Jaunākais izdevums

Latvijas iedzīvotāji arvien vienkāršāk pārvar psiholoģisko barjeru par aizņēmumu izdarīšanu un situācijās, kad pietrūkst naudas līdzekļu līdz nākamajiem regulārajiem ienākumiem, arvien vieglāk dodas uz kredītiestādi pēc aizņēmuma, liecina pēc AS Baltijas izaugsmes Grupa (BIG) pasūtījuma veiktā pētījuma dati un ekspertu aptaujas rezultāti.

Pēc BIG iniciatīvas veiktajā aptaujā noskaidrots, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju pēdējo divu gadu laikā ir saskārusies ar situāciju, kad pietrūkst naudas līdz nākamajiem regulārajiem ienākumiem. Aptaujājot 1012 Latvijas Republikas pastāvīgos iedzīvotājus, socioloģisko pētījumu firma Latvijas Fakti uzzinājusi, ka tikai piektā daļa cilvēku šādās situācijās cenšas iztikt bez naudas aizņemšanās.

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks novērojis, ka Latvijas iedzīvotāju attieksme pret kredītiem ir visumā pozitīva, aizdomīgums ir mazinājies. „Ja pirms dažiem gadiem cilvēki vērtēja ņemt vai neņemt kredītu, tad tagad tā ir ikdienas sastāvdaļa, it sevišķi attieksmē pret patēriņa kredītiem,” saka Klāvs Sedlenieks.

Līdzekļu trūkumu un nepieciešamību aizņemties visbiežāk izjūt finansiāli mazāk nodrošinātie iedzīvotāji, savukārt tie, kuri regulāri saņem lielākus ienākumus – augstākā vai vidējā līmeņa vadītāji, cilvēki ar augstāko izglītību un uzņēmēji – naudas trūkumu un nepieciešamību aizņemties izjūt ievērojami retāk, liecina Latvijas Faktu aptauja. Finansiāli nodrošināto cilvēku vidū vairāk nekā puse aptaujāto nekad pēdējos divos gados nav saskārusies ar situāciju, kad pietrūktu naudas līdzekļu, savukārt ceturtā daļa strādnieku un tehnisko darbinieku naudas līdzekļu trūkumu izjūt regulāri. Bezdarbnieku un īslaicīgi nestrādājošo cilvēku vidū, kam regulāri pietrūkst naudas, īpatsvars ir vēl lielāks. Līdzīgi tikai 12,6% speciālistu ar augstāko izglītību, ierēdņu un militārpersonu atzinuši, ka regulāri saskaras ar naudas trūkumu. Interesanti, ka mājsaimnieces, sievietes, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, un studenti arī diezgan reti izjūt naudas trūkumu līdz nākamajiem ienākumiem. Dažādās sociāli demogrāfiskās respondentu grupās iegūtie rezultāti liecina, ka situācijās, kad trūkst naudas, bez aizņemšanās biežāk cenšas iztikt gados vecākie un finansiāli mazāk nodrošinātie iedzīvotāji.

„Mūsdienās cilvēki labprāt ņem kredītus, šī ideja ir iedzīvojusies un sabiedrībā kļūst ļoti atbalstīta. Tā ir reklāma, kas uzrunā cilvēka iekšējo bērnu. Viņam saka – nāc, ņem naudu, cik gribi - un tas cilvēkos provocē infantilas vēlmes. Saņemt ne par ko to, ko es gribu, neko pretī nedodot. Cilvēki jau pārsvarā pēc savas dabas ir bērnišķīgi. Uz šiem motīviem tiek spēlēts un tas strādā,” saka Ginta Ratniece, psihoterapeite, Latvijas Ģimenes centra prezidente.

Savukārt sociālo zinātņu profesors Tālis Tisenkopfs ir pārliecināts, ka iedzīvotāju attieksme pret kredītiem ir vieglprātīga, un līdzīgu viedokli pauž arī Agita Lūse, Filozofijas un socioloģijas institūta socioloģe: „Jāpiezīmē, ka agrāk attieksme pret kredītiem bija piesardzīgāka. Situācija mainījās pēdējos gados. Vispārējais priekšstats, kas rodas vērojot mūsu sabiedrību, ka kredīti tiek ņemti neapdomīgi”.

Eksperti uzsver, ka kredītu ir sarežģīti paņemt pirmo reizi. „Pēc tam cilvēks novērtē savas iespējas, saprot, ka tas nav nekas briesmīgs, un tad ņem kredītu labprātāk. Pirmo reizi cilvēki nav droši, baidās nokļūt atkarībā no bankas. Kad jau ir pieredze, cilvēki saprot, ka tas ir normāls, civilizēts veids,” secinājusi Tatjana Sivacka, diplomēta psiholoģe – praktiķe, konsultāciju kompānijas DAS Serviss direktore.

Iedzīvotāji labprātāk izvēlas aizņemties no kredītiestādēm, nevis no draugiem un radiem, lai arī kredītiestādēm ir jāmaksā procenti. Eksperti domā, ka ļaudis nevēlas apgrūtinājumus attiecībās ar draugiem. „Ja tu esi parādā bankai, tad ar visu to, ka tā var veikt dažādas sankcijas, tā nerada nekādas sociālās problēmas. Turklāt nevienam nav jābūt draugos ar banku. Mūsu sabiedrībā cilvēkiem nav īsti pieņemts runāt par savu finansiālo stāvokli. Un lai kādam prasītu pāris tūkstošus, ir noteikti jāzina, ka tam cilvēkam ir šī nauda,” skaidro Klāvs Sedlenieks. Bankā un citās kredītiestādēs aizņemšanās ir daudz bezpersoniskāka, tādēļ arī cilvēki labprātāk izvēlas šo ceļu.

„Kādreiz mēs aizņēmāmies tikai no radiem, draugiem un paziņām, jo citu iespēju nebija, un ir cilvēki, kas to turpina,” saka psiholoģe Ginta Ratniece. „Aizņemšanās no draugiem ir gājusi mazumā arī tādēļ, ka ērtāk un vienkāršāk pieejami dažādu kredītiestāžu pakalpojumi un saņemt aizdevumu mūsdienās ir kļuvis ļoti viegli, ja vien kredītņēmējs var uzrādīt atbilstošu ienākumu līmeni, lai par aizdevumu norēķinātos,” uzskata Juris Pūce.

„Nav jau to draugu, kuriem ir nauda. Visiem ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem ir kāds kredīts, kāds parāds. Ir ļoti maz cilvēku, kuriem ir uzkrājumi, līdz ar to maz tādu, no kā aizņemties,” norāda psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis.

„To, vai aizņemties kredītiestādē vai pie draugiem, nosaka arī cilvēka piederība sociālajai grupai. Vidusšķira jūtas komfortablāk aizņemties no kredītiestādēm, bet zemāka šķira nejūt nekādu barjeru aizņemties no draugiem savas pozīcijas dēļ,” saka Boriss Falkovs, praktizējošs psihologs, sociālās psiholoģijas katedras doktorants. Viņa teikto pierāda arī BIG veiktais pētījums, kas parādīja, ka bankas pakalpojumus (kredītlīnija, overdrafts, kredīts) finansiālo problēmu risināšanai biežāk izmanto ekonomiski aktīvākā iedzīvotāju daļa (vecumā no 25 līdz 54 gadiem), finansiāli nodrošinātākie respondenti, kā arī aptaujas dalībnieki ar augstāko izglītību.

„Patēriņa kredītu piedāvājums uzlabo kopējo noskaņojumu sabiedrībā, jo īslaicīga finanšu resursu trūkuma dēļ nav jāatsakās no sava dzīves standarta, turklāt nav arī jādodas ar savu problēmu pie paziņām, tādējādi riskējot sabojāt attiecības”, atzīmē Juris Pūce.

Speciālisti prognozē, ka pamazām mainīsies kreditēšanas struktūra, tas ir, līdz ar izsniegto kredītu daudzuma kritumu pieaugs izsniegto kredītkaršu un patēriņa kredītu apjoms. „Tā kā bankas nevar kreditēt nekustamo īpašumu iepriekšējos apjomos, kredītkaršu izdošana ir kļuvusi gandrīz par pēdējo iespēju kaut ko nopelnīt ar kredītiem,” uzsver Irina Žemčugova, socioloģe, kompānijas Latvijas Reitingi direktore. Pēc viņas domām, līdz 50% sabiedrības izmantos iespēju saņemt kredītkarti.

„Pētījuma rezultāti apliecina – Latvijas sabiedrībai nepieciešams skaidrojošs un izglītojošs pasākumu kopums kredītkultūras attīstības veicināšanai, jo kredītresursu izmantošana ir atbalstāma un plaši izplatīta prakse visā civilizētajā pasaulē, taču vēsturiskās kredītprakses trūkums var radīt sarežģījumus savu kredītspēju izvērtēšanā”, uzskata AS Baltijas Izaugsmes Grupa valdes priekšsēdētājs Juris Pūce.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiek meklēts gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju jau piekto reizi aicina meklēt gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu, liecina sniegtā informācija medijiem.

Gada vārds – spilgtākais un trāpīgākais pēc latviešu valodas likumībām veidotais vārds, kas pirmo reizi izskanējis, kļuvis populārs vai popularitāti atguvis 2007. gadā.

Gada nevārds – nejēdzīgākais darinājums vai nevajadzīgākais svešķermenis, kas valodā parādījies vai manāmi izplatījies 2007. gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots ar visneiederīgāk vai visnevajadzīgāk sagrozītu nozīmi (piemēram, pēc citu valodu parauga).

Gada spārnotais teiciens – spilgtākais vai dīvainākais teiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts 2007. gadā.

Sūtītājus lūdz, ja iespējams, norādīt kur vārds vai teiciens dzirdēts, kādā publikācijā tas lasīts un kādā sakarībā lietots. Lūdz minēt arī sūtītāja vārdu, uzvārdu un adresi (vēlams arī e-pasta adresi).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

50% iedzīvotāju satrauc iespējamā ASV maksātnespēja

Žanete Hāka, 15.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusi Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem satrauc iespējamā Amerikas Savienoto Valstu maksātnespēja,atklāj pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, oktobrī veiktais pētījums.

15% tā noteikti satrauc, bet 35% - drīzāk satrauc.

Savukārt 42% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju nesatrauc iespējamā ASV maksātnespēja. 26% atbildējuši, ka drīzāk nesatrauc, bet 16% - noteikti nesatrauc. Salīdzinoši biežāk mierīgu nostāju šajā jautājumā pauž cittautieši un nepilsoņi.

8% aptaujāto nav konkrēta viedokļa par šo tēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

62% iedzīvotāju apkures sezonas tuvošanās satrauc

Žanete Hāka, 26.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāko daļu jeb 62% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem satrauc apkures sezonas tuvošanās.

34% tā noteikti uztrauc un 28% drīzāk uztrauc). Salīdzinoši biežāk bažas par apkures sezonas sākumu ir starp Rīgas iedzīvotājiem, ģimenē galvenokārt citā valodā runājošajiem, nepilsoņiem, iedzīvotājiem ar salīdzinoši zemākiem ģimenes ienākumiem. To atklāj pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, septembrī veiktais pētījums.

37% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju nesatrauc apkures sezonas tuvošanās. 23% drīzāk nesatrauc, bet 14% noteikti nesatrauc. Salīdzinoši biežāk šādu atbildi snieguši lauku teritoriju, Pierīgas un Vidzemes iedzīvotāji, vadītāji un augstākā līmeņa speciālisti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas paziņojuma par nepieciešamību atlaist Saeimu iemesls varētu būt Valsts prezidenta noliktais termiņš 31. marts un vēlme izrādīt iniciatīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gada spārnotais teiciens: "Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai bieži nav saprotama"

, 26.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Latviešu biedrības namā tika paziņots 2008. gada Vārds, Nevārds un Spārnotais teiciens.

Gada vārds - talkot;

Gada nevārds - šis te... šo te...;

Spārnotais teiciens - "Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai bieži nav saprotama."

Par 2008. gada Vārdu atzīts "talkot" – atceroties lielo talku. Tas ir viegli saprotams jau sen zināms vārds ar mūsu tautai izsenis raksturīgu domu par kopējo labumu. Ļoti aktuāls – kā plašas sabiedrības solidāritātes paraugs un nesavtīga, visiem derīga atbildīga rīcība publiskā telpā, kopējā apkārtējā vidē.

Saņemti daudz vērā ņemamu pieteikumu, no tiem tikai daži šeit parādīti:

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Iedzīvotājus satrauc neziņa par nākamgad plānotajiem taupības pasākumiem

Lelde Petrāne, 19.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kārtējā budžeta konsolidācija ir atvirzīta uz gada beigām, un lielāko daļu (73%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem satrauc tas, ka līdz pat gada beigām būs neziņa par nākamgad plānotajiem taupības pasākumiem - 40% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju noteikti satrauc un 33% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju drīzāk satrauc, ka līdz gada beigām nebūs zināmi plānotie taupības pasākumi nākamajam gadam.

To atklāj tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS Latvia sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, 2011.gada augustā veiktais pētījums.

Savukārt 17% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju drīzāk nesatrauc un 5% iedzīvotāju noteikti nesatrauc, ka līdz gada beigām nebūs zināms, kādi taupības pasākumi sagaidīs nākamajā gadā.

5% aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Aptauja veikta laikā no 2011.gada 9. augusta līdz 11. augustam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Aptauja: 70% iedzīvotāju satrauc apkures rēķini

Ingrīda Drazdovska, 29.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji tuvojoties apkures sezonas sākumam, absolūto vairākumu jeb 70% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem satrauc rudens un ziemas apkures lielie maksājumi.

Šādus datus ir pakopojusi tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūra TNS Latvia sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes. Pētījums veikts šā gada septembra beigās. Aptaujāti 800 Latvijas iedzīvotāji.

Starp šiem 70% aptaujāto 46% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju noteikti satrauc apkures rēķini, savukārt 24% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju drīzāk satrauc rudens un ziemas augsti apkures maksājumi. Tomēr 16% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atzīst, ka augstie apkures sezonas maksājumi drīzāk nesatrauc, bet 13% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju šie maksājumi vispār nesatrauc. 1% aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikgadējā akcijā «Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens» sīvā cīņā par 2013. gada vārda titulu uzvarējusi «pašbilde» - veiksmīgi latviskots apzīmējums ar fotokameru vai viedtālruni iemūžinātam pašportretam, angļu vārdam «selfie».

«Slefie» par 2013. gada vārdu angļu valodas vidē atzinuši Oksfordas Universitātes valodnieki.

2013. gada nevārda gods ticis valodas telpā ražīgi sazēlušajai atvasinājumu kopai «dīli, dīlošana, dīlot», par kuras popularizētāju tiek uzskatīts bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis.

Savukārt par 2013. gada spārnoto teicienu atzīta Latvijas Valsts Prezidenta Andra Bērziņa atziņa: «Nākotne ir nākotnes cilvēku rokās!».

Akcija «Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens» norisinājās vienpadsmito gadu. Šogad rīkotāju deleģētajā žūrijā strādāja interneta žurnāla Satori redaktors Ilmārs Šlāpins, sociolingviste Dace Strelēvica-Ošiņa, Eduards Cauna (LZA TK), LU profesors, Valsts valodas komisijas vadītājs Andrejs Veisbergs, valodniece, Dr. philol. Dzintra Paegle, Maija Sinka (RLB VAK), Aldis Lauzis (LZA TK) un literatūrkritiķe, tulkotāja Ieva Kolmane (LRS).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jānis Jurkāns tagad ir organizācijas Baltijas asociācija – transports un loģistika prezidents ar plašiem darba apartamentiem solīdā Elizabetes ielas namā. Pie sienām izvietotā latviešu glezniecība rada estetizēti pārdomātu vidi, un tāds ir arī pats Jurkāns – vienmēr sniegbaltā kreklā, nevainojami iededzis un ar džentlmeņa stāju.

Pret dzīvi un apkārt notiekošo viņš izturas ar apskaužamu mieru, kas viņā sadzīvo ar analītisku prātu. Ne bez pašironijas, ko apliecina viņa un dramaturga Jāņa Jurkāna kopā iedziedātā līgodziesma par nabago un bagāto brāli. «Man ne par ko nav kauns, arī šodien parakstos zem katra sevis teiktā vārda,» apmēram tā varētu rezumēt Jurkāna politisko pagātni.

picturegallery.1a16ba09-0789-474e-bc6c-3c6aa6202e15

Vai loģistika, kurā šobrīd darbojaties, arī nav saistīta ar politiskajām attiecībām ar kaimiņvalstīm? Tā sakot, blakus politikai vien esat...

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Rjazaņai draud Grieķijas liktenis

Didzis Meļķis, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piemaskavas reģions iekūlies pamatīgos parādos, un nekas neliecina, ka būs labāk. Visai drīz krievu teiciens «mums kā Grieķijā – viss ir» varētu iegūt nelāgu piepildījumu, jo Rjazaņas apgabals Krievijā ir uz maksātnespējas robežas, ziņo laikraksts Kommersant.

Pašlaik reģiona valdības parādsaistības ir 17 miljardi rubļu jeb 300 miljoni latu, kas šogad pieaugs vēl par 90 miljoniem un pārsniegs 75% no vietējā budžeta ienākumu daļas. Vietējā politiskā opozīcija – komunisti, Taisnīgā Krievija un Yabloko uzskata, ka jāseko bankrotam un «pārvaldības no ārpuses» ieviešanai, ko Eiropā pazīst arī kā tehnokrātisku valdību. Pati vietējā valdība turpina apgalvot, ka ierakstās Krievijas finanšu ministrijas noteiktajos rāmjos.

Vēl nesen gadu mijā reģions ir ņēmis aizdevumu budžeta deficīta dzēšanai 11,5 miljonu latu apmērā, ziņo laikraksts. Tā avots vietējā pārvaldē skaidro, ka budžeta saistības nav izdevies pildīt nepietiekamās ienākumu nodokļa iekasēšanas dēļ. Proti, ekonomiskā situācija nav tik spoža, lai pildītu visas budžetā ietvertās saistības, bet ar nodokļiem apliekamās bāzes attīstība gubernatoru maz interesējot, Kommersant sūdzas vietējās komunistu frakcijas vadītājs. Ražošanai reģionā nav attīstības tendences, tāpēc paredzams, ka budžeta situācija kļūs tikai sliktāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Bokta: Ja baidies no vilka, mežā neej

Jānis Bokta, LVRTC valdes priekšsēdētājs, 17.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11.februārī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē tika apspriesti grozījumi Elektronisko dokumentu likumā (EDL), kas tika atspoguļots arī DB 12.02.2015. numurā. Latvijā ir uzstādīts mērķis līdz 2017.gadam panākt 90% bezpapīra saraksti visās dzīves jomās. Tāpēc arī sekojusi LVRTC iniciatīva atvērt iespēju elektronizēt atsevišķus procesus to darījumu veidiem, kas šobrīd tiek izslēgti no e-vides, piemēram, darījumiem ar nekustamo īpašumu. Taču, tiklīdz ķeramies klāt darījumiem ar nekustamo īpašumu, pat daļā Latvijas IKT nozares pārstāvju vidū sākas paniskas bailes no «e», turklāt tās bez jebkāda racionāla pamata tiek iedvestas citos.

Ir tāds teiciens: ja baidies no vilka, neej mežā. Un ir vēl viens teiciens: drošam pieder pasaule. Var piesaukt vēl vienu teicienu desmit reizes nomēri, pirms nogriez! Šodien, domājot par grozījumiem EDL, kā arī citiem normatīviem, kas nosaka to, cik efektīvi un konkurētspējīgi attīstīsies Latvijas e-vide, ir jāatbild uz jautājumu – vai pēdējam no pieminētajiem teicieniem «desmit» vietā ieliksim «simts», vai arī izdarīsim visu, lai, runājot par Latvijas e-vidi, tie dotu iedzīvotājiem reālu pienesumu un Latviju citas valstis piesauktu kā veiksmes stāsta piemēru.

Šobrīd EDL nosaka, ka šā likuma noteikumi nav piemērojami līgumiem, ar kuriem tiek radītas vai nodotas tiesības uz nekustamo īpašumu, izņemot nomas tiesības. Šajā likumā ir vēl trīs citi izņēmumi, kur šis likums nav piemērojams. Pilnīgi skaidrs, ka arī nekustamā īpašuma gadījumā, līdzīgi kā piena pārdošanas gadījumā, pastāv daudzas informācijas sistēmas, kurās jau tagad par katru no Latvijas Republikā reģistrētu nekustamo īpašumu glabājas vairāki elektroniski dokumenti – tie paši ieraksti Zemesgrāmatu reģistrā ir elektroniski dati. Proti, šim nevainīgajam izņēmumam EDL tik nesaprotamā apjomā nav loģiska pamata. Tas jauc galvu ne tikai zemesgrāmatu tiesnešiem, bet arī visiem, kuri darbojas ar un ap nekustamo īpašumu un būtu gatavi atsevišķus jautājumus kārtot elektroniski. Piemēram, parakstīt servitūta līgumus elektroniski, ko šobrīd nevar darīt. Ja pēc desmitkārtīgas nomērīšanas joprojām pastāv uzskats, ka nostiprinājuma lūgums šādam servitūta līgumam jāslēdz pie notāra, tad to var darīt, un šo jautājumu jau regulē cits likums, nevis EDL. Taču, izņemot šādu ierobežojumu no EDL, citam likumam (Zemesgrāmatu likums) netiek liegta iespēja sākt desmitkārtīgu nomērīšanu, izvērtēt iespēju šādu nostiprinājuma lūgumu pie notāra parakstīt arī elektroniski, tādējādi radot iespēju šo dokumentu paketi nosūtīt atbilstošām iestādēm elektroniski, nevis liekot tās apmeklēt klātienē. Runa ir par iespēju birokrātisko aparātu padarīt efektīvāku, tādējādi tuvojoties mērķim – 90% bezpapīra saziņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ne Saeima, ne valdība pat nenojauš, kāda katastrofa mums tuvojas

Armanda Vilciņa, 17.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visas krīzes nevar pārvarēt ar vieniem un tiem pašiem paņēmieniem, kas Latvijas gadījumā ir naudas aizņemšanās, jo tas grauj vietējo ekonomiku un tautsaimniecību, domā Jāzeps Šņepsts, AS Preiļu siers valdes priekšsēdētājs.

Nauda, ko esam aizņēmušies un gadiem uz nebēdu tērējuši, inflāciju Latvijā uzdzinusi līdz tādam līmenim, kādu drīz vairs nevarēsim atļauties, spriež J. Šņepsts. Es baidos, ka gada beigās inflācija sasniegs jau 50%, bet valsts ārējais parāds, atbilstoši ekspertu prognozēm, tuvākajā laikā varētu pietuvoties jau 60% robežai no iekšzemes kopprodukta (IKP), atzīmē uzņēmējs. Šādā gadījumā valstij vienkārši nebūs naudas, un es ļoti šaubos, ka mums tiks piešķirts vēl kāds aizdevums, kā rezultātā nebūs iespējams ne pacelt algas, ne pensijas – liela daļa Latvijas sabiedrības faktiski kļūs par maznodrošinātajiem, kas nevarēs atļauties nodrošināt pat savas pamatvajadzības, secina J. Šņepsts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar airBaltic klientu apkalpošanas un virszemes operāciju viceprezidenti Lauru Vecvanagu

Lelde Petrāne, 10.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild aviokompānijas airBaltic klientu apkalpošanas un virszemes operāciju viceprezidente Laura Vecvanaga. airBaltic un Rīga savieno Baltijas reģionu ar 60 galamērķiem Eiropā, Tuvajos Austrumos un NVS.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Ja jūs iemīlaties aviācijas nozarē, tad tas notiek momentāni – pirmajos darba mēnešos, un ir uz ilgu. Šī nozare no vienas puses ir ļoti apjomīga, bet tajā pašā laikā salīdzinoši šaura. Mēs zinām savus kolēģus, partnerus un klientus pat gadiem ilgi. Aviācijā strādājot, tu sevi spēj «savienot» ar visu pasauli, un es patiešām izbaudu to, ka esmu kustībā katru dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

2007. gada Vārds - „ēnstrādnieks”

, 23.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 23.janvārī, paziņots 2007. gada Vārds, Nevārds un Spārnotais teiciens. Žūrija ar prieku ievērojusi jauniešu radoši rotaļīgo spēju jaunām parādībām izdomāt asprātīgus un latviskus jaunvārdus, piemēram, anglicisma “strings” aizvietojums - “aukliņbiksītes, diegabikse, striķene".

Kā liecina sniegtā informācija medijiem, par 2007. gada Vārdu atzīts „ēnstrādnieks” – viegli izprotams un ļoti aktuāls jaunvārds nelegāli nodarbinātas personas apzīmēšanai, īss, ērts un pēc latviešu valodas īpatnībām pareizi darināts. To pieteikusi www.jelgavniekiem.lv redakcija – šis vārds jau plaši atkārtots un lietots žurnālistikā. Tas asociējas ar vārdu savienojumu “ēnu ekonomika”, ar ko tam nozīmes ziņā ir radniecība.

Izskatot saņemtos ierosinājumus, žūrijas interesi saistīja arī citi jaunvārdi, it sevišķi “virsruna” kinofilmas ierunājums kādā citā valodā, ja diktora balss skan "pa virsu" un “tērzētava” (“čata” vietā), “paudums” (pateiktais). Tā pat arī “pulksteniski un pretpulksteniski”, “ābolītis” (apzīmējot “@”) un “vārdene” (Janīna Kursīte: precīzāk izsaka neakadēmiskās latviešu valodas krājuma ideju nekā ’vārdnīca’), kā arī daudz šīs vārdenes vārdu: īdenis – ZA vējš, plūdenis – ZR vējš, sausenis – DA vējš, valdzenis – DA vējš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Paziņos gada vārdu, nevārdu un spārnoto izteicienu

Vēsma Lēvalde, Db, 26.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RLB Latviešu valodas attīstības kopas, LZA Terminoloģijas komisijas un Latvijas Rakstnieku savienības veidotā žūrija 26. janvārī paziņos gada vārdu, gada nevārdu un spārnoto izteicienu.

Gada spārnoto teicienu nominācijai pieteiktajiem ierosinājumiem šogad jauna iezīme ir ekonomisko problēmu apspēle – asprātīgs humors, dzēlīga ironija par notikumiem valstī un arī reālistiska pašironija un jauni apzīmējumu meklējumi raksturīgām muļķībām, raksta portāls easyget.lv.

No iesūtītajiem ierosinājumiem īpašu uzmanību guvuši, piemēram, šādi:

2008. gadā plaši lietoti vārdi vai Gada vārda kandidāti:

"talkot" ( sabiedrība vasaras lielā talkā)

"sprīdīša sindroms" (- sakarā ar lielo latviešu imigrēšanu uz Īriju un citām zemēm)

„bomārs” (it kā pieklājīgāks vārds nekā: "bomzis", bezpajumtnieks)

„vaimanoloģija” (mums raksturīga īpašība - dzirdēts raidījumos un sarunās)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Gada vārdu kļuvis vārds «glābējsilīte», par nevārdu - «saīsināt», bet par Gada spārnoto teicienu - veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) frāze: «Un ko jūs saprotat ar politisku atbildību?»

Šodien tika paziņoti Latvijas Rakstnieku savienības, LZA Terminoloģijas komisijas un Rīgas Latviešu biedrības rīkotā konkursa par 2009.gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu rezultāti.

Par Gada nevārdu kļuvušais «saīsināt», stāsta filologs Aldis Lauzis, mūsdienās tiek daudzviet lietots - saīsināti ir darbinieki, štati, laiks u.c. Vārds «saīsināt» latviešu valodā ienācis no krievu sarunvalodas, kas būtu aizstājams ar vārdiem «sašaurināt», «atlasīt» u.c.

Gada spārnotajam teicienam esot bijuši trīs favorīti – Tautas partijas dibinātāja Andra Šķēles teiciens «Valsts vadītāji nedrīkst izskatīties pēc sabraukta ezīša», kas esot kolorīts, taču ne tik ļoti, lai kļūtu par gada teicienu, norādīja rakstniece Ieva Kolmane. Savukārt ZZS Saeimas deputāta Ingmāra Līdakas teiciens «Aizver muti!» noteikti bijis favorītu augšgalā. Tomēr žūrija par Gada teicienu izvēlējusies veselības ministres B.Rozentāles atbildi uz žurnālistu jautājumu, proti, «Un ko jūs saprotat ar politisko atbildību?.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Senais teiciens ciešās konkurences apstākļos maizes un konditorejas tirgū Fazer praksē piepildās burtiski

Maizes tirgus attīstās abos virzienos – gan uz dārgu ar amatniecības metodēm gatavotu maizi, gan iepriekš apceptiem saldētiem produktiem, saka Fazer Group vecākais viceprezidents Petri Kujala.

Latvieši ir ļoti lepni par savu maizi. Vai šo gadu laikā, kamēr Fazer ir Latvijā, ir mainījies tas, ko mēs saprotam ar maizi?

Maizes patēriņā un maizes cepšanas industrijā tiešām notiek pārbīde, bet tā nav tikai Latvijā. Visos mūsu tirgos ap Baltijas jūru cilvēki no tradicionālas lētas baltmaizes pāriet uz maizi ar lielāku pievienoto vērtību – ar sēklām, dažādām garšām un īpatnībām. Tā ir iezīme arī pārtikas industrijā vispār – cilvēki vairāk domā par veselību un labklājību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gada spārnotais teiciens: «Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķi tiks izskatīta»

Dienas Bizness, 21.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/VLZ.jpg

2012. gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tik paziņots šodien Rīgas Latviešu biedrības namā. Kā norāda Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka, žūrija tos izraudzījusi, spraigā domu apmaiņā izskatot daudz pieteikto kandidātu.

Par 2012. gada vārdu atzīts «ziemotne» - vārds, ar ko apzīmē putnu ziemošanas vietas, bet kas tikpat labi var noderēt attiecībā uz čūskām, lāčiem un cilvēkiem (piem., nomadiem).

2012. gada spārnotais teiciens - «Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķi tiks izskatīta», ko premjers Valdis Dombrovskis sacīja intervijā, runājot par žurnālista Lato Lapsas iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienestam saistībā ar Ministru prezidenta partijas biedra Dzintara Zaķa auto iegādes darījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārais teiciens, ka dators ir vainīgs pie manas vājās redzes, ir aplams.

Paši esam vainīgi, ka strādājam kā apmāti un neļaujam nedz sev, nedz acīm atpūsties, tik strikta ir dabiskas redzes skolotāja Vija Buša. Viņas zināšanu bagāžā ir kaudze ieteikumu un secinājumu, kas attiecas uz acu veselību un redzi. Rīgas 1. slimnīcas Arodveselības nodaļas optometriste Varvara Kuple norāda, ka pēdējā laikā no birojos strādājošajiem un citiem darba ņēmējiem ir daudz sūdzību par sausām, žūstošām acīm, graušanas sajūtu. Turklāt nereti gadās ielaistas redzes problēmas nezināšanas pēc. Proti, daudzi nemaz nenojauš, ka viņiem ir slikta redze, un brilles nelieto. Tomēr V. Buša ir pārliecināta, ka ikviens var saglabāt skaidru redzi un pat tikt vaļā no brillēm, taču tam ir nepieciešama, pirmkārt, pārliecība, ka tas ir iespējams, un, otrkārt, ir jāpiestrādā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Ienesīgākās zelta akcijas

Žanete Hāka, 10.02.2016

Harmony Gold Mining Co

Kaut arī akcijas cena gada laikā piedzīvojusi kritumu par 15%, kopš pērnā gada nogales tā augusi par 161%. Nesen uzņēmums paziņoja par ienākumu pieaugumu un informēja, ka meklē jaunus uzņēmumus iegādei, kā arī plāno atpirkt parādzīmes. Kompānijas akcijas cena gada laikā svārstījusies starp 0,53 un 2,8 dolāriem. Patlaban akcijas cena ir 2,45 dolāri, bet analītiķu mērķa cena - 1,7 dolāri.

Foto: Harmony Gold Mining

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada pēdējā dienā šķita, ka zelta cena noslīdēs zem 1000 dolāriem par unci, savukārt akciju indeksiem Standard&Poor’s 500 un Dow Jones Industrial Average tika gaidīts pieaugums arī šogad, raksta portāls 24/7 Wall St.

Tomēr laiki mainās un Dow Jones Industrial Average kopš gada sākuma ir sarucis par 8%, savukārt zelta cena ir augusi par gandrīz 12%, tuvojoties 1200 dolāru par unci.

Šeit vietā būtu teiciens, ka uz katru kritumu kāds pelna, un tagad šis teiciens ir attiecināms uz zeltu. Dārgmetāla cena ir uzlēkusi pēc tam, kad Japānas un Eiropas centrālās bankas ir samazinājušas likmes negatīvā teritorijā, un tiek prognozēts, ka arī ASV bremzēs savu likmju celšanas tempu. Šī neskaidrība veicina zelta cenas pieaugumu. Līdz ar to ir arī vairāku uzņēmumu akcijas, kas gūst no zelta cenas pieaugumu. Portāls apkopojis informāciju par uzņēmumu, kas saistīti ar zelta ieguvi, akciju cenām. Septiņu akciju, kuru vērtība ir vismaz 500 miljoni dolāru, cena šajā gadā ir augusi par vairāk nekā 40%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule ir mainījusies. Par ASV prezidentu ir kļuvis Donalds Tramps, kurš atklāti saka – Amerika first! Viņam Amerika ir pirmajā vietā! Es domāju, ka arī Latvijai ir vajadzīgs tāds prezidents, kurš pasaka – pirmajā vietā ir Latvija! Pasaka un dara!

Tā intervijā saka Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis.

Skaļa ieroča kārta parastā trešdienas rītā, kad cilvēki dodas uz darbu. Mūsu Latvijas valstī netālu no Mātes Latvijas pie Brāļu kapiem ar automātu nošauj cilvēku. Runā, ka maksātnespējas administratoru mafija Rīgas ielās kārto savas lietas. Parādās bailes, ka atgriezušies 90-tie… Jūs kā Baptistu draudžu savienības bīskaps divpads- mit gadus kopā ar citiem bīskapiem lūdzāt Dievu par Latviju. Svētkos vadījāt dievkalpojumus kopā ar katoļu kardinālu Jāni Pujatu un arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču, ar luterāņu arhibīskapu Jāni Vanagu un pareizticīgo metropolītu Aleksandru. Vai tiešām šī skumjā aina ir tas, ko Latvijas simtgadē mēs visi kopā cerējām ieraudzīt? Ko šī notikusī vardarbība mums rāda?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, Baltijas konteineru terminālā Kundziņsalā naktī no konteinera noplūdusi kāda ķīmiska viela, no kuras var rasties zilskābe. No ostai pieguļošajām teritorijām tiekot evakuēti iedzīvotāji, ziņo Latvijas Radio.

Ostas teritorijā noplūdusi ķīmiska viela; evakuē iedzīvotājuRīgas mērs Nils Ušakovs intervijā Latvijas Televīzijai norādīja, ka patlaban notiek darbs pie noplūdes novēršanas, un pastāvot minimāla varbūtība, ka notiks sprādziens un turpināsies tālāka vielas noplūde.

Ticis pieņēmts lēmums evakuēt iedzīvotājus no iespējamām apdraudētajām vietām - Voleriem, Krēmeriem un termināla teritorijai pieguļošās teritorijas. Patlaban noris nepieciešamās darbības, lai likvidētu ķīmiskās vielas noplūdi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valmierā Gaujā strauji ceļas ūdens līmenis; pašvaldība mudina iedzīvotājus būt gataviem evakuēties

LETA, 22.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmieras pilsētas pašvaldība gatavojas situācijai, kad ūdens līmenis varētu sasniegt kritisko atzīmi, pie kuras tiktu apdraudēti daudzdzīvokļu nami aptuveni ar 2000 iedzīvotājiem, tādēļ pašvaldība aicina iedzīvotājus būt gataviem evakuēties, informē Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Kristīne Melece.

Šodien ap plkst.11 ūdens līmenis Gaujā Valmierā bija sasniedzis 4,01 metra atzīmi virs stacijas «nulles» atzīmes, appludinot Daliņu pludmali, Kazu krāces un mazdārziņu teritoriju Leona Paegles ielā, taču vēl par 80 centimetriem atpaliekot no 2010.gada plūdu līmeņa, kas bija 4,81 metrs un izraisīja plašu pilsētas dabas, rūpniecisko un dzīvojamo teritoriju applūšanu, informēja Melece.

Valmieras pilsētas pašvaldības civilās aizsardzības komisija šodien plkst.16 sasauks atkārtotu tikšanos par plūdu situāciju Valmierā, mudinot tajā ierasties arī applūstošajās teritorijās esošo iestāžu un uzņēmumu pārstāvjus, kā arī daudzdzīvokļu namu apsaimniekotājus un privāto māju īpašniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta – Situācija ēkā Duntes ielā, ko apsargā policija, atpoguļojot parādu nemaksāšanas kultūru Latvijā

Nozare.lv, Db.lv, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Rīgas domes priekšsēdētāja rīkojumu Rīgas Pašvaldības policija apsargās ēkas Duntes ielā 28 iedzīvotājus no ēkas apsaimniekotāja SIA Namu apsaimniekošana iebrukuma mājā, pie ēkas dežurē arī iedzīvotāji, norāda biedrības Duntes 28 valde. SIA Namu apsaimniekošana savukārt pauž, ka uzņēmums ilgstoši kreditējis nama iedzīvotājus un ka iedzīvotāji, izmanotjot sakarus un savu ietekmi, vēlas atbrīvoties no savu saistību izpildes, un radusies situācija atspoguļo parādu nemaksāšanas kultūru Latvijā.

Papidlināta ar SIA Namu apsaimniekošana komentāru.

Biedrības, kas pārstāv visu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Rīgā, Duntes ielā 28, dzīvokļu un nedzīvojamo telpu īpašnieku intereses, valdes loceklis Edgars Vaikulis skaidro, ka uzņēmuma Namu apsaimniekošana pārstāvji nama iedzīvotājiem izteikuši ultimātu par dažādu nepamatotu maksu kopumā 30 tūkst. latu apmērā nekavējošu - līdz 22. februāra plkst.15 - pārskaitīšanu Namu apsaimniekošanai. Ja tas netiks izdarīts uzņēmums draudējis ar varu iebrukt ēkā un atslēgt elektroenerģijas, siltuma un ūdens padevi visai mājai.

Komentāri

Pievienot komentāru