Citas ziņas

Starpetniskās attiecības Latvijā ir veiksmes stāsts

Dienas Bizness, 01.08.2012

Jaunākais izdevums

Kopienas Latvijā izveidojušas racionālu sadzīvošanas modeli, ko nosaukt citādi kā par sekmīgu ir grūti, jo nav bijis nekādu būtiski pamanāmu starpetnisku konfliktu. Starpetniskās attiecības Latvijā ir veiksmes stāsts uz daudzu citu valstu fona, savu viedokli sarunā ar laikrakstu Diena pauda sociologs, Latvijas faktu vadītājs Aigars Freimanis.

Viņš atgādināja notikumus Igaunijā saistībā ar Bronzas kareivja pieminekļa pārvietošanu, kad valsts galvaspilsētā Tallinā izcēlās nekārtības. «Mums nekas tāds nav bijis,» uzsvēra A. Freimanis.

Runājot par paredzēto 150 tūkstošu parakstu nepieciešamību, lai rīkotu referendumu, A. Freimanis atzina, ka šāda versija viņam šķiet pārspīlēta. Viņš pieļāva, ka varētu ņemt piemēru no līdzīgiem pilsoniskās brīvas ierobežojumiem, piemēram, Saeimas vēlēšanām, kurās pastāv piecu procentu barjera. Tomēr tas arī ir spēcīgs sašaurinājums mazskaitlīgajām sabiedrības grupām.

«Ja 10 tūkstošu parakstu gadījumā radās sajūta, ka mazskaitlīga grupa uzkrauj procesa otro kārtu visai sabiedrībai, kas to apmaksā no valsts budžeta, tad 150 tūkstošu pavisam noteikti ir demokrātijas ierobežojums - šāds atbalstītāju skaits jau atbilst nopietnai politiskajai pārstāvniecībai Saeimā, » piebilda A.Freimanis.

Tomēr esot grūti spriest vai šādi pasākumi ierobežos referendumus tādos jautājumos kā valsts valoda. Sociologs atzina, ka tādā gadījumā ir rūpīgi jāanalizē, kas varētu būt šādu referendumu iniciators un, cik liels ir viņu atbalsts sabiedrībā.

Db.lv jau vēstīja, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nolēmusi vākt 34 Saeimas deputātu parakstus, lai apturētu grozījumu likumā par referendumiem spēkā stāšanos un rosinātu referendumu par tiem.

Saeimas atbalstītie grozījumi likumā «Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu» paredz, ka līdz 2015. gadam referendumu iniciatoriem par saviem līdzekļiem parakstu vākšanas pirmajā kārtā būs jāsavāc 50 tūkstoši vēlētāju parakstu salīdzinājumā ar pašreiz noteiktajiem 10 tūkstošiem parakstu. Savukārt no 2015.gada būs nepieciešams savākt vairāk nekā 150 tūkstošus parakstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Iedzīvotāju aptaujas nevajadzētu uzdot par referendumu

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 07.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas pašvaldības gatavojas rīkot iedzīvotāju aptaujas, lai noskaidrotu viņu viedokli par novadu reformu, kas paredz novadu apvienošanos. Iedzīvotāju aptaujas, kurās tiek noskaidrots cilvēku viedoklis, ir pilnībā leģitīmas.

Vienīgi pašvaldībām nevajadzētu mulsināt savus iedzīvotājus un izskaidrot spēles noteikumus. Proti, tas nebūs referendums, kura rezultāti ir valsts varai saistoši. Jo VARAM jau ir paziņojusi, ka pašvaldību referendumi par novadu reformu ir nelikumīgi. Nav nekas iebilstams pret iedzīvotāju aptauju, tikai vietvarām būtu jāizskaidro, ka aptaujas rezultāti var būt par pamatu diskusijai ar reformas autoriem, taču tie nebūs saistoši. Attiecībā par to, ka referenduma aizliegums «smakojot» pēc totalitāras valsts, tas neiztur kritiku.

Ir absolūti pamatoti, ka ir atsevišķi jautājumi, par kuriem referendumi rīkoti netiek. Piemēram, nevienā valstī budžeta projekts netiek apspriests referendumā. Ja valsts ir nolēmusi veikt novadu reformu, tad tai, protams, ir jākonsultējas ar iedzīvotājiem un jāmeklē kompromiss, taču būtu aplami, ja katra no pašreizējām 119 pašvaldībām referenduma rezultātā varētu uzlikt veto novada apvienošanas projektam. Skaidrs, ka novadu reformai ir jābūt centralizēti vadītai, ņemot vērā visu novadu intereses, un te neder pieeja: viens grib apvienoties, cits nē. Un tā nav totalitārisma izpausme, ja katrai no vietvarām nav veto tiesību valstiski svarīgos jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LVRTC valdes priekšsēdētājs: Visi interneta vēlēšanu riski ir vadāmi vai mazināmi demokrātijai pieņemamā veidā

LETA, 20.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban vēlēšanām internetā nav neviena riska, kurš nebūtu vadāms vai mazināms demokrātijai pieņemamā veidā, šodien konferencē «Tautas gribas aritmētika: vēlēšanas un referendumi Latvijā» sacīja VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Bokta kā stūrakmeņus interneta vēlēšanām minēja depozitāro jeb iepriekšējo nobalsošanu, tiesības balsot vairākkārt, klātienes balsojumu kā prioritāti, tikai kvalificēto autentifikācijas līdzekļu izmantošanu balsojumā, kā arī iespēju apstrīdēt balsojumu.

LVRTC valdes priekšsēdētājs pauda cerību, ka pasaka par interneta vēlēšanām Latvijā pēc desmit līdz 20 gadiem būs attīstījusies tiktāl, ka pilsoņi jau balsos internetā un turpinās to darīt arī nākotnē.

Kā uzvēra LVRTC vadītājs, pat ja zinātne pierādītu, ka interneta vēlēšanas nav iespējamas, tad jāņem vērā, ka zinātne ir pierādījusi, ka kamenes nespēj lidot, bet tās joprojām lido.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienotība vēlas ierobežot referendumus tāpēc, ka ir nobažījusies par eiro ieviešanu, uzskata Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Sarunā ar laikrakstu Diena viņš norādīja, ka nepiederot pie cilvēkiem, kuri uzskata, ka jautājums par eiro ir izšķirts jau Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā (ES). A. Brigmanis esot gājis uz referendumu skaidri un gaiši parakstīties par vienu jautājumu – vai viņš ir par dalību ES. Par eiro referendumā neesot bijis nekādas runas.

«Aizbraucu pie radiem uz Angliju, kas ir ES valsts, un redzu, ka tur ir angļu mārciņa. Kaut Lielbritānija ir ES dalībvalsts, viņi nemaz netaisās ieviest eiro. Eiro un Eiropas Savienība ne tuvu nav a apriori identiski jautājumi. Domāju, ka tāpēc Vienotība ir par referendumu ierobežošanu, ka viņiem ir liela baža par eiro,» sacīja A. Brigmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šadurskis: Latvijas Satversmi nav iespējams mainīt referendumā

LETA, 13.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāpārskata vairākas referenduma ierosināšanu regulējošās normas un jāpaplašina jautājumu loks, kas nav izlemjams tautas nobalsošanā, ir pārliecināts Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis (V), paužot viedokli, ka Latvijā Satversmi nav iespējams mainīt referendumā.

Politiķis rosina analizēt, vai būtu jāpalielina likumprojektu ierosināšanai nepieciešamais vēlētāju parakstu skaits. Viņaprāt, gan Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), gan valdībai būtu jādod iespēja iepriekš izvērtēt jautājumu, par kuru tiek rosināts referendums.

Šadurskis cer, ka uz 18.februāra referendumu par Satversmes grozījumiem, kas paredz piešķirt krievu valodai otras valsts valodas statusu Latvijā, atnāks vairāk nekā 50% Latvijas balsstiesīgo pilsoņu un nospiedošs vairākums nobalsos pret. Līdz ar to Satversmei un Latvijas kā demokrātiskas, nacionālas valsts pastāvēšanai briesmas nepastāv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eksperti: Visticamāk, Lielbritānija paliks Eiropas Savienībā

Žanete Hāka, 09.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visticamāk, Lielbritānija tomēr paliks Eiropas Savienībā (ES). Pēc referenduma Lielbritānijā 23.jūnijā būs vērojams pozitīvs atsitiens akciju cenās un Lielbritānijas mārciņas vērtībā, prognozē Swedbank Latvijā galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Pašlaik mārciņas kurss ir ap 0,785 par vienu eiro un tuvākā mēneša laikā, gaidot referendumu, tas varētu vēl nedaudz pavājināties. Swedbank ekonomisti prognozē, ka pēc referenduma mārciņas vērtība pieaugs līdz 0,75 un varētu svārstīties ap šo atzīmi gada otrajā pusē. Sagaidāms, ka Anglijas Banka sāks celt bāzes likmes 2017.gada pirmajā ceturksnī, uzskata eksperti.

Swedbank lēš Brexit varbūtību ap 40%. Financial Times Lielbritānijas iedzīvotāju interneta un telefona aptauju regulārs apkopojums rāda «palikt» nelielu pārsvaru par «izstāties» (attiecīgi 46% un 43%), bet šī starpība ir ļoti maza. 10% no iedzīvotājiem vēl nav izdomājuši, kā balsos (2016.gada 3.maija apkopojums). Dažādas aptaujas un aplēses vērtē Lielbritānijas izstāšanas iespējamību no 20% līdz 40%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Virza ideju par pašvaldību referendumiem

Madara Fridrihsone, 08.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galīgo lēmumu par to, vai nākotnē Latvijā varēs notikt pašvaldību referendumi, valdība plāno pieņemt nākamnedēļ.

Otrdien valdība vēl neatbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas virzīto Vietējo pašvaldību referendumu likuma projektu.

Tas paredz, ka pašvaldību referendumus varēs ierosināt to domes, ja par to nobalsos vismaz divas trešdaļas no domes deputātiem vai arī pašvaldībās dzīvojošie pilsoņi. Tiesa gan, iedzīvotāji referendumus varēs rosināt tikai par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju vai atsevišķu tajā noteiktu jautājumu, kas attiecas uz pašvaldības autonomajām funkcijām, publiskajā apspriešanā nodotām būvniecības iecerēm gadījumos, kad būvniecības ierosinātājs ir pašvaldība un ir plānota publiskas ēkas būvniecība, bet pašvaldība nav ņēmusi vērā publiskās apspriešanas dalībnieku vairākuma viedokli vai arī pašvaldības domes atlaišanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija un Vācija draud Krievijai ar jaunām sankcijām, ja tiks kavētas prezidenta vēlēšanas Ukrainā

Gunta Kursiša, 10.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francija un Vācija piedraudējušas Krievijai ar plašākām sankcijām, ja 25. maijā plānotās prezidenta vēlēšanas Ukrainā nenotiks, ziņo BBC.

Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkela oficiālā paziņojumā pauda, ka baidās par tālāku situācijas destabilizāciju Ukrainā. Abu valstu līderi pauda, ka lokālie referendumi Ukrainas austrumos, ko svētdien plāno rīkot separātisti, ir nelegāli. Tāpat F. Olands un A. Merkele aicināja ievērojami samazināt Krievijas militāru spēku apjomu netālu no Ukrainas austrumu robežas. NATO lēš, ka pašlaik tur koncentrējas aptuveni 40 tūkstoši krievu kareivju, savukārt Maskava apgalvo, ka armija no Ukrainas robežas ir atsaukta.

«Ja Ukrainā nenotiks starptautiski atzītas prezidenta vēlēšanas, tas novedīs pie nenovēršamas tālākas valsts destabilizācijas,» teikts Francijas un Vācijas paziņojumā. Tas, savukārt, izraisīs «atbilstošas sekas».

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Valdība dod zaļo gaismu pašvaldību referendumiem

Madara Fridrihsone, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnē Latvijā varēs notikt pašvaldību referendumi, otrdien, atbalstot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas virzīto Vietējo pašvaldību referendumu likuma projektu, nolēmusi valdība.

Likumprojekts paredz, ka pašvaldību referendumus varēs ierosināt to domes, ja par to nobalsos vismaz divas trešdaļas no domes deputātiem vai arī pašvaldībās dzīvojošie pilsoņi. Tiesa gan, iedzīvotāji referendumus varēs rosināt tikai par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju vai atsevišķu tajā noteiktu jautājumu, kas attiecas uz pašvaldības autonomajām funkcijām, publiskajā apspriešanā nodotām būvniecības iecerēm gadījumos, kad būvniecības ierosinātājs ir pašvaldība un ir plānota publiskas ēkas būvniecība, bet pašvaldība nav ņēmusi vērā publiskās apspriešanas dalībnieku vairākuma viedokli vai arī pašvaldības domes atlaišanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merkele un Olands: Ukrainas austrumos separātistu plānotie referendumi ir nelikumīgi

LETA—AFP, 10.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands sestdien paziņojuši, ka referendumi, kurus Ukrainas austrumos ir iecerējuši Krievijas atbalstītie separātisti, ir nelikumīgi.

Paziņojumā, ko abi Eiropas līderi izplatījuši pēc tikšanās Štrālzundē, Maskava brīdināta, ka tai jārēķinās ar «sekām», ja 25.maijā paredzētās Ukrainas prezidenta vēlēšanas nenotiks.

Merkele un Olands arī pieprasījuši Maskavai, lai tā nodrošinātu «redzamu» Krievijas karaspēka koncentrācijas samazināšanu pie Ukrainas robežām.

Vienlaikus Vācijas un Francijas vadītāji aicinājuši Ukrainu pirms gaidāmajām vēlēšanām «atturēties no uzbrūkošām darbībām» pret bruņoto separātistu bandām, kas darbojas valsts austrumdaļā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Referendumi paaugstina riskus, kas netīk investoriem

Māris Ķirsons, 21.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Referendumi ir paaugstinājuši politiskās prognozējamības risku Latvijā, kas nebūt neveicina ārvalstu investoru piesaisti, tāpēc politiķiem jāmeklē risinājumi.

Tādu viedokli īsi pirms referenduma neformālās sarunās izteica ne viena vien uzņēmuma augsta amatpersona. «Jebkura politiskā nestabilitāte vai tas ir referendums vai ārkārtas Saeimas vēlēšanas – zināmā mērā ietekmē investīcijas. Turklāt konkrēti ir zināms piemērs, ka viena no kredītreitingu aģentūrām nolēma nepaaugstināt Latvijas kredītreitingu tikai politiskās nestabilitātes dēļ,» tā uz DB jautājumu, vai referendums nav vairojis politisko nestabilitāti un atbaidījis investorus, Latvijas radio 4 radījumā «Darbojošās personas» atbildēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Arī Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektors Ģirts Greiškalns atzīst, ka Latvijā ir pieauguši politisku lēmumu izraisīti uzņēmējdarbības vides riski. «Gan potenciālie, gan esošie investori vēlas prognozējamu un stabilu uzņēmējdarbības vidi, savukārt tautas nobalsošana par iepriekšējās Saeimas atlaišanu, par valsts valodu, ir ārēji redzamākie apliecinājumi politiskās vides neprognozējamībai un iespējamai bīstamībai uzņēmumiem. Neredzamāki politiskie riski ietver sevī dažādas negaidītas un neprognozējamas likumu izmaiņas, kas var tieši vai netieši ietekmēt uzņēmumus,»zina teikt Ģ. Greiškalns. Gan viņa, gan arī premjera rīcībā gan neesot publisku datu par to, cik daudz potenciālie investori ir atlikuši lēmumu pieņemšanu par investīciju veikšanu Latvijā vai arī savu iecerēto projektu īstenošanu Latvijā tomēr pārcēluši uz Lietuvu vai Igauniju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas vēsturnieks: Putinu var apturēt tikai sankcijas, tomēr viņa dzīves laikā politiskas izmaiņas Krievijā nav gaidāmas

LETA, 14.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidenta Vladimira Putina agresīvo politiku var apturēt tikai rietumvalstu sankcijas, tomēr Putina dzīves laikā politiskas izmaiņas Krievijā nav gaidāmas un ir iespējami dažādi pavērsieni, šādu viedokli Neatkarīgajā paudis Krievijas vēsturnieks Boriss Sokolovs.

Sokolovs uzsvēris, ka ASV un Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Krieviju jābūt ļoti nopietnām - «tādām, kas vismaz uz laiku bloķētu Krievijas tirdzniecību ar energoresursiem». Amerikāņi tādas sankcijas pagaidām neieviešot, jo ASV prezidents Baraks Obama esot neizlēmīgs cilvēks un viņam nepatīk izmantot spēku un draudēt ar spēku.

«Putinu var apturēt tikai stingras sankcijas. Jā, no šīm sankcijām cietīs ne tikai Krievija, bet arī ES un arī Latvija, taču tas ir vienīgais veids, kā iegrožot Krievijas valdošo režīmu un ielikt to atpakaļ starptautisko tiesību normu rāmjos. Atpakaļ starptautisko tiesību rāmjos Krievija gan būs tikai tad, kad atteiksies no anektētās Krimas. Baidos, ka pēc tā vajadzēs nevis gadus, bet gadu desmitus. Tātad - vēl gadu desmitus nāksies dzīvot pasaulē, kas būs sadalīta ar līnijām kā aukstā kara laikos. Tas gan ir atkarīgs no tā, cik ilgi vēl valdīs Putins un kas nāks viņa vietā,» sacījis vēsturnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas prezidents Emanuels Makrons, lai rastu risinājumu dzelteno vestu protestiem, ir izsludinājis trīs mēnešu nacionālās debates, kuras sāksies nākamnedēļ un kurās solījis ar protestu dalībniekiem izrunāt visus tiem sāpīgos jautājumus, lai panāktu nacionālo izlīgumu.

Jāatgādina, ka nu jau deviņas nedēļas nogales pēc kārtas Parīze un citas lielās Francijas pilsētas piedzīvo protestus, kas saistīti arī ar tādām vardarbīgām izpausmēm kā mašīnu dedzināšana, ēku skatlogu dauzīšana un sadursmes ar policiju. E. Makrons no savas puses ir piedāvājis arī debašu jautājumus, piemēram: kuri nodokļi būtu vispirms jāsamazina; vai atsevišķi publiskie pakalpojumi, kuri ir novecojuši vai pārāk dārgi, būtu jāatceļ; vai biežāk būtu rīkojami referendumi? Tajā pašā laikā socioloģiskās aptaujas liecina, ka 70% franču iecerētās debates uzskata par bezjēdzīgām un protestētāju uzstādījums ir bezkompromisu – Makronam jāatkāpjas.

Viens no nacionālā izlīguma pamatiem būs spēja vienoties par to, kā attīstīties perifērajai Francijai

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sprūdžs: pašvaldību referendumi neapdraudēs investīcijas

Egons Mudulis, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Cilvēki spēj pragmatiski un racionāli analizēt investīciju projektu lietderību un nozīmi, tāpēc satraukumam, ka bez izvērtēšanas un diskusijas tiks noraidīti visi investīciju piedāvājumi, nav pamata,» saka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Referendumi pašvaldībās «apēdīs» naudu, bet potenciālie investori baidās, ka tas bloķēs ražošanas objektu būvniecību, šodien raksta DB par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumprojektu «Vietējo pašvaldību referendumu likums».

Nav bažas par to, ka iedzīvotāji vietējos referendumos varētu balsot pret lieliem investīciju projektiem, pārliecināts ministrs. «Daudz ir atkarīgs no investoru un pašvaldības vadītāju spējas argumentēt un skaidrot iedzīvotājiem praktiskos labumus, ko konkrētajā administraīvajā teritorijā dos īstenotie investīciju projekti – nodokļus, jaunas darbavietas, labāku infrastruktūru, pieejamākus pakalpojumus u.c.,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sākusi administratīvo lietvedību par Pirmā Baltijas kanāla (PBK) 4.oktobra raidījumu «Cilvēks un likums».

Kā pēc padomes sēdes teica NEPLP vadītājs Ainārs Dimants, raidījumā saskatāmi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi. Konkrēti, iespējams, pārkāpts likuma 24.pants, kas nosaka, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem.

Par minētā likuma pārkāpumu paredzēts administratīvais naudas sods līdz 1500 latiem.

Tiks arī izvērtēts, vai minētais raidījums satur krimināltiesiska pārkāpuma pazīmes. NEPLP trīs dienu laikā pieprasīs paskaidrojumus no PBK.

Kā ziņots, šodien NEPLP vērtēja situāciju, kāda izveidojusies pēc PBK pārraides «Cilvēks un likums», kurā pausta nicinoša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991. gada 13. janvāra traģiskajiem notikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrs atbild par tiesiskumu valstī, Kučinska kungs, šajā mafijas valstī! Jūs taču neapgalvosiet, ka visi, kas runā par organizēto noziedzību Latvijā, ir sazvērējušies pret Māri Kučinski, Danu Reiznieci-Ozolu un Dzintaru Rasnaču. Kura organizētās noziedzības nozare pašlaik ir nonākusi preses krustugunīs? Pareizi, maksātnespējas administrācija. Kurš ministrs ir atbildīgs par maksātnespējas administratoru mafijas izdarībām? Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Taču jūs tā vietā, lai atbrīvotu Rasnaču no darba, pirms Saeimas balsojuma par viņa demisiju atklāti draudat presei ar «drošības iestāžu uzmanību». Par ko? Ar tādām karikatūrām ir pilna Rietumu prese! To sauc par izpausmes un vārda brīvību, ja jums tas nav skaidrs. Brīvajā pasaulē cilvēki rīko demonstrācijas, lai aizstāvētu pašu asāko karikatūru autorus, kad kāds draud izrēķināties ar viņiem. Jūs piedraudat, lai mēs neizsakāmies, nezīmējam. Mēs nedrīkstam apspriest Rasnaču un Reiznieces kundzi? Ko vēl mēs nedrīkstam?

Ja jūs tiešām gribētu, lai lieta tiek izmeklēta, jūs taču neizpaustu operatīvo informāciju televīzijas tiešraidē!

Manā rīcībā ir neapgāžami fakti, ka faktiski šo maksātnespējas procesu vadīja nelaiķis Mārtiņš Bunkus ar saviem darbiniekiem, kārtoja grāmatvedību, kreditorus pataisot par 150 tūkstošiem eiro nabagākus, kā arī plānoja vēl tikpat nabagākus pataisīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvnieku lieta LU radīs 1,7 miljonu zaudējumus

Db.lv, 06.03.2023

Situācija, kurā nonākusi Latvijas Universitāte, vērtēja kā visnotaļ īpatna, ņemot vērā, ka Centrālā finanšu un līgumu aģentūra jau 2021. gada septembrī pieņēma lēmumu piemērot universitātes iepirkumam Akadēmiskā centra Torņakalnā 2. kārtai (Zinātņu centra ēkai) finanšu korekciju 25% apmērā no piešķirtā ES fondu finansējuma. Skaitliski tas nozīmē, ka būvniekiem nelabvēlīga tiesvedības iznākuma būvnieku karteļa lietā rezultātā Latvijas Universitātei būs automātiski jāatmaksā aģentūrai saņemtais finansējums teju 1,7 miljonu apmērā. Tas tātad būs jāatmaksā no publiskajiem līdzekļiem.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties tā dēvētās būvnieku lietas, kurā Konkurences padome (KP) sodījusi 10 būvniekus par dalību kartelī, izskatīšanai Administratīvajā tiesā, klajā nāk jauni fakti un blaknes, kas saistīti gan ar tiesas procesu, gan ar pašu lēmumu, iespējamajiem pārkāpumiem un neatbilstībām.

Šobrīd, faktiski jau ir skaidrs, ka būvnieku lieta Latvijas Universitātei (LU) radīs apmēram 1,7 miljonu zaudējumus, liecina tiesas materiāli.

Jau iepriekš ir izskanējis viena no būvniekiem "Velves" īpašnieka “MN Holding” no Konkurences padomes atšķirīgs viedoklis par "Velves" izlīguma slēgšanas ar KP apstākļiem. Atgādinājumam, "Velve" ir viens no būvniekiem, kura darbībās padome konstatēja karteli, bet kurš pamanījās pašā pēdējā brīdī ielēkt vilciena pēdējā vagonā - noslēgt ar padomi izlīgumu un tāpēc tam bija jāmaksā mazāks naudas sods kā arī tas izvairījās no lieguma piedalīties publiskajos iepirkumos. Kamēr padome to pamato ar Velves iesniegtajiem papildus pierādījumiem, pati Velve apgalvo, ka nekādus papildus pierādījumu nav sniegusi. Uz šīm padomes un "Velves" īpašnieka pretrunām par vieniem un tiem pašiem apstākļiem lietā tiesai norāda arī lietas dalībnieki, uzskatot par pretrunīgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja lēmusi piemērot maksātnespējīgās "Baltic International Bank" bijušajam valdes priekšsēdētājam Viktoram Bolbatam soda naudu 31 731 eiro apmērā.

Savukārt valdes loceklim Edgaram Voļskim un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas jomas pārraudzību atbildīgajai valdes loceklei Andai Saukānei izteikt brīdinājumu, informēja Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas Banka uzrauga "Baltic International Bank" likvidācijas un maksātnespējas procesu, un, lai gan kredītiestādes darbība ir izbeigta, tomēr likvidācijas procesā konstatētie fakti apliecinājuši savulaik Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) veiktajās prudenciālās un NILLTPF novēršanas jomas pārbaudēs konstatētos normatīvo aktu pārkāpumus un to, ka kredītiestādes valdes locekļi nav nodrošinājuši normatīvo aktu ievērošanu, savukārt valdes priekšsēdētājs veicis tādas darbības, par kurām bija jāapzinās, ka to rezultātā tiek pārkāptas normatīvo aktu prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecība Latvijā 2024.gada februārī bija 77% pret 23%, informē Latvijas Bankas pārstāvji, atsaucoties uz jaunāko 2024.gada pavasara Latvijas Bankas "Maksājumu radaru".

Tas ir vēsturiski augstākais bezskaidrās naudas maksājumu īpatsvars, uzsver Latvijas Bankas pārstāvji.

Salīdzinājumā ar 2023.gada augustu 2024.gada februārī pieaugusi bezskaidrās naudas lietošana. Pirms pusgada bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecība bija 73% pret 27%, kamēr pirms gada - 2023.gada februārī - tā bija 67% pret 33%.

Šogad februārī vidējais maksājumu skaits, ko viens iedzīvotājs veic nedēļas laikā, bija 17,1, kamēr 2023.gada augustā - 13,8, bet 2023.gada februārī - 14,3. Tostarp 13,1 maksājums šogad februārī veikts bezskaidrā naudā un četri maksājumi skaidrā naudā.

"Maksājumu radara" dati liecina, ka modernās tehnoloģijas iegūst arvien lielāku lomu maksājumu jomā. 2024.gada februārī būtiski auga zibmaksājumu lietošana - tos ikdienā izmanto 41% aptaujāto, kas ir par 10 procentpunktiem vairāk nekā pirms pusgada un par astoņiem procentpunktiem vairāk nekā 2023.gada februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā pusgadā maksājumu paradumus Latvijā būtiski ietekmējusi koronavīrusa Covid-19 izplatība un noteiktie ierobežojumi cilvēku ikdienas dzīvē, liecina Latvijas Bankas 2020. gada septembra "Maksājumu radars".

Pirmo reizi bija vērojams bezskaidrās naudas maksājumu kopējā skaita samazinājums. Vienlaikus pakāpeniski palielinās bezskaidrās naudas maksājumu īpatsvars kopējā maksājumu skaitā.

Jaunākais "Maksājumu radars" liecina, ka bezskaidrās naudas maksājumu īpatsvars kopējā maksājumu skaitā turpina pakāpeniski pieaugt: viena Latvijas iedzīvotāja skaidrās naudas un bezskaidrās naudas norēķinu īpatsvars ir attiecīgi 32% un 68% (2020. gada februārī – attiecīgi 36% un 64%).

Būtiski augusi ne tikai zibmaksājumu popularitāte, bet arī zibsaišu izmantošana. Zibmaksājumus, norādot tikai saņēmēja mobilā tālruņa numuru, 2020. gada augustā veica 20% zibmaksājumu lietotāju (2020. gada februārī – 11%), bet par šo pakalpojumu informēti bija 46% (2020. gada februārī – 30%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) šoruden veiktā Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptauja par dzimumu līdztiesības situāciju Latvijā un tās dinamiku pēdējo 13 gadu laikā apliecina, ka stereotipu maiņa par dzimumu līdzvērtību praksē notiek lēni. Lai arī vairāk kā puse (65%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju prasības darbavietās pret sievietēm un vīriešiem atzīst kā līdzvērtīgas, joprojām būtiska sabiedrības daļa uzskata, ka darba tirgū vīrietim ir izdevīgākas pozīcijas un lielākas iespējas nekā sievietei. Stereotipi, ar kuriem visvairāk tiek sasaistīta nevienlīdzīga attieksme, ir atalgojuma samērs par vienāda apjoma un satura darbu, kā arī sociālo lomu un pienākumu sadale ģimenē.

Vienlaikus interesanti – salīdzinot ar 2001. gada aptauju, gandrīz divkārt pieaudzis to respondentu skaits, kuri uzskata, ka ar lielākiem tiesību ierobežojumiem vairāk saskaras vīrieši – no 3,6% 2001. gadā līdz 6,5% šā gada aptaujā. Turklāt šādu uzskatu pauduši gan aptaujātie vīrieši, gan arī sievietes. Savā ziņā tas varētu būt labs signāls tam, ka dzimumu līdztiesības jomā Latvijā, lai arī ļoti lēni, tomēr sāk samazināties atšķirība starp vīriešu un sieviešu tiesībām. Vienlaikus – tas vairāk varētu liecināt par to, ka sabiedrība īsti negrib pieņemt situāciju, kad sieviešu loma darba tirgū un sadzīvē kopumā kļūst līdzvērtīga vīriešu lomai, jo pārējie aptaujas dati diezgan krasi iezīmē atšķirību starp vīriešu un sieviešu iespējām mūsu sabiedrībā – vēl joprojām par sliktu sievietēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

DB analizē: Valsts nekontrolē Meroni rīcību

Sandris Točs, speciāli DB, 29.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, ka Šveices advokāta Rudolfa Meroni rīcība ar viņam kopš 2007.gada glabāšanā uzticēto arestēto mantu, ko veido miljoniem vērtas akcijas un tiesības dažādos Ventspils tranzīta uzņēmumos, nekad nav tikusi vērtēta un kontrolēta

Šādi vedina domāt atbildes, ko laikrakstam Dienas Bizness sniedzis Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers un Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnesis Boriss Geimans. Tikmēr laikraksta rīcībā ir nonākušas jaunas liecības par aizdomīgām darbībām, kuras ar arestēto mantu, iespējams, ir veicis R. Meroni, par kurām intervijā stāsta bijusī AS Ventbunkers valdes priekšsēdētāja Eva Ciniņa. Kā zināms, preses rīcībā ir informācija par iespējamu arestētās mantas vērtības samazināšanu un izšķērdību, ko pieļāvis valsts ieceltais arestētās mantas glabātājs tā sauktajā Lemberga krimināllietā R. Meroni, iespējams, savām personīgajām vajadzībām iegādājoties helikopteru, jahtu un privātīpašumu Krētā. Jāpiebilst, ka arestētās mantas glabātāja pienākumi faktiski nodrošina R. Meroni pilnīgu kontroli pār uzņēmumiem AS Ventbunkers, AS Ventspils Tirdzniecības Osta, AS Kālija Parks, AS Baltic Coal Terminal, AS Latvijas Naftas Tranzīts, SIA Noord Natie Ventspils Termināls un citiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Par sarkanbaltsarkanu pragmātismu

Gatis Madžiņš, DB galvenais redaktors, 19.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness (DB) kopā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru šonedēļ rīkoja konferenci par Latvijas interesēm un attiecībām ar Krieviju. Pasākums noritēja uz drūmas nots

Klausoties pētījumos gan par iespējamiem Krievijas sankciju ietekmes scenārijiem uz tautsaimniecību, gan par pašreizējām aktualitātēm, biznesā atšķirībā no politikas lirisku atkāpju ir maz. Fakti un tikai fakti, kas viegli izmērāmi naudā.

Pārsteidzoši kupli apmeklētais pasākums un viedokļu apmaiņa skaidri un gaiši iezīmēja biznesa nostāju – bez dialoga ar Krieviju neiztikt, un vienam otram kareivīgi noskaņotam Latvijas politiķim diezin vai vajadzētu būt starp tiem Eiropas pirmrindniekiem, kuri vicinās dūrēm Krievijas deguna priekšā.

Kārtējo «velti» šādu dāvaniņu virtenē biznesam konferences norises dienā pasniedza valsts otrā amatpersona – Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL/TB/LNNK), tiešraidē LTV paziņojot, ka Ukrainas notikumu dēļ netikšoties ar Krievijas vēstnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Latvija ES tiesai nav iesniegusi pietiekamus pierādījumus Rimšēvičam izvirzītajām apsūdzībām

LETA, 19.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija valsts, piemērojot drošības līdzekli un atstādinot Latvijas Bankas (LB) prezidentu Ilmāru Rimšēviču no amata, nav izpildījusi savus pienākumus, kas tai izriet no Eiropas Centrālās bankas (ECB) statūtiem, jo Eiropas Savienības (ES) Tiesai nav sniegti pierādījumi par faktiem, kuri Rimšēvičam tiek pārmesti, šodien ES Tiesā pauda ģenerāladvokāte Juliana Kokote.

Nereti ģenerāladvokāta secinājumi ES Tiesai sakrīt ar tiesas vēlāk taisīto spriedumu. Tā paziņošanas laiks pagaidām nav zināms.

Ģenerāladvokātu uzdevums ir juridiski nesaistošu «atzinumu» sniegšana tiesai priekšlikumu formā tiesas lēmuma pieņemšanai, pamatojoties uz pilnīgi neatkarīgu un objektīvu lietā izskatāmo jautājumu izvērtējumu. Atzinumi ir neatņemama mutiskās tiesvedības sastāvdaļa un tiesas pārskatos tiek publicēti kopā ar spriedumu. Ģenerāladvokāti spriedumu var ietekmēt, sniedzot atzinumos pārliecinošus argumentus, taču viņi netiek iesaistīti lēmuma pieņemšanā vai balsošanā par pieņemamo spriedumu.

Prasības tiesā cēlis gan Rimšēvičs, gan ECB par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu, ar kuru viņš tika atstādināts amata, jo tiek turēts aizdomās par tirgošanos ar ietekmi un kukuļņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidzemes rajona tiesa Limbažos ceturtdien attaisnoja par kukuļošanu apsūdzēto bijušo VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni un Igaunijas uzņēmēju miljonāru Oļegu Osinovski.

Lietu izskatīja tiesnesis Kārlis Jansons. Spriedumu vēl varēs pārsūdzēt Vidzemes apgabaltiesā.

Sprieduma nolasīšanas brīdī tiesas zālē bija tikai Magonis. Pārējie lietas dalībnieki spriedumu noklausījās tiešsaistē. Magonis pēc sprieduma žurnālistiem teica, ka komentārus nesniegšot. Tāpat komentārus nesniedza tiesnesis.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA teica, ka pēc iepazīšanās ar spriedumu prokuratūra noteikti par to iesniegs protestu.

Osinovska advokāte Jeļena Kvjatkovska aģentūrai LETA teica, ka spriedumu vērtē kā taisnīgu un juridiski korektu.

"Pēc tam, kad tiesā tika pārbaudīti visi pierādījumi, nopratināti visi liecinieki, kļuva viennozīmīgi skaidrs, ka spriedumam ir jābūt attaisnojošam. Jau iepriekš norādīju gan uz apsūdzības slikto kvalitāti, gan uz pilnīgu pierādījumu trūkumu, tāpēc šāds tiesas spriedums ir likumsakarīgs," uzsvēra Kvjatkovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

CSDD: 70% autovadītāju ikdienā pie stūres lieto mobilo telefonu

LETA, 06.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 70% autovadītāju ikdienā pie stūres lieto mobilos telefonus, informē Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD).

Satiksmes dalībnieku novērojumi liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā mobilo ierīču lietošana pie stūres arvien pieaug, radot nepieciešamību šo problēmu aktualizēt plašākā sabiedrībā, veidojot sociālas kampaņas un pastiprinot kontroli uz ceļiem. Tādējādi, «lai pievērstu mobilā telefona «nozombēto» autovadītāju uzmanību un mainītu to paradumus», CSDD sāk satiksmes drošības kampaņu «Izkāp no telefona!».

«Iekāpjot auto, izkāp no telefona! Tieši tik vienkāršs ir mūsu aicinājums,» iepazīstinot ar kampaņu, uzsvēra CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš. Viņš skaidroja, ka mobilo telefonu ietekmē autovadītāji kļūst par apkārt neko neredzošiem un nedzirdošiem zombijiem. Tieši tādēļ gados jaunās auditorijas vidū populārā zombiju tematika izmantota arī CSDD kampaņā «Izkāp no telefona!».

Komentāri

Pievienot komentāru