Jaunākais izdevums

Līdz ar līguma noslēgšanu ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru SEB dzīvības apdrošināšana turpmāk piedāvās Mūža pensijas apdrošināšanu.

Tādējādi 2. pensiju līmeņa uzkrājumus būs iespējams atstāt mantojumā izvēlētai personai. Pagaidām SEB dzīvības apdrošināšana ir pirmā, kas noslēgusi līgumu par mūža pensijas apdrošināšanu, tomēr paredzams, ka drīzumā kompānijai sekos arī citi un izvēle paplašināsies.

Patlaban pensionāra nāves gadījumā tuviniekiem tiek piešķirts un izmaksāts apbedīšanas pabalsts divu pensiju apmērā un regulārā pensiju izmaksa tiek pārtraukta. Savukārt, slēdzot līgumu par mūža pensijas izmaksu, pretendents līgumā var norādīt labuma guvēju – personu, kura pensijas saņēmēja nāves gadījumā turpinās saņemt pensiju. Līguma darbības laikā šo personu var nomainīt pret citu, skaidro I. Krasts. Slēdzot līgumu, pensijas saņēmējs ar kompāniju vienojas par garantēto mūža pensijas izmaksas periodu, kas var būt 1-20 gadi, skaitot no pirmās pensijas izmaksas. Tā, piemēram, ja garantētais posms ir 20 gadi un apdrošinātais nomirst pēc septiņiem gadiem, labuma guvējs saņem pensiju vēl 13 gadus. Savukārt, ja apdrošinātais dzīvos ilgāk par maksimāli garantētajiem 20 gadiem, viņš turpinās saņemt noteikto summu līdz pat mūža beigām.

Kā skaidro VSAA pārstāve, lai pieteiktos mūža polisei, pensiju 2. līmeņa dalībniekam jādodas uz aģentūras nodaļu, kur tās darbinieks sniegs informāciju par kapitāla izmantošanas iespējām. Iesniedzot iesniegumu par izvēli sākt izmantot 2. līmeņa kapitālu, no šī lēmuma vairs nav iespējams atkāpties un izvēle jāizdara piecu mēnešu laikā. Tādēļ aģentūras pārstāve aicina rūpīgi izvērtēt piedāvājumus, un, ja vēl nav skaidrs, kā pensijas saņēmējs līdzekļus vēlēsies saņemt, iesniegumu iesaka vēl neiesniegt, jo, ja piecu mēnešu laikā kopš iesnieguma atdošanas VSAA izvēle netiks veikta, līdzekļi tiks pieskaitīti pensiju 1. līmeņa kapitālam.

SEB bankas piedāvātajā variantā Mūža pensijas saņemšanu būs iespējams sadalīt līdz pat trim posmiem, nosakot atšķirīgu pensijas apmēru katrā no tiem. Tiesa gan, pirmais posms nevarēs būt mazāks par pieciem gadiem un novirzītais kapitāls nevar pārsniegt 50% no kopējās uzkrājumu summas, skaidro SEB bankas pārstāvji. Tāpat pensijas saņēmējs varēs izvēlēties, vai saņemt uzkrāto kapitālu reizi mēnesī, ceturksnī vai pusgadā.

Paredzams, ka nākamo piecu gadu laikā pensionēties varētu 100 tūkstoši pensiju 2. līmeņa dalībnieku, prognozē Labklājības ministres padomniece Maija Poršņova.

VSAA pārstāve Inese Šmitiņa norāda, ka, ņemot vērā, ka 2. pensiju līmeņa lēmums būs neatgriezenisks, aģentūra aicina rūpīgi pārdomāt lēmumu un nesteigties. Taču svarīgi ir arī nevilcināties, jo ja piecu mēnešu laikā no iesnieguma par valsts uzkrātā kapitāla izmantošanu reģistrēšanas VSAA nebūs saņēmis informāciju, ka iedzīvotājam ir apdrošināšana, pensiju 2. līmeņa kapitāls pievienots pensiju 1. līmeņa kapitālam.

Šogad vairāk nekā 7 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju sasniegs pensijas vecumu, un patlaban aptuveni 700 personas jeb 4,4% no kopējā 1951.-1952. gadā dzimušo skaita var šo iespēju izmantot. Šiem cilvēkiem uzkrātais kapitāls pārsniedz 4500 eiro, savukārt 200 no tiem kapitāls pārsniedz 5000 latu, stāsta apdrošināšanas kompānijas vadītājs Ints Krasts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paredz, ka mūža pensijas polises īpašnieku skaits desmit gadu laikā dubultosies

Žanete Hāka, 12.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Personu skaits, kas atbilst kritērijiem, lai varētu kļūt par Mūža pensijas polises īpašnieku, pašlaik Latvijā nav liels - 2014. gadā tie bija ap 6% pensionāru, tomēr turpmāko desmit gadu laikā to skaits pat dubultosies, informē ERGO dzīvības apdrošināšanas vadītājs Latvijā Andris Dzikavičs.

Mūža pensijas polises Latvijā 2014. gada laikā ir izvēlējušies ap 90% to pensijas saņēmēju, kas atbilst kritērijiem, lai varētu slēgt Mūža pensijas līgumu. Cilvēki galvenokārt izvēlas šo alternatīvu – pašiem pārvaldīt savu uzkrāto pensiju, jo tā nodrošina iespēju izvēlēties, kā saņemt pensiju sistēmas 2. līmenī uzkrāto, modelēt saņemamās mūža pensijas izmaksu posmus un apmērus, kā arī noteikt pensijas saņemšanas regularitāti.

ERGO klienti kā lielāko ieguvumu no Mūža pensijas polises uzsver iespēju noteikt mantinieku – ģimenes locekli vai jebkuru citu brīvi izvēlētu cilvēku, kas personas nāves gadījumā varēs turpināt saņemt neizmaksāto pensiju, nevis ieskaitīt to valsts budžetā, uzsver A. Dzikavičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mūža polises vēl nav pieejamas

Žanete Hāka, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban vēl nav noslēdzies mūža polises ieviešanas process, un sadarbībā ar atbildīgajām valsts institūcijām joprojām turpinās dažādu nianšu precizēšana par normatīvā regulējuma detaļām, pastāstīja Compensa Life pārstāvji.

Tomēr paredzams, ka šajā gadā šo pakalpojumu apdrošinātāji varētu sākt piedāvāt.

Mūža polise nozīmē, ka, iestājoties pensijas vecumam, pensijas 2. līmeņa dalībnieks varēs izvēlēties, vai savus 2. pensiju līmeņa uzkrājumus saņemt kā ikmēneša maksājumus kopā ar pensiju 1. līmeni vai likt pārskaitīt dzīvības apdrošināšanas kompānijai, lai iegādātos mūža pensijas apdrošināšanas polisi, kas ne tikai ik mēnesi izmaksātu iekrāto pensiju, bet arī ļautu pensiju nodot mantojumā.

Tas nozīmē, ka pensijas saņēmējs līgumā ar apdrošināšanas kompāniju norāda cilvēku, kuram viņa nāves gadījumā tiek maksāti atlikušie līdzekļi. Pakalpojumam gan ir laika ierobežojums – izmaksas posms nevar pārsniegt 20 gadus, tādējādi, ja šajā laika periodā pensijas saņēmējs nomirst, naudu izmaksā līgumā minētajam cilvēkam, savukārt, ja pensijas saņēmējs pārdzīvo šo laika posmu, naudu turpina izmaksāt tikai viņam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

ERGO pirmā ceturkšņa peļņa 2,29 miljoni eiro, apgrozījums audzis par 14,5%

Dienas Bizness, 25.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar pērnā gada sākumu, 2015. gada pirmajā ceturksnī ERGO parakstīto prēmiju apmērs Baltijas valstīs audzis par 14,5% un sasniedza 44,9 miljonus eiro. Uzņēmumu peļņa mērāma 2,29 miljonos eiro, kas ir par 15,3% vairāk nekā pērn šajā pašā periodā.

ERGO šī gada pirmajā ceturksnī Baltijas valstīs apsteidza vidējos tirgus rādītājus visos apdrošināšanas segmentos, kā arī palielināja savu tirgus daļu reģionālā līmenī līdz 13,4%. Baltijas apdrošināšanas tirgus auga par 5,9%, savukārt ERGO – par 14,5%.

2015. gada pirmajā ceturksnī ERGO klientiem Baltijas valstīs atlīdzībās izmaksāja 22,3 miljonus eiro, un tas ir par 17% vairāk nekā pērn šajā periodā.

ERGO parakstīto prēmiju pieaugumu Baltijā veicināja veiksmīga darbība visos segmentos: nedzīvības, dzīvības un veselības apdrošināšanā. Nedzīvības apdrošināšanā izaugsme ir novērojama visos biznesa veidos, izņemot kravas un transporta apdrošināšanu Krievijas–Ukrainas krīzes dēļ. Teicamā veselības apdrošināšanas attīstība tika nostiprināta, noslēdzot vairākus lielus līgumus. Savukārt dzīvības apdrošināšanā starp pieprasītākajiem produktiem ir uzkrājošā apdrošināšana, privātās pensijas apdrošināšana (mūža polise) un dzīvības riska apdrošināšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī nākotnē tiek plānotas dažādas izmaiņas likumdošanā, kas attiecas uz pensiju 2.līmeni, sen apspriestais jautājums par šo līdzekļu mantošanu patlaban nav dienaskārtībā. Eksperti uzskata, ka daļēji tas bremzē iedzīvotāju interesi par šiem uzkrājumiem, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Patlaban pensiju 2.līmenī uzkrāti vairāk nekā 3 miljardi eiro, un šī nauda kļūst aizvien iecienītāka pensiju pārvaldniekiem un investoriem, kā rezultātā šogad vien tirgū ienākuši trīs jauni dalībnieki. Iedzīvotāju interese par savu uzkrājumu gan varētu būt lielāka, atzīst eksperti, jo bieži vien cilvēki nemaz nezina, kas pārvalda viņu līdzekļus. Regulāri tiek runāts, ka ir nepieciešams uzlabot sistēmu, paplašinot ieguldījumu iespējas. Tāpat kā viens no mīnusiem jau gadiem tiek uzsvērts aspekts, ka pensiju 2.līmeņa līdzekļi nav mantojami. Lai arī pirms dažiem gadiem ir ieviesta tā saucamā mūža polise, kas savā ziņā ļauj atstāt līdzekļus pēcnācējiem, taču tā jāiegādājas kā papildus pakalpojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājis vēl viens gads, tiek apkopota statistika, un viena lieta, kas mani interesē jau vairākus gadus, ir tas, kad beidzot dzīvības apdrošināšanas īpatsvars kopējā apdrošināšanas groziņā tuvosies attīstīto rietumvalstu līmenim.

Varētu šķist, ka Austrumeiropas, t. sk. arī Latvijas iedzīvotāji, atšķirībā no Rietumeiropas iedzīvotājiem, kopš dzelzs aizkara krišanas dzelzi vērtē augstāk par dzīvību. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē to, ka mūsu cilvēks naudiņu sagrabina visupirms OCTA iegādei. Pēc tam, ja naudas līdzekļi ļauj, tiek apdrošināts auto (KASKO) un nekustamais īpašums, kaut ļoti bieži īpašumus liela daļa mūsu cilvēku apdrošina tikai tad, ja banka vai līzinga kompānija to pieprasa. Arī dzīvību lielākā daļa mūsu cilvēku apdrošina tikai kāda spiediena rezultātā. Brīvprātīgi dzīvību vai citus ar cilvēku saistītus apdrošināšanas veidus iegādājas vien neliela daļa Latvijas iedzīvotāju. Bet vai kaut kas mainās? Šoreiz apskatīsim vairākus apdrošināšanas veidus, to attīstības tendences un mēģināsim saprast, vai un kas tad mūsos mainās un vai sākam augstāk vērtēt ne tūlītēju labumu – dzelzi, bet gan ilgtermiņa ieguvumu – dzīvību, vai varam atļauties vairāk tērēt nākotnei un bērniem.

Komentāri

Pievienot komentāru