Jaunākais izdevums

Šodien Zaķusalā notikušajā pasākumā par pareizu pirotehnikas lietošanu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Valsts policijas (VP), kā arī pirotehnikas firmas Aldi pārstāvji aicināja iedzīvotājus būt īpaši apdomīgiem un uzmanīgiem, Vecgada vakarā rīkojot uguņošanu.

Pasākumā tika demonstrēti dažādas bīstamības pakāpes pirotehnikas izstrādājumi - gan raķetes uz kociņa, gan tā sauktās «romiešu sveces», gan «debesu laternas», gan arī lielākas un mazākas jaudas pirotehnikas baterijas.

Pirmkārt, pirotehniskie izstrādājumi ir jāiegādājas tikai uzņēmumos, kuriem izsniegta atbilstoša licence, bet nekādā gadījumā tos nedrīkst pirkt no privātpersonām, kas tirgo nezināmas izcelsmes nesertificētus izstrādājumus. Tāpat vajag pārliecināties, vai, pērkot pirotehniku, līdzi tiek dota tās lietošanas instrukcija.

«No rokas» vai nelegālajās tirdzniecības vietās iegādāta pirotehnika var būt nekvalitatīva un izraisīt nelaimi. Turpretim labā pirotehnikas veikalā pārdevējs spēs pastāstīt par konkrēto izstrādājumu un tā drošu lietošanu vairāk, nekā būs rakstīts lietošanas pamācībā.

Pirotehnikas izstrādājumi ir jālieto atbilstoši to ražotāju noteiktajam mērķim un lietošanas vietai. Pirms sākt pirotehnikas lietošanu, rūpīgi jāizlasa konkrētā izstrādājuma lietošanas instrukcija, vēlams - vēl dienas gaismā. Turklāt salūta rīkotājs jāizvēlas jau iepriekš, nevis svētku laikā jāsameklē kāds brīvprātīgais, kurš nebūs iepazinies ar pirotehnikas lietošanas instrukciju. Salūta rīkotājs nedrīkst būt alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, atgādina ugunsdzēsēji.

SIA Aldi valdes priekšsēdētājs Aldis Zārbergs šodien Zaķusalā rīkotajā pasākumā, rādot paraugdemonstrējumus, uzsvēra, ka nekad nedrīkst pārliekties pāri aizdedzināmajam pirotehnikas izstrādājuma deglim, bet aizdedzināšana jāveic ar izstieptu roku. Ja gadījumā izstrādājums nav aizdedzies un eksplodējis, kā cerēts, tam nevajadzētu tuvoties vismaz 15 minūtes.

Aizdedzināšanu būtu vēlams veikt ar speciāli šādiem mērķiem paredzētu gāzes degli, kas vizuāli līdzīgs lodlampai, vai arī izmantot vienreizēju aizdedzināmo kociņu, kas vairākas minūtes nenodziest pat visskarbākajos laika apstākļos. Šādi aizdedzināmie kociņi ir nopērkami pirotehnikas tirdzniecības vietās par apmēram 20 santīmiem gabalā, aģentūrai LETA pastāstīja Zārbergs. Ja tomēr ne gāzes deglis, ne aizdedzināmie kociņi nav pieejami, var izmantot šķiltavas ar garāku kātu, kādas ikdienā bieži tiek lietotas, lai piešķiltu liesmu gāzes plītīm.

Iedzīvotājiem ir radies maldīgs priekšstats, ka tā sauktās raķetes uz kociņa pēc degļa aizdedzināšanas atdalīsies no skala. Tā tas nenotiek, sacīja Zārbergs. Viņš norādīja, ka šādas raķetes to palaišanas brīdī nedrīkst turēt rokā vai iespraust zemē, bet tās vajag ievietot iepriekš šim mērķim noskatītā vai speciāli uzstādītā, labi nostiprinātā vertikālā caurulē, no kuras raķete ar visu kociņu varēs brīvi pacelties gaisā.

Arī «romiešu sveces» pirms dedzināšanas ir jāievieto vertikālā, labi nostiprinātā caurulē. Šāda veida pirotehnikas izstrādājumus pēc degļa aizdedzināšanas nedrīkst turēt rokās. Aldi pārstāvis piebilda, ka saskaņā ar Eiropas standartiem pirotehnikas izstrādājuma deglim ir jābūt nosegtam ar oranžu uzmavu, kas pirms dedzināšanas jānoņem.

Savukārt pirotehnikas bloks jeb baterija pirms dedzināšanas jānovieto uz gludas virsmas tā, lai izstrādājums būtu stabils un šaujot neapgāztos. Skatītājiem no notikumu epicentra vajadzētu atkāpties vismaz 30 metru attālumā, pirmkārt, drošības apsvērumu dēļ, otrkārt, lai gaisā izšautie pirotehnikas brīnumi būtu labāk pārskatāmi.

Bīstamas var izrādīties arī pavisam vienkāršās «debesu laternas», kas paceļas augšā pēc gaisa balona principa. Šādas laternas drīkst izmantot tikai atklātās vietās, kur apkārt nav daudzstāvu māju, jo degošie priekšmeti var nejauši ielidot kādā balkonā vai logā un izraisīt ugunsnelaimi, stāstīja Zārbergs. Ugunsdzēsēji aģentūrai LETA piebilda, ka no šādas gaisā palaistas «debesu laternas» vasarā nodedzis kāds viesu nams.

Lietojot pirotehniku, īpaša uzmanība jāpievērš arī vēja virzienam un stiprumam. Aizliegts lietot pirotehnikas izstrādājumus, ja attiecīgajā vietā vēja stiprums pārsniedz deviņus metrus sekundē.

Jau iepriekš ir jāizvēlas piemērota vieta pirotehnikas palaišanai. Pirotehniku nedrīkst lietot vēstures pieminekļu, slimnīcu, baznīcu, mācību iestāžu un degvielas uzpildes staciju tuvumā, kā arī zem elektrolīnijām.

Lietojot pirotehniku, ir jāievēro izstrādājumu lietošanas instrukcijās noteiktais attālums no ēkām. Nonākot degošam pirotehnikas izstrādājumam vai tā karstajām daļām uz mājokļa jumta, var notikt jumta seguma un tam sekojoša jumta konstrukciju aizdegšanās. Jāuzmanās arī no kokiem, jo vējš var mainīt pirotehnikas lidojuma virzienu, un tas var kļūt neprognozējams.

Iekārtojot uguņošanas vietu un uzstādot pirotehnikas izstrādājumus, jāņem vērā ne tikai vēja stiprums, bet arī virziens - skatītājiem vējš jājūt no mugurpuses. Uguņošanas lietas nedrīkst atstāt bez uzraudzības pat labi zināmās vietās, jo tās var atrast bērni, bet pirotehnikas izstrādājumi nekad nedrīkst nonākt bērnu rokās.

Pirotehniskos izstrādājumus drīkst izņemt no iepakojuma un attīrīt degauklas tikai īsi pirms lietošanas. Gatavos pirotehnikas izstrādājumus nedrīkst izjaukt. Ja paredzēta lielāka uguņošana, laikus jāsagatavo un tuvumā jānovieto ugunsdzēšamais aparāts vai spainis ar ūdeni. Ātra uguns nodzēšana var izglābt dzīvību un pasargāt materiālās vērtības. Arī pirmās palīdzības aptieciņai jābūt tuvumā, atgādina ugunsdzēsēji.

Tāpat pirms svētku uguņošanas jāparūpējas par saviem mājdzīvniekiem. Salūta radītais troksnis biedē mājdzīvniekus, tāpēc, uguņošanas laikā neatrodoties telpās, tie var aizbēgt tālu no mājām. Salūta laikā mājdzīvniekus būtu labāk turēt mājā vai kādā slēgtā vietā.

Lai nodrošinātu pirotehnisko izstrādājumu tirdzniecību atbilstoši normatīvo aktu prasībām un novērstu nelikumīgu šo izstrādājumu tirdzniecību, VP šonedēļ pastiprināti kontrolē pirotehnisko izstrādājumu tirdzniecības vietas. Īpaša uzmanība tiek pievērsta Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumā noteiktajiem vecuma ierobežojumiem pirotehnikas iegādei un izmantošanai.

Kā šodien Zaķusalā notikušajā pasākumā atgādināja VP Prevencijas pārvaldes Licencēšanas un atļauju sistēmas nodaļas priekšnieks Andris Sudārs, 1.klases pirotehniskos izstrādājumus ir aizliegts iegādāties un izmantot bērniem, kuri nav sasnieguši 14 gadu vecumu, bet 2. un 3.klases uguņošanas ierīces un T1 klases skatuves pirotehniskos izstrādājumus - personām, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu. Pirotehniskā izstrādājuma klase ir norādīta uz katra konkrētā izstrādājuma.

Arī VUGD pārstāvji šajās dienās apmeklē pirotehnisko izstrādājumu sezonas tirdzniecības vietas nolūkā pārliecināties, vai tur netiek pārkāptas ugunsdrošības prasības, aģentūrai LETA pastāstīja dienesta preses pārstāve Viktorija Šembele.

Pirms gada šajā laikā VP par pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas kārtības un izmantošanas ierobežojumu pārkāpšanu pie administratīvās atbildības sauca trīs personas un konstatēja trīs nelaimes gadījumus. Savukārt 2009.gada nogalē par šādiem pārkāpumiem pie administratīvās atbildības tika sauktas septiņas personas un konstatēti astoņi ar pirotehniku saistīti nelaimes gadījumi.

VUGD statistika liecina, ka pagājušajā gadu mijā tika reģistrēti četri ugunsgrēki, kuru iemesls bija neuzmanīga pirotehnikas lietošana.

2010.gada 31.decembrī plkst.23.46 Rīgā, Lubānas ielā, pirmā stāva dzīvoklī caur logu tika iešauta petarde, kas izraisīja ugunsgrēku. Dzīvokļa iemītnieki to likvidēja pirms ugunsdzēsēju ierašanās. Īsi pēc 2011.gada iestāšanās Rīgā, Slokas ielā, uz automašīnas bija uzkritusi degoša raķete.

2011.gada 1.janvārī plkst.0.19 Rēzeknē uz kādas mājas 9.stāva balkona bija nokritusi degoša raķete, savukārt plkst.0.32 līdzīgs gadījums bija noticis Rīgā, kur no raķetes aizdegās uz devītā stāva balkona esošās sadzīves mantas.

Pirms jaunā gada iedzīvotāji tiek aicināti atbrīvot savus balkonus un lodžijas no priekšmetiem, kas varētu viegli aizdegties, jo gadījumos, ja notiek neparedzētas kļūmes un, piemēram, izšautā raķete maina trajektoriju, ielidojot balkonā, mazāka ugunsgrēka izcelšanās iespēja būs tad, ja vieta, kur degošais priekšmets nokritīs, būs laikus atbrīvota no ugunsnedrošiem priekšmetiem.

Šodien Zaķusalā notikušā drošas pirotehnikas lietošanas pasākuma dalībnieki novēlēja iedzīvotājiem izbaudīt gaišo svētku laiku tā, lai pašiem pēc tam nav jānožēlo savas neuzmanīgās, neapdomīgās rīcības sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: zina atšķirību starp profesionālu un «parastu» pirotehniku

Anda Asere, 19.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salūts ir kā labs vīns, kad pietiek pat ar vienu malku – uguņošanai nevajag būt ilgai.

Arī mirkli var padarīt pietiekami efektīgu un neviens neskatās pulkstenī, uzskata Ilze Jakuša-Kreituse, SIA Faville īpašniece. Viņas uzņēmums nodarbojas ar pirotehniskajiem pakalpojumiem un visu veidu specefektiem kino vajadzībām – izstrādā ieroču rekvizītus, sprādzienus, ložu trāpījumu imitācijas, miglu, sniegu u.tml.

Uzņēmumam karstākais darba laiks ir gada nogale, kad notiek lielākā daļa pasākumu ar salūtu. Novembrī ir valsts svētki, decembrī – korporatīvie pasākumi, balles un Jaungada svinības. Daudz darba esot arī vasarā, kad cilvēki vēlas uguņošanu savās kāzās. Savukārt specefekti filmām mēdz būt nepieciešami visu gadu, un ir neparedzami pasūtījumi. «Sadarbojamies ar kolēģiem citās valstīs, kuri koncentrējas tikai uz kino specefektiem, un gadās, ka reizēm viņiem trīs mēnešus nav darba. Tāpēc mēs izvēlējāmies plašāku darba lauku. Latvija ir pārāk maza, lai atļautos tikai vienu darbības jomu,» norāda Ilze. Lai gan specefektu izstrāde ir neregulāra, tā ir biznesa ienesīgākā daļa. Taču biežuma ziņā lielāko daļu pasūtījumu veido pirotehniskie pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uzņēmējs: Nelegālie pirotehnikas tirgotāji pārdod to ar 20-25% uzcenojumu

Nozare.lv, 20.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelegālie pirotehnikas tirgotāji pārdod pirotehnikas izstrādājumus ar 20-25% uzcenojumu, saka pirotehnikas izstrādājumu tirgotāja SIA Aldi līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Aldis Zārbergs.

Runājot par nelegālās pirotehnikas tirdzniecību jeb tirdzniecību «no rokas», uzņēmējs norādīja, ka ir vērojama tendence, ka liela daļa, kas tirgo pirotehniku «no rokas», tirgojamo preci ir iegādājušies pie oficiālajiem pirotehnikas izplatītājiem. «Līdz ar to pircējs, kas iegādājas sertificētu un pārbaudītu pirotehniku šādā veidā, samaksā par vismaz 20-25% vairāk, nekā būtu maksājis, ja pirotehniku iegādātos pie oficiāliem un licencētiem tirgotājiem.»

Zārbergs atzīmēja, ka aptuveni pēdējo divu gada laikā vērojams, ka tādu gadījumu, kad pircēji iegādājas pirotehniku, kas nav sertificēta, kļūst arvien mazāk. Visticamāk, tas skaidrojams ar to, ka pirotehnikas pircēji ar katru gadu kļūst informētāki un rēķinās arī ar sekām, ko var izraisīt nesertificētas pirotehnikas lietošana, kad, piemēram, nolūkā ietaupīt dažus latus var zaudēt roku. Tāpat to var skaidrot arī ar policijas aktīvo darbību nelegālās tirdzniecības apkarošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uguņošana ir liels bizness. Kurš no tā visa ir lielākais pelnītājs?

Linda Zalāne, 19.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstīs sacensības par vērienīgāko un grandiozāko uguņošanas sarīkošanu gadu no gada vēršas plašumā, savukārt Latvijas debesīs izšaujas krietni pieticīgākas ugunspuķes. Priekam jau nevajag daudz, turklāt uguņošanas laikā ir iespējams sajust tautieša plecu un kopīgi nosvinēt, piemēram, Latvijas dzimšanas dienu.

Lai cik drēgns un auksts būtu krastmalā, tāpat ļaudis tur stāvgrūdām pulcējas, lai noskatītos 18. novembra vai Jaunā gada salūtu. Kas uguņošanā tik ļoti piesaista cilvēkus? Psihologi skaidro, ka salūta vērošana rosina dopamīna izstrādāšanos smadzenēs, rosinot laimes sajūtu. Pastāv arī versija, ka raķešu sprakstoņa un košās dzirksteles raisa ļaudīs neapzinātas atmiņas par paša visuma izcelšanos – par lielo sprādzienu.

Patīk skatīties ugunī

Cilvēkiem nepieciešami svētki, tā ir atpūta no ikdienas. Īpaša diena. Un nav nemaz jāmeklē grandiozi publiski notikumi – arvien biežāk ar personīgo salūtu tiek sveikti gan jaunlaulātie kāzu dienā, gan skolu beidzēji izlaidumā un bagātnieki savās jubilejās, nemaz nerunājot par tām četrām raķetēm, ko katrs mikrorajona iedzīvotājs savā pagalmā uzlaiž gaisā ik Ziemassvētkus vai Jauno gadu. Kādreiz uguņošana bija kaut kas ekskluzīvs, taču šobrīd to var sarīkot jebkurš – jāiegriežas vien specializētā veikalā un jāizvēlas sev tīkamāka pirotehnikas pakete.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biļešu cenas uz XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku maksas pasākumiem šogad vidēji ir par aptuveni 40% augstākas, nekā tās bija iepriekšējos svētkos 2018.gadā, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini atbilstoši iepriekšējo svētku cenrāžiem un šiem svētkiem sagatavoto cenrādi, kas vēl būs jāizskata Ministru kabinetā.

Cenu kāpums uz visiem pasākumiem nav vienāds. Tāpat ir pasākumi, uz kuriem cenas ir samazinājušās.

Atšķirībā no 2013. un 2018.gada svētkiem ir samazinājies biļešu cenu klāsts, sarūkot tieši lētāko biļešu piedāvājumam.

Piemēram, šogad uz svētku noslēguma koncertu "Kopā augšup" Mežaparka Lielajā estrādē iecerēts piedāvāt biļetes piecās cenu grupās - par 20, 40, 60, 80 un 100 eiro. Savukārt 2018.gadā uz noslēguma koncertu bija pieejamas biļetes sešās cenu grupās - par 15, 25, 35, 45, 55 un 65 eiro. Savukārt 2013.gadā bija septiņas biļešu cenu grupas, lētākajām maksājot 3 latus jeb 4,3 eiro.

Līdz ar to uz svētku noslēguma koncertu dārgākā biļete šogad maksās par 54% vairāk nekā 2018.gadā, kas turklāt ir vairāk nekā divas reizes vairāk par 2013.gada dārgāko biļeti uz noslēguma koncertu. Savukārt lētākā biļete ir par 33% dārgāka nekā 2018.gadā, kā arī atbilst trešās dārgākās biļešu grupas cenai 2013.gada svētku noslēguma koncertā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta ar FOTO: Sprādzienā Saulkrastu novadā gājis bojā Latvijā labi pazīstams pirotehniķis

LETA, Db.lv, 06.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvojamās mājas sprādzienā Saulkrastu novadā, dārzkopības kooperatīva VEF-Biķernieki teritorijā, ceturtdien gājis bojā Latvijā labi pazīstams pirotehnikas speciālists Ilmārs Āboliņš, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Āboliņš darbojies uzņēmumā Svētku aģentūra. Tā ir pirotehnikas kompānija, kura veic ievērojamākos salūtus un pirotehnikas specefektus Latvijā.

Uzņēmuma mājaslapā teikts, ka Svētku aģentūra ir pirotehnikas kompānija, kura veic ievērojamākos salūtus un pirotehnikas specefektus Latvijā. Firma organizē plaša klāsta uguņošanas priekšnesumu, pirotehnikas, konfeti, skatuves pirotehnikas specefektu un flame master efektu piedāvājums jau vairāk kā 20 gadus Latvijā.

Svētku aģentūra ir veikusi ļoti daudz dažādus salūtus, uguņošanas, efektus. Paši lielākie projekti bija milēnijuma salūts Rīgā, kura kompozīciju veidoja Āboliņš kopā ar Ilzi Kazradzi vēl pirms Svētku aģentūra dibināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Policija pastiprināti uzraudzīs pirotehnikas tirgotājus

Dienas Bizness, 28.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai svētku brīvdienās un Jaunā gada svinību laikā nepieļautu nelikumīgu pirotehnikas apriti, kā arī novērstu ar pirotehnikas izstrādājumiem saistītos negadījumus, Valsts policija (VP) veiks pastiprinātu pirotehniskas tirgotāju un sabiedriskās kārtības uzraudzību līdz pat 2016.gada 2.janvārim, informē VP.

Likumsargi uzraudzīs vai pirotehnikas tirgotāji ievēro visus drošības noteikumus un likumīgi pārdod licencētu preci. Tāpat policisti pievērsīs uzmanību vecuma ierobežojumiem pirotehnikas iegādei un izmantošanai.

Uz katra pirotehniskas izstrādājuma ir norādīta uguņošanas ierīces kategorijas, pēc kuras arī nosaka, no kāda vecuma persona drīkst to iegādāties un pielietot. Proti, F1 kategorijas uguņošanas ierīces var iegādāties un izmantot no 14 gadu vecuma, bet F2 un F3 kategoriju uguņošanas ierīces, kā arī T1 kategorijas skatuves pirotehniskos izstrādājumus var iegādāties no 18 gadu vecuma. Tāpat arī katram pirotehnikas izstrādājumam ir pievienota drošas lietošanas instrukcija, ar ko obligāti jāiepazīstas un tā jāievēro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Satraucas par iespējamu nelegālās pirotehnikas ieplūšanu no kaimiņvalstīm

Elīna Pankovska, 19.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) iestājas pret milzīgo nodokli svētku pirotehnikai, un savā paziņojumā pauž viedokli, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs piedāvājis mazināt svētku sajūtu 1,8 miljoniem Latvijas iedzīvotāju.

Lai iegādātos pirotehniku, iespējams, vajadzēs šķirties no lielākas naudas summa nekā līdz šim, jo klāt nāks nodoklis - 25% no cenas pirms PVN piemērošanas. Pēc dabas resursu nodokļa (DRN) ieviešanas pirotehnisko izstrādājumu cenā nodokļi veidos gandrīz 60%, norāda LTA.

DRN atbild par kaitējuma mazināšanu dabai. «Piedāvājot grozījumus DRN jāvērtē attiecīgo resursu pieejamība, kaitējums u.tml. Jebkuriem jauniem nodokļiem jābūt pietiekami pamatotiem. Ja runā par kaitējumu, tad vajadzētu izvērtēt – ar ko konkrētā lieta ir kaitīga un cik lielā mērā. Attiecīgi tikai pēc tam lemt par aplikšanu ar nodokli,» uzskata tirgotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija: Traģēdijas iemesls Saulkrastos ir klaji noziedzīga rīcība

Zane Atlāce - Bistere, 06.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins piektdien preses konferencē apstiprināja, ka pašlaik notiek sprādzienā Saulkrastu novadā bojā gājušo identificēšanas darbi un līdz šim ir atpazīts viens vīrietis un tas ir pieredzējušais pirotehniķis Ilmārs Āboliņš.

Zināms, ka bojā gājuši ir divi vīrieši (no tiem viens pusaudzis) un trīs sievietes. A. Grišins informēja, ka ar pirotehniku I. Āboliņa ģimenē bija saistīti trīs cilvēki ģimenē, viņiem piederēja divi uzņēmumi – Svētku aģentūra, kurai licence bija līdz šā gada vasarai. Jau pavasarī šajā uzņēmumā tika konstatēti pārkāpumi, uzieta prettiesiska pirotehnikas glabāšanas noliktava un licence atņemta. I.Āboliņam piederēja vēl viens uzņēmums - Pyro Power, kam ir gan mazumtirdzniecības veikals, gan noliktava Tukuma pusē, kur drīkst glabāt sprādzienbīstamas vielas. Šīs vietas tika pārbaudītas un pārkāpumi netika konstatēti.

«Cilvēki bija izveidojuši nelikumīgu noliktavu vai glabātuvi dzīvojamā mājā, kas ir klaji pretrunā ar visiem normatīviem un drošības pasākumiem. Tā ir klaja noziedzīga rīcība. Apjomus, kas atradās mājās, noteikt ir grūti, to noteiks ekspertīze,» informēja A. Grišins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Asociācija: Saulkrastos notikusī nelaime mobilizēs pirotehnikas nozari Latvijā pievērst vairāk uzmanību drošībai

Saulkrastu novadā notikusī nelaime, visticamāk, mobilizēs pirotehnikas nozari Latvijā vairāk pievērst uzmanību pirotehnikas drošībai, aģentūrai LETA sacīja Profesionālo Latvijas pirotehniķu un pirotehnikas tirgotāju asociācijas vadītājs Aldis Zārbergs.

Viņš norādīja, ka notikušais nelaimes gadījums ir šokējis nozari.

«Pirotehniķi ir šokā. Ne tikai par šādu gadījumu kā tādu, bet arī par to, ka tas noticis ar nozarē jau ilgi darbojušos un pieredzējušu pirotehniķi,» teica Zārbergs.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka šis gadījums liecina par klaju drošības un glabāšanas noteikumu pārkāpumu un bezatbildību, pieļaujot, ka mājā, kas uzsprāga, visticamāk, bijušas profesionālās pirotehnikas vienības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīkojot vērienīgu vides festivālu visai ģimenei, pateiksies par iedzīvotāju nopelniem atkritumu šķirošanā

Zaļā josta, 24.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli valstī ieviestajai šķiroto atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūrai Zaļā josta rod veidus, kā vēl plašāku sabiedrības daļu iesaistīt atkritumu šķirošanā un atkritumu pārstrādes veicināšanā. Par vienu no efektīvākajiem veidiem atzīts darbs ar izglītības iestādēm, ar dažādām izglītojošām aktivitātēm un izklaides pasākumiem sekmējot jauniešu interesi par videi draudzīgu dzīvesveidu.

Paralēli iepakojuma un videi kaitīgu preču apsaimniekošanai, neatņemama Zaļā josta ikdienas sastāvdaļa ir sabiedrības vides izglītība. Un nozīmīga mērķgrupa ir bērni un jaunieši, kas ir atvērti jaunām zināšanām, labprāt apgūst jaunas iemaņas un visu skolā apgūto steidz pavēstīt mājiniekiem. Tāpēc uzņēmuma rīkotie otrreizējo izejvielu vākšanas konkursi mācību iestādēm ir viens no veidiem, kā ne tikai runāt un mācīt par pareizu rīcību ar atkritumiem, bet arī ir praktisks instruments, kā atkritumu šķirošanā atraktīvā veidā iesaistīt visu ģimeni.

“Šķiroto atkritumu savākšanas infrastruktūra ir pieejama visā Latvijā, tāpēc mūsdienās vairs nav objektīvu argumentu atkritumus nešķirot,” norāda Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa. “Taču mūsu rīkotie konkursi skolēniem sniedz papildu iespēju savākt vēl vairāk vērtīgu otrreizējo izejvielu un šķūnīšos vai bēniņos gadiem krātos atkritumus pārvērst jaunos, otrreiz pārstrādātos izstrādājumos. Lai arī sabiedrības izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību ik gadu strauji aug, tomēr vēl joprojām iedzīvotājiem ir nepieciešams papildus stimuls izdarīt vides labā vēl vairāk,” atzīst J. Lapsa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā kopumā šobrīd ir 49272 Jāņi, bet Līgas – 10443, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes informācija. Jāņiem pieder 9301 uzņēmums, bet Līgām – 836, rāda "Lursoft" pērn apkopotā informācija.

"Dienas Bizness" aicināja dažādu nozaru uzņēmējus atskatīties, kā pagājis ārkārtas situācijas laiks un dalīties novēlējumos Līgo svētkos un Jāņos.

SIA "Izdevniecība Dienas Bizness" valdes priekšsēdētājs Jānis Maršāns Līgo svētkos visiem vēl atgriezties iepriekšējās sliedēs, kā arī ikvienam šos svētkus pavadīt kopā ar vistuvākajiem.

Ielīgojam svētkus: Jānis Maršāns 

Atskatoties uz to kā pagājis ārkārtas situācijas laiks, SIA "Izdevniecība Dienas Bizness"...

Nekustamo īpašumu uzņēmuma "Vestabalt" valdes locekle Līga Uzkalne raugās uz šo laiku kā iespēju apstāties. Viņa visiem vēl svinēt kārtīgi un, saullēktu sagaidot, ieraut savu mīļo papardēs!

Ielīgojam svētkus: Līga Uzkalne 

"Dienas Bizness" aicināja dažādu nozaru uzņēmējus atskatīties, kā pagājis ārkārtas situācijas...

Plastiskās un estētiskās ķirurģijas centra "Ādažu privātslimnīca" vadītājs un plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis uz pandēmijas laiku jeb krīzi raugās kā iespēju laiku. Svētkos viņš visiem vēl možu garu, labu veselību un nezaudēt ticību saviem spēkiem!

Ielīgojam svētkus: Jānis Zaržeckis 

"Dienas Bizness" aicināja dažādu nozaru uzņēmējus atskatīties, kā pagājis ārkārtas situācijas...

Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētājs un Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis aicina atbalstīt vienam otru, jo no tā ir atkarīgs, cik viegla vai smaga būs šī krīze. Svētkos viņš visiem vēl vairot iekšējo prieka sajūtu, būt priecīgiem un arī iepriecināt vēl kādu.

Ielīgojam svētkus: Jānis Jenzis 

"Dienas Bizness" aicināja dažādu nozaru uzņēmējus atskatīties, kā pagājis ārkārtas situācijas...

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 24. un 25.decembrī Latvijā nav gaidāms sniegs, un šie būs vienpadsmitie Ziemassvētki bez sniega visā valsts teritorijā kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma 1923.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekš "zaļi" Ziemassvētki visā Latvijā bija 1924., 1932., 1936., 1951., 1960., 1974., 2006., 2013., 2015. un 2016.gadā.

Lielākajā daļā Ziemassvētku zemi sedz no viena līdz desmit centimetriem bieza sniega sega. Vidējais sniega segas biezums gadu gaitā samazinās.

Visbaltākie Ziemassvētki bija 1981. un 2010.gadā, kad vidējais sniega kārtas biezums valstī sasniedza attiecīgi 30 un 31 centimetru. 1981.gada svētkos reģistrēta arī dziļākā sniega sega - 51 centimetrs Ventspils novada Vendzavā.

Varbūtība sagaidīt baltus Ziemassvētkus līdz šim bijusi no 53% Pāvilostā līdz 97% Alūksnes un Vidzemes augstienē. Pēdējās desmitgadēs Rīgā sniega sega bijusi 87% Ziemassvētku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Katram sava Latvija un formula tās apceļošanai

Linda Zalāne, 04.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katram ir sava Latvija. Viens gūst enerģiju, esot tuvāk dabai, cits – iepazīstot mūsu valstī esošās baznīcas, pilis, mazo pilsētu arhitektūru.

Svarīgākā ir vēlme izzināt un meklēt līdz šim neiepazīto. DB uzrunāja vairākus uzņēmējus, un katram no tiem bija sava formula Latvijas apceļošanai.

Jūras vilināti

Finalmente piedzīvojumu vadītāja Baiba Ābelniece ir pārliecināta, ka Latvijas dabas lielā vērtība ir jūras krasts. Šogad izveidots maršruts Jūrtaka, kas palīdz plānot pārgājienu gar visu Latvijas piekrasti. Jūrtakas mājaslapā var iepazīties ar ieteikumiem un uzzināt, kur labāk iet gar pašu jūras krastu un kur plānot maršrutu pa kāpām, šajās vietās arī izveidota marķēta distance (norādes uz kokiem). Interesanti, ka, vidēji dienā veicot 15–20 km, visu Latvijas jūras piekrasti var noiet 30 dienās. Jūras vilināta tikusi arī reputācijas vadības kompānijas Lejiņa un Šleiers vadītāja Dagnija Lejiņa, kura Latviju apceļo, dodoties pārgājienos, visbiežāk – gar jūru, tos mēro gan viena, gan kopā ar draugiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investēšana akcijās, kā brīvo naudas līdzekļu ieguldījumu veids, Latvijā vēl nav sasniedzis tādu popularitātes līmeni kā pie mūsu kaimiņiem Igaunijā un Lietuvā, tomēr, kā redzam pēc MADARA Cosmetics 2017. gada nogalē veiktā sākotnējā publiskā piedāvājuma (initial public offering jeb IPO), kurā uz akcijām pieteicās vairāk nekā 700 privāto investoru, tendence Latvijā ir pozitīva.

Arī uzņēmumi sāk vairāk domāt par kapitāla tirgus sniegtajām iespējām un arvien biežāk dzirdam par vietējo uzņēmumu akciju publiskajiem piedāvājumiem arī privātajiem investoriem. Runājot par investīcijām akcijās, bieži tiek minēti dažādi riski, piemēram, cenu svārstības, kas ir neatņemama akciju tirgu sastāvdaļa. Tomēr nereti nākas dzirdēt arī dažādus mītus. Apskatīsim 5 populārākos un noskaidrosim – kā tad ir patiesībā?

Pirmais un, iespējams, vispopulārākais mīts ir, ka investēšana akcijās ir kā spēlēt kazino – riskanti un iznākums ir atkarīgs no veiksmes.

Jā, ieguldījums akcijās ir riskantāks nekā, piemēram, konservatīvs ieguldījums nekustamajā īpašumā, jo akciju cena var iet gan uz augšu, gan uz leju. Taču ieguldīšanai akcijās nav nekā līdzīga ar kazino, ja vien akciju tirgū jeb biržā neiemaldās cilvēks ar pāris tūkstošiem, kurš sāk pirkt akcijas, balstot savu lēmumu, uz, piemēram, izskatīgāko uzņēmuma logo vai skanīgāko nosaukumu. Akciju cena biržā tiek noteikta piedāvājuma un pieprasījuma rezultātā, līdzīgi kā Rīgas Centrāltirgū, kur neviens jūnijā nepirks poļu zemenes par 10 EUR/kg. Akciju cena var krist un augt tādu iemeslu dēļ kā: uzņēmuma finanšu rezultāti, panākumi eksporta tirgos, globālās ekonomikas pozitīvi/negatīvi faktori. Dažreiz cena var mainīties arī investoru uzvedības (herd behaviour) dēļ, piemēram, ja konkrētas nozares uzņēmuma cena biržā samazinās, investoriem var rasties sajūta, ka arī konkurenta akciju cena kritīs. Būtiskākā atziņa ir, ka akciju cena nemainās nelabvēlīga horoskopa ietekmē, tāpēc nav jālasa iknedēļas horoskops un jāpēta zvaigžņu stāvoklis, bet gan jāseko līdzi faktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Pilna intervija ar Lattelecom Rīgas maratona direktoru: Ceļā uz zeltu

Linda Zalāne, 02.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelecom Rīgas maratons nav tikai priecīgas skrējēju sejas, izlieti sviedri un sportotprieks. Šim pasākumam ir savs devums Latvijas tautsaimniecībā

Nolūkā noskaidrot to, cik lielu «naudas pēdu» maratona norises dienās atstāj skrējēji un viņu līdzjutēji, veikts pētījums. Par to plašāk DB stāsta SIA Nords Event Communications valdes priekšsēdētājs, Lattelecom Rīgas maratona direktors Aigars Nords un pētījuma veicējs SIA KEKonsultācijas valdes priekšsēdētājs Elmārs Kehris.

Šogad maijā notiks 28. Lattelecom Rīgas maratons. Cik gadus Jūs esat pie šī pasākuma organizēšanas stūres?

Aigars Nords (A.N.): Šis būs 12. maratons, kuru organizēsim. Protams, ja atskatās uz to laiku, kad sākām, toreiz situācija bija cita. Skriešana nebija tik populāra, un arī mēs paši taustījāmies un domājām, kā šādu pasākumu noorganizēt, jo nevienam nebija pieredzes šajā jomā. Nezinājām, kā pareizi jāveic laika atskaite, kur ražo medaļas, kā pareizi rīkoties, lai varētu slēgt ielas. Nebija arī kam palūgt padomu. Paši kā komanda bijām braukuši uz ārvalstu maratoniem, taču tur pieredzi guvām tikai kā dalībnieki. Skaidras vīzijas mums nebija, un valdīja neziņa par to, kā un vai šis pasākums gūs atsaucību. Tā bija mana un komandas vēlme pamēģināt, jo mums pašiem patika skriet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Līgo svētkos ārzemju alum nav piekrišanas

Jānis Rancāns, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Importētais alus Latvijā pēdējos gados kļuvis populārāks, tomēr Jāņos Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku pašmāju ražojumam. Vispopulārākais Jāņu alus Tērvetes alus, kuru šogad svētkos baudīšot 17% iedzīvotāju.

To liecina alkohola atlaižu meklētāja iedzert.com aptauja. Aptaujā secināts, ka tikai 2% valsts iedzīvotāju Līgo svētkos izvēlēsies ārzemju alu.

Vispopulārākā izvēle starp alus ražotājiem aptaujas dalībnieku vidū bijusi Tērveres alus (to izvēlējušies 17% aptaujas dalībnieku), kuram seko Aldaris (12%) un Cēsu alus ar 11%.

Tālāk aptaujas dalībnieku vidū izvēle kritusi par labu Bauskas alum (9%), Užavas alus (8%), Lāčplēša alus (7%), Valmiermuižas alus (6%) un Piebalgas alus (3%). 7% aptaujātie norādīja uz kādu citu alus izvēles variantu. Savukārt 4% aptaujāto norādīja, ka Jāņos alu nedzeršot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kādēļ uzņēmumi Ziemassvētku biznesa dāvanu vietā izvēlas šos līdzekļus ziedot?

Dace Vesterdāla - If Apdrošināšanas komunikācijas vadītāja, 23.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nokrauti galdi ar biznesa dāvanu kastēm, uz kurām ir uzņēmuma logo, - tipisks skats decembra otrajā pusē daudzos uzņēmumos.

Uzņēmumi vēlas apsveikt svētkos savus klientus, partnerus un kolēģus. Tomēr pēdējā laikā tendences mainās, un gan pasaulē, gan Latvijā uzņēmumi arvien biežāk svētku dāvanām paredzētos līdzekļus ziedo un novirza projektiem, kas sniedz atbalstu visai sabiedrībai.

Lauzt stereotipus par korporatīvajām svētku dāvanām

Pasaulē korporatīvās dāvanas ir miljardiem eiro liels bizness (vairāki avoti min, ka globāli šī niša sasniedz pat vairāk nekā 100 miljardus eiro). Tomēr dāvanu tendences pasaulē mainās, tās kļūst videi draudzīgākas, vairāk tiek domāts par dāvanas kvalitāti, nevis kvantitāti. Latvijā ziedošanas kultūra katru gadu aug gan uzņēmumu, gan iedzīvotāju vidū. Jau tradicionāla ir labdarības akcija "Eņģeļi pār Latviju", ik gadu tiek gaidīts Ziemassvētku labdarības maratons "Dod pieci!", ar dāvanām svētkos tiek iepriecināti vientuļie seniori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga svētku noformējuma ziņā cenšas turēties līdzi citām galvaspilsētām, bet, protams, vienmēr ir iespēja pilnveidoties

Rīgā šogad uzstādīta un klasiskā izpratnē rotāta Zvaigžņu egle 11. novembra krastmalā, egle Doma laukumā, Operas skvērā, pie Kongresu nama, Spīķeru kvartālā, pie pašvaldības kultūras iestādēm, Pļavniekos un citur apkaimē, kā arī novietoti vides objekti (Sniegavīri un Bebri) Vērmanes dārzā, Maģiskie brieži un Dāvanas Bastejkalnā, LED dekori Ziemassvētki itāļu stilā Mazajā Smilšu ielā un citviet. Pavisam 2014. gadā Rīgā uzstādīti 2680 LED dekori (zvaigznes, lodes, pilošās lāstekas) un 1690 LED virtenes. Jau pastāvot zināmas tradīciju noteiktas svētku pasākumu norišu vietas pilsētas centrā, kuras svētkos apmeklē lielākais pilsētas iedzīvotāju daudzums un uzturas pilsētas viesi. «Jāņem vērā, ka svētkiem ir izteikts centrtieces raksturs – cilvēki vēlas doties uz centru, tiecas izrauties no ikdienas vides, pulcēties lielākā ļaužu pulkā, lai izjustu svētku kopību, piemēram, Jaungada sagaidīšana un uguņošana 11. novembra krastmalā,» saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Pilsētas svētku noformējuma nodaļas vadītājs Guntars Kambars. Rīgas pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma nodrošina pamatnoformējumu – LED virtenes un dekorus, kas pamatā ir Rīgas krāsās – baltā un zilā –, un dažādās to mākslinieciskās variācijās. Tematisko vides objektu un dekoratīvo noformējumu dizaini tiek veidoti īpaši Rīgai kā autordarbi. Svētku noformējuma budžetu pašvaldība neatklāj. Nosaukt konkrētus skaitļus esot sarežģīti, jo tiek saglabāti arī iepriekšējos gados pirktie materiāli, rotājumi un vides objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien tirdzniecības nozares Sociālā dialoga padome lēmusi par nepieciešamību likumos veikt grozījumus ar mērķi noteikt, ka veikali svētkos nestrādās. Perspektīvā paredzēts, ka ar laiku šis aizliegums tiktu paplašināts arī attiecībā uz darbu svētdienās, kā tas ir daudzās Eiropas Savienības valstīs, kur veikali ir slēgti arī svētdienās, teikts šodien izplatītā paziņojumā.

Galīgo lēmumu, kāds izskatīsies likumdevējam iesniedzamais priekšlikums par šo ierobežojumu, pieņems Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) konferencē 18. augustā un Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība (LTDA) savā padomē š.g. 13. septembrī.

Sociālais ieguvums – tirdzniecībā strādājošiem būtu iespēja svētkos veltīt laiku ģimenei, bērniem un atpūtai. Savukārt lielo darba devēju ieguvums būtu no tā, ka «augs darba ražīgums, jo atpūties cilvēks spēj strādāt ar lielāku atdevi».

«Uzskatu, ka nozares dominējošiem spēlētājiem darbs svētdienās peļņu nenes, jo ir mazāks apgrozījums, savukārt darba izmaksas ir divas reizes lielākas. Tomēr, lai nodrošinātu iespēju iegādāties pārtiku vai veikt citus nepieciešamos pirkumus tiem cilvēkiem, kas nav paspējuši to izdarīt vai kuru darba grafiki sakrīt ar veikalu darba laiku darbdienās, jāatļauj mazajiem veikaliem strādāt arī brīvdienās. Latvijas Tirgotāju asociācija uzskata un arī to pārrunājusi ar Ekonomikas ministriju, ka šādas izmaiņas veikalu darba laikā uzlabotu mazo tirgotāju konkurētspēju,» pauž LTA prezidents Henriks Danusēvičs

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būveksperts: Mežaparka Lielās estrādes tribīnēs vienlaikus var atrasties līdz 7400 cilvēku

LETA, 12.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežaparka Lielās estrādes koristu tribīnēs vienlaikus var atrasties 7400 cilvēku, bet pie nosacījuma, ka viņi visi ir informēti par nepieciešamo rīcību ekstremālās situācijās, tā estrādes apsaimniekotāja Rīgas meži pasūtītajā ekspertīzē secinājis būvinženieris Aigars Ūdris, kurš bija eksperts arī Zolitūdē sagruvušā lielveikala traģēdijas izpētē.

Kā vēstīts, XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanas komisija gala ziņojumu apstiprinājusi bez pilna uzņēmuma Rīgas meži atzinuma par Mežaparka Lielās estrādes slodzes mērījumiem. Ziņojuma apstiprināšanas brīdī komisijai bija pieejams tikai daļējs atzinums. Komisijas vadītāja Evija Papule toreiz gan pārliecinoši norādīja, ka nākamajos svētkos vienlaicīgi uz estrādes neatradīsies tiks liels dalībnieku skaits, kā tas bijis līdz šim. Viņa skaidroja, ka tie varētu būt 6000-8000 dalībnieki vienlaikus. Šovasar notikušajos svētkos estrādē vienlaicīgi atradās vairāk nekā 12 000 dalībnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kafijas un tējas svētkos Kandavā pulcēsies nozares uzņēmēji

Vēsma Lēvalde, 20.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kandavas novada Kafijas un tējas svētkos 29. oktobrī piedalīties solījuši vairāki nozares uzņēmēji - svētku programmā solīts apmeklētājus iepazīstināt ar Kandavas ozolzīļu kafiju, Melno kafiju, Tukuma kafiju, Kafeju Alīda un Andrito Kafijas grauzdētavas studiju.

Svētku aktivitātēs iesaistījusies arī Tējas bode Kandavā un kafejnīca Kafijas pauze, kā arī bārmenis Ingus Reizenbergs, kurš gatavos kokteiļus atbilstoši svētku nosaukumam. Svētku ietvaros notiks arī latviešu un brazīliešu ēdienu un dzērienu degustācija, kā arī dažādi muzikāli un izklaidējoši sarīkojumi. Ieejas biļetes svētkos maksā 2,50 Ls, bērniem - viens lats. Sētkus Kandavas novada pašvaldība rīko jau otro gadu pēc kārtas, lai popularizētu Latvijā iecienītos dzērienus - kafiju un tēju. Īpaša vērība svētkos tiek pievērsta Latvijā audzētajiem un ražotajiem produktiem, informē Kandavas novada Kultūras pārvalde. Rīkotāju mērķis ir dot iespēju kafijas un tējas produkcijas audzētājiem, ražotājiem un izplatītājiem reklamēt savu piedāvājumu, paplašināt klientu loku, dalīties pieredzē, piedzīvot jaunas garšas un informācijas atklāsmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jauna direktīva, ar kuru pastiprina inspekcijas bīstamu ķīmisku vielu uzglabāšanas vietās

Lelde Petrāne, 14.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments ceturtdien apstiprināja jaunu direktīvu, ar kuru pastiprina inspekcijas bīstamu ķīmisku vielu uzglabāšanas vietās. Tā dēvētā Seveso III direktīva nosaka arī to, ka sabiedrībai jāsaņem informācija par uzņēmumiem, kuros uzglabā bīstamas vielas, un par to, kā rīkoties avāriju gadījumā.

Jaunos tiesību aktus EP apstiprināja ar 593 balsīm «par», 10 - «pret» un 7 - «atturas». Parlaments par tiem vienojies ar dalībvalstīm. Tie stāsies spēkā 2015. gada jūnijā.

«Seveso direktīvas noteikumu aktualizēšana palielina aizsardzību pret nopietnām ķīmiskām avārijām un nodrošina iedzīvotājiem pienācīgu piekļuvi informācijai,» pirms balsošanas norādīja deputāts Ričards Sēbers.

Direktīva paredz stingrākus noteikumus inspekcijām, proti, augstāka bīstamības līmeņa uzņēmumi būs jāapmeklē vismaz reizi gadā, un uzņēmumi ar zemāku bīstamību — reizi trīs gados. Sūdzību gadījumos veiks arī ārkārtas inspekcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija iesaka svētkos nebraukt dzērumā, lasīt pirotehnikas instrukcijas un būt pamanāmiem

Gunta Kursiša, 21.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija sagatavojusi deviņus ieteikumus, kuriem sekojot, svētku laiks būs mierīgs un izdevies.

Deviņi policijas ieteikumi:

1) Nesēdieties pie spēkratiem alkohola vai narkotisko vielu reibumā, neļaujiet to darīt citiem!

2) Autovadītājiem - ievērojiet drošu braukšanas ātrumu, distanci un esiet toleranti viens pret otru!

3) Neaizmirstiet par sava mājokļa drošību, ja svētkus plānots svinēt citviet (aizslēgt durvis, aizvērt logus, noslēgt gāzes padevi, iztukšot pastkastīti, atvienot elektroierīces, informēt uzticamus kaimiņus utt.)

4) Turiet drošībā savas personīgās mantas - maku, mobilo tālruni, dokumentus! (kabatzagļiem svētku drūzmēšanās laiks ir labvēlīgs savu nodomu īstenošanai)

5) Diennakts tumšajā laikā lietojiet gaismu atstarojošus elementus, lai mazinātu risku iekļūt ceļu satiksmes negadījumos!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ierosinājums lielveikaliem svētdienās nestrādāt izraisījis plašas diskusijas sabiedrībā, tomēr pārliecinātu atbalstītāju šim priekšlikumam nav daudz. Veikali svētdienās gūst vērā ņemamu apgrozījumu, bet iedzīvotāji, kuri darbdienās daudzas stundas velta darbam vai mācībām, uzskata, ka tikai svētdienās var mierīgi ziedot laiku tam, lai iegādātos ikdienā nepieciešamās preces un veiktu vērienīgākus pirkumus, vēsta laikraksts Diena.

Apmeklējot vairākus Rīgas tirdzniecības centrus, pagājušajā svētdienā Diena secinājusi, ka pircēju tajos netrūkst. Daudzviet pie veikalu kasēm bijušas manāmas rindas, pārtikas, apģērbu, apavu, kā arī interjera un dažādu citu rūpniecības preču veikalos - liels dažāda vecuma apmeklētāju skaits, to vidū ģimenes ar bērniem, jaunieši, arī pusmūža cilvēki.

«Darbdienu vakaros man nav ne laika, ne enerģijas doties iepirkties uz apģērbu, kurpju vai saimniecības preču veikaliem, tāpēc šādus pirkumus veicu svētdienās, bet citās nedēļas dienās nopērku tikai pārtiku,» teikusi tirdzniecības centrā Origo sastaptā Aelita un piebildusi, ka bez racionāla iemesla pa veikaliem nestaigā, tāpēc nedomā, ka veikalu apmeklējums svētdien atņem laiku, ko vajadzētu veltīt tuviniekiem, kultūras pasākumiem un sportam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

EK: Latvijas ekonomikas izaugsme būs diezgan strauja, bet ir jānovērš ienākumu nevienlīdzība

LETA, 22.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) savā jaunākajā ziņojumā par dalībvalstu ekonomikas attīstību secinājusi, ka Latvijas ekonomikā izaugsme turpmāk būs salīdzinoši strauja, bet ienākumu nevienlīdzība ir būtiska problēma, kas jānovērš.

Latvija pēdējos gados pieredzējusi vāju ekonomikas izaugsmi, bet īstermiņa prognozes ir pozitīvākas, teikts ziņojumā, norādot, ka nodarbinātība un investīcijas ir vājas.

Komentējot investīciju vājumu, EK norāda, ka tās mūsu valstī ietekmē gan Eiropas Savienības finansējuma saņemšana, gan citi ārējie faktori, kā arī vietējā ekonomikas politika, jo turpinās nenoteiktība par iespējamo nodokļu reformu, investīcijas ir vāji aizsargātas maksātnespējas gadījumā un ir liels ēnu ekonomikas apmērs.

EK norāda, ka Latvijas patēriņa izdevumus veicina dinamiskā algu izaugsme, kas būtiski ir palielinājis iekšzemes kopprodukta pieaugumu,

Kā arī, EK novērtē, ka Latvijas ārējās tirdzniecības deficīts ir neliels, neskatoties uz to, ka daudzu nozīmīgu tirdzniecības partneru ekonomiskā situācija ir vāja. EK gan prognozē, ka šogad un nākamgad tirdzniecības bilance nedaudz pasliktināsies.

Komentāri

Pievienot komentāru