par dažādiem kredītu veidiem, tostarp aizdevumiem uzņēmumiem. Eiro zonas bankas jau kopš 2003. gada katru ceturksni novērtē uzņēmumu kredītu piedāvājuma un pieprasījuma pārmaiņu virzienu un relatīvo lielumu, kā arī šīs pārmaiņas ietekmējošus faktorus [1]. Raksturojot kredītu standartus, kā arī piedāvājumu, bankas sniedz viedokli arī par kredītiem MVU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Polijas banka PKO varētu iegādāties apvienoto Nordea un DNB banku Baltijā

LETA--BNS, 11.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļvalstu banku Nordea un DNB iecerēto apvienoto banku Baltijas valstīs pēc izveidošanas varētu pārdot vienai no lielākajām Polijas bankām PKO, kas pirms trim gadiem iegādājās Nordea biznesu Polijā, piektdien, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstīja Lietuvas ziņu portāls 15min.lt.

Tāda iespēja ir īpaši svarīga ziņai Igaunijai, kur paredzēts izvietot apvienotās bankas galveno biroju. Polijas bankas pārstāvji paziņoja, ka banka plāno jaunus pārņemšanas darījumus ārvalstīs, kas ir ietverti arī pagājušajā nedēļā prezentētajā PKO jaunajā stratēģijā.

«Tas būtu loģiski, jo banka jau iegādājās Nordea Polijā,» 15min.lt teica anonīms avots Igaunijā.

«PKO nesen apstiprināja jauno stratēģiju. Tā paredz uzņēmējdarbības modeļa paplašināšanu ārvalstīs, tādējādi atbalstot mūsu klientu intereses,» ziņu portāls citēja PKO komunikācijas vadītāju Izabelu Švidereku-Kovaļčiku.

Paredzēts, ka DNB un Nordea apvienošanas rezultātā tiks izveidota otrā lielākā banka Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ieguldījumu fondi

Arī Nordea iesaistās 3. pensiju līmenī

Ieva Mārtiņa, 05.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea dibinājusi akciju sabiedrību Nordea Latvijas atklātais pensiju fonds, kas nodarbosies ar dalībnieku piesaistīšanu pensiju 3. līmeņa plāniem un dalībnieku uzkrāto pensiju līdzekļu administrēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Brauders: Caur Nordea atmazgāti 405 miljoni dolāru no kontiem Danske Bank Igaunijas filiālē un Ūkio bankas

LETA--BNS, 23.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju kompānijas «Hermitage Capital Management» līdzdibinātājs un vadītājs Bils Brauders paziņojis, ka viņam esot pierādījumi, ka caur Ziemeļvalstu banku «Nordea» atmazgāti 405 miljoni ASV dolāru, kas nākuši no čaulas uzņēmumu kontiem Dānijas bankas «Danske Bank» Igaunijas filiālē un tagad jau bankrotējušajā Lietuva bankā «Ūkio bankas», vēsta ziņu aģentūra «Bloomberg».

Šāda summa minēta Braudera sūdzībā par naudas atmazgāšanu «Nordea» bankā Somijā, ko viņš iesniedzis Somijas varasiestādēm.

Pēc Braudera sniegtajām ziņām, šie naudas atmazgāšanas gadījumi notikuši no 2007. līdz 2013.gadam.

Brauders pieļāvis, ka vēlāk varētu kļūt zināmi jauni fakti par naudas atmazgāšanu caur banku «Nordea», un ka atmazgātā summa varētu būt vēl lielāka.

«Galīgais skaitlis nav zināms,» intervijā «Bloomberg» teicis Brauders.

«Mēs turpinām apstrādāt datus, kas ir mūsu rīcībā, un mēs turpinām saņemt datus no dažādām valstīm,» viņš piebildis.

Laikraksts «Helsingin Sanomat» ziņo, ka Braudera sūdzībā teikts, ka «Nordea» nav novērsusi naudas atmazgāšanu caur 527 kontiem šajā bankā Somijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No jauna izsniegto kredītu zemās likmes atvieglojušas kredītu atmaksu

Dienas Bizness, 27.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecību un nefinanšu sabiedrību eiro no jauna izsniegto kredītu procentu likmes pērn turpināja sarukt, sasniedzot zemāko Latvijā kopš neatkarības atgūšanas novēroto līmeni, liecina Latvijas Bankas pārskatā publicētā informāciju.

No jauna izsniegto kredītu zemās procentu likmes arvien vairāk ietekmēja esošo kredītu procentu likmes, ļaujot nefinanšu sabiedrībām un mājsaimniecībām ietaupīt uz kredītu maksājumu rēķina, atviegloja kredītu atmaksāšanu, uzlaboja kredītu kvalitāti un veicināja patēriņu.

Zemo kredītu procentu likmju pozitīvo ietekmi uz nefinanšu sabiedrību un mājsaimniecību pieprasījumu pēc jauniem kredītiem mazināja trūkumi uzņēmējdarbības vides stabilitātē un paredzamībā, kā arī kredītņēmēju neatbilstība kredītiestāžu izvirzītajiem kredītu standartiem. Mājsaimniecību kredītu atlikuma procentu likmes 2017. gadā turpināja samazināties, taču daudz lēnāk.

Esošo mājokļa iegādei eiro izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme 2017. gadā svārstījās 2.2–2.3% līmenī, savukārt attiecīgā patēriņa kredītu un pārējo mājsaimniecībām izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme svārstījās 11,5–11,8% līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru