Jaunākais izdevums

Tikai divus gadus pēc lēmuma pieņemšanas pievienoties pirātiem Somālijas piekrastē Saeds Jare (Saeed Yare) kļuvis par multimiljonāru, vēsta Reuters.

Medijs raksta - atspiedies pret luksusa Toyota Landcruiser (viens no jaunākajiem modeļiem piejūras pilsētā Bosasso) durvīm, Jare aizkūpina cigareti. «Būt par pirātu nav viegls darbs. Tu riskē ar savu dzīvību, bet man patīk būt pirātisma magnātam,» stāstījis 27 gadus vecais vīrietis, kurš ģērbies uzvalkā, kas, pēc viņa sacītā, ir itāļu.

«Pirātisma bizness ir kā prezidenta krēsls, kolīdz izbauda tā «saldumu», atteikties vairs negribas. Mans draugs nesenās jūras kara flotes operācijas laikā mira, bet viņš atstāja vienu miljonu dolāru!» stāstījis Jare.

Saskaņā ar viņa teikto 2010.gadā pirāts nopelnījis 2,4 miljonus ASV dolāru. Viņš pelnot, gan investējot naudu pirātu darbībās, gan pats piedaloties kuģu nolaupīšanās.

«Es iztērēju daļu naudas par ieročiem, privātiem miesassargiem, luksusa automašīnām, kravas automašīnām, laivu un trīs villām. Un man joprojām ir pietiekami daudz, ko izmantot līdz nākamā kuģa nolaupīšanai,» lielījies pirāts.

Pirātu bandas laupījumu sadalot pēc šādas formulas: nolaupītāji saņem 50%, investori - 35%, bet sargi - 15%. Pirātu mērķis esot nauda, nevis ķīlnieku spīdzināšana vai nogalināšana.

Šā gada janvāra vidū BBC vēstīja, ka jūras pirātisms globālajai ekonomikai izmaksā no 7 līdz 12 miljadiem ASV dolāru gadā.

Ziņojumā, ko publiskoja Lielbritānijas institūts Chatham House, aprēķināta summa, ko veido izpirkuma maksas, drošības iekārtas un ietekme uz tirdzniecību. Lielākā daļa izmaksu saistīta tieši ar pirātismu Somālijā.

Lai gan šīs izmaksas esot grūti aprēķināt, pētnieki lēš, ka tās kopš 2005.gada ir pieaugušas aptuveni piecas reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirāti šī gada pirmajā ceturksnī ir uzbrukuši rekordlielam kuģu skaitam, sagrābjot 344 jūrniekus par ķīlniekiem un nogalinot septiņus, vēsta Starptautiskais Jūrniecības birojs (IMB).

Šī gada pirmjos trī mēnešos visā pasaulē ir notikuši 142 uzbrukumi kuģiem, kas ir lielākais skaits šajā periodā kopš 1991. gada, kad tika uzsākta šādu datu ievākšana. Somālijas pirāti šī gada sākumā ir veikuši 97 uzbrukumus. Kopumā pasaulē šogad jau ir nolaupīti 18 kuģi, no kuriem 15 pie Somālijas krastiem.

«Mēs redzam, ka dramatiski pieaug vardarbība un uzlabojas pirātu rīcībā esošās tehnoloģijas. Lielākā daļa uzbrukumu notiek pie Somālijas krastiem. Uzbrucēju bāzes kuģu atrašanās vietas ir zināmas, tāpēc ir svarīgi tos neitralizēt, lai novērstu turpmākus uzbrukumus» norādīja IMB.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Pētījums: «Vidējais datorpirāts» ir 18-34 gadus vecs vīrietis, kas dzīvo Ķīnā un lieto datoru darbā

Nozare.lv, 26.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības valstu «vidējais datorpirāts» ir 18-34 gadus vecs vīrietis, kas dzīvo Ķīnā, strādā uzņēmumā ar mazāk nekā 100 darbiniekiem un lieto datoru savā darbā, liecina starptautiskās izpētes organizācijas Ipsos pēc starptautiskās datorprogrammu ražotāju asociācijas pasūtījuma veiktā aptauja Business Software Alliance (BSA).

Turklāt «vidējais pirāts» izsaka mērenu līdz stingru atbalstu intelektuālā īpašuma principiem kopumā. Piemēram, viņš ir pārliecināts, ka radošajiem cilvēkiem, kas rada jaunus autortiesību produktus, būtu jāsaņem par to atbilstoša atlīdzība, jo tas viņus rosinās radīt vairāk inovāciju un kopumā dos pozitīvu ieguldījumu sabiedrības attīstībā, tehnoloģiju progresā un ekonomikas izaugsmē. Viņš teorētiski priekšroku dod legālai programmatūrai kā drošākai un uzticamākai, taču praktiskajā izvēlē nereti kļūst par pirātu. Tas tiek skaidrots ar izpratnes trūkumu par autora tiesībām, kā arī uzskatu, ka pirātisms ir vispārpieņemta parādība un sabiedrībā atzīta prakse un nav nekāda lielā riska tikt pieķertam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

IKEA ar sešdesmit miljoniem glābs Somālijas bēgļus

Jānis Rancāns, 31.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas mēbeļu ražotājs IKEA ir paziņojis, ka piešķirs 62 miljonus ASV dolāru Apvienoto Nāciju Bēgļu komisijai (UNHCR). Finansiālā palīdzība būs paredzēta ģimenēm, kuras bēg no sausuma, bada un pilsoņkara pārņemtās Somālijas, vēsta The Local.

IKEA ziedojums jau ir nosaukts par lielāko, ko UNHCR ir saņēmusi savā sešdesmit gadus ilgajā vēsturē. «IKEA piešķirtie finanšu līdzekļi ir tieši laikā,» uzsver UNHCR Augstais komisārs Antonio Guteress. Somālija pašlaik piedzīvojusi pamatīgu sausumu, tiek lēsts, ka apdraudēti varētu būt aptuveni 12 miljoni cilvēku visā Somālijas pussalā.

Mēbeļu ražotāja piešķirtie finanšu līdzekļi tiks paredzēti, lai palīdzētu tūkstošiem bēgļu, kas apmetušies ziemeļaustrumu Kenijā. Plānots, ka to pietiks, lai palīdzētu aptuveni 120 tūkstošiem somāliešu, kas izvietoti Dadābas bēgļu nometnē. Paredzēts, ka IKEA tos izmaksās tuvāko trīs gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk attīstoties zvejošanai un zivju tirdzniecībai, par vienu no Somālijas galvaspilsētas Mogadīšo, kas nereti tiek dēvēta par pasaulē bīstamāko pilsētu, simbolu kopš gadiem ilgušiem konfliktiem kļuvis zivju tirgus.

Ziņu aģentūra Reuters iemūžinājusi fotoattēlos, kā lielās zivis tiek nestas uz Somālijas galvaspilsētas tirgu.

Indijas okeānā, kas apskalo Mogadīšo, atrodama dažādu zivju sugu dažādībā, tādēļ arī pilsētas tirgū nonāk dažādas zivis, sākot no sardīnēm un tunčiem, turpinot ar haizivīm un zobenzivīm.

Viens kilograms zivju maksā aptuveni 150 Somālijas šiliņus jeb apmēram četrus ASV dolārus, informē Somalia Report.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

LK par 104 miljoniem dolāru ir pārdevusi divus jaunbūvējamos naftas gāzvedējkuģus

LETA, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecība (LK) apstiprina, ka ir pārdevusi divus jaunbūvējamos naftas gāzvedējkuģus kuģniecībai Navigator Gas katru par 52 miljoniem ASV dolāru (26 miljoniem latu), liecina LK paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Kuģu pircējs pārņems visas saistības pret kuģu būvētavu šo kuģu būves līgumu pabeigšanai un atmaksās LK iemaksātos naudas līdzekļus. Kuģu pirkšanas-pārdošanas līgums stājās spēkā 2011.gada 18.martā, teikts LK paziņojumā biržai.

«Tā ir daļa no LK stratēģijas, izmantot līdzekļus, kas tiks iegūti no šo kuģu pārdošanas, lai finansētu divus jaunbūvējamos tankkuģus, kas tiks saņemti no Korejas kuģu būvētavas Hyundai Mipo Dockyard Ltd. jau šī gada maijā un jūnijā. LK mērķis šajos saspringtajos ekonomiskajos apstākļos ir rīkoties piesardzīgi, tajā pašā laikā turpinot izvērtēt un izmantot iespējas paplašināt floti ar moderniem kuģiem,» skaidro LK valdes priekšsēdētājs Pols Tomass.

Komentāri

Pievienot komentāru
Slēptās ziņas

2,4

, 11.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

miljoni ASV dolāru - tik 2010.gadā esot nopelnījis kāds Somālijas pirāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūras pirātisms globālajai ekonomikai izmaksā no 7 līdz 12 miljadiem ASV dolāru gadā, atsaucoties uz pētījumu, ziņo BBC.

Ziņojumā, ko laidis klajā Lielbritānijas institūts Chatham House, aprēķināta summa, ko veido izpirkuma maksas, drošības iekārtas un ietekme uz tirdzniecību.

Lielākā daļa izmaksu saistīta ar pirātismu Somālijā.

Lai gan šīs izmaksas esot grūti aprēķināt, viens pētnieks lēš, ka tās kopš 2005.gada ir pieaugušas aptuveni piecas reizes.

Pētījumā secināts, ka kopš 2006.gada notikuši 1600 pirātu uzbrukumi, kā rezultātā bojā gājuši vairāk nekā 54 cilvēki.

Raugoties uz šo problēmu trīs reģionos - Somālijas pussalā, Nigērijā un Gvinejas līcī, kā arī Malakas jūras šaurumā - secināts, ka lielākās izmaksas rodas no kuģu maršrutu mainīšanas, izvairoties no riskantajām vietā. Tās ir no 2,4 līdz 3 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Somālijas pirāti apdraud naftas piegādes

Lelde Petrāne, 10.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tankkuģu īpašnieku grupa mudinājusi valdības darīt vairāk, lai apkarotu pirātismu Indijas okeānā, norādot, ka nolaupīšanas var traucēt naftas piegādēm visā pasaulē, ziņo BBC.

Tā informē, ka Somālijas pirāti tagad izmanto vismaz 20 sagrābtos kuģus kā bāzes kuģus, lai veiktu uzbrukumus reģionā.

Šis brīdinājums seko jaunākajam uzbrukumam pie Omānas krasta tankerim, kas veda aptuveni 200 miljonus ASV dolāru vērtu jēlnaftu.

Irene SL bija ceļā no Persijas līča uz ASV.

Džo Angelo (Joe Angelo), Starptautiskās neatkarīgo tankkuģu īpašnieku asociācijas vadītājs, sacījis, ka tankkuģa krava veidojusi aptuveni 20% no vienas dienas ASV jēlnaftas importa.

«Pirātisma situācija iziet no kontroles visā Indijas okeānā,» viņš akcentējis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējā šveicieša mēneša bruto alga pagājušajā gadā bijusi 5979 franki (6490 ASV dolāri), atsaucoties uz oficiālajiem datiem, ziņo thelocal.ch.

Augstākā līmeņa darbinieki tabakas nozarē bijuši starp vislabāk apmaksātajiem - viņi nopelnījuši vidēji 46 315 frankus mēnesī, paziņojis Federālais statistikas birojs.

Viņiem seko augstākā līmeņa darbinieki farmācijas nozarē (43 163 franki) un finanšu nozarē strādājošie (42 668 franki).

Aptuveni 10,7% nopelnījuši mazāk par 4000 Šveices franku mēnesī, kas Šveicē, ņemot vērā dzīves dārdzību, tiek uzskatīta par zemu algu.

Vīrieši nopelnījuši vidēji par 18,4% vairāk nekā sievietes.

30,6% darbinieku saņēmuši prēmijas, kas svārstījušās 4080 franku apmērā, ko saņēmuši metāla nozares darbinieki, līdz pat 125 616 frankiem, kas piešķirti investīciju baņķieriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fotoaģentūra Reuters apkopojusi pēdējo trīs mēnešu fotogrāfijas, kurās iemūžināta Āfrikas austrumdaļā esošā Somālijas Republika.

Valsts pakāpeniski stabilizējas un sāk atjaunošanos pēc vairāk nekā divus gadu desmitus ilgiem konfliktiem un pilsoņu kara.

Somālijas konflikts ilgst kopš 1991.gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Šogad pirātu aktivitāte ir bijusi rekordaugsta

Jānis Šķupelis, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada deviņos mēnešos pirāti uzbrukuši rekordlielam skaitam kuģu, tiesa gan, nolaupīto kuģu skaits ir bijis mazāks, ziņo Reuters.

Šogad kopumā pasaulē reģistrēti 352 pirātu uzbrukumi, liecina Starptautiskā Jūrniecības biroja dati. Lielāko daļa uzbrukumu veikuši Somālijas pirāti. Attiecīgajā periodā pērn tika reģistrēti mazāk – 289 pirātu uzbrukumi.

Kopumā pirāti līdz šim šogad mēģinājuši nolaupīt 199 kuģus (tie ir tādi uzbrukumi, kuru mērķis ir tieši kuģu nolaupīšana). Tiesa gan, veiksmīgi tas viņiem izdevies tikai 24 gadījumos (pērn 35 gadījumos).

Starptautiskais Jūrniecības birojs ziņo, ka nolaupīto kuģu skaits samazinājies, jo tajās teritorijās, kur siro pirāti ieviesta pastiprināta kontrole. «Somālijas pirātiem ir grūtāk nolaupīt kuģus un dabūt izpirkuma naudu par tiem. Iesaistīto valstu jūras kara flotes ir pelnījušas lielākos komplimentus pirātu aktivitātes traucēšanā,» tā Starptautiskā Jūrniecības biroja pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV tiesnesis bloķē Trampa jaunos imigrācijas ierobežojumus

LETA--AP/AFP, 18.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV federālais tiesnesis Havaju štatā bloķēja lielāko daļu no prezidenta Donalda Trampa pēdējā imigrācijas ierobežošanas rīkojuma, apturot to tikai pāris stundas pirms stāšanās spēkā.

ASV apgabaltiesas tiesnesis Deriks Vatsons izdeva rīkojumu pēc tam, kad Trampa aizliegumu iebraukt vairāku, tostarp lielākoties musulmaņu apdzīvotu, valstu pilsoņiem apstrīdēja Havaju štats. Štats bija norādījis, ka šāda veida imigrācijas ierobežošana nošķirs ģimenes un traucēs piesaistīt studentus.

Baltā nama preses sekretāre Sāra Hakabija Sandersa tiesas rīkojumu nosauca par «bīstami kļūdainu», uzsverot, ka tas «grauj prezidenta centienus sargāt amerikāņu drošību».

ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka pārsūdzēs tiesas lēmumu.

Septembrī izsludinātais rīkojums, kuram trešdien bija jāstājas spēkā, attiecās uz ieceļotājiem no Čadas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas Somālijas un Ziemeļkorejas, kā arī noteiktām Venecuēlas valdības amatpersonām un to ģimenes locekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somālijas visu laiku pirmais skaidras naudas izņemšanas automāts uzstādīts galvaspilsētā Mogadišā, ziņo BBC.

Daži cilvēki esot apmulsuši par to, kā automāts darbojas, jo nekad tādu nav redzējuši, ziņo ārvalstu medijs.

Automāts, kuru Salaam Somali Bank uzstādījusi augstākās klases viesnīcā, ļauj klientiem izņemt ASV dolārus.

Somālijas valūta, šiliņš, ir gandrīz bezvērtīga, un daudzi uzņēmēji un ārzemnieki izmanto dolārus. Automāts ļauj cilvēkiem izņemt naudu, izmantojot Visa, MasterCard un American Express.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Somālijā pēc 22 gadu pārtraukuma atsāks darboties pasts

Lelde Petrāne, 29.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi vairāk nekā 20 gadu laikā somālieši drīz atkal varētu saņemt vēstules no ārzemēm, raksta Reuters. Šis ir jaunākais no soļiem, lai izbeigtu Somālijas izolāciju pēc divas desmitgades ilgā civilā konflikta.

Tomēr pasta pakalpojumu atjaunošana šajā Āfrikas valstī būs izaicinājums, jo tur nav funkcionējošu pasta nodaļu, nosaukumi doti tikai galvenajiem ceļiem un lielākajai daļai māju nav numurzīmju. To papildina cīņa ar al Qaeda nemierniekiem un piekrastē sastopamie pirāti.

Šveicē bāzētā ANO Pasaules Pasta savienība (UPU) savā paziņojumā norādījusi, ka pasta pakalpojumi Somālijā atkal varētu sākt darboties tuvāko mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Kuģniecība (LK) pirmo reizi publiskojusi savu kuģu frakta likmes. Pašreizējai uzņēmuma vadībai 2011.gadā izdevies frakta likmes palielināt salīdzinājumā ar 2010.gadu, kad uzņēmumam bija cita valde, teikts paziņojumā NASDAQ OMX Riga.

Publiskai akciju sabiedrībai ir svarīgi būt caurspīdīgai un sniegt vispusīgu informāciju par uzņēmumu visām ieinteresētajām pusēm, it īpaši ieguldītājiem. Uzņēmuma valde uzskata, ka tā ir laba biznesa prakse un LK katru ceturksni publiskos šādu informāciju, uzsver LK valdes loceklis Pols Tomass.

2011.gadā LK vidējā izmēra tankkuģu (12 MR tipa tankkuģi ar 52 000 tonnu kravnesību katrs) vidējā frakta likme bija 12 882 ASV dolāri (9017,4 lati) dienā, kas ir par 8,7% augstāka nekā 2010.gadā.

Savukārt handy tankkuģu (septiņi handy tankkuģi ar kravnesību 37 000 tonnu katrs) vidējā frakta likme 2011.gada bija 11 216 ASV dolāri (7851,2 lati) dienā, kas ir par 4,6% augstāka nekā 2010.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo divpadsmit mēnešu laikā Brazīlijas modele un kinoaktrise Žizele Bundhena spējusi nopelnīt 42 miljonus ASV dolāru un saskaņā ar žurnāla Forbs izveidoto sarakstu ir pasaules pelnošākā modele.

Nākamās pasaules pelnošākās modeles no saraksta līderes ievērojami atpaliek. Otrajā un trešajā vietā ierindojusies austrāliete Miranda Kerra un brazīliete Adriana Lima. Abas modeles divpadsmit mēnešu laikā nopelnījušas attiecīgi 7,2 un sešus miljonus ASV dolāru.

Lielbritānijas modele Keita Mosa, kura bijusi daudzu slavenu modes namu seja, Forbes sarakstā ieņem ceturto vietu un pēdējā gada laikā nopelnījusi 5,7 miljonus ASV dolāru. Pirmo piecinieku noslēdz Ķīnas modele Liu Vena, kurai aizvadītais gads ienesis 4,3 miljonus ASV dolāru. Forbes prognozē, ka L. Vena, palielinoties Ķīnas starptautiskajai nozīmei, kļūs ietekmīgāka un pieprasītāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apdrošinātājiem 3,6 miljonu eiro peļņu gūt palīdz prēmiju kāpums un izdevumu samazinājums

Žanete Hāka, 25.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī apdrošināšanas sabiedrības kopumā nopelnījušas 3,6 miljonus eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Pērnā gada attiecīgajā periodā zaudējumi sasniedza 0,2 miljonus eiro.

Nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības nopelnījušas 2,4 miljonus eiro, bet dzīvības apdrošināšanas sabiedrības – 1,2 miljonus eiro. Peļņas pieaugumu pozitīvi ietekmēja nopelnīto prēmiju pieaugums, administratīvo un ieguldījumu darbības izdevumu samazinājums, skaidro FKTK.

Iekšzemes tautsaimniecības pastāvīgā izaugsme sekmēja apdrošinātāju darbības attīstību, šā gada pirmajā ceturksnī pieaugot gan parakstīto prēmiju apmēram, gan uzlabojoties apdrošinātāju maksātspējai un pelnītspējai.

Apdrošinātāju (apdrošināšanas sabiedrību un ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu) parakstīto bruto prēmiju apmērs 2014. gada pirmajā ceturksnī sasniedza 142 miljonus eiro, jeb par 13,5% vairāk nekā iepriekšējā gadā attiecīgajā periodā, t.sk. ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstītās bruto prēmijas pieauga par 21% un sasniedza 39,6 miljonus eiro jeb 27,8% no kopējām parakstītajām prēmijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apdrošinātāji ievērojami kāpinājuši peļņu

Žanete Hāka, 15.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrības pirmajā pusgadā nopelnījušas 8,6 miljonus eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija par apdrošinātāju darbības operatīvajiem rezultātiem.

2013. gada attiecīgajā periodā peļņa sasniedza 1,5 miljonus eiro.

Nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības nopelnījušas 6,2 miljonus eiro un dzīvības apdrošināšanas sabiedrības – 2,4 miljonus eiro. Peļņas pieaugumu visām apdrošināšanas sabiedrībām, galvenokārt, nodrošināja parakstīto prēmiju pieaugums.

Pirmajā pusgadā liecina, ka apdrošināšanas sabiedrību un ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstīto bruto prēmiju apmērs pirmajā pusgadā sasniedza 257 miljonus eiro, kas ir par 7,7% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, t.sk. ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstītās bruto prēmijas pieauga par 16,9% un sasniedza gandrīz 72 miljonus eiro jeb 27,9% no kopējām parakstītajām prēmijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apdrošinātāji kāpinājuši peļņu

Žanete Hāka, 12.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš gada sākuma apdrošināšanas sabiedrības kopumā nopelnījušas 11,7 miljonus eiro, kas ir vairāk nekā 2013. gada attiecīgajā periodā, kad tās nopelnīja 6,8 miljonus eiro, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības nopelnījušas 8,7 miljonus eiro un dzīvības apdrošināšanas sabiedrības – 3 miljonus eiro. Apdrošināšanas sabiedrībām peļņu ietekmēja ieguldījumu pārvērtēšana.

Apdrošināšanas sabiedrību un ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstīto bruto prēmiju apmērs sasniedza 378 miljonus eiro, kas ir par 7,6% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, tajā skaitā, Latvijā parakstītās bruto prēmijas pieauga par 9,8%, sasniedzot gandrīz 253 miljoniem eiro.

3 ceturkšņos joprojām lielākie apdrošināšanas veidi bija sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana (63,8 miljoni eiro), sauszemes transporta apdrošināšana (62,5 miljoni eiro) un dzīvības apdrošināšanas produkti (52,8 miljoni eiro). Tieši dzīvības apdrošināšanas produktu parakstītās prēmijas šogad pieaugušas visstraujāk – par 10 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēkiem patīk lasīt par slavenībām, kuras tērē milzīgas naudas summas luksusa precēm, pat šajos grūtajos laikos. Galu galā kurš gan nebūtu pārsteigts, uzzinot ka Parisai Hiltonei pieder 325 tūkstošus ASV dolāru vērta suņu būda, kas ir precīza viņas savrupmājas kopija.

CNBC izveidojis sarakstu, kurā aplūko, par kādām precēm daži bagātie un slavenie bijuši gatavi iztērēt pat miljonu ASV dolāru un vairāk. Medijs piebilst, ka bieži vien šo pirkumu praktiskums ir labākajā gadījumā apšaubāms, bet sliktākajā - tādā vispār nav.

Rašs Limbo (Rush Limbaugh)

Politikas komentētājs Rašs Limbo par dzīvi nevar sūdzēties. Viņa radio šovs The Rush Limbaugh Show ir visaugstāk novērtētais radio sarunu šovs Amerikā, un viņam ir astoņu gadu līgums ar Clear Channel Communications 400 miljonu ASV dolāru vērtībā. Diemžēl Limbo mazāk veicas personīgajā dzīvē. Viņš trīsreiz gājis pie altāra un visas trīs reizes arī izšķīries.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Spēļu izstrādātāji pērn App Store nopelnījuši 20 miljardus dolāru

Lelde Petrāne, 06.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstrādātāji, kuri pārdod savas aplikācijas App Store, 2016. gadā nopelnījuši 20 miljardus ASV dolāru, kas iezīmē kāpumu par četrdesmit procentiem, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ziņo BBC.

Kopš 2008. gada, kad dzima App Store, izstrādātāji nopelnījuši kopumā 60 miljardus ASV dolāru, pagājušajam gadam veidojot trešo daļu no šīs summas.

Peļņas pieaugums daļēji skaidrojams ar salīdzinoši jauno biznesa modeli, kad cilvēki spēles aplikāciju lejupielādē savos iPhone vai iPad par brīvu, bet vēlāk maksā, lai iegūtu papildu funkcijas.

Jau aprēķināts, ka Jaungada dienā App Store iztērēti 240 miljoni ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai iespējams amerikāņu defolts? (2)

Leonīds Aļšanskis, Dr.Math., AB.LV grupas galvenais analītiķis, 15.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājuši gandrīz desmit gadi kopš tika publicēts pirmais raksts ar tādu pašu nosaukumu (bet bez skaitļa 2, skatīt Bizness&Baltija Nr. 183, 2002). Šajā laikā notikušas pietiekami daudz pārbīdes arī situācijā ar amerikāņu valsts parādu un arī paša autora uzskatos par šo problēmu. Pacentīsimies noformulēt to, kā atbilde uz šo jautājumu skanētu šodien.

Brīdī, kad tika gatavots pirmais raksts, Amerika pēc vairāku gadu budžeta proficīta atgriezās pie ievērojama valsts budžeta deficīta. Valsts parāda līmenis toreiz pārsniedza 6 triljonus ASV dolāru, kas bija 60% no IKP. Tas arī bija pirmais signāls par to, ka ne viss ir kārtībā «pasaulē drošākajam» parādu saistību emitentam. Tomēr 9 gadus atpakaļ, virsrakstā minētais jautājums praktiski neradās nevienam no pasaules finanšu tirgus dalībniekiem. Ja arī radās, tad tūdaļ saņēma atbildē spārnoto frāzi, kas tika citēta pirmā raksta sākumā - «tas nevar būt, jo tas nekad nenotiks». Lai gan pēc pārdomām vairāku lappušu garumā, šī atbilde tomēr transformējās citā ne mazāk pazīstamā frāzē - «nekad nesaki nekad». Runa nebija par atteikšanos izmaksāt parādu, bet par strauju dolāra devalvāciju, kas ārējiem kreditoriem būtu kas līdzīgs defoltam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ieguldījumu apmērs Bitcoin ETF turpina piedzīvot jaunus rekordus

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā, 12.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktuālās kriptovalūtu tirgus tendences: ieguldījumu apmērs Bitcoin ETF turpina piedzīvot jaunus rekordus, NFT tirgus uzrāda dzīvības pazīmes un mēmu monētu bums izceļ jaunās platformas BASE potenciālu.

Kopš Bitcoin spot ETF apstiprināšanas šā gada sākumā investīciju ieplūšana tajos ir palielinājusies ar katru nākamo mēnesi. Janvārī vidējā dienas neto plūsma bija 98 miljoni ASV dolāru, februārī 287 miljoni ASV dolāru un martā jau 231 miljons ASV dolāru. Pie tam martā reģistrētas divas dienas ar rekordaugstiem ieguldījumu rezultātiem – 12. martā tika ieguldīts vairāk nekā 1 miljards ASV dolāru, bet 13. martā vairāk nekā 680 miljoni ASV dolāru. Līdz ar to kopējās investīcijas spot Bitcoin ETF pārsniedza 12 miljardus ASV dolāru.

Visveiksmīgākie fondi Bitcoin piesaistē ir BlackRock IBIT un Fidelity FBTC, kas uzkrājuši BTC attiecīgi 13 miljardu un 7 miljardu ASV dolāru apmērā. Abiem līderiem ar visai lielu atrāvienu seko Ark Invest ARKB un Bitwise BITB, kas piesaistīja BTC attiecīgi 2,3 miljardu ASV dolāru un 1,6 miljardu ASV dolāru apmērā. Savukārt citos jaunajos ETF fondos ieplūda noguldījumi no 60 miljoniem līdz vairāk nekā 450 miljoniem ASV dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmējs Martinsons pērn no Latvijā vislielāko pelnītāju pjedestāla gāzis ABLV Bank īpašniekus

LETA, 20.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada Latvijas 100 pelnītāju saraksta pirmajā vietā ierindojies vairāku uzņēmumu īpašnieks Mārcis Martinsons, aiz sevis atstājot iepriekšējo gadu lielākos pelnītājus AS ABLV Bank īpašniekus Oļegu Fiļu un Ernestu Berni, liecina žurnālista Lato Lapsas, SIA Lursoft un žurnāla Kapitāls pētījums.

Lursoft IT valdes locekle Daiga Kiopa informēja, ka iepriekšējo gadu pelnītāju topa līderus šogad apsteigt ir izdevies 22 gadus vecajam Martinsonam, kurš ir ierindojies saraksta pirmajā vietā.

«Saraksta veidošanas vēsturē tas ir nebijis gadījums, kad gados tik jauns uzņēmējs ieņem topa pirmo vietu. Vienlaikus gan ir jāteic, ka šis sasniegums ir gūts, pateicoties turīgajam tēvam Mārim Martinsonam, un jaunā uzņēmēja tiešs nopelns SIA BE projekts, SIA MM investīcijas, SIA Profs Real Estate pērnajos labajos finanšu rezultātos, visticamāk, varētu būt minimāls, bet secinājumi, kas ir balstīti uz publiski ticamiem datiem un dokumentiem, atspoguļo tieši šādu ainu - kopējais peļņas apjoms Martinsonam piederošajos uzņēmumos 2014.gadā pārsniedza 30 miljonus eiro,» atzina Kiopa.

Komentāri

Pievienot komentāru