Jaunākais izdevums

Tik pārticīgi kā pirms diviem gadiem mēs, iespējams, nedzīvosim vairs nekad, taču tā vietā, lai ietu demonstrācijās, Latvijas inteliģencei beidzot pašai būtu jāuzņemas atbildība. Tā atzīst Ārvalstu investoru padomes vadītājs Andris Lauciņš, kura vadītā organizācija 1. jūnijā svin savu desmito jubileju.

picturegallery.af022906-c779-46d7-92d0-940c9b6fdfb3

Lai gan šī saruna sākas ar šķietami ierastām lietām — Latvijas konkurētspējas analīzi — intervijas lielāko daļu mēs diskutējam par to, kādēļ Latvijas inteliģence šobrīd nedrīkst atļauties «skraidīt ar lietussargiem» un kādēļ Latvijas uzņēmējiem nebūtu ātri nopelnītā nauda jātērē atpūšoties ekzotiskās pludmalēs. A. Luciņam ir daudz svarīgu domu, sakāpinātu, taču patiesu emociju, kas visas runā par vienu — bez naudas šajā dzīvē pastāv vēl kaut kas ļoti būtisks.

Pēdējo piecu gadu laikā Latvijas ekonomiskā vide ir mainījusies strauji: darbaspēka izmaksu kāpums, inflācija, nodokļu politikas maiņa, pieprasījuma svārstības. Vai tas viss nav krietni vien mazinājis mūsu valsts pievilcību ārvalstu investoru acīs? Kaut vai uz kaimiņvalstu fona.

Interesanti, ka Latvijas lielākais ārvalsu investors ir Iganija. Kādēļ tā? Likumdošanas un nodokļu vides īpatnību dēļ Igaunija tiek izmantota kā investīciju mehānisms, platforma caur kuru lielās kompānijas investē tālāk citās valstīs. Pirmkārt, Igaunijā netika piemērots nodoklis reinvestētajai peļņai, otrkārt šajā valstī ir sakārtots birokrātiskais mehānisms. Tas, ko mēs varam mācīties no šī piemēra, ir stratēģiskā domāšana. Mēs dzīvojam plašā valstu saimē, ar atvērtām robežām un ekonomikām, kad uzņēmumam un katram cilvēkam individuāli ir visas iespējas izvēlēties, kuras valsts pakalpojumus viņš vēlas izmantot. Tas nozīmē, ka savā starpā konkurē ne tikai uzņēmumi, bet arī valstis un mums ir jāmāk sevi piedāvāt, pārdot.

Kas varētu būt Latvijas «trumpis»? Ģeogrāfiskais stāvoklis — Baltijas centrs?

Jebkura valsts ir kaut kam pa vidu, tādēļ šī argumenta nozīmi, visticamāk, mēs nedrīkstam pārvērtēt. Katra konkrētā investīcija jāskata kontekstā — kāds uzņēmums, kādi ir tā stratēģiskie mērķi, kādi tirgi šo investoru interesē. Iespējams, vienam būs saistoša Latvijas ģeogrāfiskā dislokācija un piekļuve neaizsalstošajām ostām, citam — kvalificēts un salīdzinoši lēts darbaspēks, citam — pieeja specifiskām izejvielām, varbūt gāzes krātuvēm.

Taču Latvijas kopējā pievilcība ir mūsu multinacionālā uzņēmējdarbības vide. Rīga — kā viena no lielākajām pilsētām pie Baltijas jūras — vienmēr bijusi saistoša visdažādākajām tautībām. Mums ir attīstīts transporta tīkls un telekomunikāciju sistēma, ļoti augsts pakalpojumu līmenis, tostarp finanšu sektorā.

Pastāv uzskats, ka tik maza valsts kā Latvija labākajā gadījumā varētu sekot Šveices piemēram, kļūstot par banku centru.

Nenoliedzami, pēdējo gadu laikā Latvijā visaktīvāk ienākušas tieši ārvalstu bankas, taču tās nebūt nav vienīgās vērienīgās investīcijas. Viens no ievērojamākajiem projektiem ir bijis Cemex ar 200 miljonus eiro lielu investīciju Brocēnu cementa ražotnē. Interesanta investīcija bijusi arī iekšdurvju ražošanas uzņēmuma Jeld-Wen Latvija izveide Aizkrauklē. Protams, jāmin arī ogļu pārstrādes termināla izveide Ventspilī. Jāsaka, ka manis pieminētās investīcijas palīdz nopelnīt pašiem investoriem, bet arī rada milzīgu pievienoto vērtību — sakārto infrastruktūru, palielina nodokļu ieņēmumus, rada citus pakārtotus ieņēmumus valstij.

Tai pat laikā nesenais nekustamo īpašumu bums Latvijai piesaistīja arī tādus investorus, kuru vienīgā vēlme bija ātri nopelnīt ar spekulatīvām darbībām. Tās bija labās vai sliktās investīcijas? Vai varbūt visas investīcijas ir labas?

Man pat grūti iedomāties, ko varētu klasificēt kā sliktās investīcijas. Visticamāk, jebkura nauda, kas ieplūdusi mūsu valstī, gan stimulē Latvijas ekonomiku, gan veicina biznesa vides sakārtošanu. Jo, ikviens ārvalstu uzņēmēs, kurš šeit ieguldījis savus līdzekļus, ir ieinteresēts stabilā valsts attīstībā un savu iespēju robežās viņš mēģina to sekmēt. Es nekomentēšu tos Īrijas vai Lielbritānijas pilsoņus, kuri savulaik spekulēja ar dzīvokļiem Rīgā, taču padomes biedru vidū tostarp ir vairāki lieli investoru, kas strādājuši tieši nekustamo īpašumu jomā. Piemēram, norvēģu izcelsmes investors Linstow. Šis uzņēmums mūsu valstij ir ļoti daudz devis, jo pateicoties viņiem Latvijā radās pirmie mūsdienīgie iepirkšanās centri, tika sakopta pilsētvide. Domāju, ka tie uzņēmumi, kas investēja īpašumos ar skaidru mērķi tos attīstīt, ir ne mazāk svarīgi un augstu novērtējami kā jebkura investīcija ražošanā.

Nereti vietējie uzņēmēji lielās ārvalstu kompānijas uzskata par vistiešāko sava biznesa apdraudējumu, jo ar niecīgo Latvijas tirgu visiem, protams, nepietiek.

Kā likums ārvalstu investīcijas nav vērstas uz Latvijas iekšējā tirgus pārņemšanu vai pārdali. Mūsu pieprasījums un apjomi lielajiem investoriem tik tiešām ir nenozīmīgi. Jā, tas, ja kaut ko izdodas pārdot te pat uz vietas, varētu būt papildus motivējošs faktors, taču pamatā visas lielās ražotnes ir orientētas uz eksport.

Ja runājam par ražošanas sektoru, šim apgalvojumam var piekrist, taču tirdzniecībā situācija ir citāda. Latvijā ienākusi lietuviešu Maxima, igauņu Selver, IKI ir pārņēmis Neldu.

Un arī šādas investīcijas ir uzskatāmas par pozitīvām. Pieaugot konkurencei un piedāvājumam, cenas kļūst zemākas un tas, savukārt, veicina patēriņu. Redziet, kaimiņvalstu tirdzniecības tīkliem mēs esam interesanti, savukār Rietumeiropas milžiem, piemēram, Tesco vai Lidl... Ja viņiem jāizvēlas iekarot Polijas vai Latvijas tirgus, tad mūsu apjomi, protams, ir nesalīdzināmi. Turklāt, nav jau tā, ka ārvalstu uzņēmumi šobrīd stāvētu rindā un apbērtu mūs ar piedāvājumiem. Ir jānovērtē katrs investors.

Kādus ārvalstu uzņēmumus jūs pats vēlētos ieraudzīt Latvijā?

Droži vien tos, kas Latvijai palīdzētu sakārtot enerģētikas sekotoru, attīstītu elektroenerģijas jaudas un ar tām saistīto infrastruktūru. Jaunus energopiegādātājus, kas patiesībā vairāk ir nepieciešami mums, nekā mēs viņiem. Tādēļ, jo ātrāk mēs šajā sektorā radīsim pievilcīgākus apstākļus investoriem, jo labāk mums pašiem.

Protams, Latvija var mēģināt savu biznesa vidi padarīt pievicīgāku, taču ir objektīvie rādītāji — IKP kritums, kredītreitingu samazināšana. Vai varam gatavoties klusuma periodam, kad nevienam vairs nebūs intereses par līdzekļu ieguldīšanu Latvijā?

Ceru, ka situācija nebūs tik dramatiska. Es tomēr pārstāvu liberāli domājošo publikas daļu, tādēļ ticu, ka agrāk vai vēlāk parādīsies cilvēki, kuri izdomās kā nopelnīt naudu. Liberālais tirgus ir pašregulējošs un pat pie pašas lielākās krīzes būs uzņēmumi, kas izdomās kā reorganizēties, kā strādāt efektīvāk, piedāvāt zemākas cenas, nopelnīt naudu un ieguldīt to kaut kur tālāk.

Runājot par to, kā uzņēmiem izdzīvot krīzes apstākļos, aktuāla kļūst Latvijas uzņēmumu pārpirkšana, mūsu vēsturisko ražotņu nonākšanu ārvalstu kompāniju rokās. Iespējams, no ekonomiskā viedokļa tas nav pats sliktākais risinājums, taču no nacionālās pašapziņas viedokļa, tas latviešiem rīvē kantes.

Šis jautājums jāuzdod vietējo uzņēmumu īpašniekiem. No sākuma uzņēmums ir jāgrib pārdot un tikai tad — jāgrib nopirkt. Ja Latvijas komersanti, iegūstot pirmo lielo naudu, izvēlas doties gadu ilgā atvaļinājumā uz kādu skaistu, siltu pludmali, tad atbraucot mājās, nereti izrādās, ka ražotnē jau sen kā radušās nopietnas problēmas. Un tad, lai turpinātu ierasto dzīvesveidu, uzņēmēji ir gatavi meklēt ārvalstu investorus. Protams, katrs gadījums ir individuāls. Ir ļoti labi piemēri, kad ārvalstu nauda vietējām ražotnēm paver jaunus tirgus. Bet ir arī tādi piemēri, kad, sajūtot pirmo veiksmi, uzņēmēji cenšas to uzreiz, īstermiņa izmantot. Vai viņiem var ko pārmest? Droši vien, ka nē. Domāju, ka viens no šādas saimniekošanas iemesliem ir latviešu mentalitāte. Mūsu tautai nekad nav bijusi iespēja kaut ko uzkrāt ilgtermiņā, nodot kapitālu no paaudzes uz paaudzi. Katru reizi, kad Latvijā cilvēki ir kļuvuši kaut necik turīgi, radījuši iedzīvi, ir nācis vilnis, kā rezultātā viņi tika atgriezti nulles punktā. Ja parunāsiet ar saviem vecākiem vai vecvecākiem, viņi atcerēsies vismaz divus trīs satricinājums, kad ar divdesmit gadu intervālu cilvēki zaudēja visu — uzkrājumus, īpašumus. Acīmredzot, daļai mūsdienu uzņēmēju šī vēsturiskā pieredze noslāņojusies kaut kur zemapziņā, tādēļ viņi izvēlas tērēt un baudīt nevis krāt un saimniekot. Galu galā — kapitāla uzkrāšana un nodošana nākamajām paaudzēm var būt nedroša.

Šā brīža krīze to tikai apliecina.

Kas vispār ir krīze? Jūs varat pateikt — šeit mēs vēl dzīvojām labi, bet šeit jau sākās krīze?

Protams, ir kaut kādi racionāli parametri — bezdarbs, pirktspēja, kavētie kredītmaksājumi. Taču, ja runājam emocionāli, tad pirms diviem trim gadiem teju visi sociālie slāņi elementāri dzīvoja labāk un diez vai tuvākajā laikā mēs spēsim sasniegt to pašu dzīves līmeni.

Jā, nespēsim. Un nevajag. Tas nebūtu normāli.

Un, kas būtu normāli?

Šis ir laiks, kad daudz jālasa par citu valstu pieredzi līdzīgās situācijās, par risinājumiem un iespējām. Jāpēta kā šīs krīzes ir vēsturiski attīstījušās, kādām nozarēm tās ir pavērušas jaunus apvāršņus. Ir jāmācās.

Kam? Valdībai? Likumdevējiem?

Ne tikai. Galvenokārt pašai sabiedrībai. Uzskatu, ka šobrīd mūsu valsts attīstībai izšķirošais būs tas, kurā pusē nostāsies sabiedrības domājošā, izglītotā inteliģence. Diemžēl, biežā valdību un politisko virzienu maiņa ir pierādījusi, ka bez aktīvas sabiedrības iesaistīšanās, savas pozīcijas paušanas Latvijā nekas nemainīsies. Neviens to neizdarīs mūsu vietā! Tādēļ šobrīd atbildība ir jāuzņemas inteliģencei, ar savu autoritāti pārējiem skaidrojot kopsakarības ekonomikā un politikā.

Kas, Jūsuprāt, varētu būt šī domājošā inteliģence? Uzņēmēji?

Uzņēmēju balss, it īpaši krīzes apstākļos, kļūst nepopulāra — izdzīvošanas vārdā, viņi ir spiesti samazināt algas, atlaist darbiniekus un tas, protams, nevienam nepatīk. Nē, šobrīd liberāli domājošo cilvēku saimē vissvarīgākā ir skolotāju, mediķu, zinātnieku balss. Akadēmiskā saime.

Viens neveiksmīgs 13. janvāra piemērs mums jau ir.

Es nerunāju par maršēšanu piketos. Akadēmiskajai saimei šobrīd ir divas izvēles — vai nu paņemt rokās plakātu, uzrakstīt uz tā «ministram novēlu savu algu» un doties gājienā, vai arī racionāli formēt sabiedrības viedokli, iedvesmot, ievirzīt, ierosināt. Es tiešām domāju, ka, ja inteliģence sāks staigāt ar plakātiem, tad mēs visi būsim pamatīgās ziepēs.

Ja paskatamies vēsturē, tad valstij visgrūtākajos brīžos izšķirošā vienmēr ir bijusi inteliģences pozīcija, tieši inteliģence ir nosvērusi svaru kausus: gan pirmās brīvvalsts laikos, gan pēc Otrā pasaules kara, gan 1989. gada Rakstnieku plēnumā, kurā parādījās pirmās atmodas vēsmas, gan protams 1990. gada 4. maijā, kad notika balsojums par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Šodiena gan nav salīdzināma ar deviņdesmitajiem gadiem. Patriotisma sabiedrībā ir ļoti maz, turklāt tur, kur nav labklājības, grūti runāt par pilsonisko atbildību.

1989. gada Rakstnieku plēnumā vairumam tur esošo cilvēku bija daudz mazāk naudas nekā mums šodien. 1918. gada 18.novembrī, Nacionālajā teātrī cilvēki aizņēmās kreklus un uzvalkus, lai godam piedalītos valsts proklomēšanā. Nedomāju, ka pilsoniskajai atbildībai ir kāds sakars ar labklājību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darītāji un runātāji

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tradicionālās darba intervijas neko nepasaka par cilvēka kompetenci

Arta Biruma, SIA Eiro Personāls Vadošā konsultante, valdes locekle, 19.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāstiet, kas ir jūsu stiprās un vājās puses! – Šāds lūgums izskan lielā daļā Latvijas uzņēmumos notiekošo darba interviju. Darba meklētāji to zina un ir jau sagatavojuši «politkorektas» atbildes, kas labākajā gadījumā ir pielāgotas konkrētā darba devēja gaidām un vajadzībām. Savukārt darba devējam šādas atbildes nedod praktiski neko, jo nepalīdz paredzēt, cik labs būs šis cilvēks kā uzņēmumam vajadzīgā amata veicējs.

Lai arī personāla atlase ir viena no svarīgākajām personālvadības funkcijām, tas ir apbrīnojami, cik daudz naudas uzņēmumi ik gadu zaudē tikai tāpēc, ka amatā ir nonācis tam nepiemērots cilvēks. Iemesli var būt dažādi – vēlme pēc iespējas ātrāk aizpildīt vakanci, nepamatota uzticēšanās savai intuīcijai un cilvēku pazīšanai, neskaidrība par uzņēmumam vajadzīgajām kompetencēm vai neprofesionalitāte atlasē.

Pēdējais punkts attiecas arī uz tik bieži izmantotajām «standarta» darba intervijām, kas ir neefektīvas, jo vairums cilvēku nemaz nezina, kādas ir viņu kompetences, stiprās un vājās puses, vai pat to – kādi darbi viņiem patīk vai nepatīk. To jau pirms vairākiem gadiem grāmatā, kas visā pasaulē ir kļuvusi par augsti vērtētu personāla speciālistu rokasgrāmatu, aprakstīja cilvēkresursu pētnieki Lails un Signe Spenseri. Nupat Spenseru grāmata «Kompetence darbā. Modeļi izcilam darba sniegumam» ir iznākusi arī latviešu valodā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārmaiņas uzņēmējdarbības vidē veicina dažādi procesi, tostarp kultūrapmaiņa, vietējiem iedzīvotājiem dodoties ceļojumos, mācībās, darbā ārvalstīs, kā arī ārvalstu ekspertiem un uzņēmējiem strādājot Latvijā. Arī šī gada Dienas Bizness veidotajā efektīvāko vadītāju sarakstā iekļuvuši vairāki uzņēmumu vadītāji – ārzemnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Sociālās inteliģences attīstīšana uzlabo biznesa rezultātus

SIA Eiro Personāls Vadošā konsultante, valdes locekle Arta Biruma, 16.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vadītāju sociālā inteliģence jeb sociālās kompetences, augsti attīstītas starppersoniskās saskarsmes spējas ir izšķirošas efektīvai pārmaiņu un komandu vadībai.

Praksē gan par vadītājiem nereti tiek iecelti izcili profesionāļi, kuri spēj objektīvi novērtēt situāciju uzņēmumā, saredzēt «vājās» vietas un pamanīt iespējas, lai atrastu labākos risinājumus. Tomēr bieži viņi strādā diezgan autonomi, jo ir spējīgāki par citiem darbiniekiem komandā. Ne visi komandas locekļi var darboties līdzvērtīgā tempā, tāpēc, lai darbs raitāk ritētu uz priekšu, vadītājs daudzus uzdevumus nolemj izdarīt pats, nevis iesaistīt visu komandu. Šāds augstas klases profesionālis var būt ļoti prasīgs attiecībā pret savu komandu, radot uzņēmumā nevajadzīgu stresu uzņēmumā, kā rezultātā samazinās darbinieku produktivitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

„Stabils lats ir pēdējais, kas Latvijā vēl palicis un uz kura balstās saimniecība. Lai tad tie, kas vēlas šo kārtību pārskatīt, revidēt, liek galdā pamatotus argumentus. Bet, ja tādu nav, – neceliet lieku trauksmi cilvēkos, esiet drusku atbildīgāki,” tā Latvijas Bankas prezidents intervijā Latvijas Avīzei.

Lats joprojām ir tā pati stabilā, absolūti drošā, skaistā un labi aizsargātā valūta, norāda LB prezidents, piebilstot, ka tautas musināšana par iespējamo lata devalvāciju ir izdevīga cilvēkiem, kuri šobrīd varbūt gatavojas vēlēšanām: „Viņiem gribas būt drusku lādzīgākiem par eņģeļiem un atnest prieka vēsti, ka atradusies burvju nūjiņa, kas bez pūlēm atbrīvos no visām tautsaimniecības likstām. Bez jebkādiem aprēķiniem un pamatojumiem pilnīgi bezatbildīgi tiek teikts: latu vajadzētu devalvēt un visiem būs labi!”

Tāpat viņš uzsver, ka lata devalvācija uz nezināmu laiku, iespējams, uz gadiem desmit, attālina eiro ieviešanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stratēģiskās uzņēmumu sacensības S3, ko rīko IT uzņēmums Accenture, kā arī Nords Event Communication un žurnāls Lietišķā Diena/Dienas bizness ir noslēgušas ar komandu „uzvaras gājienu” pa jūru.

Pirms tam dalībniekiem gan bija jāiztur vairāki pārbaudījumi: piemēram, jāpiedalās spainīšu kariņā, mēģinot ar tenisa bumbiņām trāpīt ar miltiem piepildītiem spaiņiem, kas atradās virs pretinieku galvām.

Tad sekoja laivu maratons, turklāt laivās komandas nolaidās pa virvēm no zemūdeņu bunkura. Pēdējais bastions bija fotoorientēšanās mīkla, un tad – atvēsinoša pastaiga pa jūru un finišs! Tādējādi komandas noslēgušas sacensību „leģendu” par tikšanu ārā no bedres un no pasaules atgriežoties kā uzvarētājiem.

To, kurš šogad triumfēs S3, uzzināsim jau pēc pāris stundām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvija var!

Latvija var! Inovatori pret vēzi. Pirmais raunds

Diāna Kārkliņa, 06.09.2010

Pretvēža zāles prasa ļoti specifiskus ražošanas apstākļus, tāpēc SIA PharmIdea pamatoti lepojas ar savu sterilo ražotni Nordic Industrial Park teritorijā Olainē. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis norāda, ka ar zāļu ražošanu vien PharmIdea neaprobežosies, un nākamgad gaida pirmo peļņu.

Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA PharmIdea pretvēža zāļu ražošanā no plauktiem cels Latvijas un citu valstu zinātnieku lolotās idejas.

Ja uzskata, ka uzdrošināšanās ir success story (veiksmes stāsts – angļu val.), mēs esam success story. Vēl esam pašā ceļa sākumā, pieticīgi saka Vitālijs Skrīvelis par savu SIA PharmIdea, uz kuru daudzi jau raugās kā uz visai spožu zvaigzni mazajā inovāciju biznesa zvaigznājā. Uzņēmums dibināts 2005. gadā, lai gan lūkošana pēc finansējuma biznesa iecerēm sākusies jau piecgadi agrāk. V. Skrīvelis uzsver, ka PharmIdea starts nebūtu bijis iespējams bez ES fondu līdzekļiem, banku toreizējās atsaucības un riska kapitāla fondu parādīšanās, jo farmācijā, kur biznesa iegriešana prasa vismaz piecus līdz septiņus gadus, pašreizējā krīze daudz ko sabremzētu līdz sastingumam. Tagad pēc piecu gadu darba PharmIdea ir sava moderna sterilā ražotne, vienīgā tāda Baltijā, un tajā drosmīgas zinātnieku idejas jau drīz sāks pārvērsties komerciālos inovatīvos farmācijas produktos – galvenokārt tādos, kas radīti cīņai ar vēzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parasti liela uzmanība tiek pievērsta produkcijas ražošanas procesam un tās kvalitātei. Uzņēmumu mārketinga speciālisti kopā ar ražošanas ekspertiem domā par primāro iepakojumu, lai tas būtu gan pievilcīgs, gan saglabātu produktu pēc iespējas ilgāk. Tikai pēc tam tiek domāts par noliktavu, preču kraušanu un pārvietošanu. Šis posms joprojām daudziem nešķiet pietiekami svarīgs, lai tajā iedziļinātos, veiktu aprēķinus utt. Tomēr ir kļūdaini tā domāt! Iepazīstieties, kādus palīgus varat aicināt talkā noliktavā, lai prece galamērķī nokļūtu ideālā stāvoklī.

Noliktava ir katra uzņēmuma pēdējais bastions. No tā, kādā veidā prece no tās iznāk, ir atkarīgs tās turpmākais liktenis: vai un kādā stāvoklī tā saglabāsies, kamēr nonāks līdz galamērķim un patērētājam. Cik bieži gan nav dzirdēts, ka krava, pārvadājot, ir sagāzusies. Tie uzņēmumam ir 100% zaudējumi.

Visbiežāk noliktavā prece glabājas uz paletēm. Uz tām ir sakrautas kastes, maisi, termoiepakojumi u.c. Šādi sakrautas paletes pārvadāt nav iespējams, tās ir jāaptin ar plēvi.Kas ir sakrauts uz paletes, cik stabila tā ir bez aptīšanas ar plēvi, cik tāls ceļš precei ir paredzēts, ar kādu transportu tā tiks vesta – uz šiem jautājumiem ir jāatbild, lai izvēlētos pareizāko risinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Maršāns: Visvairāk tracina ierēdņu divkosība un milzīgs bailīgums, turoties pie sava krēsla

Līva Melbārzde, 22.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tā kā aptuveni desmit gadu esmu nostrādājis arī valsts struktūrās vairākos amatos un posteņos, es labi zinu, kā tur notiek lietas, un varu teikt, ka ir labi to skudru pūzni pabakstīt»

Tā intervijā DB saka Dienas Biznesa valdes loceklis un līdzīpašnieks Jānis Maršāns.

Fragments no intervijas

Paskatoties tavu CV, ir redzams, ka savu karjeru sāki kā laikraksta Diena žurnālists. Tagad tu esi vairāku mediju īpašnieks. Var teikt, ka aplis ir noslēdzies. Kā tas izveidojās?

Es pats arī nosmējos, kad kļuvu par AS Diena padomes priekšsēdētāju un pērn arī par Dienas Biznesa un Dienas Žurnālu akcionāru: ka esmu veidojis karjeru no ierindnieka līdz ģenerālim. Sākās tas vienkārši. Kad mācījos juristos otrajā kursā, vajadzēja kaut kur piestrādāt, un es pamanīju, ka Diena meklē jaunam un nebijušam izdevumam neprofesionālus žurnālistus, kas nav izgājuši padomju laika žurnālistikas skolu. Pieteicos, un kaut kā viss aizgāja. Lato Lapsa tolaik bija reportieru korpusa vadītājs, galvenais redaktors bija Viktors Daugmalis, Sarmīte Ēlerte bija galvenā redaktora vietniece. Strādāju Dienā kopā ar vairākiem interesantiem cilvēkiem, piemēram, deputātu Kārli Seržantu, arī ar Līgu Krapāni, kura vēlāk bija padomniece vairākiem prezidentiem un premjeram. Toreiz tur strādāja arī Jānis Vilnītis, kurš tagad aktīvi darbojas Jūrmalā. Bija tāds raibs kolektīvs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vaškevičs: lai kārtotu attiecības un palīdzētu politiskajiem spēkiem, tiek izmantoti valsts resursi

LD, 29.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pašlaik vairāk nekā skaidrs ir tas, ka Latvijā eksistē cilvēku grupa, kas izmanto valsts resursus, savu dienesta stāvokli, lai izspiestu naudu, lai nokārtotu attiecības, lai palīdzētu politiskajiem spēkiem, lai šādā veidā atrisinātu dažādas problēmas.»

Tā intervijā biznesa žurnālam LD norāda Vladimirs Vaškevičs, piebilstot, ka «šādi cilvēki strādā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), piemēram, Juta Strīķe, Juris Jurašs, Andžejs Kļaviņš un vēl daži».

Vaškevičs norāda, ka konkurss uz KNAB vadītāja amatu esot bijis «vienkārši šovs». «Pie minētajiem cilvēkiem jānosauc vēl tāds kungs kā Sparāns no Satversmes aizsardzības biroja. Šiem cilvēkiem pieder vara, viņi ietekmē visus dienestus, tostarp prokuratūru. Manis aizturēšana bija tikai likumsakarīga, jo es biju pēdējais bastions, kas traucēja pārņemt varu Valsts ieņēmumu dienestā, es biju ceļā uz varas pārņemšanu,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevar lielu daļu Latvijas pasludināt par kakta galu un pateikt, ka tur nav perspektīvas – to intervijā DB uzsver Latvijas Reģionu apvienības (LRA) premjera amata kandidāts Edvards Smiltēns.

Fragments no intervijas

Latvijas Reģionu apvienībai (LRA) pēdējie reitingi ir neiepriecinoši – 1,1%. Kā vērtējat savas izredzes iekļūt Saeimā, cik tas ir reāli?

Ko vēlētāji ir dzirdējuši pēdējā laikā par mūsu partiju? Kad LRA vēl bija 4,4%, dažādi eksperti teica: nu, tur ir pāris līderu, bet nekā cita jau tur nav. Tādējādi ignorējot faktu, ka mēs esam otrs lielākais reģionālais spēks Latvijā tūlīt aiz ZZS ar 250 pašvaldību deputātiem un pārstāvniecību vairāk nekā 54 novados. Ja vērtējam mūs pēc izdarītajiem darbiem, tad jāmin mūsu iniciētie grozījumi Patērētāju aizsardzības likumā, vēršoties pret alkatīgajām ātro kredītu likmēm, iestāšanos par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu, tāpat mūsu darbs ir tā dēvētās atraitņu pensijas. Kaut gan mūsu juristu trīs mēnešus gatavotos grozījumus koalīcija «noraka» un pēc diviem mēnešiem pieņēma to pašu, tikai izkropļotā versijā. Mūsu paveikto mums kā opozīcijas partijai ir grūti izstāstīt sabiedrībai, jo mums nav ministru, kas var sevi pieteikt medijos. Vēlētājiem ir svarīgi izvērtēt, kas ir programma un kandidāti, kādus piedāvā uz vēlēšanām, kā arī tas, vai līdz šim konkrētā partija ir kalpojusi sabiedrības interesēm. Šodienas reitingi neko neliecina par partijas programmu un kandidātiem uz vēlēšanām, jo aptauju veikšanas laikā tas gluži vienkārši vēl nebija zināms. Reitingi jāskatās tendencēs, turklāt ir būtiska atšķirība starp dažādu socioloģisko firmu veiktajiem reitingiem. Jāpiemin, ka LRA nav iesaistīta nevienā no pašreizējiem skandāliem – nedz OIK, nedz maksātnespējas epopejās, mēs neesam iesaistīti valsts nozagšanā. Īstais reitings būs 7. oktobris. Arī pirms iepriekšējām vēlēšanām mūsu reitingi bija slikti, bet vēlēšanu rezultāts – diametrāli pretējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Veselības aprūpe – pēdējais bastions valsts neatkarības atgūšanā

Silvestrs Savickis, [email protected], 11.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Var uzskatīt, ka Latvijas valsts pāreja no padomju sociālistiskās republikas statusa ar valsts regulētu ekonomiku uz neatkarīgu kapitālistisku valsti ar tirgus ekonomiku, ir noslēgusies tikai tagad. Ir pagājuši 19 gadi!

Beidzot pēdējā tautsaimniecības nozare ir iekļauta vispārējā tirgus apritē. Un tā ir veselības aprūpe. Spiedīgā valsts budžeta apstākļos ir kritis pēdējais politizētais bastions, kurapievēršanā realitātei gandrīz 20 gadus pretim turējās medicīnas sabiedrība un tās pārstāvji politiskajās aprindās.

Veselības ministrijas virzītie grozījumi Ministru kabineta noteikumos nr. 1046. ar nosaukumu «Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība» skaidri pateica, kuras veselības aprūpes iestādes un cik daudz naudas varēs saņemt no valsts par iedzīvotājiem sniegtajiem medicīnas pakalpojumiem. Rezultātā masu saziņas līdzekļos parādījās ziņas, ka tiek slēgta liela daļa Latvijas slimnīcu. Vai tas tā ir?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Balodis jūt spriedzi ap UR, bet noliedz spiedienu

Agnese Margēviča, 27.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es spiedienu nesajūtu, es sajūtu spriedzi šajā diskusijā par tieslietu ministru, kur parādās Uzņēmumu reģistra vārds,» DB teica Uzņēmumu reģistra (UR) galvenais valsts notārs Ringolds Balodis.

Viņa vadītā iestāde pēdējā laikā tikusi piesaukta saistībā ar politiskajām kaislībām ap tieslietu ministra amatu. UR arī ir atslēgas loma arī cīņā par ietekmi Ventspils tranzītuzņēmumos. Vienlaikus R. Balodis kā konstitucionālo tiesību eksperts uzskatot, ka ministriem nevajadzētu būt bezpartejiskiem. No UR vadītāja pozīcijām viņš nevēlējās vērtēt, vai tieslietu ministram šajā situācijā labāk būt bezpartejiskam.

R. Balodis vairākkārt uzsvēra, ka lēmumus UR pieņem patstāvīgi, tomēr starp teorētiskām iespējām, kā tieslietu ministrs var ietekmēt UR darbu, viņš minēja trīs. UR galvenajam notāram ik gadu jāiziet atestācija, pret viņu iespējams ierosināt disciplinārlietu, kā arī tieslietu ministrs var pārņemt no UR vadītāja kādu strīdīgu lietu. «Ir patīkami vērot, ka uz vēlēšanām visas partijas nopietni sarūpējušās par tieslietu sistēmas attīstību,» ar ironiju teica R. Balodis. «Uzņēmumu reģistra darbinieki arī nejūtas omulīgi,» viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas, pret ko iebilda gan daudzi uzņēmēji, gan vienkārši Latvijas iedzīvotāji, gan arī Db, nu ir veiksmīgi noslēdzies — Saeima ir noraidījusi iespēju ieviest Latvijā mājokļa nodokli.

Tajā pašā laikā diez vai pilnībā var sist uzvaras bungas. Einara Repšes (JL) vadītā Finanšu ministrija visai nepārprotami ir norādījusi — ja mājokļa nodokļa veidā neizdosies nākamā gada valsts budžetu papildināt par aptuveni 90 miljoniem latu, šī nauda būs jāatrod citur. Turklāt kopumā gaidāmais budžeta mazinājums esot gaidāms 500 miljonu latu apmērā, bet Repše vēl joprojām nav tā īsti skaidri izteicies, uz kā rēķina tas viss varētu būt. Un šeit pastāv vismaz divas lielas iespējas, kā turpmāk Valda Dombrovska (JL) valdība var mēģināt risināt savas problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Kā nezaudēt prātu nebeidzamā juceklī

Didzis Meļķis, DB starptautisko ziņu redaktors, 21.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rietumos vērojamajā nervozumā nav vainojami ne migranti, teroristi, masoni, Tramps, kapitālisms, ne Brisele vai Krievija un pat ne valdība. «Vainīgs» ir Gordons Mūrs. Bet – nešaujiet uz pianistu! Kādreizējais pusvadītāju ražotāja Intel vadītājs 1965. gadā vienkārši nosauca vārdā acīmredzamo – ka datu apstrādes jauda zināmos laika periodos pieaug ģeometriskā progresijā. Vēlāk viņš konstatēja, ka šis periods ir divi gadi, un te nu mēs esam.

Tehnoloģiju nodrošinātā globalizācija un dažnedažādi komunikācijas brīnumi, par kuru praktizēšanas mēģinājumiem vēl pirms dažiem gadu desmitiem liktu trakomājā, bet vēl drusku senāk dedzinātu uz sārta, ir mainījuši visu – kā mēs sazināmies, pārdodam, pērkam, strādājam, flirtējam, ceļojam un ko tik vēl ne. Attiecīgi ir mainījies arī darba tirgus, ražošana, ekonomikas struktūra vispār, tāpat izglītība, elektorāta grupu gaidas un politiķu dienas kārtība.

Skaidrības labad jānorāda, ka es neesmu materiālists. Drīzāk tā ir ideju vēsture, kas zināmā spriedzē ar materiālajiem faktoriem man personīgi atklāj arī vispārīgi komunicējamu jēgu. Materiālie faktori vieni paši ne tuvu nav pietiekami ne dzīves jēdzīguma, ne nejēdzīguma uzstādījumam, tomēr nesapratne par tiem ir Rietumu frustrācijas, fobiju un arī dažu elektorālo izvēļu pamatā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juris Cālītis pats uz savas ādas ir izjutis, ko nozīmē doties bēgļu gaitās, meklējot patvērumu no kara, tādēļ par pašlaik aktuālo bēgļu uzņemšanas jautājumu viņš var spriest ne tikai no teorijas, bet arī prakses. Otrā pasaules kara beigās viņš ar ģimeni devās uz Vāciju, pēc tam dzīvojis Lielbritānijā, ASV un Kanādā, bet pirms 20 gadiem atgriezies Latvijā. Tieši viņš savulaik deva patvērumu pirmajām bēgļu plūsmas «bezdelīgām» - septiņiem somāliešiem, ko Latvijas valsts bija izmetusi uz ielas bez dokumentiem un iztikas līdzekļiem. Cālītis stāsta, ka tie somālieši, kas palikuši Latvijā, teicami apguvuši latviešu valodu un integrējušies vietējā vidē.

Fragments no intervijas (publicēts www.diena.lv):

Baznīcas apmeklējums Eiropā ir strauji krities. Vai tas nav krīzes simptoms?

Jāskatās, kur ir krīze. Mans ieskats: krīze ir institūcijās, bet cilvēku reliģiskās vajadzības nekur nav pazudušas. Jautājums ir, vai baznīcas prot atrast to straumi, kas ir tikpat dzīva un aktīva kā jebkad, vai arī tās būvēs mākslīgas formas, kas nevienam nav vajadzīgas. Lielai daļai manu studentu nav nekādas reliģiskās pieredzes ar draudzēm vai konfesijām. Taču viņi arvien meklē, kas viņu dzīvē ir būtiskākais. Kas jūsu dzīvē ir būtiskākais? Alfa, Mols, hokejs un Jūrmala? Baznīcas nesaprot, ka vajadzētu uzrunāt latvieti ar lietām, kas viņam ir svarīgas, nevis tām, kas baznīcai šķiet svarīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izveido iniciatīvas grupu Vairas Vīķes - Freibergas atbalstam

Vēsma Lēvalde, Db, 18.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anonīma iniciatīvas grupa izveidojusi atbalsta kustību bijušajai Latvijas prezidentei Vairai Vīķei - Freibergai.

«Ar šo paziņojumu mēs apliecinām, ka sāksim aktīvu darbību, lai jau vistuvākajā laikā dotu izlēmīgu pretsparu nomelnotājiem. No vārdiem mēs jau vistuvākajā laikā pāriesim pie darbiem. Mēs apņemamies rīkoties, lai laikā, kad gļēvi klusē kā lielākā daļa politiķi, tā inteliģence, ar izšķirīgu rīcību aizstāvētu savu Tautas Prezidenti,» teikts izplatītajā paziņojumā. Kā pirmais solis minēta mājaslapas izveide, ko pagaidām rotā tikai V. Vīķes - Freibergas portrets un virsraksts. Paziņojumā norādīts, ka pagaidām kustība apvieno dažus simtus, bet cer, ka nākotne tie būs tūkstoši cilvēku. Db diemžēl neizdevās sazināties ar paziņojuma autoriem.

Paziņojums tapis, lai paustu patiesību, kas būšot šokējošāka par «melīgi izreklamēto ķengu grāmatu reklamētāju publiskie apgalvojumi», acīmredzot ar to domājot topošo Lato Lapsas grāmatu. Jau ziņots, ka žurnālists L.Lapsa izsludinājis ideju konkursu savas grāmatas par eksprezidenti nosaukumam, labākās idejas autoram balvā apsolot V.Vīķes-Freibergas rokassomiņu, kas esot iegādāta izsolē. Savukārt V. Vīķe - Freiberga norādīja, ka grāmata esot pasūtījuma darbs, kuras mērķis ir sēt šaubas tautā pirms vēlēšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Dziednieces sirds bizness

Laura Mazbērziņa, 09.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dziedniece Kate Ansone jau daudzus gadus individuāli strādā ar cilvēkiem un zirgiem, kā arī vada savu izveidoto sporta klubu un biedrību Sport De Lux.

Sport De Lux piedāvā jāšanas apmācības, zirgu un jātnieku sagatavošanu sportam, zirgu piemeklēšanu klientiem, transporta pakalpojumus, pasākumu un sacensību rīkošanu, fizioterapiju cilvēkiem un zirgiem, mentālos treniņus, dziedniecības un aktīvā tūrisma pakalpojumus. K. Ansone ir starptautiski sertificēta dziedniece un daudzus gadus individuāli strādā ar cilvēkiem un zirgiem. «Darbības laikā dzīve mani ir savedusi kopā ar nozares speciālistiem. Adatu terapeite zirgiem Jasmīne Vaincīrla no Vācijas Latviju apmeklē gandrīz 15 gadus. Viņa strādā ar zirgu metabolisko sistēmu, izmantojot austrumu metodes un izpratni par enerģētiskajiem procesiem ķermenī. Jasmīne galvenokārt sabalansē enerģijas plūsmu meridiānos un ļauj ķermenim pašam ieņemt savu dabisko stāvokli. Stefija Vatsa no Lielbritānijas ir kiropraktiķe, dzīvnieku fizioterapeite un masiere. Stefija darbā ar zirgiem apvieno visas šīs metodes un strādā aptuveni stundu ar katru dzīvnieku, tiekot līdz dziļākajiem fiziskajiem līmeņiem. Darbā ar cilvēka fizisko ķermeni daudz esmu mācījusies no fizioterapeitiem Anitas Elksnes un Aigara Fadejeva,» stāstīja K. Ansone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Žurnāla Dienas Bizness izdevums #9

DB, 14.01.2020

Dalies ar šo rakstu

Ko mežsaimniekiem nozīmē Eiropas Parlamenta nesen izsludinātā ārkārtas situācija klimata jomā un jaunās Eiropas Komisijas zaļais darījums green deal? Uz šo jautājumu "Dienas Biznesam" atbild Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesors Dagnis Dubrovskis.

Svarīgākais jautājums – kādu lomu zaļā darījuma politikā izvēlēsies Latvija. Vai tāpat kā finanšu sektorā – piekritīs kapitālajam remontam, vai tomēr nekļūs par pionieri.

Latvijas finanšu sektora kapitālais remonts jau februārī noslēgsies ar oficiālu paziņojumu. Neoficiāla informācija vēsta, ka Latvija nenonāks tā dēvētajā pelēkajā sarakstā, kur pērn oktobrī nonāca Islande. Arī par to šajā numurā – kā veicas Islandei, kura īsā laikā piedzīvojusi uzplaukumu, smagu banku krīzi, atkopšanos un nonākusi pelēkajā sarakstā.

Kamēr Latvijā joprojām izskan ziņas par banku kontu slēgšanu, islandieši nedomā atmaksāt pasaulei parādus, kas radās, sagrūstot valsts finanšu sektoram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

30% banku darbinieku tuvāko gadu laikā varētu aizstāt tehnoloģijas

Žanete Hāka, 13.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju attīstība tuvāko piecu gadu laikā var likt izzust 30% ar bankām saistīto profesiju, uzskata bijušais Citigroup Inc vadītājs Vikrams Pandits.

Kā raksta Bloomberg, eksperts uzskata, ka mākslīgā inteliģence un automatizācija samazinās nepieciešamību pēc jauniem darbiniekiem tādās jomās, kā, piemēram, biroja darbiniekus. «Viss, kas notiek saistībā ar mākslīgo intelektu, automatizāciju un pārējām tehnoloģijām, padarīs procesus vienkāršākus,» viņš uzskata, piebilstot, ka tas mainīs banku biroja darbu. Patlaban jau Volstrītas lielākās kompānijas izmanto tehnoloģijas, tostarp, automātisko apmācību un mākoņrisinājumus, lai automatizētu savas operācijas, tādējādi liekot darbiniekiem mainīties.

Tā, piemēram, jūnijā, Bank of America vadītājs Toms Montāgs paziņoja, ka samazinās izmaksas, meklējot vairāk veidu, kā tehnoloģijas var aizstāt cilvēkus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Maskavas Sarkanajā laukumā atklāta Jūrmalas lasītava

Andra Briekmane, 24.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienā no slavenākajiem Maskavas restorāniem Pir O.G.I. Maskavas Rīgas biedrība sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domi atklājusi īpašu zāli – Jūrmalas pilsētas tematikai veltītu lasītavu, informē Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA).

Restorāna – lasītavas sienas rotājot 19.–20. gadsimta Jūrmalas pastkartes, bet plauktos varēs atrast dažādos laikos izdotas grāmatas par Jūrmalu un fotoceļvežus. Pastkaršu ekspozīciju izveidojusi Maskavas Rīgas biedrība un Latvijas pastkaršu kolekcionārs Dmitrijs Jermolajevs.

«Esam ļoti priecīgi, ka restorāna īpašniekiem sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domi radās tik lieliska doma – pašā Maskavas sirdī, pie Sarkanā laukuma, izveidot Jūrmalas noskaņām raksturīgu vidi. Restorānu iecienījuši politiķi un radošā inteliģence. Izveidotā lasītava sniegs labas iespējas reklamēt Jūrmalu un atgādināt par mūsu brīnišķīgo pilsētu šādā neparastā veidā,» vērtē Māris Dzenītis, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks ekonomikas un attīstības jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārāk dāsnais atbalsts zaļai enerģijai un koģenerācijai ievērojami sadārdzinās ikmēneša elektrības maksājumus, kopējas rēķins» varētu sasniegt 127 miljonus latu.

SIA Bolderāja serviss valdes priekšsēdētājs Arvis Purs norāda, ka, šādā garā turpinot ir strupceļš, jo esošā alternatīvās elektroenerģijas atbalsta sistēma ir tautsaimniecību graujoša. «Baidos, ka, tādu politiku turpinot, izdevīgāk būs darbināt savu dīzeļģeneratoru,» saka viņš.

E-veselības klusie telefoni

Latvijā jau vairākus gadus tiek runāts par e-veselības projektiem un izsludināti arī vairāki konkursi. Tiesa Saeimas deputāte Ingrīda Circene veselības ministru vēstulē aicinot izskatīt iespēju pārņemt gatavo Igaunijas e-veselības sistēmu, pret ko iebilst Latvijas IT uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ilgtspējas jautājumi ir jāskata daudz plašākā mērogā

Kristaps Banga, Accenture Inovāciju vadītājs Baltijā, 17.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd pasaulē palielinās atvērto inovāciju loma, aprites ekonomika, kā arī aizvien būtiskāki ir ilgtspējīgas uzņēmējdarbības attīstības un ekoloģiskās domāšanas virzieni, kas aizvien vairāk iekļaujas uzņēmumu un organizāciju vadītāju dienas kārtībā.

Pozitīvas pārmaiņas nav iespējams panākt bez inovatīvām tehnoloģijām, risinājumiem un idejām, lai spētu samazināt neatjaunojamās enerģijas un ūdens patēriņu, CO2 apjomu, kā arī veicinātu zero waste (nulles atkritumu) principu ieviešanu, samazinot negatīvo ietekmi uz vidi un sabiedrības veselību.

Arī biznesa vidē ir redzami vairāki piemēri. Bentley paziņojis plānus luksus klases automašīnu jomā, ka līdz 2026. gadam uzņēmuma ražotie spēkrakti būs elektroauto vai hibrīdi. Savukārt Ralfs Lorēns pārveido modi personīgā pieredzē. Izmantojot digitālo pielāgošanas platformu, klients var izveidot unikālu jakas stilu, kas pēc tam tiek izgatavots tieši atbilstoši izmēram un specifikācijai. Tādējādi ir iespējams samazināt atkritumu daudzumu, un labāk apmierināt klienta vēlmes. Uzņēmums ir ieviesis digitālo ID programmu – apģērbi tiek ražoti ar unikālu identifikatoru, tādējādi klients var skenēt QR kodu, kas garantē produkta autentiskumu un sniedz lielāku un labāku pārredzamību piegādes ķēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Veiksmīgai līderībai svarīga ir visa uzņēmuma kultūra

Dienas Bizness, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radošiem līderiem sevī jāattīsta pretrunīgas prasmes – būt vienlaikus atbalstošiem un stingriem. Viņiem jāspēj saskatīt nākotnes vīziju, saglabāt emocionālo inteliģenci ikdienas komunikācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Santa Zaķevica sapni par savu restorānu lolojusi kopš 17 gadu vecuma, ilgus gadus izzinājusi viesmīlības jomu gan ārvalstīs, gan Latvijā, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Viņa kopā ar vēl diviem biznesa partneriem «restartējusi» bijušo restorānu Hercogs Jelgavā un tam iedevusi jaunu dzīvību – piešķīrusi nosaukumu Bistrobārs&restorāns Parks, veikusi pilnīgu interjera pārveidi un veikusi konceptuālas izmaiņas gan restorāna, gan bistro pusē. «Mīlestība uz viesmīlību man radās brīdī, kad vidusskolas laikā vasarā aizbraucu strādāt uz Angliju, Braitonu. Toreiz tas vēl bija nelegāli, jo Latvija nebija Eiropas Savienības dalībvalsts. Strādāju viesnīcā par istabeni, kas šajā jomā ir viens no smagākajiem darbiem. Lai arī ikdiena bija grūta, sajutu, ka viesmīlībamani aizrauj. Tas noteikti nenotiek ar kuru katru, domāju, ka, tāpat kā cilvēkiem iedzimst emocionālā inteliģence, var iedzimt arī viesmīlības gēns, un tas man ir ļoti spēcīgs,» stāsta Bistrobāra & restorāna Parks direktore,līdzīpašniece Santa Zaķevica.

Komentāri

Pievienot komentāru