Finanses

Tautsaimniecībā izsniegto kredītu atlikums - 5,4 miljardi LVL

, 26.02.2007

Jaunākais izdevums

2006. gadā Latvijas bankas nekustamā īpašuma nozarei kredītos tika izsniegti 1,512 miljardi LVL, kas ir par 87% vairāk nekā 2005. gadā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija.

Kopā operācijās ar nekustamo īpašumu 2006. gadā kredītos tika izsniegti 1,6 miljardi LVL.

Otra visvairāk kreditētā nozare bija finanšu starpniecība, kurai izsniegto kredītu atlikums bija 878 miljoni LVL.

Trešajā kreditētā nozare 2006. gadā bija apstrādes rūpniecība, kurai savukārt izsniegto kredītu atlikums bija 686 miljoni LVL.

FKTK apkopotā informācija liecina, ka 2006. gadā finanšu starpniecībā izsniegto kredītu atlikums pieaudzis par 24,1%, apstrādes rūpniecībā par 45,9%, tirdzniecībā par 26,3%, bet būvniecībā par 73,9%.

Kopumā rezidentiem tautsaimniecībā izsniegto kredītu atlikums 2006.gada beigās bija 5,432 miljardi LVL.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

38,52 miljoni LVL - tik liels ir 54 uzņēmumu (kuru parāds pārsniedz 300 000 LVL) kopējais parāds valstij līdz šā gada 1.augustam, liecina Valsts ieņēmumu dienesta informācija.

Vislielākais viena uzņēmuma parāds valstij ir 5,75 miljoni LVL, ko ir piemirsis valstij samaksāt SIA Centra ekspedīcija. Šim uzņēmumam seko SIA Baltijas mežu eksports ar 2,2 miljoniem LVL parāda, un trešajā vietā ir Agris Krūze ar 1,9 miljoniem LVL.

Parādnieku saraksta pirmais desmitnieks valstij parādā ir 17,47 miljonus LVL.

Parādnieku saraksta TOP 25 (valstij parādā ir vismaz 500 000 LVL):

1. SIA Centra Ekspedīcija - 5 750 660 LVL;

2. SIA Baltijas mežu eksports - 2 206 700 LVL;

3. Agris Krūze - 1 907 640 LVL;

4. SIA KORNA V - 1 632 200 LVL;

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No jauna izsniegto kredītu zemās likmes atvieglojušas kredītu atmaksu

Dienas Bizness, 27.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecību un nefinanšu sabiedrību eiro no jauna izsniegto kredītu procentu likmes pērn turpināja sarukt, sasniedzot zemāko Latvijā kopš neatkarības atgūšanas novēroto līmeni, liecina Latvijas Bankas pārskatā publicētā informāciju.

No jauna izsniegto kredītu zemās procentu likmes arvien vairāk ietekmēja esošo kredītu procentu likmes, ļaujot nefinanšu sabiedrībām un mājsaimniecībām ietaupīt uz kredītu maksājumu rēķina, atviegloja kredītu atmaksāšanu, uzlaboja kredītu kvalitāti un veicināja patēriņu.

Zemo kredītu procentu likmju pozitīvo ietekmi uz nefinanšu sabiedrību un mājsaimniecību pieprasījumu pēc jauniem kredītiem mazināja trūkumi uzņēmējdarbības vides stabilitātē un paredzamībā, kā arī kredītņēmēju neatbilstība kredītiestāžu izvirzītajiem kredītu standartiem. Mājsaimniecību kredītu atlikuma procentu likmes 2017. gadā turpināja samazināties, taču daudz lēnāk.

Esošo mājokļa iegādei eiro izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme 2017. gadā svārstījās 2.2–2.3% līmenī, savukārt attiecīgā patēriņa kredītu un pārējo mājsaimniecībām izsniegto kredītu vidējā svērtā procentu likme svārstījās 11,5–11,8% līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

NĪN piemērošana – vairāk jautājumu nekā atbilžu

Janīna Landiša, SIA PricewaterhouseCoopers, jaunākā nodokļu konsultante, 24.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 1. janvārī stājās spēkā steidzamā kārtā pieņemtie grozījumi likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli», kā arī saistītie Ministru kabineta noteikumi Nr. 495 «Likuma «Par nekustamā īpašuma nodokli» normu piemērošanas kārtība».

Liela daļa nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksātāju jau ir saņēmuši paziņojumu par 2010. gadā maksājamo nodokli, tomēr joprojām nav skaidrs, kā likumā ietvertās normas būtu interpretējamas.

Nodoklis dzīvojamām ēkām

Saskaņā ar NĪN likumu progresīvās likmes (0,1%, 0,2% un 0,3%) piemērojamas vienģimenes un divģimenes dzīvojamām mājām (tai skaitā, vasarnīcām, dārza mājām, rindu un dvīņu mājām), daudzdzīvokļu mājām un to daļām (neatkarīgi no tā, vai tās ir sadalītas dzīvokļu īpašumos), nedzīvojamo ēku daļām, ja to funkcionālā izmantošana ir dzīvošana un ja tās netiek izmantotas saimnieciskajā darbībā. Progresīvās likmes tiek piemērotas šādi: 0,1% likme tiek piemērota kadastrālās vērtības (KV) daļai līdz LVL 40 000, 0,2% – KV daļai no LVL 40 000 līdz LVL 75 000, bet 0,3% – KV daļai virs LVL 75 000. Tomēr skaidri nav norādīts tas, kā progresīvās likmes būtu jāpiemēro. Tādēļ šobrīd NĪN likumu var interpretēt dažādi:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskats par nebanku patērētāju kreditēšanas sektora darbību 2014.gadā liecina, ka nebanku kreditēšanas tirgū bija vērojama tendence no jauna izsniegto kredītu samazinājumam, ko visbūtiskāk ietekmēja no jauna izsniegto distances kredītu samazinājums, tomēr distances kredītportfeļa apjoms pakāpeniski palielinājās līdz ar aktīvāku kredītu izsniegšanu gada nogalē, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) apkopotā informācija.

Palielinājās arī kavēto kredītu īpatsvars ar kavējumu līdz 90 dienām, kas varētu liecināt par to, ka līdz ar aktīvāku kreditēšanu 2014.gada 2.pusgadā ir pasliktinājusies no jauna izsniegto kredītu atmaksas kvalitāte.

Plaši izplatīts pakalpojums ir kredītu pagarināšana – 48,1% no kredītportfelī esošajiem līgumiem 2014.gadā tika pagarināti, bet 29,7% pagarināti 3 un vairāk reizes.

PTAC sagatavotā informācija par Latvijas nebanku patērētāju kreditēšanas sektora darbību liecina, ka 2014.gada decembrī Latvijas Republikā darbojās 56 licencēti nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji, kuri nodarbojās ar dažāda veida kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vēsturisks pavērsiens: bankās depozītu apjoms lielāks nekā izsniegtie kredīti

Ieva Mārtiņa, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Depozītu straujais pieaugums oktobrī veicinājis vēsturisku pavērsienu, jo pirmo reizi kopš 2005.gada banku piesaistītais noguldījumu apjoms ir lielāks nekā izsniegto kredītu atlikums.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati liecina, ka šogad oktobra beigās Latvijā banku piesaistīto depozītu apjoms sasniedza 12,23 miljardus latu, bet izsniegto kredītu atlikums veidoja 11,99 miljardus latu. Situācija, kad depozītu apjoms bija lielāks nekā izsniegto kredītu apjoms, pēdējo reizi banku sektorā bija novērota 2005.gada jūnijā – tad noguldījumu apjoms bija 5,63 miljardi latu, bet kredītI veidoja 5,51 miljardu latu. Jau 2005.gada jūlijā kredīti sasniedza 5,68 miljardus latu, bet depozīti veidoja 5,61 miljardu latu, liecina FKTK dati.

FKTK informē, ka šogad oktobrī, salīdzinot ar septembri, banku piesaistīto noguldījumu atlikums palielinājās par 2,5% jeb 300 miljoniem latu. Pieaugums bijis gan rezidentu, gan nerezidentu noguldījumiem, t.i. attiecīgi par 163 miljoniem latu un 136 miljoniem latu. Rezidentu noguldījumos būtiski palielinājās privāto nefinanšu uzņēmumu, kā arī valdības noguldījumi, nedaudz pieauga arī mājsaimniecību noguldījumi. Gada griezumā noguldījumu apjoms audzis par 9,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Banka: izaugsmes temps tuvinās vajadzīgajam

, 05.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvārī tautsaimniecības izaugsmes tempa palēnināšanās tendence pastiprinājās. Lēnāks iekšzemes kopprodukta kāpums 2007. gada 4. ceturksnī (saskaņā ar provizoriskiem datiem – 9,6%), mazumtirdzniecības un nekustamā īpašuma tirgus attīstība, kreditēšanas kāpuma tempa tālāka palēnināšanās liecināja par iekšzemes pieprasījuma pieauguma tempa mazināšanos un tuvošanos ilgtermiņā uzturamam līmenim, norādīts jaunākajā Latvijas Bankas Monetārajā Biļetenā.

Biļetenā norādīts, ka turpināja samazināties kreditēšanas apjoms. Janvārī iekšzemes kredītu atlikums palielinājās tikai par 118,8 milj. latu (mazākais mēneša kāpums kopš 2004. gada decembra). Iekšzemes kredītu atlikuma gada pieauguma temps saruka par 2,4 procentu punktiem (līdz 31,8%; zemākais līmenis kopš 2000. gada septembra). Būtiski (par 100,8 milj. latu) palielinājās nefinanšu sabiedrībām izsniegto kredītu atlikums. Mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums pieauga par 51,8 milj. latu. Samazinājās visu nozīmīgāko kredītu veidu gada pieauguma temps, turklāt visstraujāk (līdz 39,8%) saruka mājokļa iegādei izsniegto kredītu atlikums, bet vismazāk (attiecīgi līdz 38,5% un 41,1%) – industriālā kredīta un kredīta patēriņa preču iegādei atlikums. Latos izsniegto kredītu atlikums turpināja samazināties (janvārī – par 76,1 milj. latu) un veidoja tikai 13,0% no kredītu atlikuma (eiro izsniegto kredītu atlikums – 84,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Atgūšanas procesā vēl kredīti 2,2 miljardu latu apjomā

Ieva Mārtiņa, 24.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gadā kopumā kreditēšanas atsākšana mijusies ar kredītu restrukturizāciju un atgūšanu – tā kā no jauna izsniegto kredītu kopējie apmēri vēl bija mazāki par klientu atmaksātajiem vai banku norakstītajiem kredītiem, banku kopējais kredītportfelis pērn samazinājās par 7,1%.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotie dati liecina, ka 2010. gada nogalē kopējais kredītportfelis bija 14,33 miljardi latu. Tajā skaitā uzņēmumiem izsniegto kredītu atlikums bija 7,26 miljardi latu, kas ir par 7,9% mazāk nekā pirms gada, bet mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums samazinājās par 5,1%, sasniedzot 5,9 miljardus latu.

Saskaņā ar FKTK datiem, pērn decembrī banku sektorā kopumā no jauna izsniegti kredīti 191 miljona latu apmērā, t.sk. 127 miljoni latu izsniegti Latvijas tautsaimniecības attīstībai, 14,6 miljoni latu izsniegti mājsaimniecībām, bet 49,5 miljoni latu izsniegti nerezidentiem. Kopumā decembra laikā auguši astoņu Latvijas banku, t.sk. trīs ārvalstu banku filiāļu kredītportfeļi (ar kopējo tirgus daļu banku sektora kredītportfelī 11,6%). 2010. gada otrajā pusgadā banku no jauna izsniegto kredītu apjoms sasniedza 956,6 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mājokļa iegādei no jauna izsniegtajiem kredītiem likmes turas virs 3%

Žanete Hāka, 03.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika periodā no jūnija līdz augustam būtiski nav mainījušās mājsaimniecībām un uzņēmumiem izsniegto kredītu procentu likmes, liecina Latvijas Bankas apkopotā informācija.

Pēc mājsaimniecību kredītu klasifikācijas pārmaiņām iepriekšējā pārskata periodā mājsaimniecībām patēriņam eiro izsniegto kredītu procentu likme kļuva daudz augstāka. Lai gan populārākajos kreditēšanas segmentos, kur tradicionāli tiek izsniegts salīdzinoši lielāks kredītu apjoms, procentu likmes bija samērā stabilas, mazākos segmentos tās bija svārstīgas.

No mājsaimniecībām un nefinanšu sabiedrībām latos un eiro piesaistīto noguldījumu procentu likmes saglabājās zemas.

Banku no jauna izsniegto kredītu un no jauna piesaistīto termiņnoguldījumu procentu likmju starpība salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata periodu būtiski nemainījās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu biznesa žurnāls Aripaev izveidojis 500 bagātāko Igaunijas iedzīvotāju sarakstu.

Visu 500 turīgāko igauņu bagātība ir 131,5 miljardi EEK (5,9 miljardi LVL).

Visu TOP 10 bagātāko igauņu bagātība ir pietuvojusies 1 miljardam LVL. Pats bagātākais igaunis ir Olympic Casino kazino tīkla īpašnieks Armīns Karū, kura bagātība 187 miljoni LVL. Otrajā vietā ir uzņēmuma Merko īpašnieks Tomas Anūs un trešajā vietā ir Olympic Casino akcionārs Jans Korpusovs.

Bagātāko igauņu TOP 10

1. Armīns Karū - 4,172 miljardi EEK (187 340 760 LVL)

2. Tomas Anūs - 3,028 miljardi EEK (135 984 140 LVL)

3. Jans Korpusovs - 2,267 miljardi EEK (101 788 300 LVL)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krājbankas grupas auditētā peļņa pēc nodokļiem 2006. gadā sasniedza 4 041 tūkst. LVL, kas ir par 1 394 tūkst. LVL jeb 53% vairāk nekā 2005. gadā. Krājbankas grupas aktīvu apjoms 2006. gadā pieauga par 163.44 miljoniem LVL jeb 67.6% (no 241.69 milj. LVL līdz 405.13 milj. LVL), liecina Latvijas Krājbankas sniegtā informācija Rīgas Fondu biržā.

Savukārt, noguldījumu atlikumu pieaugums 2006. gadā sastādīja 124.82 milj. LVL jeb 62% (no 201.33 milj. LVL līdz 326.14 milj. LVL), bet izsniegto kredītu atlikumu pieaugums – 38.64 milj. LVL jeb 25.4% (no 152.28 milj. LVL līdz 190.92 milj. LVL).

Kopumā 2006. gada Krājbankas peļņas, aktīvu un noguldījumu pieauguma tempi apsteidza banku sektora attiecīgo rādītāju pieauguma tempus. Krājbankas grupas peļņas pieaugumu 2006. gadā veicināja tīro procentu ienākumu pieaugums par 3 101 tūkst. LVL jeb par 37.1% un tīro komisijas naudas ienākumu pieaugums par 257 tūkstošiem LVL jeb par 5.5%. Bankas 2006. gada finansiālās darbības rezultātus pozitīvi ietekmēja arī augsta kredītu portfeļa kvalitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Banku kredīti tautsaimniecībai – kuras nozares dominē?

Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš, 11.12.2018

1. attēls. Banku kredītu īpatsvars nozaru komersantu kreditoru kopsummā (%)

Datu avots: Centrālā statistikas pārvalde, Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku kredīti ir viens no investīciju avotiem, kas nodrošina tautsaimniecības attīstību. Tomēr, par spīti ilgstošai kreditēšanas stagnācijai un pat kritumam, jau vairāku gadu garumā Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsme bijusi viena no straujākajām eiro zonā. Tātad līdzekļus attīstībai uzņēmumi aizvien vairāk guvuši no citiem avotiem.

Par to liecina arī komersantu finanšu rādītāju salīdzinājums pēdējos desmit gados – gandrīz visās nozarēs kredītu īpatsvars uzņēmumu aizņemtajos līdzekļos krasi samazinājies. Tomēr tautsaimniecības noturīgas izaugsmes nodrošināšanai ir nepieciešama plašāka kredītu pieejamība investīcijām.

Protams, pat gados, kad kredītportfelis kopumā būtiski saruka, tika izsniegti arī jauni kredīti, savukārt atsevišķās nozarēs, neraugoties uz banku kredītu lomas mazināšanos kreditoru sastāvā, kredītportfeļa dinamika bijusi krietni labvēlīgāka nekā tautsaimniecībā kopumā. Šajā rakstā aplūkosim, kāda bijusi uzņēmumu kreditēšanas dinamika atsevišķu nozaru skatījumā un kādas ekonomikas nozares bankas vairāk kreditē eiro zonā kopumā, kā arī Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zemās likmes veicina latu kredītu pieaugumu

Žanete Hāka, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro kursa samazināšanās un latos izsniegto kredītu procentu likmju pazemināšanās veicinājušas latos izsniegto kredītu atlikuma kāpumu, liecina Latvijas Bankas apkopotā informācija.

Kredītiestādēs no marta līdz maijam šo kredītu apjoms palielinājās par 6,7%, gada pieauguma tempam maijā sasniedzot 24,8%.

Savukārt kopējo kredītportfeļa sarukumu noteica eiro izsniegto kredītu atlikuma kritums. No marta līdz maijam eiro izsniegto kredītu atlikums samazinājās par 2,1%, bet tā gada krituma temps bija 11,4%. Latos izsniegto kredītu īpatsvars rezidentiem izsniegto kredītu kopapjomā pieauga no 11,2% februārī līdz 11,9% maijā.

Aprīlī un maijā bija vērojama industriālā kredīta atlikuma palielināšanās, bet maijā atjaunojās arī neliels patēriņa kredīta atlikuma pieaugums. Kredītiestāžu kredītportfeļa gada samazinājuma temps maijā sasniedza 12,7%, tomēr, izslēdzot licenci zaudējušo kredītiestāžu datus, tas uzlabojās līdz 6,8% (februārī 8,2%). Kopumā no marta līdz maijam privātajam sektoram izsniegto kredītu kopējā summa samazinājās par 7,4%, bet darbojošās kredītiestādēs – tikai par 0,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Starptautisko uzņēmumu darbinieki ir labāk atalgoti nekā vietējo uzņēmumu darbinieki

Vēsma Lēvalde, Db, 19.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiski uzņēmumi ir dāsnāki papildus labumu nodrošināšanā saviem darbiniekiem, turklāt starptautisko uzņēmumu darbinieki vidēji saņem ievērojami augstāku darba samaksu, liecina SIA KOMIN sadarbībā ar darba meklēšanas vortālu www.e-darbs.lv un aptauju sistēmu www.webropol.lv veiktā aptauja.

Vairāk nekā pusei uzņēmumu vadītāju atalgojums ir līdz 699 LVL neto mēnesī. Šā rādītāja samazinājums ir uz vietējo uzņēmumu vadītāju rēķina, jo 50% aptaujāto starptautisku uzņēmumu vadītāju atalgojums bija līdz 1099 LVL neto, otrai pusei – 50% virs 1099 LVL neto. Vairāk kā pusei valsts iestāžu un vietējo uzņēmumu darbinieku atalgojums ir līdz 399 LVL neto mēnesī, savukārt vairāk nekā pusei aptaujāto starptautisko uzņēmumu darbiniekiem atalgojums ir līdz 499 LVL.

Gandrīz 1/3 uzņēmumu vadītāju atalgojums ir virs 1000 LVL neto mēnesī. Savukārt gandrīz ¼ daļai ierindas darbinieku atalgojums ir zem 200 LVL neto mēnesī. Vadītāju ar 11 padotiem un vairāk atalgojums ir līdz 599 LVL , vadītāju ar 4 – 11 padotajiem atalgojums ir līdz 499 LVL, vadītāju ar 1 – 3 padotajiem līdz 499 LVL. Gandrīz pusei speciālistu atalgojums ir līdz 399 LVL neto , savukārt lielākai daļai ierindas darbinieku - līdz 299 LVL neto mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā par 15,77% pieaudzis nebanku sektora kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju no jauna izsniegto kredītu apjoms patērētājiem, sasniedzot 406,83 miljonus eiro, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sagatavotā operatīvā informācija.

Būtiski - par 46,12% pieauga no jauna izsniegto līzinga un transportlīdzekļa nodrošinājumu saistīto kredītu izsniegšanas apjoms sasniedzot 95,88 miljonus eiro. No jauna izsniegto patēriņa kredītu skaits palielinājās par 17,61%, sasniedzot 78,76 miljonus eiro, bet distances no jauna izsniegto kredītu skaits palielinājās par 10,23% līdz 179,86 miljoniem eiro.

Kopējais kredītportfeļa apjoms pērn samazinājās par 2,54 miljoniem eiro jeb 0,73%.

2013.gada decembrī Latvijā darbojās 53 licencēti nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji, kuri nodarbojās ar dažāda veida kreditēšanas pakalpojumu sniegšanu. Pērn otrajā pusgadā līzinga un ar transportlīdzekli vai cita veida objektu nodrošināto kredītu pakalpojumu sniedzēju skaits samazinājās par vienu tirgus dalībnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku izsniegtie kredīti mājokļa iegādei pagājušā gada novembra beigās sasniedza 3,081 miljardus LVL, kas ir par 76,3% vairāk nekā pirms gada, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Mājokļu kredīta tirgū līderis jau otro gadu pēc kārtas ir Hansabanka, kas ir palielinājusi izsniegto mājokļu kredītu daudzumu vairāk kā divas reizes un šogad tas veido 883 miljonus LVL. Bankas tirgus daļa mājokļu kredītos ir palielinājusies līdz 28,7%.

Otro vietu ieņem SEB Latvijas Unibanka, kas mājokļu kredītos ir izsniegusi 506 miljonus LVL, un Banka izsniegusi 16,4% no kopējā mājokļu kredītu apjoma Latvijā.

Trešajā vietā - Nordea Bank Finland Latvijas filiāle, kas mājokļu kredītos ir izsniegusi 352 miljardus LVL, un Banka izsniegusi 11,5% no kopējā mājokļu kredītu apjoma Latvijā.

Ārī pārējās bankas ir palielinājušas mājokļu kredītu apjomu vairāk kā divas reizes. Pirmajā desmitniekā mājokļu kreditēšanā ir ierindojušās šādas bankas:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada astoņos mēnešos banku sektors strādājis ar peļņu 117,9 miljonu latu apmērā, kas ir par 11,4% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad peļņa sasniedza 105,9 miljonus latu.

Kā liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas operatīvā informācija, līdz augusta beigām ar peļņu darbojās 14 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 93,7%).

Banku piesaistīto noguldījumu atlikums pieauga par 1,3% jeb 170 miljoniem latu un sasniedza 13,1 miljardus latu. Augustā rezidentu noguldījumu atlikums palielinājās par 1,7% jeb 112,5 miljoniem latu, galvenokārt pieaugot valdības un privāto nefinanšu uzņēmumu noguldījumiem, un sasniedza 6,58 miljardus latu. Savukārt nerezidentu noguldījumu atlikums pieauga par 0,9% jeb 57,2 miljoniem latu un sasniedza 6,56 miljardus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uz kredītiem reālākie pretendenti - eksportējošie uzņēmumi, tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji

Žanete Hāka, 01.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā banku kredītportfeļa noturīga izaugsme varētu atsākties vien tuvāko pāris gadu laikā, jaunākajā Makroekonomisko norišu pārskatā prognozē Latvijas Banka.

Centrālā banka paredz, ka nākotnē kreditēšanas dinamiku noteiks uzņēmumiem izsniegto kredītu attīstības tendences, bet mājsaimniecības joprojām atturēsies no jaunu kredītsaistību uzņemšanās, un to parāda līmenis pakāpeniski saruks. Lai gan kredītiestāžu kopējais kredītportfelis turpinās mazināties, atsevišķu lielāko kredītiestāžu pārstāvju izteikumi liecina, ka eksportējošie uzņēmumi, tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji varētu būt kredītspējīga auditorija.

Pērnā gada novembrī un decembrī palielinājās kredītieguldījumu atlikums mežsaimniecībā, atsevišķās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs (koksnes ražošanā un poligrāfijā), enerģētikā, ūdensapgādē, vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, uzglabāšanā, informācijas un finanšu pakalpojumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā nebanku sektora kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji patērētājiem izsnieguši kredītus 147,136 miljonu latu apmērā un no kopējā apjoma lielāko daļu veido ātrie kredīti, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) dati.

Kopējā ātro kredītu summa ir 68,04 miljoni latu jeb 46% no kopējā nebanku kreditētāju apjoma. Ievērojamu tirgus daļu veido arī līzings un ar transportlīdzekli nodrošinātie kredīti, to apjoms sasniedzis 34,24 miljonus latu jeb 23% no kopējā apjoma. 18% no kopējās izsniegto kredītu summas veido patēriņa kredīti, 10% kredīti pret kustamas lietas ķīlu un vismazāko daļu veido hipotekārie kredīti –3%.

PTAC dati rāda, ka pirmā pusgada laikā pakāpeniski samazinājies mēnesī izsniegto ātro kredītu apjoms.

Šā gada janvārī tika izsniegti ātrie kredīti par kopējo summu 12,86 miljoni latu, savukārt jūnijā izsniegto ātro kredītu summa bija 9,82 milj. latu – mēneša apjoms samazinājies par 24%. PTAC šādu tendenci ātro kredītu jomā skaidro ar nozares problēmu aktualizēšanu publiskajā telpā un pakalpojumu sniedzēju mārketinga aktivitāšu samazināšanu. Tomēr, ja salīdzina 1.pusgadā izsniegto ātro kredītu apjomu ar visa 2012.gada rādītājiem, ātro kredītu apjoms šā gada pirmajā pusē ir palielinājies, veidojot 59,38% no visa 2012.gadā izsniegto kredītu apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pēc divu mēnešu samazinājuma nedaudz pieaugusi uzņēmējdarbības kreditēšana

Žanete Hāka, 03.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc divu mēnešu samazinājuma augustā atkal nedaudz pieauga uzņēmējdarbības kreditēšana – uzņēmumiem izsniegto aizdevumu atlikums palielinājās par 0,2%, bet finanšu iestādēm izsniegto aizdevumu atlikums – par 0,7%, liecina Latvijas Bankas apkopotā informācija.

Kopējais rezidentiem izsniegto kredītu atlikums augusta beigās bija par 2,3% mazāks nekā maija beigās.

Atsevišķu vienreizēju faktoru ietekmē kredītiestāžu kredītportfelis straujāk saruka jūnijā, un, lai gan jūlijā un augustā kreditēšana samazinājās minimāli, rezidentiem izsniegto kredītu atlikuma gada krituma temps pieauga, augustā sasniedzot 6,9%.

LB skaidro, ka kredītportfeli samazināja mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikuma sarukums trijos mēnešos par 1,8% un finanšu iestādēm un nefinanšu sabiedrībām

izsniegto kredītu atlikuma kritums par 2,7%.

Tuvojoties eiro ieviešanas brīdim un būtiski neatšķiroties procentu likmju līmenim, apstājās ilgāku laiku vērojamais latos izsniegto kredītu atlikuma pieaugums un kredītportfeļa valūtu struktūrā nedaudz palielinājās eiro izsniegto kredītu īpatsvars - no 80,8% maijā līdz 81,6% augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku sektors šā gada pirmajos četros mēnešos darbojās ar peļņu 74,6 miljonu latu apmērā, kas ir par 35% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad peļņa sasniedza 55,3 miljonus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Līdz aprīļa beigām ar peļņu darbojās 17 Latvijas bankas un četras ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 97,6%).

Banku sektora likviditāte un kapitalizācijas līmenis saglabājās augstā līmenī. Aprīļa beigās banku sektora likviditātes rādītājs bija 60,4% (marta beigās 58,9%), savukārt kapitāla pietiekamības rādītājs kopš iepriekšējā mēneša neizmainījās un arī aprīļa beigās bija 18,3%, bet 1. līmeņa kapitāla rādītājs – 16,4%.

Aprīlī banku piesaistīto noguldījumu atlikums kopumā pieauga par 0,3% jeb 41,6 miljoniem latu, tai skaitā, rezidentu noguldījumu atlikums aprīlī palielinājās par 1,6% jeb 104,5 miljoniem latu, savukārt nerezidentu noguldījumu atlikums samazinājās par 1% jeb 63 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nordea Latvija pirmā pusgada ieņēmumi palielinās par 38.7%

, 22.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot palielināt gan kredītportfeli, gan arī noguldījumu apjomus, 2008. gada pirmajā pusgadā Nordea ir būtiski apsteigusi finanšu sektora vidējos izaugsmes rādītājus.

Nordea bankas Latvijas filiāles rezultāti par 2008. gada pirmajiem sešiem mēnešiem:

• Kopējie ieņēmumi LVL 22.3 miljoni (LVL 16.0m, 2007. gada pirmajā pusgadā), pieaugums par 38.7%;

• Kopējie izdevumi LVL 8.3 miljoni (LVL 5.9m), pieaugums par 40.0%;

• Operacionālā peļņa LVL 13.1 miljoni (LVL 10.1 m), pieaugums par 30.0% ;

• Peļņa pēc nodokļu samaksas LVL 9.7 miljoni (LVL 7.5 m), pieaugums par 28.7%*;

• Izsniegtie kredīti LVL 1.83 miljardi (LVL 1.16 miljardi), pieaugums par 57.2%;

• Piesaistītie noguldījumi LVL 394 miljardi (LVL 323 miljardi), pieaugums par 22.0%;

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieauguši kredīti apstrādes rūpniecībai

Žanete Hāka, 17.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā pieauguši banku kredītieguldījumi atsevišķās apstrādes rūpniecības nozarēs, piemēram, metālizstrādājumu, tekstilizstrādājumu un dzērienu ražošanā, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

Tāpat auguši aizdevumi vairumtirdzniecībai, finanšu pakalpojumiem, kā arī operācijām ar nekustamo īpašumu.

Pozitīvs kredītu apjoma gada kāpuma temps aprīlī bija nozīmīgākajās lauksaimniecības apakšnozarēs, atsevišķās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs (apģērbu, papīra, gatavo metālizstrādājumu un metālu ražošanā), enerģētikā, ūdensapgādē, sauszemes transportā un citās nozarēs.

Kopējais rezidentiem izsniegto kredītu apjoms maija beigās bija par 1,6% mazāks nekā februāra beigās. Rezidentiem izsniegto kredītu atlikuma gada krituma temps gan turpinājis sarukt un maijā tas bija 4,5%.

Banku kredītportfeli samazinājis mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikuma sarukums (trijos mēnešos – par 1,8%) un finanšu un nefinanšu sabiedrībām izsniegto kredītu atlikuma kritums par 1,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministra Aināra Šlesera ienākumi 2006. gadā sasnieguši 48 926 LVL, liecina Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtā Aināra Šlesera amatpersonas deklarācija par 2006.gadu.

A. Šlesera ienākumi sasummējas no viņas darba Valsts kancelejā 2006. gadā - 13 955 LVL, LR Saeimas alga - 8 697 LVL, LR Saeimas izmaksātā kompensācija - 720 LVL, apdrošināšanas atlīdzība - 17 114 LVL un procentu ieņēmumi no depozīta AS SEB Unibanka - 5900 LVL un 2540 LVL.

A. Šlesera amatpersonas deklarācijā norādījis, ka parādu viņam neesot un aizdevis arī nav nevienam, bet skaidra nauda viņam ir divās valūtās 40 000 LVL un 80 000 USD.

Hansabankā A. Šlesers ir uzkrājis 2 158 819 LVL un 480 959 EUR, AS SEB Unibankā - 5 502 LVL, 52 872 EUR un 174 748 USD, bet Norvik bankā - 569 279 EUR. Sasummējot kopā A. Šlesers uzkrājis 3 031 438 LVL (rēķinot pēc Latvijas bankas noteiktajiem valūtas kursiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

B. Rivžas ienākumi sasniedz 50 000 LVL

, 05.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministres Baibas Rivžas ienākumi 2006. gadā sasnieguši 49 658,4 LVL, liecina Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtā Baibas Rivžas amatpersonas deklarācija par 2006.gadu.

B. Rivža ienākumus ir ieguvusi arī no samaksātiem honorāriem, autoratlīdzībām un pētījumiem:

Latvijas Vēstnesis - 70 LVL;

Ziemeļvalstu ministru padome - 270 LVL;

Berlīnes universitāte - 1000 EUR;

Agrārās ekonomikas institūts Vācijā - 6 225,50 EUR;

Latvijas Lauku sieviešu asociācija - 630 LVL;

Latvijas Universitāte - 1 675 LVL;

Rīgas Tehniskā universitāte - 100 LVL;

Latvijas Prezidenta kanceleja - 500;

Latvijas Zinātnes padome - 130 LVL

B. Rivža amatpersonas deklarācijā norādījusi, ka parādu viņai neesot, un pērn viņa ir ziedojusi 1 800 LVL.

Skaidra nauda B. Rivžai ir 2 000 LVL, bet AS SEB Unibankas debetkartē viņa ir uzkrājusi 9 023,86 LVL, kredītkartē - 14 071,16 EUR. AS SEB Unibankas kontos nauda ir noglabāta vairākās valūtās - 11 228, 96 LVL, 21 185,16 EUR un 1 328,91 USD

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada beigās no banku izsniegtajiem kredītiem vietējiem uzņēmējiem operācijām ar nekustamo īpašumu kavēti tika teju 40 % kredītu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati liecina, ka operācijām ar nekustamo īpašumu 2009. gada nogalē izsniegto kredītu atlikums veidoja 2,42 miljardus latu, no kuriem 1,46 miljardi latu bija kredīti bez kavējumiem. Tādējādi kavēti tiek kredīti par 958 miljoniem latu, tostarp lielākā daļa kredītu bija ar kavējumiem virs 180 dienām jeb 598 miljoni latu. Gada laikā šajā nozarē kavēto kredītu īpatsvars pieaudzis par 25 procentu punktiem.

Pēc izsniegto kredītu apjoma otra lielākā tautsaimniecības nozare pagājušā gada beigās bija apstrādes rūpniecība – 996,3 miljoni latu, no kuriem bez kavējumiem bijuši kredīti 746,6 miljonu latu apjomā jeb 74,9 %. Salīdzinot ar situāciju pirms gada, kredītu kvalitāte šajā nozarē pasliktinājusies par 11.7 procentu punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru