ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) veidotais pārtikas cenu indekss martā samazinājās par 1,5%, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi un par 18,7%, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, informē FAO pārstāvji.
Straujākais kritums vērojams cukura cenām, kuras sasniegušas zemāko līmeni kopš 2009. gada. Tāpat straujš samazinājums bijis augu eļļas, graudu un gaļas cenām, savukārt augušas piena produktu cenas pasaulē. Rezultātā indeksa vērtība martā sasniedza 173,8 punktus. Indekss kopš 2014. gada aprīļa slīd uz leju.
Indekss apkopo piecu lielāko pārtikas izejvielu grupu cenas starptautiskajos tirgos – graudu, gaļas, piena produktu, augu eļļām un cukuram.
Martā cukura cenas indekss sasniedza 187,9 punktus, kas ir par 9,2% mazāk nekā februārī. Cenas kritumu lielākoties veicināja ražas prognozes, kā arī Brazīlijas valūtas vājināšanās pret ASV dolāru.
Graudu cenas indekss saruka par 1,1% līdz 169,8 punktiem, ko veicināja lielās eksporta rezerves un pieaugošie uzkrājumi.
Augu eļļu indekss samazinājās par 3,1% līdz 151,7 punktiem, sasniedzot zemāko līmeni kopš 2009. gada septembra.
Gaļas cenas indekss saruka par 1% līdz 177 punktiem, savukārt piena produktu indekss pakāpās par 1,7% līdz 184,9 punktiem.