Enerģētika

«Parex Asset Management» naftas tirgus apskats 11.-17. martā: 60 USD/barelu jau tepat aiz stūra

Valters Paiders [email protected], 18.03.2005

Jaunākais izdevums

Parex Asset Management

Aizvadīta vēl viena ļoti sekmīga tirdzniecības nedēļa, kuras laikā naftas cena sasniedza jaunus visu laiku augstākos līmeņus. Ziņas par ASV naftas krājumu apjomiem sagrāva OPEC cerības samazināt melnā zelta cenu, palielinot naftas ieguves apjomus par 500 tūkstošiem barelu dienā. WTI jēlnaftas cena sasniedza 57.50 USD/Bbl atzīmi, bet Brent jēlnaftas cena uzstādīja jaunu rekordu - 56.15 USD/Bbl. Arī benzīna cena beidzot izlauzās no lēnās attīstības dinamikas loka, uzrādot gandrīz 3 USD/Bbl cenas pieaugumu nedēļas laikā.

Piektdien cenu attīstība noritēja straujos tempos. Rīta stundās kontraktu cenas strauji samazinājās, turpinot jau iepriekšējās trešdienas pēcpusdienā iesākto attīstību, ko izraisīja ASV krājumu apjomu dati. Kontraktu cenas vidēji zaudēja 1 dolāru par barelu, līdz atsitās pret mainīgā astoņu dienu vidējās cenas līmeņa. Starptautiskā enerģijas aģentūra palielināja savu prognozi par pasaules naftas pieprasījuma pieaugumu par 290 tūkstošiem barelu dienā, līdz 1.81 miljonam Bbl/dienā, kas nozīmē, ka plānotais naftas patēriņš 2005. gadā sasniegs 84.3 miljonus barelu dienā. Visi kontraktu spektrā nedēļa tika noslēgta ar pozitīviem rezultātiem, atgūstot apmēram 2 USD/Bbl, kas ir trešdienas rīta cenu līmenī.

Pirmdienas rītā cenu dinamika ieņēma mērenu nostāju, un pat izskatījās, ka cenas varētu sāk nedaudz pieaugt… Bet Saūda Arābijas naftas ministrs Ali al-Naimi pārsteidza tirgus dalībniekus, paziņojot, ka atbalsta OPEC ražošanas apjomu palielināšanu par 500 tūkstošiem barelu dienā. Ministra paziņojums nekavējoties izraisīja cenu lejupslīdi par gandrīz dolāru abos Atlantijas okeāna krastos. Tomēr jēlnaftas cena dienas laikā atguvās, kārtējo reizi atbalstoties uz strauji augošo mainīgo astoņu dienu vidējo cenu līmeni. Brent jēlnaftas cena pieauga par pusdolāru, līdz 53.66 USD/Bbl, WTI jēlnaftas cena pakāpās par 54.95 USD/Bbl.

Otrdien, vienu dienu pirms OPEC sanāksmes Irānā tirgus dalībnieki bija nogaidoši. Jēlnaftas cena atkapās pēc tam, kad kļuva zināms, ka OPEC komiteja ir vienojusies rekomendēt Saūda Arābijas ieteikto produkcijas apjomu palielinājumu. Tomēr dienas beigās kontraktu cenas atkal bija sasniegušas pozitīvu teritoriju. WTI jēlnaftas cena dienas laikā pieauga par 0.10 USD/Bbl, Brent jēlnaftas cena pakapās par 0.19 USD/Bbl, bet dīzeļdegvielas cena palielinājās par 11.25 USD/tonnā (jeb par 1.51 dolāru barelā). Arī kurināmā mazuta cena uzrādīja pietiekoši labu kāpumu par 0.67 USD /Bbl, bet benzīna cena saglabājās gandrīz nemainīga, pieaugot par 0.03 USD/Bbl.

Trīsvienības kombinācija – ASV statistikas datu publikācija, OPEC tikšanās un Aprīļa Brent jēlnaftas kontraktu izpildes termiņš – nodrošināja aizraujošu tirdzniecības sesiju. Trešdienas rītā daudzi tirgus dalībnieki atturējās no dalības tirdzniecībā, jo sagaidīja lielas tirgus svārstības ziņu iespaidā. OPEC diezgan ātri vienojās palielināt ražošanas kvotas līdz 1. aprīlim par 500 tūkstošiem Bbl/dienā, līdz 27.5 miljoniem barelu dienā, un rezervēja opciju palielināt produkcijas apjomus par vēl 500 tūkstošiem barelu dienā, ja naftas cenas līdz 1. maijam saglabāsies augstos līmeņos. OPEC paziņojums kontraktu cenas samazināja tikai nedaudz, jo vēl aizvien pastāv bažas par karteļa iespējām apmierināt pieaugošo pieprasījumu gada otrajā pusē. Pēc tam, kad ASV Enerģētikas departaments un Amerikas naftas institūts paziņoja par ASV benzīna krājumu samazināšanos lielākā mērā nekā tika gaidīts, OPEC lēmums tika uzreiz aizmirsts. Benzīna cena uztraucās augšup par 155 centiem galonā, velkot sev līdzi WTI jēlnaftas cenu, kas beidzot aizšāvās garām iepriekšējai virsotnei, līdz 56.60 dolāriem par barelu. Arī Brent jēlnafta neatpalika no tendences, sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi - 54.95 USD/Bbl.

Ceturdien spekulatīvie fondi ar jaunu sparu metās pirkt kontraktus, palielinot cenas vēl vairāk. Trešdienas ļoti labie rezultāti bija iedvesuši optimismu un tirgus dalībnieki saskatīja cenas izaugsmes potenciālu. Aprīļa WTI jēlnaftas kontrakta cena aizsniedzās

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdienas Ministru kabineta sēdē konceptuāli kā variantu atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) informatīvajā ziņojumā iekļauto scenāriju, kas paredz Tetera nama jeb "Stūra mājas" virzīšanu uz atsavināšanu un pārdošanu atklātā izsolē.

Kā informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļā, kultūras ministre Agnese Logina (P) uzsver, ka Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcijas darbība "Stūra mājā" ir KM prioritāte. Viņa atzīmē, ka politiķu dienaskārtībā jautājums par turpmāko "Stūra mājas" izmantošanu ir bijis arī pirms vairākiem gadiem, tomēr konkrēts lēmums netika pieņemts.

"Muzeja ekspozīcija aizņem 8% no kopējās ēkas platības un ir jādara viss, lai pārējā ēkas daļa nepārvēršas par graustu un muzejs turpina darbu. Arī turpmākajos gados KM nodrošinās dotāciju Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcijas darbības nepārtrauktībai," akcentē ministre.

"Stūra māja" ir septiņu stāvu mūra ēka ar veikala telpām pirmajā stāvā, kas celta 1912.gadā pēc arhitekta Aleksandra Vanaga izstrādāta projekta. Laika posmā no 1944.gada līdz 1991.gadam "Stūra mājā" atradās Latvijas PSR Valsts drošības komiteja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nav gatavi tāpat atdot akcijas

Ieva Mārtiņa, Db, 19.12.2008

No kreisās: Danske Capital vecākais analītiķis Anti Partanens, Danske Capital direktors Kustā Aima un Firebird management LLC partneris Aians Hags

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas mazākuma akcionāri vēlas virzīt savu pārstāvi bankas padomē, jo nevēlas pārdot bankas akcijas un it īpaši par santīmiem. Pagājušā nedēļā valstij piederošā (ap 85 %) Parex banka uzrunājusi Parex bankas mazākuma akcionārus, vai tie nevēlas pārdot sev piederošās bankas akcijas.

Lai gan valsts pārstāvji nav oficiāli pateikuši, kāds ir iemesls šādam piedāvājumam, publiskā telpā ir izskanējis, ka 100 % Parex bankas valsts īpašumā ir nosacījums, lai Latvija varētu dabūt starptautiskos finansējumus, tostarp no Zviedrijas. Savus piedāvājumus par nosacījumiem pārdot Parex bankas akcijas svētdien gan bankai, gan Finanšu ministrijai nosūtījuši lielie mazākuma akcionāri - ārvalstu fondi: East Capital, Danske Capital Finland, Amber Trust un Firebird Management, kas ir vieni no lielākajiem investoriem Baltijas valstīs. Tomēr atbildi ārvalstu fondi nav saņēmuši ne no viena adresāta. Uzņēmējiem arī nav izdevies sazināties ar atbildīgajām amatpersonām. "Mūs biedē, ka tā vietā, lai valdība konstruktīvi un pa tiešo runātu par šīm akcijām, daži valdības pārstāvji komentē situāciju presē, ka ja ar akcionāriem nepanāks vienošanos, tad akcijas atņems, nacionalizēs. Protams, ir valdībā daudz diskusiju, bankā, ar kreditoriem, un mēs saprotam, ka laikam valdībai ir ar ko nodarboties, bet mēs sagaidām, lai nebūtu tādu paziņojumu presē [par to, ka var atņemt akcijas]," Db skaidroja Parex bankas 4.2 % akciju īpašnieces East Capital partneris Aivars Abramovičus (Aivaras Abromavicius).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Parex Asset Management - izplata fondus sadarbībā ar HSBC

, 19.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management (PAM) ir pirmā aktīvu pārvaldes kompānija no Baltijas valstīm, kas uzsākusi izplatīt savus investīciju fondus klientiem visā pasaulē, izmantojot HSBC Vācijas globālo fondu tirdzniecības platformu. Līdz ar to Parex Asset Management pārvaldītie fondi tiks piedāvāti plašākam investoru klāstam un būs pieejami globālās HSBC platformas klientiem visā pasaulē. HSBC ir viena no lielākajām finanšu un bankas pakalpojumu institūcijām pasaulē un tā ir pārstāvēta 82 valstīs.

Savukārt Parex Asset Management saviem klientiem varēs piedāvāt vairāk kā 11 000 globālo investīciju fondu, kas tiek tirgoti ar HSBC platformas starpniecību, kas ievērojami paplašinās investīciju iespējas un veicinās PAM investīciju pakalpojumu spektra attīstību.

Daniels Brukners (Daniel Brückner), HSBC Securities Services (Vācija), sacīja: “Minētais līgums starp HSBC un Parex Asset Management pierāda, ka mūsu piedāvātais pakalpojums saistībā ar investīciju fondu tirdzniecības organizēšanu ir ļoti veiksmīgs, un iespējams Eiropā tam nav līdzvērtīgu. Mums ir liels prieks, ka varam pievienot Parex fondus mūsu platformas produktu klāstam.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pasaules tirgū pirmdien pieaugušas par vairāk nekā 5% saistībā ar Saūda Arābijas, Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) un Kuveitas lēmumu samazināt naftas ieguvi.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pieaugusi par 5,1% līdz 79,58 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena kāpusi par 5,2% līdz 84,02 dolāriem par barelu.

Saūda Arābija, AAE un Kuveita svētdien paziņoja, ka naftas ieguve tiks samazināta kopumā par 772 000 barelu dienā. Tai skaitā Saūda Arābija apņēmusies samazināt naftas ieguvi par 500 000 barelu dienā.

Ierobežojums būs spēkā no maija līdz gada beigām.

Arī Irāka paziņojusi par naftas ieguves samazināšanu par 211 000 barelu dienā no 1.maija līdz gada beigām un Alžīrija nolēmusi samazināt naftas ieguvi par 48 000 barelu dienā.

Samazinājumi seko naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) lēmumam oktobrī samazināt naftas ieguvi par diviem miljoniem barelu dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Kurp virzās naftas cenas?

Latvijas Bankas ekonomiste Krista Kalnbērziņa, 29.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenu straujās pārmaiņas pēdējo desmit gadu laikā esam jau pieredzējuši vairākas reizes.

2009. gadā naftas cenas, reaģējot uz globālo finanšu krīzi, saruka no gandrīz 140 līdz 40 ASV dolāriem barelā, lai atkal atgrieztos līdz 120 ASV dolāriem jau 2011. gadā. Šobrīd naftas cenas turpina būt ļoti zemā līmenī. 2014. gada otrajā pusē cenas saruka par 70%, sasniedzot zemāko punktu jeb 29 ASV dolārus barelā, kopš tā laika naftas cenu līmenis bijis zems.

Šobrīd naftas cenu līmenis ir nedaudz kāpis, tomēr tas turpina svārstīties tuvu 40-50 ASV dolāru līmenim un neuzrāda noturīgu kāpuma tendenci. Īsumā rakstā stāstīšu par to, kas šo naftas kritumu noteicis un kā zemais naftas cenu līmenis ir ietekmējis globālo izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 15.-21. jūnijā

Valters Paiders [email protected], 22.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Pēdējās viesuļvētras naftas ieguves un pārstrādes procesos pārāk jūtamus traucējumus nav radījušas. Papildus tam, pieaugošais skepticisms par naftas patēriņa pieauguma tempiem ASV un Ķīnā šī gada otrajā pusē nospieda jēlnaftas kontraktu cenas uz leju par 2 USD/Bbl. Neskatoties uz to, mēs joprojām uzskatam, ka naftas cenas samazināšanās risks ir neliels un sagaidām, ka WTI jēlnaftas cenas koridors tuvākajās dienās būs 56-60 USD/Bbl.

Piektdien naftas un naftas produktu kontraktu cenas palielinājās, jo tirgus dalībnieki atgriezās tirgū pēc cenu samazinājuma, saistībā ar to, ka viesuļvētra Emīlija neradīja draudus ASV naftas infrastruktūrai. Cenu kāpumam palīdzēja arī īso pozīciju pievēršana pirms brīvdienām. Tomēr tehnisku faktoru ietekmē – 5,8 un 13 dienu vidējie mainīgie pretestības līmeņi izrādījās spēcīgi un cenas pieauga tikai nedaudz. Brent jēlnaftas cena pakāpās par 0.65 USD/Bbl, līdz 57.61 USD/Bbl, bet WTI jēlnaftas cena palielinājās par 0.29 USD/Bbl, līdz 58.09 USD/Bbl. Arī destilātu cenas pieauga: dīzeļdegvielai par 7.5 USD/tonnā un kurināmajai degvielai par 0.52 centiem galonā. Tomēr benzīna cena samazinājās par 0.52 centiem galonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brent naftas cenu pēdējā laikā uz leju velk pesimistiskais skats uz pasaules ekonomiku. ASV naftas krājumi turpina kristies, bet Ķīnas krājumi ir sezonāli zemā līmenī. Tikmēr strauji tuvojas ES finanšu pakalpojumu aizliegums Krievijas jūras naftas pārvadāšanai 5. decembrī.

Pastāv risks, ka tiks traucēta Krievijas naftas plūsma līdz 3,2 milj. barelu apjomā. Pagaidām decembrim ir rezervēts ļoti maz Krievijas naftas kravu un sāk pieaugt ne-Krievijas naftas prēmijas.

Pagājušās nedēļas pirmajā pusē Brent naftas cena pieauga līdz ar plašu riska noskaņojuma pieaugumu, taču nedēļas beigās cenas samazinājās. Brent slēgšanas cena piektdien bija 95,77 USD. Šorīt tā atkāpās par 1.3% līdz USD 94.5 USD kopsolī ar Ķīnas akciju un industriālo metālu cenu samazināšanos.

Brent naftas tirdzniecība šajās dienās varētu atspoguļot plaša mēroga riska apetītes samazināšanos, kas pēc laika atkal atgriezīsies, dzenot cenas uz augšu. Naftas tirgus pamatā ir saspringts. ASV krājumi turpina rukt, kas apstiprina globālā deficīta priekšnosacījumu. Priekšā mums ir ES sankcijas attiecībā uz jūru piegādājamo Krievijas naftu un naftas produktiem, kas stāsies spēkā attiecīgi 5. decembrī un 5. februārī. Tāpat drīzumā jānoslēdzas ASV SPR (Strategic Petroleum Reserves) nonākšana tirgū, kas ir radījis nedaudz maldīgu priekšstatu par patieso situāciju tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Feiferis: Parex bankai vajadzēs vēl vismaz 200 miljonus

Andrejs Vaivars, Db, 13.11.2008

Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētājs un Parex bankas prezidents Inesis Feiferis

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu Parex bankas darbu, no Valsts Kases bez jau iepludinātajiem 200 miljoniem latu, vajadzēs vēl vismaz tikpat lielu naudas summu.

Tā intervijā Db atzīst Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētājs, kā arī Parex bankas prezidents Inesis Feiferis.

Kādu jūs redzat savu galveno uzdevumu, kļūstot par šīs bankas prezidentu?

Ir vairāki svarīgi jautājumi. Pirmkārt ir runa par darbu ar klientiem. Kaut kādā veidā ir jānomierina klienti — neviens šeit negatavojas taisīt revolūciju, mēs turpināsim strādāt, nodrošinot nepieciešamās operācijas. Protams, viss tiks darīts likumdošanas robežās — neko nelikumīgu mēs nedarīsim. Otrkārt, ir skaidrs, ka Parex bankas darbinieki ir nervozi, satraukti. Viņus ir jānomierina, jāpanāk viņu konsolidēta darbība. Arī šajā jomā nekādas revolūcijas nebūs, bet loģiski viss būs atkarīgs no tā, cik lielā mērā katrs no viņiem būs gatavs sevi veltīt darbam, lai šo banku sakārtotu, lai situāciju uzlabotu. Treškārt, ir jāsakārto finanšu jautājumi, kas saistīti ar valsts atbalsta sniegšanu, kā arī iekšējo resursu efektīvu izlietojumu. Runa ir arī par spēcīgu kontroli, samazinot visus tos izdevumus, ko vien var samazināt. Tas ir jautājums, kuru risinām kopā ar Finanšu ministriju, ar centrālo banku, ar Valsts Kasi un FKTK. Šajā spēlē ir iesaistījies arī premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Parex Asset Management» naftas tirgus apskats 15.-21. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 22.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex bankas izejvielu tirdzniecības vadītāja

Pagājušajā nedēļā naftas cenas zaudēja vienotu virzienu un, iestājās stāvoklis, ko var saukt par salīdzinošu stabilitāti. Uz citu dienu fona izcēlās otrdiena, kad cenas strauji kāpa, jo komerciālie tirgus dalībnieki pievēra savas īsās pozīcijas, kas iepriekšējās divās nedēļās bija vērtas vaļā saistībā ar ziņojumiem par pieaugošo naftas piedāvājumu un pieprasījuma atslābumu. Ļoti iespējams, ka īstermiņā cenas varētu turpināt sarukt, bet jāatceras par ļoti spēcīgo atbalsta līmeni WTI jēlnaftai nedaudz virs 50 USD/Bbl.

Piektdien visā kontraktu spektrā bija vērojama cenu lejupslīde, turpinot jau iepriekšējās nedēļās iesākto tendenci. Jēlnaftas cena zaudēja vairāk nekā 0.60 USD/Bbl abās Atlantijas okeāna pusēs. WTI jēlnaftas maija kontrakta cena dienu noslēdza pie 50.49 USD/Bbl atzīmes, bet Brent jēlnaftas jūnija kontrakta cena apstājās pie 51.61 USD/Bbl. Naftas produktu kontraktu cenas sekoja jēlnaftas cenu piemēram.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus investoriem pandēmijas ekonomisko satricinājumu glāzi pēdējās nedēļās drīzāk redzot kā puspilnu, preču biržās visai strauji palielinājusies arī vairāku pasaulē visplašāk izmantoto izejvielu vērtība.

Šajā ziņā uz pārējo fona jāizceļ nafta. Piemēram, šī tirgus etalona - Ziemeļjūras jēlnaftas "Brent" - nākamā mēneša piegāžu līgumu vērtība kopš saviem pagājušā mēneša zemākajiem punktiem pat vairāk nekā dubultojusies un šonedēļ pārsniegusi 36 ASV dolāru atzīmi par barelu.

Pie 34 ASV dolāru par barelu atzīmes šo otrdien atradās arī otra šī tirgus etalona – ASV vieglās jēlnaftas ("West Texas Intermediate" jeb WTI) – vērtība. Vēl pagājušajā mēnesī uz brīdi bija vērojama ārkārtīgi dīvaina situācija, kad šīs markas naftas cena paviesojās negatīvā teritorijā. Esot aktuāliem pieņēmumiem, ka visas melnā zelta glabātuves drīz būs pilnas, uz mirkli daži tirgoņi bija gatavi samaksāt, lai tikai kāds pretī paņemtu to uzpirkto naftu un tās mucu kalni neparādītos, piemēram, pie to mājas sliekšņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad naftas tirgū turpinājās amerikāņu cenu kalniņi. Gada pirmajā pusē šī resursa cena palielinājās, ko galvenokārt noteica OPEC+ valstu apņēmība pieturēties pie melnā zelta ieguves kvotu samazināšanas politikas.

Tāpat naftas vērtībai pieaugt palīdzēja, piemēram, haoss Venecuēlā, kas lielā mērā no vienādojuma izslēdza šīs valsts naftas piegādes.

Gada vidējā daļā gan naftas cena samazinājās, kam palīdzēja pesimistiskāki spriedumi par tirdzniecības karu ietekmi uz pasaules ekonomiku un pat zināmas nozīmīgāko tautsaimniecību recesijas gaidas. Savukārt šā gada beigās, tirgus dalībnieku omai uzlabojoties un OPEC+ paziņojot par papildu savu oficiālo melnā zelta ieguves kvotu samazināšanu, naftas cena atkal ir palēkusies. Rezultātā 20. decembrī šī tirgus etalona - Brent jēlnaftas - cena Londonas preču biržā dzīvojās ap 66,4 ASV dolāru par barelu atzīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apvienojas Parex Asset Management un Parex Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība

Ieva Mārtiņa [email protected], 02.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistrs 30.novembrī reģistrējis Parex Asset Management IPAS, pabeidzot Parex Asset Management un Parex Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība apvienošanas procesu. Parex Asset Management IPAS ir ieguldījumu sabiedrība, kas turpinās pārvaldīt Parex ieguldījumu fondus, pensiju sistēmas 2. un 3. līmeņa Parex pensiju plānus, individuālus klientu portfeļus, kā arī sniegs ieguldījumu konsultācijas. Ar aktīvu apjomu pārvaldīšanā virs USD 1 mljrd., Parex Asset Management joprojām ir lielākā līdzekļu pārvaldīšanas kompānija Baltijā. Parex Asset Management meitas kompānijas darbojas Lietuvā, Ukrainā un Krievijā. Kopumā Parex Asset Management un tās meitas kompānijas pārvalda 8 atvērtus un 2 slēgtus fondus Latvijā, Lietuvā un Ukrainā ar kopējiem aktīviem virs USD 70 milj. Parex Asset Management klientu vidū ir vietējas un ārvalstu fiziskas un juridiskās personas, apdrošināšanas kompānijas, bankas, ieguldījumu fondi un nodibinājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex pārņemšana notikusi nevis valsts, bet Valērija Kargina un Viktora Krasovicka interesēs, atsaucoties uz Valsts kontroles revīziju, informēja TV3 raidījums Nekā personīga. Kontrole arī secinājusi, ka šobrīd pastāv neefektīvas līdzekļu izmantošanas risks, algojot pašreizējo Parex vadību un viņu konsultantus.

Valsts kontrole (VK) ir pabeigusi pirmo apjomīgo pētījumu par to, kā notika Parex pārņemšana. Tas apstiprinot, ka lielākie ieguvēji no bankas pārņemšanas ir tās bijušie īpašnieki, nevis Latvijas valsts. Un daudz kas no bankas pārņemšanas procesa ticis noslēpts.

2008. gada 31. augusts. Šajā dienā vairs nevar noslēpt, ka Parex ir nopietnas problēmas - no bankas strauji aizplūst nauda. Par to būtu jāsāk uztraukties Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) un Latvijas Bankai. Taču viss ir diezgan mierīgi un nekādi lēmumi neseko. Tikmēr finanšu pasaulē viss notiek daudz straujāk - banku krīze piemeklē ASV un Islandi. Tās atskaņas jūtamas Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex bankas naftas tirgus apskats 20.-26. maijā

Valters Paiders [email protected], 27.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex bankas izejvielu tirdzniecības vadītāja

WTI jēlnaftas kontrakta cena nedēļas laikā pieauga par gandrīz 3 USD/Bbl, līdz 51.70 USD/ Bbl. Kā jau tika sagaidīts, naftas pārstrādes rūpnīcu jaudu palielinājums un importētas naftas apjomu samazinājums rezultējās ASV jēlnaftas krājumu kritumā par 1.6 miljoniem barelu. Mūsu ilgtermiņa viedokli par naftas cenu kāpumu, atbalsta arī ekonomikas indikatori, kuri norāda uz veselīgu naftas pieprasījumu pasaules tirgos šā gada otrajā ceturksnī.

WTI jēlnaftas jūnija kontrakta termiņa beigas piektdien radīja diezgan volatīlu gaisotni. No rīta puses cena pieauga par 50 centiem, lai dienas beigās atkristu atpakaļ līdz 46.80 USD/Bbl. Neskatoties uz WTI jēlnaftas cenu svārstībām, IPE dīzeļdegvielas un Brent jēlnaftas kontraktu cenas dienu noslēdza augstāk. NYMEX benzīna cena saruka visvairāk, noslīdot par 1.73 centiem galonā. Tas saistīts ar ASV benzīna krājumu pieaugumu iepriekšējā nedēļā, neskatoties uz BP pārstrādes rūpnīcas aizvēršanu Teksasas pilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex kreditē bankrotējošu uzņēmumu

Lāsma Vaivare, Db, 09.01.2009

Krievijas uzņēmēja Grigorija Rabinoviča (attēlā) pārstāvētais luksus preču veikalu īpašnieks Global Fashion Group, pirms tika atzīts par maksātnespējīgu, devis komercķīlu Parex bankai.

Foto: Ritvars Skuja, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad valsts iepludina naudu Parex bankā, tā kreditē uzņēmumu, kas teju tūlīt pēc kredītķīlas reģistrēšanas atzīts par maksātnespējīgu. Pērnā gada 18. decembrī Komercķīlu reģistrā reģistrēta ķīla, ko Parex bankai devusi SIA Global Fashion Group, kas plašāk pazīstams kā pērnpavasar lidostas Rīga teritorijā atklātā modes preču tirdzniecības centra City Fashion Outlet un veikalu Palazzo Italia un Ermenegildo Zegna īpašnieks. Dažas dienas vēlāk - 23. decembrī - tiesa šo uzņēmumu atzinusi par maksātnespējīgu.

Krievijas uzņēmēja Grigorija Rabinoviča (attēlā) pārstāvētais luksus preču veikalu īpašnieks Global Fashion Group, pirms tika atzīts par maksātnespējīgu, devis komercķīlu Parex bankai."Nē" jauniem kredītiem

Kopš novembrī atklātībā nonāca ziņas par Parex bankas nopietnajām finansiālajām problēmām, kuru dēļ valdība spēra precedenta soli, pārņemot banku valsts īpašumā, reģistrēts ļoti mazs skaits ķīlu, kur kā ņēmējs vai devējs figurē šīs bankas nosaukums, Db secināja, pētot Komercķīlu reģistra datus. Finansiāli ietilpīgākās ir ķīlas, kuras Parex banka devusi depozītam no Valsts kases - kā Db jau ziņoja (5.01.2009.), līdz šim finanšu iestādes darbības stabilizēšanai valsts jau ir ieguldījusi 674 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums negatīvs

LETA, 02.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums septembra beigās gada laikā bija negatīvs, liecina manapensija.lv publiskotā informācija.

Tostarp aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, ienesīgums 2020.gada septembra beigās bija no -17,33% līdz 3,17%, bet aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, ienesīgums bija no -1,56% līdz 5,63%. Vienlaikus sabalansēto ieguldījumu plānu ienesīgums gada laikā bija no -10,15% līdz 0,46%, bet konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums bija no -4,88% līdz 1,54%.

No deviņiem aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, negatīvs ienesīgums bija sešiem plāniem, tostarp lielāko negatīvo ienesīgumu gada laikā uzrāda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "PNB Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Gauja", kura ienesīgums bija -17,33%. Seko "SEB Investment Management" pārvaldītie pensiju plāni "SEB Eiropas plāns" un "SEB aktīvais plāns", kuru ienesīgums bija attiecīgi -1,87% un -0,78%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Naftas cenu ietekme uz Latvijas patēriņa cenām

Latvijas Bankas ekonomisti Oļegs Krasnopjorovs un Andrejs Bessonovs, 09.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenai pieaugot par 10%, patēriņa cenu līmenis Latvijā vidējā termiņā palielinās par 0.6%, liecina pētījuma rezultāti. (Raksts balstīts uz Latvijas Bankas ekspertu veikta pētījuma, kas pilnā apjomā tiks publicēts vēlāk.)

Pēdējo mēnešu laikā tirgus vairākas reizes pārskatīja naftas cenu prognozes uz leju. Investoru bažas noteica gan lēnāks globālās ekonomikas attīstības temps (kas nozīmē arī mazāku pieprasījumu pēc naftas produktiem), gan arvien pieaugošā naftas ieguve ASV. Šķita, ka situācija būtiski mainījās 14. septembrī, kad uzbrukumā cieta vairāki Saūda Arābijas naftas rūpniecības objekti, tajā skaitā pasaules lielākā naftas pārstrādes rūpnīca Abkaikā. Jau pirmajās stundās pēc biržas atvēršanas tas noteica naftas cenas kāpumu par vairāk nekā 10%.

Trīs nedēļu laikā pēc uzbrukuma naftas cena atgriezās iepriekšējā līmenī. Saūda Arābijai atjaunojot naftas ieguves apjomu ātrāk, nekā to gaidīja investori. Tomēr šīs gadījums uzskatāmi parāda, cik svārstīga var būt naftas cena. Ja naftas cenas kāpums izrādītos noturīgs, cik lielā mērā tas ietekmētu patēriņa cenu dinamiku Latvijā? Kādu produktu un pakalpojumu cenas visvairāk reaģē uz naftas cenas svārstībām? Caur kādiem kanāliem un cik ātri naftas cenu dinamika izpaužas Latvijas patēriņu cenās? Vairāk par to – šajā rakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 12.-18. augustā

Valters Paiders [email protected], 22.08.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Piektdien naftas cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi, un tad sākās vispārēja peļņas fiksācija. Tās rezultātā jēlnaftas cenas saruka par 7% - WTI jēlnaftas kontrakta vērtība samazinājās no 67.10 USD/Bbl līdz 62.25 USD/Bbl. Mēs sagaidām, ka īstermiņā naftas cena saglabāsies virs 60 USD/Bbl atzīmes, jo tirgus fundamentālie rādītāji joprojām runā par labu augstām naftas cenām, ņemot vērā pasaules naftas patēriņa tempus, kapacitātes ierobežojumus naftas pārstrādes rūpnīcas un pastāvīgu stresu uz ģeopolitiskās skatuves.

Piektdien benzīna cenas bija pakāpušās virs 2 USD/galonā atzīmes, jo tirgus dalībnieku noskaņojums ir diezgan pesimistisks saistībā ar ASV naftas pārstrādes rūpnīcu kapacitāti. Pirmdien, kad iepriekšējās nedēļās slēgtās naftas rūpnīcas pamazām atsāka darbu, benzīna cenas sāka slīdēt lejup. Cenu kustību uz leju sekmēja arī spekulatīvo fondu aktivitātes, fiksējot peļņu. Otrdien kārtējās ziņas par problēmām naftas pārstrādes rūpnīcās stiprināja benzīna cenu, kamēr pārējo naftas un naftas produktu kontraktu cenas turpināja samazināties, nogaidot ziņojumu par ASV naftas krājumu rezervēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka attīsta jauniešu produktu konceptus un sāk lielo spēli - Parex Play

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākoties jaunajam mācību gadam, Parex banka ievieš īpaši jauniešu auditorijai izveidotu produktu līniju ar zīmolu Parex Play, tādējādi radot interaktīvu vidi www.parexplay.lv ar šai auditorijai pievilcīgu finanšu pakalpojumu piedāvājumu. Ieviešot Parex Play banka pamatojas uz popularitāti, ko bankas produkti ir ieguvuši jauniešu vidū pēdējā gada laikā.

Parex Play apvieno tādus produktus kā ISIC maksājumu karti, studentu un studējošā kredītu, MasterCard un American Express BLUE kredītkarti, pensiju sistēmas 2.līmeņa ieguldījumu plānus un naudas uzkrāšanu Maxi kontā. "Atšķirībā no citām bankām mūsu jauniešu produktu līnija orientēta uz cilvēkiem vecumā līdz 35 gadiem, tādēļ esam pievienojuši produktu klāstam arī naudas uzkrāšanas produktus. Mēs vēlamies aicināt jauniešus plānot savas finanses un domāt par saviem uzkrājumiem jau šodien," par Parex Play produktiem stāsta Parex bankas viceprezidents Guntis Beļavskis.

Līdz ar jaunā zīmola Parex Play izveidi, Parex banka plāno aktīvāk pievērsties jauniešu auditorijas uzrunāšanai, tādējādi palielinot savu tirgus daļu jauniešu produktu segmentā. Tā, piemēram, studentu kredīta iegūšanu nereti sarežģī galvotāju nepieciešamība. Parex banka ir atvieglojusi šo procedūru strādājošajiem studentiem, kuru ienākumi pārsniedz 200 latus mēnesī - šiem studentiem galvotājs nav nepieciešams. Studiju kredīta summa, ko piedāvā Parex banka, sasniedz 10 000 latu visam studiju periodam. Paralēli tam studenti var saņemt arī studējošā kredītu 150 latu apmērā mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vairākus gadus cenšas pierādīt nelikumības Parex

Lelde Petrāne, Voldemārs Oliņš, biznesa portāls Db.lv, 31.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv rīcībā nonākusi sarakste un audio ieraksti, kas rāda bijušā Parex bankas darbinieka Džona Kristmasa (John Christmas) nesekmīgos mēģinājumus vairāku gadu laikā pierādīt Parex bankā it kā notikušas nelikumības. Jāpiezīmē, ka viņa sūdzības FKTK un VID ir pārbaudījis un nav konstatējis pārkāpumus. Savukārt Kristmasa kungs jūtas apdraudēts, pametis Latviju un turpina mēģināt pierādīt savu taisnību ārvalstu institūcijās.

Kā norāda Džons Kristmass, viņš ir sācis strādāt Parex bankā 2002. gada maijā. 2004. gada vasarā viņa rīcībā esot nonākusi informācija par krāpnieciskiem darījumiem, par ko viņš slepeni esot informējis vairākas finanšu iestādes uzraugošas institūcijas. Savukārt 2004. gada oktobrī viņš esot atlaists no darba, kā iemeslu minot sliktas latviešu valodas zināšanas.

Džons Kristmass Db.lv arī piegādāja audio ierakstus, kuros, iespējams, norisinās viņa saruna ar bijušo Parex Asset Management vadītāju Guntaru Vītolu, kuru laikā tiek mēģināts panākt izlīgumu. Db.lv mēģināja sazināties ar Guntaru Vītolu, lai iegūtu papildus informāciju, tomēr visi mēģinājumi bija neveiksmīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 8.-14. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 15.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Naftas cenu straujo nepastāvību ietekmē viesuļvētru sezonas laika apstākļu prognozes. Kopumā WTI jēlnaftas kontrakta cena saruka par 3 USD/Bbl pēc tam, kad viesuļvētras Dennis radītās briesmas bija garām un neskaidrības par viesuļvētras Emīlija trajektoriju bija novērstas. Mēs saglabājam savu pozitīvo vidēja termiņa skatījumu uz cenu pieaugumu, bet sagaidām, ka cenu nepastāvīgums saglabāsies.

Piektdien naftas cenu līmenis saruka, galvenokārt, tāpēc, ka tika veikta peļņas fiksācija pirms nedēļas nogales brīvdienām. Neskatoties uz to, visu kontraktu cenas nedēļu noslēdza ar pozitīviem rezultātiem. WTI jēlnaftas cena noslīdēja par 1.10 USD/Bbl, līdz 59.63 USD/Bbl. Brent jēlnaftas kontrakta cena samazinājās par gandrīz tikpat daudz, līdz 58.20 USD/Bbl. Kurināmās degvielas un benzīna cenas samazinājās attiecīgi par 5.68 un 4.22 centiem galonā. Tikai dīzeļdegvielas cena pieauga par 3.75 USD/tonnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 1.-7. jūlijā

Valters Paiders [email protected], 08.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management

Līdz ar Atlantijas viesuļvētras sezonas sākšanos naftas cena šajā nedēļā šāvās augšup, sasniedzot jaunus rekordlīmeņus. Tomēr ceturtdien ACCESS elektroniskās tirdzniecības sistēmā sasniegusi vēsturiski augstāko līmeni 62.10 USD/Bbl, Londonas teroraktu iespaidā naftas cena strauji vēlās lejup, dažu minūšu laikā pazaudējot 5 USD/Bbl. Sagaidāms, ka tuvākajā nākotnē tirgū saglabāsies visai augsta volatilitāte.

Piektdien īso pozīciju slēgšana pirms garajām ASV Neatkarības dienas brīvdienām veicināja jēlnaftas cenas atgriešanos augstajos līmeņos. Neskatoties uz visai zemo apgrozījumu, WTI kontrakta cena uzrāpās atpakaļ uz līmeņiem, kur tā atradās pirms tika publicēti pēdējie ASV Enerģētikas departamenta dati. Dienas laikā WTI kontrakta cena pieauga par iespaidīgiem 2.25 USD/Bbl, līdz 58.75 USD/Bbl, savukārt Brent jēlnaftas cena uzkāpa par 2 USD/Bbl, līdz 57.54 USD/Bbl. Naftas produktu cenu pieaugums bija vēl iespaidīgāks. Kurināmās degvielas augusta kontrakta cena palielinājās par 7.5 centiem galonā (3.15 USD/Bbl), līdz 171.11 centiem galonā, kamēr IPE dīzeļdegvielas jūlija kontrakta cena uzkāpa par 15.25 USD/tonnā (2.05 USD/Bbl), līdz 540.50 USD/tonnā. Gaidāmais benzīna patēriņš garajās svētku brīvdienās, kad izbraukumos varētu doties rekordliels ASV iedzīvotāju skaits, veicināja iespaidīgu benzīna kontrakta cenas kāpumu. Dienas laikā cena palielinājās par 8.27 centiem galonā (3.47 USD/Bbl), līdz 164.85 centiem galonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Parex Asset Management naftas tirgus apskats 22. - 28. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 29.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Parex Asset Management izejvielu tirdzniecības vadītāja

ASV jēlnaftas krājumu lēciens līdz trīs gadu maksimumiem saistībā ar pieaugušajiem OPEC eksporta apjomiem pagājušajā nedēļā izraisīja masīvu cenu kritienu. WTI naftas barela cena kopš piektdienas, 22. aprīļa virsotnes nokrita par 5 USD, savukārt benzīna cena barela ekvivalentā novēlās par 6 USD. Pie 50 USD/bbl acīmredzami atrodas spēcīgs atbalsta līmenis, bet nav izslēgti īslaicīgi kritieni zem tā. Tomēr ilgtermiņa fundamentālie faktori, mūsuprāt, joprojām runā par labu vēršiem.

Šī apskata atskaites periods bija iezīmīgs ar to, ka tā sākums sakrita ar cenu maksimumu, bet beigas – ar minimumu. Bet, par visu pēc kārtas. Piektdien, 22. aprīlī WTI jēlnaftas cenas uzlēca par veselu dolāru (līdz 55.39 USD/bbl), jo iepriekšējās nedēļas laikā notikušie atsevišķi mazi, bet kopumā nozīmīgi incidenti ASV naftas pārstrādes uzņēmumos uzturēja bažas par to, ka benzīna piedāvājums var būt nepietiekams, lai segtu pastiprināto pieprasījumu aktīvās autobraukšanas sezonas sākumā. Protams, ka benzīna cenas arī šoreiz skrēja visiem pa priekšu, pieaugot par 3.23 centiem galonā (tas pats, kas 1.36 USD barelu izteiksmē), līdz 165.23 centiem galonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

«Parex Asset Management »naftas tirgus apskats 13.-19. maijā

Valters Paiders [email protected], 23.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Christel McLoughlin

Izejvielu tirdzniecības vadītāja

Kārtējais ASV naftas krājumu pieaugums diezgan nopietni atsaucās uz naftas cenām. WTI jēlnaftas jūnija kontrakta cena nedēļas laikā samazinājās par 1.30 USD/Bbl, bet kontango starp jūnija un jūlija WTI jēlnaftas kontraktiem palielinājās līdz gandrīz 2 USD/Bbl. Londonas dīzeļdegvielas un NYMEX kurināmās degvielas kontrakti bija vienīgie, kuru cenas nedēļas laikā pieauga, ko izraisīja negaidītais krājumu samazinājums. Īstermiņā WTI jēlnaftas cena var sasniegt 45-46 USD/Bbl līmeni, bet mēs joprojām pieturamies pie paredzējuma, ka ilgtermiņā cenas kāps.

Piektdienas rītā cenas turpināja samazināties, sekojot iesāktajai tendencei pēc ASV naftas krājumu paziņošanas un Starptautiskās Enerģētikas aģentūras ziņojuma, kas apšaubīja Ķīnas pieprasījuma pieauguma noturīgumu. Aizverot īsās pozīcijas pirms nedēļas nogales, jēlnaftas cena nedaudz atguvās. WTI un Brent jēlnaftas kontraktu cenas pakāpās līdz attiecīgi 48.67 USD/Bbl līdz 48.66 USD/Bbl, bet produktu cenas saruka. Visvairāk samazinājās Londonas dīzeļdegvielas cena – par 7.25 USD/tonnā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc nesenajiem notikumiem saistībā ar ABLV Bank rodas jautājums, kas notiks ar bankas meitasuzņēmumiem, kuri māteskompānijai līdz šim pelnīja diezgan ievērojamas naudas summas, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

ABLV Asset Management un ABLV Capital Markets valdes priekšsēdētājs Leonīds Kiļs stāsta, ka patlaban plāns ir nodot ABLV klientu aktīvus AS Baltic International Bank, veikt rebrendingu un atrast kompānijai investoru. «Tam ir jābūt investoram, kurš teiks: puiši, jums ir lielisks bizness, un mani tas interesē,» viņš saka, piebilstot, ka «12 gadu laikā ABLV Asset Management ir nopelnījis 20 miljonus eiro (pēc nodokļu nomaksas). Šī peļņa ir salīdzināma ar daudzu vidēja izmēra Latvijas banku peļņu. Tas tiešām ir labs bizness.»

Fragments no intervijas

Vai ABLV pašlikvidācijas procesā tiks izpārdotas arī visas bankas meitaskompānijas, tajā skaitā ABLV Asset Management?

Komentāri

Pievienot komentāru