Finanses

Papildināta - PTAC liek Mintos pārtraukt investīciju pakalpojumu piedāvāšanu patērētājiem

Žanete Hāka, 06.02.2015

No kreisās: Mintos valdes priekšsēdētājs, uzņēmuma līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte un finanšu direktors Mārtiņš Valters.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), izvērtējot AS Mintos darbību secinājis, ka šī gada sākumā plašsaziņas līdzekļos Mintos publicējis informāciju par izstrādātu kolektīvās finansēšanas jeb tā saukto crowdfunding pakalpojumu, par ko PTAC netika informēts, informē PTAC, izsniedzot licenci patērētāju kreditēšanai.

Tādēļ PTAC pieprasījis nekavējoties pārtraukt trešo personu jeb Latvijas vai ārvalstu fizisku vai juridisku personu piesaisti ieguldījumu veikšanai. Tāpat PTAC pieprasa pārtraukt patērētāju savstarpējās finansēšanas, tai skaitā cesijas līgumu slēgšanu ar ieguldītājiem. Vienlaikus PTAC vērš patērētāju uzmanību, ka šāda veida investīciju pakalpojumi netiek īpaši regulēti ar konkrētiem normatīviem aktiem, un var ietvert dažādus finanšu riskus.

PTAC konstatē, ka Mintos piedāvātais kolektīvās finansēšanas pakalpojums tiek realizēts ar interneta jeb platformas starpniecību, kurā Mintos piedāvā investoriem izpirkt līdz 95% no kopējā prasījuma pret aizņēmēju, turklāt prasījumu iegāde platformā tiek balstīta uz cesijas pamata.

PTAC informē, ka atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem, Latvijā investīcijas ir tiesīgi piesaistīt tikai tādi tirgus dalībnieki, kuri saņēmuši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas licenci, tāpēc pašreizējā situācijā ikviens, kurš saņem minētā uzņēmuma pakalpojumus, kā patērētājs nav aizsargāts ne ar vienu no valstī pieejamām aizsardzības shēmām.

PTAC uzsver, ka Mintos, neinformējot par izmaiņām tās pakalpojumos, bet, publicējot plašsaziņas līdzekļos par tās piedāvāto pakalpojumu, ir pārkāpusi MK noteikumu prasības, kas varētu būt par pamatu PTAC tiesībām pieņemt lēmumu par izsniegtās licences patērētāju kreditēšanai apturēšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

PTAC sniedzis norādījumu Mintos nekavējoties pārtraukt trešo personu jeb Latvijas vai ārvalstu fizisku vai juridisku personu piesaisti ieguldījumu veikšanai Mintos un patērētāju savstarpējās finansēšanas, tai skaitā cesijas līgumu slēgšanu ar ieguldītājiem.

Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērš klientu uzmanību AS Mintos piedāvātajiem finanšu pakalpojumiem. Šī uzņēmuma piedāvājums ir jauns finansējuma veids Latvijā, tāpēc, lai izvērtētu sniegto pakalpojumu atbilstību spēkā esošajam regulējumam, tai skaitā, klientu tiesību aizsardzības jomā, FKTK tikās ar PTAC un AS Mintos pārstāvjiem, lai pārrunātu uzņēmuma komercdarbības modeli, informē FKTK pārstāve Elīna Avotiņa.

Atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem Latvijā investīcijas ir tiesīgi piesaistīt tādi tirgus dalībnieki, kuri ir saņēmuši FKTK licenci – kredītiestādes, ieguldījumu pārvaldes sabiedrības, ieguldījumu brokeru sabiedrības, alternatīvo ieguldījumu pārvaldnieki un krājaizdevu sabiedrības. Tā kā Mintos darbība nepakļaujas FKTK uzraudzībai, klienti, kas saņem minētā uzņēmuma pakalpojumus, nav aizsargāti ne ar vienu no valstī pieejamām aizsardzības shēmām kā, piemēram, noguldījumu garantiju shēma kredītiestāžu noguldījumu gadījumā, vai ieguldītāju aizsardzības shēma ieguldījumu pakalpojumu saņemšanas gadījumā no licencēta pakalpojumu sniedzēja, uzsver FKTK.

Kā ziņots, Latvijā izveidota pirmā savstarpējo aizdevumu (peer-to-peer jeb P2P) platforma, ar kuras palīdzību kopā tiek savestas privātpersonas, kuras vēlas aizņemties naudu, ar tām personām, kurām ir brīvi līdzekļi un kuras labprāt tos investētu vai kādam aizdotu. Ārvalstīs šāds finansējuma veids nav svešs, un lielākajos tirgos apjomi pēdējo gadu laikā auguši vairākas reizes. Eksperti gan brīdina, ka šādi ieguldījumi ir saistīti ar samērā augstu risku, tomēr kā plusu min augstāku peļņu, nekā ieguldot tradicionā- lajos noguldījumu produktos.

Janvāra beigās Latvijas tirgū sevi pieteica savstarpējo aizdevumu platforma mintos.lv. Tā darbojas pēc šāda principa – cilvēks, kas vēlas aizņemties naudu (no 1000 līdz 100 tūkstošiem eiro uz laiku no 3 mēnešiem līdz 10 gadiem), aizpilda pieteikumu kompānijas mājaslapā, norādot savu ienākumu līmeni, aizņēmuma summu un citus datus. Aizdevums tiek nodrošināts ar nekustamā īpašuma ķīlu, kura vērtēšanu veic kompānija Latio. Pēc tam mintos.lv speciālisti pārbauda pieteikumu, datus no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Kredītu reģistra un izsniedz aizdevumu vai noraida pieteikumu. Aizdevumu kompānija sākotnēji izsniedz no saviem līdzekļiem, taču pēc tam informāciju par šo aizdevumu publicē savā mājaslapā, kur investēt naudu tajā var cilvēks no malas, kuram ir brīvi līdzekļi. Tādējādi mintos.lv šim investoram nodod savas prasījumu daļas uz cesijas pamata.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembra sākumā Kosovas Centrālā banka paziņojusi par licences atsaukšanu aizdevumu sniedzējiem "IuteCredit Kosovo" un "Monego", kuru aizdevumos varēja ieguldīt savstarpējo aizdevumu platformā "Mintos". Kas notiek šādā gadījumā un ko darīt investoriem - skaidro "Mintos" CFO un līdzdibinātājs Mārtiņš Valters.

Pagājušā nedeļā, 6.decembrī, Kosovas Nacionālā Banka publicēja paziņojumu par "Monego un "IuteCredit Kosovo" darbības licenšu atsaukumu, kas nozīmē, ka abi aizdevēji šobrīd vairs neizsniedz jaunus aizdevumus Kosovā. Līdz ar šo lēmumu, abi uzņēmumi vairs nepiedāvā jaunus aizdevumus investoriem "Mintos" platformā.

Abiem aizdevējiem KNB ir iecēlis likvidatorus, kas nodarbojās ar abu aizdevēju izsniegto aizdevumu maksājumu apkalpošanas jauno kārtību.

"Mintos" sadarbība ar aizdevējiem mēdz ietvert grupas garantiju, jeb galvojumu, kas paredz uzņēmuma grupas (jeb mātes uzņēmuma) iejaukšanos gadījumā, ja notiek kādi neparedzēti notikumi ar kādu no grupā esošajiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radītais finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmums Mintos ir piesaistījis 5 miljonu eiro investīcijas, lai nodrošinātu vēl straujāku starptautisku izaugsmi un ieviestu jaunus finanšu pakalpojumus - turpmāk uzņēmuma klientiem būs iespēja atvērt savus personīgos IBAN kontus un saņemt debetkartes.

Uzņēmums jau ir iesniedzis pieteikumu, lai saņemtu e-naudas licenci. Kā elektroniskās naudas institūcija, Mintos aizsargās investoru kontos esošo naudu saskaņā ar Eiropas PSD2 direktīvu.

IBAN konts ar personīgo kontu numuriem dos iespēju Mintos platformas lietotājiem veikt un saņemt maksājumus no visas pasaules, tostarp saņemt algu tieši Mintos kontā, savukārt, Mintos debetkarte ļaus investoriem norēķināties par maksājumiem visā pasaulē, on-line vidē, kā arī izņemt skaidru naudu bankomātos.

Mārtiņš Šulte, «Mintos» valdes priekšsēdētājs un līdzdibinātājs: «Klientu nodrošināšana ar personīgo IBAN kontu un debetkarti nozīmīgi paplašinās mūsu finanšu pakalpojumu klāstu un būtiski uzlabos platformas lietotāju pieredzi un ērtības. Jau drīzumā klienti varēs Mintos kontu un karti izmantot tāpat kā jebkuru citu bankas kontu un karti, saņemot uz to algu, maksājumus no klientiem vai pārskaitījumus no ģimenes un draugiem un lietojot kontu un karti personīgajiem vai biznesa norēķiniem. Vienlaikus, izmantojot šo kontu, ērti varēs turpināt investēt kredītos caur mūsu platformu, kā arī saņemt procentu maksājumus no saviem ieguldījumiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn caur Mintos aizdevumu tirgu finansēti aizdevumi 98,9 miljonu eiro apmērā, kas, salīdzinot ar 2015. gada rezultātu, bija desmit reižu vairāk

Mintos tirgū pārstāvēto aizdevumu izsniedzēju skaits pērn palielinājās trīs reizes. 2016. gada beigās investori Mintos tirgū varēja investēt 19 alternatīvās kreditēšanas uzņēmumu izsniegtos kredītos astoņās Eiropas valstīs - Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Igaunijā, Gruzijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā.

Mintos aizdevumu tirgū pērnais gads aizvadīts izaugsmes zīmē. Reģistrēto investoru skaits gada laikā palielinājās vairāk nekā četras reizes un 2016. gada beigās pārsniedza 17 tūkstošus no vairāk nekā 50 pasaules valstīm.

Straujā izaugsme atspoguļojās arī uzņēmuma gada bilancē. A/s Mintos Marketplace apgrozījums 2016. gadā sasniedza 0,52 miljonus eiro, desmitkārt pārsniedzot iepriekšējā gada rādītāju. Uzņēmums pērn strādāja ar 180 tūkstošu eiro zaudējumiem, kas saistīti ar uzņēmuma attīstībā veiktajām investīcijām. Vislielākie ieguldījumi veikti jauna darbaspēka piesaistē, platformas tehniskajā attīstībā un jaunu starptautisko tirgu apgūšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mintos iesniedz prasību tiesā pret PTAC par nepareizu tiesību normu piemērošanu

Žanete Hāka, 16.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien nebanku kredītdevējs AS Mintos iesniedza pieteikumu Administratīvā rajona tiesā par to, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir veicis nepareizu tiesību normu piemērošanu, informē Mintos pārstāvji.

Savā pieteikumā AS Mintos lūdz izdot jaunu administratīvo aktu, kurā nebūtu PTAC noteiktais liegums no šī gada 20. augusta uzņēmumam veikt prasījumu cedēšanu savstarpējo aizdevumu vai investīciju platformām.

Visticamāk, ka AS Mintos no valsts prasīs arī tam nodarīto zaudējumu piedziņu.

«Norādot, ka licencēts kredītdevējs nevar izmantot Civillikuma normas par prasījuma cesiju, lai cedētu trešajām pusēm prasījumus, kas izriet no darījumiem, kas noslēgti ar patērētāju, PTAC ir parādījis kompetences trūkumu juridiskajos jautājumos. Turklāt, uzliekot šo ierobežojumu, PTAC visdrīzāk ir pārkāpis savas pilnvaras. Mēs uzskatām, ka tiesiskā un demokrātiskā valstī uzraugošā iestāde nevar subjektīvi pieņemt lēmumus, klaji ignorējot spēkā esošu normatīvo regulējumu,» savu lēmumu sniegt pieteikumu tiesā skaidro AS Mintos vadītājs Mārtiņš Šulte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alternatīvo investīciju platforma "Mintos" izstrādā jaunu mobilo aplikāciju savstarpējo aizdevumu investīciju pakalpojumiem, kā arī datu drošības uzlabošanai.

Ņemot vērā klientu pieprasījumu un straujo nozares attīstību, "Mintos" izstrādāja jaunu mobilo aplikāciju, ikvienam investoram "Mintos" platformā piedāvājot vienkāršotu pieeju savām investīcijām aizdevumos. Aplikācija veidota vairākās kārtās, sākumā tika izstrādāta tās beta versija, ko notestēja vairāk nekā 3500 investoru un sniedza savu vērtējumu un priekšlikumus.

Beta versijas testēšanas secinājumi ļāva noteikt mobilās aplikācijas izstrādes prioritātes. Tika pieņemts lēmums pakāpeniski pilnveidot aplikāciju, atjauninot tās versijas un ikreiz piedāvājot jaunas tehniskās iespējas. Aplikācijas pirmajā versijā pieejamas pamatfunkcijas - vienkārša, ātra un droša piekļuve investoru kontiem, kā arī ērts investīciju monitorings.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvas Aventus grupa uzsākusi sadarbību ar Mintos

Žanete Hāka, 21.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvietojot Čehijā izsniegtus īstermiņa nenodrošinātus aizdevumus, Aventus grupa uzsākusi sadarbību ar savstarpējo aizdevumu platformu Mintos, informē Mintos pārstāvji.

Vidēji viens kredīts, ko Aventus grupa izvietos Mintos platformā, būs no 270 eiro līdz 550 eiro ar atmaksas termiņu no 7 līdz 28 dienām.

Sadarbība ar savstarpējo aizdevumu platformu Mintos mums ļaus diversificēt aizdevumu finansēšanas avotus. Tāpat ieguvēji būs arī investori, kuri meklē augstāku atdevi savām investīcijām, ņemot vērā, ka banku depozītu likmes šobrīd ir tuvu nullei, bet akciju tirgi šobrīd ir nestabili, uzsver Aventus grupas vadītāja Olga Bogatko.

Paredzams, ka vidējā neto gada atdeve Aventus Grupas kredītiem, kas izvietoti Mintos platformā, būs 12%. Aventus grupa Mintos platformā izvietotiem aizdevumiem piemēros atpirkšanas garantiju, ja kredīta atmaksa tiks kavēta 60 un vairāk dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta ar foto - Latvijas iedzīvotāji varēs aizdot naudu citām privātpersonām

Žanete Hāka, 21.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk arī Latvijā, izmantojot savstarpējo aizdevumu (peer-to-peer lending) platformu mintos.lv, iedzīvotāji savus brīvos līdzekļus varēs ieguldīt, investējot naudu privātpersonu aizdevumos, informē platformas pārstāvji.

Šādas platformas jau patlaban veiksmīgi strādā citās valstīs, piemēram, Igaunijā, Vācijā, Skandināvijā un citur.

Savstarpējo aizdevumu platformā pret nekustamā īpašuma ķīlu var saņemt aizdevumu, sākot no 8% likmes gadā ar atmaksas termiņu līdz 10 gadiem, savukārt investoriem ir iespēja ieguldīt daļu savu brīvo līdzekļu ar atdevi līdz 15% gadā. Minimālā summa, ko investors var ieguldīt, ir 10 eiro. Nekustamā īpašuma vērtēšanu veic Latio, bet visi līgumi tiek slēgti pie notāra.

Savstarpējo aizdevumu platformas mintos.lv izveidei ir piesaistīts viens miljons eiro. Lai pārraudzītu uzņēmuma darbu, ir izveidota profesionāla padome, kur darbojas advokātu, apdrošinātāju, investīciju kompāniju pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Mintos sasniedz 2 miljardus eiro tiešsaistes investīciju kredītos

Laura Mazbērziņa, 15.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais fintech jaunuzņēmums - globālā tiešsaistes savstarpējo aizdevumu platforma Mintos, ir sasniedzis 2 miljardu eiro caur platformu nofinansēto kredītu apjomu.

Šis sasniegums ir iedvesmojis Mintos komandu izveidot Mintos Impact Fund. Pirmais fonda projekts būs Baltijas jūras attīrīšanas iniciatīva, kurā Mintos kopā ar investoriem sāks kopfinansējuma jeb crowdfunding kampaņu, lai no investoriem savāktu ziedojumus 100 tūkstošu eiro apmērā Pasaules Dabas Fondam (WWF asociētais partneris) un WWF Deutschland Baltijas jūras attīrīšanas iniciatīvām.

Sasniedzot 2 miljardus eiro caur platformu finansētajos kredītos, Mintos komanda ir iedvesmota sniegt ieguldījumu sabiedrībā, nodibinot Mintos Impact Fund un īstenojot pirmo vides ilgtspējas iniciatīvu. Fonda pirmais projekts būs TheFuture% ar mērķi atbalstīt Baltijas jūras ekosistēmas aizsardzību un saglabāšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Mintos, neskatoties uz PTAC aizliegumu, turpinās strādāt

Žanete Hāka, 09.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savstarpējo aizdevumu platforma AS Mintos strādā, ievērojot visus Latvijā spēkā esošos normatīvos aktus, un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) nav norādījis uzņēmumam uz konkrētiem pārkāpumiem, kas būtu par pamatu darbības apturēšanai, pirmdien preses konferencē informēja Mintos vadītājs Mārtiņš Šulte.

Mintos tuvākajā laikā nosūtīs vēstuli atbildīgajām institūcijām ar aicinājumu izveidot darba grupu tiesiskā regulējuma izstrādei. Tāpat tiks veicināta publiska diskusija ar ekspertiem un ārvalstu

Līdz šā gada 31. martam uzņēmums piedāvās savu redzējumu par regulējumu šajā segmentā, ņemot vērā ekspertu ieteikumus un ārvalstu pieredzi. Kompānija strādā pie iespējas izveidot platformas garantiju fondu, kurā investori varētu novirzīt daļu no peļņas. Sarunas par šāda fonda nepieciešamību patlaban tiek veiktas ar lielākajiem investoriem.

Ja realizējot ķīlu, neizdodas atgūt visu pamatsummu, no šī garantiju fonda tiks izmaksāti līdzekļi investoriem. Šādi fondi ir izplatīti Lielbritānijā, stāsta M. Šulte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK izsniedz licences Mintos Marketplace un Mintos Payments

Db.lv, 19.08.2021

A/s Mintos Marketplace valdes priekšsēdētājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 17. augustā pieņēma lēmumu izsniegt AS "Mintos Marketplace" licenci ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojuma sniegšanai un izsniegt SIA "Mintos Payments" licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai.

AS "Mintos Marketplace" izsniegtajā licencē norādītie atļautie ieguldījumu pakalpojumi ir: rīkojumu izpilde klientu vārdā, darījumu veikšana savā vārdā, portfeļa pārvaldība, ieguldījumu konsultācijas un finanšu instrumentu izvietošana, neuzņemoties saistības izpirkt finanšu instrumentus.

AS "Mintos Marketplace" izsniegtajā licencē norādītie atļautie ieguldījumu blakuspakalpojumi ir: finanšu instrumentu turēšana, ar finanšu instrumentu sākotnējo izvietošanu saistīto pakalpojumu sniegšana, ieguldījumu pētījuma, finanšu analīzes vai citas vispārīgas rekomendācijas sniegšana attiecībā uz darījumiem ar finanšu instrumentiem, kā arī valūtas maiņas pakalpojumi, ja tie saistīti ar ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju platforma Mintos ir ieviesusi jaunu standartizētu investīciju portfeli Mintos Core, kurā ieguldītāji var investēt parādzīmēs, kas ir nodrošinātas ar visā pasaulē privātpersonām un uzņēmumiem izsniegtiem aizdevumiem.

Standartizēts, diversificēts portfelis ar riskam atbilstošu ienesību ir izveidots ar mērķi atvieglot ieguldīšanu tiem iedzīvotājiem, kas vēlas ietaupīt laiku un dod priekšroku automatizētam risinājumam.

“Ar Mintos Core portfeli mēs vēlamies popularizēt ieguldījumu kultūru Latvijas sabiedrībā. Šajā risinājumā esam apvienojuši mūsu septiņu gadu pieredzi investīciju iespēju veidošanā un radījām lietotājam ļoti vienkāršu risinājumu. Iedzīvotāji var ieguldīt jau gatavā, plaši diversificētā parādzīmju portfelī, kura pamatā ir kredītu izsniedzēju sniegtie aizdevumi visā pasaulē,” stāsta Mārtiņš Šulte, Mintos platformas vadītājs un līdzdibinātājs.

Mintos Core portfeļa vēsturiskais ienesīgums pārsniedz 10% gadā, taču līdzīgi kā citu investīciju gadījumos, līdzšinējie rezultāti negarantē līdzvērtīgus rezultātus nākotnē un iepriekš gūtā peļņa negarantē peļņu nākotnē. Minimālā ieguldījumu summa Mintos Core portfelī ir 500 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mintos pārsniedz 4 miljardu eiro slieksni tiešsaistes ieguldījumu aizdevumos

Ilze Žaime, 05.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties vairāk nekā 220 000 individuālo investoru ieguldījumiem aizdevumos, Latvijas finanšu tehnoloģiju start-up "Mintos" dubultojis aizdevumu ieguldījumu apjomu, gada izskaņā pārsniedzot 4 miljardu eiro atzīmi.

"Mintos" šogad pieredzējis straujāko investoru skaita un aizdevumos ieguldīto līdzekļu apjoma palielināšanos uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē, šī gada sākumā aprīlī sasniedzot 2 miljardu eiro atzīmi un vēlāk augustā - 3 miljardu eiro aizdevumos ieguldīto līdzekļu apjomu. Tāpat uzņēmums šogad trīskāršojis savu darbinieku komandu, nodrošinot 180 darba vietas četros birojos Eiropā - Rīgā,Varšavā, Berlīnē un Viļņā, kā arī pārvācies uz jaunu galveno biroju Rīgā.

"Mintos" investori nāk no 85 dažādām valstīm, savukārt platforma ir pieejama jau septiņās dažādās valodās.

“Investori visā pasaulē arvien vairāk interesējas par vienkāršiem ieguldījumu veidiem,” komentē "Mintos" vadītājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte. “Pateicoties jaunajām tehnoloģijām, redzam, ka to paveikt kļūst par realitāti globālā mērogā,” piemetina M. Šulte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas finanšu tehnoloģiju kompānija Mintos ievieš jaunu pamatproduktu - ar aizdevumiem nodrošinātus vērtspapīrus jeb parādzīmes.

Parādzīmes ļaus privātajiem investoriem investēt aizdevumos pilnībā regulētā vidē ar lielāku investoru aizsardzību un pārredzamību. Kā pilnvarota ieguldījumu brokeru sabiedrība saskaņā ar MiFID II, Mintos šogad plāno pieteikties tā sauktajai ES pasei, lai varētu veikt darbību visā ES, līdztekus piesakoties arī parādzīmju pasei.

2022. gada 25. maijā Mintos investīciju platformā tika ieviestas parādzīmes, tādējādi noslēdzoties mēnešiem ilgam darbam, kāds lielākoties līdz šim Eiropā nebija realizēts. Pagājušajā gadā Mintos ieguva ieguldījumu brokeru sabiedrības licenci, pēc kā sekoja pāreja no aizdevumu investīciju produkta uz ar aizdevumiem nodrošinātiem vērtspapīriem, ko sauc par parādzīmēm. Parādzīmes ļauj privātajiem investoriem investēt aizdevumos regulētā vidē, nodrošinot lielāku investoru aizsardzību un vēl nebijušu pārskatāmības līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mintos pievienojies Lietuvas nebanku kredītdevējs

Žanete Hāka, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savstarpējo aizdevumu platformai Mintos ir pievienojies nebanku kredītdevējs Kredito garantas, kas Lietuvas lielākajās pilsētās izsniedz aizdevumus pret nekustamā īpašuma ķīlu, informē Mintos.

Līdz ar to šobrīd caur Mintos platformu tiek finansēti aizdevumi, kurus izsnieguši jau pieci nebanku kredītdevēji no Lietuvas.

«Esam patiesi gandarīti par uzsākto sadarbību ar Kredito garantas, jo tas ļaus vēl vairāk stiprināt platformā izvietoto kredītu piedāvājumu no Lietuvas. Ja līdz šim investoriem finansēšanai bija pieejami ar automašīnas ķīlu nodrošināti un biznesam izsniegti aizdevumi no Lietuvas, tad tagad būs pieejami arī hipotekārie kredīti, » uzsver savstarpējo aizdevumu platformas Mintos vadītājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte.

Finansēšanai Mintos platformā būs pieejami Kredito garantas zema riska aizdevumi. To summas galvenokārt būs no 1500 eiro līdz 40 000 eiro ar atmaksas termiņu no 6 mēnešiem līdz 10 gadiem. Vidējā neto gada atdeve šiem kredītiem būs aptuveni 8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Martā Mintos straujākā izaugsme kopš darbības uzsākšanas

Žanete Hāka, 14.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Martā caur savstarpējo aizdevumu platformu Mintos tika finansēti kredīti 5,8 miljonu eiro apmērā, kas mēneša griezumā ierindo Mintos 1. vietā Baltijas valstīs, informē Mintos pārstāve Elīna Dobulāne.

Martā savstarpējo aizdevumu platforma Mintos piedzīvoja straujāko izaugsmi kopš platformas darbības uzsākšanas. Ja februārī caur savstarpējo aizdevumu platformu Mintos tika finansēti kredīti 3,6 miljonu eiro apmērā, tad martā investīcijas sasniedza jau 5,8 miljonus eiro, kas ir par 59% vairāk nekā mēnesi iepriekš.

Mintos aktīvi strādā, lai kļūtu par Eiropas līmeņa spēlētāju un vienas platformas ietvaros piedāvātu vēl plašākas investīciju iespējas. Kopumā caur Mintos platformu finansēti kredīti vairāk nekā 25 miljonu eiro apmērā, savukārt investori procentu maksājumos saņēmuši jau pusmiljonu eiro.

Savstarpējo aizdevumu platforma Mintos ir finanšu tehnoloģiju uzņēmums, kurš savu darbību uzsāka 2015. gada janvārī Rīgā. Mintos saved kopā investorus ar nebanku kredītdevējiem, sniedzot iespēju gan privātpersonām, gan institucionālajiem investoriem finansēt nebanku kredītdevēju izsniegtus aizdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mintos platformai pievienojas Lietuvas krājaizdevu sabiedrība Mano Unija

Dienas Bizness, 05.01.2016

Mintos vadītājs Mārtiņš Šulte (no kreisās) un Mano Unija kredītkomitejas vadītājs Vytautas Olšauskas.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savstarpējo aizdevumu platforma Mintos un Lietuvas krājaizdevu sabiedrība Mano Unija ir vienojušās par kopīgu sadarbību - no 5. janvāra investīcijām Mintos platformā ir pieejami biznesa kredīti, kas izsniegti Mano Unija biedriem Viļņā un tās apkārtnē, informē uzņēmumā.

«Mazā un vidējā biznesa finansēšanai caur Mintos platformu dažu mēnešu laikā veiktas investīcijas jau gandrīz viena miljona eiro apmērā. Mēs esam gandarīti par uzsākto sadarbību ar Mano Unija, jo tā dos iespēju vēl vairāk atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumus Lietuvā,» uzsver savstarpējo aizdevumu platformas Mintos vadītājs Mārtiņš Šulte.

«Krājaizdevu sabiedrību darbības modelis savā būtībā ir gandrīz pielīdzināms banku darbībai, tomēr šeit ir daudz lielāka indivīda līdzdarbošanās reģiona tautsaimniecības attīstībai,» uzsver Mintos vadītājs Mārtiņš Šulte.

Mano Unija platformā izvietos biznesa kredītus, kas nodrošināti gan ar nekustamā īpašuma ķīlu, gan ar īpašnieka sniegtu personīgu garantiju. Viena kredīta summa būs intervālā no 10 000 līdz 100 000 eiro. Savukārt atmaksas termiņš būs no 6 mēnešiem līdz pat 5 gadiem. Investīcijām pieejamie kredīti būs ļoti zema riska. Paredzams, ka to neto gada atdeve vidēji būs 9%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad savstarpējo aizdevumu platforma ieviesīs Mintos konta numuru, kas ļaus to izmantot kā jebkuru bankas konta numuru; ar laiku pakalpojumu klāstam pievienosies arī Mintos maksājumu karte

«Esam stadijā, kad paplašinām savu pakalpojumu klāstu, lai pilnībā apkalpotu mūsu klientu. Ir ielikti labi pamati tam, lai uzbūvētu tiešām nozīmīgu finanšu tehnoloģiju uzņēmumu no Latvijas,» saka Mārtiņš Šulte, savstarpējo aizdevumu platformas Mintos līdzdibinātājs un vadītājs.

Līdz šim platformā finansēti aizdevumi 2,2 miljardu eiro apmērā, un paredzams, ka septembrī šī summa sasniegs trīs miljardus eiro. 2018. gadu Mintos uzsāka ar 43,5 tūkstošiem investoru, bet decembra beigās to skaits sasniedza jau 98,5 tūkstošus. 2017. gadā 1,6 miljonos jaunu aizdevumu tika investēti 322 miljoni eiro, bet 2018. gadā 4,8 miljonos jaunu aizdevumu tika ieguldīti 1,044 miljardi eiro. Uzņēmuma ieņēmumi 2018. gadā sasniedza 4,6 miljonus eiro, kas ir divreiz vairāk nekā 2017. gadā, kad ieņēmumi bija 2,1 miljona eiro apmērā. Pagājušais gads tika noslēgts ar neto peļņu 13 tūkstošu eiro apmērā un 59 cilvēku komandu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savstarpējo aizdevumu platformas Mintos vadība ir pieņēmusi stratēģisku lēmumu un uzsākusi darbu, lai pārceltu platformas darbību uz Lielbritāniju, kā arī iegūtu Lielbritānijas finanšu tirgu uzraugošās iestādes Financial Conduct Authority atļauju, informē uzņēmuma pārstāvji.

«Mēs redzam, ka Lielbritānijas valdība šobrīd mērķtiecīgi atbalsta FinTech uzņēmumus, veidojot Londonu par inovatīvo finanšu pakalpojumu centru pasaulē. Ja raugāmies no savstarpējo aizdevumu platformu skata punkta, tad jāņem vērā trīs galvenie aspekti, ko redzam kā ieguvumus gan industrijai, gan Mintos. Pirmkārt, ir sakārtots tiesiskais ietvars un noteikta skaidra pārraudzības kārtība, otrkārt, Lielbritānijas valdība pati izmanto savstarpējo aizdevumu platformas, lai finansētu mazo un vidējo biznesu. Treškārt, no nākamā gada aprīļa Lielbritānijā tiks ieviests nodokļu atvieglojumus cilvēkiem, kuri investē savstarpējo aizdevumu platformās,» skaidro Mintos vadītājs Mārtiņš Šulte, uzsverot, ka tie ir pietiekami skaidri signāli tam, ka Lielbritānijas valdība atbalsta savstarpējo aizdevumu industrijas attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mintos aizdevumu tirgus ir uzsācis sadarbību ar vieno no vadošajiem patēriņa kredītu izsniedzējiem Botsvānā - GetBucks. Tādējādi GetBucks ir kļuvis par pirmo aizdevuma izsniedzēju Mintos aizdevumu tirgū, kas piedāvā iespēju investēt aizdevumos, kas izsniegti vienā no visstraujāk augošajiem reģioniem pasaulē - Āfrikā, informē Mintos Mārketinga un komunikācijas vadītāja Diāna Krampe.

Līdz ar to Mintos tirgū pārstāvēto aizdevumu izsniedzēju skaits šobrīd sasniedzis jau 27, nodrošinot investoriem iespēju ieguldīt aizdevumos, kas izsniegti 13 valstīs Eiropā, Āzijā un tagad arī Āfrikā.

GetBucks Mintos aizdevumu tirgū izvietos Botsvānā izsniegtus aizdevumus vidēji 250 eiro apmērā ar 30 dienu atmaksas termiņu. Investoru vidējā neto peļņa sasniegs 11% gadā. Aizdevumiem, kuru atmaksa kavēsies ilgāk par 60 dienām, GetBucks nodrošinās atpirkšanas garantiju.

GetBucks ietilpst Frankfurtes biržā kotētā finanšu tehnoloģiju uzņēmumā MyBucks. Tā vadītāja vietnieks Tims Nuijs (Tim Nuy) norāda: «Daudzi Āfrikas tirgi nav ievērojami atšķirīgi no Austrumeiropas valstīm. Piemēram, Botsvānā ir ļoti stabila ekonomika, un IKP uz vienu iedzīvotāju sasniedz 16 tūkstošus ASV dolāru. Tas padara Āfrikā izsniegtus aizdevumus par ļoti pievilcīgu investīciju objektu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radītais finanšu tehnoloģiju startup uzņēmums "Mintos" 2019. gadu ir noslēdzis ar ievērojamiem izaugsmes rādītājiem - kopējais finansēto aizdevumu apjoms platformā pieaudzis gandrīz trīs reizes, sasniedzot 4,3 miljardu eiro atzīmi gada nogalē.

Nozares tirgus izpētes kompānijas "Brismo" dati liecina, ka "Mintos" aizvadīto gadu noslēdzis kā Eiropas tirgus līderis ar 40 % tirgus daļu savstarpējo aizdevumu nozarē.

2019. gads savstarpējo aizdevumu platformai Mintos bijis straujas izaugsmes gads. Mintos reģistrējušies jau vairāk nekā 250 000 individuālo investoru, kuri kopumā procentos nopelnījuši 70 miljonus eiro. Investoru skaits, kas izvēlas Mintos, lai veiktu ieguldījumus aizdevumos, pašreiz pieaug par gandrīz 20 000 investoriem katru mēnesi.

Šobrīd Mintos nodrošina 190 darba vietas četros birojos Eiropā - Rīgā, Berlīnē, Varšavā un Viļņā.

Saskaņā ar Brismo, Lielbritānijā vadošās nozares tirgus izpētes kompānijas, datiem, kopējais tiešsaistes savstarpējo aizdevumu apjoms Eiropā pēdējo 12 mēnešu laikā veidoja 6,36 miljardus eiro. Mintos ar 2,58 miljardiem eiro finansēto aizdevumu apjomu veido 40 %, tādējādi kļūstot par vadošo platformu Eiropas Savienībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Igaunijas nebanku kredītdevējs Creditstar pievienojas platformai Mintos

Lelde Petrāne, 09.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nebanku kredītdevējs no Igaunijas Creditstar, kas astoņās Eiropas valstīs izsniedz īstermiņa nenodrošinātus aizdevumus, pievienojas savstarpējo aizdevumu platformai Mintos. Sadarbību ar Mintos Creditstar uzsāks, platformā izvietojot Polijā izsniegtus aizdevumus.

«Šobrīd mēneša griezumā vidēji caur savstarpējo aizdevumu platformu Mintos tiek finansēti aizdevumi septiņu miljonu eiro apmērā,» norāda savstarpējo aizdevumu platformas Mintos vadītājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte.

Vidēji viens kredīts, ko Creditstar izvietos Mintos platformā, būs no 20 eiro līdz 700 eiro ar atmaksas termiņu no 5 līdz 30 mēnešiem. Paredzams, ka vidējā neto gada atdeve investoriem būs līdz 14%.

Creditstar Mintos platformā izvietotiem aizdevumiem piemēros atpirkšanas garantiju, ja kredīta atmaksa tiks kavēta 60 un vairāk dienas. Creditstar paturēs vismaz 15% «skin the game» daļu katrā Mintos platformā izvietotajā kredītā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mintos 10 dienu laikā piesaistījis 7,2 miljonus eiro

Db.lv, 02.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas platforma ieguldījumiem aizdevumos Mintos noslēgusi pūļa finansēšanas kampaņu Crowdcube platformā, kurā 10 dienu laikā piesaistīja vairāk nekā 7000 investoru, kas ieguldīja 7,2 miljonu eiro, informē uzņēmumā.

“Kampaņas rezultāts ir pārsniedzis jebkādas mūsu ekspektācijas. Mēs turpinām darbu pie mūsu nākotnes izaugsmes plāniem un pāršķiram jaunu lapu uzņēmuma vēsturē kopā ar mūsu jaunajiem uzņēmuma daļu turētājiem,” atzīst Mārtiņš Šulte, Mintos līdzdibinātājs un vadītājs.

Mintos dienas laikā piesaista 5,3 miljonus eiro 

Eiropas platforma ieguldījumiem aizdevumos Mintos pūļa finansēšanas kampaņā piesaistījusi 4600...

“Nostiprinot savu pozīciju savu klientu vidū ar šādas kampaņas palīdzību Crowdcube platformā, Mintos ir pievienojies pasaules vadošajiem fintech uzņēmumiem,” min Luks Langs (Luke Lang), Crowdcube līdzdibinātājs un mārketinga vadītājs. “Šī rekordlielā piesaistītā summa parāda kā uzņēmuma kopienas spēku var ievirzīt kā stratēģisku uzņēmējdarbības pagrieziena punktu, padarot kopienas dalībniekus par nozīmīgu daļu no uzņēmuma darbības un to, kā tas virzās uz priekšu.”

Kampaņā piedalījās investori no vairāk nekā 90 valstīm, lielākai daļai nākot no Vācijas, Spānijas, Čehijas un Latvijas. Lai arī Mintos nestrādā Lielbritānijas tirgū.

Mintos nozarē kļuvis par Eiropas tirgus līderi  

Latvijā radītais finanšu tehnoloģiju startup uzņēmums "Mintos" 2019. gadu ir noslēdzis ar...

Šī pūļa finansēšanas kampaņa bija daļa no Mintos plašākas finanšu piesaistes kārtas, ko plānots turpināt nākamā gada sākumā ar riska kapitāla uzņēmumiem. Piesaistītie līdzekļi palīdzēs īstenot uzņēmuma izaugsmes plānus un attīstīt jaunus pakalpojumus.

Līdz šim, Mintos piesaistījis 7 miljonus eiro tā pirmajā finansēšanas kārtā no biznesa eņģeļu investoriem. Lielākā daļa uzņēmuma izaugsmes finansēta no uzņēmuma apgrozījuma.

Kopš dibināšanas 2015. gadā, uzņēmums izveidojis aizdevumu ieguldījumu tirgu Eiropā 6,6 miljardu eiro vērtībā, aizņemot 45% no visa tirgus.

Mintos klientu bāzi veido vairāk nekā 340 000 privāto investoru no 63 pasaules valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: 92% investoru plāno palielināt investīciju portfeli savstarpējo aizdevumu platformās pieejamos kredītos

Dienas Bizness, 29.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairums jeb 92% investoru, kas finansē kredītus savstarpējo aizdevumu platformās, nākamo sešu mēnešu laikā plāno palielināt savu investīciju portfeli, liecina savstarpējo aizdevumu platformas Mintos veiktais pētījums.

Pētījuma dati parāda, ka katrs trešais investors (31%) ir gatavs finansēt kredītus līdz 1000 eiro. Līdzīgs respondentu skaits jeb 30% plāno finansēt – no 1001 līdz 5000 eiro, savukārt 13% aptaujāto - no 5001 līdz 10 000 eiro, bet 17% investoru plāno papildus finansēt kredītus par summu, kas lielāka par 10 000 eiro.

«Mūsdienu tehnoloģijas padara investīciju pakalpojumus efektīvākus, līdz ar to šie pakalpojumi kļūst ērtāki un cilvēkiem pieejamāki. Tas nozīmē, ka var sākt investēt, ieguldot nelielas naudas summas. Ja kādreiz par investoru varēja kļūt salīdzinoši šaura sabiedrības daļa – tie, kuriem ir daudz brīvu līdzekļu, tad šodien var investēt pat sākot no 10 eiro. Tas veicina kapitāla uzkrāšanas kultūru Baltijas valstīs, kas joprojām, salīdzinot ar vecajām Rietumeiropas valstīm, ir tikai attīstības sākuma posmā,» uzsver savstarpējo aizdevumu platformas Mintos vadītājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mintos un Capitalia noslēdz stratēģisku partnerību mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanai

Lelde Petrāne, 23.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savstarpējo aizdevumu platforma Mintos un uzņēmumu finansētājs Capitalia ir vienojušies par stratēģisku partnerību mazā un vidējā biznesa finansēšanai. No šodienas ikviens investors, izmantojot savstarpējo aizdevumu platformu Mintos, varēs veikt ieguldījumu aizdevumos, kurus Capitalia ir izsniegusi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) Latvijā.

«Mazie un vidējie uzņēmumi joprojām ir segments, kuram ir salīdzinoši grūti savas darbības paplašināšanai piesaistīt finansējumu no komercbankām, jo tās finansē tikai tos, kuriem ir nevainojams kredītreitings. Diemžēl šiem uzņēmumiem lielākoties aizņemtais kapitāls nav nepieciešams. Tāpat bankās aizņemšanās process ir garš un sarežģīts, bet nauda MVU ir nepieciešama uzreiz. Mūsu sadarbības rezultātā MVU Latvijā ieplūdīs nozīmīgas papildu investīcijas,» norāda Mintos vadītājs Mārtiņš Šulte, uzsverot, ka tieši MVU ir Latvijas ekonomikas asinsrite, jo aptuveni 80% privātā sektora darbinieku strādā šajos uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Caur savstarpējo aizdevumu platformu Mintos turpmāk tiks finansēti arī Polijā izsniegti aizdevumi

Žanete Hāka, 29.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savstarpējo aizdevumu platformai Mintos ir pievienojies nebanku kredītdevējs Aforti Finance, kas izsniedz aizdevumus maziem un vidējiem uzņēmumiem Polijā, informē Mintos.

Līdz ar to šobrīd caur Mintos platformu tiek finansēti aizdevumi, kurus izsnieguši deviņi nebanku kredītdevēji no Čehijas, Gruzijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas.

Gada laikā caur platformu finansēti kredīti jau vairāk nekā 20 miljonu eiro apmērā, turklāt katru mēnesi būtiski palielinot to apjomu, stāsta savstarpējo aizdevumu platformas Mintos vadītājs Mārtiņš Šulte.

Vidēji viena kredīta summa, ko Aforti Finance izvietos Mintos platformā, būs no 1200 eiro līdz 12 000 eiro, atmaksas termiņš – no 3 līdz 12 mēnešiem. Paredzams, ka vidējā neto gada atdeve būs no 9 līdz 11,5%.

«Savstarpējo aizdevumu platforma Mintos ir viens no straujāk augošajiem finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem reģionā. Sadarbojoties ar Mintos, mēs iegūstam jaunu veidu finanšu piesaistei, kas ļaus izsniegt vairāk aizdevumus maziem un vidējiem uzņēmumiem Polijā,» norāda Aforti Finance vadītājs Klaudiušs Siteks.

Komentāri

Pievienot komentāru