Finanses

Sola nepieļaut Standard & Poor’s prognozes īstenošanos

, 20.02.2007

Jaunākais izdevums

Latvijas valdība makroekonomiskās situācijas stabilizēšanu un inflācijas mazināšanu ir izvirzījusi par šā brīža prioritāru uzdevumu un tuvākajā laikā pēc detalizētas analīzes veikšanas plāno spert stingrus soļus sabalansētas valsts ekonomiskās attīstības veicināšanai, Db.lv informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora pienākumu izpildītāja Daiga Reihmane.

Starptautiskās kredītreitingu aģentūras Standard & Poor’s pirmdien publiskotais paziņojums, kurā aģentūra, nemainot iepriekš noteikto Latvijas kredītreitingu, nākotnes vērtējumu tomēr noteikusi kā negatīvu, vēlreiz apliecina to, ka nepieciešams īstenot stingrus fiskālos pasākumus situācijas risināšanai.

Aģentūra apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā „A-„ līmenī (īstermiņa saistībām - „A-2” līmenī), tomēr kredītreitinga nākotnes vērtējumu nosakot negatīvu. Valsts kredītreitings gan ilgtermiņa, gan īstermiņa saistībām vietējā valūtā saglabāts iepriekšējā līmenī - respektīvi „A-„ un „A-2”.

Paziņojumā aģentūra norāda, ka Latvijas kredītreitinga saglabāšana iepriekšējā līmenī pamatota ar labvēlīgajiem fiskālajiem radītājiem, kā arī ar straujiem ekonomikas izaugsmes tempiem ilgtermiņā. Tomēr nosakot negatīvu Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu, aģentūra pauž bažas par ekonomikas pārkaršanas iespējamību, kas steidzami prasa stingrus valdības soļus inflācijas un iekšzemes pieprasījuma mazināšanai. Lai arī aģentūras izteiktās bažas ir palielinājušās, tās analītiķi norāda, ka tiklīdz Finanšu ministrijas plānotie pasākumi inflācijas mazināšanai tiks realizēti un sniegs rezultātus, kas mazina valsts ekonomikas pārkaršanas draudus, tā valsts kredītreitinga nākotnes vērtējumu aģentūra novērtētu kā stabilu.

Pašreiz aktīvi strādā darba grupa, ko vada finanšu ministrs Oskars Spurdziņš un kuras uzdevums ir izstrādāt ziņojumu par patēriņa cenu inflācijas attīstību un sagatavot priekšlikumus inflācijas samazināšanai Latvijā.

Darba grupa detalizēti analizē makroekonomisko situāciju ietekmējošos faktorus (tarifi un administratīvi regulējamās cenas, to attīstības perspektīvas, darba tirgus situācija, darba ražīgums, pieprasījums, naudas masas izmaiņas Latvijā, budžets un nodokļi, konkurence u.c.), lai sagatavotu un līdz 2007.gada 1.martam Ministru kabinetā iesniegtu ziņojumu un priekšlikumus konkrētu pasākumu veikšanai, kas veicinās makroekonomiskās situācijas stabilizēšanos.

Darba grupa ir izveidota ar Ministru prezidenta rīkojumu, tajā bez finanšu ministra ir pārstāvji no Latvijas Bankas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Ekonomikas ministrijas, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Komercbanku asociācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

DB viesojas vienīgajā Igaunijas kapitāla mēbeļu ražošanas uzņēmumā

Anda Asere, 01.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu mēbeļu ražošanas uzņēmuma Standard AS specializācija ir biroju un viesnīcu mēbeļu izgatavošana; 70% no apgrozījuma veido eksports

«Standard ir Igaunijā vienīgā mēbeļu fabrika, kura izdzīvojusi līdz šodienai un kuras īpašnieki ir vietējie. Visas pārējās rūpnīcas ir vai nu slēgtas, vai pārdotas ārzemniekiem. Mēs esam vienīgais Igaunijas kapitāla mēbeļu ražošanas uzņēmums,» apgalvo Enns Veskimegi (Enn Veskimägi), Standard AS valdes priekšsēdētājs. Viņš nenoliedz, ka biznesā ir bijuši arī sarežģīti posmi, kad nav bijis viegli izdzīvot. «Mums bija grūti laiki, kad Baltijas investīciju fondam pārdevām 25% kapitāldaļu. Toreiz mūs izglāba investors, kurš ieguldīja naudu, un mēs pārdevām daļas, lai varētu iegādāties jaunas iekārtas un tehnoloģijas. 2003. gadā kopā ar Prītu Tammu (Priit Tamm) un Mati Pēkmu (Mati Peekma) izpirkām daļas un kopš tā laika esam vienīgie uzņēmuma īpašnieki,» skaidro E. Veskimegi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iegādāties par augstu cenu un pārdot par vēl augstāku šķiet piemērota stratēģija tikai drosmīgākajiem investoriem, tomēr pirkt akcijas, kas ir populāras un paļauties uz to kāpumu tomēr nav tik riskanti, kā tas izklausās.

Kā raksta MarketWatch, akciju tirgus uzvarētājiem ir tendence savas uzvaras atkārtot. Stratēģija iepirkt labākās ASV tirgus sektoru akcijas vienā gadā un turēt tās nākamajā pēdējo pāris desmitgadu laikā lielākajā daļā gadījumu ir ievērojami pārspējusi Standard & Poor’s 500 indeksu, liecina Standard & Poor’s Equity Research dati.

Šī inerces vadītā stratēģija patlaban norāda uz lielāku kāpumu tirgus trīs populārākajos sektoros, no kuriem viens ir patēriņa sektors – tas šogad pieaudzis par 25,1%, ražošanas – par 20,3% un materiālu sektors – par 13,6%. Standard & Poor’s 500 šajā periodā piedzīvojis 10,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) samazinājusi Latvijas un Lietuvas kredītreitingu, tādējādi tagad visu trīs Baltijas valstu kredītreitings ir negatīvs, ziņo aģentūra Reuters.

Palielinoties fiskālajiem un ārējiem riskiem S&P samazinājusi Latvijas ilgtermiņa un īstermiņa ārvalstu un vietējās valūtas reitingu no BBB+/A-2 uz BBB/A-3. Aģentūra norāda, ka Latvijā palielinās ārējā kaitējuma draudi, kā arī ir paredzama fiskālā stāvokļa pasliktināšanās.

Latvijas reitingiem noteiktas negatīvas attīstības prognozes. Aģentūra norāda, ka reitingi varētu pasliktināties arī tālāk, ja palielināsies spiediens uz valūtu un Latvijas ekonomika turpinās sarukt.

Rīgas pilsētai aģentūra mainījusi prognozi no stabilas attīstības uz negatīvu.

Finanšu ministrs Atis Slakteris norāda: "Šī jau ir trešā reize pēdējo mēnešu laikā, kad kāda no starptautiskajām reitingu aģentūrām ir pieņēmusi lēmumu pazemināt Latvijas kredītreitingu vai vērtējumu par sava reitinga nākotnes attīstību. Šie lēmumi tiešā veidā atspoguļo speciālistu reakciju uz pasaules finanšu krīzi, kuras sekas, protams, sniedzas arī līdz Baltijas valstīm. Jaunākais Standard&Poor’s paziņojums ir brīdinājuma signāls tiem, kas vēlējās palielināt deficītu 2009. gada valsts budžetā, jo jau kompromisa budžeta projektā, kas nonācis Saeimā, ir ietverti vairāki riski. Ņemot vērā jaunākos datus par norisēm globālajos finanšu tirgos, aktuālā valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu dinamika tiks analizēta padziļināti, lai Latvija iespējami īsākā laikā varētu sasniegt sabalansētu budžetu. Finanšu ministrija jau šobrīd strādā pie priekšlikumiem, kas ļautu vēl krasāk samazināt deficītu nākamā gada budžetā, un iesniegs tos Saeimā starp budžeta lasījumiem."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, tādējādi tas atkal sasniedzis investīciju līmeni.

Standard & Poor’s trešdien par vienu pakāpi paaugstinājusi Latvijas novērtējumu ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā no BB+/B uz BBB-/A-3 ar stabilu šī reitinga prognozi nākotnē (Stable Outlook). Savukārt novērtējums naudas brīvajai plūsmai un konvertācijai ir paaugstināts no BBB+ uz A-, informē Finanšu ministrijā (FM).

Tas ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciāla novērtējums kopumā, uzsver FM, piebilstot, ka pašlaik investīciju kategorijas kredītreitingu Latvijai jau ir piešķīrušas starptautiskās reitingu aģentūras Fitch Ratings un Moody’s.

«Latvija pašlaik ir patiesi unikālā situācijā, jo laikā, kad krītas ekonomiskā aktivitāte Eiropas Savienībā un vairākumam dalībvalstu tiek samazināts kredītreitings, mūsu valstij tas tiek paaugstināts,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks, skaidrojot, ka Standard & Poor’s atzinīgi novērtējusi Latvijas turpmāko attīstības potenciālu. «Patlaban Latvija uz visa pārējā Eiropas Savienības fona disonē, jo šogad mums paredzama straujāka ekonomiskā izaugsme nekā citās dalībvalstīs, tāpēc Latvija kļūs aizvien interesantāka ārvalstu investoriem un starptautiskajiem uzņēmumiem,» piebilst A. Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Eksperti: eirozonas valstu reitinga samazinājums bija gaidāms, tirgū šoks nav radies

Gunta Kursiša, 16.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēmumu pazemināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus aģentūras ir ilgi apsvērušas. Aģentūras vērtē valstu spēju atdot parādus, un pašlaik šī spēja kļūst vājāka, Db.lv pauda DNB bankas makroekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. «Drīzāk pārsteigumu ir radījis tas, ka pagāja tik ilgs laiks, līdz valstu kredīreitingi tika samazināti,» citējot CMC Markets tirgus analītiķi Maiklu Hevsonu (Michael Hewson), vēsta Associated Press.

Pirmkārt, palielinās šo Eiropas valstu parāds, turklāt aģentūras vērtē arī banku situāciju, un pašlaik, piemēram, Austrijas bankām ir diezgan lieli riski, norādīja P. Strautiņš. Analītiķi un eksperti ir norādījuši, ka reitingu samazinājums ir bijis plaši paredzams, tādējādi Standard&Poor’s paziņojums gan par Francijas trīskāršā A reitinga samazinājumu, gan citu Eiropas valstu kredītreitinga samazinājumu, radīja «pavisam nelielu šoku» obligāciju tirgos, vēsta Associated Press. Labā vēsts ir Vācijas AAA kredītreitinga saglabāšana, turklāt tā nākotnes prognozes paaugstinātas no negatīvām uz stabilām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kredītreitinga iekļaušana spekulatīvajā kredītreitinga līmenī varētu mazināt jaunu ārvalstu tiešo investīciju ieplūšanu Latvijā, kā arī ārvalstu aizdevumus Latvijā, t.sk bankām un uzņēmumiem.

Tā uzskata Finanšu ministrija, reaģējot uz ziņām par Latvijas kredītreitinga samazināšanu Standard&Poor’s. Finanšu ministrija gan sola, ka sliktais Standard&Poor’s kredītreitinga novērtējums neietekmēšot ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas realizāciju.

«Jau šobrīd situācija starptautiskajos finanšu tirgos ir radījusi apstākļus, kuros zema reitinga valstīm ir sarežģīti un dārgi veikt sekmīgu resursu piesaisti, līdz ar to reitinga samazinājums vēl vairāk ietekmē valsts spēju veikt aizņēmumus starptautiskajā finanšu tirgū. Tāpēc Latvija ir izvēlējusies jau laikus vērsties pie tādiem aizdevējiem kā Starptautiskais Valūtas fonds, Eiropas Komisija, kuriem valsts kredītreitings nav noteicošais faktors aizdevuma nosacījumiem, kā tas ir kapitāla tirgus investoriem,» norāda Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Finanšu ministrija uzsver, ka kredītreitinga samazinājums neietekmēs ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas realizāciju un starptautiskā atbalsta saņemšanu no starptautiskajiem finanšu sniedzējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Standard&Poors nav uzdevums brīdināt, bet konstatēt faktu!

Egīls Doroško; [email protected]; 7084415, 21.03.2007

Eilena Zhanga ir Standard & Poor's partnere, ziņojuma par Latvijas ekonomikas izredzēm autore. Eilena Zhanga vadībā tika veikti Standard& Poors pētījumi arī par Igauniju, Kipru, Čehiju, Islandi, Lietuvu, Maltu un Slovākiju.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas starptautiskas kredītreitingu kompānijas paziņojušas par Latvijas ekonomikas pārkaršanas pazīmēm un attiecīgi kredītreitingu samazināšanu. Tas ir beidzis ekspertu vidū jau ilgstoši notikušās diskusijas par to, vai Latvijas ekonomika ir pārkarsusi vai nav.

Daudzkārt ir uzsvērta Baltijas valstu unikālā ekonomiskā izaugsme, ekonomiku diezgan veiksmīgi pārorientējot no plānveida uz tirgus ekonomiku. Vai Standard&Poors, izvērtējot Latvijas ekonomikas stāvokli, izmanto universālu metodoloģiju, kas tiek piemērota arī citām valstīm, vai arī vērā tiek ņemta tās unikālā situācija?

Standard&Poor's, analizējot katras valsts ekonomikas stāvokli, to izvērtē individuāli, ņemot vērā iepriekš noteiktu konsekventu kritēriju bloku.

Vērā tiek ņemti gan katras valsts kvalitatīvie, gan kvantitatīvie parametri. Protams, izvērtējot Latvijas gadījumu, tiek ņemts vērā tas, ka valsts kopš neatkarības atgūšanas ir veikusi ievērojamu institucionālu un politisku attīstību. 1997. gadā Latvijas reitings bija BBB, kopš tā laika tās reitings ir ievērojami palielinājies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra Standard and Poor's piektdien pirmoreiz vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu no AAA līmeņa līdz AA+ ar negatīvu prognozi, un izskaidroja savu lēmumu ar ASV valsts parāda un budžeta deficīta problēmām un ASV politiķu nespēju risināt šīs problēmas.

Aģentūra arī paziņoja, ka nākamajos divos gados ASV kredītreitings var tikt pazemināts vēlreiz, ja netiks panākts progress milzīgā ASV budžeta deficīta samazināšanā.

Standard and Poor's paziņoja, ka "politiskā balansēšana" pēdējos mēnešos parādījusi to, ka ASV vadība kļūst "mazāk stabila, mazāk efektīva un mazāk prognozējama" un palielinās risks, kā tā kādreiz varētu nepildīt parādsaistības.

ASV kredītreitings AAA tika pazemināts pirmoreiz, kopš 1917.gadā šo reitingu ASV piešķīra aģentūra Moody's. "Standard and Poor's" to piešķīra ASV 1941.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijai draud tālāka reitingu samazināšana

Lelde Petrāne, 25.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas, kura cīnās ar lielāko budžeta deficītu Eiropas Savienībā, kredītreitings varētu tikt samazināts mēneša laikā, vēsta Bloomberg.

Aģentūra Standard & Poor’s izplatījusi paziņojumu, ka tā BBB+ reitinga Grieķijai pazemināšanu varētu veikt līdz marta beigām, bet Moody's Investors Service tikko pavēstījusi, ka kredītreitingu, kas šobrīd ir A2 līmenī, varētu pazemināt dažu mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard&Poor's Latvijas kredītreitingu saglabā A līmenī

Dienas Bizness, 30.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor's paziņojusi par Latvijas kredītreitinga ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabāšanu A līmenī, saglabājot arī stabilu nākotnes prognozi.

Standard&Poor’s prognozē, ka šogad Latvijas ekonomikas izaugsme būs 2% līmenī, bet līdz 2018.gadam pārsniegs 3%. Standard&Poor's norāda, ka šī gada izaugsme ir nedaudz zemāka nekā tika prognozēta 2015.gadā, un tas lielākoties ir skaidrojams ar vājāku prognozēto eksporta līmeni un zemāku investīciju apjomu tautsaimniecībā.

Standard&Poor's atzīmē, ka stabila nākotnes prognoze ataino līdzsvaru, ko nodrošina Latvijas spējas nodrošināt fiskālos un ekonomiskās izaugsmes rādītājus, kombinācijā ar ilgtermiņa izaicinājumiem, kas saistīti ar demogrāfisko situāciju un virkni ārējo ievainojamību, ieskaitot riskus, ko rada nerezidentu īpatsvars Latvijas banku sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūru bezspēcība, sākoties pasaules finanšu krīzei un «neskaidra» rīcība parādu krīzes laikā Grieķijā, visai asi nostādīja jautājumu par reitingu piešķiršanas sistēmas drošību.

Atgādināsim, ka 2007. g.–2009. g. pasaules finanšu krīze, kas gandrīz sagrāva visu pasaules finanšu sistēmu, sākās ar zemas kvalitātes hipotēkas krīzi Amerikā. Turklāt, attiecīgie hipotekārie parādi iepriekš bija nokonvertēti hipotekārajās obligācijās, kam vadošās reitingu aģentūras Standard & Poor’s, Moody's un Fitch piešķīra augstus reitingus. Pateicoties labiem reitingiem, šie vērtspapīri tika veiksmīgi pārdoti un lielos daudzumos (saskaņā ar reitingiem!) nonāca vadošo banku aktīvos. Pēc Amerikas nekustamā īpašuma cenu burbuļa pārsprāgšanas, šo vērtspapīru cenu kritums radīja būtiskus zaudējumus bankām. Tas izraisīja vērienīgu likviditātes krīzi pasaules banku sistēmā. Daudzas bankas, tai skaitā tik spēcīgas kā Lehman Brothers, nespēja tikt galā ar šīm problēmām. Rezultātā pasaules finanšu sistēma nonāca neapskaužamā stāvoklī, izraisot vispasaules cenu kritumu finanšu tirgos un desmitiem triljonu dolāru lielus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard & Poor's atkal paaugstina Latvijas kredītreitingu

Dienas Bizness, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) ir pieņēmusi lēmumu paaugstināt Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot arī reitingam pozitīvu nākotnes prognozi.

Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB-/A-3 uz BBB/A-2. Savukārt novērtējums naudas brīvajai plūsmai un konvertācijai ir paaugstināts no A- uz A.

«Šis ir nozīmīgs Latvijas tautsaimniecības attīstības novērtējums un būtisks signāls ārvalstu investoriem. Esmu gandarīts par šo lēmumu, jo patlaban vairumam Eiropas Savienības valstu kredītreitings gluži pretēji − tiek samazināts. Latvija spēj apliecināt konsekventas politikas īstenošanu, sakārtojot savas publiskās finanses, samazinot pārmērīgo budžeta deficītu, kā arī nodrošinot stabilu un prognozējamu nodokļu sistēmu. Jau vairākus gadus Latvijas makroekonomiskie un fiskālie rādītāji konstanti ir labāki nekā tiek prognozēts,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s nolēmusi paaugstināt Latvijas kredītreitingu, nosakot stabilu reitinga nākotnes prognozi.

Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB uz BBB+ ar stabilu reitinga prognozi nākotnē (Outlook Stable), informē Finanšu ministrija.

«Kā jau iepriekš tika prognozēts, tiklīdz Latvija saņems pozitīvu signālu par iespēju pievienoties eirozonai, Latvijas kredītreitings tiks paaugstināts. Nu tas ir noticis! Latvija var turpināt nodrošināt straujāko ekonomikas izaugsmi Eiropas Savienībā, lai veicinātu labklājības pieaugumu mūsu valstī, kā arī vairotu mūsu uzņēmēju konkurētspēju. Sagaidāms, ka arī citas reitingu aģentūras pusgada laikā paaugstinās mūsu valsts kredītreitingu,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor’s uzlabojusi Lietuvas nākotnes perspektīvas reitingu no negatīva uz stabilu.

Šāds solis uzlabos investoru vērtējumu par Baltijas valstu lielāko ekonomiku.

«Lietuva ir uzsākusi agresīvu fiskālu konsolidāciju pēc piedzīvotās finanšu krīzes. Mēs pārskatām Lietuvas reitingu no negatīva uz stabilu,» teikts aģentūras paziņojumā.

Tomēr aģentūras eksperti brīdina, ka ekonomikas augšanas perspektīvas vēl arvien ir neskaidras un ir atkarīgas no tā, kā ekonomika spēs pārorientēties uz ārējo pieprasījumu, kā arī samazināt privātā sektora ārējā parāda līmeni.

Db.lv jau ziņoja, ka reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) pērn samazināja Latvijas kredītreitingu līdz BB, norādot, ka valsts ekonomikas šogad saruks par 16%, savukārt valsts parāds līdz 2011. gadam sasniegs 80% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s, iespējams, ļaunprātīgi izmantojusi savu dominējošo stāvokli tirgū. Eiropas Komisijas uzsākusi izmeklēšanu.

Vērtspapīru starptautiskie identifikācijas numuri ir Starptautiskās standartizācijas organizācijas (ISO) izveidots standarts, kas ļauj pārrobežu darījumos identificēt vērtspapīrus. Šie numuri saskaņā ar atbildīgās iestādes lēmumu tiek piešķirti katrā valstī atsevišķi.

S&P vada Amerikas Savienoto valstu atbildīgo institūciju, kas ir vienīgā, kas šajā valstī vērtspapīriem var piešķirt identifikācijas numuru. Turklāt, saskaņā ar Eiropas Komisijas rīcībā esošo informāciju ASV ISIN numuri ir vienīgā universālā identifikācijas metode ASV vērtspapīriem un tie ir vitāli nozīmīgi ikdienas darījumiem, tajā skaitā arī Eiropas Savienības uzņēmējiem un investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc telpu renovācijas ārpakalpojumu sniedzēja “Transcom Worldwide Latvia” birojs atbilst kompānijas globālajām darba vides vadlīnijām, kas tiek ievērotas 20 pasaules valstīs

“Transcom Worldwide Latvia” vadītāja Liene Spruģe teic, ka kompānijas darba vidi raksturo mājīgums apvienojumā ar praktiskumu. Pārmaiņu un “svaiguma” ieviešana birojā tika plānota jau kādu laiku, tāpēc vasaras sākumā kompānija uzsāka renovācijas darbus, lai biroja vidi padarītu ērtāku. 350 cilvēku lielajā kolektīvā strādā gan studenti, gan seniori, turklāt no dažādām valstīm, tāpēc bija svarīgi, lai ikviens darbā justos labi. “Ņemot vērā, ka 20% no uzņēmuma Latvijas biroja komandas ir ārvalstnieki, ir svarīgi radīt sajūtu, ka viņi šeit ir gaidīti,” norāda L. Spruģe. Tādi interjera elementi kā sauklis “Welcome to the family” jeb “Laipni lūgti ģimenē”, kas caurvij jaunās biroja telpas, rada sajūta, ko uzņēmums vēlas iedot jauniem darbiniekiem, kuri tikko pievienojušies komandai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Reitingu aģentūra Standard&Poor's paaugstina Latvijas kredītreitingu uz A-

Lelde Petrāne, 30.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu. Valsts kredītreitings ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB+ uz A-. Nākotnes prognozes (outlook) vērtējums ir noteikts stabils.

«Latvijas iekļaušana starp A grupas reitinga valstīm ir starptautiska atzinība. Tas arī izvirza mums pašiem arvien lielākus nākotnes standartus un uzdevumus. Šī ir iespēja mums ar kopēju darbu apliecināt ilgtermiņa piederību šīs grupas valstīm. Tas būtu jāņem vērā visiem politikas veidotājiem Latvijā gan valstiskajā, gan pašvaldību, gan arī privātajā sektorā, īpaši ņemot vērā tuvojošās Saeimas vēlēšanas,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Standard&Poor’s savu lēmumu pamato ar spēcīgu Latvijas ilgtermiņa ekonomikas izaugsmi, labākiem ārējā sektora rādītājiem, nekā tika gaidīts, un pārdomātu un piesardzīgu fiskālo politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Lielās naudas pasaulē kredītreitingam ir nozīme

Dienas Bizness, 12.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav šaubu, ka piektdien pieņemtais starptautiskās kredītreitingu aģentūras Standard&Poor’s lēmums par vienu pakāpi paaugstināt Latvijas kredītreitingu no valsts augstāko amatpersonu puses tiks daudzināts bieži un skaļi.

Finanšu ministrs Andris Vilks taču vēl laikā, kad valdībā tika spriests par 2013. gada budžeta projektu, sūrojās, ka kredītreitingu noteicēji Latviju novērtējuši pārlieku zemu un viņiem šī kļūda būtu visā drīzumā jālabo. Nu kredītreitings atgriežas tajā līmenī, kurā tas bija laikos, ko dažiem labpatīk atminēties kā uzplaukuma gadus, bet citiem - kā ekonomikas burbuļa uzblīšanu līdz galējai robežai, kam sekoja sprādziens un straujākais iekšzemes kopprodukta lejupgāziens visā Eiropā.

Jau tagad skaidrs, ka Latvijā Standard&Poor’s lēmums tiks uztverts kā kārtējais kompliments veiksmes stāstam. Nenoliedzami, lai arī lielo kredītreitingu aģentūru vērīgums un spēja izdarīt adekvātus secinājumus pēdējos gados visai bieži ir apšaubīta, Latvijai šis Standard&Poor’s lēmums šajā brīdī nāk par labu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kredītreitingi tuvāko mēnešu laikā tiks paaugstināti, šādu pārliecību tikšanās laikā ar Eiropas Savienības valstu žurnālistiem pauda Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Ja Latvija salīdzina sevi ar līdzīgām valstīm, tad mūsu valsts vairumā gadījumu ir labākā situācijā, taču Latvija ir maza valsts ar ievainojamu pagātni, tāpēc nepieciešams vairāk laika, lai kredītreitigu aģentūras novērtētu Latvijas valsti un paceltu kredītreitingu adekvātā līmenī. «Mēs respektējam to,» teica ministrs.

Ekonomiskās krīzes laikā Latvijas kredītreitingi strauji pasliktinājās, tāpēc Latvija nevarēja izdot savas obligācijas un vajadzēja starptautisko palīdzību budžeta deficīta segšanai.

Patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka starptautiskās reitinga aģentūras Moody's Investors Service, Fitch Ratings un Standard & Poor's, kā arī Japānas reitingu aģentūra R&I.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard&Poor’s 500 pirmo reizi piecu gadu laikā gadu sāk ar kritumu

Žanete Hāka, 03.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienu ASV akciju tirgus indeksi noslēdza ar kritumu, un Standard&Poor’s 500 pirmo reizi kopš 2008.gada sāka jaunu gadu ar samazinājumu, raksta Bloomberg.

Tiesa gan, pērno gadu indeksi noslēdza ar lielāko gada kāpumu vairāk nekā 15 gadu laikā.

Standard&Poor’s 500 saruka par 0,9% līdz 1831,98 punktiem, bet Dow Jones Industrial Average – par 0,8% līdz 16 441 punktam.

Tādējādi Standard&Poor’s 500 pārtrauca piecus gadus ilgušo kāpumu pirmajā tirdzniecības sesijā. Kopš 2009. gada indekss gada pirmajā tirdzniecības dienā ir pieaudzis vidēji par gandrīz 2%.

Pērn Standard&Poor’s 500 kopumā pieauga par 30%, bet Dow Jones Industrial Average – par 27%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard and Poor's pazemina deviņu eirozonas valstu kredītreitingus; ES amatpersonas neizpratnē

LETA, 15.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas sestdien ar neizpratni reaģējušas uz starptautiskās reitingu aģentūras Standard and Poor's izvēlēto laiku pazemināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus, kad blokā notiek taupības pasākumu īstenošana, lai sakārtotu savus budžetus.

Standard and Poor's piektdien paziņoja, ka pieņemts lēmums samazināt deviņu eirozonas valstu kredītreitingus - par vienu pakāpi līdz AA+ pazemināts ES ekonomikas giganta Francijas augstākais kredītreitings AAA, Itālijas reitings samazināts par divām iedaļām līdz BBB+, Spānijai par divām iedaļām līdz A, vēl par divām iedaļām samazināti reitingi Kiprai, Itālijai, Portugālei.

Pa vienai iedaļai samazināts reitings Austrijai, Maltai, Slovākijai un Slovēnijai, savukārt pārējās eirozonas valstis - Igaunija, Beļģija, Somija, Vācija, Īrija, Luksemburga un Nīderlande - savus reitingus saglabājušas.

Kopumā septiņām eirozonas valstīm reitings saglabāts, deviņām - pazemināts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestāde (ESMA) piektdien paziņoja, ka starptautiskajai reitingu aģentūrai "Standard & Poor's" piemērojusi 1,1 miljonu eiro naudassodu par priekšlaicīgu kredītreitingu publiskošanu.

ESMA norāda, ka šie pārkāpumi konstatēti laika posmā no 2019.gada līdz 2021.gadam.

Iestāde skaidro, ka "Standard & Poor's" publiskojusi kredītreitingus pirms sešas vārdā nenosauktas institūcijas bija emitējušas attiecīgos vērtspapīrus.

"Kredītreitinga publiskošana pirms novērtēto vērtspapīru emitēšanas var radīt kaitējumu emitentam, investoriem un finanšu tirgu pienācīgai darbībai," teikts ESMA paziņojumā.

ESMA norādījusi uz trūkumiem "Standard & Poor's" iekšējās kontroles procedūrās un aģentūras caurskatāmības pienākumu pārkāpumiem.

"Standard & Poor's" var iesniegt apelāciju saistībā ar šādu ESMA lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Volstrītas analītiķu visaugstāk novērtētās akcijas

Žanete Hāka, 05.02.2016

1. Agree Realty Group

Nozare: nekustamā īpašuma investīciju trasts
Dividenžu ienesīgums: 4,93%
Analītiķu īpatsvars, kuri iesaka iegādāties akciju (rekomendācija «pirkt»): 100%

Foto: Agree Realty Group

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem patīk to uzņēmumu akcijas, kuri maksā dividendes, un viņi tās iegādājas pat laikā, kad finanšu tirgos valda satricinājums, raksta MarketWatch.

Daļa investoru uzmanību pievērš esošajiem ienākumiem, savukārt citi seko līdzi korelācijai starp dividenžu palielināšanu un prognožu pārsniegšanu.

MarketWatch apkopojis informāciju par kompānijām, kurām Volstrītas eksperti ir piešķīruši visaugstākos reitingus.

Saraksta veidošanā izmantots Standard&Poor’s 1500 Composite Index, kurā iekļautas Standard&Poor’s 500, Standard&Poor’s Midcap 400 un Standard&Poor’s Small-Cap 600 indeksa akcijas. Tad izvērtējamo akciju skaits tika samazināts līdz 249 akcijām, kuru dividenžu ienesīgums ir vismaz 3,5%.

Pēc tam saraksts tika sašaurināts līdz 209 kompānijām, kurām ir vismaz piecas pārdošanas rekomendācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/sharma.jpg

S&P prezidents amatu pametīs septembrī. Par viņa pēcteci amatā kļūs Duglass Petersons – viens no banku giganta Citigroup vadošajiem menedžeriem, vēsta BBC.

Reitingu aģentūra uzsver, ka lēmums par vadības maiņu bijis pieņemts vēl pirms ASV kredītreitinga samazināšanas un nav saistīts ar varasiestāžu uzsāktajām izmeklēšanām.

Db.lv jau vēstīja, ka ASV Tieslietu ministrija uzsākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu reitingu aģentūras S&P lomu 2008. gada mājokļu krīzē, kas vēlāk noveda pie recesijas valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pazemina Latvijas reitingu

, 17.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor's ceturtdien pazeminājusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā no A- līdz BBB+.

Standard & Poor's paziņojumā teikts, ka reitings izmainīts, jo pieaudzis ekonomikas smagās piezemēšanās scenārija riski.

Kredītreitinga nākotnes vērtējums saglabāts negatīvs, tāpat valsts kredītreitings gan ilgtermiņa, gan īstermiņa saistībām vietējā valūtā saglabāts iepriekšējā līmenī - respektīvi A- un A-2.

Nākotnes prognoze noteikta kā negatīva.

Latvijā turpmāk ir jāpieņem vēl noteiktāki lēmumi makroekonomiskās situācijas stabilizēšanas un inflācijas samazināšanas jomā – jārealizē stingra fiskālā politika un jāsper nākamie soļi pārējo inflācijas samazināšanas plāna sadaļu realizācijā. Stingras fiskālās politikas ietvaros nepieciešama budžeta bāzes izdevumu samazināšana, institūciju funkciju audits, sabalansēta budžeta nodrošināšana šajā gadā un budžeta ar pārpalikumu plānošana vidējā termiņā, - tāds ir Finanšu ministrijas priekšlikums pēc starptautiskās kredītreitingu aģentūras Standard & Poor’s publiskotā paziņojuma par reitinga samazināšanu Latvijai.

Komentāri

Pievienot komentāru