Finanses

Sākas Gutta akciju galīgā atpirkšana

Ieva Mārtiņa [email protected], 05.01.2005

Jaunākais izdevums

Šodien sākas sulu ražotājas Gutta galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums mazākuma akcionāriem, ko izsaka Gutta lielākais īpašnieks Nordic Partners, kurš tādējādi kļūs par vienīgo sulu ražotājas īpašnieku. Galīgajā akciju atpirkšanas piedāvājumā, kurā Nordic Partners par vienu Gutta akciju piedāvā 0,36 latus, visiem Gutta akcionāriem ir pienākums pārdot uzņēmuma akcijas. Nordic Partners var izteikt galīgo Gutta akciju atpirkšanas piedāvājumu, jo tam pieder vairāk nekā nepieciešamie 95 % sulu ražotājas akciju. Latvijas Vēstnesī otrdien publicētajā paziņojumā par Gutta galīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu sacīts, ka Gutta galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums ilgs 30 dienas. Nesen noslēdzās Nordic Partners izteiktais Gutta akciju atpirkšanas obligātais piedāvājums, kura rezultātā Nordic Partners ietekme uzņēmuma pamatkapitālā palielinājās līdz 3 660 328 jeb 98,3% akcijām. Līdz tam Nordic Partners piederēja 3 607 959 jeb 96,89% no Gutta akciju kopskaita. Nordic Partners par Gutta akcionāru kļuva pērn oktobrī, atpērkot akcijas no Ellipse Electronics Limited (39,61%), Boninvest LLC (37,38%) un Neo Way LLC (19,9%), kuras savukārt Gutta akcijas iegādājās 2001.gadā. Nordic Partners pieder uzņēmējam un Gutta padomes loceklim Gisli Reinisonam, Gutta valdes priekšsēdētājam Daumantam Vītolam un Islandes uzņēmumam J&K Holding, kura pārstāvis ir Jons Tors Hjaltasons. Gutta kopējais akciju skaits ir 3 723 719, nominālvērtība - viens lats. Gutta akcijas līdz 2004.gada sākumam kotēja Rīgas Fondu biržas brīvajā sarakstā, taču 1.janvārī kotāciju pārtrauca, jo uzņēmums nebija noslēdzis attiecīgu līgumu ar biržu. "Gutta" akcijas biržā sāka kotēt 1998.gada martā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS GUTTA, investējot 3,5 miljonus eiro, uzstādīta un darbību sākusi Baltijas valstīs pirmā aseptiskā pildīšanas PET līnija, kuras ražošanas jauda ir līdz 12 tūkstošiem pudeļu stundā. Kopējais AS GUTTA pēdējā pusotra gada laikā veikto investīciju apjoms ražotnes modernizācijā sasniedzis 6 miljonus eiro, Db.lv informēja AS GUTTA valdes priekšsēdētājs Didzis Zālītis.

"Esam pirmie Baltijā, kas uzstādījuši šādu aseptisko aukstās pildīšanas PET līniju. Arī pasaulē šī tehnoloģija ir salīdzinoši jauna. Aseptiskā pildīšana nozīmē to, ka sterilizācijā uzkarsētais produkts tiek strauji atdzesēts un aseptiskos apstākļos pildīts pudelēs. Produkts nesaskaras ar ārējo vidi, tāpēc produkcijas kvalitātes nodrošināšanai nav nepieciešams izmantot konservantus. Faktiski, maksimāli tiek saglabātas dzēriena dabīgās īpašības," informē Didzis Zālītis, AS GUTTA valdes priekšsēdētājs.

"Pateicoties šai līnijai, esam uzsākuši ražot jaunu bezkonservantu nektāru Gutta Free. Šos nektārus varēs uzglabāt līdz pat 12 mēnešiem, un tie nezaudēs savu garšu un veselīgās īpašības. Ņemot vērā, ka Latvijas iedzīvotāji aizvien vairāk uzmanības pievērš tieši produktu veselgumam un dabīgumam, aukstā aseptiskās pildīšanas līnija sniedz mums iespēju ražot bezkonservantu dzērienus. Pēdējā pusotra gada laikā veiktās investīcijas ražotnes modernizācijā ļaus veiksmīgāk sasniegt izvirzītos mērķus - palielināt GUTTA tirgus daļu Latvijā, kā arī agresīvāk paplašināt mūsu pozīcijas Igaunijas un Lietuvas tirgos," turpina Didzis Zālītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludina a/s «Gutta» akciju atpirkšanu

Valters Paiders [email protected], 23.11.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 24. novembrī stājas spēkā a/s Gutta lielākā akcionāra - Latvijā reģistrēta uzņēmuma Nordic Partners izteiktais a/s Gutta akciju atpirkšanas piedāvājums. Tas paredz, ka a/s Gutta akcijas tiks atpirktas par cenu - 0,36 lati par akciju. Akciju atpirkšanas piedāvājums būs spēkā 30 dienas, līdz š.g. 23. decembrim. Samaksa par akcijām tiks veikta līdz 28. decembrim, saskaņā ar vienlaicīguma principu, kas nozīmē piegādi pret samaksu.

Akciju atpirkšanas piedāvājums šodien ir izsludināts LR oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis. Akcionāri, kas vēlas pārdot savas akcijas, sīkāku informāciju par atpirkšanas piedāvājumu var iegūt internetā: www.gutta.lv vai www.fktk.lv, kā arī darba dienās no plkst. 10.00 līdz 17.00 a/s Gutta, Rīgā, Maskavas ielā 240, (tālr.: 7 033 101, fakss: 7 033 163, e-pasts: [email protected]).

Izsludinātais piedāvājums ietver divus akciju atpirkšanas piedāvājumus. Š.g. oktobrī Nordic Partners kļuva par 96,89% a/s Gutta akciju īpašnieku. Tāpat a/s Gutta ārkārtas akcionāru pilnsapulcē tika pieņemts lēmums neatsākt a/s Gutta akciju kotēšanu Rīgas Fondu biržā. Saskaņā ar LR Finanšu instrumentu tirgus likumu, Nordic Partners abos gadījumos bija jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gutta plāno agresīvu izaugsmi Igaunijā un Lietuvā

, 14.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Gutta neto apgrozījums 2006. gadā bija 11,5 miljoni LVL, kas, salīdzinājumā ar 2005. gadu veido gandrīz +15%. 56 % no apgrozījuma tika realizēts Latvijas tirgū, pārējais eksporta tirgū, no kuriem lielākais ir Igaunijā - 21% no kopējiem tirdzniecības rādītājiem, Db.lv informēja AS Gutta valdes priekšsēdētājs Elmer Maas.

Kopā pārdoto litru skaits sastāda 60.5 miljoni. 2006. gada laikā AS Gutta palielināja apgrozījumu visos tirgos, īpaši Igaunijā +56%, kas skaidrojams ar meitas uzņēmuma Gutta Eesti veiksmīgo darbību.

Vislabāk pārdotie produkti 2006. gadā ir bijuši Gutta Max līnijā - ģimenes iepakojums 2 L apjomā. Kopējais pieaugums Gutta Max apgrozījumam sasniedzis +40%, Igaunijas tirgū veidojot +80% salīdzinājumā ar 2005. gada pārdošanas rezultātiem.

Lielākie 2006. gada projekti AS Gutta bija 3,5 miljonu EUR investīcijas jaunās ražošanas iekārtās, kas patreiz dod kompānijai iespēju attīstīt produkcijas sortimentu un palielināt ražošanas apjomus, atbilstoši pieaugošajam tirgus pieprasījumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Gutta 20 gadus ražo Latvijā

Lelde Petrāne, 09.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezalkoholisko dzērienu ražotājs AS Gutta atzīmē 20 gadus kopš darbības uzsākšanas un ražotnes izveidošanas Latvijā.

Gutta eksportē produktus uz Krieviju, Lielbritāniju, Norvēģiju, Īriju, Japānu, Slovākiju un Baltijas valstīm. Uzņēmuma sortimentā ir vairāk nekā 60 produktu ar tādām preču zīmēm kā Gutta, Gutta MAX, Everest, Rīgas Kvass un citām.

Rolands Gulbis, AS Gutta valdes priekšsēdētājs, uzsver, ka ik gadu uzņēmuma apgrozījums palielinās, radot jaunas attīstības iespējas un pilnveidi nākotnē, izstrādājot un piedāvājot jaunus produktus. Gutta regulāri investē līdzekļus ražotnes modernizācijā.

Uzņēmums dibināts Latvijā 1994. gadā. Sākotnēji Gutta ražošana tika attīstīta Ogres rajona Ogresgalā, bet 1997. gadā Gutta pārcēla ražošanu uz Valdlaučiem jaunuzbūvētajā rūpnīcā Rāmava. No 2002. gada AS Gutta ietilpst Latvijas un Īslandes industriālo investīciju grupā Nordic Partners. Kopš 2014. gada AS Gutta ir Norvēģu koncerna ORKLA Group sastāvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada 1.aprīļa par AS Gutta valdes priekšsēdētāju kļūs Didzis Zālītis, kas nesen tika iecelts kompānijas valdes locekļa amatā, Db.lv firmas sabiedrisko attiecību konsultante Inese Ozoliņa.

Vadītāju nomaiņa kompānijā Gutta norisinās, jo līdzšinējais kompānijas valdes priekšsēdētājs Elmer Maas nolēmis pārcelties uz pastāvīgu dzīvi dzimtajā Igaunijā. E.Maas turpinās savu profesionālo darbību, vadot vienu no vadošajām loģistikas un distribūcijas kompānijām Igaunijā VIA3L.

Laikraksts Dienas bizness raksta, ka Guttas izpilddirektora amatā Didzis Zālītis ir no 1. marta, un viņu plāno ievēlēt par uzņēmuma valdes priekšsēdētāju jau šajā mēnesī.

Līdzšinējais Gutta valdes priekšsēdētājs Elmer Maas: "Tas bija pārdomāts lēmums, par kuru jau savlaicīgi zināja arī Gutta akcionāri. Tāpēc viņiem bija pietiekami daudz laika izraudzīt jaunu, spēcīgu vadītāju, kas varētu sekmīgi turpināt iesāktās reformas uzņēmumā. Esmu gandarīts par viņu izvēli – Didzi Zālīti, kurš nāk no mūsu grupas kompānijas Laima un ar kuru mums saskan vīzija par Gutta ilgtermiņa attīstību."

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gutta – Reinisona rokās

Sandra Dieziņa, 25.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

22. oktobrī noslēdzās darījums, kura rezultātā par 96.89 % a/s «Gutta» akciju īpašnieku kļuva Nordic Partners, informé »Gutta«. Nordic Partners ir Latvijā reģistrēts uzņēmums. Nordic Partners ir reģistrēta LR komercreģistrā š.g. 23. augustā. Kompānija pieder Gisli Reinisonam, Daumantam Vītolam un Islandes uzņēmumam J&K Holding, kura pārstāvis ir Jons Tors Hjaltasons. J.T.Hjaltasons izveidojis vienu no lielākajām mazumtirdzniecības ķēdēm Islandē, bet šobrīd aktīvi darbojas kā investors. Ņemot vērā faktu, ka šobrīd Nordic Partners pieder vairāk kā 50% a/s Gutta akciju, Nordic Partners turpmāk veiks visas LR likumdošanā paredzētās darbības, lai tiktu ievērotas mazākuma akcionāru intereses. «A/s «Gutta» ir stabils Baltijas līderis savā tirgus segmentā. Tāpat uzņēmumam ir vērā ņemamas perspektīvas attīstīt darbību arī citu valstu tirgos. Biju šī uzņēmuma iegādes konsultants un esmu sekojis līdzi uzņēmuma attīstībai pēdējos gados. Tāpēc uzskatu a/s «Gutta» iegādi par perspektīvu ieguldījumu ilgtermiņā,» skaidro Gisli Reinisons, SIA Nordic Partners valdes priekšsēdētājs. Līdz šim a/s Gutta lielākie akcionāri bija kompānijas Ellipse Electronics Limited (39.61%), Boninvest LLC (37.38%) un Neo Way LLC (19.9%), kuras a/s Gutta akcijas iegādājās 2001. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar jaunajiem nektāriem Gutta cer audzēt realizācijas apjomus

Sandra Dieziņa, Db, 10.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar jauno dzērienu sēriju Four Seasons otrs lielākais sulu, nektāru, sulas dzērienu, dzeramā ūdens un gāzēto bezalkoholisko dzērienu ražotājs Baltijā a/s Gutta cer audzēt kopējo realizācijas apjomu.

Guttas produktu grupas vadītāja Maija Avota Db gan atturējās prognozēt plānoto pieaugumu, vien piebilda, ka realizāciju iecerēts kāpināt, nenocērpot esošajiem. Patlaban tirgū valda bažas un nogaidoša pozīcija par ekonomikas bremzēšanos, taču M. Avota cer, ka būtiskām izmaiņām nevajadzētu būt.

Kā pirmie patērētājiem tiek piedāvāti rudens – ziemas nektāri Ābolu -mežrozīšu un Apelsīnu, burkānu un cidoniju viena litra iepakojumā. Vienlaikus Gutta izsludina pavasara-vasaras sezonas Four Seasons dzērienu garšu konkursu. "Mūsu sulu eksperti Four Seasons sērijas ietvaros katru sezonu radīs jaunus produktus, kas atspoguļos aktuālākās garšu tendences. Līdzīgi kā modes pasaulē, Four Seasons dzērienu sērija ievēros rudens-ziemas un pavasara-vasaras sezonu dalījumu," saka Dmitrijs Tairovs, AS Gutta izpilddirektors. Jau tuvākajā laikā diviem jaunajiem Four Seasons modeļiem pievienosies Upeņu – sarkano vīnogu karstais dzēriens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

A/s Gutta apgrozījums pērn veidoja 1,5 miljonus latu

Gunta Kursiša, 29.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezalkoholisko dzērienu ražotāja a/s Gutta pērno gadu noslēgusi ar 1,52 miljonu Ls apgrozījumu un 753 tūkst. Ls zaudējumiem, liecina Lursoft dati.

2012. gadā a/s Gutta veica aukstās aseptiskās pildīšanas līnijas vērtības samazinājumu, un zaudējumi no aktīvās vērtības samazināšanās 735 tūkst. Ls apmērā atzīti par izdevumiem peļņas vai zaudējumu aprēķinā.

Vērtējot situāciju šogad, a/s Gutta vadība norāda, ka lielākie riski ir saistīti ar situāciju ārējā vidē un eirozonā. Lai arī vērojama situācijas stabilizācija, izaugsme ir negatīva. Līdz šim Latvijas ekonomika ir izrādījusies ļoti noturīga pret ārējās ekonomiskās vides pasliktināšanos, tomēr attiecībā uz izaugsmes pieaugumu nākamajā gadā ir nepieciešams saglabāt piesardzību, teikts kompānijas vadības ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināts - Reorganizē Orkla grupas uzņēmumus Latvijā; zīmolus saglabās

Lelde Petrāne, 13.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Orkla grupā ietilpstošo Latvijas uzņēmumu restrukturizācijas ietvaros augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmums SIA Spilva tiek apvienots ar sulu, nektāru, dzērienu un dzeramā ūdens ražotāju AS Gutta. Līdz ar restrukturizācijas procesa noslēgumu, kas plānots 2016. gada janvārī, apvienotajam uzņēmumam tiks ieviests juridiskais nosaukums – SIA Orkla Foods Latvija.

Arī juridiskās personas SIA NP Foods, AS Laima, AS Staburadze un AS Latfood tiks apvienotas vienā uzņēmumā. Reorganizācijas līgums un attiecīgie paziņojumi ir jau iesniegti kompetentajām reģistrācijas iestādēm. Reorganizāciju plānots pabeigt 2016.gada sākumā. Pēc šī procesa noslēgšanas uzņēmums turpmāk sauksies SIA Orkla Confectionery and Snacks Latvija. Reorganizācija un nosaukuma maiņa nekādā veidā neietekmēšot patērētājus, jo tirgū tāpat kā līdz šim būs pieejami Laimas, Staburadzes un Latfood zīmolu produkti.

Uzņēmumu restrukturizācija un arī juridiskā nosaukuma izvēle norisinās atbilstoši starptautiskās Orkla grupas uzņēmumu struktūrai, kuru veido četri biznesa virzieni, kas specializējas attiecīgo produktu ražošanā:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ielūgums uz AS Gutta jauno ražošanas līniju atklāšanu

, 17.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem bezalkoholisko dzērienu ražotājiem Baltijā AS Gutta šā gada 22.novembrī plkst.12.00 ražotnē Rāmavā, Vadlaučos, svinīgi atklās vienu no jaudīgākajām PET produkcijas ražošanas līnijām Baltijā, kā arī jaunu ražošanas līniju 2 litru Tetra Pack iepakojumam. Kompānija jauno līniju izveidē ieguldījusi vairāk nekā 3,5 milj.eiro.

Pēc modernās ražošanas līnijas atklāšanas notiks preses konference, kuras laikā klātesošie tiks informēti par Gutta nākotnes plāniem Baltijā un ārpus tās, šī brīža kompānijas sasniegumiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā un aktuālākajām bezalkoholisko dzērienu tirgus tendencēm Baltijā.

Elmer Maas, Gutta valdes priekšsēdētājs: "Jaunu ražošanas līniju izveide PET produkcijai un Tetra Pack divu litru iepakojumam ir ļoti būtisks solis Gutta nākotnes mērķu sasniegšanai, lai palielinātu kompānijas ietekmi Lietuvas un Igaunijas tirgos. Investējot jaunos projektos, iecerēts Baltijā ievērojami palielināt tirgus daļu gan sulu, gan dzeramā ūdens segmentos."

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gutta straujāk aug ārzemēs

, 18.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada pirmajos sešos mēnešos AS Gutta kopējais apgrozījums ir sasniedzis 7,12 miljonus latu, kas par 23% pārsniedz attiecīgos 2006. gada rādītājus, Db.lv informēja AS Gutta valdes priekšsēdētājs Didzis Zālītis.

Par 38% 2007. gada pirmajā pusgadā palielinājies ārvalstu tirgos realizētās produkcijas apjoms. Igaunijas tirgū realizācijas apjomi auguši par 43%, bet Lietuvā par 32%.

"Produktu realizācijas apjoma pieaugums par gandrīz ceturto daļu demonstrē, ka investīcijas ražotnes modernizācijā nes plānotos pozitīvos rezultātus," saka Didzis Zalītis, AS Gutta valdes priekšsēdētājs. "Pusgada darbības rezultātu apkopojums arī rāda, ka mūsu peļņa ir pieaugusi par 13%."

Uzņēmuma visvairāk pārdotais produkts ir Multiaugļu Gutta MAX, kura kopējie realizācijas apjomi Latvijas un ārvalstu tirgos auguši par 50,5% sasniedzot 683,5 tūkstošus latu.

AS Gutta, kas ietilpst NP Confectionary AB grupā, ir otrs lielākais sulu, nektāru, sulas dzērienu, dzeramā ūdens un gāzēto bezalkoholisko dzērienu ražotājs Latvijā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Repharm" grupas mātesuzņēmums AS "AB City" uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata ieguvusi no 7 174 218 "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veido 50,93% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju skaita, teikts "Olainfarm" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Kopumā "Olainfarm" balsstiesīgo akciju skaits ir 14 085 078.

Paziņojumā biržai teikts, ka "AB Citu" tiešā veidā kontrolē 2 829 349 akcijas jeb 20,09%, bet netiešā veidā - 4 344 869 akcijas jeb 30,84%.

Tostarp "AB City" kontrolē ir 27,89% akciju, "Repharm" meitasuzņēmuma SIA "Farma Fund" kontrolē ir 21,97% akciju, bet "Repharm" meitasuzņēmuma AS "Rīgas farmaceitiskā fabrika" kontrolē ir 1,07% "Olainfarm" akciju.

Jau ziņots, ka 8.novembrī sākas "Repharm" grupas mātesuzņēmuma "AB City" izteiktais zāļu ražotāja "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligātais piedāvājums, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publiskotais paziņojums.

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā ir noteikta 9,26 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju atpirkšana un dividenžu izmaksa bijusi jaunos rekordos

Viens no akciju cenu pieauguma balstiem turpina būt pašu kompāniju centieni atpirkt akcijas. Turklāt pagājušajā gadā ASV Standard & Poor’s 500 uzņēmumi šim nolūkam tērējuši līdzekļus 806 miljardu ASV dolāru apmērā, kas ir jauns rekords, liecina S&P Dow Jones Indices dati. Tas ir par 56% vairāk nekā 2007. gadā. Tāpat S&P 500 kompāniju izmaksāto dividenžu apmērs pagājušā gada ceturtajā ceturksnī sasniedza gandrīz 120 miljardus ASV dolāru, kas arī ir jauns rekords un par 3,5% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Tiek norādīts – daudzas ASV kompānijas šādi mēģinājušas atalgot savus akcionārus uz agrāk izsludināto nodokļu atlaižu rēķina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gutta akcijas izņem no publiskās apgrozības

Ieva Mārtiņa [email protected], 25.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome, izskatījusi sulu ražotājas a/s "Gutta" vēstuli par akciju izņemšanu no publiskās apgrozības, un ņemot vērā, ka a/s "Gutta" akcionārs SIA "Nordic Partners" izteica a/s "Gutta" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu un norēķini par minēto piedāvājumu tika pabeigti 28.12.2004. un SIA "Nordic Partners" izteica a/s "Gutta" akciju atpirkšanas galīgo piedāvājumu un norēķini tika pabeigti 08.02.2005., nolēma atļaut a/s "Gutta" vērtspapīru izņemšanu no publiskās apgrozības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nav taisnība, ka valsts palīdz uzņēmējiem. Valsts viņus mēdz reketēt

Kirovs Lipmans, AS Grindeks padomes priekšsēdētājs, 30.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts amatpersonas īpaši jau vēlēšanu laikā daudz runā par uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, palīdzību uzņēmējiem, tiesiskumu un tā tālāk, un tā joprojām. Praksē gan mēdz būt citādāk, un valsts iestāžu vēršanās pret mani, manas ģimenes locekļiem un manis vadīto uzņēmumu liecina, ka realitāte var līdzināties absurda lugai.

Esmu akciju sabiedrības “Grindeks” ilggadējs līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs. Manā vadībā akciju sabiedrība “Grindeks” ir kļuvusi par vienu no Latvijas ražošanas un eksporta līderiem. Pašlaik uzņēmums nodrošina vairāk nekā 1700 darba vietu, veic preču realizāciju vairāk nekā 100 pasaules valstīs. Uzņēmumam pieder arī ražojošas rūpnīcas Slovākijā un Igaunijā.

Uzsākot 2003. gadā akciju sabiedrības “Grindeks” attīstību, uzņēmuma apgrozījums bija vien ap 14 miljoniem latu, kamēr pašlaik uzņēmuma auditētais apgrozījums sastāda gandrīz 350 miljonus eiro, un saskaņā ar apstiprinātiem biznesa plāniem līdz 2025. gadam tas sasniegs 500 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Notiek ievērojamākās izmaiņas Gutta zīmola pastāvēšanas vēsturē

Lelde Petrāne, 21.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu grafisko identitāti ir ieguvis sulas, nektāru un sulas dzērienu zīmols Gutta. Tās ir ievērojamākās izmaiņas Gutta vizuālajā izskatā un veidolā visā šī zīmola 22 gadu pastāvēšanas vēsturē. Zīmolam tagad ir jauns logo, tiek ieviesta jauna vizuālā identitāte un modernāks iepakojuma dizains, kas pakāpeniski aizstās līdzšinējo.

Pēc zīmola Gutta jaunā logo ieviešanas turpinās darbs pie jaunās identitātes ieviešanas ikdienā. Gutta sulas, nektāri un sulas dzērieni jaunajā izskatā veikalos kļūs pieejami aprīļa gaitā.

2015. gada decembrī tika pabeigta Orkla grupai piederošo kompāniju SIA Spilva un AS Gutta apvienošana vienā uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Eksperta viedoklis: Latvijas gāzes reorganizācija – nejaušs «špikeris» negodprātīgiem vairākuma akcionāriem

Alise Eljašāne, zvērinātu advokātu biroja Tark Grunte Sutkiene vecākā juriste, 06.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc mēnešiem ilgušām debatēm Latvijas gāzes (LG) akcionāru sapulce pagājušajā piektdienā ir radījusi Latvijas kapitāla tirgū nebijušu precedentu. LG akciju īpašnieki kļūs par īpašniekiem jaundibināta uzņēmuma akcijām, kuras, visticamāk, netiks kotētas biržā. Diemžēl ir arī tādi akcionāri, kas nesaņems neko un zaudēs daļu no pašreizējās akciju vērtības, jo nav piedalījušies reorganizācijā.

Ņemot vērā prasību sadalīt LG uzņēmējdarbības virzienus, kopumā šo situāciju var uzskatīt par pamatotu un likumsakarīgu, un nav šaubu, ka LG ir ievērojusi piemērojamos normatīvos aktus. Tajā pašā laikā šis gadījums var kļūt par neplānotu iedvesmas avotu citiem, kā organizēt uzņēmuma aiziešanu no biržas, ļaunprātīgi apejot likumā iestrādātās mazākuma akcionāru tiesības. Tā kā lielākā daļa uzņēmumu ir kļuvuši par Nasdaq Riga biržas akciju sarakstu dalībniekiem piespiedu kārtā privatizācijas ietvaros, potenciālie kandidāti, kuriem varētu būt vēlme pamest biržu, lai izvairītos no papildu prasībām un uzraudzības, ir ne viens vien.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās pasaules lielākajos akciju tirgos turpinās cenu pieaugums. Pamatā tirgus dalībnieki koncentrējušies uz ASV un Ķīnas vēlmi noslēgt pagaidu tirdzniecības vienošanos, potenciālu Brexit atrisināšanos, papildus monetārajiem stimuliem no ASV Federālo rezervju sistēmām (FRS) un Eiropas Centrālās bankas (ECB), labākiem uzņēmumu finanšu rezultātiem un pasaules ekonomikas datu stabilizēšanos.

FRS intervence

"Luminor" Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš gan izceļ, ka varētu būt vēl viens smalkāks iemesls tam, kādēļ akciju tirgi pēdējos divos mēnešos jūtas ļoti labi.

"Šis iemesls ir saistīts ar ASV centrālās bankas radīto likviditāti finanšu sistēmā ar repo darījumu starpniecību. Vienkāršāk izsakoties, FRS katru nakti ir gatava atpirkt valsts parādzīmes, kas tiek glabātas pie tās tiešajiem tirdzniecības partneriem, kas, galvenokārt, ir ASV lielākās bankas un finanšu iestādes. Bankas šajā procesā saņem papildus līdzekļus, kurus tās var izmantot savām vajadzībā, tostarp, ieguldīšanai citos finanšu aktīvos. Novembra pēdējā dienā šādās operācijās izmantoja 88,45 miljardus ASV dolārus, kas ir tuvu rekordam. Papildus tam - šīs operācijas rudens laikā ir palielinājušas FRS bilanci par 300 miljardiem, kas ir līdzvērtīgs stimuls, kādu iepriekš nodrošināja kvantitatīvās stimulēšanas process. Turklāt jāatgādina, ka arī ECB novembrī atsāka obligāciju uzpirkšanu, tai atvēlot 20 miljardus eiro mēnesī," norāda Luminor eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gutta nekotēsies biržā

Elīna Circene, 29.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sulu ražotāja a/s Gutta ārkārtas akcionāru pilnsapulcē tika nolemts, ka uzņēmums nepiedalīsies regulētajā fondu tirgū un neatsāks akciju kotēšanu Rīgas Fondu biržā, Db informēja a/s Gutta valdes priekšsēdētājs Daumants Vītols. Saskaņā ar Latvijas Republikas Finanšu instrumentu tirgus likumu tiem akcionāriem, kas akcionāru pilnsapulcē neatbalstīja a/s Gutta dalību regulētajā fondu tirgū, ir jāizsaka obligāts akciju atpirkšanas piedāvājums. Desmit darba dienu laikā ir jāsagatavo akciju atpirkšanas piedāvājums, un jāiesniedz to izvērtēšanai Finanšu Kapitāla Tirgus komisijai (FKTK). FKTK ir jāizvērtē iesniegtais piedāvājums un jāpieņem lēmums par to, vai atļaut izteikt šādu atpirkšanas piedāvājumu. Akciju atpirkšanas piedāvājumu var izteikt tikai pēc atļaujas saņemšanas no FKTK. Akcionāru pilnsapulcē izskatīšanai izvirzītais priekšlikums par Guttas pamatkapitāla palielināšanu tika atsaukts, jo priekšlikuma iesniedzējs Ellipse Electronics Limited vairs nav Guttas akcionārs. Db jau rakstīja (26.10.), ka a/s Gutta lielākais akcionārs ir Latvijā reģistrēts uzņēmums Nordic Partners, kuram pieder 96.89% akciju. Nordic Partners pieder Gisli Reinisonam, Daumantam Vītolam un Islandes uzņēmumam J&K Holding, kura pārstāvis ir Jons Tors Hjaltasons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā interviju ar trim akciju tirgus ekspertiem, kuri sniedz padomu, kas būtu jāņem vērā, sākot darboties akciju tirgū, nepieciešamajām summām, riska un citiem faktoriem, ar kuriem jārēķinās potenciālajam investoram.

Uz jautājumiem atbild:

- Nordea Markets vadītājs Ritvars Kumpiņš;

- SEB Unibankas Brokerpakalpojumu un vērtspapīru emisijas nodaļas vadītāja Nataļja Točelovska;

- Hansabankas brokeris Juris Jankovskis.

- Kā cilvēkam Latvijā, kuram nav speciālu zināšanu/izglītības, bet, zinot daudzos veiksmes stāstus, ir vēlme, uzsākt darbību akciju tirgū? Kādi būtu pirmie soļi, kas jāveic, ar ko labāk sākt?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB banka biežāk piedāvās Progresīvā depozīta atpirkšanas iespējas

, 05.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada vasarā SEB banka saviem ieguldītājiem piedāvāja pirmo Progresīvā depozīta atpirkšanu, kas deva iespēju iegūt pat 47% lielu peļņu pusotra gada laikā.

Nepilna gada laikā banka saviem ieguldītājiem piedāvājusi jau septiņas Progresīvā depozīta atpirkšanas iespējas, kas klientiem ļauj vēl pirms depozīta termiņa beigām saņemt lielisku peļņu. Šobrīd veiksmīgi noslēgusies Progresīvā depozītaBRIC atpirkšana, kur klienti gadu pēc depozīta sākuma datuma guva līdz pat 29% peļņas, un progresīvā depozīta Pārtikas izejvielas atpirkšana, kur septiņu mēnešu laikā klienti varēja saņemt līdz pat 24% lielu peļņu.

“Pirmā Progresīvā depozīta atpirkšana bija interesants jauninājums mūsu klientiem, kas deva nebijušu iespēju saņemt augstu atdevi un arī depozīta pamatsummu pirms termiņa beigām. Šodien, kad esam veikuši jau vairākas atpirkšanas ar ļoti labiem rezultātiem, redzam aizvien lielāku klientu interesi par progresīvo depozītu kā uzkrāšanas veidu. Ieguldījums Progresīvajā depozītā, kura sākotnējais termiņš parasti svārstās no 1,5 līdz 3 gadiem, vairs netiek uztverts tikai kā ilgtermiņa depozīts. Ņemot vērā atpirkšanas iespējas, naudu iespējams saņemt krietni pirms termiņa beigām, un, kā rāda pieredze, ar visai labu ienākumu,” uzsver SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Kristaps Strazds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir dažādi uzkrāšanas veidi. Viens no tādiem ir ieguldīt līdzekļus uzņēmumu akcijās. Izplatītākais ieguldījuma veids uzņēmumu akcijās ir, pērkot un pārdodot publiski kotētu uzņēmumu akcijas biržā. Latvijā šo ieguldījuma veidu piedāvā Nasdaq Riga.

Šis apskats ir veidots, lai aplūkotu Nasdaq Riga (turpmāk tekstā Rīgas birža) piedāvāto Latvijas publiski kotēto uzņēmumu akciju cenu izmaiņas un veiktu analīzi par cenu svārstībām un iespējamām izmaiņām nākotnē.

Rīgas birža nav atrauta no kopējās pasaules ekonomikas, tādēļ pievienoju S&P 500 indeksu. S&P 500 indekss ietver kompānijas ar lielāko kapacitāti, ko tirgo Amerikas vērtspapīru tirgū. Atļaušos turpmāk tekstā šo indeksu asociēt ar pasaules kopējo akciju cenu indeksu par 2018. gadu un pēdējiem 11 gadiem.

(Avots: tradingview.com)

Ja aplūkojam indeksus 11 gadu garumā, tie ir iepriecinoši. Rīgas biržas izaugsme ir 56%, S&P 500 izaugsme - 76%. Pa vidu šim periodam, ar zemāko punktu 2009. gada martā, bija 2008.-2009. gada pasaules ekonomiskā krīze. Kopš 2009. gada marta zemākā punkta, kopējais indekss pasaulē līdz šā gada vidum, kad tika sasniegts maksimums, izauga par 437%, Latvijā 443%. Izaugsme iespaidīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik augstu var kāpt akciju tirgi

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori, kuru portfeļos ir ieguldījumi akciju tirgos, šogad var justies ļoti apmierināti. Attīstīto valstu akciju tirgi ir snieguši īpaši labu peļņu.

Piemēram, ASV akciju tirgus S&P 500 indeksa vērtība ir pakāpusies šogad par vairāk kā 25%, bet Eiropas uzņēmumu akciju tirgus indeksa STOXX 600 cenas kāpums ir pārsniedzis 15% (pēc Thomson Reuters Datastream informācijas uz 2013.gada 20.novembrī, vērtības ir noapaļotas). Turklāt, S&P 500 indeksa vērtība atrodas vēsturiski augstākajā punktā, pārsniedzot iepriekšējo rekordu, kurš tika sasniegts 2007.gada rudenī. Šī augšupeja bez lielām svārstībām akciju tirgos īstenībā ilgts kopš pagājušā gada vasaras. Kopš 2012.gada jūlija, akciju tirgus cenas gan ASV, gan Eiropā ir pieaugušas par aptuveni 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban vērojama potenciālo pircēju interese par Orkla Foods Latvija grupā esošā uzņēmuma Gutta ūdens ražotni Valdlaučos, tomēr par konkrētu pircēju vēl pāragri runāt, atzina Orkla Foods Latvija mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne.

Viņa norādīja, ka uzņēmums patlaban neatklās ieinteresētās puses, kā arī nevar prognozēt darījuma beigu datumu.

«Par pārdošanas procesu informācija būs pieejama, kad tiks noslēgta vienošanās,» sacīja uzņēmuma pārstāve.

Ražotne atrodas Rāmavā, Valdlaučos, tās platība ir 3445 kvadrātmetri, savukārt kopējā teritorija aizņem 18 051 kvadrātmetru.

Gutta Valdlaučos ražo 13 veidu sulas, sulu dzērienus un nektārus, kā arī zīmola Everest gāzētu un negāzētu ūdeni, kas tiek iegūts ražotnē no 128 metru dziļiem urbumiem.

Līdzās Everest ražošanai Gutta ražotnē tiek fasēts arī Rīgas pašvaldības SIA Rīgas ūdens meitasuzņēmuma SIA Aqua Riga Zaķumuižas urbumā iegūtais un uz ražotni transportētais ūdens.

Komentāri

Pievienot komentāru