Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro un dolāra kurss tuvāko pāris gadu laikā sasniegs paritāti, uzskata ING Groep NV eksperti.

Kā raksta Bloomberg, pērn šīs bankas eksperti izteikuši pesimistiskākas prognozes par eiro kursa izmaiņām nekā citi analītiķi, un tas viņiem ļāvis kļūt par pasaules precīzākajiem valūtu prognozētājiem pērn. Patlaban Nīderlandes banka neredz iemeslu mainīt stratēģiju, paredzot turpmāku eiro vērtības vājināšanos.

Ceturtdien eiro vērtība saruka līdz 1,1792 dolāriem, un ING Groep eksperti uzskata, ka šī tendence turpināsies līdz pat 1 dolāra atzīmei, kas ir zemākais līmenis kopš 2002. gada. Eiro vērtība ir ievērojami nokritusies kopš pērnā gada maija, kad tā sasniedza gada augstāko atzīmi – 1,3993 dolārus. Vidējā Bloomberg analītiķu prognoze ir, ka līdz 2016. gada beigām eiro vērtība sasniegs 1,15 dolārus.

ING eksperti sagaida, ka Eiropas Centrālās bankas īstenotie pasākumi eirozonas ekonomikas izaugsmes veicināšanai un deflācijas novēršanai radīs papildus riskus valūtai. Aizvien mazāk investori gribēs naudu ieguldīt eiro, jo ECB palielina naudas piedāvājumu, savukārt Federālo Rezervju sistēma padarīs pievilcīgākus dolāra aktīvus, nākotnē ceļot likmes.

ING pērnā gada sākumā prognozēja, ka eiro līdz decembra beigās saruks par 13% līdz 1,2 dolāriem, salīdzinot ar citu Bloomberg analītiķu izteikto prognozi – 1,28 dolāriem. Eiro vērtība gada beigās sasniedza 1,2098 dolārus.

Analītiķu pesimismam pamatu deva trešdien publicētie dati, ka eirozona, neskatoties uz ECB pūliņiem, piedzīvojusi deflāciju un cenas gada laikā kritušas par 0,2%, kas ir pirmais samazinājums piecu gadu laikā. Tas rada papildus spiedienu uz ECB sākt iegādāties valdību obligācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru