Jaunākais izdevums

Par īpaši nopietniem finanšu tirgus noziegumiem, piemēram, Libor indeksu manipulācijām, dalībvalstu tiesu sistēmās būs turpmāk jāparedz vismaz četri gadi ieslodzījumā.

To paredz jaunā direktīva, ko Eiropas Parlaments pieņēma otrdien, izstrādāta ar mērķi atjaunot uzticēšanos Eiropas Savienības finanšu tirgiem un uzlabot ieguldītāju aizsardzību.

Jaunie tiesību akti paredz stingrākus kriminālsodus, citstarp ieslodzījumu, par nopietniem tirgus izmantošanas gadījumiem, piemēram, nelikumīgu informācijas atklāšanu, darījumiem, kuros ļaunprātīgi izmantota iekšēja informācija, kā arī minēto noziegumu kūdīšanu, atbalstīšanu vai līdzdalību tajos.

Lai nodrošinātu minēto sodu piemērošanu visas ES mērogā, katrai dalībvalstij tās tiesību aktos būs jāparedz prasība tiesnešiem notiesāt maksimālā soda saņēmējus ar ne mazāk kā četriem gadiem cietumā par nopietnākajiem iekšējās informācijas ļaunprātīgas izmantošanas vai tirgus manipulācijas gadījumiem un ne mazāk kā divus gadus par informācijas neatļautu atklāšanu.

«Ar šodienas balsojumu mēs palīdzam visu dalībvalstu tiesu sistēmām stingrāk vērsties pret ļaunprātībām finanšu tirgos. Šis ir pirmais likums, kas pieprasa visā ES paredzēt kriminālsodu par tirgus ļaunprātīgu izmantošanu. Var gadīties, ka nesenais Libor manipulāciju skandāls nebūs pēdējais — apsūdzības par manipulācijām pašlaik izskan arī naftas, gāzes un ārvalstu valūtas maiņas tirgos,» norāda deputāte Arlēne Makkartija, kura atbildīga par Parlamenta nostājas sagatavošanu.

Jaunos tiesību aktus deputāti pieņēma ar 618 balsīm par, 20 - pret un 43 –atturoties.

«Noziedzniekiem, kas iedzīvojas no tirgus manipulācijām vai darījumiem, kuros izmantota iekšējā informācija, nevajadzētu ļaut tikt cauri vienīgi ar administratīvo sodu. Rādot iedzīvotājiem, ka finanšu tirgus noziegumi saņem bargu un taisnīgu sodu, mēs atgūsim sabiedrības uzticēšanos finanšu tirgiem. Jaunie noteikumi arī palīdzēs atbildīgajām iestādēm efektīvāk izmeklēt un tiesāt šādus noziegumus, jo prasa veikt personāla apmācību un nodrošināt pietiekamus resursus, kā arī ļauj paplašināt jurisdikciju, ja tas nepieciešams, lai cīnītos ar pārrobežu noziegumiem,» saka otra par direktīvu atbildīgā EP deputāte Emīne Bozkurta.

Jaunie noteikumi saskaņo nodarījumu definīcijas un par tiem piespriežamos sodus.

Tirgus manipulācijas, par kurām jāpiespriež vismaz četri gadi cietumsoda, ietver darījumus vai rīkojumus, kas sniedz nepareizas vai maldinošas norādes par finanšu instrumenta piedāvājumu, pieprasījumu vai cenu, kā arī nepareizu vai maldinošu ieejas datu sniegšanu ar mērķi manipulēt ar etalonindeksu (piemēram, Londonas starpbanku tirgus likmes (Libor) vai Eiropas starpbanku tirgus likmes (Euribor) aprēķiniem.

Savukārt iekšējās informācijas ļaunprātīgu izmantošana, par ko būs jāsaņem maksimālais sods, ietver tādus darījumus, kuros iekšējo informāciju lieto ar nolūku iepirkt vai pārdot finanšu instrumentus vai arī atcelt vai mainīt rīkojumu.

Dalībvalstis varēs noteikt arī stingrākus kriminālsodus, nekā pieprasīts direktīvā.

Pēc tam, kad ES ministru Padome oficiāli apstiprinās jauno direktīvu, dalībvalstīm būs divu gadu laikā tās prasības jāiestrādā dalībvalstu tiesību aktos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Futbola spēļu sarunāšanas krimināllietā aizturētas trīs personas, tostarp Gavrilovs

LETA, 09.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) sāktajā kriminālprocesā par futbola spēļu sarunāšanu ir aizturētas trīs personas, trešdien notikušajā preses konferencē atklāja VP priekšnieks Ints Ķuzis.

Aģentūra LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka starp aizturētajām personām ir arī bijušais Daugavpils futbola kluba «Dinaburg» prezidents, uz mūžu no Latvijas futbola diskvalificētais Oļegs Gavrilovs, kurš ir apsūdzēts arī citā kriminālprocesā par spēļu sarunāšanu. Šajā kriminālprocesā nākamā tiesas sēde paredzēta Daugavpils tiesā 23.decembrī plkst.10.30.

Ķuzis medijiem norādīja, ka policija vēlējusies, lai galvenajam spēļu sarunāšanas organizatoram tiktu piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, taču tiesa šai personai noteikusi drošības naudu 30 000 eiro apmērā. Ķuzis atzīmēja, ka VP izvērtēs naudas izcelsmi.

Viņš arī atzina, ka lietā iesaistītās personas jau iepriekš bijušas VP redzeslokā par līdzīga rakstura noziegumiem. Ķuzis gan neatklāja nevienas personas identitāti, taču atklāja, ka visi trīs ir Latvijas valstspiederīgie. Tāpat viņš norādīja, ka lietā tiek izmeklētā spēļu rezultātu manipulēšana vairākās oficiālās futbola spēlēs, tostarp Latvijas čempionātā. Noziedzīgā kārtā iegūtās summas vēl tiek skaidrotas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

papildināta - ASV un Lielbritānija sešām bankām piemēro gandrīz sešu miljardu dolāru sodu

LETA, 21.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Lielbritānijas regulatori sešām lielām bankām piemērojusi naudassodus kopumā gandrīz sešu miljardu dolāru apmērā saistībā ar valūtas kursu un starpbanku procentu likmes Libor manipulācijām.

Regulatori norāda, ka šīs bankas interneta tērzētavās vienojušās par procentu likmju noteikšanu, tādējādi apkrāpjot klientus un vienlaikus palielinot savus ienākumus.

Lielbritānijas Barclays un Royal Bank of Scotland (RBS), kā arī ASV JPMorgan Chase un Citicorp atzinušas vainu ASV Tieslietu ministrijas apsūdzībās par slepenu sadarbību, lai veiktu manipulācijas apjomīgajā valūtu tirgū.

Savukārt Šveices UBS atzinusi vainu par Libor manipulācijām, bet ASV Bank of America ASV Federālo rezervju sistēma piemērojusi naudassodu par tirdzniecības pārkāpumiem valūtas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pierasts pie tā, ka, ņemot hipotekāro kredītu, klāt tiek rēķināta kāda termiņa Euribor likme. Tiesa gan, viss ir mainīgs, un manāma vilkme no šīs likmes pāriet uz kaut ko citu.

Proti, regulatori arī Eiropā grib, lai tiktu veidota jauna likmju noteikšanas sistēma, par kuru gan vismaz šobrīd ir visai liela neskaidrība, norāda jomas eksperti.

Tiek paredzēts, ka Euribor un eiro vienas dienas procentu likmes Eonia sistēma ir jāpārveido par kaut ko jaunu jau līdz 2020. gada janvārim – tātad pamatā šā gada laikā. Pašlaik izskatās, ka ticamākais aizstājējs būs Eiropas Centrālās bankas likme Ester (Euro short-term rate), kas tiks ieviesta oktobrī. Tādējādi pēc tam, iespējams, visai strauji visiem būs jāpielāgojas šai jaunajai sistēmai, kas var radīt zināmas problēmas. Šobrīd ir liela neskaidrība, vai visi nepieciešamie soļi tiks izdarīti laikā, lai notiktu gluda un laicīga pāreja. Ja tā nenotiek, kādā brīdī var būt aktuāla neziņa, ko ņemt par atskaites likmi, kas var ietekmēt finanšu plānošanu vai likt pārveidot esošos līgumus. Katrā ziņā esošā sistēma lielā mērā ir saprotama lieta un daudziem pārskatāmā nākotnē piedāvā pieeju paredzamam maksājumu grafikam. Populārākajām starpbanku likmēm piesaistīts milzīgs skaits un apjoms jau esošu finanšu instrumentu, kas kādu pāreju uz kaut ko jaunu padara sarežģītu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ceļš uz citādu Argentīnu

Latvijas Bankas ekonomiste Santa Bērziņa, 05.01.2017

1. attēls. Valdības 10-gadīgo obligāciju peļņas likmes (dzēšanas termiņš 2026. gads)

Avots: Latvijas Banka/Reuters

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti krīzes laikā dzirdētajiem pareģojumiem - Latvija nav kļuvusi par nākamo Argentīnu. Defoltu nomocītā Argentīna vēl tikai tagad sper pirmos soļus ekonomiskās politikas jaunā rāmja izveidošanā un ekonomikas stabilizēšanā, kamēr Latvijā izvēlētā krīzes pārvaldība ļāva atgriezties uz izaugsmes ceļa.

Lai sasniegtu augstāku labklājību, Latvijā vēl ne mazums darāmā. Taču esam citās pozīcijās un varam tikai minēt, – vai Argentīna pēc pārmaiņu dzimšanas ieies mūsu ērā un līdztekus Latvijai varēs turēt jau pilnīgi citu rūpi – kā panākt ekonomikas uzrāvienu.

Argentīnā jau 2015. gada nogalē virmoja gan cerības, gan neticība, ka notiekošās prezidenta vēlēšanas var ienest jaunas vēsmas. Jaunievēlētā prezidenta Maurisio Makri (Mauricio Macri) vadībā, kas nomainīja vairāk nekā desmitgadi pie varas esošos populistus, valstī uzsākts jauns ekonomiskās politikas kurss.

Skaidri definēti mērķi – valdības instruments izaugsmei

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Nodokļu reformas spožums un posts

Gundars Bērziņš, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns, asoc. prof., 27.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmais, kas nāk prātā, domājot par nodokļu reformu, ir vecais teiciens – gribējām kā labāk, bet sanāca kā vienmēr. Tomēr pat eksperti nav vienisprātis – vieni ir par, citi – pret. Kuram viedoklim pieslieties?

Nevienam! Vislabāk ir izstrādāt savu viedokli. To var izdarīt, ikvienu piedāvājumu novērtējot trīs parametros – risinājuma atbilstība izvirzītajiem mērķiem, salīdzinājums ar tiešajiem konkurentiem, kā arī īstermiņa un ilgtermiņa ieguvumu un zaudējumu identificēšana. Ja piedāvātais risinājums, mūsu gadījumā - nodokļu reforma, saņem pozitīvu novērtējumu visos trijos aspektos, var apgalvot, ka tā ir laba. Piedāvāju savu nodokļu reformas analīzi visos trīs parametros.

Uzsākot nodokļu reformas izstrādi, valdība izvirzīja sekojošus mērķus – stiprināt konkurētspēju, mazināt nevienlīdzību un nodrošināt papildus resursus. Manuprāt, kļūda tika pieļauta jau pašā mērķu izvirzīšanas procesā, jo esošās reformas ietvaros nav izvērtēta valsts ekonomikas attīstība un iedzīvotāju labklājības vairošana ilgtermiņā, kas ir jebkuras nodokļu sistēmas nozīmīga sastāvdaļa. Vēl viens aspekts, kas nav ņemts vērā, ir nodokļu sistēmas stabilitātes jautājums. Ja sistēma pastāvīgi tiek mainīta vai koriģēta, tas rada nestabilitātes apziņu gan darba ņēmējos, gan darba devējos un ekonomikā kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru