Finanses

«Parex Asset Management» valūtu apskats 28. maijā

Valters Paiders [email protected], 28.05.2003

Jaunākais izdevums

Parex Asset Management

Trešdien pasaules valūtas tirgos bija vērojama zināma interese nofiksēt peļņu no eiro/dolāra kursa kāpuma līdz vēsturiski augstākajiem līmeņiem, tomēr ar pāris tehniska atbalsta punktiem un neiepriecinošiem ASV ekonomiskajiem datiem bija gana, lai apturētu eiro kursa dziļāku kritumu.

Peļņas fiksācijas aktivitātes eiro/dolāra pārī (un drīz vien arī citos dolāra pāros) sākās jau otrdien pievakarē, kad pēc nedaudz sliktāku gaidīts ASV patērētāju noskaņojuma datu publikācijas eiro kurss uzšāvās virs 1.19 EUR/USD. Līmenis 1.20 EUR/USD ļoti daudziem tirgus dalībniekiem bija eiro kursa kāpuma mērķis ne tikai šim, bet pat nākošajam gadam. Tāpēc šīs atzīmes tuvumā eiro garo (vai dolāra īso) pozīciju samazināšana nav nekas īpaši pārsteidzošs, un vēl nebūt neliecina, ka tirgos būtu noticis vērā ņemams pagrieziens.

Pagaidām vēl ir pāragri runāt par dolāram pozitīvas korekcijas klātbūtni. To apliecināja arī eiro/dolāra kursa atsišanās pret 1.17 EUR/USD atzīmei tuvu stāvošiem tehniskiem atbalsta līmeņiem (savu lomu te nospēlēja ziņa par negaidīti lielo (-2.4%) ilglietošanas preču pasūtījumu apjomu kritumu ASV aprīlī).

Tehniskie analītiķi pēc pēdējo nedēļu laikā piedzīvotajiem vilšanās brīžiem un kļūdām ir kļuvuši ļoti piesardzīgi un pat izvairīgi, un pagaidām vēl atturas apgalvot, ka 1.1935 līmenī mēs jau esam redzējuši eiro/dolāra kursa vidēja termiņa virsotni. Par tādu varētu sākt domāt, ja eiro kurss šo nedēļu noslēgtu zem 1.1700, vai vēl labāk - zem 1.1650 EUR/USD. Tas būtu labs dolāra atkopšanās sākums.

Rezumē. Trešdienu eiro kurss pabeidza 1.1750 dolāru līmenī, viena mārciņa maksāja 1.6336 dolārus, bet jenas kurss bija 118.50 USD/JPY. Pateicoties šādam dienas iznākumam, dolāra cena latos vakar atgriezās 56 santīmu līmenī, bet eiro palētinājās līdz 65.75 santīmiem. Viena mārciņa vakar vakarā pie mums maksāja 91.45 santīmus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nav gatavi tāpat atdot akcijas

Ieva Mārtiņa, Db, 19.12.2008

No kreisās: Danske Capital vecākais analītiķis Anti Partanens, Danske Capital direktors Kustā Aima un Firebird management LLC partneris Aians Hags

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas mazākuma akcionāri vēlas virzīt savu pārstāvi bankas padomē, jo nevēlas pārdot bankas akcijas un it īpaši par santīmiem. Pagājušā nedēļā valstij piederošā (ap 85 %) Parex banka uzrunājusi Parex bankas mazākuma akcionārus, vai tie nevēlas pārdot sev piederošās bankas akcijas.

Lai gan valsts pārstāvji nav oficiāli pateikuši, kāds ir iemesls šādam piedāvājumam, publiskā telpā ir izskanējis, ka 100 % Parex bankas valsts īpašumā ir nosacījums, lai Latvija varētu dabūt starptautiskos finansējumus, tostarp no Zviedrijas. Savus piedāvājumus par nosacījumiem pārdot Parex bankas akcijas svētdien gan bankai, gan Finanšu ministrijai nosūtījuši lielie mazākuma akcionāri - ārvalstu fondi: East Capital, Danske Capital Finland, Amber Trust un Firebird Management, kas ir vieni no lielākajiem investoriem Baltijas valstīs. Tomēr atbildi ārvalstu fondi nav saņēmuši ne no viena adresāta. Uzņēmējiem arī nav izdevies sazināties ar atbildīgajām amatpersonām. "Mūs biedē, ka tā vietā, lai valdība konstruktīvi un pa tiešo runātu par šīm akcijām, daži valdības pārstāvji komentē situāciju presē, ka ja ar akcionāriem nepanāks vienošanos, tad akcijas atņems, nacionalizēs. Protams, ir valdībā daudz diskusiju, bankā, ar kreditoriem, un mēs saprotam, ka laikam valdībai ir ar ko nodarboties, bet mēs sagaidām, lai nebūtu tādu paziņojumu presē [par to, ka var atņemt akcijas]," Db skaidroja Parex bankas 4.2 % akciju īpašnieces East Capital partneris Aivars Abramovičus (Aivaras Abromavicius).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Parex Asset Management - izplata fondus sadarbībā ar HSBC

, 19.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management (PAM) ir pirmā aktīvu pārvaldes kompānija no Baltijas valstīm, kas uzsākusi izplatīt savus investīciju fondus klientiem visā pasaulē, izmantojot HSBC Vācijas globālo fondu tirdzniecības platformu. Līdz ar to Parex Asset Management pārvaldītie fondi tiks piedāvāti plašākam investoru klāstam un būs pieejami globālās HSBC platformas klientiem visā pasaulē. HSBC ir viena no lielākajām finanšu un bankas pakalpojumu institūcijām pasaulē un tā ir pārstāvēta 82 valstīs.

Savukārt Parex Asset Management saviem klientiem varēs piedāvāt vairāk kā 11 000 globālo investīciju fondu, kas tiek tirgoti ar HSBC platformas starpniecību, kas ievērojami paplašinās investīciju iespējas un veicinās PAM investīciju pakalpojumu spektra attīstību.

Daniels Brukners (Daniel Brückner), HSBC Securities Services (Vācija), sacīja: “Minētais līgums starp HSBC un Parex Asset Management pierāda, ka mūsu piedāvātais pakalpojums saistībā ar investīciju fondu tirdzniecības organizēšanu ir ļoti veiksmīgs, un iespējams Eiropā tam nav līdzvērtīgu. Mums ir liels prieks, ka varam pievienot Parex fondus mūsu platformas produktu klāstam.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Feiferis: Parex bankai vajadzēs vēl vismaz 200 miljonus

Andrejs Vaivars, Db, 13.11.2008

Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētājs un Parex bankas prezidents Inesis Feiferis

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu Parex bankas darbu, no Valsts Kases bez jau iepludinātajiem 200 miljoniem latu, vajadzēs vēl vismaz tikpat lielu naudas summu.

Tā intervijā Db atzīst Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētājs, kā arī Parex bankas prezidents Inesis Feiferis.

Kādu jūs redzat savu galveno uzdevumu, kļūstot par šīs bankas prezidentu?

Ir vairāki svarīgi jautājumi. Pirmkārt ir runa par darbu ar klientiem. Kaut kādā veidā ir jānomierina klienti — neviens šeit negatavojas taisīt revolūciju, mēs turpināsim strādāt, nodrošinot nepieciešamās operācijas. Protams, viss tiks darīts likumdošanas robežās — neko nelikumīgu mēs nedarīsim. Otrkārt, ir skaidrs, ka Parex bankas darbinieki ir nervozi, satraukti. Viņus ir jānomierina, jāpanāk viņu konsolidēta darbība. Arī šajā jomā nekādas revolūcijas nebūs, bet loģiski viss būs atkarīgs no tā, cik lielā mērā katrs no viņiem būs gatavs sevi veltīt darbam, lai šo banku sakārtotu, lai situāciju uzlabotu. Treškārt, ir jāsakārto finanšu jautājumi, kas saistīti ar valsts atbalsta sniegšanu, kā arī iekšējo resursu efektīvu izlietojumu. Runa ir arī par spēcīgu kontroli, samazinot visus tos izdevumus, ko vien var samazināt. Tas ir jautājums, kuru risinām kopā ar Finanšu ministriju, ar centrālo banku, ar Valsts Kasi un FKTK. Šajā spēlē ir iesaistījies arī premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex pārņemšana notikusi nevis valsts, bet Valērija Kargina un Viktora Krasovicka interesēs, atsaucoties uz Valsts kontroles revīziju, informēja TV3 raidījums Nekā personīga. Kontrole arī secinājusi, ka šobrīd pastāv neefektīvas līdzekļu izmantošanas risks, algojot pašreizējo Parex vadību un viņu konsultantus.

Valsts kontrole (VK) ir pabeigusi pirmo apjomīgo pētījumu par to, kā notika Parex pārņemšana. Tas apstiprinot, ka lielākie ieguvēji no bankas pārņemšanas ir tās bijušie īpašnieki, nevis Latvijas valsts. Un daudz kas no bankas pārņemšanas procesa ticis noslēpts.

2008. gada 31. augusts. Šajā dienā vairs nevar noslēpt, ka Parex ir nopietnas problēmas - no bankas strauji aizplūst nauda. Par to būtu jāsāk uztraukties Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) un Latvijas Bankai. Taču viss ir diezgan mierīgi un nekādi lēmumi neseko. Tikmēr finanšu pasaulē viss notiek daudz straujāk - banku krīze piemeklē ASV un Islandi. Tās atskaņas jūtamas Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vairākus gadus cenšas pierādīt nelikumības Parex

Lelde Petrāne, Voldemārs Oliņš, biznesa portāls Db.lv, 31.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv rīcībā nonākusi sarakste un audio ieraksti, kas rāda bijušā Parex bankas darbinieka Džona Kristmasa (John Christmas) nesekmīgos mēģinājumus vairāku gadu laikā pierādīt Parex bankā it kā notikušas nelikumības. Jāpiezīmē, ka viņa sūdzības FKTK un VID ir pārbaudījis un nav konstatējis pārkāpumus. Savukārt Kristmasa kungs jūtas apdraudēts, pametis Latviju un turpina mēģināt pierādīt savu taisnību ārvalstu institūcijās.

Kā norāda Džons Kristmass, viņš ir sācis strādāt Parex bankā 2002. gada maijā. 2004. gada vasarā viņa rīcībā esot nonākusi informācija par krāpnieciskiem darījumiem, par ko viņš slepeni esot informējis vairākas finanšu iestādes uzraugošas institūcijas. Savukārt 2004. gada oktobrī viņš esot atlaists no darba, kā iemeslu minot sliktas latviešu valodas zināšanas.

Džons Kristmass Db.lv arī piegādāja audio ierakstus, kuros, iespējams, norisinās viņa saruna ar bijušo Parex Asset Management vadītāju Guntaru Vītolu, kuru laikā tiek mēģināts panākt izlīgumu. Db.lv mēģināja sazināties ar Guntaru Vītolu, lai iegūtu papildus informāciju, tomēr visi mēģinājumi bija neveiksmīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex kreditē bankrotējošu uzņēmumu

Lāsma Vaivare, Db, 09.01.2009

Krievijas uzņēmēja Grigorija Rabinoviča (attēlā) pārstāvētais luksus preču veikalu īpašnieks Global Fashion Group, pirms tika atzīts par maksātnespējīgu, devis komercķīlu Parex bankai.

Foto: Ritvars Skuja, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad valsts iepludina naudu Parex bankā, tā kreditē uzņēmumu, kas teju tūlīt pēc kredītķīlas reģistrēšanas atzīts par maksātnespējīgu. Pērnā gada 18. decembrī Komercķīlu reģistrā reģistrēta ķīla, ko Parex bankai devusi SIA Global Fashion Group, kas plašāk pazīstams kā pērnpavasar lidostas Rīga teritorijā atklātā modes preču tirdzniecības centra City Fashion Outlet un veikalu Palazzo Italia un Ermenegildo Zegna īpašnieks. Dažas dienas vēlāk - 23. decembrī - tiesa šo uzņēmumu atzinusi par maksātnespējīgu.

Krievijas uzņēmēja Grigorija Rabinoviča (attēlā) pārstāvētais luksus preču veikalu īpašnieks Global Fashion Group, pirms tika atzīts par maksātnespējīgu, devis komercķīlu Parex bankai."Nē" jauniem kredītiem

Kopš novembrī atklātībā nonāca ziņas par Parex bankas nopietnajām finansiālajām problēmām, kuru dēļ valdība spēra precedenta soli, pārņemot banku valsts īpašumā, reģistrēts ļoti mazs skaits ķīlu, kur kā ņēmējs vai devējs figurē šīs bankas nosaukums, Db secināja, pētot Komercķīlu reģistra datus. Finansiāli ietilpīgākās ir ķīlas, kuras Parex banka devusi depozītam no Valsts kases - kā Db jau ziņoja (5.01.2009.), līdz šim finanšu iestādes darbības stabilizēšanai valsts jau ir ieguldījusi 674 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums negatīvs

LETA, 02.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums septembra beigās gada laikā bija negatīvs, liecina manapensija.lv publiskotā informācija.

Tostarp aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, ienesīgums 2020.gada septembra beigās bija no -17,33% līdz 3,17%, bet aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, ienesīgums bija no -1,56% līdz 5,63%. Vienlaikus sabalansēto ieguldījumu plānu ienesīgums gada laikā bija no -10,15% līdz 0,46%, bet konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums bija no -4,88% līdz 1,54%.

No deviņiem aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, negatīvs ienesīgums bija sešiem plāniem, tostarp lielāko negatīvo ienesīgumu gada laikā uzrāda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "PNB Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Gauja", kura ienesīgums bija -17,33%. Seko "SEB Investment Management" pārvaldītie pensiju plāni "SEB Eiropas plāns" un "SEB aktīvais plāns", kuru ienesīgums bija attiecīgi -1,87% un -0,78%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka attīsta jauniešu produktu konceptus un sāk lielo spēli - Parex Play

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākoties jaunajam mācību gadam, Parex banka ievieš īpaši jauniešu auditorijai izveidotu produktu līniju ar zīmolu Parex Play, tādējādi radot interaktīvu vidi www.parexplay.lv ar šai auditorijai pievilcīgu finanšu pakalpojumu piedāvājumu. Ieviešot Parex Play banka pamatojas uz popularitāti, ko bankas produkti ir ieguvuši jauniešu vidū pēdējā gada laikā.

Parex Play apvieno tādus produktus kā ISIC maksājumu karti, studentu un studējošā kredītu, MasterCard un American Express BLUE kredītkarti, pensiju sistēmas 2.līmeņa ieguldījumu plānus un naudas uzkrāšanu Maxi kontā. "Atšķirībā no citām bankām mūsu jauniešu produktu līnija orientēta uz cilvēkiem vecumā līdz 35 gadiem, tādēļ esam pievienojuši produktu klāstam arī naudas uzkrāšanas produktus. Mēs vēlamies aicināt jauniešus plānot savas finanses un domāt par saviem uzkrājumiem jau šodien," par Parex Play produktiem stāsta Parex bankas viceprezidents Guntis Beļavskis.

Līdz ar jaunā zīmola Parex Play izveidi, Parex banka plāno aktīvāk pievērsties jauniešu auditorijas uzrunāšanai, tādējādi palielinot savu tirgus daļu jauniešu produktu segmentā. Tā, piemēram, studentu kredīta iegūšanu nereti sarežģī galvotāju nepieciešamība. Parex banka ir atvieglojusi šo procedūru strādājošajiem studentiem, kuru ienākumi pārsniedz 200 latus mēnesī - šiem studentiem galvotājs nav nepieciešams. Studiju kredīta summa, ko piedāvā Parex banka, sasniedz 10 000 latu visam studiju periodam. Paralēli tam studenti var saņemt arī studējošā kredītu 150 latu apmērā mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apvienojas Parex Asset Management un Parex Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība

Ieva Mārtiņa [email protected], 02.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistrs 30.novembrī reģistrējis Parex Asset Management IPAS, pabeidzot Parex Asset Management un Parex Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība apvienošanas procesu. Parex Asset Management IPAS ir ieguldījumu sabiedrība, kas turpinās pārvaldīt Parex ieguldījumu fondus, pensiju sistēmas 2. un 3. līmeņa Parex pensiju plānus, individuālus klientu portfeļus, kā arī sniegs ieguldījumu konsultācijas. Ar aktīvu apjomu pārvaldīšanā virs USD 1 mljrd., Parex Asset Management joprojām ir lielākā līdzekļu pārvaldīšanas kompānija Baltijā. Parex Asset Management meitas kompānijas darbojas Lietuvā, Ukrainā un Krievijā. Kopumā Parex Asset Management un tās meitas kompānijas pārvalda 8 atvērtus un 2 slēgtus fondus Latvijā, Lietuvā un Ukrainā ar kopējiem aktīviem virs USD 70 milj. Parex Asset Management klientu vidū ir vietējas un ārvalstu fiziskas un juridiskās personas, apdrošināšanas kompānijas, bankas, ieguldījumu fondi un nodibinājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc nesenajiem notikumiem saistībā ar ABLV Bank rodas jautājums, kas notiks ar bankas meitasuzņēmumiem, kuri māteskompānijai līdz šim pelnīja diezgan ievērojamas naudas summas, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

ABLV Asset Management un ABLV Capital Markets valdes priekšsēdētājs Leonīds Kiļs stāsta, ka patlaban plāns ir nodot ABLV klientu aktīvus AS Baltic International Bank, veikt rebrendingu un atrast kompānijai investoru. «Tam ir jābūt investoram, kurš teiks: puiši, jums ir lielisks bizness, un mani tas interesē,» viņš saka, piebilstot, ka «12 gadu laikā ABLV Asset Management ir nopelnījis 20 miljonus eiro (pēc nodokļu nomaksas). Šī peļņa ir salīdzināma ar daudzu vidēja izmēra Latvijas banku peļņu. Tas tiešām ir labs bizness.»

Fragments no intervijas

Vai ABLV pašlikvidācijas procesā tiks izpārdotas arī visas bankas meitaskompānijas, tajā skaitā ABLV Asset Management?

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

PNB bankas otrā pensiju līmeņa plānus pārvaldīs bankas Citadele meitas uzņēmums

Db.lv, 04.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk "PNB Asset Management" pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānus "Daugava", "Gauja" un "Venta" pārvaldīs banka "Citadele" meitas uzņēmums "CBL Asset Management".

Pārņemot savā pārvaldībā "PNB Asset Management" pensiju plānu dalībnieku uzkrājumus un piedāvājot zemāku komisijas maksu kā līdz šim, "CBL Asset Management" kopumā pārvalda pensijas 18,4 % dalībniekiem no kopējā pensiju 2. līmeņa dalībnieku skaita.

"PNB Asset Management" ieguldījumu plānos uz 29. oktobri bija 63 603 dalībnieku, savukārt "CBL Asset Management" - 174 180 dalībnieki. Kopā "CBL Asset Management" pārvalda 237 783 dalībnieku pensijas uzkrājumus - 716 miljonu eiro apmērā.

"CBL Asset Management" pārņem savā pārvaldībā "PNB Asset Management" trīs pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānus saistībā ar "PNB Asset Management" darbības pārtraukšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kargins un Krasovickis: prasība par lielākiem Parex bankas uzkrājumiem 2008.gadā radusies, vērtējot pašreizējās zināšanas

BNS, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prasība par lielākiem Parex bankas uzkrājumiem 2008.gadā radusies, vērtējot pašreizējās zināšanas, aģentūrai BNS bijušo Parex bankas vairākuma akcionāru – Valērija Kargina un Viktora Krasovicka – viedokli pauda viņu preses pārstāvis Sergejs Bardovskis.

Komentējot Parex bankas un Privatizācijas aģentūras (PA) lēmumu vērsties tiesā pret Karginu un Krasovicki, Bardovskis klāstīja, ka prasība iesniegta par to, ka 2008.gada novembrī bijušie akcionāri garantēja, ka finanšu pārskati sagatavoti atbilstoši starptautiskiem standartiem un patiesi atspoguļo bankas stāvokli.

«Pašlaik tiek apgalvots, ka jau tobrīd uzkrājumiem nedrošajiem kredītiem bija jābūt lielākiem. Šāds viedoklis radies, uz lietām skatoties ar mūsdienu zināšanām, neņemot vērā, ka 2008.gada novembrī neviens nedz Latvijā, nedz pasaulē nevarēja paredzēt, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) samazināsies tik dramatiski un nekustamo īpašumu tirgus sastings uz vairākiem gadiem,» viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Parex pārvaldīs Ukrainas privāto pensiju fondu Hreščatik

Ieva Mārtiņa [email protected], 06.07.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex Asset Management Ukraine (PAM Ukraine) noslēgusi līgumu, kļūstot par Atklātā privātā pensiju fonda Hreščatik pārvaldītāju un administratoru. Fonds ir izveidots 2006.gada februārī, un tā dibinātājs ir banka Hreščatik. “Minētais fakts apliecina, ka kompānija Parex Asset Management Ukraine atbilst bankas Hreščatik tendera komisijas stingri noteiktajām prasībām,” saka kompānijas PAM Ukraine ģenerāldirektore Aija Kļaševa. Par savu partneri privāto pensiju nodrošināšanai kompāniju Parex Asset Management Ukraine jau ir izvēlējušās tādas bankas kā Forum un Uņiversaļnaja Investicionnaja Grupa (banka Uņiversaļnij). Pensiju fonds Uņiversaļnij darbojas kopš 2005.gada beigām, savukārt bankas Forum pensiju fonds savus pakalpojumus sāks piedāvāt šī gada rudenī. Banka Hreščatik ir dibināta 1993.gadā, un pēc 2005.gada darbības rezultātiem tā ir kļuvusi par 14-to lielāko Ukrainas banku pēc aktīvu apjoma. Bankas filiāļu tīklā ietilpst 14 filiāles, kas nodrošina pilnu bankas pakalpojumu spektru (11 no tām atrodas reģionos), kā arī 56 nodaļas, no kurām lielākā daļa atrodas Kijevā un Kijevas apgabalā. Pagājušajā gadā banka palielināja savu statūtu kapitālu līdz 172 miljoniem grivnu (33,7 miljoni ASV dolāru), savukārt tās kapitāla un rezervju apjoms ir pieaudzis par 34% un sastāda 240,9 miljonus grivnu. Kompānija Parex Asset Management Ukraine ir reģistrēta Ukrainā 2004.gada vasarā. Tās dibinātāja ir Parex Asset Management, kuras pārvaldīšanā ir aktīvi aptuveni 1 miljarda eiro apjomā. Parex Asset Management Ukraine pārvaldīšanā ir divi atklātie investīciju fondi Parex Ukrainas sabalansētais fonds un Parex Ukrainas obligāciju fonds, kā arī slēgtais investīciju fonds – Parex Ukrainas nekustamā īpašuma fonds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

PRX: Parex banka Igaunijā saņem kredītu EUR 10 miljoni apmērā kreditēšanai sektora attīstībai

PRX, 08.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka Igaunijā ar prieku paziņo, ka ir parakstījusi līgumu ar Banca Intesa S.p.A., vienu no vadošajām Itālijas finanšu grupām un vienu no redzamākajiem Eiropas finanšu sektora spēlētājiem, par kredīta saņemšanu 10 miljonu EUR apmērā ar likmi EURIBOR+ 0.45% un dzēšanas termiņu 364 dienas. Šis ir pirmais bilaterālais kredīts, ko saņēmusi Parex banka Igaunijā.

Parex bankas Igaunijā izpilddirektors Loits Linnupolds (Loit Linnupõld) komentēja: “Parex banka Igaunijā kā uz korporatīvo sektoru orientēta banka, ir ļoti ieinteresēta savu klientu veiksmīgā attīstībā. Piesaistītie līdzekļi ļaus sniegt atbalstu mūsu klientiem izaugsmes nodrošināšanai. Turklāt, pamatojoties uz tirgus tendencēm, esam secinājuši, ka tādas nozares kā būvniecība, tirdzniecība un ražošana, turpinās attīstīties arī nākotnē. Tāpēc esam pārliecināti par šo nozaru uzņēmumu īpašu ieinteresētību mūsu piedāvājumā.”

Parex bankas Resursu un likviditātes vadīšanas nodaļas vadītājs Normunds Vīgulis piebilda: “Šis ir pirmais bilaterālais kredīts, ko saņēmusi Parex banka Igaunijā. Darījums pierāda bankas spējas piesaistīt līdzekļus visas Baltijas mērogā. Mēs esam parādījuši Parex izaugsmes potenciālu Baltijas valstīs ne tikai pamatojoties uz kredītu instrumentiem, bet arī piesaistot starptautiskus noguldījumus un aizņēmumus starpbanku tirgū.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tiesa: Parex pensiju plānu reklāma bijusi maldinoša

, 18.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Administratīvā apgabaltiesa atstāj spēkā Konkurences padomes lēmumu par

Reklāmas likuma pārkāpumu Parex bankai piederošās aktīvu pārvaldes kompānijas Parex Asset Management darbībās.

Tiesa atstājusi spēkā Konkurences padomes (KP) 2006.gada 17.jūlijā un 2006.gada 14.augustā pieņemtos lēmumus par Parex Asset Management izdarīto Reklāmas likuma pārkāpumu, reklamējot tās piedāvātos pensiju plānus. Tiesas spriedums stājies spēkā un vairs nav pārsūdzams.

Savā lēmumā KP konstatēja, ka Parex Asset Management, reklamējot pensiju plānus, izmantojusi maldinošus salīdzinošus datus un noklusējusi patērētājiem būtisku informāciju – reklāmā ietvertais paziņojums «Parex pensiju plāni ilgtermiņā vispelnošākie! * Pieaugums kopš darbības sākuma 26%» tika atzīts par maldinošu, jo ne visi Parex Asset Management piedāvātie pensiju plāni bija vispelnošākie, turklāt reklāmā nebija norādīta patērētāju objektīvai izvēlei nepieciešamā informācija par reklamēto pensiju plānu darbības sākuma datumu, kopš kura sasniegts reklamētais pensiju plānu pieaugums 26%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka atver filiāli Zviedrijas pilsētā Malmē

, 24.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 24.augustā Parex banka atver savu otro filiāli Zviedrijā, un jau ceturto pēc kopskaita vecās Rietumeiropas valstīs. Pirmo ārvalstu filiāli Parex banka atvēra 2005.gada oktobrī Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, bet otro - 2006.gada maijā Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Jaunā Parex bankas filiāle atrodas Zviedrijas trešās lielākās pilsētas - Malmes pašā centrā. Atgādinām, ka Latvijas Parex banka ir pirmā jauno Eiropas Savienības dalībvalstu kredītiestāde, kas sākusi darbību kādā no Rietumeiropas finanšu tirgiem, atverot filiāli.

Parex bankas viceprezidents Gatis Kokins: "Mūsu darbības rādītāji Zviedrijā liecina, ka šīs valsts iedzīvotājiem ir milzīga interese par Parex bankas piedāvātajiem pakalpojumiem, jo īpaši noguldījumiem. Mēs esam piedalījušies izstādēs dažādās Zviedrijas pilsētās, un tieši Malmes iedzīvotāji ir izrādījušies vieni no aktīvākajiem Parex bankas pakalpojumu lietotājiem ārpus Stokholmas. Turklāt Malme atrodas ļoti tuvu Kopenhāgenai, kas var kalpot par labu placdarmu Dānijas klientu piesaistīšanā un mūsu turpmākajām aktivitātēm veco Rietumvalstu virzienā."

Līdz šī gada augusta sākumam Zviedrijā Parex banka noguldījumos bija piesaistījusi 30 miljonu eiro, kas ir 4.5 reizes vairāk nekā gada sākumā. Patlaban banka Stokholmas filiālē apkalpo 2 200 klientus. Plānots, ka līdz gada beigām, ņemot vērā Malmes filiāles darbības uzsākšanu, Parex banka dubultos piesaistīto noguldījumu apjomu un arī klientu skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bijušie parexieši tiek pie Latvijas lielākā slēgtā pensiju fonda pārvaldes

Ieva Mārtiņa, 16.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar bijušā Parex Asset Management vadītāja Roberta Idelsona jauno darba vietu – Krievijas komercbanku M2M saistītā Latvijā reģistrētā M2M Asset Management pārvaldīs daļu no Pirmā slēgtā pensiju fonda finanšu portfeļa.

M2M Asset Management ir noslēdzis līgumu ar a/s Pirmais slēgtais pensiju fonds, kura pensiju plānā tiek uzkrāts Latvenergo un Lattelecom darbinieku 3. līmeņa privātās pensijas kapitāls, par fonda finanšu portfeļa pārvaldīšanu 15 miljonu latu apjomā.

M2M Asset Management valdes priekšsēdētājs Edgars Makarovs, kurš šā gada sākumā atstāja amatu Citadele Asset Management, pauda gandarījumu, ka Pirmais slēgtais pensiju fonds ir uzticējis savu līdzekļu pārvaldi. Viņš minēja, ka kompānijas mērķis ir aktīvi pārvaldīt uzticētos līdzekļus, nodrošinot klientam iespējami labāko ienesīguma un riska attiecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa noraidījusi Parex bankas blakussūdzību par tiesas lēmumu nodrošināt septiņu miljonu latu iemaksu bijušo akcionāru iespējamiem zaudējumiem.

Tiesas lēmums nav pārsūdzams. Tādējādi Parex bankai būs jāiemaksā septiņi miljoni latu, kas nodrošinātu iespējamos atbildētāju Valēriju Kargina un Viktoru Krasovicka zaudējumus, ziņo BNS.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai aizstāvētu investoru tiesības, Parex mazākuma akcionāri lūgs ASV, Zviedrijas un Beļģijas valdību palīdzību pret Latvijas valsti un iesniegs sūdzību Eiropas Komisijā (EK), liecina medijiem izplatītā informācija.

Šodien septiņi AS Parex banka mazākuma akcionāri – starptautiskie investīciju fondi Amber Trust, KJK Fund, Firebird Republics Fund, Firebird New Russia Fund, Firebird Avrora Fund, kā arī East Capital (LUX) un East Capital Asset Management AB - savu Krievijas un Austrumeiropas fondu vārdā iesnieguši pieprasījumus Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Ekonomikas ministram Artim Kamparam, Tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam, Ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim un Privatizācijas aģentūrai, kuros investori lūdz Latvijas valdības pārstāvju iesaisti, lai aizsargātu Parex bankas mazākuma akcionāru ieguldījumus. Akcionāri pieprasa, lai nekavējoties tiktu uzsākts dialogs starp Latvijas valsti un mazākuma akcionāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uz ieguldījumu apliecībām parakstās par 20 milj. eiro

Ieva Mārtiņa [email protected], 25.07.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 16.jūlijā noslēdzās parakstīšanās uz “Parex Asset Management” (PAM) izveidotā slēgtā ieguldījumu fonda “Parex Baltic Real Estate fund – II” ieguldījumu apliecībām. Īsā laika periodā - 90 dienās – investori iegādājās “Parex Baltic Real Estate fund – II” ieguldījumu apliecības vairāk nekā 20 milj. eiro vērtībā. “Parex Baltic Real Estate fund – II” ieguldījumu apliecības tiks kotētas un tirgotas Rīgas Fondu Biržā. Tas tādēļ, lai nodrošināt investoriem iespēju pirkt un pārdot ieguldījumu apliecības otrreizējā tirgū. Lai nodrošinātu likviditāti, Parex Banka kotēs pirkšanas un pārdošanas cenas. Par “Parex Baltic Real Estate fund – II” investoriem ir kļuvuši privātie un institucionālie investori gan no Latvijas, gan no citām Eiropas valstīm. Lielu interesi izrādīja gan esošie “Parex Asset Management” IPAS klienti, gan jaunie investori. Sakarā ar lielo interesi tiek plānots, ka 2006. gada rudenī tiks veikta otra ieguldījumu apliecību emisija. Šobrīd, saskaņā ar investīciju stratēģiju, jau ir sākusies fonda līdzekļu izvietošana, ieguldot tos nekustamā īpašuma objektos. “Parex Baltic Real Estate fund – II” ir trešais nekustāmā īpašuma fonds, kas ir izveidots Parex grupas ietvaros. Pirmais - Baltijas Nekustamā Īpašuma fonds – tika izveidots 2002.gadā ar darbības termiņu 3 gadi. Fonds veica ieguldījumus Baltijas nekustamā īpašuma tirgū. Šobrīd notiek Baltijas Nekustamā Īpašuma fonda likvidācijas process. Fonds ir sasniedzis ienesīgumu 21.5% gadā. “Parex Baltic Real Estate fund – II” ir reģistrēts 2006.gada 07.aprīlī Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā. Fonda pamatvalūta ir eiro, prospektā noteiktais darbības laiks – 5 gadi. “Parex Baltic Real Estate fund – II” dibinātājs ir “Parex bankas” meitas uzņēmums ”Parex Asset Management”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atļāvusi apvienot Parex Asset Management ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības pārvaldē esošos atvērtos ieguldījumu fondus, liecina FKTK paziņojums presei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Parex Baltijas nekustamā īpašuma fonds izmaksājis peļņu saviem investoriem

, 24.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gada 13.aprīlī tika apstiprināta slēgtā investīciju fonda Parex Baltijas Nekustamā Īpašuma fonds likvidācijas atskaite, ko sagatavojusi auditorkompānija Ernst & Young Baltic. Fonda pārvaldītājs Parex Asset Management fonda darbības laikā saviem investoriem nodrošinājis peļņu 105.60%, kas sastāda 20.15% gadā. Likvidācijas brīdī fonda investori bija 100 fiziskas un juridiskas personas.

Parex Baltijas Nekustamā īpašuma fonda investīciju politikas galvenais mērķis bija sasniegt maksimālu kapitāla pieaugumu veicot investīcijas nekustamā īpašuma projektos Baltijas valstīs. Fonds galvenokārt orientējās uz peļņas gūšanu attīstot dzīvojamo un komerciālo nekustamā īpašumu projektus.

Slēgtais Baltijas Nekustamā Īpašuma investīciju fonds tika dibināts 2003.gadā.

Fonda darbības laikā tika iegādāti 13 nekustamā īpašuma objekti, kas fonda likvidēšanas brīdī bija veiksmīgi pārdoti. Rezultātā, fondu slēdzot, tika nodrošināts vairāk kā divkārtīgs fonda daļas vērtības pieaugums - no 10 USD līdz USD 20.55508504 USD. Kopīgais fonda apjoms tā likvidācijas noslēgšanas brīdī pārsniedza 17 miljonus USD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tirdzniecības centrs "Dainava" ir pirmais Parex Baltic Real Estate Fund II pirkums Lietuvā

, 21.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kauņa, 12. septembris. Starp Group Nuova un privāto investīciju fondu Parex Baltic Real Estate Fund II tika parakstīta vienošanās par tirdzniecības centra "Dainava" ar kopējo platību 5664 m2 un atrašanās vietu Kauņā iegādi. Jāatzīmē, ka minēto tirdzniecības centru Parex Baltic Real Estate Fund II iegādājās bez tā nomniekiem. Darījuma starpnieks bija starptautiskais nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmums Colliers International. Drīzumā šajā tirdzniecības centrā komercdarbību uzsāks jauns tirdzniecības operators, kas darbosies Latvijā un Krievijā, kā arī ienāks Lietuvas tirgū un piedāvās jaunu tirdzniecības centra - universālveikala koncepciju. Jaunajā tirdzniecības centrā tiks pārdotas ekskluzīvu zīmolu preces.

Saskaņā ar Parex Asset Management prezidenta Roberta Idelsona teikto: "Šis darījums fondam ir ļoti nozīmīgs, jo nodrošina fonda brīvo līdzekļu optimālu izmantošanu. Esam gandarīti, ka šis darījums ļaus mums nodrošināt peļņu fonda investoriem".

Nuova grupas valdes priekšsēdētājs Minvydas Znaidauskas: "Tirdzniecības centra "Dainava" pārdošanas darījums tika noslēgts, kā plānots. Pārrunas ar pircēju sākās šā gada janvārī un veiksmīgi noslēdzās 12. septembrī. Tā kā tika ņemtas vērā investīciju fonda prasības iegādāties tirdzniecības centru bez nomniekiem, kopš janvāra netika parakstīti jauni līgumi, un vecie līgumi netika pagarināti. Informācijas saskaņošana ar pircēju bija ilgāka, nekā sākotnēji plānots".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex banka paplašina darbību Rietumeiropā un atver filiāli Hamburgā

, 07.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

7.augustā Parex banka atver savu otro filiāli Vācijā, un pēc kopskaita trešo kādā no vecās Rietumeiropas valstīm. Pirmo ārvalstu filiāli Parex banka atvēra 2005.gada oktobrī Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, bet otro - 2006.gada maijā Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Jaunā Parex bankas filiāle atradīsies vienā no lielākajām Eiropas ostas pilsētām - Hamburgā. Latvijas Parex banka ir pirmā jauno Eiropas Savienības dalībvalstu kredītiestāde, kas sākusi darbību kādā no Rietumeiropas finanšu tirgiem, atverot filiāli.

Parex bankas viceprezidents Gatis Kokins: "Ar jaunās filiāles atvēršanu Vācijas pilsētā Hamburgā mēs turpinām bankas izaugsmi veco rietumvalstu virzienā. Tā izrādījusies veiksmīga, jo šī reģiona iedzīvotājiem ir ievērojama interese par Parex bankas piedāvātajiem pakalpojumiem. Hamburgu mēs esam izvēlējušies kā Vācijas lielāko Hanzas savienības pilsētu, kuru ar Rīgu saista senas draudzības un tirdzniecības saites. Papildus termiņdepozītu piedāvājumam privātpersonām Hamburgā mēs ceram uzsākt arī uzņēmumu apkalpošanu, jo Hamburga ir slavena ar savu biznesa ķērienu un ziemeļnieciskajām tradīcijām. Parex bankai jau tagad Hamburgā ir vairāki klienti, jo mēs esam vienīgā banka Baltijas reģionā, kas, piemēram, aktīvi piedāvā kuģu finansēšanas pakalpojumus."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Parex banka atbrīvota no obligāto rezervju prasību izpildes, kas nozīmē, ka bankai tomēr nebūs jāglabā vairāku miljonu vērtas rezerves centrālajā bankā vai par prasību neizpildi jāmaksā soda naudas, liecina biznesa portāla Nozare.lv iegūtā informācija no drošiem avotiem politiķu aprindās.

Ne Latvijas Banka, ne Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), ne arī pati Parex banka šādu informāciju neatklāja.

Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis biznesa portālam Nozare.lv telefonsarunā atsacījās atbildēt uz jautājumu, vai Parex bankai būs jāpilda obligāto rezervju prasības, sakot, ka izpaust šādu informāciju liedz Kredītiestāžu likuma 110.panta 1.daļa.

Grāvītis apgalvoja, ka informāciju par to, vai bankai ir jāpilda obligāto rezervju prasības, var izpaust tikai pati komercbanka. Mirkli pēc telefonsarunas Grāvītis gan atsūtīja e-pastu, kurā precizēja, ka «komercbankai likums neliedz publiskot informāciju, kā tai veicas ar obligāto rezervju izpildi, bet tā ir katras bankas vadības izšķiršanās - vai to darīt».

Komentāri

Pievienot komentāru