Finanses

Sertifikātu cenas 19. maijā

Valters Paiders [email protected], 20.05.2003

Jaunākais izdevums

Starpniecības uzņēmumu darījumi privatizācijas sertifikātu tirgū 19. maijā Neorganizētajā tirgū Izsolēs Kompens. sertif. Pārējie sertif. Kompens. sertif. Pārējie sert. Darījumu apjoms, sert. 1493.1 4948.6 1029.0 4380.5 Darījumu apjoms, Ls 18103.96 23894.39 12682.84 21309.69 Vidējā cena, Ls/sert. pērkot: no fiziskām personām 10.03 4.02 no starpniecības uzņēmumiem 13.48 5.31 Sertifikātu vēsturiskās cenas...

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» privatizācijas sertifikātu tirgus apskats 10.-17. janvārī

Valters Paiders [email protected], 20.01.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas laikā sertifikātu tirgū bija novērojams gan kompensācijas sertifikātu, gan privatizācijas sertifikātu cenas kāpums. Šāda cenu kāpuma pamatā ir tirgū augošais pieprasījums pēc sertifikātiem. Šā gada sākumā tirgū bija vērojama ļoti vāja aktivitāte un līdz ar to privatizācijas sertifikātu iepirkšanas cenas samazinājās pat zem 7.00 Ls robežas. Pagājušā nedēļā sertifikātu tirgus apgrozījums bija ievērojami zemāks nekā pagājušā gada novembrī un decembrī nedēļas laikā tirgotie sertifikātu apjomi. Ja novembrī tas atsevišķās nedēļās sasniedza pat 100 tūkst. sertifikātu, tad pagājušā nedēļā tas bija tikai 22.96 tūkst. Tas nozīmē, ka pieprasījums tirgū tuvāko mēnešu laikā pēc sertifikātiem varētu palielināties, savukārt piedāvājuma izmaiņas pašlaik ir grūti prognozēt.

Arī kompensācijas sertifikātu tirgus pagājušās nedēļas laikā bija mazaktīvs. Galvenokārt tas izskaidrojams ar kompensācijas sertifikātu pārdevēju zemo aktivitāti, kas liedz tirgum sasniegt lielākus apgrozījuma rādītājus. Kompensācijas sertifikātu iepirkšanas cena pagājušās nedēļas laikā pieauga par 1.40 Ls, kas tik un tā nespēja palielināt sertifikātu piedāvājumu tirgū. Vai šo sertifikātu cenas pieaugums turpināsies, varēs redzēt janvāra nogalē, taču jāatzīmē, ka līdz šim pavasaris raksturojās ar kompensācijas sertifikātu cenas kritumu. Vai tā būs arī šogad, ir grūti prognozēt.

Patreiz privatizācijas sertifikātu tirgus izskatās vairāk pozitīvs nekā negatīvs, līdz ar to vairāk nosliecamies par labu sertifikātu pirkšanai, nevis pārdošanai. Kompensācijas sertifikātu tirgus kārtējo reizi izskatīsies pārpirkts, līdz ar to vairāk nosliektos par labu pārdošanai īpaši, ja cena arī nākošo nedēļu laikā pieaug virs 21.00 Ls robežas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 1.-5. septembrī

Valters Paiders [email protected], 10.09.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus analīzes daļa

Pagājušā nedēļā sertifikātu tirgū būtiski kritās gan privatizācijas sertifikātu, gan īpašuma kompensācijas sertifikātu apgrozījums. Katrā no tirgus segmentiem atšķirīga bija sertifikātu cenas kustība. Privatizācijas sertifikātu cena nedēļas laikā nedaudz pieauga, savukārt kompensācijas sertifikātu cena samazinājās.

Privatizācijas sertifikātu tirdzniecības apjoma kritumu var izskaidrot ar sertifikātu izsīkumu pie pašreizējiem cenu līmeņiem. Līdz ar iespējamo cenas kāpumu var gaidīt arī papildus sertifikātu pieplūdumu tirgū un tirgus aktivizēšanos. Pašlaik norit aktīva privatizācija, kurā tiek izmantoti privatizācijas sertifikāti un tirgus sašaurinājumam pašlaik nav pamata. Pagājušā nedēļā tirgotais sertifikātu apjoms sasniedza 24,98 tūkst, kas ir 3,62 tūkst. (-12.67%) sertifikātu apgrozījuma kritums salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu sertifikātu vidējā cena pieauga no 5.31 līdz 5.40, kas nākamo nedēļu laikā varētu palielināt sertifikātu piedāvājumu un arī apgrozījumu tirgū. Pagaidām gan visai minimāli izmainījusies sertifikātu iepirkšanas cena no fiziskām personām, kas bija apgabalā no 4.87-5.28 un tikai īslaicīgi spēja pārvarēt 5.10 Ls robežu. Sertifikātu vidējās cenas pieaugums varētu izpausties nākamo divu nedēļu laikā, iepirkšanas cenām pieaugot līdz 5.10-5.20 robežai. Sertifikātu pārdošanas cena pagājušā nedēļā svārstījās apgabalā no 5.54-5.69. Pārdošanas cenas līdzīgi kā iepirkšanas cenas tuvāko nedēļu laikā varētu pieaugt, taču to pieaugumam nevajadzētu būt pārāk lielam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hipotēku bankas sertifikātu tirgus apskats 9.-16. maijā

Valters Paiders [email protected], 19.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Pagājušā nedēļa sertifikātu tirgū iezīmējās ar sertifikātu apgrozījuma kāpumu. Pēc ļoti neizteiksmīgās maija pirmās nedēļas tirdzniecības aktivitāte otrās nedēļas laikā pieauga un sasniedza visai atzīstamus līmeņus. Īpaši jāatzīmē kompensācijas sertifikātu tirgus, kur pagājušās nedēļas laikā tirgoto sertifikātu daudzums pārsniedz 16 tūkst. sertifikātu. Aktivitātes pieaugums veicināja arī sertifikātu cenu izmaiņas, taču tām nebija viennozīmīgas pieaugošas vai krītošas tendences. Tas galvenokārt izskaidrojams ar nevienmērīgo sertifikātu pieprasījumu un paziņojumiem par privatizācijas un kompensācijas sertifikātu izmantošanas iespējām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 14.-21. februārī

Valters Paiders [email protected], 24.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā nedēļā sertifikātu tirgus iezīmējās ar sertifikātu cenas korekciju un privatizācijas sertifikātu tirgus zemajiem tirdzniecības apjomiem. Lai arī sertifikātu cenu samazināšanās bija visai niecīga, tomēr jāatzīmē, ka tā bija novērojama pirmo reizi šajā gadā. Un tirgū valdošās sertifikātu pieprasījuma un piedāvājuma attiecības norāda uz to, ka arī nākamo nedēļu laikā cenu lejupslīde varētu turpināties. Tā kā tirgū apgrozījums ir mazs un lielu investoru tajā nav, tad var gaidīt, ka gan šīs, gan arī nākamās cenas izmaiņas būs straujas un procentuālā izteiksmē lielas.

Privatizācijas sertifikātu apgrozījums pagājušo divu nedēļu laikā turējās pie 20 tūkst. robežas, kas liecina par vāju pieprasījumu. Savukārt pieprasījuma zemos apjomus var ietekmē divi faktori: privatizācijas pieteikumu apjoms un sertifikātu cena. Pēc mūsu domām, galvenais, kas pašreiz nosaka zemo pieprasījumu pēc sertifikātiem ir sertifikātu augstā cena. Šogad sertifikātu pārdošanas cena pārsvarā turas virs 10.00 latu robežas. Ja salīdzina sertifikātu cenas pagājušā gada vidū un patreiz, tad varam redzēt, ka tās ir gandrīz dubultojušās – no 6.00-6.50 pagājušā gada vidū līdz 10.00-13.00 šogad. Līdz ar to loģiska ir arī sertifikātu pieprasījuma samazināšanās 2-3 reizes. Domājam, ka tuvāko divu mēnešu laikā sertifikātu cena turpinās svārstīties apgabalā no 7-15 latiem, jo pieprasījums pēc sertifikātiem strauji pieaugs pie 7.00-8.00 robežas un krasi samazināsies pie 14-15 latu robežas. Kaut gan kopumā domājam, ka cenai galu galā būtu jānostiprinās pie augšējās robežas, jo sertifikātu piedāvājums pie apakšējiem cenu līmeņiem saruks ātrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» privatizācijas sertifikātu tirgus apskats 24.-31. janvārī

Valters Paiders [email protected], 03.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā nedēļā sertifikātu tirgū saglabājās zems tirgoto sertifikātu apjoms, bija novērojama cenu augšupeja, kas gan kompensācijas, gan privatizācijas sertifikātiem ir tuvu vēsturiski augstākajiem līmeņiem. Cenu kāpuma pamatā, kas sākās līdz ar jaunā gada sākumu, ir tirgus nespēja apmierināt augošo pieprasījumu pēc sertifikātiem. Cenu augšupeju nemaz neietekmē Ekonomikas ministra paziņojumi par privatizācijas procesa drīzu noslēgumu un sertifikātu investēšanas vājajām alternatīvām. Tirgus it kā vispār nedzird šos izteikumus un tajā turpinās cenu augšupeja. Turklāt lielākais jautājums ir, kāpēc sertifikātu turētāji nesteidzas pārdot savus sertifikātus, ņemot vērā, ka sertifikātu cena janvārī pieaugusi par gandrīz 50%. Galvenie izskaidrojumi varētu būt divi, pirmkārt, neziņa, kāda varētu būt šo vērtspapīru patiesā vērtība, jo nav zināms, kāda veida un cik vērtīgu īpašumu par tiem varēs iegūt, otrkārt, sertifikātu īpašnieki ļoti labi apzinās sertifikātu vērtību un tā ir augstāka nekā pašreiz esošā tirgus vērtība. Neskaidrība izraisa arī lielu ažiotāžu, jo visiem liekas, ka sertifikātu cenas kāpuma pamatā noteikti jābūt kādai informācijai par valsts uzņēmuma privatizāciju. Tas savukārt izraisa neskaitāmi daudz pieņēmumus par iespējamajiem valsts objektu privatizācijas variantiem.

Pēc mūsu domām tirgus ir sasniedzis līmeni, pie kura privatizācijas sertifikātu turētājiem jāsāk samazināt savas pozīcijas. Sertifikātu apgrozījums jau otro nedēļu pēc kārtas saglabājās zem 20 tūkst. Robežas, turklāt turpina kristies, savukārt cena strauji kāpj. Tas varētu norādīt uz to, ka sertifikātu turētāji, nepārdodot sertifikātus, izraisa ātru cenas kāpumu, taču šim kāpumam pamatā ir ļoti mazs pieprasījums, kas var tikt ātri apmierināts un tad var sākties tik pat strauja cenas lejupslīde, līdzīgi kā tas notika pirms jaunā gada. Pēc mūsu domām, būtu aplami uzskatīt, ka pieprasījums pēc 15-20 tūkst. sertifikātiem nedēļā spēs uzturēt cenu vēsturiski augstākajos līmeņos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 11.-18. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 25.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā nedēļa sertifikātu tirgū iezīmējās gan ar kompensācijas, gan privatizācijas sertifikātu apgrozījuma strauju samazināšanos. Sertifikātu apgrozījuma krituma pamatā varētu būt kvartālu maksājumu beigšanās un privatizācijas procesa apsīkums sākoties jaunam mēnesim. Tāpat tirdzniecības apjomu kritumu pamatā varētu būt drīzumā paredzamais valdības lēmums par privatizācijas procesa pabeigšanu Latvijā, kas daudziem sertifikātu pircējiem pagaidām liek ieņemt nogaidošas pozīcijas. Apgrozījuma straujās izmaiņas uz sertifikātu cenām būtisku ietekmi neatstāja. Pēc manām domām, bez būtiskiem paziņoju par privatizācijas procesa norisi sertifikātu cena saglabāsies mazsvārstīga. Pašlaik cenu stabilitātes pamatā ir tirgū valdošais gan vājais pieprasījums, gan vājais piedāvājums.

Patreiz privatizācijas sertifikātu tirgus izskatās neitrāls, līdz ar to vairāk nenosliecos ne par labu sertifikātu pirkšanai, ne pārdošanai. Kompensācijas sertifikātu tirgus analīze gandrīz vairs nav iespējama, jo sertifikātu cena ir gandrīz sasniegusi savu maksimumu un pie šis robežas joprojām saglabājas pieprasījums līdz ar to tirgus izskatās neitrāls un ir labs sertifikātu pārdošanai.

Pagājušā nedēļā tirgotais privatizācijas sertifikātu apjoms sasniedza 17,54 tūkst., kas ir par 11,37 tūkst.(-39,33%) sertifikātu mazāk nekā nedēļā pirms tam. Sertifikātu iepirkšanas cena iepriekšējās nedēļas laikā svārstījās apgabalā no 9.93-10.71 LVL. Privatizācijas sertifikātu pārdošanas cenas pagājušā nedēļā svārstījās apgabalā no 12.66-13.05 Ls. Privatizācijas sertifikātu vidējā cena tirgū pagājušā nedēļā nostabilizējās pie 11.20-11.70 līmeņiem, kas izskatās pietiekami stipri pretestības līmeņi. Tuvāko pretestību varētu gaidīt pie 12.00-12.50 latu robežas, atbalstu pie 9.00-9.50 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hipotēku bankas sertifikātu tirgus apskats 31.03.-04.04.

Valters Paiders [email protected], 09.04.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Pagājušā nedēļa sertifikātu tirgū pagāja ar kārtējo kompensācijas sertifikātu cenas kritumu. Savukārt privatizācijas sertifikātu nedēļas apgrozījums sasniedza augstāko līmeni šajā gadā.

Nedēļas laikā tirgotais sertifikātu apjoms sasniedza 40,4 tūkst. Lielākā daļa no tirgotā sertifikātu apjoma bija trešdien, kad tika tirgoti 22,2 tūkst. sertifikātu. Ja visas nedēļas laikā vidējā cena, pērkot sertifikātus no starpniecības uzņēmumiem, svārstījās 5.80-90, tad trešdien tā bija 6.13 Ls, kas būtiski pārsniedz tirgus cenu. Tas nozīmē, ka sertifikātu paketēm cena joprojām saglabājas augstā līmenī, kā arī sertifikātu reālais tirgus darbojās pie maziem apjomiem un nav spējīgs piedāvāt lielas sertifikātu paketes. Sertifikātu tirdzniecības apjoms pagājušā nedēļā neietekmēja sertifikātu iepirkšanas cenu no fiziskām personām, kas saglabājās cenu apgabalā 5.47-57 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» privatizācijas sertifikātu tirgus apskats 31.01.-07.02.

Valters Paiders [email protected], 10.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas laikā sertifikātu tirgū bija novērojams gan privatizācijas, gan kompensācijas sertifikātu apgrozījuma pieaugums. Apgrozījuma pieaugumu varētu izskaidrot ar šogad jau piedzīvoto kārtējo sertifikātu cenu augšup lēcienu. Sertifikātu cenām pieaugot, tirgū sāka parādīties arvien vairāk sertifikātu pārdevēju, kas slēdza savas pozīcijas. Īpaši pozitīvas tendences bija vērojamas kompensācijas sertifikātu tirgū, kur tirgus pēc ilgstošas sertifikātu cenas augšupejas, iepriekšējā nedēļā palielinoties sertifikātu piedāvājumam, cenas izaugsme saskārās ar nopietnu pretestību. Lai arī viennozīmīgi nevar apgalvot, ka kompensācijas sertifikātu cenas augšupeja apstāsies pie pašreizējiem cenu līmeņiem, tomēr piedāvājuma pieaugums cenas pieauguma tempus noteikti samazinās. Nedēļas laikā tirgoto kompensācijas sertifikātu apjoms pagājušā nedēļā pārsniedza 20 tūkst. robežu, kas jau itin sen šajā tirgus segmentā nebija piedzīvots. Taču kompensācijas sertifikāti kā norēķināšanās līdzeklis privatizācijai joprojām saglabājās ļoti pieprasīti, un tāpēc iespējamā cenu lejupslīde varētu būt minimāla vai arī tā varētu vispār izpalikt.

Arī privatizācijas sertifikātu cenas pagājušā nedēļā piedzīvoja augšupeju. Lielākais cenas lēciens tika piedzīvots nedēļas sākumā, kad sertifikātu cena no 12.96 LVL pieauga līdz 13.50 LVL. Savukārt nedēļas nogalē cenas saglabājās gandrīz nemainīgas. Tas liecina par tirgus līdzsvara iestāšanos pie pašreizējiem cenu līmeņiem un spēcīgu sertifikātu piedāvājumu pie 13.50 latu robežas. Uzskatām, ka šis cenas kāpums ir īslaicīgs un tirgū ātri vien apsīks sertifikātu pircēji pie pašreizējiem cenu līmeņiem, un sāksies nopietns spiediens sertifikātu cenu lejupslīdei. Taču kā pozitīvu aspektu var minēt tirgus apgrozījuma pieaugumu virs 30 tūkst, kas norāda, ka tirgū joprojām saglabājas diezgan liels pieprasījums pēc sertifikātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 31.05-07.06.

Valters Paiders [email protected], 11.06.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā nedēļā sertifikātu tirgus saglabāja iepriekšējā mēnesī ieņemto virzienu. Privatizācijas sertifikātu cena saglabājās stabila, tirdzniecības apjomam samazinoties. Joprojām situācija šajā tirgus segmentā neliecina par iespējamo sertifikātu cenu svārstībām. Kompensācijas sertifikātu tirgus pagājušās nedēļas nogalē piedzīvoja gan apgrozījumu, gan sertifikātu cenu kritumu, sertifikātu iepirkšanas cenai sasniedzot pirmo nopietno pretestības līmeni pie 15.00 Ls. Tirgus apgrozījuma nepalielināšanās, kompensācijas sertifikātu cenu kritums, kā arī negatīvais noskaņojums kopumā varētu likt sertifikātu turētājiem pastiprināti samazināt savas pozīcijas un izraisīt ilglaicīgu cenu kritumu un uz arvien vēlāku laiku atlikt sertifikātu tirgus atveseļošanos prognozes.

Pagājušā nedēļā tirgotais privatizācijas sertifikātu apjoms sasniedza 32,62 tūkst, kas ir 8,3 tūkst. sertifikātu apgrozījuma kritums salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam. Sertifikātu iepirkšanas cena salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam palika gandrīz nemainīga un svārstījās pie 5.81-5.87 Ls robežas salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas tirdzniecības apgabalu no 5.82-5.86. Privatizācijas sertifikātu tirgū no fiziskām personām pirkto sertifikātu skaitu sastādīja 11,7 tūkst. sertifikātu, turpretim pārdoto sertifikātu skaits bija 20.7 tūkst.. Tas liecina, ka pašreiz tikai puse no tirgū pārdotajiem sertifikātiem tiek piesaistīta no fiziskām personām. Kamēr fizisko personu sertifikātu piedāvājums nepalielināsies vismaz līdz 70-75% no pārdoto sertifikātu skaita, tikmēr sertifikātu iepirkšanas cenu kritums nav gaidāms. Privatizācijas sertifikātu pārdošanas cenas pagājušā nedēļā svārstījās apgabalā no 6.17-6.37 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 20.-24. oktobrī

Valters Paiders [email protected], 29.10.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Sertifikātu tirgū iepriekšējās nedēļas laikā bija vērojams ievērojams tirgoto privatizācijas sertifikātu apjoma kritums, kas varētu būt izskaidrojams ar privatizācijas procesa palēnināšanos un līdz ar to pieprasījuma krituma pēc privatizācijas sertifikātiem. Savukārt kompensācijas sertifikātu tirdzniecības apjoms saglabājies tādā pašā līmenī kā nedēļu pirms tam, turklāt šajā tirgus segmentā nākamo nedēļu laikā varētu būt vērojams apgrozījuma būtisks kāpums. Līdz ar privatizācijas sertifikātu pieprasījuma kritumu, pagājušā nedēļā samazinājās arī privatizācijas sertifikātu vidējā cena, kas atgriezās zem 6.00 Ls robežas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 4.-8. augustā

Valters Paiders [email protected], 12.08.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Pagājušā nedēļā sertifikātu tirgū nebija vērojamas nedz būtiskas cenu, nedz apgrozījuma izmaiņas. Tirgus, nu, jau mēnesi stabili turas gandrīz nemainīgā cenu apgabalā un gaida jaunus impulsus, kas izkustinātu sertifikātu cenu no ieņemtajām pozīcijām. Ja tirgus šī gada laikā nesagaidīs nekādus negatīvus vai pozitīvus paziņojumus privatizācijas sakarā un sertifikātu tirgu uzturēs zemes un dzīvokļu privatizētāji, straujām sertifikātu cenu svārstībām nevajadzētu notikt, un tirgum būtu jābūt lēnām augošam. Nelielas korekcijas var ieviesties vasaras beigās, kad veidosies fizisko personu vēlme realizēt sev piederošos sertifikātus vienlaicīgi, kā rezultātā tirgus savas ierobežotās likviditātes dēļ visdrīzāk nespēs uzturēt nemainīgu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 7.-14. jūnijā

Valters Paiders [email protected], 15.07.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā nedēļā sertifikātu tirgus raksturojās ar kompensācijas sertifikātu cenas kritumu, kas savukārt spēja aktivizēt tirdzniecību šajā tirgus segmentā. Privatizācijas sertifikātu tirgū cenas jau kārtējo nedēļu saglabājās nemainīgas, pat neskatoties uz vājajiem tirdzniecības apjomiem. Nākamo nedēļu laikā kritiska ir kompensācijas sertifikātu cenas attīstība. Ja tā spēs pārvarēt 14.75-15.00 Ls robežu, pat ļoti iespējams, ka kompensācijas sertifikātu cenas varētu noslīdēt līdz 13.00-13.25 Ls robežai. Vai šāds scenārijs piepildīsies, vislabāk būs redzams nākamajā nedēļā pēc Līgo svētkiem. Ja tirgū šajā laika periodā nepalielināsies pieprasījums pēc sertifikātiem, cena varētu turpināt lēcienveidīgi samazināties.

Pagājušā nedēļā tirgotais privatizācijas sertifikātu apjoms sasniedza 17,42 tūkst, kas ir turpat vai divas reizes mazāk nekā nedēļu pirms tam. Sertifikātu iepirkšanas cena palika gandrīz nemainīga un svārstījās pie 5.80-5.86 Ls robežas salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas tirdzniecības apgabalu no 5.81-5.87. Privatizācijas sertifikātu pārdošanas cenas pagājušā nedēļā svārstījās apgabalā no 6.24-6.37 Ls. Privatizācijas sertifikātu tirgus pašlaik ir ļoti stabils. Lai arī vērojamas straujas apgrozījuma svārstības, tirgus uzbūves dēļ cenas nemainās un visdrīzāk arī nemainīsies, kamēr neparādīsies kāds ievērojams privatizācijas objekts, kam būtu nepieciešams simtiem tūkstošu sertifikātu. Pamazām no tirgus regulāri tiek izņemti sertifikāti, taču to apjoms pret kopumā tirgū atlikušo sertifikātu daudzumu nav liels, kas neveicina cenu pieaugumu. Tāpat valsts lielo objektu privatizācija nav skaidra, kas nepiesaista tirgum lielus investorus. Šie visi faktori jau visu šo gadu liek sertifikātu cenām palikt nemainīgām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hipotēku bankas sertifikātu tirgus apskats 23.-30. maijā

Valters Paiders [email protected], 02.06.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku banka

Pagājušās nedēļas laikā sertifikātu tirgus iezīmējās gan ar kompensācijas sertifikātu, gan ar privatizācijas sertifikātu apgrozījuma kritumu. Apgrozījuma kritums uz katru no tirgus segmentiem atstāja savādāku iespaidu. Privatizācijas sertifikātu cenas pagājušās nedēļas laikā diezgan strauji pieauga, kas varētu būt izskaidrojams ar pieprasījuma pieaugumu pēc sertifikātiem un to izmantošanas iespēju paplašināšanos nākotnē. Tuvākajā laikā vajadzētu noskaidroties privatizācijas sertifikātu izmantošanas iespējām nākotnē un, pēc visa spriežot, tas tirgū esošos pārdevējus mazliet attur no savu pozīciju samazināšanas un liek palielināt sertifikātu cenas. Domājam, ka arī tuvākā mēneša laikā tirgū varētu turpināties privatizācijas sertifikātu cenas lēna izaugsme. Maz ticams, ka privatizācijas sertifikātu pieprasījums nokritīsies zem 10 tūkst. robežas nedēļā, kam vajadzētu būt pietiekošam, lai privatizācijas sertifikātu cena kārtējo reizi pieaugtu līdz lielajam pretestības līmenim 15.00 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 15.-19.decembrī

Valters Paiders [email protected], 24.12.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Iepriekšējā nedēļā sertifikātu tirgū saglabājās augsts tirgoto sertifikātu apjoms, kam pamatā ir gada beigas un līdz ar to saistītie norēķini par privatizējamajiem objektiem. Taču, neskatoties uz ļoti augsto sertifikātu pieprasījuma apjomu, sertifikātu tirgus cena arī iepriekšējās nedēļas laikā palika gandrīz nemainīga. Gada nogalē sertifikātu cenas varētu palikt nemainīgas un nopietnas to izmaiņas varētu būt gaidāmas tikai nākošā gada janvāra vidū. Arī nopietni tirgu ietekmējoši notikumi varētu parādīties tikai nākošajā gadā.

Pagājušā nedēļā tirgotais sertifikātu apjoms sasniedza 33,5 tūkst, kas ir 7,3 tūkst.

(-17.91%) sertifikātu apgrozījuma kritums salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam. Tik būtisks sertifikātu apgrozījuma kritums izskaidrojams ar lielo tirgus aktivitāti nedēļā pirms tam un gada nobeiguma tuvošanos. Tomēr sertifikātu tirgū fiksētais apgrozījums pagājušā nedēļā uzskatāms par apmierinošu. Gada atlikušajās darba dienās varētu vēl vairāk samazināties sertifikātu tirdzniecības apjoms, kā arī samazināties sertifikātu iepirkšanas cenas, kas saistīts ar iespējamajām sertifikātu cenu svārstībām nākošā gada sākumā un ar to saistīto risku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 26.-30. februārī

Valters Paiders [email protected], 05.02.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Pagājušā nedēļas laikā sertifikātu tirgū bija vērojams privatizācijas sertifikātu apgrozījuma kritums. Savukārt kompensācijas sertifikātu apgrozījums pagājušās nedēļas laikā salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam pieauga. Kompensācijas sertifikātu tirgus apgrozījuma pieaugums veicina arī sertifikātu cenas izaugsmi. Normalizējoties tirgus apgrozījumam, jau drīzumā kompensācijas sertifikātu cenas varētu atgriezties iepriekšējā gada beigu līmenī.

Pagājušā nedēļā tirgotais sertifikātu apjoms sasniedza 18,21 tūkst, kas ir 16,2 tūkst.

(-47.02%) sertifikātu apgrozījuma kritums salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam. Sertifikātu tirgus apgrozījuma straujais kritums minimāli ietekmēja sertifikātu cenas, kas saglabājās apmēram 6.00 LVL līmenī. Ilglaicīga apgrozījuma saglabāšanās šādā līmenī varētu izraisīt sertifikātu cenu kritumu, taču pagaidām šāds scenārijs ir maz iespējams. Sertifikātu iepirkšanas cena no fiziskām personām pagājušās nedēļās laikā bija apgabalā no 5.27-5.63, kas norāda uz sertifikātu iepirkšanas cenu samazinājumu apgrozījuma krituma ietekmē. Apgrozījumam nepieaugot, var gaidīt arī sertifikātu pārdošanas cenu lejupslīdi, kas pagājušā nedēļā saglabājās stabilas. Sertifikātu pārdošanas cena pagājušā nedēļā svārstījās apgabalā no 6.25-6.33.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hipotēku bankas sertifikātu tirgus apskats 27.-31. oktobrī

Valters Paiders [email protected], 05.11.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Sertifikātu tirgus iepriekšējās nedēļas laikā saglabājās gandrīz nemainīgs gan pēc tirgoto sertifikātu apjoma, gan pēc sertifikātu cenu tirdzniecības apgabaliem. Visdrīzāk apgrozījums un sertifikātu cenas attiecīgajos līmeņos varētu saglabāties tuvāko nedēļu laikā ar tirgus izaugsmes iespējām decembrī.

Pagājušā nedēļā tirgotais sertifikātu apjoms sasniedza 28,39 tūkst, kas ir 0,01 tūkst.

(+0.05%) sertifikātu apgrozījuma kāpums salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam. Sertifikātu apgrozījumam paliekot nemainīgam, arī sertifikātu cenas palika iepriekšējās nedēļas līmenī. Tā iepriekšējās nedēļās laikā sertifikātu iepirkšanas cena no fiziskām personām bija apgabalā no 5.45-5.74 nedēļu noslēdzot pie 5.54, kas kopumā liecina, ka pie iepriekšējās nedēļas sertifikātu slēgšanas cenas 5.40 tirgū parādījās būtisks pieprasījums pēc sertifikātiem un apstājās sertifikātu cenas lejupslīde. Varētu prognozēt, ka novembra laikā cenai nevajadzētu noslīdēt zem 5.20-5.40 robežas. Sertifikātu pārdošanas cena pagājušā nedēļā svārstījās apgabalā no 6.14-6.45. Tirgū sakarā ar dzīvokļu privatizācijas apstāšanos visai loģiska bija gan cenas, gan apgrozījuma lejupslīde, taču cenas lejupslīde nebija ilgstoša un tirgus pagaidām stabili darbojas pie pašreizējiem cenu līmeņiem. Taču nav izslēgts sertifikātu iepirkšanas cenu kritums līdz 5.00 Ls robežai gadījumā, ja tirgus nedēļas apgrozījums nokritīsies zem 20 tūkst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» Privatizācijas sertifikātu tirgus apskats 1.-8. novembrī

Valters Paiders [email protected], 11.11.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas laikā sertifikātu tirgus raksturojams ar kompensācijas sertifikātu cenas kāpuma pārtraukšanos. Pēc aptuveni piecu nedēļu ilgušās kompensācijas sertifikātu cenas augšupejas tā beidzot nostabilizējās un visu nedēļu pavadīja pie 19.00 latu robežas. Sertifikātu cenas stabilitāti veicināja tirgū esošie sertifikātu turētāji, kas, cenai pietuvojoties vēsturiski augstākajiem līmeņiem, sāka pārdot sertifikātus. Pārdevēji aktivizējoties spēja apmierināt lielo pieprasījumu pēc kompensācijas sertifikātiem, kas nebija apmierināts iepriekšējos cenu līmeņos un tirgus nostabilizējās. Vienīgā iespēja, kā cena varētu nostabilizēties pašreiz tirgū esošajos cenu līmeņos, ir ļoti augsts sertifikātu pieprasījuma līmenis, kam būtu jāpārsniedz 10 tūkst. sertifikātu nedēļā. Līdz šim ilgākā laika termiņā tirgus nav spējis saglabāt tik augstu pieprasījumu pēc sertifikātiem un to cena vienmēr pēc 20.00 latu sasniegšanas piedzīvojusi kritumu. Vai tas atkārtosies arī šoreiz, rādīs laiks, taču, ja tirgū arī sāksies cenu lejupslīde, tad tā visdrīzāk sāksies šī gada pašā nogalē vai pat nākošajā gadā.

Savukārt privatizācijas sertifikātu cenas joprojām saglabājās nemainīgas, neskatoties pat uz ļoti augsto sertifikātu pieprasījumu tirgū, kas novērojams šī gada otrajā pusē. Privatizācijas sertifikātu tirgu no augšupejas pašlaik attur arī lielā neskaidrība, kas valda sertifikātu izlietošanas sakarā un to derīguma termiņiem. Liela panika šajā sakarā tirgū nav vērojama, jo paredzams, ka sertifikātus pagarinās un arī turpmāk tos varēs izmantot kā privatizācijas līdzekli. Tomēr sertifikātu cenas līdz pilnīgai šī jautājuma atrisināšanai visdrīzāk nepieaugs un tirgus uzmanīgi sekos katram valdību veidojošo partiju paziņojumam.

Pēc pagājušo nedēļu notikumiem iesakām uzmanīgi sekot tirgum, un nepieciešamības gadījumā vai nu pirkt, vai pārdot privatizācijas sertifikātus. Tirgū pašlaik valda nenoteiktība un līdz ar to var uzskatīt, ka tirgus pašlaik ir neitrāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada 1.maijam privatizācijā izmantoti 106,77 miljoni sertifikātu, kas ir 95% no piešķirto sertifikātu skaita, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Ekonomikas ministrijas Juridiskajā departamentā.

Tajā skaitā namīpašumu un dzīvokļu privatizācijai izmantoti 37,96 miljoni sertifikātu, uzņēmumu un citu īpašumu iegādei - 7,27 miljoni sertifikātu, kapitāla daļu (akciju) iegādei - 44,46 miljoni sertifikātu, zemes izpirkšanai un privatizācijai - 17,08 miljoni sertifikātu. No 2008.gada 1.aprīļa līdz 2011.gada 1.maijam 351 560 īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā ir izmantoti 456 420 privatizācijas sertifikāti.

Kompensācija naudā izmaksāta, dzēšot 830 000 sertifikātu, kas ir 0,7% no piešķirto sertifikātu skaita, tajā skaitā par lauku apvidus zemi piešķirtos 620 000 kompensācijas sertifikātu 8400 personām 17,4 miljonu latu apjomā. Saskaņā ar valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā noteikto 60 personas zaudējušas tiesības dzēst kompensācijas sertifikātus, saņemot naudu. Par politiskām represijām piešķirti 160 000 sertifikātu 26 200 personām 4,64 miljonu latu apjomā. 3200 personas zaudējušas tiesības dzēst privatizācijas sertifikātus, saņemot naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» Latvijas starpbanku tirgus apskats 11.-15. augustā

Valters Paiders [email protected], 21.08.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Pagājušā nedēļā sertifikātu tirgū saglabājās augsts tirgoto sertifikātu apjoms pie kārtējo nedēļu kopumā nemainīgas sertifikātu cenas. Sertifikātu cena paliek nemainīga, jo piedāvājums spēj apmierināt tirgū esošo pieprasījumu neatkarīgi no tā, cik liels tas būtu. Tas, galvenokārt, saistās ar nelabvēlīgu lēmumu pieņemšanu privatizācijas sakarā, kā rezultātā daudzi sertifikātu turētāji mēģina samazināt savā īpašumā esošo sertifikātu daudzumu. Cenu varētu būtiski ietekmēt Privatizācijas aģentūras valdes atlaišana, kā arī aģentūras slēgto pārdevuma līgumu un darbības pārbaude.

Pagājušā nedēļā tirgotais sertifikātu apjoms sasniedza 28,95 tūkst, kas ir 2,99 tūkst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 13.-19. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 22.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Pagājušās nedēļas laikā privatizācijas sertifikātu tirgū bija vērojama augsta aktivitāte, taču tā joprojām nespēj ietekmēt sertifikātu cenas, kuru izaugsme ir ļoti lēna. Kompensācijas sertifikātu tirgū, kā jau bija plānots, pēc ļoti aktīvās tirdzniecības martā tirgus ir nomierinājies. Tā visa aprīļa garumā tirgū stabilas ir kompensācijas sertifikātu cenas un arī apgrozījums ir samazinājies līdz šim tirgum ierastajiem līmeņiem.

Pagājušā nedēļā tirgotais privatizācijas sertifikātu apjoms sasniedza 44,98 tūkst, kas ir 10,86 tūkst. sertifikātu apgrozījuma pieaugums salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam. Tik augsta privatizācijas sertifikātu tirgus aktivitāte pēdējoreiz bija vērojama pagājušā gada nogalē, kad tirgū līdzīgi kā pagājušā nedēļā strauji auga pieprasījums pēc sertifikātiem. Sertifikātu cenas pagaidām minimāli reaģē uz lielo sertifikātu pieprasījumu, kas ir tirgū. Tas liecina par ārkārtīgi spēcīgu cenas izaugsmes pretestību pie 6.00 Ls robežas, kuru nevar pārvarēt visa šī gada laikā. Pagājušās nedēļas laikā privatizācijas sertifikātu vidējā iepirkšanas cena bija apgabalā no 5.81-5.86. Sertifikātu vidējā pārdošanas cena pagājušā nedēļā bija 6.21, kas ir par 0.07 Ls zemāka nekā nedēļu pirms tam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 3.-7.11.

Valters Paiders [email protected], 13.11.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus operāciju daļa

Iepriekšējās nedēļas laikā sertifikātu tirgus, jau trešo nedēlu pēc kārtās saglabājās gandrīz nemainīgs pēc tirgoto sertifikātu apjoma, taču salīdzinājumā ar iepriekšējām nedēļām bija vērojama sertifikātu cenu pozitīva izaugsme.

Pagājušā nedēļā tirgotais sertifikātu apjoms sasniedza 26,86 tūkst, kas ir 1,51 tūkst.

(-5.31%) sertifikātu apgrozījuma kritums salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam. Sertifikātu nedēļas apgrozījuma kritums neizraisīja cenu kritumu, kas varētu norādīt, ka tas ir īslaicīgs un nākamo nedēļu laikā sertifikātu tirdzniecības apjoms atkal varētu pietuvoties 30 tūkst. robežai. Sertifikātu vidējā cena iepriekšējās nedēļā piedzīvoja kāpumu un sasniedza 6.00Ls līmeni. Savukārt sertifikātu iepirkšanas cena no fiziskām personām pagājušās nedēļās laikā bija apgabalā no 5.55-5.70, nedēļu noslēdzot pie 5.56. Sertifikātu pārdošanas cena pagājušā nedēļā svārstījās apgabalā no 6.18-6.45.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 17.-21. februārī

Valters Paiders [email protected], 24.02.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas tirgus operāciju daļa

Pagājušā nedēļa sertifikātu tirgū raksturojās ar sertifikātu apgrozījuma kāpumu un sertifikātu cenu samazināšanos. Pēc ilglaicīga sertifikātu cenas pieauguma tirgū jau otro nedēļu pēc kārtas vērojams cenas kritums, kam galvenais iemesls varētu būt sertifikātu pieprasījuma mazie apjomi un sertifikātu iespējamā lomas mazināšanās privatizācijas procesā.

Privatizācijas sertifikātu tirgus apgrozījums pagājušās nedēļas laikā pieauga par 6.68% un bija 27.0 tūkst. sertifikātu. Pagājušā nedēļā sertifikātu iepirkšanas cena no fiziskām personām ceturtdien nokritās pat līdz 5.40 Ls salīdzinājumā ar 5.59 Ls iepriekšējās nedēļas nogalē. Turklāt sertifikātu tirgus cena februāra nogalē varētu nostiprināties zem 6 latu robežas, kas būtu šī gada zemākais līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» sertifikātu tirgus apskats 10.-14. martā

Valters Paiders [email protected], 19.03.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas tirgus analīzes daļa

Starp pagājušās nedēļas galvenajiem notikumiem sertifikātu tirgū jāmin sertifikātu apgrozījuma kritums, kā arī kompensācijas sertifikātu iepirkšanas cenu kritums zem 17.00 Ls. Pretēji prognozēm par sertifikātu iespējamo apgrozījuma apjomu pieaugumu un sertifikātu cenas stabilizāciju iepriekšējā nedēļa tirgū pagāja pie ļoti zemas aktivitātes un sertifikātu cenu krituma. Nozīmīgākie notikumi sertifikātu tirgū varētu norisināties nākošo divu nedēļu laikā, kad tirgū varētu ienākt sertifikātu uzpircēji, kas pagaidām ir ieņēmuši nogaidošas pozīcijas.

Pēc sertifikātu tirgus aktivizēšanās martā, kad nedēļas laikā tirgotais sertifikātu apjoms pārsniedza 30 tūkst., iepriekšējā nedēļā tirdzniecības apjoms samazinājās par 27.8% no 31.1 tūkst. sertifikātiem nedēļā pirms tam līdz 22.5 tūkst. šajā nedēļā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas iedzīvotājiem piešķirti 112,38 miljoni privatizācijas sertifikātu

Žanete Hāka, 30.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada 1.martam Latvijas iedzīvotājiem piešķirti 112,38 miljoni privatizācijas sertifikātu, liecina paziņojums oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

117,2 tūkstošiem iedzīvotāju piešķirti 8,01 miljons īpašuma kompensācijas sertifikātu. 2,4 miljoniem iedzīvotāju piešķirti 104,37 miljoni privatizācijas sertifikātu par Latvijā nodzīvoto laiku un par politiskām represijām, tajā skaitā 41,4 tūkst. politiski represēto personu piešķirti 794,7 tūkstoši privatizācijas sertifikātu.

Līdz 1.martam LAS Latvijas Krājbanka un VAS Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum 2,39 miljoni fizisko personu ir atvērušas privatizācijas sertifikātu kontus un tajos ieskaitījušas 110,74 miljonus privatizācijas sertifikātu, tajā skaitā, 7,61 miljonu īpašuma kompensācijas sertifikātu. Saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā noteikto 58,2 tūkstoši personu zaudējušas tiesības no 2007.gada 1.decembra ieskaitīt kontos 1,64 miljonus privatizācijas sertifikātu. Fizisko personu kontos atlikuši 2,257 miljoni privatizācijas sertifikātu, tajā skaitā, 0,105 miljoni īpašuma kompensācijas sertifikātu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» privatizācijas sertifikātu tirgus apskats 28.07.-01.08.

Valters Paiders [email protected], 07.08.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas

Tirgus analīzes daļa

Pagājušā nedēļā sertifikātu tirgus raksturojās ar sertifikātu apgrozījuma kritumu, cenām paliekot iepriekšējo nedēļu robežās. Apgrozījums, neskatoties uz kritumu salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam, joprojām saglabājās pietiekami augstā līmenī, kompensācijas sertifikātu tirdzniecības apjomam saglabājoties virs 10 tūkst. un privatizācijas sertifikātiem virs 20 tūkst. Tirgū pašlaik izveidojusies situācija, kurā sertifikātu turētāji pamazām samazina savas pozīcijas, pielāgojoties tirgus vajadzībām, kas uztur cenas stabilas. Neskatoties uz kopumā nelabvēlīgo informācijas plūsmu, tirgū paziņojums, ka sertifikātu atlikums apgrozībā ievērojami pārsniedz privatizējamo objektu vērtību, neveicināja sertifikātu turētāju vēlmi aktīvāk pārdot īpašumā esošos sertifikātus. Ja arī turpmāk sertifikāti tiks izmantoti kā maksāšanas līdzeklis privatizācijas procesā, tad ilgā laika periodā iespējama to cenas izaugsme.

Komentāri

Pievienot komentāru