Ražošana

Pērn sarucis konservu eksports

Sandra Dieziņa, 23.03.2004

Jaunākais izdevums

Pagājušajā gadā turpināja samazināties sagatavoto un konservēto zivju ražošanas un eksporta apjoms, kas aizsakās jau 2002. gadā. Kā liecina Valsts Zivsaimniecības pārvaldes (VZP) sniegtā informācija, pērn sagatavoto un konservēto zivju ražošana un eksports sarucis aptuveni par 20 – 25 %. Pagājušajā gadā sagatavoto un konservēto zivju pārdotās produkcijas apjoms pret attiecīgo 2002. gadu veidoja 76,8 %. VZP speciāliste Ludmila Ankviča skaidroja, ka ievērojamais realizācijas kritums pērn skaidrojams ar izejvielu trūkumu gada sākumā, kā arī pieprasījuma samazināšanos gada otraja pusē. Tiesa, pērn pārdotās zivju produkcijas daudzums, salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn audzis par 26 % un tas galvenokārt esot skaidrojams uz saldētās produkcijas rēķina, kas nozvejota tāljūrā, piebilda VZP speciāliste. Latvijā saražoto zivju konservu lielākā noņēmējvalsts joprojām ir Krievija, kur pērn realizēts 40,4 tūkstoši t konservu par 36,4 miljoniem USD. Krievijas īpatsvars kopējā eksporta apjomā pērn turpināja kristies, nedaudz palielinoties citu valstu, tostarp Ukrainas, Čehijas un Moldovas īpatsvaram. Jāpiebilst, ka pērn sarucis arī zivju konservu eksports uz Kazahstānu un Lietuvu. Jaatzīmē, ka zivju produkcijas(neskaitot konservus), tostarp sālītas, saldētas, atvēsinātas un kūpinātas, ražošanas apjomi pērn saglabājušies 2002. gada līmenī – kopumā saražots ap 72 tūkstoši t produkcijas 38 miljonu USD vērtībā. Komentējot situāciju zivju pārstrādē, Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Inārijs Voits jau iepriekš norādīja, ka tās attīstība ir pārāk lēna un tā netiekot līdzi kopējai straujajai valsts izaugsmei. Kā viens no bremzējošiem iemesliem tika minēts tas, ka strikto nosacījumu dēļ zivrūpnieki nespēja apgūt ES pirmstrukturāla fonda SAPARD līdzekļus. Db jau vairākkārt rakstījis par problēmām zivrūpniecībā, kā rezultāta uznēmeji nespēj ieguldīt modernizācijā un attīstībā. I. Voits arī norādīja, ka zivju konservu ražotājiem ir jāsaglabā līdzšinējie Austrumu tirgi, jo ES valstīs esot citas uztura tradīcijas un zivju konserviem neesot gaidāms būtisks pieprasījuma pieaugums. Lai gan zivju produkcijas eksports uz ES valstīm pieaugot, kopējā eksporta apjomā ES tirgus neesot nozīmīgs. Jau iepriekš vēstīts (10.09.2003.), ka ES tirgus zivju konservu apjomā veido mazāk par 1 % no kopējā eksportētā zivju konservu daudzuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Krievijas ēna preču eksportā pamazām sarūk

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 10.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā apritēja divi gadi, kopš Krievijas Federācija noteikusi sankcijas Eiropas Savienības, t.sk., Latvijas pārtikas produktiem. Vai divi gadi Latvijas eksportētājiem ir bijis pietiekošs laiks, lai kompensētu Krievijas tirgus zaudēšanu un atrastu jaunus noieta tirgus?

Kopējais Latvijas preču eksports 2015. gadā pieauga par 1,1%, kas vērtējams kā labs sniegums, ņemot vērā Krievijas noteikto embargo pārtikai un sarežģīto un nelabvēlīgo situāciju vairākos Latvijas eksporta tirgos. Diemžēl šogad Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāji pārsvarā atrodas negatīvajā zonā, un šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu preču eksports ir sarucis par 1,5%.

Nav šaubu, ka 2015. gadā Latvijas kopējo preču eksporta izaugsmi būtiski bremzēja eksporta kritums uz Krieviju, kas salīdzinājumā ar 2014. gadu saruka par 24%. Tomēr preču eksportu uz Krieviju nesamazināja tikai sekas, ko izraisīja 2014. gada 7. augustā Krievijas noteiktais embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam, piena produktiem un 2015. gada 4. jūnijā pasludinātais beztermiņa aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksimniecības preču eksports strauji pieaug

Sandra Dieziņa, 12.10.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lauksaimniecības preču eksporta kopvērtība 2005. gada pirmajā pusgadā, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, palielinājusies no Ls 84 līdz 136 milj. Lauksaimniecības preču importa kopvērtība pieaugusi līdz Ls 245,5 milj., samazinoties negatīvajam ārējās tirdzniecības saldo 2005. gada pirmajā pusē, ziņo Agropols. Tirdzniecībā ar NVS valstīm pozitīvais saldo ievērojami palielinājies, bet tirdzniecībā ar ES valstīm nedaudz audzis negatīvais saldo. Tirdzniecībā ar Lietuvu un Igauniju saldo negatīvā vērtība krietni kritusies, eksporta palielinājumam divas reizes pārsniedzot importa palielinājumu. Tirdzniecībā ar pārējām 8 jaunajām ES dalībvalstīm eksports ievērojami kāpis, importa pieaugumam saglabājoties lielākam. Gan tirdzniecībā ar OECD valstīm, gan pārējām importā izmaiņu nav, toties eksports - nedaudz palielinājies. Eksports uz pārējām 8 jaunajām ES dalībvalstīm valstīm audzis ievērojami, šo valstu īpatsvaram kopējā eksportā sasniedzot 6%. Arī eksports uz ES-15 valstīm palielinājies, šo valstu īpatsvaram eksporta kopapjomā nedaudz samazinoties - līdz 24%. Tāpat eksports uz Baltijas valstīm ievērojami palielinājies, šo valstu īpatsvaram eksporta kopapjomā pieaugot līdz 38%. Eksports uz NVS valstīm audzis, šo valstu īpatsvaram eksporta kopapjomā samazinoties līdz 24%. Eksporta sadalījums pa valstīm vērtības izteiksmē Eksports uz Igauniju un Lietuvu palielinājies par Ls 9 milj., pieaugot cukura, konditorejas, zivju un piena produktu, lopbarības, labības, alus, bezalkoholisko dzērienu, šķīstošās kafijas un konditorejas izvedumam. Palielinājies spirtoto vīnu, viskija un liķieru eksports uz Krieviju, kā arī bezalkoholisko dzērienu, augu produktu, miltu produktu, dārzeņu, konditorejas un kartupeļu cietes eksports. Piena un piena produktu eksports palielinājies divas reizes. Joprojām turpinās zivju konservu eksports uz Krieviju caur Igauniju. Eksports uz Vāciju audzis par Ls 4 milj., gandrīz trīs reizes kāpjot eksportētā siera vērtībai. Divas reizes palielinājies vājpiena pulvera un sviesta eksports. Ievērojamos apjomos atsācies arī pilnpiena pulvera eksports. Tāds ir arī eksportēto kviešu daudzums. Trīs reizes palielinājies rapšu sēklu eksports. Eksports uz Dāniju pieaudzis par gandrīz Ls 5 milj., galvenokārt cigarešu un rapšu sēklu dēļ. Ievērojamā daudzumā eksportēta arī labība. Eksports uz Baltkrieviju nedaudz samazinājies, joprojām gandrīz pusi no eksporta kopvērtības veidojot lopbarībai. Pusotru reizi palielinājies saldētu zivju, bet zivju konservu eksports - divas reizes. Manāmi sarucis kviešu eksports. Eksports uz Poliju audzis līdz Ls 4 milj., lielāko daļu no vērtības veidojot cukuram. Zivju konservu eksports palielinājies četras reizes. Eksports uz Somiju sasniedzis Ls 2 milj. ko sekmējis liellopu gaļas eksports.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Brīvais vilnis iegulda pusmiljonu eiro jaunā iepakojumā; cer mainīt visu zivju konservu biznesu

Gunta Kursiša, 27.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zivju konservu ražošanas uzņēmums Brīvais vilnis ieguldījis pusmiljonu eiro jauna, caurspīdīga plastikāta konservu iepakojuma izveidē. Uzņēmuma vadītājs Andris Babris norāda, ka nākotnē šis iepakojums «varētu izmainīt visu zivju konservu biznesu».

Tuvākos divus gadus šis iepakojums būs pieejams tikai Brīvajam vilnim, savukārt pēc tam to varēs sākt izmantot arī citi zivju konservu ražošanas uzņēmumi.

«Uzņēmums pirms diviem gadiem sāka darbu pie jaunu zivju konservu iepakojuma veidu meklēšanas, kas patērētājiem dotu iespēju redzēt produkciju, kas atrodas konservos. Šāds lēmums tika pieņemts, jo dažu negodprātīgo uzņēmēju dēļ patērētājiem sāka zust ticība zivju konservu kvalitātei slēgtajās kārbās» stāstīja Brīvā viļņa valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

Jaunais iepakojums izveidots, sadarbojoties ar Vācijas ražotāju Weidenhammer Packaging Group GmbH. Jaunu iekārtu iegādei un esošo modernizācijai tika piesaistīts Lauku atbalsta dienesta līdzfinansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Ventspils zivju konservu kombināts apsver iespēju ražošanu nākotnē pārcelt uz citu vietu, apstiprināja uzņēmuma valdes loceklis Ingus Klindžāns.

Ventspils zivju konservu kombināts ražošanu, tostarp zivju kūpināšanu, jau vēsturiski veic zvejas ostas teritorijā. Tā ir gana ekskluzīva vieta līdzās jūrai, netālu no pilsētas pludmales. Kā atzina Klindžāns, ražošana tik tuvu atpūtas zonai nav labākais risinājums un gan iedzīvotājiem, gan tūristiem var būt traucējoša smaka, kas rodas zivju kūpināšanas procesā, tāpēc uzņēmums apsver iespēju ražotni pārcelt citā vietā. Ir izraudzīta arī iespējamā jaunās ražotnes atrašanās vieta - bijušās Ventspils zvēraudzētavas teritorija. Savukārt zivju pieņemšanas terminālis atrastos citā vietā - līdzās paceļamajam Ventas tiltam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ventspils Zivju konservu kombināts piesaista jaunu investoru

Lelde Petrāne, 18.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/S Ventspils Zivju konservu kombināts 2012. gadā kāpinājis apgrozījumu par 46%, līdz 7,58 miljoniem latu, un piesaistījis jaunu akcionāru – par 6% akciju īpašnieku kļuvis Krievijas zivju konservu zīmolu 5morei un КЕANО īpašnieks Valērijs Oņa.

A/S Ventspils Zivju konservu kombināts strādājošo skaits palielinājies no 320 darbiniekiem 2011. gadā līdz 430 darbiniekiem 2012. gadā. Zivju konservu ražošanā ir salīdzinoši liels roku darba īpatsvars, tāpēc, pieaugot apgrozījumam un ražošanas jaudām, būtiski palielinās arī nepieciešamība pēc jauniem darbiniekiem, jo īpaši zivju vērējiem un pakošanas operatoriem, skaidro uzņēmumā.

Andris Bite, A/S Ventspils Zivju konservu kombināts līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs, sacīja: «Kopumā 2013. gadā plānojam sasniegt vismaz 9 miljonus latu lielu apgrozījumu – jau pirmajā pusgadā esam sasnieguši 5 miljonus latu. Šoruden esam iecerējuši turpināt kāpināt ražošanas jaudas, palaižot jaunu pakošanas līniju un palielinot strādājošo skaitu līdz 500 darbiniekiem. Savukārt jauna investora piesaiste palielinās uzņēmuma darba stabilitāti, kā arī veicinās nosprausto mērķu un uzdevumu sasniegšanu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas aizliegums ievest šprotes jau radījis sekas nozarē - konservu eksporta apjomi uz Krieviju sarukuši divas reizes.

Latvijas zivsaimniecības asociācijas (LZA) prezidents Inārijs Voits prognozē, ka šogad zivju konservu ražošanas apjomi var samazināties par aptuveni 30 %. Samazinājumu viņš lēsa, ņemot vērā, ka rūpnieku noliktavās vēl ir pērn saražotā produkcija, taču pretējā gadījumā apjomi saruktu par 50 %.

Apjomi rūk

"Darbaspēks patlaban ir galvenā problēma un, kā zināms, zivrūpniecībā ir daudz roku darba, kura trūkst, un tas savukārt ietekmē kvalitāti, kas krīt," tā I. Voits.

Pērn rudenī, kad sākās tā saucamā šprotu krīze un Krievija slēdza savu tirgu diviem lielākajiem šprotu ražotājiem - a/s Brīvais vilnis un SIA Gamma-A, LZA vadītājs kā risinājumu zivrūpniekiem piedāvājis sašaurināt ražošanu un atlaist daļu strādājošo, taču šis priekšlikums noraidīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vai pārtikas rūpniecība ietur diētu?

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, 11.04.2019

1. attēls. Apstrādes rūpniecības kopā un tajā skaitā pārtikas produktu un dzērienu saražotās produkcijas apjoma un apgrozījuma indeksi (2000.g.=100%)

Avots: CSP, autores aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības izlaide pēc pieklājīga izrāviena par 8,2% 2017. gadā pērn vairāk nekā uz pusi samazināja izaugsmes tempus, augot vien par 3.4%.

Bija nozares, kurām veicās labāk, piemēram, kokrūpniecībai, augsto tehnoloģiju nozarēm, un tādas, kurām šis nebija veiksmīgs gads. Viena no apakšnozarēm, kas lika visvairāk vilties, bija pārtikas produktu un dzērienu ražošana. Kādi šķēršļi stājās šīs nozares ceļā?

Šajā rakstā ieskatīsimies detalizētāk, soli pa solim palielinot un pietuvinot skatam dažādu pārtikas produktu grupu ražotāju sekmes un problēmas ilgākā laikā un tieši pēdējos gados.Pārtikas un dzērienu ražošanas pievienotā vērtība veido 21% no apstrādes rūpniecības jeb 2.5% no kopējās pievienotās vērtības. Tātad mēs runājam par gana nozīmīgu tautsaimniecības jomu. Ar šīs nozares produkciju mēs visi saskaramies ik dienu. Nemaz nerunājot par citiem aspektiem – pārtikas kvalitātes nozīmi mūsu veselībā, pārtikas ražošanas lomu valsts ekonomiskās neatkarības kontekstā utt. Tā teikt – var bez daudz kā iztikt, bet bez pārtikas nudien neiztiksim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kopējais lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas produktu eksports 2017. gadā, salīdzinājumā ar 2016. gadu, ir palielinājies par 465 miljoniem eiro jeb 21,3%. 2017. gadā Latvija lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas produktus eksportēja uz 153 pasaules valstīm.

Latvijas lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas produktu ražotāji ir spējuši kāpināt eksportu un 2014. gadā radušos Krievijas tirgus zudumu lielākoties veiksmīgi aizvietot ar citiem noieta tirgiem gan ES, gan ārpus tās. Vērtējot Krievijas ekonomisko sankciju ietekmētās produktu grupas (piens un piena produkti, liellopu gaļa, cūkgaļa, mājputnu gaļa, desas un tamlīdzīgi izstrādājumi, zivju produkcija (izņemot zivju konservus)), var secināt, ka 2017. gadā eksporta vērtība vairākiem šiem produktiem lielākoties pieauga.

Pozitīvi ir attīstījies siera un sūkalu eksports. Iepriekšējos trīs gados siera un sūkalu eksports nepārtraukti palielinājās un 2017. gadā siera eksports bija par 55% augstāks nekā 2014. gadā, bet sūkalām - pat par 113% augstāks. Piena un piena produktu eksportā no Latvijas 2017. gadā, salīdzinot ar 2014. gadu, ir apgūti 12 jauni galamērķi. Kopumā 2017. gadā Latvija pienu un piena produktus eksportēja uz 50 pasaules valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Sarucis Brīvā viļņa apgrozījums un peļņa

Žanete Hāka, 02.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī AS Brīvais vilnis strādājis ar peļņu 95,2 tūkstošu eiro apmērā, kas ir par 24% mazāka nekā pirms gada, liecina uzņēmuma pārskats NASDAQ OMX Riga.

Sarucis arī apgrozījums – no 2,7 miljoniem eiro pērnā gada pirmajā ceturksnī līdz 2,28 miljoniem eiro šā gada sākumā.

Pavisam šā gada 1.ceturksnī uzņēmums saražojis 6 miljonus kārbu 142 veidu zivju konservu, no tā 3,1 miljonu - kārbu šprotes. Pārdoti 4 miljoni kārbu konservu

par 2,3 miljoniem eiro.

Sabiedrības mērķis ir turpināt sakārtot uzņēmumu atbilstoši Eiropas Savienības kvalitātes prasībām un samazināt produkcijas ražošanas izmaksas.

Šogad plānots ieguldīt vismaz 300 tūkstošus eiro jaunu ražošanas iekārtu iegādē un jauna dizaina iepakojuma izstrādē.

Paredzēts 2014.gadu noslēgt ar apgrozījumu un peļņu iepriekšējā gada līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Izrāvienā pārtikas eksports uz Krieviju

Sandra Dieziņa, 17.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija – joprojām nozīmīgākā Latvijas pārtikas eksportvalsts.

Lai arī ārējā tirdzniecībā kopumā pērn ievērojami palielinājies negatīvais laukaimniecības un pārtikas preču saldo, tirdzniecībā ar NVS valstīm jau otro gadu pozitīvais saldo turpina pieaugt, 2011. gadā sasniedzot 192 miljonus Ls. Kopējā eskporta struktūrā Krievijas īpatsvars pieaudzis līdz 26 %, eksporta vērtībai palielinoties par 35 %. Jāpiebilst, ka par 35 % pērn pieaudzis eksports arī uz Baltijas valstīm, kas eksporta struktūrā veido jau 40 %.

Eksports uz Krieviju pērn pieaudzis par 61 miljonu Ls, ievērojami pieaugot stipro alkoholisko dzērienu eksportam. Visvairāk uz šo austrumu valsti pērn eksportēts viskijs – 79,2 miljonu Ls vērtībā un spirtotie vīni – 16,9 miljonu Ls vērtībā. Nozares eksperti to skaidro galvenokārt ar reeksportu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji bažījas par lielo pelēkās gaļas īpatsvaru nozarē, kas pasliktina nodokļus maksājošo uzņēmumu konkurētspēju un pierāda valsts bezspēcību.

Gaļas ražotāji un pārstrādātāji pauž bažas, ka krāpšanās ar nodokļu nomaksu un pelēkās gaļas īpatsvars nozarē tikai pieaug. 10 - 50 % no tirgus - tik atšķirīgi lielākie gaļas pārstrādes uzņēmumu vadītāji vērtē tā saucamās pelēkās gaļas apjomus valstī.

Dramatiski skaitļi

Lielākā gaļas pārstrādātāja a/s Rīgas miesnieks valdes priekšsēdētājs Aldis Škutāns nosauc dramatisku skaitli - 50 %. Viņaprāt, puse no tirgū nonākošās ir nelegālā ceļā ievesta gaļa, turklāt tās apjomi kopš Latvijas iestājas ES tikai pieauguši. Šādiem apgalvojumiem gan vajadzīgi pierādījumi, un uzņēmējs spriež, ka ikviena kontrolējošā institūcija - VID, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vai kāda cita - varētu tos iegūt, taču patlaban nevienam neesot intereses kaut ko darīt, lai gan valstij gar degunu aiziet miljoni neiegūto līdzekļu. SIA Triāls valdes priekšsēdētājs Valts Blaumanis lēš, ka pelēkās gaļas īpatsvars varētu būt ap 10 %, savukārt SIA komercfirma M.V.A. valdes priekšsēdētājs Vladimirs Mihejevs nosauc vēl citu apjomu - 30 %. Lai gan M.V.A. tāpat kā Triāls iekļauts lielāko nodokļu parādnieku sarakstā (Db, 01.02.), M.V.A. vadība atzīst, ka četru gadu laikā valstij nodokļos samaksātais veido jau 2,6 milj. Ls. V. Mihejevu sarūgtina, ka joprojām nozarē ir liels daudzums uzņēmumu, kuri var atļauties strādāt, kā izejvielu izmantojot pelēko gaļu, darbiniekus nodarbinot bez darba līgumiem, maksājot algas aploksnēs, kas rada nevienlīdzīgus konkurences apstākļus. «Mēs uzcēlām jaunu rūpnīcu par 6 miljoniem eiro un cerējām, ka pēc iestājas ES negodīgi strādājošās firmas tiks likvidētas, taču nekas nav mainījies un viss turpinās,» tā V. Mihejevs, piebilstot, ka runa ir ne tikai par pelēko gaļu, bet arī par pelēko samaksu. Viņa novērojumi liecina, ka ir strādājošie, kas ilgstoši ir paņēmuši slimības lapas, bet tajā pašā laikā nodarbināti citos gaļas pārstrādes uzņēmumos, samaksu saņemot aploksnēs. To, ka gaļas nozarē ne visi godīgi maksā nodokļus, iepriekš vairākkārt Db uzsvēra arī janvāra sākumā nogalinātais vairāku gaļas pārstrādes uzņēmumu īpašnieks Aigars Lūsis. Tāpat Db pērnā gada nogalē ziņoja, ka, gaidot tautsaimniecības piezemēšanos, atsevišķas ekonomikas sfēras atgriežas pelēkajā zonā, izmantojot gan legālas, gan nelegālas nodokļu optimizēšanas shēmas (Db, 18.12.07.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Mainījusies Ventspils zivju konservu kombināta vadība

Žanete Hāka, 31.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par zivju pārstrādātāja AS «Ventspils zivju konservu kombināts» vienīgo valdes locekli iecelts Renārs Konstantinovs, kurš arī reģistrēts kā uzņēmuma patiesā labuma guvējs, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Līdz šim AS «Ventspils zivju konservu kombināts» vienīgais valdes loceklis bija Ivo Stanne, savukārt uzņēmuma patiesā labuma guvējs nebija reģistrēts.

Tāpat mainīta uzņēmuma padome. No amatiem atbrīvoti padomes priekšsēdētājs Bislans Abdulmuslimovs, padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Endele, kā arī padomes loceklis Valerijs Onja.

AS «Ventspils zivju konservu kombināts» padomē iecelti Andris Feldmanis un Raimonds Geislers (abi ieņem padomes priekšsēdētāja vietnieka amatu), Valdis Marķitāns iecelts par padomes locekli, savukārt Juris Ziemelis ir vienīgais no līdzšinējiem padomes locekļiem, kas atkārtoti apstiprināts savā amatā.

Izmaiņas komercreģistrā ierakstītas 29.maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvnieku patversme Ulubele uzsākusi kampaņu PĒRC & PABARO. Kampaņas ietvaros kolektīvās iepirkšanās portālā Pērkam Kopā tā mudina iegādāties konservēto (mitro) pārtiku, kas ražota Vācijā kā speciāls pasūtījums ar Ulubele zīmolu.

Jaunā barība suņiem un kaķiem ražota Vācijā pēc Ulubele pasūtījuma kā premium uzturs. Pārdošanā laisti konservi kaķiem 400 gramu bundžās, savukārt suņiem 800 gramu bundžās. Ulubeles konservu cena noteikta EUR 1,80 par vienu 400 gramu konservu bundžu kaķiem un EUR 3,00 par vienu 800 gramu konservu bundžu suņiem.

Dzīvnieku patversmei Ulubele novembrī aprit 11.gadi.

Vienā dienā patversmes iemītnieki apēd 100 kilogramus sausās vai 200 kilogramus konservētās (mitrās) barības. Pārrēķinot Ulubeles konservu bundžiņās, tas ir 100 konservu kaķiem (40 kg) un 200 konservu bundžu suņiem (160 kg) vienā dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Šmits: Ķīnas tirgus ir jauns, tikai pēc diviem gadiem kļūs skaidrs, vai tā ir alternatīva citiem tirgiem

LETA, 01.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā Ķīnas tirgus Latvijas zivju konservu ražotājiem ir jauns un neapgūts, tikai pēc aptuveni diviem gadiem kļūs skaidrs, vai šis tirgus var būt alternatīva Krievijas tirgum, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

Ziņa par atļauju sākt eksportu ir laba, bet jāņem vērā, ka tas mums ir pilnīgi jauns tirgus, šprotes šajā tirgū nav bijušas. Tas, kā Ķīnas tirgū veiksies konservu ražotājiem, kļūs skaidrs pēc aptuveni diviem gadiem, sacīja Šmits.

Viņš norādīja, ka sākotnējās indikācijas par Ķīnas tirgu ir labas, jautājums ir par to, vai Latvijas zivju konservu ražotāji varēs pārdot savu produkciju un vai varēs to pārdot ar peļņu.

Droši vien, ka daļa ķīniešu būs gatavi ēst šprotes, taču tirgus nišas iekarošana atšķiras gadījumā, ja sūtām tur jau ierastu produktu, vai arī piedāvājam kaut ko pilnīgi jaunu, skaidroja Šmits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju pārstrādes uzņēmums Ventspils zivju konservu kombināts kopuma atlaidis 370 darbiniekus, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma teica Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Ventspils filiāles vadītāja Benita Saļņikova.

Viņa norādīja, ka «labā ziņa ir tā, ka ir atlaisti mazāk darbinieku nekā sākotnēji uzņēmums paziņoja, turklāt pastāv cerība, ka uzņēmuma ar laiku atjaunos darbu pilnā apmērā».

NVA Ventspils filiāle kopš pagājušā gada beigām strādā pastiprinātā režīmā. «Arī janvārī turpinājās šo atlaisto darbinieku registrācija, bet jau daudz lēnākā tempā - dienā viena vai divas personas,» teica Saļņikova.

Viņa informēja, ka bezdarbnieku statusu līdz šim ir ieguvusi 301 persona. «Labā ziņa ir tā, ka kopš 12.janvāra vienu vai vairākas dienas uzņēmuma darbībā tiek piesaistīti papildus darbinieki un vidēji 64 bezdarbniekiem ir iespēja strādāt,» teica NVA filiāles vadītāja, gan norādot, ka pašlaik informācijas, ka Ventspils zivju konservu kombināts varētu atjaunot darbību pilnā apjomā, neesot. «Taču cilvēkiem ir cerība, ka viņi atgriezīsies darbā uzņēmumā,» piebilda filiāles vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ne tikai konservu ražotāji, bet arī zvejnieki iesaistījušies tirgu meklēšanā

LETA, 31.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban Latvijas konservu ražotāji apmēram 60% ārvalstīs realizētās produkcijas pārdod Eiropas Savienības (ES) tirgos, intervijā atzina Zemkopības ministrijas (ZM) Zivsaimniecības departamenta direktors Normunds Riekstiņš.

Viņš pastāstīja, ka līdz ar Krievijas tirgus aizvēršanos, kam iepriekš Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumu eksporta bilancē bija liels īpatsvars, situācija ir mainījusies, eksportēts tiek uz citiem tirgiem. «Mēs varbūt nesasniedzam iepriekšējos apjomus, bet svarīgi, ka nav arī krituma. Pagājušā gada deviņos mēnešos bija vērojams eksportētās produkcijas apjomu pieaugums. Skaitot visu kopā - konservus un citu produkciju, 2018.gada deviņos mēnešos pret 2017.gada deviņiem mēnešiem eksporta kāpums tonnās ir 27%, bet naudas izteiksmē – par 16,6%. Tikai konservi pērn deviņos mēnešos ir eksportēti tonnās par 8,3% vairāk un 7,2% vairāk naudas izteiksmē. Tirgi tiek meklēti un arī atrasti,» sacīja Riekstiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju konservu ražotājs SIA "Karavela" 2019. gadā sasniegusi 51,69 milj. eiro lielu apgrozījumu, kas ir par 24% vairāk nekā 2018 gadā, kad bija 41,616 milj. eiro, informē uzņēmumā.

Kompānijas peļņa pieaugusi pat vairāk nekā 3,3 reizes, sasniedzot 5,08 milj. eiro pret 2018 gada peļņu 1,517 milj. eiro apmērā.

2019. gada rezultāti pārsnieguši iepriekš plānoto uzņēmuma apgrozījumu un peļņu.

"Man kā uzņēmuma vadītājam ir patiess prieks par rezultātiem, kas sasniegti 2019. gadā, kas ir mūsu iepriekšējo periodu darbs pie uzņēmumu darba efektivitātes sakārtošanas, pareizi izvēlētajiem tirgiem un jaunajiem produktiem, kas reāli sāka "strādāt" kompānijas labā pagājušā gadā. Ņemot vērā labos 2019. gada rezultātus un zinot pie kādiem projektiem šobrīd strādā mūsu uzņēmums, mums ir radusies jauna ambīcija - "Iespējams, "Karavela" ir inovatīvākais zivju konservu ražotājs pasaulē"", tā par 2019. gada rezultātiem un nākotnes ambīcijām saka kompānijas vadītājs Andris Bite.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Karavelas līdzīpašnieku Andri Biti

Lelde Petrāne, 29.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Karavelas līdzīpašnieks un valdes loceklis Andris Bite. Uzņēmums ir lielākais zivju konservu ražotājs Baltijā (pēc saražotās un realizētās produkcijas daudzuma 2014.gadā). Eksportē uz vairāk nekā 30 pasaules valstīm.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Pirmais un galvenais iemesls – no sirds patīk nozare un darbības sfēra, kurā darbojos, tā sagādā pozitīvu «kaifu». Otrais, bet ne mazāk nozīmīgais ir tas, ka nozare ir dinamiska un ļauj nepārtraukti nodarboties ar ko jaunu un izaicinošu. Šāda dinamiska un mainīga vide atbilst manai būtībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Šprotu ražotājiem kritiska situācija: var nākties atlaist visus darbiniekus

Sandra Dieziņa, 07.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šprotu ražotājiem Krievijas un Ukrainas krīzes dēļ vasaras mēnešos būs piespiedu dīkstāve, jau šobrīd darba apjoms ir samazinājies, turklāt netiek izslēgta darbinieku atlaišana.

Daļa uzņēmumu vēl šobrīd lemj, kā rīkoties, lai darbinieki neciestu. Zināms, ka jau šobrīd eksporta problēmu dēļ daļa uzņēmumu strādā nepilnu darba laiku, ražojot produkciju uzkrājumiem.

Plāno samazināt

SIA Gamma – A izpilddirektors Ivars Pūciņš stāsta, ka šobrīd uzņēmumu būtiski ietekmē vairāki faktori – valūtas nestabilitāte NVS valstīs, Ukrainas notikumi un neziņa par turpmāko saistībā ar iespējamām sankcijām. «NVS valstīs un Krievijā vērojama valūtas kursa nestabilitāte. Ukraina šobrīd nav pirktspējīga un strādātspējīga. Visi šobrīd nogaida un ir neziņā par turpmāko. Arī politiķu rīcība nevieš nekādu skaidrību, jo visi tikai domā par divām vēlēšanām, kas tuvojas, nevis par uzņēmējiem,» klāsta I. Pūciņš. Tas viss atstāj ietekmi uz uzņēmumu, kas vasarā plāno pārtraukt darbu uz diviem trim mēnešiem. Šobrīd ir skaidrība, ka jūnijā darbinieki tiks laisti apmaksātā atvaļinājumā, izņemot 7–10% strādājošo, ko nodarbinās remontdarbos, bet jūlijā tiem nāksies pieteikties bezdarbniekos. Kā būs augustā, vēl nav zināms, jo nav iespējas paredzēt notikumu attīstību tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Preču eksports pērnā gada novembrī nedaudz nokrita un var redzēt, ka Krievijas ekonomikas vājums arvien izteiktāk atspoguļojas arī Latvijas eksporta ciparos, norāda Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Novembrī eksports uz Krieviju bija par 18% un 11 mēnešos par 3.5% mazāks nekā pirms gada. Ņemot vērā strauju rubļa vērtības kritumu decembrī un prognozējamo dziļo recesiju Krievijā, tuvākajā laikā šis kritums vēl padziļināsies. No Skandināvijas valstīm preču eksports auga tikai uz Zviedriju, lai arī pēdējos pāris mēnešos arī eksports uz Dāniju sāka uzlaboties. Tajā pat laikā strauji auga eksports uz Lielbritāniju, Čehiju, Turciju (11 mēnešos virs 30% salīdzinājumā ar pērna gadu). Eksports uz Spāniju un Ungāriju gada laika vairāk nekā dubultojies. Tāpēc kopējais preču eksports novembrī bija vien par 0.8% mazāks nekā pirms gada un 11 mēnešos vēl arvien vērojama 2% izaugsme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

FM: Latvijas ražotāji pierāda - panākumi eksportā iespējami arī nelabvēlīgas ārējās vides apstākļos

Dienas Bizness, 11.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati par Latvijas ārējo tirdzniecību apliecina, ka šogad Latvijas preču eksporta izaugsmes dinamika ir ļoti mainīga. Pēc maijā reģistrētā krituma jūnijā eksporta apjomi faktiskajās cenās bija atkal kāpuši, uzrādot 3,4% pieaugumu salīdzinājumā ar 2014. gada jūniju. Tādējādi kopumā preču eksports šā gada pirmajā pusgadā ir audzis par 2,7%. Tas ir vērtējams kā labs rezultāts, ņemot vērā salīdzinoši nelabvēlīgās ārējās vides ietekmi - Krievijas ekonomiskā situācija un tās noteiktais importa embargo, kā arī zemie tirdzniecības tempi pasaulē kopumā, norāda Finanšu ministrija (FM).

Jūnijā lielākā eksporta preču kategorija bija koks un tā izstrādājumi, kuru eksporta vērtība pēc spēcīgā samazinājuma maijā pieauga par 9,3%. Lielākie koka un to izstrādājumu noieta tirgi jūnijā bija Apvienotā Karaliste, Zviedrija, Vācija un Igaunija. Uz šīm četrām valstīm kopā tika eksportēta puse no koksnes eksporta vērtības. Jāatzīmē, ka koka un to izstrādājumu eksports uz Igauniju jūnijā, salīdzinot ar pērnā gada jūniju, pieauga par 46%.

Pieauga arī būvniecības izstrādājumu (cements, ģipsis, stikls, tā izstrādājumi u.tml.) eksports - par 16,5%, salīdzinot ar 2014. gada jūniju. Šis rādītājs nedaudz pārsteidz, ņemot vērā šogad valstī reģistrētos būvmateriālu ražošanas apjomu kritumus un vājo būvniecības izaugsmi ES. Taču no otras puses, būvniecība Lietuvā un Zviedrijā, kas bija vienas no lielākajām Latvijas būvniecības izstrādājumu importētājām jūnijā, šogad uzrāda straujus pieauguma tempus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kārtējais sitiens pa Latvijas zivsaimnieku produkciju visdrīzāk ir Eirāzijas mēroga attiecību spēles daļa , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Rīt, 1. augustā, stājas spēkā kārtējais Krievijas aizliegums Latvijas zivrūpnieku preču noietam. Skartas ir piecas kompānijas – Ventspils zivju konservu kombināts, Gamma-A, Sabiedrība IMS un Saldus gaļas kombināts, kas ražo arī zivju konservus. Krievijas kolēģu viedoklim un Latvijas konservu importa aizliegumam pievienojusies arī Kazahstāna. Krievijas patērētāju aizsardzības institūcija Rospotrebnadzor, kuras mājas lapa faktiski ir vienīgais šīs informācijas avots, ziņo, ka «norādīto Latvijas ražotāju zivju konservu ievešana Krievijas Federācijas teritorijā tiek apturēta. Citu ražotāju zivju konservu produkcijas izpēte turpinās».

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ventspilī sola uzbūvēt modernāko zivju konservu rūpnīcu Baltijā

Vēsma Lēvalde, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Baltic fishing corporation Ltd (BFC) plāno divu gadu laikā uzbūvēt jaunu zivju konservu ražošanas kompleksu Ventspilī, Ventspils Brīvostas teritorijā.

BFC uzskata, ka zivju produkcijas realizācijas iespējas ir ļoti perspektīvas gan austrumu tirgū, gan arī Rietumos, tāpēc nolemts investēt modernas ražotnes izveidē, lai nodrošinātu pieaugošo pieprasījumu pēc zivju produkcijas. Ražošanas kompleksa izveidei plānots piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu, projekta kopējās izmaksas var sasniegt 10 miljonus ASV dolāru.

Moderna zivju ražošanas kompleksa izveide ir loģisks uzņēmuma biznesa attīstības turpinājums, uzskata BFC direktors Andrejs Bērziņš. Līdz šim BFC meitas uzņēmums SIA Baltic seafood trade esot veiksmīgi sadarbojies ar citiem Ventspilī un Kurzemē strādājošiem zivju ieguves un pārstrādes uzņēmumiem, vairākām zvejnieku firmām (Grifs, Bradava, Verģi), zivju konservu ražotājiem, kā arī ar kārbu piegādātājiem (Kalmeta, Gamma A).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Brīvais vilnis šā gada pirmajā pusgadā strādājusi ar zaudējumiem 128,6 tūkstošu eiro apmērā, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Iepriekšējā gada 1.pusgadā zaudējumi bija 79,85 tūkstoši eiro. Pārskata perioda ieņēmumi sasnieguši 2,756 miljonus eiro.

Kā skaidro uzņēmuma vadība, 2016.gada 1.pusgada zaudējumi ir saistīti ar zemo tirgus aktivitāti, īpaši 2016.gada 1.ceturksnī, un valūtas svārstībām NVS valstīs. Zaudējumi galvenokārt radās 2016.gada pirmajā ceturksnī, jo tirgus aktivitāte pirmajos gada mēnešos bija īpaši zema. Otrajā ceturksnī Sabiedrība sabalansēja izdevumu posteņus ar ieņēmumiem un tas deva vēlamo rezultātu.

Pavisam šā gada pirmajā pusgadā saražoti 5,3 miljoni kārbu dažāda (127) sortimenta zivju konservu, no tā 2,1 miljons bija kārbu šprotes. Pārdoti 5,2 miljoni kārbu konservu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Arnolds Babris stāsta, kāpēc kļuva par vienu no a/s Brīvais vilnis akcionāriem

Māris Ķirsons, 26.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kvalitatīvu zivju konservu ražošanā Latvijā ir gan iespējas, gan arī izaicinājumi, ko rada gan Latvijas valstī pieņemtie lēmumi, gan arī pasaules ģeopolitiskie notikumi

To intervijā Dienas Biznesam stāsta a/s Brīvais vilnis valdes priekšsēdētājs un tagad arī līdzīpašnieks Arnolds Babris. Viņš atzīst, ka zivju pārstrādē ir sava specifika, šogad pieprasījums pēc kvalitatīviem produktiem ļāvis audzēt ražošanas apjomus un līdz ar to arī samazināt zaudējumus.

Fragments no intervijas, kas publicēta 26. novembra laikrakstā Dienas Bizness:

Kāpēc kļuvāt par vienu no a/s Brīvais vilnis akcionāriem?

Tas, ka par uzņēmuma īpašniekiem kļūst tā vadītāji (valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris un valdes loceklis, komercdirektors Māris Trankalis), nav nekas neparasts. Tādi precedenti Latvijā jau ir bijuši, un droši vien, ka tādi būs arī nākotnē. Jāatgādina, ka 2004. gadā bija grūts brīdis uzņēmumam, kas nestrādāja jau vairāk nekā sešus mēnešus. Tad a/s Brīvais vilnis akciju daļa nonāca baņķieru brāļu Belokoņu pārziņā. 2004. gada jūnijā es kļuvu par šī uzņēmuma vadītāju (M. Trankalis vadības komandai pievienojās 2007. gadā). Mums kopā izdevās reanimēt zivju konservu ražotni un saglabāt ražošanu, šodien – 14 gadus pēc šiem notikumiem – rūpnīca turpina strādāt, šobrīd mēnesī tiek saražoti 1,6 līdz 1,7 miljoni konservu kārbu dažādu zivju konservu, no kuriem, protams, lielākā daļa ir šprotes eļļā. Šogad brāļi Belokoņi izdarīja secinājumus, ka zivju konservu ražošana nav viņu biznesa profils, un nolēma fokusēties uz finanšu pakalpojumu jomu, un piedāvāja man un M. Trankalim iegādāties viņiem piederošās šī uzņēmuma akcijas. Rezultātā vairāk nekā 90% a/s Brīvais vilnis akciju nonāca manās un M. Trankaļa rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru