Finanses

Par Rīgas miesnieka akciju plāno maksāt 17.57 Ls

, 24.02.2009

Jaunākais izdevums

Finanšu un kapitāla tirgus komisija saņēmusi Rīgas miesnieka akcionāra Rakvere Lihakombinaat iesniegumu atļaujas izteikt uzņēmuma obligāto un galīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu saņemšanai.

Kā liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā, vienas akcijas atpirkšanas cena pēc prospektā minētās informācijas ir noteikta 17.57 lati. Akciju atpirkšanas piedāvājumu Rīgas miesnieka akcionāri var pieņemt trīsdesmit dienu laikā, skaitot no nākamās dienas pēc sludinājuma par akciju atpirkšanas piedāvājumu publicēšanas laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Akciju atpirkšanas piedāvājums ir spēkā tikai pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmuma par atļauju izteikt minēto akciju atpirkšanas piedāvājumu pieņemšanas.

Db.lv jau ziņoja, ka Rīgas miesnieks pērn strādājis ar 26.65 miljonu Ls apgrozījumu, liecina kompānijas neauditētais gada pārskats, kas iesniegts NASDAQ OMX Riga biržai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Rīgas miesnieks: visticamāk, cenas produkcijai tiks palielinātas

BNS, 16.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad gaļas pārstrādes uzņēmumam Rīgas miesnieks, visticamāk, būs jāpalielina produkcijas cenas, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service pastāstīja Rīgas miesnieka valdes priekšsēdētājs Juhans Mats (Juhan Matt).

Viņš klāstīja, ka ir pieaugušas izejmateriālu cenas, tostarp gan graudu, kas tiek izmantoti lopbarībā, gan energoresursu cenas. «Ir pieaugusi arī nestabilitāte daudzās pasaules valstī, un turpina pieaugt arī iedzīvotāju skaits. Tas viss rada arī pārtikas produktu cenu pieaugumu pasaulē,» paskaidroja Rīgas miesnieka vadītājs un uzsvēra, ka šie faktori, protams, ietekmē arī Latvijas tirgu, lai arī jārēķinās, ka iedzīvotāju maksātspēja Latvijā praktiski nepieaug un tirgus šeit ir salīdzinoši mazs.

«Taču, ja palūkojamies uz pašreizējo pasaules gaļas tirgu, liellopu gaļas cenas vidēji ir pieaugušas par 9%, vistas – par 17%, cūkgaļa – par 11%,» informēja J. Mats un atzina, ka līdz ar to arī Rīgas miesnieks nevarēs saglabāt pašreizējās produkcijas cenas. «Ja šāda tendence turpinās, mēs nevaram saglabāt cenas pašreizējā līmenī, jo tad tas nozīmē, ka mēs bankrotēsim,» sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un piebilda, ka citas izejas, kā celt cenas, vienkārši nav. «Salīdzinājumam Igaunijā jau tagad mazumtirdzniecības cenas gaļas izstrādājumiem ir par 16% augstākas nekā Latvijā,» minēja J. Mats.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaļas pārstrādes uzņēmuma AS Rīgas miesnieks restrukturizācijas un Jelgavas ražotnes renovēšanas rezultātā radušās 15 jaunas darba vietas, tostarp darbā pieņemti jaunieši, kas atgriezušies no darba Anglijā, renovētās ražotnes atklāšanā pastāstīja uzņēmuma valdes locekle un ražošanas direktore Anita Parole.

Parole sacīja, ka saistībā ar nākotnes plāniem šīm 15 darba vietām nākotnē nākšot klāt jaunas vakances, jo auksti kūpinātās gaļas pārstrādes ēkai plānots renovēt otro stāvu, lai paplašinātu produktu klāstu. Ražošanas direktore pauda prieku, ka starp jaunajiem darbiniekiem ir arī ap 25 gadus veci vietējie jaunieši, kas iepriekš bijuši viesstrādnieki Lielbritānijā.

Gaļas pārstrādes uzņēmuma AS Rīgas miesnieks ražotnes renovēšanā Jelgavā ieguldīti gandrīz četri miljoni latu, šodien, atklājot renovēto ražotni, savā uzrunā pauda "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs Juhans Mats.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Rīgas miesnieks plāno pārdot ražotni un zemesgabalu Rīgā

BNS, 13.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaļas pārstrādes uzņēmums Rīgas miesnieks plāno pārdot uzņēmuma ražotni un zemesgabalu Rīgā, norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Juhans Mats (Juhan Matt). Viņš atzina, ka pirms Jelgavas gaļas kombināta iegādes uzņēmumam bijusi arī izvēles iespēja investēt Rīgas ražotnē.

«Mums bija izvēle – vai nu investēt lielus līdzekļus jau esošajās ēkās, vai celt jaunu rūpnīcu, vai vispār aiziet no šā tirgus, vai arī nopirkt kādu savu konkurentu, kuram ir labas un modernas ražošanas telpas. Mums veicās – mēs atradām Jelgavas gaļas kombinātu,» intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service sacīja Mats.

«Mēs jau varējām arī investēt Rīgas ražotnē, bet ir jāatzīst, ka šīs telpas mums ir par lielu,» teica Rīgas miesnieka pārstāvis un piebilda, ka pašreizējā Rīgas miesnieka ražotne Rīgā tika celta pirms 30–40 gadiem un bija piemērota liela apmēra ražošanai, jo tad uzņēmums strādāja PSRS tirgum. «Tolaik šeit strādāja vairāk nekā trīs tūkstoši cilvēku. Tagad šīs telpas, kā jau teicu, mūsu apmēram ir par lielu, un tās prasa arī pārāk lielus izdevumus, piemēram, par siltumu, elektrību un tā tālāk,» paskaidroja Mats un piemetināja, ka līdz ar to investēt Rīgas ražotnē bija bezjēdzīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Atļauj pilnībā nopirkt Rīgas Miesnieku

, 27.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas Rakvere Lihakombinaat savā īpašumā varēs iegūt 100 % Rīgas miesnieka akcijas, par to samaksājot ap 140.5 tūkstošus latu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija nolēma atļaut Rīgas Miesnieka akcionāram Rakvere Lihakombinaat izteikt akciju atpirkšanas obligāto un arī galīgo piedāvājumu, par Miesnieka akcijām maksājot 17.57 lati par akciju.

Galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums nozīmē, ka mazākuma akcionāriem ir pienākums pārdot savas akcijas piedāvājuma izteicējam. Miesnieka vienas akcijas nominālvērtība ir 10 lati, bet kopējais akciju skaits - 155 920. Saskaņā ar Rīgas biržas informāciju, līdz šim Rakvere Lihakombinaa piederēja 94.87 % Miesnieka akciju. Tādējādi faktiski Somijas uzņēmumam jāatpērk aptuveni 5.13 % jeb ap 7999 akcijas, kopumā samaksājot 140.5 tūkstošu latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apvienojot Rīgas miesnieka un Jelgavas gaļas kombināta ražotnes, darbu zaudējuši aptuveni 100 cilvēku

BNS, 14.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas miesnieka valdes priekšsēdētājs Juhans Mats (Juhan Matt), norādīja, ka Jelgavas gaļas kombināta strādnieki pēc šā uzņēmuma nopirkšanas pagājušajā gadā varēja turpināt darbu kombinātā. «Pirmām kārtām tie strādnieki, kas strādāja Jelgavas gaļas kombinātā pirms mēs nopirkām šo rūpnīcu, varēja turpināt strādāt arī tālāk,» sacīja Mats un informēja, ka tās brīvās darbavietas, kas Jelgavas ražotnē radušās, iesākumā piedāvātas uzņēmuma Rīgas ražotnes strādniekiem.

«Tie, kas vēlējās turpināt darbu, varēja to darīt Jelgavā,» teica Rīgas miesnieka valdes priekšsēdētājs, bet atzina, ka ne visi darbinieki vēlējās katru dienu veikt 50 kilometru ceļu uz Jelgavu. «Bet bija arī tādi, kas šādu iespēju izmantoja un tagad jau tur strādā,» piebilda Mats.

Līdz ar šo biznesa restrukturizāciju darbu zaudēja aptuveni 100 cilvēku, apliecināja Rīgas miesnieka vadītājs un piebilda, ka pašlaik Jelgavas ražotnē brīvu darbavietu nav. «Ir jāsaprot, ka mēs praktiski savienojām divas ražotnes. Līdz ar to tika apvienoti arī dienesti, kas nodarbojās ar pārdošanu un loģistiku, kā arī tika apvienotas citas funkcijas,» klāstīja Mats un paskaidroja, ka šo apvienoto funkciju veikšanai vairs nebija nepieciešams tik daudz darbinieku, līdz ar to daļa zaudēja darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rīgas Miesnieks nonāks pilnībā somu rokās

, 08.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas kompānija Rakvere Lihakombinaat izteikusi piedāvājumu iegādāties pilnībā visas Rīgas Miesnieks akcijas, atsaucoties uz postimees.ee, ziņo BBN.

Db.lv jau ziņoja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija nolēma atļaut Rīgas Miesnieka akcionāram Rakvere Lihakombinaat izteikt akciju atpirkšanas obligāto un arī galīgo piedāvājumu, par vienu Miesnieka akciju maksājot 17.57 Ls. Galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums nozīmē, ka mazākuma akcionāriem ir pienākums pārdot savas akcijas piedāvājuma izteicējam.

Patlaban Rakvere Lihakombinaat jau ir Rīgas Miesnieka lielākais akcionārs, Latvijas uzņēmumā kontrolējot 67% kapitāla daļu, kuras Somijas kompānija iegādājās 1997. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperte: Rīgas miesnieka mērķis ir akciju atpirkšana no mazākuma akcionāriem

Žanete Hāka, DB, 23.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā Rīgas Miesnieka mērķis bija akciju atpirkšana no mazākuma akcionāriem, tad arī aiziešana no biržas ir loģiska, skaidro LHV analītiķe Zane Tiltānova. Līdzīgs bija gadījums, kad no mazākuma akcionāriem akcijas atpirka Laima un Staburadze, atgādina eksperte.

Db.lv jau ziņoja, ka 23. februārī notiks Rīgas miesnieka ārkārtas akcionāru sapulce, kuras darba kārtībā ir iekļauts jautājums par uzņēmuma akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, liecina paziņojums biržā. Tāpēc NASDAQ OMX Riga biržas valde šodien nolēmusi uzņēmumam piemērot uzraudzības statusu.

Biržas noteikumi paredz Uzraudzības statusa piemērošanu gadījumos, kad tuvāko sešu mēnešu laikā emitents plāno veikt darbības, kuru rezultātā akcijas varētu tikt izslēgtas no biržas sarakstiem. Uzraudzības statusa piemērošana nepieciešama, lai piesaistītu tirgus dalībnieku uzmanību.

Rīgas miesnieka akcijas biržas Otrajā sarakstā tika sāktas kotēt šonedēļ, 21. janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas miesnieka akcijas izslēdz no biržas

, 23.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NASDAQ OMX Riga valde pieņēmusi lēmumu izslēgt Rīgas miesnieka akcijas no biržas Otrā saraksta, par pēdējo akciju kotācijas dienu nosakot šodienu, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Biržas valde lēmumu pieņēmusi saskaņā ar biržas noteikumiem Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos, pamatojoties uz Rīgas miesnieka iesniegumu.

Sabiedrības akcionāri ārkārtējā akcionāru sapulcē pieņēma lēmumu aiziet no regulētā tirgus. Tika izteikts galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums, kas noslēdzās 2. aprīlī. Norēķini par atpirkšanas piedāvājuma laikā veiktajiem darījumiem ir veikti. Atpirkšanas piedāvājuma rezultātā Rakvere Lihakombinaat ieguva 100 % Rīgas miesnieka akciju.

Tādējādi sabiedrība ir izpildījusi visas likumā noteiktās prasības, lai varētu aiziet no regulētā tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik augstu var kāpt akciju tirgi

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori, kuru portfeļos ir ieguldījumi akciju tirgos, šogad var justies ļoti apmierināti. Attīstīto valstu akciju tirgi ir snieguši īpaši labu peļņu.

Piemēram, ASV akciju tirgus S&P 500 indeksa vērtība ir pakāpusies šogad par vairāk kā 25%, bet Eiropas uzņēmumu akciju tirgus indeksa STOXX 600 cenas kāpums ir pārsniedzis 15% (pēc Thomson Reuters Datastream informācijas uz 2013.gada 20.novembrī, vērtības ir noapaļotas). Turklāt, S&P 500 indeksa vērtība atrodas vēsturiski augstākajā punktā, pārsniedzot iepriekšējo rekordu, kurš tika sasniegts 2007.gada rudenī. Šī augšupeja bez lielām svārstībām akciju tirgos īstenībā ilgts kopš pagājušā gada vasaras. Kopš 2012.gada jūlija, akciju tirgus cenas gan ASV, gan Eiropā ir pieaugušas par aptuveni 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Liepājas Pētertirgus paviljonā darbu uzsāks jauns konceptstends "Divi naži", kurā varēs iegādāties Latvijas saimniecībās audzētu cūkgaļu ar zaļās karotītes simbolu, informē jaunie uzņēmēji.

Jaunais koncepts veidots tā, lai nodrošinātu individuālu pieeju katram klientam. Šajā stendā būs iespēja gan pēc individuāla pasūtījuma iegādāties nepieciešamos gaļas produktus, gan arī saņemt šefpavāra konsultācijas ēdienu pagatavošanas kultūrā. "Divi naži" idejas autori un īpašnieki ir šefpavārs Dāvis Veilands un pavārs/miesnieks Elviss Sproģis, kuri personīgi katru dienu sagaidīs un apkalpos savus klientus.

Jauno uzņēmēju mērķis ir strādāt, izmantojot sentēvu zināšanas un tradīcijas. Šādi tiks saglabātas gaļas vērtības, un tiks nodrošināta iespēja klientiem piedāvāt augstvērtīgu produktu. Jaunā tirdzniecības vieta atradīsies Liepājas Pētertirgū, jo miesnieki uzskata, ka tā ir pilsētas dvēsele un Pētertirgus ir viens no labākajiem tirgiem Latvijā. Sākotnēji stendā varēs iegādāties tikai cūkgaļu, bet jau tuvākajā laikā arī Latvijā audzētu bioloģisku liellopa gaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir dažādi uzkrāšanas veidi. Viens no tādiem ir ieguldīt līdzekļus uzņēmumu akcijās. Izplatītākais ieguldījuma veids uzņēmumu akcijās ir, pērkot un pārdodot publiski kotētu uzņēmumu akcijas biržā. Latvijā šo ieguldījuma veidu piedāvā Nasdaq Riga.

Šis apskats ir veidots, lai aplūkotu Nasdaq Riga (turpmāk tekstā Rīgas birža) piedāvāto Latvijas publiski kotēto uzņēmumu akciju cenu izmaiņas un veiktu analīzi par cenu svārstībām un iespējamām izmaiņām nākotnē.

Rīgas birža nav atrauta no kopējās pasaules ekonomikas, tādēļ pievienoju S&P 500 indeksu. S&P 500 indekss ietver kompānijas ar lielāko kapacitāti, ko tirgo Amerikas vērtspapīru tirgū. Atļaušos turpmāk tekstā šo indeksu asociēt ar pasaules kopējo akciju cenu indeksu par 2018. gadu un pēdējiem 11 gadiem.

(Avots: tradingview.com)

Ja aplūkojam indeksus 11 gadu garumā, tie ir iepriecinoši. Rīgas biržas izaugsme ir 56%, S&P 500 izaugsme - 76%. Pa vidu šim periodam, ar zemāko punktu 2009. gada martā, bija 2008.-2009. gada pasaules ekonomiskā krīze. Kopš 2009. gada marta zemākā punkta, kopējais indekss pasaulē līdz šā gada vidum, kad tika sasniegts maksimums, izauga par 437%, Latvijā 443%. Izaugsme iespaidīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Saprātīgas gaidas par akciju tirgus ienesīgumu

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja šodien esmu pieņēmis stratēģisku lēmumu veikt ilgtermiņa ieguldījumus akciju tirgū, investējot daļu sava portfeļa, piemērām, augsti diversificētā akciju ieguldījumu fondā, kāds būtu vidējais sagaidāmais ienesīgums gadā, ar kuru varu saprātīgi rēķināties nākamo 10 gadu laikā? Šis nav triviāls jautājums, jo atšķirības pāris procentu punktu apmērā atstātu nozīmīgu ietekmi uz portfeļa gala vērtību termiņa beigās. Piemēram, izvēles cena starp sagaidāmo gada ienesīgumu 8% vai 10% ir papildus 43.5 eiro pēc desmit gadiem uz katriem sākotnēji ieguldītiem 100 eiro.

Lai iegūtu sākotnējo atskaites punktu ilgtermiņa sagaidāmā ienesīguma līmenim, varētu izmantot akciju tirgus vēsturiski sasniegtos ienesīguma rādītājus. Piemēram, ASV lielāko publisko uzņēmumu akciju tirgus indekss S&P 500 kopējais gada ienesīgums iepriekšējo 5 gadu laikā ir sasniedzis 18.4%, iepriekšējo 10 gadu laikā 7.8%, bet 25 gadu laikā 9.8% (skatīt 1. attēlu). Jāatzīst gan, ka šāda vienkārša vēsturisko datu analīze daudz nepalīdz, jo atšķirības dažādu laika periodu ienesīgumos ir ievērojamas.

1. attēls. ASV akciju tirgus indeksa S&P 500 vēsturiskie iepriekšējo periodu ienesīguma un riska rādītāji uz 31/05/2014

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Kā top?: Rīgas miesnieka pelmeņi

Gunta Kursiša, 17.01.2014

Pilsētas pelmeņi ir visvairāk pirktie Rīgas miesnieka pelmeņi, turklāt Jelgavā ražo pelmeņus, kas ar dažādiem zīmoliem nonāk arī Lietuvas un Igaunijas tirgū.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pelmeņu ražošanā tiek ievērota proporcija: 55% mīklas un 45% gaļas. A/s Rīgas miesnieks piekrita Db.lv parādīt, kā tiek ražoti pelmeņi, kādas ir to sastāvdaļas un no kurienes nāk gaļa, kas tajos pildīta. Vairāk uzziniet šīs nedēļas rubrikā Kā top?!

Kā top Rīgas miensieka «Pilsētas pelmeņi», skatieties augstāk galerijā!

No kopējiem Jelgavas ražotnē saražotiem pelmeņiem aptuveni 40% tiek eksportēti un aptuveni 60% nonāk Latvijas tirgū. Latvieši ir lielākie pelmeņu ēdāji Baltijas valstīs, zināja stāstīt Rīgas miesnieka ražošanas vadītājs Prīts Dreimans (Priit Dreimann).

Viņš atzina - latviešu un igauņu gaumes ir diezgan līdzīgas, lai arī igauņi pelmeņus ēd mazliet mazāk, savukārt lietvieši izvēlas nedaudz citādākas garšas. Pēdējā laikā aug arī Igaunijā pārdoto pelmeņu apjomi, saka P. Dreimans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rīgas Miesnieks ražos Jelgavā

Elīna Pankovska, 03.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaļas pārstrādes uzņēmums a/s Rīgas Miesnieks aptuveni gada laikā plāno ražošanu Latvijā pārcelt uz uzņēmuma a/s Jelgavas Gaļas Kombināts telpām, Rīgā atstājot tikai administratīvo un loģistikas centru.

Jāatgādina, ka 2004.gada sākumā Uzņēmumu reģistrā tika reģistrēta ķīla ar nodrošinātā prasījuma maksimālo summu 1,3 milj. Ls, kuras devējs bija Rīgas Miesnieks.

Toreizējais Rīgas Miesnieka valdes priekšsēdētājs Valdis Gailītis tad informēja, ka kredīts ņemts ražotnes rekonstrukcijai un modernizācijai un jauna loģistikas centra izveidei. Kredīta apjoms netika publiskots, bet kā kredīta nodrošinājums tika izmantots uzņēmuma nekustamais īpašums.

Savukārt šobrīd abiem minētajiem uzņēmumiem esot vitāla nepieciešamība pēc reorganizācijas, lai kāpinātu to darbības efektivitāti. Rīgas ražotne esot novecojusi, tai nepieciešami būtiski ieguldījumi, lai ilgtermiņā saglabātu konkurētspējīgu un mūsdienu prasībām atbilstošu ražošanu. Savukārt, Jelgavas ražotne jau šobrīd atbilstot lielākajai daļai gan šodienas, gan nākotnes ražošanas prasību, DB informēja Rīgas Miesnieks valdes priekšsēdētājs Juhans Matts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Repharm" grupas mātesuzņēmums AS "AB City" uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata ieguvusi no 7 174 218 "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veido 50,93% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju skaita, teikts "Olainfarm" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Kopumā "Olainfarm" balsstiesīgo akciju skaits ir 14 085 078.

Paziņojumā biržai teikts, ka "AB Citu" tiešā veidā kontrolē 2 829 349 akcijas jeb 20,09%, bet netiešā veidā - 4 344 869 akcijas jeb 30,84%.

Tostarp "AB City" kontrolē ir 27,89% akciju, "Repharm" meitasuzņēmuma SIA "Farma Fund" kontrolē ir 21,97% akciju, bet "Repharm" meitasuzņēmuma AS "Rīgas farmaceitiskā fabrika" kontrolē ir 1,07% "Olainfarm" akciju.

Jau ziņots, ka 8.novembrī sākas "Repharm" grupas mātesuzņēmuma "AB City" izteiktais zāļu ražotāja "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligātais piedāvājums, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publiskotais paziņojums.

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā ir noteikta 9,26 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

No šodienas Rīgas biržā jauns akciju emitents

Jānis Šķupelis, DB, 21.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šodien Baltijas biržā valdīja negatīvas tendences un visi Baltijas biržu raksturojošie indeksi brauca zemākos līmeņos. Visvairāk – par gandrīz 4 % – saruka Rīgas biržu raksturojošais indekss OMXR. Tikmēr Tallinas un Viļņas biržu indeksi samazinājās attiecīgi par 0.63 un 1.95 %.

Rīgas biržā šodien pirmo reizi tika tirgotas jaunā akciju emitenta – Rīgas miesnieka akcijas. Ar uzņēmuma akcijām tika gan tika veikts tikai viens liels darījums 58.7 tūkst. Ls apjomā (pārliecinoši lielākais apgrozījums trešdien Rīgas biržā). Rīgas miesnieka vienas akcijas cena palika nemainīga – 17.57 Ls.

Otri visvairāk tirgotākie vērtspapīri NASDAQ OMX Riga bija Olainfarm akcijas (tirdziniecības apgrozījums bija 4.68 tūkst. Ls). Uzņēmuma akcijas cena pārdevēju spiediena rezultātā saruka par veseliem 10 %. Ievērojamus akcijas cenas kritumus piedzīvoja arī Latvijas kuģniecības un Grindeka vērtspapīri, kuru cenas saruka attiecīgi par 8.33 un 6.15 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākammēnes notiks Rīgas miesnieka ārkārtas akcionāru sapulce, kuras darba kārtībā ir iekļauts jautājums par uzņēmuma akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, liecina paziņojums biržā. Tāpēc NASDAQ OMX Riga biržas valde šodien nolēmusi uzņēmumam piemērot uzraudzības statusu.

Biržas noteikumi paredz Uzraudzības statusa piemērošanu gadījumos, kad tuvāko sešu mēnešu laikā emitents plāno veikt darbības, kuru rezultātā akcijas varētu tikt izslēgtas no biržas sarakstiem. Uzraudzības statusa piemērošana nepieciešama, lai piesaistītu tirgus dalībnieku uzmanību.

Db.lv jau ziņoja, ka Rīgas miesnieka akcijas biržas Otrajā sarakstā tika sāktas kotēt šonedēļ, 21. janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rīgas miesnieks tiks pārdēvēts par HKScan Latvia

LETA, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties pirms trim gadiem sāktajai reorganizācijai, a/s Rīgas miesnieks ar Somijas māteskompānijas lēmumu turpmāk tiks pārdēvēts par HKScan Latvia. Izmaiņas neietekmēs ne produkcijas zīmolus, ne arī uzņēmuma darbiniekus, informēja uzņēmuma vadītājs Janeks Kalbins.

J. Kalbins norādīja, ka Rīgas miesnieka mātesuzņēmums - Somijas pārtikas rūpniecības koncerns HKScan - paziņojis par divu tai piederošu Igaunijas uzņēmumu apvienošanu. Gaļas pārstrādātājs Rakvere Lihakombinaat un putnu gaļas produkcijas ražotājs Tallegg maijā tiks apvienoti kompānijā HK Estonia.

Reorganizācijas gaitā tiks pārdēvēti arī pārējie HKScan grupā ietilpstošie gaļas pārstrādes uzņēmumi Latvijā un Lietuvā. Līdz ar to Rīgas miesnieks tiks pārsaukts par HKScan Latvia, bet Lietuvas uzņēmums Klaipedos maisto mesos produktai - par HKScan Lietuva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaļas ražotāji pērn audzējuši apgrozījumu, šogad bažas par konkurences saasināšanos

«2014.gads izskatās izaicinošs, ko nosaka galvenokārt situācija ārējos tirgos. No vienas puses, graudu cenas ir samazinājušās, no otras – situācija ar cūkgaļas un cūkgaļas produktu eksporta aizliegumu no ES uz Krieviju var izraisīt konkurences saasināšanos, tādā veidā mazinot tirgus spēlētāju peļņu,» situāciju tirgū komentē a/s Rīgas miesnieks vadītājs Janeks Kalbins.

Viņa viedoklim gan oponē a/s Rēzeknes gaļas kombināts līdz īpašnieks Guntis Piteronoks, sakot, ka termiski apstrādātu gaļas produkciju drīkst vest uz Krieviju un aizliegums nekādā veidā neietekmē Rēzeknes gaļas kombinātu.

Apgrozījums aug

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Rīgas Miesnieks lielveikaliem Prisma piegādā dāņu lēto cūkgaļu

Sandra Dieziņa, 10.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Rīgas Miesnieks lielveikaliem Prisma piegādā salīdzinoši ļoti lētu Dānijas izcelsmes cūkgaļu.

Db novērojumi liecina, ka pirms Lieldienām lielveikalā Prisma, kas atrodas t/c Domina, bija izveidojusies gara rinda pie svaigās gaļas tirdzniecības stenda un pircēji steidza iegādāt lētu cūkgaļas kakla karbonādi. Pēc rūpīgas ieskatīšanās un novietotās cenas 2,19 Ls rakstīts, ka gaļu izplata lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums Latvijā a/s Rīgas Miesnieks, bet tās izcelsmes vieta ir Dānija. Šī lētā Dānijas izcelsmes cūkgaļa tika realizēta arī lielveikalā Prisma t/c Riga Plaza.

Skaidrojot cūkgaļas salīdzinoši mazās cenas iemeslus, Rīgas Miesnieka mārketinga direktore Juliāna Juškēviča sacīja, ka plaukta jeb veikala cenu produktiem nosaka veikals, ņemot vērā savu cenu veidošanas politiku, attīstības stratēģiju un mārketinga plānus. «Latvijā ne vienmēr ir iespējams dabūt nepieciešamo gaļas apjomu, tāpēc lai nodrošinātu savus klientus - veikala ķēdes - ar kvalitatīvu gaļu pēc viņu pieprasījuma, Rīgas Miesnieks iepērk gaļu arī ārpus Latvijas, ar savu vārdu uz iepakojuma apliecinot produkcijas kvalitāti. Mēs izvēlamies tikai tos piegādātājus, kuri ir spējīgi nodrošināt produkciju atbilstošu mūsu augstās kvalitātes prasībām,» skaidro Rīgas Miesnieka pārstāve, piebilstot, ka uz uzņēmuma produkcijas etiķetēm vienmēr norādīta nepieciešamā informācija par produkta izcelsmi un sastāvu. Pašmāju cūkgaļas ražotāji dažādi vērtē šo gadījumu. Viens no ražotājiem, kurš nevēlējās publisko nosaukt savu vārdu, atzina, ka nav saprotama Dānijas izcelsmes cūkgaļas zemā cena, jo jāņem vērā gan pašizmaksa, gan transportēšanas izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādos grimstošajam Cēsu miesniekam – 350 kreditoru pulks; cer piesaistīt investoru parādu restrukturizācijai un uzņēmuma pārdošanai .

2004. gadā dibinātā gaļas pārstrādes uzņēmuma Cēsu miesnieks 40% kreditoru ir zemnieki, bet lielākie kreditori ir Norvik banka un Latvijas Garantiju aģentūra. Tie vienojušies par tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plānu, kura mērķis ir stabilizēt uzņēmuma finanšu situāciju, saglabāt ražošanas jaudu un darba vietas, meklēt jaunus darījumu partnerus, kā arī maksātspējas atgūšanai ilgtermiņā piesaistīt stratēģisko investoru, DB skaidro uzņēmuma pārvaldnieks Viktors Smirnovs. «Ceram uz savu piegādātāju izpratni un pateicamies viņiem par jau izrādīto lojalitāti,» atzīmē V. Smirnovs. Parādu kopsumma ir aptuveni 340 tūkst. eiro. Kā DB atklāja V. Smirnovs, TAP laikā uzņēmums plāno atmaksāt 252 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā lielākā gaļas pārstrādes uzņēmuma Rīgas Miesnieka ražotnes pārcelšanu uz Jelgavu Db aptaujātie nozares eksperti sauc par saprotamu un biznesa interesēm atbilstošu.

Iemesli Rīgas Miesnieka (RM) pārcelšanai no galvaspilsētas un Jelgavu saistīti ar uzņēmuma ilgtermiņa attīstības plāniem. Kompānijas ražotne Rīgā sākotnēji tikusi veidota, lai ražotu produkciju visai Padomju Savienībai, taču šobrīd ražotne ir pārāk liela, veca, energo neefektīva un neparocīga RM ražošanas vajadzībām, skaidro kompānijas valdes priekšsēdētājs Juhans Mats (Juhan Matt). Lai turpinātu efektīvu darbību, bija nepieciešamas pārmaiņas. Viena alternatīva bijusi pārveidot visu esošo RM rūpnīcas teritoriju, tomēr šādā gadījumā būtu nepieciešamas ļoti lielas investīcijas, tāpēc nolemts iegādāties atjaunoto Jelgavas Gaļas kombinātu (JGK) un investēt līdzekļus tajā. Šis lēmums devis iespēju apvienot gan ražošanas procesus, gan zinošākos gaļas pārstrādes speciālistu resursus. Kopējās uzņēmuma iegādes un ražošanas pārcelšanas izmaksas uz Jelgavu, līdz ar investīcijām attīstībā 2010. – 2012.gadā veidos aptuveni 4 miljonus latu. Tagad ražošana pilnībā pārcelta uz Jelgavu un pārcelšanās rezultātā darbinieku skaits sarucis par apmēram 100 cilvēkiem. Ražošanas apjomus RM neplāno samazināt un cerīgi raugās uz iespējām eksportēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināta ar FOTO: HKScan pelmeņu ražošanas līnijā iegulda 300 000 eiro

Dienas Bizness, 21.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražotājs HKScan Latvia pelmeņu ražošanas iekārtā ieguldījis gandrīz 300 tūkstošus eiro, šodien informēja uzņēmuma pārstāvji.

Jaunā iekārta sniedz iespēju palielināt ražošanas apjomus par 50%. Visu zīmolu «Rakvere» un «Rīgas Miesnieks» pelmeņu ražošana notiek tieši Jelgavā, ar tiem apgādājot vietējo tirgu, kā arī eksportējot tos uz Baltijas valstīm. Turklāt nākotnē iecerēts eksporta zonas paplašināt.

Pelmeņi ir populāri Āzijā, Itālijā, Baltijā, norādīja HKScan Latvia prezidents Jari Latvanens (Jari Latvanen), tādēļ uzņēmums izskata eksporta iespējas.

«Pasaulē aizvien straujāku popularitāti gūst kulinārija un šefpavāru radītie ēdieni, un arī mūsu uzņēmums ir sekojis šīm tendencēm, integrējot tās pelmeņu ražošanā,» viņš uzsvēra.

Mēs cenšamies būt tuvu saviem patērētājiem un investēt jaunās tehnoloģijās. Pirms pelmeņu līnijas ieguldījām arī gaļas kūpināšanas tehnoloģijās, uzsver J. Latvanens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Akciju tirgus kapitalizāciju līdz 2027.gadam plānots palielināt līdz 9% no IKP

Db.lv, 16.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju tirgus kapitalizāciju līdz 2027.gadam plānots palielināt no 3% līdz 9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, kuru otrdien pieņēma zināšanai valdība.

Lai novērtētu iespējamo kapitāla tirgus attīstību vidējā termiņā, ir veikts indikatīvs aprēķins par trīs dažādiem scenārijiem. Bāzes scenārijs tiek balstīts uz pieņēmumu, ka 2023.-2027.gadā akciju cenu indekss pieaug gadā par 3,4%, kas atbilst vidējam akciju cenu indeksa pieaugumam pēdējo piecu gadu laikā. Tādējādi, tirgū neienākot jauniem spēlētājiem, akciju tirgus kapitalizācijas līmenis 2027.gadā varētu sasniegt 2,44% no IKP.

Pateicoties iepriekšējos gados aktīvai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, tagad Latvijas Bankas darbībai, vairākas kapitālsabiedrības ir veikušas vai plāno veikt savas gatavības kapitāla tirgum novērtējumu Latvijas Bankas izveidotajā "smilšu kastē", kas pie pozitīva iznākuma varētu rezultēties ar finansējuma piesaisti akciju un obligāciju tirgū. Pie šī scenārija, ja akciju tirgū ienāk vairāki jauni valsts un pašvaldību uzņēmumi, veicot sākotnējo akciju publisko piedāvājumu (IPO), akciju tirgus kapitalizācijas līmenis teorētiski 2027.gadā var sasniegt 5,5% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru