Finanses

Papildināta - FRS negaidīti atstāj aktīvu iepirkumu programmu esošajā līmenī

Žanete Hāka, 18.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji prognozēm, ASV Federālo Rezervju sistēma savā divu dienu sanāksmē, kas noslēdzas trešdien, nolēma nemainīt kvantitatīvās mīkstināšanas programmu.

Tādējādi ikmēneša parādzīmju iepirkumi tiek saglabāti 85 miljardu ASV dolāru apmērā. Lielākā daļa tirgus eksperti prognozēja programmas samazināšanu 5-15 miljardu dolāru apjomā.

Federālā Atvērtā tirgus komiteja nolēmusi pagaidīt, kamēr vairāk faktoru liecinās, ka ekonomikas izaugsmes progress ir ilgtspējīgs, uzsvērts komitejas paziņojumā. Kaut arī ir samazinājušies lejupslīdes riski, pēdējo mēnešu laikā ir nedaudz pasliktinājušies finansiālie nosacījumi, kas var palēnināt izaugsmes tempu.

Centrālā banka arī atstāja nemainītas bāzes procentu likmes, un norādīja, ka visdrīzāk tās turēs esošajā līmenī, kamēr vien bezdarba līmenis pārsniegs 6,5%. Lielākā daļa FRS pārstāvju paredz, ka pirmā procentu likmes paaugstināšana notiks 2015. gadā.

Komitejas pārstāvji uzsvēruši, ka lēmumi par aktīvu iepirkumu programmas samazināšanu būs atkarīgi no ekonomikas perspektīvām, kā arī aktīvu pirkumu izmaksām un to efektivitātes.

ASV FRS vadītājs Bens Bernanke un viņa kolēģi komitejā nesamazināja rekordlielos ikmēneša iepirkumu apjomus, jo augošās aizņemšanās izmaksas tirgū patlaban palēnina ekonomikas izaugsmes tempu. Tā, piemēram, ASV valsts parāda vērtspapīru ienesīgums ir ievērojami audzis kopš maija, kad B. Bernanke paziņoja par iespējamo aktīvu programmas samazināšanu.

Aktīvu iepirkumi ir audzējuši FRS bilanci līdz 3,66 triljoniem ASV dolāru. Laikā, kad tika paziņots par programmas sākšanu, bilances vērtība bija 869 miljardi dolāru, raksta Bloomberg.

FRS amatpersonas prognozē, ka šajā gadā valsts IKP pieaugs par 2-2,3%, 2014. Gadā pieaugums būs 3-3,5%, savukārt 2015. gadā – 2,9-3,6% apmērā.

FRS vadītājs arī uzsvēris, ka inflācija patlaban ir zem centrālās bankas mērķa – 2%. Jūlijā gada inflācija ASV bija 1,4%, un 2% līmeni tā nav sasniegusi kopš pērnā gada marta.

Komentāri

Pievienot komentāru