Ražošana

«Preiļu siers» šogad plāno saražot ap 4 000 t siera

Aleksandrs Eiduks, 25.02.2004

Jaunākais izdevums

Akciju sabiedrība «Preiļu siers» šogad plāno saražot 3 500 — 4 000 t siera, bet eksportēt vairāk nekā 90 % siera produkcijas. Pērn uzņēmums saražoja 3 600 t siera, bet eksportēja 3 400 t jeb 93 % saražotā. Kopējais pagājušā gada apgrozījums sasniedza 7, 7 miljonus latu, kas ir gandrīz par diviem miljoniem latu vairāk nekā 2002. gadā. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts uzskata, ka perspektīvā uzņēmumā gadā ražos ap 5 000 t siera (jaudas ļauj ražot ap 7 000 t siera gadā). «Uzņēmums jau ilgus gadus strādā ar rietumu valstīm. Arī nākotne tiek saistīta ar ES tirgu, jo pēc 1. maija kvotu vairāk nebūs un līdz ar to iespējams eksportēt vairāk. Patreizējais eksporta īpatsvars liecina gan par uzņēmuma konkurētspēju, gan arī par tā iespējām,» saka J. Šņepsts. A/s «Preiļu siers» pamatdarbības veids ir siera ražošana, bet katru gadu tiek eksportēti vairāk nekā 90 % no saražotā siera, pamatā uz Eiropas valstīm (pērn nelielos apjomos arī uz Krieviju). «Preiļu siers» ir lielākais siera eksportētājs Latvijā. Šobrīd uzņēmums eksportam ražo «Čederas sieru», bet vietējam tirgum nelielos apjomos «Tautas sieru», «Baltijas sieru», «Ekstra» un «Preili», kā arī glazētos sieriņus un pilnpiena produkciju. Tomēr nākotnē (iespējams, pat šogad) ir paredzēta vēl šaurāka specializācija — «Preiļu siers» ražos tikai sieru un glazētos sieriņus, bet pārējo produkciju meitas uzņēmumi Krāslavā un Daugavpilī. A/s «Preiļu siers» katru gadu ražošanas sakārtošanā un modernizēšanā iegulda apmēram 500 000 Ls. Pērn ir uzstādīts moderns ar dabasgāzi apkurināms augstspiediena tvaika katls ar jaudu 10 megavati, kura kopējas izmaksas sastādīja apmēram 230 00 Ls. Līdzekļi ir ieguldīti arī autotransporta parka atjaunošanā, tirdzniecības kameras uzbūvēšanā un biezpiena sieriņu ražošanas sakārtošanā. Šogad uzņēmums plāno ieguldīt vairāk nekā 560 000 Ls jaunas un modernas piena pieņemšanas un uzglabāšanas telpu, kā arī laboratorijas būvniecībai (piesaistot arī SAPARD līdzekļus). Tas ļaus palielināt piena pieņemšanas apjomus līdz 300 t dienā (divas līnijas ar jaudu pa 35 t stundā), kā arī veikt nepieciešamās piena analīzes uz vietas uzņēmumā. Pagājušajā gadā a/s «Preiļu siers» iepirka 44 000 t piena, pamatā no Latgales reģiona piena ražotājiem. Taču šogad, sakarā ar plānoto siera ražošanas apjomu palielināšanu, plānots iepirkt ap 50 000 t piena. «Tā kā pirmajā pusgadā siera eksporta cenas būs nemainīgas un notiek arī sarunas par ilgtermiņa līgumu slēgšanu, tad vasaras periodā, pretēji citiem gadiem, mēģināsim pienu iepirkt arī citos Latvijas reģionos. Piens mums būs nepieciešams siera ražošanas apjomu kāpināšanai. Domājam, ka spēsim maksāt lielāku cenu nekā vidējā valstī. Šī gada sākumā piena piegādātājiem maksājām 118 Ls par tonnu piena, bet viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem ir saglabāt piena iepirkuma cenu nemainīgu un stabilu visu gadu. Turklāt, nav pieļaujams, ka Latvijā ražoto pienu pārdot Igaunijas piena pārstrādātājiem, no kā zaudē gan vietējie piena ražotāji un pārstrādātāji, gan arī valsts kopumā,» uzsver «Preiļu siera» valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ap Ziemassvētkiem SIA "Madonas uguns siers" cer piedāvāt patērētājiem pirmo produkciju.

"Siers vienmēr ir bijis lielā cieņā. Reti kurš no mums savu ikdienu un it īpaši svētkus var iedomāties bez siera. Veicot tirgus izpēti, sapratām, ka tā ir nozare, kas ik gadu turpina pieaugt ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā un visā pasaulē – tā nu radās doma radīt pašiem savu "Madonas uguns sieru". Tas savu īsto raksturu atklāj grilētā veidā un tā pasniegšanai ir īpašs rituāls," biznesa portālam db.lv stāsta Lāsma Adamoviča, SIA "Madonas uguns siers" līdzīpašniece.

Šis esot brīdis, kad var teikt – ir atrasta sava īstā siera recepte un ap Ziemassvētkiem uzņēmums cer patērētājiem piedāvāt pirmo "Madonas uguns sieru". Viņa teic, ka jau šobrīd interese par uzņēmuma produktu esot milzīga un tā vien šķiet, ka pirmā partija būs pārdota pirms siers nokļūs tirdzniecības vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 450 lielākie ieķīlātāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen sadarbībā ar Lursoft, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms diviem gadiem Latvijā bija tikai 150 fiziskās personas, kuru doto komercķīlu apjoms katrai no šīm personām pārsniedza 2 miljonus latu, pirms gada – 220, bet pagājušā gada beigās tādu bija jau 314. Turklāt, kā rāda jaunais Latvijas 450 lielāko ieķīlātāju saraksts, vēl nospiedošākā pārsvarā ir tieši nekustamo īpašumu projektu attīstītāju dotās ķīlas – pirmajā piecdesmitniekā tādu ir 39.

Jauni rekordi

Uz pirkstiem skaitāmi tie uzņēmēji, kuri gada laikā no lielāko ķīlu devēju saraksta izkrituši nevis tāpēc, ka parādījušies vēl milzīgāka apjoma komercķīlu devēji, bet gan tāpēc, ka viņu pašu doto komercķīlu summas būtiski samazinājušās.

No pagājušā gada pirmā piecdesmitnieka tādi ir tikai daži komercķīlu devēji: biroju ēkas Duntes nami projekta realizētāji Gints Gžibovskis, Beslans Krūmiņš un Alberts Ribko (27. vieta iepriekšējā sarakstā, komercķīlas apjoms – 8,54 miljoni latu), tirdzniecības centra Sky&More būvētājs Aivars Rubenis (31., 7,98 miljoni latu) un vairāku nekustamo īpašumu attīstītājs Sergejs Degiļs (45., 5,94 miljoni latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top?:Ievas siers zemnieku saimniecībā Vecsiljāņi

Gunta Kursiša, 04.04.2014

Ievas siera ritulis

Db.lv šoreiz piedāvā ieskatīties, kāVecsiljāņos top šis siers - no gotiņas līdz gatavam, nogatavinātam sieram.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemnieku saimniecībā Vecsiljāņi tiek nodrošināts pilns piena pārstrādes cikls – no pašu fermas gotiņām tiek iegūts piens, ko izmanto cietā gouda tipa siera ražošanā, savukārt biogāzes stacijā govju mēsli tiek pārveidoti siltumā un elektroenerģijā. Šoreiz piedāvājam aplūkot kā top Ievas siers Vecsiljāņos, Kokneses novada Bebru pagastā.

Ideja par cietā gouda tipa sieru ražošanu Vecsiljāņu saimniekam Jurim Sprukulim radās pirms vairākiem gadiem viesojoties Holandē. «Kad tika apēsts no Holandes atvestais siera ritulītis, nonācām pie secinājuma, ka šādu sieru jāražo arī pašiem,» stāsta Ieva Midega, Ievas siera galvenā meistare. Holandē «atrasts» arī skolotājs, kurš Vecsiljāņu saimniecībā ierādīja, kā cietais gouda tipa siers ir gatavojams. Siera ražošanas prasmes patiesībā tiek papildinātas ik dienas siera gatavošanas procesā, stāsta I. Midega. Pirms vairākiem gadiem, domājot par to, kāds vārds dodams jaunajam Vecsiljāņu sieram, tika lemts to nosaukt siera meistares Ievas vārdā – par Ievas sieru. «Pietiekami latvisks nosaukums, bet tajā pašā laikā pietiekami vienkārši izrunājams ārzemniekiem,» stāstīja siera meistare.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lapsu mājas siera radītājiem Ivetai un Jānim Lapsām sapnis ir atvērt savu siera ražotni, kurā pieņemt darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām.

Šobrīd viņi gatavo paši un piedāvā gan sāļus, gan saldus mājas sierus. Aizsākums siera darināšanai bijis jau pirms aptuveni desmit gadiem, kad Iveta kāda žurnāla lappusēs pamanījusi svaigā siera recepti – tolaik bija periods, kad aizvien biežāk cilvēki sāka gatavot svaigos sierus ar citronu, etiķi un citām piedevām.

«Pamanīju recepti un domāju – jāpamēģina. Sanāca ļoti gards siers, jo tā bija kādas vecmāmiņas recepte. Iedevu pagaršot māsai, kurai ļoti garšo svaigie sieri, un viņa bija pārsteigta, cik garšīgs siers man izdevies. Pamazām recepti pilnveidoju pēc savas gaumes. Vairākus gadus ar vīru to gatavojām, devām garšot draugiem, paziņām, līdz secinājām, ka pieprasījums ir tik liels, ka jāreģistrējas oficiāli un jāsāk tirgot savu produkciju gadatirgos,» atminas Iveta. Sagatavošanās posms bijis diezgan ilgs, jo PVD prasības ir diezgan striktas, taču pērnā gada jūnijā viņi reģistrējušies oficiālai darbībai. Tā kā ražošana notiek mājās, saskaņā ar PVD prasībām bija jāatdala telpas, kurās notiek ražošana, no dzīvojamās telpas u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Preiļu pili par 0,49 miljoniem eiro atjaunos SIA Preiļu celtnieks

LETA, 22.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzvarot iepirkumā, tiesības veikt Preiļu pils atjaunošanas pirmās kārtas 1. un 2.posma būvdarbus ir ieguvusi SIA Preiļu celtnieks, informēja Preiļu novada pašvaldībā. Būvdarbu līguma summa ir 492 853 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Preiļu novada domes Attīstības daļas projektu vadītāja Sanita Meļko pastāstīja, ka Preiļu pils renovācijas būvdarbus ieplānots sadalīt vairākos posmos. Pirmajā kārtā paredzēta pils fasādes un jumta renovācija, ieplānota arī pilij piegulošās teritorijas un piebraucamā ceļa labiekārtošana. Iespējams, ka varētu tikt izprojektētas arī pils pirmā stāva telpas, kam finansējums iezīmēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektā ar specifisko atbalsta mērķi, kas paredz saglabāt un aizsargāt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus.

Preiļu novada pašvaldība projektā iesaistīsies kopā ar partneriem no Latgales - Daugavpils, Daugavpils novada, kā arī Krāslavas, Ludzas un Aglonas novadu pašvaldībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Preiļu sieram 17 miljonus vērta komercķīla

Sandra Dieziņa, Db, 12.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem siera ražotājiem a/s Preiļu siers pagājušajā nedēļā devis komercķīlu Hansabankai par kopējo summu 17.3 miljoni Ls, liecina Komercķīlu reģistra informācija.

Preiļu siera valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts Db atteicās sniegt jelkādus komentārus par doto komercķīlu.

Kā iepriekš ziņoja mediji, Preiļu siers decembra sākumā bija spiests samazināt strādājošo skaitu par 23 cilvēkiem, kā arī kavē maksājumus piena piegādātājiem par vairākiem mēnešiem. Iemesls – noliktavās izveidojušies lieli siera uzkrājumi, kurus grūti realizēt. J. Šņepsts skaidrojis, ka sakrituši vairāki apstākļi – finanšu krīze ar ekonomisko krīzi, patēriņa kritums un nodokļu paaugstināšana.

Latvijas piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Arvīds Ušča gan izteica cerību, ka problēmas ar siera realizāciju būs īslaicīgas un ka Preiļu siers šā gada pirmajā pusē varētu rast izeju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Piena produktu konkursa uzvarētāji

Sandra Dieziņa, 29.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) rīkotais šī gada lielākais piena produktu konkurss – sieru un jogurtu konkurss. Konkursā vislielāko atzinību guva piena pārstrādes uzņēmumi Valmieras piens, Smiltenes piens un Rīgas piensaimnieks. LPCS rīkotajā konkursā tiks izraudzīti labākie sieri un jogurti no vairāk nekā 150 dažādiem veidiem, ko iesnieguši 25 piena pārstrādes uzņēmumi. Visvairāk godalgu siera produktu kategorijā ieguva Valmieras piena un Smiltenes piena ražotie sieri. Atzinību guva Valmieras piena ražotie sieri, kas uzvarēja kategorijās Nogatavinātie cietie sieri, Nogatavinātais Krievijas tipa siers, Nogatavinātie mīkstie sieri (nogatavināti ar glemi vai pelējumu), Svaigie sieri un Skābpiena sieri. Smiltenes piena ražotie sieri savukārt par labākiem tika atzīti kategorijās: Nogatavinātais Krievijas tipa siers, Nogatavinātais Holandes tipa siers, Nogatavinātie mīkstie sieri (nogatavināti ar glemi vai pelējumu), un Nogatavinātais mīkstais siers, kā arī apbalvojumus saņēma viņu ražotais Kausētais siers. Rīgas piensaimnieka ražotie sieri par labākajiem tika atzīti trijās kategorijās – Kausētais siers, Kūpinātais siers un Svaigais siers. Limbažu piena ražotais siers uzvarēja kategorijā Nogatavinātie cietie sieri. Nenogatavināto saldpiena sieru grupā par labāko tika atzīts Talsu piensaimnieka produkcija, savukārt Nogatavināto Šveices sieru grupā atzinību guva Rankas piena ražotais siers. Jogurtu produktu grupā visvairāk godalgu ieguva Valmieras piena ražotie jogurti, kas par labākajiem tika atzīti divās kategorijās - Jogurts ar klasisko ieraugu ar tauku saturu līdz 2% un Jogurts ar klasisko ieraugu ar tauku saturu 2-4%. Savukārt par labāko jogurtu kategorijā Jogurts ar alternatīvu kultūru ieraugu tika atzīts Tukuma piena ražotais jogurts. Savukārt Rīgas piensaimnieka ražotais jogurts ieguva pirmo vietu kategorijā Dzeramais jogurts. Konkursam pieteikto sieru un jogurtu vērtēšana noritēja divos posmos. Pirmkārt, savu atzinumu par produktu kvalitāti sniedza neatkarīga akreditēta laboratorija, kas izvērtēja sieru un jogurtu mikrobioloģisko un fizikāliķīmisko sastāvu. Pēc tam savu vērtējumu deva ekspertu grupa, kuru pārstāv sabiedrībā zināmi pārtikas tehnologi, uzturzinātnes speciālisti un dietologi. Viņi aizklāti degustēja sierus un jogurtus, vērtējot to garšu, smaržu, ārējo izskatu un citas veselīgām un dabiskām uzturvielām nepieciešamas īpašības. Konkursa uzvarētājus noteica žūrijas komisija, kas, apkopojot laboratorijas un ekspertu vērtējumus, sadalīja nominācijas 15 produktu grupās – četrās jogurta un 11 siera. “Pēdējo desmit gadu laikā jogurtu un siera ražošana ir attīstījusies ļoti strauji – ieviestas jaunas ražošanas metodes un tehnoloģijas, ievērojumi cēlusies produktu kvalitāte, tāpēc Latvijas jogurtu un siera ražotāji var būt lepni ar savu veikumu, ko augstu novērtē arī patērētājs. To apliecina arī šogad konkursiem pieteiktie produkti – daudzi no tiem patiesi ir izcili,” saka LPCS valdes priekšsēdētājs un žūrijas komisijas pārstāvis Arvīds Ušča. “Abu konkursu mērķis ir apkopot un izcelt labāko jogurta un siera ražošanas uzņēmumu un meistaru pieredzi, kā arī popularizēt jogurta un siera kā veselīga ēdiena lietošanu iedzīvotāju uzturā.” LPCS siera un jogurta konkursa uzvarētājiem tika pasniegti atzinības raksti un naudas prēmijas, turklāt katra produkta vienas grupas pirmo trīs vietu ieguvēji tika izvirzīti Riga Food 2006 zelta, sudraba un bronzas medaļu saņemšanai starptautiskās pārtikas produktu izstādes Riga Food 2006 atklāšanas ceremonijas laikā Rīgā, 6. septembrī. Konkursa uzvarētāji tika paziņoti sestdien, 26. augustā Siera svētkos, Preiļos. LPCS siera un jogurtu konkursu rīko sadarbībā ar starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT1 un biedrību Mārketinga padome. Līdzīgus konkursus LPCS plāno rīkot arī turpmāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Šogad Jāņu siers par 15-20% lētāks; pieprasījums - nedaudz mazāks nekā pērn

LETA, 19.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pieprasījums pēc Jāņu siera esot nedaudz mazāks nekā pērn, savukārt pats siers kopumā kļuvis lētāks par apmēram 15%, pateicoties piena iepirkuma cenu kritumam, aģentūrai LETA atzina aptaujātie siera ražotāji.

Rīgas Centrāltirgū nopērkams plašs Jāņu jeb ķimeņu siera klāsts un tirgotāji atzina, ka interese par šo produktu sākusies tikai šajās dienās.

Tā kā priekšā piecas brīvdienas, bijām domājuši, ka cilvēki jau nedēļas vidū sāks pirkt sieru, tomēr interese sākusies praktiski tikai šorīt. Tomēr ceram, ka līdz svētkiem pircēji saradīsies un ceļš, kā arī ieguldītais darbs atmaksāsies, sacīja siera sējēja no Viļāniem.

Viņa, kā arī citi aptaujātie pārdevēji atzina, ka šogad siers ir nedaudz lētāks nekā pērn, kas skaidrojams ar lielo piena daudzumu un zemajām iepirkuma cenām.

Šorīt zemnieku sietais ķimeņu siers Centrāltirgū maksāja no septiņiem līdz 11 eiro par vienu kilogramu, savukārt uzņēmumu piedāvātā siera cena svārstās no 4,50 līdz 5,50 eiro par vienu kilogramu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pircējiem trūkst izpratnes par Jāņu sieru kā Eiropas Savienības (ES) aizsargājamo produktu, pauda biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Viņa skaidroja, ka Latvijā ir seši Jāņu siera ražotāji - AS "Rankas piens", AS "Jaunpils pienotava", AS "Lazdonas piensaimnieks", AS "Valmieras piens", piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe" un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Dundaga".

Tostarp viņa piebilda, ka lielākie Jāņu siera ražotāji Latvijā ir "Rankas piens" un "Valmieras piens", ka ražo aptuveni 50-60 tonnas Jāņu siera gadā, bet pārējie saražo aptuveni 10-15 tonnas.

Pēc "Siera kluba" datiem, pērn Latvijā kopumā Jāņu siers tika saražots par 31 tonnu jeb par 19% mazāk nekā gadu pirms tam. Ja 2021.gadā Latvijā tika saražotas 163 tonnas Jāņu siera, tad 2022 - 132 tonnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Preiļu siers saņēmis 9,2 miljonus eiro kredītsaistību refinansēšanai un produkcijas paplašināšanai

Žanete Hāka, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Danske Bank piešķīrusi finansējumu siera ražotājam un eksportētājam AS Preiļu siers 9,2 miljonu eiro apmērā, informē bankas pārstāvji.

Daļu aizņēmuma uzņēmums novirzījis esošo kredītsaistību refinansēšanai, bet aptuveni trešdaļu ieguldīs ražotās produkcijas klāsta paplašināšanā.

Aptuveni 60% saražotās produkcijas uzņēmums eksportē uz vairāk nekā 40 valstīm. Turpinot attīstīties, AS Preiļu siers 2013.gadu ir noslēdzis ar apgrozījumu 48,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 27% lielāks nekā 2012.gadā, un peļņu 1,95 miljonu eiro apmērā.

AS Preiļu siers valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts norāda, ka bankas finansējums ļaus uzņēmumam turpināt paplašināt produktu sortimentu un paaugstināt efektivitāti. «Šajā jomā esam paveikuši jau daudz. Nesen kompānijas meitas uzņēmums SIA Sēļi realizēja projektu, uzbūvējot lielfermu 500 slaucamajām govīm, tādejādi blakus pamatražošanai ir sperts plats solis piena kā izejvielas ražošanā,» uzsver J. Šņepsts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiktas izmaiņas a/s Preiļu siers padomē, to pametot līdzšinējiem padomes locekļiem Pēterim Kočkeram un Silvijai Bračkai, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Preiļu siera padomē darbojas Anita Ciša, Ināra Čingule, Vitālijs Kudiņš, Ernests Milevskis, Vitālijs Pastars, Juris Puduls, Sabīne Šņepste, Jānis Vaikulis, kā arī a/s Preiļu siers padomes priekšsēdētāja Lolita Valdone, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Ieraksts par izmaiņām uzņēmuma padomē veikts 8. maijā.

DB jau rakstīja, ka pērno gadu Preiļu siers pabeidzis ar 25,86 milj. Ls apgrozījumu, kas ir par 19,2% vairāk nekā pirms gada. Lursoft informācija liecina, ka uzņēmumam pērn pieaugušas pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas – no 20,6 miljoniem Ls 2010. gadā līdz 24,6 miljoniem Ls 2011. gadā. Preiļu siera tīrā peļņa pērn sasniegusi 507 tūkstošus Ls pretstatā 434,9 tūkstošiem Ls gadu iepriekš. Nodarbināto skaits uzņēmumā samazinājies no 286 2010. gadā līdz 281 2011. gadā jeb par 1,7 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līgo svētku ieskandināšanas pasākumā, kurā kuplā skaitā pulcējās ēdienu eksperti un cienītāji, Rimi Gardēži kopā ar siera vedmeistariem noteica Latvijā gardāko mājās sieto Jāņu sieru.

Rimi siera mantojuma meklējumu finālā ar saviem sietajiem sieriem piedalījās siera sējējas no visas Latvijas, un gardākās receptes godu izpelnījās Edīte Jurjāne no Ķekavas ar Lakstīgalu ielas Jāņu sieru, informē Rimi pārstāvji.

Lai noteiktu gardākā siera recepti, Rimi Gardēži Mārtiņš Sirmais, Signe Meirāne, Ilze Jurkāne, Liene Zemīte, Normunds Baranovskis un Inga Pūce apvienojās žūrijā ar siera siešanas vecmeistarēm. Izvelēto sieru žūrija raksturoja kā daudzpusīgu, taču pati Edīte stāsta, ka viņas recepte ir ar odziņu: «Kad nolēmu izmēģināt siera siešanu, devos savā dārzā atrast pašas labākās garšvielas. Mana izvēle bija dilles un baziliks, kas lieliski viens otru papildina un piešķir bagātīgāku garšu. Mans vīrs nav iecienījis Jāņu sieru, taču šo sieru arī viņš ir atzinis par garšīgu, un prasa gatavot vēl. Panākumi šajā konkursā noteikti iedvesmos mani tālākiem eksperimentiem virtuvē.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Preiļu siers šogad plāno izvērtēt iespējas izmantot ES līdzekļus konkurētspējas veicināšanai

Žanete Hāka, 27.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmuma AS «Preiļu siers» konsolidētais apgrozījums 2018. gadā pieaudzis par 5,9% jeb 3,627 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2017.gadu - līdz 65,416 miljoniem eiro, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Savukārt grupas peļņa pērn samazinājusies - tā bija 1,774 miljoni eiro pēc nodokļiem, kas bija par 8,8% jeb 171 tūkstoti eiro mazāk nekā 2017. gadā.

AS «Preiļu siers» grupa nodarbojas ar piena pārstrādi un siera ražošanu, lauksaimniecību, piena lokopību, graudaugu, pākšaugu, sēklu audzēšannu, kā arī tvaika piegādi un kondicionēšanu. Grupā bez koncerna vadošā uzņēmuma ietilpst AS «Latgales piens», SIA «Zolva», SIA «Agrofirma Turība», SIA «Vietējā», kas visi pagājušajā gadā darbojušies ar peļņu, kā arī uzņēmums AS «Krāslavas piens», kas pērn strādāja ar zaudējumiem.

Paša AS «Preiļu siers» neto apgrozījums pērn bija 61,347 miljoni eiro un uzņēmuma tīrā peļņa pērn bija 1,477 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Adamovičs: nepieciešama reģionālā programma pierobežas specifisko problēmu risināšanai

LETA, 09.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepieciešama reģionālā programma pierobežas specifisko problēmu risināšanai, apgalvo Preiļu novada domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.

Šai programmai būtu jāatvēl 900 miljoni latu. Nepieciešama arī industriālo zonu izveidošana un attīstīšana nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros, divu multimodālo centru izbūve pie Eiropas Savienības austrumu robežas ar Krieviju un Baltkrieviju. Liela loma Latgales reģiona sasniedzamības un ekonomiskās konkurētspējas uzlabošanai būs Daugavpils lidostas attīstībai, kas prasīs 20,8 miljonus latu un nodrošinās 200 darbavietas.

Latgales reģiona sociālekonomiskā atšķirība salīdzinājumā ar pārējiem valsts reģioniem ir jāsamazina līdz 1,5 reizēm (pašlaik atšķirība ir 2,5 reizes).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ zemniekiem piederošajā uzņēmumā Lavijas Piens sākta galveno siera iekārtu montāža, kas notiks visu septembri. Siera iekārtu izgatavotājs ir Šveices uzņēmums Kalt un to ražošanas jauda ir apmēram 30 tonnas siera 24 stundās.

Šāda siera apjoma saražošanai nepieciešams aptuveni 300 tonnas svaigpiena.

«Līdz ar siera iekārtu montāžu sperts nākamais solis mūsu noliktā mērķa – kooperatīvu saražotā piena pārstrādei Latvijā eksportspējīgos produktos – sasniegšanai,» saka uzņēmuma vadītājs Raimonds Freimanis. Plānots, ka kooperatīvi svaigpiena eksportu uz Lietuvu pakāpeniski samazinās gada laikā, atbilstoši rūpnīcas ražošanas jaudu palielināšanai, ņemot vērā situāciju eksporta tirgos.

Latvijas Piens rūpnīcas pamatadarbības nodrošināšanai – siera ražošanai – būtiskāko kravu uzņēmumā no Šveices iekārtu ražotāja Kalt ieveda aizvadītās nedēļas nogalē. Kravas sastāvā bija trīs siera gatavošanas katli ar 15 m3 jeb 15 tūkstošus litru lielu siera masas ietilpību, kā arī divas siera preses. Viena no tām ir paredzēta apaļo sieru ražošanai, otra – siera ražošanai tā sauktajos eiroblokos. Tulīt pēc iekārtu ievešanas uzsākta to montāža. Priekšdarbi lielo siera iekārtu montāžai jau veikti augustā, jo faktiski pabeigti ir tehnologisko tīklu montāžas darbi – uzstādīta lielākā daļa palīgiekārtu, tajā skaitā sūkņi, siltummaiņi, kas ļauj produktu pēc nepieciešamības uzkarsēt vai atdzesēt, kā arī ūdenstvertnes, vārsti utt. Papildu tam noslēgumam tuvojas nogatavināšanas plauktu darbu montāža un savu kārtu uzstādīšanai gaida arī augustā rūpnīcā ievestās iepakošanas iekārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top? Ievas siers ar pesto

Laura Mazbērziņa, 24.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas zemnieku saimniecības «Vecsiljāņi», kurā tiek gatavoti cietie sieri ar zīmolu «Ievas siers». Šoreiz piedāvājam aplūkot, kā top «Ievas siers» ar pesto.

Zemnieku saimniecība «Vecsiljāņi» atrodas Kokneses novada Bebru pagastā. Saimniekošanas pamatnozares ir piena lopkopība un kviešu, miežu, auzu, rudzu, kukurūzas un zālāju audzēšana. Saimniecībā strādā 30 darbinieki. Tā apsaimnieko vairāk nekā 900 hektārus zemes un kopj ap 400 piena govis.

2010. gada martā ZS «Vecsiljāņi» sāka cietā siera ražošanu ar nosaukumu «Ievas siers». Siera meistare Ieva Midega pati brauc arī uz gadatirgiem un izstādēm, lai tiktos ar siera cienītājiem un stāstītu par savu produktu. «Mums ļoti svarīgs ir katrs klients. Svarīgi ir aprunāties ar katru un uzzināt viņa viedokli par produktiem,» informē I. Midega.

«Ievas siers» tiek gatavots no nepasterizēta rīta slaukuma piena. Tikko govis izslauktas, pienu ved uz ražotni, kur to sāk apstrādāt, kamēr tas vēl ir silts. Meistari pievieno pienam siera fermentu, no kura sāk veidoties siera lodītes, kuras vēlāk tiek pildītas Ievas sieram raksturīgās siera formās. Katrs siera ritulis ir meistaru roku darbs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Piena pārstrādes koncerns Preiļu siers pērn attīstībā ieguldījis gandrīz četrus miljonus eiro

LETA, 10.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes koncerns Preiļu siers pagājušajā gadā grupas uzņēmumu attīstībā ir ieguldījis gandrīz četrus miljonus eiro, aģentūrai LETA sacīja piena pārstrādes AS Preiļu siera valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

Viņš pastāstīja, ka koncerns pagājušajā gadā īstenojis vairākus investīciju projektus, lielākos ieguldījumus veicot tieši meitas uzņēmumos. Kompānijas meitas uzņēmumā A/s Latgales piens pagājušajā gadā ierīkots jauns, moderns biezpiena cehs. Arī citās meitas kompānijās iegādātas jaunas tehnoloģiskās iekārtas. A/s Preiļu siers pērn rekonstruēti ūdensapgādes ārējie tīkli.

Grupa kopumā ir investējusi gandrīz četrus miljonus eiro, sacīja Šņepsts.

Viņš teica, ka arī šogad koncerns neapstāsies un plāno investēt attīstībā. Būvējam jaunu piena bloku un jaunu korpusu vienā no savām fermām, sacīja Šņepsts, piebilstot, ka tādējādi iecerēts palielināt piena kā izejvielas ražošanu, lai to mazāk nāktos iepirkt no citiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Preiļu siera konsolidācijā iesaistītie uzņēmumi pērno gadu noslēdza ar 765,1 tūkst. Ls kopējo peļņu, kas ir par 36,5% vairāk nekā iepriekšējā gadā, informē Lursoft.

A/s Preiļu siers pērn nopelnīja 507,4 tūkst. Ls, SIA Zolva - 17,1 tūkst. Ls, a/s Latgales piens - 92 tūkst. Ls, Krāslavas piens - 125,6 tūkst. Ls, SIA Vietējā - 3,5 tūkst. Ls un SIA Sēļi - 29,2 tūkst. Ls.

Peļņas augšupeja 36% apmērā galvenokārt saistīta ar mātes uzņēmuma a/s Preiļu siers un meitas uzņēmuma a/s Krāslavas piens veiksmīgu finansiālo darbību aizvadītajā gadā, norādījusi uzņēmuma vadība.

Koncerna neto apgrozījums 2011. gadā veidoja 27,93 milj. Ls, salīdzinot ar iepriekšējo pārskata gadu - pērn a/s Preiļu siers un ar to saistītie uzņēmumi ir piedzīvojuši apgrozījuma kāpumu 14,4% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Siera kluba valdes priekšsēdētāja: veikalu uzcenojums Latvijā ražotajiem sieriem ir ļoti liels

Lelde Petrāne, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mūsu pētījumi rāda, ka 60% Latvijas cilvēku nevar atļauties pirkt sieru tik, cik viņi vēlētos. Daudzi, pašiem nezinot, pērk siera produktus, kam pievienoti augu tauki, un saka – siers nav garšīgs.»

To laikrakstam Latvijas Avīze sacījusi Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu un privātpersonu izveidotās biedrības Siera klubs valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

«Labāk tomēr būtu pirkt mazāk, bet īstu sieru, nevis siera produktu,» viņa akcentējusi.

«Interesanti, ka sieru un citus piena produktus maz patērē laukos. Iemesls – piens taču ir jāpārdod! Vislielākais piena produktu patēriņš ir Kurzemē, seko Latgale, tad aptuveni vienādās pozīcijās atrodas Rīga un Vidzeme,» stāstījusi Siera kluba valdes priekšsēdētāja.

Viņa arī atklājusi, ka «Latvijā neviens siera ražotājs nepievieno sieram augu taukus, tātad neražo siera produktus».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nespējot konkurēt ar augstajām piena iepirkuma cenām eksporta tirgos, Food Union pārtraucis siera ražošanu.

Nozares eksperti gan atzīst, ka šā lēmuma pamatā ir vietējā siera tirgus līdera akcionāru lēmumi, taču tirgu tas būtiski neietekmēšot. Tagad Food Union grupā ietilpstošais Rīgas Piena kombināts (RPK) siera rūpnīcu atklāja 2006. gada vasarā, kad rūpnīcas celtniecībā tika investēti 5.5 milj. Ls, no kuriem 1.2 milj. Ls bija ES fondu finansējums. Fabrikas maksimālā jauda bija 15 t siera dienā, ap 80 % no saražotā uzņēmums plānoja eksportēt. Pēc siera ražotnes ekspluatācijā tik nodota sūkalu rūpnīca, kas pārstrādāja pēc siera ražošanas radušās sūkalas - pārstrādājot 180 tūkstošus tonnu sūkalu gadā varēja iegūt 9 tūkstošus tonnu gatavā produkta. Šopavasar Food Union paziņoja, ka uzņēmuma stratēģiskā prioritāte ir saldējuma ražošana gan pašmāju, gan eksporta tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Siera ražošana Šveices laukos

Gunta Kursiša, 17.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices lauksaimniecības nozares uzņēmumu nākotne ir diezgan neskaidra – kā vienu no iemesliem var minēt citas Eiropas Savienības (ES) valstis, kurās ražošanas izmaksas un lauksaimniecības zemes cenas ir ievērojami zemākas. Taču tajā pašā laikā pēdējo desmit gadu laikā nozares eksporta apjomi ir auguši, un ražotāji koncentrējušies uz kvalitāti, raksta Reuters.

Ziņu aģentūras Reuters fotogrāfs Deniss Belibeuss (Denis Balibouse) vasaras garumā fotogrāfijās iemūžināja darbu Murithu (Murith) ģimenes uzņēmumā, kas ražo sieru Gruyères apgabalā, no kura nāk tāda paša nosaukuma siers.

Muritu ģimene laikā no maija vidus līdz oktobra vidum strādā 15 stundas dienā, septiņas dienas nedēļā, savā blogā raksta fotogrāfs. 65 gadus vecais Žake Murits (Jacques Murith) drīzumā grasās doties pensijā un biznesu uzticēt savam 23 gadus vecajām dēlam Aleksandram Muritam (Alexandre Murith). Žake siera gatavošanu nav mācījies skolā, un zināšanas par to, kā jāvāra garšīgs siers, nākušas strādājot, raksta Reuters fotogrāfs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Preiļi uzsāk novada tūrisma attīstības programmas izstrādi

Aivars Mackevics [email protected], 26.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Preiļu novadā ir tūrisma attīstībai labvēlīga, dabiskā un kultūrvēsturiskā vide, tomēr ir nepieciešams mērķtiecīgs, koordinēts pašvaldības un vietējo uzņēmēju darbs, lai piedāvātu kvalitatīvu un kompleksu tūrisma servisu. Tādēļ Preiļu novada dome ir uzsākusi darbu pie "Preiļu novada tūrisma attīstības programmas" izstrādes. Šīs programmas mērķis ir izveidot Preiļu novadu par reģiona mēroga tūrisma objektu. Programmas uzdevums ir īstenot Preiļu novada attīstības programmā līdz 2015. gadam noteiktos Preiļu novada tūrisma nozares svarīgākos uzdevumus, izstrādāt Preiļu novadā veicamo pasākumu plānu, kura īstenošanas rezultātā potenciālie tūristi (tūristu grupas) vēlētos un varētu izmantot visus Preiļu novadā piedāvātos ar tūrismu saistītos pakalpojumus (kultūrvēsturiskā izglītošanās, ēdināšana, nakšņošana, izklaide). Programmai ir divi būtiski uzdevumi: • izstrādāt Preiļu novadā vienotu tūrisma maršrutu, • izstrādāt tūrisma infrastruktūras sakārtošanas apakšprogrammu. Ņemot vērā apakšprogrammas apjomu, to neizdosies realizēt īsā laika posmā, tāpēc ir nepieciešams to sadalīt vairākās komponentēs un, piesaistot līdzekļus no dažādiem finansētājiem, pakāpeniski īstenot. Taču ir pasākumi, kas attiecas uz visiem tūrisma objektiem un ir veicami gan šīs programmas kontekstā, gan arī autonomi: • regulāra informācijas apkopošana par esošajiem tūrisma produktiem un informācijas izplatīšana Latvijā un ārvalstīs, • norādes zīmju izgatavošana un uzstādīšana, • informācijas zīmju uzstādīšana pie objektiem, • informatīvo bukletu izgatavošana, • marketinga pasākumi, • sadarbība ar radniecīgām organizācijām Latvijā, • jaunu tūrisma objektu iespēju apzināšana un popularizēšana, • potenciālo sadarbības partneru meklēšana un iesaistīšana. Programmas īstenotāji ir Preiļu novada dome un sadarbības partneri: Preiļu rajona TIC, Preiļu Vēstures un Lietišķās mākslas muzejs, Jasmuižas muzejs, kā arī tiek aicināti sadarboties visi Preiļu novada uzņēmēji (zemes un tūrisma infrastruktūras objektu īpašnieki). Avots: Preiļi.lv

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos (Latio dati)

Ingrīda Drazdovska [email protected], 02.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējās cenas privatizētiem dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos augustā, USD Rajons/sērija Purvciems Ziepniekkalns Āgenskalns Imanta Zolitūde Pļavnieki Mežciems Jugla Ķengarags Bolderāja 119.sēr. 1-ist. 30 000 30 000 30 000 29 000 2-ist. 42 000 40 000 40 000 41 000 3-ist. 48 000 45 000 45 000 46 500 4-ist. 58 000 49 000 49 000 55 500 602. sēr. 1-ist. 24 000 23 000 23 000 23 500 23 000 2-ist. 36 000 33 000 33 000 34 333 35 000 3-ist. 41 000 40 000 37 000 38 000 38 000 4-ist. 48 000 43 000 40 000 47 000 44 000 103. sēr. 1-ist. 25 000 24 000 24 000 19 000 2-ist. 42 500 35 000 40 000 25 000 3-ist. 46 000 39 000 45 000 30 000 104. sēr. 1-ist. 30 000 30 000 26 000 30 000 30 000 30 000 2-ist. 42 000 40 000 34 000 40 000 41 000 39 000 3-ist. 50 000 45 000 40 000 45 000 48 000 47 000 Lietuviešu proj. 1-ist. 24 000 23 000 21 000 21 000 22 000 21 000 18 000 2-ist. 37 000 29 000 29 000 29 000 31 000 28 000 23 000 3-ist. 43 000 33 000 34 000 33 000 35 000 33 000 27 000 Hruščova laika mājas 1-ist. 22 500 21 000 21 000 21 000 20 000 18 000 2-ist. 31 000 29 000 27 000 29 000 26 000 21 000 3-ist. 37 000 34 000 33 000 34 000 32 000 26 000 Avots: Latio

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sērijveida dzīvokļu cenas jūnijā (Latio dati)

Ingrīda Drazdovska [email protected], 05.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējās cenas privatizētiem dzīvokļiem Rīgas mikrorajoniem jūnijā, USD Rajons/sērija Purvciems Ziepniekkalns Āgenskalns Imanta Zolitūde Pļavnieki Mežciems Jugla Ķengarags Bolderāja 119.sēr. 1-ist. 27 000 27 000 27 000 27 000 2-ist. 40 000 38 000 35 000 38 000 3-ist. 45 000 43 000 39 000 43 000 4-ist. 53 000 47 000 45 000 50 000 602. sēr. 1-ist. 23 000 22 000 22 000 22 000 22 000 2-ist. 32 000 29 000 29 000 30 000 32 000 3-ist. 38 000 35 000 35 000 35 000 37 000 4-ist. 46 000 40 000 40 000 45 000 43 000 103. sēr. 1-ist. 23 000 24 000 23 000 19 000 2-ist. 39 000 31 000 35 000 25 000 3-ist. 43 000 39 000 40 000 30 000 4-ist. 20 000 104. sēr. 1-ist. 26 000 25 000 26 000 27 000 27 000 27 000 2-ist. 40 000 35 000 34 000 35 000 37 000 37 000 3-ist. 46 000 40 000 40 000 45 000 45 000 45 000 4-ist. Lietuviešu proj. 1-ist. 22 000 20 000 20 000 20 000 21 000 20 000 18 000 2-ist. 30 000 25 000 27 000 28 000 29 000 27 000 23 000 3-ist. 37 000 30 000 32 000 32 000 34 000 32 000 27 000 Hruščova laika mājas 1-ist. 21 000 20 000 20 000 20 000 19 000 18 000 2-ist. 28 000 26 000 27 000 27 00

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Preiļu siers pērn audzis uz eksporta rēķina

Sandra Dieziņa, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmuma a/s Preiļu siers apgrozījums 2010.gadā pieaudzis par teju 8% - līdz 21,6 miljoniem latu.

Par to pastāstīja Preiļu siers valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts. Uzņēmums pagājušo gadu pabeidzis ar peļņu, taču konkrētus skaitļus pirms audita pabeigšanas viņš vēl nenosauca.

J. Šņepsts informēja, ka arī šogad uzņēmums plāno apgrozījuma pieaugumu un tas varētu būt divciparu skaitlis. Pērn pieauguši arī Preiļu siera eksporta apmēri. Ja pirms diviem gadiem kompānija vairāk eksportēja sauso vājpiena pulveri un sviestu, tad 2010.gadā visvairāk eksportēts siers.

Šobrīd Preiļu siers eksportē 92% no saražotā siera, visu saražoto sūkalu pulveri, 96-97% saražotā vājpiena pulvera un aptuveni pusi saražotā sviesta. Uzņēmums arī šogad plāno ieguldīt attīstībā, taču investīciju apjomi netiek atklāti.

Komentāri

Pievienot komentāru