Finanses

Pirms «Kuģniecības» izsoles biržā klusums

Valters Paiders [email protected], 15.09.2003

Jaunākais izdevums

Pirms Latvijas kuģniecības akciju izsoles biržā faktiski ir apstājusies tirdzniecība ar akcijām. Līdz plkst. 11 ar uzņēmumu akcijām biržā bija noslēgti tikai pāris nelieli darījumi.

Domājams, Kuģniecības akciju izsoles rezultāti diezgan spēcīgi ietekmēs ne tikai akcijas cenu biržā, bet arī tirgus noskaņojumu kopumā, jo parādīs, kāda tad ir investoru pašreizējā attieksme pret investīcijām Latvijas akciju tirgū. Tomēr šonedēļ, iespējams, investoru vēlme veikt darījumus ar akcijām būs visai rezervēta, jo vēl nav zināms, kā Latvijas tauta šosestdien nobalsos referendumā par iestāšanos Eiropas Savienībā.

Jau iepriekš analītiķi prognozēja, ka referenduma iznākums varētu diezgan spēcīgi atsaukties uz Latvijas akciju tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilna servisa nekustamo īpašumu uzņēmums "Latio", kam ir ekskluzīvas tiesības rīkot mutisku izsoli Igaunijas republikas īpašumā esošiem diviem īpašumiem Rīgā. Izsolē tiek piedāvāts nekustamais īpašums un ēka Skolas ielā 13, un zemes gabals komerciālai apbūvei Klusajā centrā Vidus ielā 2. Pieteikšanās izsolei notiek līdz 10.novembrim, mutiska izsole – 16.novembrī.

Oficiāls paziņojums par Skolas ielu 13, LV-1010, Latvijas Republika

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija publicē šādu paziņojumu saskaņā ar Igaunijas valsts īpašumu likuma 58.panta 1.punktu.

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija (turpmāk – Pārdevējs) izsludina šāda nekustamā īpašuma publisku mutisko izsoli:

Nekustamais īpašums un ēka, kas atrodas Latvijas Republikā, Rīgā, Skolas ielā 13, LV-1010 (kadastra numurs 01000200115, kopējā platība 5’832,3 kv.m., zemes gabala platība 1261 kv.m, Valsts nekustamā īpašuma kadastra vienības apzīmējums KV33891 (turpmāk – Nekustamais īpašums). Pārdevēja īpašuma tiesības uz Nekustamo īpašumu ir reģistrētas Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodalījumā Nr.5812. Izsolāmā Nekustamā īpašuma sākumcena ir 4 500 000 EUR. Izsoles drošības nauda ir 5% no izsoles sākumcenas. Izsoles solis ir 10’000 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elektroniskā formā rīkota izsole varētu ilgt 30 dienas

Dienas Bizness, 24.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Civilprocesa likumā, kas nostiprinās elektronisko izsoļu portāla izveidošanas un darbības tiesisko pamatu, kā arī noteiks elektroniskā vidē organizētu izsoļu norisi.

Elektronisko izsoļu ieviešana spriedumu izpildē un maksātnespējas procesā veicinās godīgas konkurences veidošanos izsoles dalībnieku vidū, kā arī ļaus izsoles procesu vienkāršot, padarīt to pieejamāku un ekonomiskāku. Tāpat tas palīdzēs izskaust tā saucamo izsoļu reiderismu.

Šobrīd gan zvērinātu tiesu izpildītāju, gan maksātnespējas procesa administratoru rīkotajās izsolēs visā Latvijā nereti piedalās tādi izsoles dalībnieki, kuri ar dažādiem līdzekļiem ietekmē citus izsoles dalībniekus ar mērķi samazināt izsoles cenu, tādējādi kavējot konkurenci izsoles dalībnieku vidū un izsoli kā mantas pārdošanas veidu padarot neefektīvu. Līdz ar ko samazinās godprātīgo izsoles dalībnieku skaits, izsolāmie objekti tiek nosolīti par mazāku summu, nekā tas objektīvi būtu bijis iespējams vai tieši pretēji – tiek nosolīta neadekvāti augsta summa bez nolūka to maksāt, kā rezultātā izsoles jāatzīst par nenotikušām ar no tā izrietošajām tiesiskajām sekām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

SPRK apstiprinājis digitālās dividendes izsoles rezultātus

Žanete Hāka, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprinājusi izsoles rezultātus par radiofrekvenču spektra joslu 791,0 MHz - 821,0 MHz/832,0 MHz - 862,0 MHz lietošanas tiesību piešķiršanu, kuru plašāk pazīst kā digitālo dividendi, informē SPRK.

Izsolē, kas norisinājās no 21.-22.oktobrim, tika piedāvātas radiofrekvenču spektra joslas 791,0 MHz - 821,0 MHz/832,0 MHz - 862,0 MHz lietošanas tiesības komercdarbībai Latvijas teritorijā trim izsoles uzvarētājiem. Atbilstoši izsoles nolikumam, katrs izsoles uzvarētājs varēja iegūt radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības tikai uz vienu izsoles priekšmeta daļu, kas paredzētas izmantošanai komercdarbībā Latvijas teritorijā no 2015.gada 1.jūlija uz 18 gadiem.

Izsoles priekšmeta katras daļas sākumcena bija 320 tūkstoši latu. Izsole tika rīkota ar augšupejošu soli. Izsoles kārtas sākumcenas paaugstināšanas solis bija ne mazāks par 32 tūkstošiem latu. Izsolē pieteicās un piedalījās četri komersanti - Bite Latvija, Tele2, Latvijas Mobilais Telefons, Telekom Baltija, izsoles dalībniekiem veicot vairāksolīšanu kopumā 25 izsoles kārtās. AS Telekom Baltija 24.izsoles kārtā neiesniedza savu piedāvājumu, kas saskaņā ar izsoles nolikumu nozīmēja izstāšanos no turpmākās dalības izsolē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsoļu aisberga neredzamā daļa

Ingrīda Drazdovska, Db, 25.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien biežāk tiesu izpildītāju rīkotajās izsolēs parādās tautā par spekulantiem saukto cilvēku tirgus eiforijā pirktie īpašumi. Tā intervijā Db atzīst Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Ginters Hmeļevskis.

Mūsu saruna notiek dienā, kad bija paredzēta viena no īpašumu izsolēm, taču tā tika atcelta. Kāpēc izsoles nenotiek?

Cilvēkiem nav naudas. Visi procesi Latvijas tautsaimniecībā atbalsojas arī tiesu izpildes procesos. Tad, kad visi visu pirka, pie mums notika tieši tas pats — bija interesenti, cenas solīja augstākas, nekā vērtējumos norādīts utt. Šobrīd viss iet atpakaļgaitā. Turklāt vērtētāji atzīst, ka ir ļoti sarežģīti strādāt, pielietot salīdzināmo metodi, jo tirgus faktiski neesot.

Vai tas nozīmē, ka izsolāmo objektu skaits palielinās? Vai skaits ir bijis līdzīgs arī iepriekš, tikai atšķirība tā, ka objekti daudz ātrāk tika realizēti?

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Krājbankas aktīvu izsolēs «reideru» izskaušanai varētu piedalīties arī Ekonomikas policija

Nozare.lv, 30.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, ka maksātnespējīgās AS Latvijas Krājbanka aktīvu izsolēs varētu uzaicināt piedalīties pārstāvjus no Ekonomikas policijas, lai novērstu tā dēvēto reideru dalību izsolēs, informē bankas administratora SIA KPMG Baltics pārstāvis Oskars Fīrmanis.

«KPMG Baltics ir aizdomas par atsevišķiem gadījumiem, kuros varētu būt notikusi slēpta vienošanās starp izsoles dalībniekiem, taču skaidru pierādījumu tam nav. Patlaban ļoti nopietni apsveram iespēju vērsties Ekonomikas policijā, lai tās pārstāvjus piesaistītu Latvijas Krājbankas aktīvu izsolēs, tādējādi samazinot risku par slēptu dalībnieku vienošanos pirms izsoles,» norādīja Fīrmanis.

Arī AS Reverta (iepriekš Parex banka) pārstāve Madara Kalveite apstiprināja, ka izsolēs ir patiešām daudz šādu gadījumu.

«Ir novērots, ka izsolēs piedalās vieni un tie paši cilvēki, kuri arī neslēpj, ka viens otru pazīst. Ir bijuši gadījumi, kad pirms izsoles pienāk un pajautā bankas pārstāvjiem, līdz kādai summai banka ies. Ir bijuši arī gadījumi, kad ierauga, ka uz izsoli ieradušies bankas pārstāvji, un dodas uzreiz prom, pat nepiedaloties izsolē,» sacīja Kalveite.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecības vadība īsti nezina, kam pieder uzņēmuma 27.55 % akcijas 55 miljonu latu nominālvērtībā. Tas savukārt vadību dara bažīgu, šodien žurnālistiem atzina Kuģniecības (LK) valdes loceklis Raivis Veckāgans un arī zvērināts advokāts Agris Bitāns.

Saskaņā ar biržai sniegto informāciju par akcionāriem uz 2009. gada 30. aprīli, Kuģniecības 49.94 % pieder a/s Ventspils nafta, bet 27.55 % - International Baltic Investments (IBI), kas, saskaņā ar LK vadības rīcībās esošo IBI gada pārskatu, pieder Arnim Nīcgalim, Mārtiņam Kvēpam un SIA Heidelberga. Tomēr Kuģniecības vadība apšauba IBI likumīgās īpašumtiesības uz šīm akcijām, tā 2009. gada pavasarī iesniegusi arī prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem darījumus ar LK akcijām starp IBI un ārzonas kompānijām – līdzšinējām 27 % LK akciju īpašniecēm – Ojay Limited un Eastgate Properties Limited.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kuģniecības akcionāru sapulcē neielaiž «oponentus»

, 30.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecības akcionāru sapulcē, kurā tika apstiprināts kompānijas gada pārskats, netika ielaisti akcionāri, kurus dēvē par Lemberga oponentiem un kas pārstāv teju trešdaļu akciju.

Par to, ka bez īpašiem paskaidrojumiem Ventspils naftai piederošās (49.94 %) kuģniecības akcionāru sapulcē neielaida kuģniecības akcionāru - International Baltic Investments LTD (27.55 %), Db zināja stāstīt advokāts Mārtiņš Kvēps.

Kuģniecība šodien biržai paziņojusi, ka tā iesniegusi prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem darījumus ar LK akcijām starp International Baltic Investments LTD un ārzonas kompāniju Ojay Limited (Ojay) 35 315 568 akciju iegādi un Eastgate Properties Limited (Eastgate) par LK 19 783 784 akciju iegādi. M. Kvēps atzina, ka šis paziņojums nevarēja kalpot par oficiālu iemeslu akcionāra neielaišanai sapulcē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par AS Latvijas kuģniecība darījumiem, kuri pēc minoritārā investora Atholl Greeсe domām vedot uz kompānijas maksātnespēju, esot ieinteresējusies Drošības policija.

Tikmēr paši Atholl Greeсe paziņojuši , ka gatavo prasības tiesai lai vērstos pret Latvijas kuģniecību. Latvijas kuģniecības vadība savukārt jau iepriekš noraidīja visus pārmetumus un aizdomas par uzņēmuma darbību uzsverot, ka Grieķijā reģistrētā kompānija esot "neskaidras izcelsmes uzņēmums", kas dibināts tikai 2008. gada 30. decembrī. Ši uzņēmuma aktivitātes esot jāskata ciešā kontekstā ar LK centieniem atšķetināt kuģu frakta krāpšanas shēmas, kas daudzu gadu garumā noteiktai cilvēku grupai esot ļāvušas piesavināties 30 - 40 miljonu ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Kuģniecība gatavojas akcionāru sapulcei, ēku apjožot ar stiepļu žogu

Ieva Mārtiņa, 07.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecības administratīvo ēku Elizabetes ielā 1 pēcpusdienā algoti strādnieki apjozuši ar stiepļu žogu un no iekšpuses apklājuši ar melnu pārsegu. Latvijas kuģniecības valde īsteno visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai aizsargātu sabiedrības vairāk nekā 5000 akcionāru īpašumu, teikts LK paziņojumā.

Šādu a/sLatvijas kuģniecība rīcību izraisījuša bažas par piektdien gaidāmo akcionāru sapulci. Db.lv jau vēstīja, ka Ventspils nafta (VN) nepiekrīt Latvijas kuģniecības (LK) valdes lēmumam pārcelt 8.oktobrī paredzēto kuģniecības akcionāru sapulci un plāno to noturēt (Elizabetes ielā 21, Monika Centrum Hotel), aicinot piedalīties arī valdības pārstāvjus.

Latvijas kuģniecības bažas šajā situācijā pastiprinājušas ziņas, ka LK no trešo personu puses, iespējams, plānots ieņemt ar spēku, izmantojot tās pašas privātās apsardzes firmas TM Security pakalpojumus, kas šāgada pavasarī bija iesaistīta vardarbībā Ventspils uzņēmuma Ventbunkers birojā Ventspilī vairākkārtējā ēku ieņemšanā. AS Latvijas kuģniecība rīcībā esošā informācija liecina, ka uzbrukumā uzņēmumam ieinteresēta akcionāru grupa, kas krāpniecisku darbību rezultātā nodarījusi ievērojamus zaudējumus uzņēmumam un pārējiem tā vairāk nekā 5000 akcionāru, teikts LK Valdes priekšsēdētāja palīga Ģirta Apsīša paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija publicē šādu paziņojumu saskaņā ar Igaunijas Valsts īpašumu likuma 58. panta 1. punktu.

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija (turpmāk – Pārdevējs) izsludina publisku mutisku izsoli šādam nekustamajam īpašumam:

Nekustamais īpašums, kas atrodas Latvijas Republikā, Rīgā, Vidus ielā 2 (kadastra numurs 01000110018, zemes gabala platība 1108 kv.m., Valsts nekustamā īpašuma kadastra vienības apzīmējums KV1131 (turpmāk – Nekustamais īpašums). Pārdevēja īpašuma tiesības uz Nekustamo īpašumu ir reģistrētas Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodalījumā Nr. 1741). Izsolāmā Nekustamā īpašuma sākumcena ir 1 750 000 EUR. Izsoles drošības nauda ir 5% no izsoles sākumcenas. Izsoles solis ir 10’000 EUR.

Par mutiskās izsoles dokumentiem un informāciju par Nekustamā īpašuma apskati vērsties pie kontaktpersonām: Jānis Šīns (tālrunis: +37129195740, e-pasts: [email protected]), IgorsTerehovs (tālrunis: +37129933699, e- pasts: [email protected]) un Kristjans Salks (tālrunis: +3725069699, e-pasts: [email protected]).

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Latio: Igaunijas Ārlietu ministrija izsludina publisku izsoli zemes gabalam Vidus ielā 2

Reklāmraksts, 11.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiāls paziņojums par Vidus ielu 2, Rīga, LV-1010, Latvijas Republika.

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija publicē šādu paziņojumu saskaņā ar Igaunijas Valsts īpašumu likuma 58. panta 1. punktu.

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija (turpmāk – Pārdevējs) izsludina publisku mutisku izsoli šādam nekustamajam īpašumam:

Nekustamais īpašums, kas atrodas Latvijas Republikā, Rīgā, Vidus ielā 2 (kadastra numurs 01000110018, zemes gabala platība 1108 kv.m., Valsts nekustamā īpašuma kadastra vienības apzīmējums KV1131 (turpmāk – Nekustamais īpašums). Pārdevēja īpašuma tiesības uz Nekustamo īpašumu ir reģistrētas Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodalījumā Nr. 1741). Izsolāmā Nekustamā īpašuma sākumcena ir 1 750 000 EUR. Izsoles drošības nauda ir 5% no izsoles sākumcenas. Izsoles solis ir 10’000 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Vadītāju lielākais ienaidnieks – klusums

Ieva Kukule, komunikācijas un korporatīvo attiecību eksperte, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No vienas puses varētu domāt, ja jau darbinieki neiebilst pārmaiņām, piekrītoši mājot ar galvu, klusē, nekonfrontē kolēģus un vadītāju ar neērtiem jautājumiem un konfliktējošu viedokli, tad uzņēmumu komunikācijas vide ir veselīga un viss ir lieliski! Diemžēl klusēšanai ir arī otra «seja» – tā saucamā nevardarbīgā pretošanās, kas izpaužas kā neapmierinātības paušana kolēģu vidū pie pusdienām, iekšējās vides šūmēšana smēķētavā, klusi cita darba meklējumi, klusa bedres rakšana vai vienaldzīga mehāniska darba darīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas izsolēs turpina iedzīvoties

Agrita Aune kopā ar V. Lēvaldi, A. Rozentālu, R. Spakovsku, 09.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas biznesam izdevies noskaidrot reālos miljonus vērto izsoļu organizatorus - naudas saņēmējus, kas līdz šim turēti dziļā slepenībā.

Kad Db (10.10.06.) rakstīja, ka Jūrmalas dome radījusi «zelta bedri» izsoļu organizētājiem, domes ierēdņi tiešos naudas saņēmējus, viņu profesijas un darba vietas slēpa. Db rīcībā nonākuši dokumenti, kas atklāj naudas saņēmējus. Izsolot īpašumu Jūras ielā 3, lielākais labuma guvējs ir domes izpilddirektors Gatis Truksnis un vairāki deputāti. Domnieku Jāņa Kuzina (mājapmācības ceļā iegūta vidējā izglītība), Māra Mežapuķes (vidējā speciālā izglītība - celtnieks), mēra partijas biedra Andreja Šnepsta (politologs) kvalifikācija neliecina, ka viņi varētu sniegt lielu ieguldījumu izsoles rīkošanā. Par vairāk nekā miljonu latu pārdotais pašvaldības īpašums sastāv no 5453 m2 liela zemesgabala un dzīvojamās ēkas, kas ir kultūras piemineklis un atrodas Majoros pie jūras. Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics izdevis rīkojumu, kas paredz, ka nekustamā īpašuma Jūras ielā 3 izsoles organizētāji par īpašuma pārdošanu saņem atlīdzību 48 651 Ls apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Latio: Igaunijas Ārlietu ministrija izsludina publisku izsoli zemes gabalam Vidus ielā 2

Reklāmraksts, 11.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiāls paziņojums par Vidus ielu 2, Rīga, LV-1010, Latvijas Republika

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija publicē šādu paziņojumu saskaņā ar Igaunijas Valstsīpašumu likuma 58. panta 1. punktu.

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija (turpmāk – Pārdevējs) izsludina publisku mutisku izsoli šādam nekustamajam īpašumam:

Nekustamais īpašums, kas atrodas Latvijas Republikā, Rīgā, Vidus ielā 2 (kadastra numurs01000110018, zemes gabala platība 1108 kv.m., Valsts nekustamā īpašuma kadastravienības apzīmējums KV1131 (turpmāk – Nekustamais īpašums). Pārdevēja īpašumatiesības uz Nekustamo īpašumu ir reģistrētas Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodalījumā Nr.1741). Izsolāmā Nekustamā īpašuma sākumcena ir 1 900 000 EUR. Izsoles drošības naudair 5% no izsoles sākumcenas. Izsoles solis ir 10’000 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kuģniecība bēgs uz Varšavu?

Ieva Mārtiņa, Db, 11.09.2008

Mēs jūtam nepārtraukti visādas darbības, kas caur Rīgas biržu vērstas pret mums. Mums tas vienkārši nav vajadzīgs, uzsver LK padomes priekšsēdētājs Uldis Pumpurs.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem Rīgas Fondu biržas emitentiem - Latvijas kuģniecība - apsver akciju kotāciju Varšavas biržā, jo, iespējams, nevēlas pildīt informācijas atklāšanas prasības.

Varšavas biržas pārstāvis Marcins Prezlovskis (Marcin Przeszłowski) Db informēja, ka Varšavas biržai ar LK notiek sarunas un tā ir saņēmusi vēstuli, kurā biržas pārstāvji aicināti satikties ar uzņēmuma pārstāvjiem, taču patlaban tikšanās datums vēl nav zināms. Oficiāls pieteikums par vēlmi kotēt biržā akcijas nav saņemts, tā M. Prezlovskis. LK paziņojusi Rīgas biržai, ka regulāri interesējas par vērtspapīru tirgus norisēm reģionā. Lai detalizētāk izzinātu vērtspapīru tirgus situāciju, precīzāk izprastu tajā notiekošos procesus un sasaisti ar globālā tirgus aktualitātēm, LK atbildīgie eksperti un speciālisti vēlas mērķtiecīgi iepazīties ar šā tirgus ietekmīgākajām organizācijām un to piedāvātajām iespējām. Patlaban šādi jautājumi minētajā kontekstā LK vadības struktūrās nav skatīti vai pieņemti, teikts LK paziņojumā. LK lielākā akcionāra Ventspils naftas (VN) pārstāve Gundega Vārpa aģentūrai LETA teikusi, ka VN šobrīd neizskata iespēju savas akcijas kotēt citā biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

PA izsolēs dzīvokļus nosola par vidēji divreiz augstāku cenu nekā sākumcena

Žanete Hāka, 12.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Privatizācijas aģentūra (PA) dzīvokļu izsolēs ir palielinājies dalībnieku skaits, kā rezultātā pieaugušas izsolē pārdoto dzīvokļu cenas.

Kā informē PA pārstāvis Guntis Kārkliņš, pēdējās četrās dzīvokļu izsolēs katrā vidēji piedalījās pieci dalībnieki un izsoles sākumcena pircēju konkurences rezultātā vidēji pieauga vairāk nekā divas reizes.

PA Dzīvojamo māju un dzīvokļu dienesta vadītāja Darja Ivanova stāsta, ka aģentūra izsolēs piedāvā iegādāties dažādus nekustamos īpašumus gan Rīgā un Jūrmalā, gan arī citur Latvijā. Interese lielāka ir par lētākajiem dzīvokļiem, un šajā segmentā vērojama arī lielāka pircēju konkurence.

Dzīvokļa Kartupeļu ielā 6, Rīgā izsolē piedalījās seši izsoles dalībnieki. Dzīvoklis, kura izsoles sākumcena bija 3000 latu, tika nosolīts par 4920 latiem. Dzīvokļa Rāceņu ielā 4, Rīgā izsolē piedalījās poeci izsoles dalībnieki. Pie izsoles sākumcenas 2800 lati, nosolītā augstākā cena sasniedza 5040 latus. Arī dzīvokļa Sila ielā 2, Rīgā izsolē piedalījās pieci izsoles dalībnieki. Dzīvokļa pārdošanas cena izsolē pieauga vairāk nekā trīs reizes, sākumcenai izsolē no 2100 latiem pieaugot līdz 7280 latiem. Savukārt dzīvokļa Saulkrastu ielā 2, Rīgā izsolē piedalījās četri izsoles dalībnieki. Dzīvokļa pārdošanas sākumcena no 2100 latiem izsolē pieauga līdz 4460 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Cik maksā dzīvokļi Rīgas domes mājā Dreiliņos

Ingrīda Drazdovska [email protected], 17.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA „Eiroeksperts Rīga”, kas pēc Rīgas domes kapitālsabiedrības SIA „Rīgas pilsētbūvnieks” pasūtījuma nodrošināja 34 dzīvokļu mikrorajonā „Dreiliņi – 2” pārdošanu izsolē, ir veiksmīgi pabeigusi dzīvokļu izsoles 2. kārtu. Kopumā izsoles 1. kārtā tika pārdoti 26 dzīvokļi, no tiem puse tika pārdoti par sākumcenu, pieskaitot tai vienu izsoles soli. Visvairāk pretendentu pieteicās uz vienistabas un četristabu dzīvokļiem – par šādiem dzīvokļiem arī notika aktīvākā vairāksolīšana. Izsoles 1. kārtā maksimālās nosolītās cenas bija sekojošas: 1-istabas dzīvoklim Ls 17’100, jeb ~Ls 535/kv.m. (nosolītā cena par Ls 2500 pārsniedza sākumcenu); 2-istabu dzīvoklim Ls 26’000, jeb ~Ls 520/kv.m. (nosolītā cena par Ls 2200 pārsniedza sākumcenu); 3-istabu dzīvoklim Ls 27’600, jeb ~Ls 445/kv.m. (nosolītā cena par Ls 1000 pārsniedza sākumcenu); 4-istabu dzīvoklim Ls 33’200, jeb ~Ls 425/kv.m. (nosolītā cena par Ls 4200 pārsniedza sākumcenu). Tā kā izsoles 1. kārtā netika pārdoti 8 dzīvokļi, SIA „Eiroeksperts Rīga” organizēja dzīvokļu izsoles 2. kārtu, kurā, saskaņā ar izsoles noteikumiem, dzīvokļu sākumcena tika noteikta no 1. kārtas sākumcenas atņemot 10%. Pēc uzņēmuma valdes priekšsēdētāja A. Žuromska domām, gan izsoles 1. kārtas veiksmīgie rezultāti, gan nemitīgi pieaugošās ažiotāžas cenas tipveida dzīvokļiem, piesaistīja izsoles 2. kārtai lielu skaitu interesentu. Kopumā uz 2. kārtā izsolāmiem 8 dzīvokļiem pieteicās 64 pretendenti. Vidējās dzīvokļu sākumcenas izsoles 2. kārtā, kas notika 2005. gada 16. maijā, bija sekojošas: 1-istabas dzīvoklim Ls 13’230, jeb ap Ls 413/kv.m. 2-istabu dzīvoklim Ls 21’200, jeb ap Ls 425/kv.m. 3-istabu dzīvoklim Ls 23’600, jeb ap Ls 380/kv.m. 4-istabu dzīvoklim Ls 25’800, jeb ap Ls 330/kv.m. Izsoles 2. kārtā tika pārdoti visi 8 piedāvātie dzīvokļi, nosolītai cenai pārsniedzot sākumcenu pat par Ls 15’000! Vissīvākā cīņa starp pretendentiem notika par 3-istabu dzīvokļiem, kur dalībnieki divās izsolēs bija gatavi maksāt gandrīz Ls 40’000 par dzīvokli. Izsoles 2. kārtā maksimālās nosolītās cenas bija sekojošas: 1-istabas dzīvoklim ~Ls 23’000, jeb ~Ls 720/kv.m. (nosolītā cena par Ls 9’900 pārsniedza sākumcenu); 2-istabu dzīvoklim ~Ls 28’200, jeb ~Ls 565/kv.m. (nosolītā cena par Ls 7’300 pārsniedza sākumcenu); 3-istabu dzīvoklim ~Ls 39’400, jeb ~Ls 635/kv.m. (nosolītā cena par Ls 15’500 pārsniedza sākumcenu); 4-istabu dzīvoklim ~Ls 36’200, jeb ~Ls 465/kv.m. (nosolītā cena par Ls 10’400 pārsniedza sākumcenu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kapitāla tirgus attīstības formula – valsts lēmumi un pievilcīgi emitenti

Māris Ķirsons, 29.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitāla tirgus attīstība Latvijā ir atkarīga ne tikai no valsts noteiktajiem nosacījumiem, lielo valsts kapitālsabiedrību kotēšanas biržā, bet arī pašu emitentu labas korporatīvas pārvaldības, spējas ieinteresēt potenciālos investorus.

To rāda diskusija Kapitāla tirgus tendences Latvijā – kāds ir vietējā tirgus potenciāls? Nenoliedzami, ka Latvija kapitāla tirgus attīstībā atpaliek gan no Igaunijas, gan arī no Lietuvas; to varētu pārvarēt gan ar valdības lēmumiem, gan jaunu privātu emitentu ienākšanu biržā.

Redz valsts kompāniju trūkumu

“Būtiskākais, ar ko Latvija atšķiras no Lietuvas un Igaunijas, ir tas, ka biržā ir startējuši lieli valstij piederoši uzņēmumi – Igaunijas valstij piederošā AS Tallinas osta un Lietuvas valstij piederošā AS Ignitis grupa,” skaidro AS Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. “Problēmas sakne – maz tirgus dalībnieku, maza tirgus kapitalizācija (mazāk par 10% no IKP), bet, piemēram, Zviedrijā kapitalizācija ir lielāka par šīs valsts IKP; jāmeklē cēloņi, kāpēc ir tik maz dalībnieku,” skaidro AS DelfinGroup padomes loceklis Gatis Kokins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 30. novembrī, plkst. 15.00 sāksies uzņēmuma Latio nekustamā īpašuma interneta izsole, kur tiks izsolīti trīs jauno projektu objekti – viens dzīvoklis, viena savrupmāja un viena dvīņu māja. Sākotnējā objektu izsoles cena būs 50 procenti no šo objektu pašreizējās tirgus piedāvājuma cenas, liecina Latio sniegtā informācija medijiem.

Šī esot Latvijā pirmā nekustamā īpašuma izsole, kuras laikā pircēji cenas piedāvājumus var izteikt elektroniski, nosūtot pa e-pastu. Interesentiem un potenciālajiem izsoles dalībniekiem objekti būs apskatāmi 1. un 2. decembrī no plkst. 10 – 15, kā arī citā laikā, iepriekš piesakoties.

Izsoles objekti ir: dzīvoklis 64,60 kv.m platībā projektā Dienvidu pakavs Rīgā, Vienības gatvē 186a, (objekta īpašnieks – SIA Pilsētmāju institūts Urban Art); savrupmāja 298,7 kv.m platībā ar zemi 1957 kv.m Babītes pagastā, Beberos, Ojāra Vācieša ielā 10, (īpašnieks – SIA Latio); dzīvoklis dvīņu mājā 197 kv.m platībā ar zemi 592 kv.m Mārupes pagastā, Jaunbebros, Jaunbebru ielā 9, (īpašnieks – SIA Somu māja).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Izsolīs projekta Dienvidu pakavs pēdējo dzīvokli

, 29.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 30. novembrī tiks uzsākta SIA Pilsētmāju institūts Urban Art attīstītā projekta Dienvidu pakavs pēdējā līdz šim nepārdotā dzīvokļa izsole, liecina sniegtā informācija medijiem.

Dzīvokļa ar kopējo platību 64,6 m2 izsoles sākumcena ir noteikta Ls 1000 par kvadrātmetru, kas līdzinās padomju laikā celto sērijveida dzīvokļu vidējai cenai Ziepniekkalnā. Izsoles organizētājs ir nekustamā īpašuma uzņēmums SIA Latio.

„Šī izsole faktiski iezīmē darba noslēgumu pie projekta Dienvidu pakavs realizācijas – tiek pārdots pēdējais brīvais dzīvoklis projektā,” sacīja SIA Pilsētmāju institūts Urban Art valdes priekšsēdētāja Dr. Laimdota Šnīdere. „Mēs sagaidām, ka izsole atspēkos pēdējā laika spekulācijas par dzīvokļu cenām Rīgā un ar tirgus instrumenta – izsoles – palīdzību vēlamies noskaidrot patieso jauna, labi apsaimniekota un kvalitatīva dzīvokļa vērtību,” viņa uzsver.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Elektronikas apvērsums nekustamo īpašumu izsolēs

Māris Ķirsons, 01.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. jūlijā startē e-izsoles, kas būtiski maina to norisi, izsoles dalībnieki to laikā nebūs zināmi, potenciālajiem dalībniekiem ir vajadzīgs savs īpašs konts, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pirmie elektroniskās izsoles (e-izsoles) rīkos tiesu izpildītāji, pārdodot nekustamos īpašumus. Nākamgad šādā formā pārdošanu veiks arī maksātnespējas procesa administratori. Visas izsoles, kas oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis publicētas līdz 30. jūnijam, notiks pēc vecās kārtības (klātienē). E-izsoles arī faktiski likvidēs sacensību dažādu parādu piedzinēju vidū, jo vienu un to pašu nekustamo īpašumu paralēli izsolīt vairs nebūs iespējams.

Kaimiņi jau priekšā

E-izsoles notiek Igaunijā un Lietuvā, Ungārijā, Čehijā, kā arī Armēnijā, Gruzijā. Latvija ir izmantojusi Lietuvas un Ungārijas pieredzi e-izsoļu jomā. Tās tiek uzskatītas par labāko risinājumu izsoļu reiderisma apkarošanai, jo tikai tādējādi varot izslēgt iespējas negodprātīgiem izsoļu dalībniekiem ietekmēt citu dalībnieku rīcību vai to saskaņot izsoles laikā. «E-vide turklāt palielinās izsoles dalībnieku skaitu un būtiski palīdzēs sasniegt izsoles rīkošanas mērķi – pārdot par iespējami augstāko cenu nekustamo īpašumu un norēķināties ar kreditoriem. Tādējādi paredzams, ka palielināsies konkurence izsoles dalībnieku vidū un izsole kā mantas pārdošanas veids būs efektīvāka,» vērtē Tiesu administrācijas direktors Edvīns Balševics.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Olga Pētersone atgriežas Kuģniecībā; pret Māri Gaili cels prasību par netaisnu iedzīvošanos

Ieva Mārtiņa, 28.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Latvijas kuģniecības akcionāru ārkārtas sapulces lēmumiem, kompānijas padomē atgriežas Olga Pētersone, pret kuru un vairākiem citiem bijušajiem padomes locekļiem nolemts celt prasību par kuģniecības nodarīto zaudējumu atlīdzību, kā arī par netaisnu iedzīvošanos.

Akcionāru sapulcē piedalījās akcionāri, kas pārstāvēja 90,08% no balsstiesīgo akciju skaita. Tie nolēma uzdot S. Bodijam sasaukt LK jaunievēlētās padomes pirmo sēdi, paziņot padomes locekļiem par padomes sēdes norises laiku un vietu, noteikt LK jaunievēlētās padomes pirmās sēdes darba kārtību, kā arī veikt citas nepieciešamās darbības, kas saistītas ar LK jaunievēlētās padomes pirmās sēdes sasaukšanu un noturēšanu. Paredzēts, ka kuģniecības padome strādās bez atlīdzības.

Tāpat kuģniecības akcionāri tomēr izskatīja kompānijas 2009.gada pārskatu un zaudējumus 17,59 miljonu latu apmērā segt no nākamo periodu peļņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvijas kuģniecība palielinās pamatkapitālu līdz 120 miljoniem eiro, emitējot jaunas akcijas

LETA, 30.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuģošanas kompānijas Latvijas kuģniecība plāno palielināt pamatkapitālu līdz 120 miljoniem eiro, emitējot jaunas akcijas slegtajā akciju emisijā, liecina paziņojums Nasdaq Rīga.

Paziņojumā teikts, ka pamatojoties uz akcionāra Vitol Netherlands B.V. (Vitol) pieprasījumu, jautājums par pamatkapitāla palileināšanu iekļauts ārkārtas akcionāru sapulcē, kas notiks 19.septembrī.

Akcionāru sapulcē plānots atbalstīt pamatkapitāla palielināšanu par 60 miljoniem eiro līdz 120 miljoniem eiro, emitējot jaunas akcijas slēgtajā (ne publiskajā) akciju emisijā ar mērķi refinansēt kuģošanas biznesa parādsaistības.

Jau vēstīts, ka Latvijas kuģniecība koncerns šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 43,69 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3% mazāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, taču koncerns guva peļņu 8,597 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Latvijas Unibankas» Latvijas akciju tirgus apskats 28.01.-04.02.

Valters Paiders [email protected], 04.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Birža pieprasa Ventspils naftai precizēt līdzdalības apjomu Latvijas kuģniecības kapitālā.

Birža nosaka uzraudzības statusu Latvijas kuģniecībai.

Birža pieprasa Latvijas kuģniecībai atklāt izvirzītās kandidatūras ievēlēšanai padomē.

Izsolē pārdod visas valsts piecu gadu obligācijas.

Aizvadītajā nedēļā Rīgas Fondu Biržas apgrozījums bija apmēram LVL 1.3 miljoni, kas ir par 4% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā. Akciju tirgus apgrozījums bija LVL 700 tūkstoši. Starp emitentiem vislielākais apgrozījums bija darījumiem ar SAF Tehnikas akcijām nepilnu 300 tūkstošu latu apmērā.

Fiksētā ienākuma vērtspapīru tirgus apgrozījums bija LVL 580 tūkstoši, un lielāko tā daļu veidoja darījumi ar Latvijas valsts 6 mēnešu parādzīmēm.

Rīgas Fondu biržas kapitalizācijas indeksa (RIGSE) vērtība aizvadītās nedēļas laikā samazinājās par 0.3% līdz 422.86 punktu atzīmei. Indeksa vērtība pirmajās divās nedēļas dienās pakāpās par 1.2%, taču sekojošās dienās atkal samazinājās.

Komentāri

Pievienot komentāru