Mazais bizness

Peļņa no akmens ceļmalā

Inita Šteinberga, 12.11.2012

Jaunākais izdevums

Kādas mājas pagalms Ogrē pārtapis par vērienīgu būvlaukumu – tur savas preces paraugus izvieto akmens sētu – gabionu – gatavotājs Kaspars Narovskis.

Dienā, kad viesojamies pie Kaspara, lietus gāž kā ar spaiņiem, bet akmens sienu skaistumam tas nekaitē. «Tieši mitrumā akmeņi izskatās viskrāsainākie, košākie,» skaidro uzņēmējs.

Gabionu ideja noskatīta, ceļojot pa ārzemēm, kur šādas konstrukcijas sevišķi populāras. It īpaši Vācijā tās izmantojot visdažādākajiem mērķiem. To oriģinalitāte un plašās pielietojuma iespējas aizrāva Kasparu, radās vēlme tos mēģināt izgatavot pašam. Princips it kā vienkāršs – vajadzīgā augstuma metāla karkasā tiek krāmēti akmeņi. Pats sarežģītākais – karkasam un atbalsta stabiem jābūt sevišķi noturīgiem, lai izturētu akmeņu lielo svaru. Sākotnēji karkasus pirkuši Vācijā, taču tie maksā ļoti dārgi, līdz ar to arī sētas izmaksas – pamatīgas. Tagad sākuši režģus un stiprinājumus gatavot paši – ir atrasta sava, oriģinālā konstrukcija.

Krīze krietni piebremzējusi biznesa startu, taču, ieguldījis tik daudz darba un līdzekļu tehnoloģiju izpētē, tāpēc Kaspars nevēlējās atteikties no idejas, tuklāt bijis pirmais, kas ieviesis to Latvijā,. Tagad tas atmaksājies – klientu kļūst vairāk. Uzņēmējs spriež, ka tā noticis, jo jau realizētie projekti kalpo kā laba reklāma. Ienākumi gan ģimenes uzņēmumam SIA Rino grupa patlaban galvenokārt ir no industriālo kokapstrādes iekārtu tirdzniecības. Gabionu, kas ir Kaspara lolojums, pienesums vēl procentuāli neliels, taču stabili palielinoties.

Gabionus Latvijā galvenokārt pilda ar parastiem laukakmeņiem. Taču pildījumam būtībā derot gandrīz jebkas, piemēram, tos ir iespējams pildīt ar malku, bluķīšiem, pudelēm, pat siens esot izmēģināts un puķes stādītas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Smilšu skulptūru parka sēta mulsina rīdziniekus un tūristus

Lelde Petrāne, 19.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau otro gadu uz AB dambja vasarā tiek uzslieta sēta, kuras iekšpusē izveidotas smilšu skulptūras. Oficiālais šī pasākuma nosaukums ir Make Sand Art Riga 2012, un to reklamē kā pilotprojektu Eiropas kultūras galvaspilsētas programmai 2014. gadā. Taču ne visi rīdzinieki ir priecīgi, ka tik redzamā vietā, kur tūristi dodas fotografēt Rīgas panorāmu, ir necaurredzams nožogojums līdz pat ūdens malai, grūtības radušās arī gājējiem un riteņbraucējiem, kuriem ir jālauza galva, kā šo sētu apiet, neizbradājot zālienu, raksta laikraksts Diena.

Laikraksts saņēmis arī negatīvas iedzīvotāju atsauksmes par to, kā smilšu skulptūru parka teritorija izskatās no Akmens tilta puses - tur uz gaišzila fona uzkrāsots balts uzraksts «Pludmale».

Festivāla producents Reinis Druvietis par to, ka kādam smilšu skulptūru parks varētu nepatikt, bijis dziļi izbrīnīts un sacījis, ka šāda ziņa esot kā pērkons no debesīm: «Mums ir daudzi absolūti laimīgi un priecīgi apmeklētāji! Šogad sētas noformējums ir ar meldriem, nevaru iedomāties, ka kādam šāda sēta varētu likties neglīta vai neintegrēta vidē.» Tomēr par neērtībām garāmgājējiem viņš piekritis. Pasākuma rīkotāji esot diskutējuši ar pašvaldības pārstāvjiem par risinājumiem, turklāt norobežotā teritorija līdz ūdens malai atrodas tajā dambja daļā, kur cilvēku kustība ir aizliegta avārijas stāvokļa dēļ un izvietota aizlieguma zīme. Nožogojuma iekšpusē gan par drošību esot gādāts un krasts esot nostiprināts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiksmes gadījumā ASV uzņēmējus vilina ar iespējami lieliem biznesa apjomiem, taču nonākt tirgū ir sarežģīti

2013. gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar ASV bija 333,6 milj. eiro, kas ierindoja ASV 18.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras sniegtā informācija. Kopējais preču un pakalpojumu eksports uz ASV bija 188,2 milj. eiro, kas veido 1,4% no Latvijas kopējā eksporta, savukārt preču un pakalpojumu imports – 145,4 milj. eiro, kas veido 1% no Latvijas importa. Salīdzinot ar 2012. gadu, eksports ir palielinājies par 5%, bet imports ir samazinājies par 16%. 2013. gadā ASV bija Latvijas 15.nozīmīgākais eksporta un 19.nozīmīgākais importa partneris. Tirdzniecības bilance ar ASV bija pozitīva (42,8 milj. eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru