Finanses

Privātpersonām Unibankā izsniegto kredītu apjoms pieaug par 50 %

Inguna Šķepaste [email protected], 14.10.2003

Jaunākais izdevums

Kā liecina šī gada astoņu mēnešu darbības rezultāti, Unibanka privātpersonām ir izsniegusi 122.74 miljonus latu un ir vadošā banka privātpersonu kreditēšanā, informē Haralds Burkovskis, bankas sabiedrisko attiecību vadītājs. Salīdzinot ar 2002. gada beigām, kad privātpersonām izsniegto kredītu apjoms bija 81.8 miljoni latu, astoņos mēnešos izsniegto kredītu apjoms ir palielinājies par 40.94 miljoniem latu. No kopējā privātpersonām izsniegto kredītu apjoma Unibanka mājokļu iegādei, celtniecībai un remontam ir izsniegusi 72.4 miljonus latu, kas ir par 45.4 % jeb 22.6 miljoniem latu vairāk nekā aizvadītā gada beigās. Unibankas viceprezidents Ainārs Ozols: «Galvenā tendence privātpersonu kreditēšanā ir tā, ka, salīdzinot ar citiem kreditēšanas veidiem, proporcionāli daudz straujāk aug to aizdevumu apjoms, kas tiek izsniegti tieši mājokļu iegādei. Klienti aug līdzi mūsu bankai, savukārt banka aug līdzi tirgum — vismazākās kopējās ar kredīta noformēšanu saistītās izmaksas ir mūsu bankā.» Unibankas speciālisti paredz arī turpmāku hipotekārās kreditēšanas tirgus izaugsmi. Tirgus un nozaru analīzes nodaļas vadītājs Andris Vilks norāda: «Hipotekārās kreditēšanas «vēsture» ir sākusies tikai pirms pusotra gada, līdz tam šis tirgus segments bija fragmentēts un mazaktīvs. Sabiedrība ilgstoši nebija gatava ne finansiāli, ne morāli saistīt savu ikdienas dzīvi uz ilgāku laiku ar komercbankām. Tomēr straujais ekonomikas pieaugums ir vairojis iedzīvotāju ieņēmumus un lauzis iesīkstējušos stereotipus par it kā nevēlamo dzīvi uz parāda. Turklāt vairums komercbanku piedāvā relatīvi zemākas aizdevumu likmes un elastīgus maksājumu grafikus. Domājams, ka arī turpmāk pieaugums saglabāsies 30—50% robežās.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No jauna izsniegto kredītu zemās likmes atvieglojušas kredītu atmaksu

Dienas Bizness, 27.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecību un nefinanšu sabiedrību eiro no jauna izsniegto kredītu procentu likmes pērn turpināja sarukt, sasniedzot zemāko Latvijā kopš neatkarības atgūšanas novēroto līmeni, liecina Latvijas Bankas pārskatā publicētā informāciju.

No jauna izsniegto kredītu zemās procentu likmes arvien vairāk ietekmēja esošo kredītu procentu likmes, ļaujot nefinanšu sabiedrībām un mājsaimniecībām ietaupīt uz kredītu maksājumu rēķina, atviegloja kredītu atmaksāšanu, uzlaboja kredītu kvalitāti un veicināja patēriņu.

Zemo kredītu procentu likmju pozitīvo ietekmi uz nefinanšu sabiedrību un mājsaimniecību pieprasījumu pēc jauniem kredītiem mazināja trūkumi uzņēmējdarbības vides stabilitātē un paredzamībā, kā arī kredītņēmēju neatbilstība kredītiestāžu izvirzītajiem kredītu standartiem. Mājsaimniecību kredītu atlikuma procentu likmes 2017. gadā turpināja samazināties, taču daudz lēnāk.

Esošo mājokļa iegādei eiro izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme 2017. gadā svārstījās 2.2–2.3% līmenī, savukārt attiecīgā patēriņa kredītu un pārējo mājsaimniecībām izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme svārstījās 11,5–11,8% līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskats par nebanku patērētāju kreditēšanas sektora darbību 2014.gadā liecina, ka nebanku kreditēšanas tirgū bija vērojama tendence no jauna izsniegto kredītu samazinājumam, ko visbūtiskāk ietekmēja no jauna izsniegto distances kredītu samazinājums, tomēr distances kredītportfeļa apjoms pakāpeniski palielinājās līdz ar aktīvāku kredītu izsniegšanu gada nogalē, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) apkopotā informācija.

Palielinājās arī kavēto kredītu īpatsvars ar kavējumu līdz 90 dienām, kas varētu liecināt par to, ka līdz ar aktīvāku kreditēšanu 2014.gada 2.pusgadā ir pasliktinājusies no jauna izsniegto kredītu atmaksas kvalitāte.

Plaši izplatīts pakalpojums ir kredītu pagarināšana – 48,1% no kredītportfelī esošajiem līgumiem 2014.gadā tika pagarināti, bet 29,7% pagarināti 3 un vairāk reizes.

PTAC sagatavotā informācija par Latvijas nebanku patērētāju kreditēšanas sektora darbību liecina, ka 2014.gada decembrī Latvijas Republikā darbojās 56 licencēti nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji, kuri nodarbojās ar dažāda veida kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB Unibankas grupas biznesa rezultāts 9 mēnešos - apliecinājums klientu uzticībai

, 27.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB Unibankas grupa 2006. gada deviņos mēnešos ir strādājusi ar 32,70 miljonu latu tīro peļņu, kas, salīdzinot ar pagājušā gada deviņu mēnešu peļņu, ir palielinājusies par 37%. Grupas pamatdarbības ieņēmumi no gada sākuma līdz septembra beigām bija 64,539 miljoni latu jeb par 33% vairāk kā aizvadītā gada attiecīgajā periodā.

SEB Unibankas prezidents Viesturs Neimanis: "2006. gadu SEB Unibanka kopā ar saviem klientiem pavada 150 gadu jubilejas zīmē. Šie ir nozīmīgi svētki gan SEB grupai visā pasaulē, gan arī SEB Unibankas grupai Latvijā. SEB grupas ilggadējā pieredze finanšu pakalpojumu sniegšanā sniedz būtisku progresu klientu apkalpošanā arī SEB bankām Baltijā. Attīstot savu pakalpojumu klāstu, vienmēr klientu vajadzības izvirzām par mūsu darba mērķi. Ar ļoti lielu atbildības sajūtu piedalāmies katra klienta finanšu vajadzību izpētē un risinājuma nodrošināšanā. Jāatzīmē, ka SEB Unibanka arī šogad ir veikusi būtiskus ieguldījumus bankas tehnoloģiju uzlabošanā, lai klienti bankas sniegtos pakalpojumus varētu saņemt ērtāk un operatīvāk. Saviem klientiem pārskata periodā esam nodrošinājuši 99,15% pieejamību SEB Unibankas elektroniskajiem pakalpojumiem."

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielāko nekustamā īpašuma darījumu TOP 70

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 21.09.2007

Rīgas Brīvostas pārvalde februārī SIA Rīgas pasažieru terminālis pārdevusi 59 890 kvadrātmetrus zemes ar muitas ēku Eksporta ielā 3a, 3b.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais līdz šim reģistrētais nekustamā īpašuma pirkuma darījums: SIA PK Investments (AS Pro Kapital un divu Igaunijā reģistrētu kompāniju meitasuzņēmums) šā gada martā par 103,04 miljoniem latu pārdevusi tirdzniecības centru Domina - 8,13 hektārus zemes ar divām būvēm Ieriķu ielā 3. Uzzini, kuri ir citi lielākie darījumi!

Oficiālo lielo - miljons latu vai vairāk - nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā strauji sarūk: pagājušā gada otrajā pusgadā tādu bija vismaz 55, bet šā gada pirmajā pusgadā - vairs tikai 36.

Īpaši lielo darījumu skaits galvaspilsētā pastāvīgi pieauga kopš 2005. gada pirmā pusgada, kad tikai 20 darījumu summa bija viens miljons latu vai lielāka un lielākā oficiālā darījuma summa bija 3,67 miljoni latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā virs miljona latu jau bija veseli 55 darījumi, virs miljona dolāru - vismaz 87. Savukārt šā gada pirmais pusgads gan ir atnesis absolūto viena darījuma summas rekordu, Vācijas uzņēmumam par vairāk nekā 103 miljoniem latu iegādājoties tirdzniecības centru Domina un tā zemes platības. Toties oficiālo - zemesgrāmatās fiksēto - darījumu virs miljona latu bijis tikai 36, virs miljona dolāru - tikai 60.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mājokļa iegādei no jauna izsniegtajiem kredītiem likmes turas virs 3%

Žanete Hāka, 03.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika periodā no jūnija līdz augustam būtiski nav mainījušās mājsaimniecībām un uzņēmumiem izsniegto kredītu procentu likmes, liecina Latvijas Bankas apkopotā informācija.

Pēc mājsaimniecību kredītu klasifikācijas pārmaiņām iepriekšējā pārskata periodā mājsaimniecībām patēriņam eiro izsniegto kredītu procentu likme kļuva daudz augstāka. Lai gan populārākajos kreditēšanas segmentos, kur tradicionāli tiek izsniegts salīdzinoši lielāks kredītu apjoms, procentu likmes bija samērā stabilas, mazākos segmentos tās bija svārstīgas.

No mājsaimniecībām un nefinanšu sabiedrībām latos un eiro piesaistīto noguldījumu procentu likmes saglabājās zemas.

Banku no jauna izsniegto kredītu un no jauna piesaistīto termiņnoguldījumu procentu likmju starpība salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata periodu būtiski nemainījās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 450 lielākie ieķīlātāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen sadarbībā ar Lursof, 05.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja pirms gada Latvijā bija tikai 150 fiziskās personas, kuru doto komercķīlu apjoms pārsniedza 2 miljonus latu, pašlaik lielo komercķīlu devēju skaits ir pieaudzis par 50 procentiem.

Kā rāda Baltic Screen sadarbībā ar Lursoft tapušais pētījums, šoruden Latvijā Komercķīlu reģistrā ir reģistrētas jau 450 fiziskās personas - Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, uz kuru vārda reģistrēto komercķīlu kopapjoms sasniedz vai pārsniedz 0,6 miljonus latu.

Komercķīlu bums

Ļoti būtiski ir pieaudzis ne tikai lielo komercķīlu devēju kopskaits, bet arī ķīlu rekordapjomi: pagājušā gada līderis - advokāts Jānis Loze pat ir nedaudz palielinājis doto komercķīlu kopapjomu, tomēr ar saviem nieka 22,96 miljoniem latu noslīdējis uz saraksta piekto pozīciju. Savukārt visas pirmās četras vietas jaunajā lielāko komercķīlu devēju sarakstā ieņēmuši ar nekustamā īpašuma projektiem saistīti uzņēmēji, un arī pirmajā desmitniekā tikai divas komercķīlas ir saistītas nevis ar šo jomu, bet ar tirdzniecību vai ražošanas objektu attīstību. Līdzīga likumsakarība vērojama arī visā 450 lielāko komercķīlu devēju sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsniegto kredītu apjoms gan mājokļu iegādei, gan uzņēmumiem pēdējo 12 gadu laikā Latvijā piedzīvojis lejupslīdi, kamēr dienvidu un ziemeļu kaimiņvalstīs tieši pretēji – pieaudzis.

Baltijas salīdzinošās izmaiņas kredītu apjomos norāda nevis uz banku vai uzņēmēju kūtrumu, bet uz kādu kopējo spēles noteikumu aplamību, kas lēni un nepārvarami noved pie iepriekš prognozējama rezultāta.

Šādu ainu var novērot, ielūkojoties Eiropas Centrālās bankas datos. Nenoliedzami jautājums ir, kas notiek kreditēšanas segmentā un – vēl jo vairāk – kāpēc, laikam ritot, plaisa starp Baltijas valstīm tikai pieaug, nevis samazinās. Latvija, tāpat kā Igaunija un Lietuva, ir eirozonas valsts, bet, raugoties uz dažādiem parametriem, šķiet, ka tās nebūt nav viena reģiona valstis, kur būtībā ir ļoti daudz līdzīgā un salīdzinoši maz atšķirīgā.

Skaitļi rāda acīmredzamo, bet neticamo

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā par 15,77% pieaudzis nebanku sektora kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju no jauna izsniegto kredītu apjoms patērētājiem, sasniedzot 406,83 miljonus eiro, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sagatavotā operatīvā informācija.

Būtiski - par 46,12% pieauga no jauna izsniegto līzinga un transportlīdzekļa nodrošinājumu saistīto kredītu izsniegšanas apjoms sasniedzot 95,88 miljonus eiro. No jauna izsniegto patēriņa kredītu skaits palielinājās par 17,61%, sasniedzot 78,76 miljonus eiro, bet distances no jauna izsniegto kredītu skaits palielinājās par 10,23% līdz 179,86 miljoniem eiro.

Kopējais kredītportfeļa apjoms pērn samazinājās par 2,54 miljoniem eiro jeb 0,73%.

2013.gada decembrī Latvijā darbojās 53 licencēti nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji, kuri nodarbojās ar dažāda veida kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu. Pērn otrajā pusgadā līzinga un ar transportlīdzekli vai cita veida objektu nodrošināto kredītu pakalpojumu sniedzēju skaits samazinājās par vienu tirgus dalībnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā nebanku sektora kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji patērētājiem izsnieguši kredītus 147,136 miljonu latu apmērā un no kopējā apjoma lielāko daļu veido ātrie kredīti, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) dati.

Kopējā ātro kredītu summa ir 68,04 miljoni latu jeb 46% no kopējā nebanku kreditētāju apjoma. Ievērojamu tirgus daļu veido arī līzings un ar transportlīdzekli nodrošinātie kredīti, to apjoms sasniedzis 34,24 miljonus latu jeb 23% no kopējā apjoma. 18% no kopējās izsniegto kredītu summas veido patēriņa kredīti, 10% kredīti pret kustamas lietas ķīlu un vismazāko daļu veido hipotekārie kredīti –3%.

PTAC dati rāda, ka pirmā pusgada laikā pakāpeniski samazinājies mēnesī izsniegto ātro kredītu apjoms.

Šā gada janvārī tika izsniegti ātrie kredīti par kopējo summu 12,86 miljoni latu, savukārt jūnijā izsniegto ātro kredītu summa bija 9,82 milj. latu – mēneša apjoms samazinājies par 24%. PTAC šādu tendenci ātro kredītu jomā skaidro ar nozares problēmu aktualizēšanu publiskajā telpā un pakalpojumu sniedzēju mārketinga aktivitāšu samazināšanu. Tomēr, ja salīdzina 1.pusgadā izsniegto ātro kredītu apjomu ar visa 2012.gada rādītājiem, ātro kredītu apjoms šā gada pirmajā pusē ir palielinājies, veidojot 59,38% no visa 2012.gadā izsniegto kredītu apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Banku kredīti tautsaimniecībai – kuras nozares dominē?

Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš, 11.12.2018

1. attēls. Banku kredītu īpatsvars nozaru komersantu kreditoru kopsummā (%)

Datu avots: Centrālā statistikas pārvalde, Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku kredīti ir viens no investīciju avotiem, kas nodrošina tautsaimniecības attīstību. Tomēr, par spīti ilgstošai kreditēšanas stagnācijai un pat kritumam, jau vairāku gadu garumā Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsme bijusi viena no straujākajām eiro zonā. Tātad līdzekļus attīstībai uzņēmumi aizvien vairāk guvuši no citiem avotiem.

Par to liecina arī komersantu finanšu rādītāju salīdzinājums pēdējos desmit gados – gandrīz visās nozarēs kredītu īpatsvars uzņēmumu aizņemtajos līdzekļos krasi samazinājies. Tomēr tautsaimniecības noturīgas izaugsmes nodrošināšanai ir nepieciešama plašāka kredītu pieejamība investīcijām.

Protams, pat gados, kad kredītportfelis kopumā būtiski saruka, tika izsniegti arī jauni kredīti, savukārt atsevišķās nozarēs, neraugoties uz banku kredītu lomas mazināšanos kreditoru sastāvā, kredītportfeļa dinamika bijusi krietni labvēlīgāka nekā tautsaimniecībā kopumā. Šajā rakstā aplūkosim, kāda bijusi uzņēmumu kreditēšanas dinamika atsevišķu nozaru skatījumā un kādas ekonomikas nozares bankas vairāk kreditē eiro zonā kopumā, kā arī Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Masīvāk dzēš kredītus

Autore: Ieva Mārtiņa, Db, 23.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu kredītu dzēšanas un jaunu kredītu skaita būtiska samazinājuma dēļ 3. ceturksnī kredītu skaita pieaugums bijis 10 reizes mazāks nekā pērn.

Iespējams, daudzi iedzīvotāji dzēsuši pirms pieciem un vairāk gadiem banku izsniegtos kredītus, kuriem termiņš bija 5 - 10 gadi. Tāpat nav izslēgts, ka no kredītiem iedzīvotāji «atbrīvojušies» tieši pēdējā laikā, iedarbojoties inflācijas apkarošanas plānam, kam iemesli savukārt var būt dažādi, t.sk. pārdots spekulatīvos nolūkos kredītā pirktais dzīvoklis. Tā kā dažās lielajās bankās jaunu kredītu skaits 3. ceturksnī samazinājies pat 2.5 reizes, kopumā kredītu skaita pieaugums uzrādīja niecīgu kāpumu - vien 850 kredītus iepretim 8088 kredītiem pērnā gada 3. ceturksnī, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati. Arī FKTK speciāliste Irīna Ivanova Db atzina, ka nelielais pieaugums skaidrojams ar kredītu dzēšanu, bet jauni kredīti netiek izsniegti tik daudz. Diemžēl FKTK nevarēja pateikt, kādas bija tieši jauno kredītu skaita pieauguma izmaiņas. SEB Unibankas Privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars minēja, ka kredītu dzēšana notiek katru dienu pēc kredīta atmaksas grafika, kas ir atrunāts noslēgtajā kredīta līgumā un kas ir prognozējama, bet ir arī neprognozējamas kredītu dzēšanas situācijas, kad klients daļēji vai pilnībā pirms termiņa dzēš savu kredītu, pārdodot esošo īpašumu, iegūstot mantojumu vai sekmīgas biznesa attīstības rezultātā. «Mums reizēm ir grūti pieņemt, ka tik strauji dažādu rādītāju pieauguma tempi, arī kreditēšanas, nevar būt mūžīgi, tāpēc ir vēlēšanās meklēt kādas papildu nianses, kā skaidrot esošo situāciju kreditēšanā,» tā A.Škapars. Pēc viņa teiktā, inflācijas apkarošanas plānā iekļautās lietas ir ietekmējušas mājsaimniecību aizņemšanos, jo kredītu var saņemt tikai tad, ja ir legālie ienākumi, kā arī jānodrošina līdzekļi pirmajai iemaksai. Tāpat nogaidošā attieksme no klientu puses lielā mērā ir saistīta ar cerībām uz nekustamā īpašuma tirgus stabilizāciju. Cilvēki, kam dzīvokļa iegāde nav akūta, šobrīd nesteidzas, domā A.Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kamēr lielie bremzē, citi ķer momentu

Ieva Mārtiņa, [email protected], 67084426, 30.07.2007

Privātpersonu kreditēšanu vispār negrasāmies ierobežot, jo akcionāriem ir uzstādījums, ka privātpersonas, kas vēlas iegādāties nekustamo īpašumu, nedrīkst ierobežot, tā Parex bankas viceprezidents Guntis Beļavskis.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas bankas izmanto lielo Skandināvijas banku sākto kredītu tempu bremzēšanu, strauji kāpinot savus kredītportfeļus.

Šogad pirmajā pusgadā kreditēšanas tirgus līderes (jūnija beigās 13.18 mljrd. Ls kopējā kredītportfelī aizņem 45 %) - Hansabanka un SEB Unibanka - ievērojami atvēsinājušas savu izsniegto kredītu tempus, liecina Latvijas komercbanku asociācijas dati. No abu banku teiktā var secināt, ka tas darīts apzināti ekonomiskās situācijas dēļ. Tikmēr baņķieru aprindās mēļo, ka šīs bankas bailēs no problēmām kredītu izsniegšanu, arī mājokļa iegādei ir vienkārši nobloķējušas. Šī situācija ir izdevīga citām bankām, kuras neplāno speciāli bremzēt kredītu izsniegšanu un pat kaļ plānus par tirgus daļu iekarošanu. Dati liecina, ka lielai daļai banku izsniegto kredītu tempi paātrinājušies, tāpēc kopumā izsniegto kredītu apjoma kāpums šogad bija straujāks nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītprocenti bankām audzē taukus

Ieva Mārtiņa, [email protected], 7084426, 29.05.2007

Kredīti izsniegti par teju 80% vairāk, bet % ienākumi auga, jo būtiski kāpa naudas tirgus indeksi, tā Hansabankas valdes loceklis Toms Siliņš.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažu banku procentu ienākumi, kuros ap 90 % ir no izsniegtajiem aizdevumiem klientiem, šogad 1. ceturksnī auguši pat par 100 % gadā.

Šogad pirmā ceturkšņa izsniegto kredītu pieaugums atbalsojies arī banku ienākumos: pirmajā ceturksnī procentu ienākumi par kredītiem uzņēmumiem un mājsaimniecībām sasniedza 176.6 milj. Ls, kas ir par 76.7 milj. Ls jeb 77 % vairāk nekā šajā laikā pirms gada, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati. ·o ienākumu īpatsvars kopējos banku procentu ienākumos marta beigās bija 79 %. Pēc baņķieru teiktā, straujāks vai lēnāks procentu ienākumu pieaugums ir saistīts ar izsniegto kredītu apjomu un izvēlētajiem kreditēšanas tempiem.

Šis ceturksnis izceļas ar savu straujumu, salīdzinot ar pirmā ceturkšņa rādītājiem iepriekšējos gados, kad šo procentu ienākumu pieaugums bijis 46 - 50 %, arī skaitliskā izteiksmē ienākumi pieauga krietni mazākā apjomā - par 23 un 31 milj. Ls. Atskaitot procentu izdevumus (par noguldījumiem, par saistībām pret monetārām finanšu iestādēm u.c.), tīro procentu ieņēmumu pieaugums šogad 1. cet., salīdzinot ar šo laika periodu pērn, bijis straujš - 45 % un naudas izteiksmē (33 milj. Ls) lielākais pēdējo 3 gadu laikā (2006. g. pieaugums bija 16.3 milj. Ls, bet 2005. g. - 18.6 milj. Ls). Kopumā kredītu procentu ienākumi ir svarīgs banku peļņas avots, jo kopējos banku ienākumos (kuru vidū ir arī komisijas naudas, ienākumi no finanšu instrumentu tirdzniecības u.c.) marta beigās veidoja 54 %. Laikā, kad valdība un arī pašas bankas uzsākušas cīņu pret augsto inflāciju, kuras viens no iemesliem esot liels patēriņš, ko atbalstot banku kredīti, šāds kredītu un procentu ienākumu pieaugums izskatās nesamērojami straujš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieauguši kredīti apstrādes rūpniecībai

Žanete Hāka, 17.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā pieauguši banku kredītieguldījumi atsevišķās apstrādes rūpniecības nozarēs, piemēram, metālizstrādājumu, tekstilizstrādājumu un dzērienu ražošanā, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

Tāpat auguši aizdevumi vairumtirdzniecībai, finanšu pakalpojumiem, kā arī operācijām ar nekustamo īpašumu.

Pozitīvs kredītu apjoma gada kāpuma temps aprīlī bija nozīmīgākajās lauksaimniecības apakšnozarēs, atsevišķās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs (apģērbu, papīra, gatavo metālizstrādājumu un metālu ražošanā), enerģētikā, ūdensapgādē, sauszemes transportā un citās nozarēs.

Kopējais rezidentiem izsniegto kredītu apjoms maija beigās bija par 1,6% mazāks nekā februāra beigās. Rezidentiem izsniegto kredītu atlikuma gada krituma temps gan turpinājis sarukt un maijā tas bija 4,5%.

Banku kredītportfeli samazinājis mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikuma sarukums (trijos mēnešos – par 1,8%) un finanšu un nefinanšu sabiedrībām izsniegto kredītu atlikuma kritums par 1,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zemās likmes veicina latu kredītu pieaugumu

Žanete Hāka, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro kursa samazināšanās un latos izsniegto kredītu procentu likmju pazemināšanās veicinājušas latos izsniegto kredītu atlikuma kāpumu, liecina Latvijas Bankas apkopotā informācija.

Kredītiestādēs no marta līdz maijam šo kredītu apjoms palielinājās par 6,7%, gada pieauguma tempam maijā sasniedzot 24,8%.

Savukārt kopējo kredītportfeļa sarukumu noteica eiro izsniegto kredītu atlikuma kritums. No marta līdz maijam eiro izsniegto kredītu atlikums samazinājās par 2,1%, bet tā gada krituma temps bija 11,4%. Latos izsniegto kredītu īpatsvars rezidentiem izsniegto kredītu kopapjomā pieauga no 11,2% februārī līdz 11,9% maijā.

Aprīlī un maijā bija vērojama industriālā kredīta atlikuma palielināšanās, bet maijā atjaunojās arī neliels patēriņa kredīta atlikuma pieaugums. Kredītiestāžu kredītportfeļa gada samazinājuma temps maijā sasniedza 12,7%, tomēr, izslēdzot licenci zaudējušo kredītiestāžu datus, tas uzlabojās līdz 6,8% (februārī 8,2%). Kopumā no marta līdz maijam privātajam sektoram izsniegto kredītu kopējā summa samazinājās par 7,4%, bet darbojošās kredītiestādēs – tikai par 0,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Unibanka sāk jaunu mājokļu kredīta kampaņu

Ieva Mārtiņa [email protected], 07.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“....kopš atklāta matērijas elastība, daudzas lietas ir kļuvušas ērtākas!” Ar šādu moto, Unibanka no šodienas sāk principiāli jauna veida mājokļa kredītu kampaņu, kuras laikā ir iespējams rezervēt sev kredītu mājokļa iegādei nākotnē. Unibanka ir pirmā no komercbankām Latvijā, kas piedāvā šādu kredīta noformēšanas risinājumu, jo kampaņas laikā - līdz 8. aprīlim, klienti var vienoties ar banku par kredīta izsniegšanu un izmantot to līdz šī gada 31.oktobrim. Akcijas laikā piešķirtie kredīti tiek izsniegti ar likmi 1,5% (+3 mēnešu RIGIBOR vai LIBOR eiro likme), kas ir viena no viszemākajām mājokļu kredītu tirgū Latvijā. Unibankas vecākais viceprezidents Ainārs Ozols: “Steiga, neziņa un stress ir raksturīgs gandrīz visiem nekustamā īpašuma darījumiem – jaunais dzīvoklis vai māja ir atrasta, pārdevējs steidzina slēgt darījumu, turklāt klients bankā savas finanšu iespējas vēl nav novērtējis un nezina vai kredīts mājokļa iegādei tiks izsniegts, turklāt ir daudz īsā laikā noformējamu dokumentu. Mēs esam izvēlējušies konceptuāli jaunu, radikāli atšķirīgu pieeju kredītu izsniegšanā, kas ir līdzīga aviobiļešu rezervācijai internetā. Mēs piedāvājam jau šobrīd vienoties ar banku par kredīta izsniegšanu, un atlikušo laiku veltīt savas nākamās dzīvesvietas meklējumiem. Kad, pārdomājot visus “par” un “pret”, tā būs atrasta, atliks tikai likt lietā rezervēto kredītu ar jau iepriekš zināmiem nosacījumiem.” Pieteikties kredītam mājokļa iegādei vai labiekārtošanai iespējams visos Unibankas klientu apkalpošanas centros, iemaksājot savā kontā 60 latus un noslēdzot vienošanos ar banku. Līdz kredīta saņemšanai šī summa kontā tiek bloķēta un vēlāk tiek izmantota, lai segtu komisijas maksu par kredīta noformēšanu. Pieteikuma maksa netiek atmaksāta, ja klients ir saņēmis lēmumu par kredīta piešķiršanu, bet kredītu neizmanto līdz 31.oktobrim vai arī kredītu izmantot nevēlas. Savukārt, ja bankas lēmums ir negatīvs, sākotnēji bloķēto summu klients var brīvi izmantot pēc saviem ieskatiem. Marketinga projektu vadītājs Andris Kalniņš norāda: “Jau pagājušajā gadā veiktajā apjomīgā kompānijas SKDS pētījumā, klienti kā sev vissvarīgāko kredītu izvēlē minēja tieši procentu likmes (svarīguma vērtējums – 7,37 no 9). Arī mūsu pēdējā laikā veiktajās fokusgrupu aptaujās, “likmju jautājums” nemainīgi saglabā savas pozīcijas, kā vissvarīgākais faktors, lemjot par kredīta ņemšanu dzīves apstākļu uzlabošanai. Tā kā šajos pētījumos mēs esam atzīti par vienu no elastīgākajām bankām kredītu piešķiršanā, mēs vēlamies klientiem piedāvāt arī visizdevīgākos kredītu nosacījumus. Rezervējot savu kredītu šobrīd, klients zina ar kādu likmi viņam tiks piešķirts kredīts nākotnē. Mūsu skatījumā šim piedāvājumam atsauksies vairāki tūkstoši klientu, kuri jau šī gada laikā ar Unibankas palīdzību posīsies uz jaunām mājām.“ Unibanka ir Latvijas kreditēšanas tirgus līderis - janvāra beigās uzņēmumiem un privātpersonām kredītos bija izsniegti 1,003 miljardus latu, kas atbilst 21,9% lielai kreditēšanas tirgus daļai. Hipotēku un būvniecības kredītos janvāra beigās Unibanka bija izsniegusi 184 miljonus latu. Savukārt no visiem privātpersonām izsniegtajiem kredītiem 19,3% tiek izmantoti dzīvokļu iegādei, 16,8% - jaunas mājas celtniecībai, jau esošas mājas iegādei tiek piešķirti 15,7% kredītu, cita veida nekustamā īpašuma iegādei – 14,3%, bet mājas un dzīvokļa remontam tiek izsniegti attiecīgi 12,3% un 7,3% kredītu. SEB grupa ir Ziemeļeiropas finansu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus korporatīvajiem klientiem, kompānijām un privātpersonām. SEB aktīvu apjoms ir 176 miljardi eiro, banka darbojas 20 pasaules valstīs un apkalpo vairāk nekā 4,5 miljonus klientu, no kuriem 2 miljoni bankas pakalpojumus izmanto ar Interneta starpniecību. Latvijas Unibanka, kopā ar pārējām SEB grupā ietilpstošajām bankām Austrumeiropā apkalpo 2,1 miljonus klientu, un ir viena no ietekmīgākajām finansu institūcijām Baltijas reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Darbu uzsāk Kredītu reģistrs

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008. gada 1.janvāra sācis darboties Kredītu reģistrs – datu bāze par visu kredītņēmēju saistībām pret Latvijas finanšu tirgus dalībniekiem, kuri ir Kredītu reģistra dalībnieki. Šādā pilna spektra Kredītu reģistrā integrēta arī Parādnieku reģistra datu bāze (veidota kopš 2003. gada vidus), ko arī turpmāk papildinās ar informāciju par negatīvo kredītvēsturi, t.sk. maksājumu kavējumiem, Db.lv informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Šādi reģistri darbojas lielākajā daļā ES valstu.

Reģistrs ļauj finanšu tirgus dalībniekiem precīzāk novērtēt aizņēmēju kredītspēju un efektīvāk vadīt kredītriskus, sniegs valstij papildu iespējas uzraudzības funkciju veikšanai un nodrošinās centrālo banku un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju ar papildu datiem makroekonomikas analīzei.

Aizdevējam rodas iespēja gūt pilnu priekšstatu, kādas ir kredītņēmēja saistības pret Latvijas tirgus dalībniekiem, kuri ir Kredītu reģistra dalībnieki, iespēja precīzāk noteikt potenciālā aizņēmēja kredītrisku, efektivizēt kredīta cenas noteikšanu.

Reģistra esamība mēdz disciplinēt aizņēmējus, mudinot nopietnāk izvērtēt attieksmi pret kredītsaistību pildīšanu un kredītvēstures veidošanu. Savukārt visiem tiem, kuri godprātīgi pilda saistības, šis reģistrs ir labas kredītvēstures krātuve un apliecinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada beigās no banku izsniegtajiem kredītiem vietējiem uzņēmējiem operācijām ar nekustamo īpašumu kavēti tika teju 40 % kredītu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati liecina, ka operācijām ar nekustamo īpašumu 2009. gada nogalē izsniegto kredītu atlikums veidoja 2,42 miljardus latu, no kuriem 1,46 miljardi latu bija kredīti bez kavējumiem. Tādējādi kavēti tiek kredīti par 958 miljoniem latu, tostarp lielākā daļa kredītu bija ar kavējumiem virs 180 dienām jeb 598 miljoni latu. Gada laikā šajā nozarē kavēto kredītu īpatsvars pieaudzis par 25 procentu punktiem.

Pēc izsniegto kredītu apjoma otra lielākā tautsaimniecības nozare pagājušā gada beigās bija apstrādes rūpniecība – 996,3 miljoni latu, no kuriem bez kavējumiem bijuši kredīti 746,6 miljonu latu apjomā jeb 74,9 %. Salīdzinot ar situāciju pirms gada, kredītu kvalitāte šajā nozarē pasliktinājusies par 11.7 procentu punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmumiem izsniegto kredītu apjomam straujākais kāpums četru mēnešu laikā

Žanete Hāka, 28.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Martā nefinanšu uzņēmumiem izsniegto kredītu atlikuma kāpums bija straujākais pēdējo četru mēnešu laikā, tādējādi nodrošinot arī kopējā iekšzemes kredītportfeļa pieaugumu, norāda Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Lai gan auga banku piesaistītie nefinanšu uzņēmumu un mājsaimniecību noguldījumi, nebanku finanšu iestāžu noguldījumu kritums noteica nelielu iekšzemes noguldījumu kopapjoma sarukumu.

Iekšzemes nefinanšu uzņēmumiem izsniegto kredītu atlikums martā palielinājās par 0.4%, bet mājsaimniecībām izsniegto – samazinājās par 0.2%, savukārt kopējais iekšzemes kredītu apjoms auga par 0.1%. Bāzes efekta iespaidā (pērnā gada martā finanšu uzņēmumiem izsniegto kredītu portfeli krasi palielināja kādas bankas finansējums savai meitas līzinga kompānijai) iekšzemes kredītu gada pārmaiņu temps samazinājās līdz 2.8%. Vienlaikus nefinanšu uzņēmumiem izsniegto kredītu gada pieauguma temps pieauga līdz 5.1% un mājsaimniecībām izsniegto kredītu gada sarukuma temps uzlabojās līdz -1.1%". No jauna izsniegto kredītu (neskaitot pārskatītos kredītus) apjoms martā par 5.4% (t.sk. nefinanšu uzņēmumiem izsniegto par 5.1% un mājsaimniecībām izsniegto – par 6.0%) pārsniedza iepriekšējā gada atbilstošā mēneša rādītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Unibanka sāk pavasara kredītu kampaņu

Inguna Šķepaste [email protected], 23.03.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Unibanka sāk pavasara kredītu kampaņu «Pieprasītāko kredītu banka», kas ilgs līdz 31. maijam. Kampaņas laikā kredīti mājokļu iegādei, labiekārtošanai un patēriņa vajadzībām tiek piedāvāti ar zemām procentu likmēm, klientiem nav jāmaksā par kredītu pieteikumu izskatīšanu, kā arī par kredīta atmaksu pirms termiņa. Andris Kalniņš: «Privātpersonām izsniegto aizdevumu apjoma un Hipotēku kredītu skaita straujais pieaugums liecina, ka mūsu banka visbiežāk ir klientu «izvēle Nr.1». Mēs savukārt esam ieinteresēti, lai kredīta saņemšanas procedūru padarītu klientiem pēc iespējas vienkāršāku, ērtāku un finansiāli izdevīgāku. Tas arī ir galvenais iemesls, kādēļ mēs jau otro gadu pavasari sākam ar īpašu piedāvājumu ikvienam, kas vēlas iegādāties vai labiekārtot savu māju vai arī saņemt aizdevumu patēriņa vajadzībām.» Pavasara kredītu kampaņas laikā Unibanka piedāvā viszemākās kredīta noformēšanas sākotnējās izmaksas, kā arī īpaši izdevīgu piedāvājumu apdrošināšanas pakalpojumiem. Aizvadītā gada beigās kopējais izsniegto kredītu apjoms Unibankā bija 698,5 miljoni latu, savukārt privātpersonām izsniegto kredītu apjoms bija 155,3 miljoni latu. Šī gada pirmajos divos mēnešos kopējais kredītu apjoms ir palielinājies par vairāk kā 30 miljoniem latu, savukārt privātpersonu kredītu apjoms ir palielinājies par 12.9 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī, līdzīgi kā augustā, turpināja samazināties latos izsniegto kredītu apjoms, bet eiro izsniegto kredītu kopsumma – lēni pieaugt, liecina Latvijas Bankas Monetārajā biļetenā apkopotā informācija.

Rezidentu finanšu iestādēm, nefinanšu sabiedrībām un mājsaimniecībām izsniegto kredītu apjoms septembrī samazinājās par 40.8 miljoniem latu, kas ir mazākais mēneša sarukums kopš janvāra. Savukārt kredītu apjoma gada sarukuma temps pieaudzis par 1.2 procentpunktiem līdz 4.9 %.

Septembrī nedaudz samazinājies mājsaimniecībām un nefinanšu sabiedrībām izsniegto kredītu apjoms, bet finanšu iestādēm izsniegto aizdevumu atlikums pieaudzis. Mazliet palielinājies komerckredītu, bet sarucis mājokļa iegādei izsniegto kredītu un patēriņa kredītu apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zemās likmes veicina aizņemšanos ārvalstu valūtās

Inguna Šķepaste [email protected], 02.06.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu atlikums Latvijas komercbankās aprīlī audzis par 117.8 milj. Ls, t.sk. hipotēku kredīta atlikums — par 59.6 milj. Ls un komerckredīta atlikums — par 37.5 milj. Ls, teikts Latvijas Bankas izdevumā Monetārais biļetens. Gan iekšzemes privātpersonām, gan iekšzemes uzņēmumiem izsniegto aizdevumu atlikuma kāpums bijis gandrīz vienāds. Savuklārt salīdzinājumā ar pērna gada atbilstošo periodu, straujāk pieaudzis tieši privātpersonām izsniegto aizdevumu atlikums — gada kāpums privātpersonu kredītiem: 81.5 %, bet uzņēmumiem: 29.9 %. Par 2 — 3 procentu punktiem zemākas kredītu procentu likmes un šo likmju lielāka stabilitāte veicinājusi ārvalstu valūtā izsniegto kredītu atlikuma kāpumu ievērojamu pārsvaru pār latos izsniegto kredītu atlikuma pieaugumu. Latos izsniegto kredītu atlikuma kāpuma temps salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu aprīlī bijis tāds pats kā martā (35.3 %), bet ārvalstu valūtās izsniegtajiem aizdevumiem tas pieauga par 4.8 procentu punktiem (līdz 49 %). Iekšzemes uzņēmumiem latos izsniegto un ārvalstu valūtās izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme aprīlī bija attiecīgi 7.2 % un 5.3 %, savukārt iekšzemes privātpersonām — attiecīgi 9.0 % un 5.6 %, informē Latvijas Bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bankas sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku katru ceturksni veiktais banku apsekojums liecina, ka 2016. gadā kāpis klientu kredītu pieprasījums, bet kredītu izsniegšanas prasības kredītiestādes nav būtiski mainījušas, liecina informācija centrālās bankas gada pārskatā.

Nefinanšu sabiedrību kreditēšanas sektorā Latvijas kredītiestādes kompensēja kredītu procentu likmju kritumu ar augstākām ar procentu likmēm nesaistītām maksām. Vienlaikus augošās konkurences ietekmē nefinanšu sabiedrībām izsniegtajiem kredītiem kredītiestādes noteica mazāk stingras, piemēram, ķīlas prasības, kas uzlaboja nefinanšu sabiedrību iespējas iegūt kredītresursus.

2016. gadā Latvijas tautsaimniecībā iezīmējās jauna tendence – kredītiestādēm pakāpeniski atjaunojot tautsaimniecības kreditēšanu, ar martu sāka augt iekšzemes nefinanšu sabiedrībām un mājsaimniecībām izsniegto kredītu portfelis, bet ar aprīli arī kredītu atlikuma gada pieauguma temps kļuva pozitīvs. Gadā kopumā iekšzemes finanšu iestādēm, nefinanšu sabiedrībām un mājsaimniecībām izsniegto kredītu portfelis palielinājās par 3% (kredītiestāžu kredītportfeļa pirmais pieaugums kopš 2008. gada).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nebanku kredītdevēju pārvaldītais kopējais kredītportfelis uz 31.12.2017. salīdzinājumā ar 31.12.2016. ir pieaudzis par 16,01%, sasniedzot 612,21 milj. eiro, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sagatavotais pārskats.

Portfeļa pieaugums vērojams praktiski visās kreditēšanas jomās, savukārt jauno kredītu izsniegšanā jāuzsver būtiski augušais bez maksas izsniegto distances kredītu skaits un apjoms, likumsakarīgi, arī pagarināto kredītu skaits.

Apkopotā informācija liecina, ka 2017. gada 31. decembrī Latvijā darbojās 59 licencēti nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji, kuri nodarbojās ar dažāda veida kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu.

Distances kreditēšanas pakalpojumus sniedza 22 sabiedrības, patēriņa kredītus sniedza 21 sabiedrība, kredītus pret kustamas lietas ķīlu (lombarda kredītus) sniedza 19 sabiedrības, Hipotekāros kredītus sniedza 13 sabiedrības, līzinga un citus ar transportlīdzekļa vai cita veida objekta (izņemot nekustamo īpašumu) nodrošinājumu saistītus kredītus sniedza 14 sabiedrības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vēsturisks pavērsiens: bankās depozītu apjoms lielāks nekā izsniegtie kredīti

Ieva Mārtiņa, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Depozītu straujais pieaugums oktobrī veicinājis vēsturisku pavērsienu, jo pirmo reizi kopš 2005.gada banku piesaistītais noguldījumu apjoms ir lielāks nekā izsniegto kredītu atlikums.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati liecina, ka šogad oktobra beigās Latvijā banku piesaistīto depozītu apjoms sasniedza 12,23 miljardus latu, bet izsniegto kredītu atlikums veidoja 11,99 miljardus latu. Situācija, kad depozītu apjoms bija lielāks nekā izsniegto kredītu apjoms, pēdējo reizi banku sektorā bija novērota 2005.gada jūnijā – tad noguldījumu apjoms bija 5,63 miljardi latu, bet kredītI veidoja 5,51 miljardu latu. Jau 2005.gada jūlijā kredīti sasniedza 5,68 miljardus latu, bet depozīti veidoja 5,61 miljardu latu, liecina FKTK dati.

FKTK informē, ka šogad oktobrī, salīdzinot ar septembri, banku piesaistīto noguldījumu atlikums palielinājās par 2,5% jeb 300 miljoniem latu. Pieaugums bijis gan rezidentu, gan nerezidentu noguldījumiem, t.i. attiecīgi par 163 miljoniem latu un 136 miljoniem latu. Rezidentu noguldījumos būtiski palielinājās privāto nefinanšu uzņēmumu, kā arī valdības noguldījumi, nedaudz pieauga arī mājsaimniecību noguldījumi. Gada griezumā noguldījumu apjoms audzis par 9,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru