Citas ziņas

Vairākkārt pārsniegta Terehovas un Grebņevas caurplūsmas kapacitāte

, 10.04.2008

Jaunākais izdevums

Pie Latvijas – Krievijas robežas Latvijas pusē periodiski veidojas garas izbraucošā kravu autotransporta rindas, kas aizņem pilnībā visu izbraucošā transporta joslu un tādejādi apgrūtina citu transportlīdzekļu kustību šajā ceļa posmā, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Reģiona ekonomiskās aktivitātes pieauguma rezultātā ir izveidojusies situācija, kad Latvijas un Krievijas robežu šķērsojošo kravas transportlīdzekļu apjoms vairākkārt pārsniedz 90.gadu vidū izbūvēto autoceļu robežkontroles punktu (RKP) Terehova un Grebņeva caurplūsmas kapacitāti. Pēdējos gados ir būtiski pieaudzis caur Latvijas teritoriju uz Krieviju pārvietoto citu ES valstu kravu apjoms. Kā liecina muitas informācija, vairāk nekā puse no robežu šķērsojošiem transportlīdzekļiem ir Lietuvas un Polijas kravas automašīnas.

Garākās izbraucošā kravu autotransporta rindas izveidojās 2007.gada decembrī: pie Terehovas RKP rindā gaidīja 1600, bet pie Grebņevas RKP – 950 automašīnas.

Tā kā RKP caurlaidība ir sasniegusi maksimālo līmeni gan Latvijas, gan Krievijas pusē, kravas transportlīdzekļu rindu samazināšana iespējama, vienīgi paplašinot un modernizējot RKP, kā arī ieviešot jaunas darba metodes (jaunas datorsistēmas, moderns tehniskais aprīkojums un kontroles dienestu darba optimizācija).

Lai radušos situāciju risinātu, ar Ministru kabineta rīkojumu 2007.gada sākumā tika izveidota starpinstitūciju darba grupa satiksmes ministra vadībā Latvijas – Krievijas robežšķērsošanas jautājumu risināšanai un tranzītpārvadājumu un loģistikas attīstības veicināšanai.

Atbilstoši darba grupas izstrādātajam un Ministru kabinetā apstiprinātajam plānam VID īsteno modernizācijas projektus, kas paredz RKP paplašināšanu un/vai būvniecību, lai palielinātu kravas transportlīdzekļu caurlaidību un uzlabotu tehnisko aprīkojumu.

VID ir izveidota pasākuma Robežkontroles punktu rekonstrukcija un būvniecība uz Eiropas Savienības robežas uzraudzības komiteja, kas regulāri uzrauga, lai attiecīgie procesi attiecībā uz RKP modernizāciju un būvniecību notiktu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Sadarbība ar Krievijas Federāciju

Robežšķērsošanas jautājumi ir iekļauti Latvijas – Krievijas Starpvaldību komisijas darba kārtībā. Šo jautājumu risināšanai ir izveidotas vairākas darba grupas, kuru darbā piedalās VID amatpersonas:

-Latvijas – Krievijas Starpvaldību komisijas Ekonomiskās sadarbības darba grupa;

-Latvijas – Krievijas Starpvaldību komisijas Transporta darba grupa;

-Latvijas – Krievijas muitas dienestu darba grupa pierobežas jautājumu risināšanai.

Kopš 2006.gada rudens regulāri notiek VID Galvenās muitas pārvaldes amatpersonu un Krievijas Federālā muitas dienesta pārstāvju tikšanās gan muitas ekspertu, gan vadības līmenī, kā arī noris pastāvīga rakstiska informācijas apmaiņa par esošo RKP modernizācijas jautājumiem. Nākamā Latvijas un Krievijas muitas dienestu vadītāju tikšanās plānota aprīļa beigās.

Transportlīdzekļu un konteineru automātiskā identifikācijas sistēma

Lai stiprinātu ES ārējo robežu aizsardzību un sekmētu krāpšanas apkarošanas preventīvo pasākumu īstenošanu, Latvijā ir ieviesta Transportlīdzekļu un konteineru automātiskās identificēšanas sistēma (TLKAIS).

Specializētais tehniskais aprīkojums ir paredzēts valsts robežu šķērsojošo transportlīdzekļu un dzelzceļa konteineru un numura zīmju automātiskai atpazīšanai un pārbaudīšanai.

2007.gada 5.jūnijā starp VID un Igaunijas uzņēmumu A/S Alarmtec tika noslēgts iepirkuma līgums par TLKAIS izstrādi, ieviešanu un tai nepieciešamā tehniskā aprīkojuma iegādi un uzstādīšanu. Līguma kopējā summa - 702 462,91 LVL.

Saskaņā ar līgumu TLKAIS ir uzstādīta 7 RKP uz Eiropas Savienības ārējās robežas ar Krievijas Federāciju un Baltkrieviju, t.i. autoceļu RKP Terehova, Grebņeva, Patarnieki, Silene un dzelzceļa RKP Indra, Zilupe, Kārsava.

Šādas sistēmas tiek plaši izmantota gan Eiropā, gan ASV. Jau pirms desmit gadiem - 1998.gadā – sistēmu sāka izmatot Somijā, un tā darbojas visos MKP, kas atrodas uz šīs valsts robežas ar Krievijas Federāciju. Patlaban funkcionalitātes ziņā atbilstošas sistēmas darbojas arī citur ES, piemēram, Igaunijā, Lietuvā un citās valstīs.

TLKAIS darbības shēma: transportlīdzeklim šķērsojot robežu, ar kameru palīdzību tiek nolasīti transportlīdzekļa un konteineru numuri. Informācija par visiem robežu šķērsojušiem transportlīdzekļiem, kā arī fotoattēli tiek saglabāti datu bāzē, kas izmantojama visu veidu statistikai, riska analīzei un citiem mērķiem.

Sistēma paredz iespēju veikt meklēšanā esošo transportlīdzekļu identificēšanu. Piemēram, riska analīzes rezultātā TLKAIS tiek ievadīta informācija par transportlīdzekli, kar kuru, iespējams, tiek pārvadātas kontrabandas preces. Brīdī, kad šis transportlīdzeklis šķērsos Latvijas Republikas robežu, sistēmā nostrādās trauksme. Līdz ar to konkrētā automašīna tiks aizturēta un muitas amatpersonas veiks nepieciešamos kontroles pasākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8. aprīļa rītā pirms muitnieku nomaiņas Terehovas muitas kontroles punktā sākās kratīšanas un aizturēts apkaunojoši liels korupcijas shēmā iesaistītu muitnieku skaits – 29. Kopš tās dienas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme vairākās intervijās ir centusies marginalizēt notikušā nozīmi, pretojoties muitas vadības atstādināšanai un Terehovā pieķerto kukuļdošanu saucot par "piecīšu ņemšanas tradīciju", 23.aprīlī raksta laikraksts Diena.

Patiesībā Terehovas muitnieku organizētajam grupējumam bijis pakalpojumu izcenojums, izstrādāta shēma kukuļu slēpšanai un sadalei, kas katram muitniekam mēnesī pie algas nodrošināja 2000 līdz 3000 eiro no "obščaka", kas pārmaiņus slēpts muitas punkta virtuvē, tualetē vai garderobēs, naudu sametot cepurē vai kastē, Diena uzzināja no oficiāla avota, kas ieņemamā amata dēļ ir informēts par izmeklēšanas detaļām.

Informāciju par muitnieku iekasēto kukuļu "obščaku" jeb kopējo katlu, kurā visa maiņa samet dežūras laikā iekasētos kukuļus, lai pēc tam sadalītu, VID Iekšējās drošības pārvalde bija konstatējusi mēnešiem ilgušas operatīvās darbības rezultātā, tieši tādēļ operāciju Terehovā 8. aprīļa rītā bija svarīgi veikt, pirms kukuļu fonds tiek sadalīts un maiņa izklīst pa mājām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kravas automašīnu rinda uz Krieviju samazinājusies vien par 10 auto

Ritvars Bīders, 23.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diennakts laikā kravas automašīnu rinda uz Krieviju pie Terehovas robežkontroles punkta samazinājusies par 10 automašīnām, proti, no 1 000 auto vakar pulksten 8.00 no rīta līdz 990 spēkratiem šorīt pulksten 8.00 no rīta, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācija.

Rindā uz Krieviju pie Grebņevas robežkontroles punkta 23. decembra rītā gaida 340 kravas automašīnas, kas ir par 30 automašīnām vairāk nekā 22. decembra rītā.

Pēdējo 24 stundu laikā Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktus šķērsojušas attiecīgi 336 un 145 kravas automašīnas.

Paredzamais gaidīšanas laiks kravas automašīnām pie Terehovas robežkontroles punkta ir aptuveni 71 stunda, savukārt pie Grebņevas robežkontroles punkta – aptuveni 62 stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Korupcija muitas sistēmā ir ieilgusi problēma. Un otra problēma – rīcības trūkums. Tiek ieņemta nogaidoša, aizsardzības pozīcija: ''Mums viss ir labi!''".

Tā intervijā par Terehovas muitas darbinieku masveida aizturēšanu un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadības kūtrumu muitas darba sakārtošanā laikrakstam Diena saka finanšu ministrs Jānis Reirs.

“Terehovas lietas atklāšana ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un VID Iekšējās drošības pārvaldes (IDP) darbības rezultāts. Tas ir skandalozi, ka muitas punktā vairāk nekā veselu maiņu darbinieku ir jānoņem no trases, bet VID un muitas vadība izliekas, ka neko nezina, un par to nerunā. Finanšu ministrijas departaments, kas atbild par ēnu ekonomikas apkarošanas politiku, ir norādījis uz šīm problēmām, bet praksē tā ieteikumi tiek ignorēti. Tas ir novedis pie tās situācijas, kāda tā ir. Un, es domāju, ka tad, ja VID vadība rīkotos tā, kā to dara citas valsts institūcijas, kas atklāti atzīst pastāvošās problēmas un informē sabiedrību par savu darbinieku pārkāpumiem, vesela maiņa muitnieku neatļautos organizēti grupā ilgstoši veikt visdažādākos pārkāpumus. Tas ir šokējoši!,” atzīst ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Kravu plūsmas organizēšanai Terehovā meklēs ilgtermiņa risinājumu, cer vienoties par robežkontroles punkta rekonstrukciju

BNS, 27.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kravu plūsmas organizēšanai Terehovā tiks meklēts ilgtermiņa risinājums, savukārt Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijā iecerēts vienoties par robežkontroles punkta rekonstrukciju, aģentūru BNS informēja Iekšlietu ministrijas pārstāve Gunta Skrebele.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece un Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs, pirmdien apmeklējot Terehovas robežkontroles punktu, vienojušies, ka pirmssvētku laikā abu valstu pārstāvji uz robežas strādās pastiprinātā režīmā. Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars jau pagājušajā nedēļā uzdeva robežsargiem strādāt pastiprinātā režīmā.

Ministre arī pavēstījusi, ka 2011.gada martā Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijā iecerēts vienoties par Terehovas un Buročku robežkontroles punktu rekonstrukciju, jo tas ir vienīgais ilgtermiņa risinājums rindu samazināšanai uz robežas.

Savukārt sadarbībā ar satiksmes ministru Uldi Auguli nākamā gada sākumā tiks meklēts risinājums, lai izveidotu papildu štata vietas rindu regulēšanai Latvijas pusē un atslogotu Valsts robežsardzes darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Strauji palielinājusies kravas auto rinda pie Terehovas robežpunkta

Zane Atlāce - Bistere, 11.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ ievērojami palielinājusies transportlīdzekļu rinda pirms Terehovas muitas kontroles punkta (MKP) - 9.decembra rītā rindā gaidīja 370 kravas automašīnas, 10.decembrī - 400, bet 11.decembrī - 570 kravas automašīnas.

Savukārt pie Grebņevas muitas kontroles punkta rindu nebija, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Latvijas pusē nekādas izmaiņas muitas dienesta darbā, kas ietekmētu MKP caurlaidību, nav veiktas, un robežu šķērso tik daudz transportlīdzekļu, cik tiek ielaisti Buračku MKP Krievijas pusē.

Rindu palielināšanās galvenokārt ir saistīta ar gada nogales tuvošanos un nepieciešamību pārvadātājiem veikt plānotās kravu piegādes pirms svētkiem. Arī iepriekšējos gados rindas ir pieaugušas pirms Ziemassvētkiem, bet pēc tam strauji samazinājušās.

VID Muitas pārvalde ir informējusi Krievijas Federācijas Federālo muitas dienestu par situāciju.

Ņemot vērā straujo kravas automašīnu skaita pieaugumu, Krievijas pusē būtiski palielinājies darba apjoms, veicot importējamo kravu kontroli, tādējādi robezšķērsošanas laiks paildzinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Izzudušas kravas automašīnu rindas uz robežas ar Baltkrieviju un Krieviju

BNS, 27.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Ziemassvētkiem izzudušas kravas automašīnu rindas uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju un Krieviju, liecina informācija Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Novembrī Krievija pastiprināja muitas kontroles pasākumus, tādēļ uz Latvijas un Krievijas robežas veidojās lielas kravas transportlīdzekļu rindas, decembrī rindas veidojās arī uz robežas ar Baltkrieviju, dažkārt tajās nācās gaidīt vairāk nekā diennakti.

Kopš 25.decembra rindas izzudušas gan Grebņevas un Terehovas, gan Pāternieku un Silenes muitas kontroles punktā.

Svētku laikā būtiski samazinājusies transportlīdzekļu plūsma. Pirms Ziemassvētkiem caur Grebņevas un Terehovas muitas kontroles punktu devās 200-300 kravas automašīnu diennaktī, patlaban to skaits sarucis līdz 35-90 mašīnām diennaktī.

Caur Latvijas un Baltkrievijas robežas muitas kontroles punktiem izbraukušo kravas automašīnu skaits samazinājies no 175 nedēļas sākumā līdz 30 nedēļas beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām, veicot muitas kontroles pasākumus uz Krievijas robežas, novērsa vairākus mēģinājumus valstī nelegāli ievest 32,6 tūkstošus dažādu marku cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām. Cigaretes bija paslēptas pārtikas kastēs, sulas pakās, zem ceļotāju apģērba un personīgajās mantās.

Svētdien, 2011.gada 6.februārī, Terehovas muitas kontroles punktā iebrauca tukša kravas automašīna, kuru vadīja 43 gadus vecs Lietuvas pilsonis. Veicot automašīnas padziļinātu fizisko kontroli, konstatēts, ka slēptā veidā pārtikas kastēs, zem avīžu slāņa un tukšās sulu pakās atrodas 2 200 Saint George cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Sestdien, 2011.gada 5.februārī, Grebņevas muitas kontroles punktā VID darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām novērsa vairākus mēģinājumus Latvijā nelegāli ievest cigaretes. Trīs ceļotāji personīgajās mantās, somās un zem apģērba centās pārvietot 15,5 tūkstošus Bayron, More, Prima, Leningrad un BT markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Viens no likumpārkāpējiem – 29 gadus vecs Latvijas pilsonis – cigaretes bija piestiprinājis zem ziemas virsdrēbēm, izmantojot sieviešu zeķbikses un līmlenti kā savdabīgu «bandāžu». Tās pašas dienas vakarā pa «zaļo koridoru» iebrauca vieglā automašīna, ko vadīja 49 gadus veca Latvijas pilsone. Padziļinātās kontroles rezultātā tika konstatēts, ka automašīnas bagāžas nodalījumā, zem apšuvuma, atrodas slēptas 1 900 More un Leningrad markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kontrabandisti uzdarbojas arī svētku brīvdienās

Elīna Pankovska, 22.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētku brīvdienās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki uz austrumu robežas novērsuši vairākus mēģinājumus nelegāli ievest 1,21 milj. cigarešu ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām.

Cigaretes bija paslēptas zāģmateriālu kravā, automašīnu konstrukcijās un zem ceļotāju virsdrēbēm. Tāpat arī VID darbinieki aizturējuši 560 litru kontrabandas degvielas.

Silenes un Pāternieku muitas kontroles punktos VID darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām pārbaudes laikā atklājuši, ka kādai personai zem apģērba, automašīnu priekšējā panelī un rezerves ritenī atrodas 2,44 tūkst. cigarešu. Savukārt kādas vieglās automašīnas instrumentu nodalījumā bija paslēptas četras kannas ar 80 litriem dīzeļdegvielas.

Savukārt 18.novembrī Silenes muitas kontroles punktā divu kravas automašīnu puspiekabju nestandarta degvielas tvertnēs konstatēti 480 litri dīzeļdegvielas, bet Terehovas muitas kontroles punktā kādā automašīnā virs atgāzu izpūtēja speciāli izveidotā šahtā atrasti paslēptas 2,88 tūkst. More un Kiss markas cigarešu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki novērš 11 mēģinājumus nelegāli ievest cigaretes – kājāmgājēji un autobraucēji, izmantojot dažādus slēpņus, mēģina ievest valstī vairāk nekā 40 tūkstošus cigarešu.

VID Muitas pārvaldes darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus uz austrumu robežas, novērsa 11 mēģinājumus nelegāli ievest Latvijā 42 tūkstošus jeb 2 102 paciņas cigarešu ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes markām. Dažādu marku cigaretes bija noslēptas speciāli izveidotos kravas un vieglo automašīnu slēpņos, kā arī zem ceļotāju apģērba un personīgajā bagāžā.

Laika posmā no piektdienas, 5. novembra, pusdienlaika līdz svētdienas, 7. novembra, pēcpusdienai VID darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes darbiniekiem padziļināti pārbaudīja vairākus «aizdomīgus» ceļotājus.

Pārbaužu rezultātā Terehovas muitas kontroles punktā divās kravas automašīnās atklāti slēpņi, kuros atradās kopā 14 tūkstoši cigarešu. Chesterfield, Prima, Jin Ling, More un Style marku cigaretes bija paslēptas automašīnu kabīņu durvīs aiz apšuvuma, sēdekļos, gaisa padeves šahtās, kabīnes sliekšņos, zem motora pārsega vāka, virs ledusskapja un kabīnes augšējā daļā aiz apgaismojamā paneļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme ierosinājusi disciplinārlietu pret VID Muitas pārvaldes direktoru Raimondu Zukulu, kā arī VID Muitas pārvaldes Juridiskās un procesu uzraudzības daļas vadītāju Mariku Rubeni, pavēstīja VID pārstāvji.

Disciplinārlieta ierosināta saistībā ar nepieciešamību izvērtēt, cik efektīvi Muitas pārvaldē tiek nodrošināta iekšējo risku pārvaldība, lai novērstu koruptīvos darījumus iestādē.

Ne Zukuls, ne Rubene uz disciplinārlietas izskatīšanas laiku netiek atstādināti no pienākumu pildīšanas, jo nav pamata uzskatīt, ka viņi ar savu darbību varētu kaitēt dienestam, norādīja VID.

Kā skudras sanesa slēptuvē 

8. aprīļa rītā pirms muitnieku nomaiņas Terehovas muitas kontroles punktā sākās kratīšanas...

Šāds solis sperts, pēc tam kad Jaunzemes izveidotā komisija iesniegusi atzinumu, turpinot izmeklēt lietu, kad VID Iekšējās drošības pārvalde sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un Iekšējās drošības biroju Terehovas muitas kontroles punktā aizturēja 29 Muitas pārvaldes darbiniekus.

"Ir svarīgi pilnībā izmeklēt visus lietas apstākļus, kas saistīti ar notikušo Terehovas muitas kontroles punktā, lai turpmāk vairs nepieļautu korupcijas risku iespējamību iestādē. Tāpēc šobrīd esmu ierosinājusi disciplinārlietas pret abām vadošajām muitas amatpersonām, lai komisija varētu objektīvi izvērtēt personu atbildību," skaidroja VID ģenerāldirektore.

Jaunzeme arī uzsvēra, ka VID ir pirmā valsts iestāde Latvijā, kur šobrīd ieviesta visaptveroša riskos balstīta darbinieku pārbaudes sistēma, sākot no pieņemšanas darbā un turpmāk ik gadu.

Saistībā ar Terehovas muitas kontroles punktā veiktajām aizturēšanām patlaban VID kopumā ierosinātas 19 disciplinārlietas. Darbu VID pametuši 13 darbinieki.

Jau ziņots, ka šogad aprīļa vidū VID izmeklētajā kriminālprocesā aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā tika aizturētas 29 amatpersonas, no kurām 21 atzīta par aizdomās turēto. Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Terehovā uz Latvijas-Krievijas robežas atrodas robežkontroles punkts un muitas kontroles punkts. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka jau iepriekšējos gados tiesībsargājošās iestādes par dažādiem nodarījumiem aizturējušas šo punktu robežsargus un muitniekus. Skaļākā aizturēšana notika pirms aptuveni 14 gadiem. Toreiz tiesībsargājošās iestādes par dažādiem noziegumiem aizturēja vairākus desmitus muitnieku, robežsargu, policistu un privātpersonu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības inspekcija, veicot kontroli divpadsmit Rīgas un Rīgas rajona aptiekās, konstatējuši, ka piecās aptiekās pretgripas medikamenti Tamiflu un Relenza tiek pārdoti dārgāk nekā drīkst.

Pārbaudes tika uzsāktas, pamatojoties uz Inspekcijā saņemtu iesniegumu, kurā tika izteikti apgalvojumi, ka aptiekās pretgripas zāles tiek tirgotas par divas reizes augstāku cenu, nekā paredz maksimāli pieļaujamā aptiekas cena. Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras (ZVA) mājas lapā publiski pieejamo informāciju, maksimāli pieļaujamā aptiekas cena zālēm Tamiflu ir 21.76 latu, bet zālēm Relenza maksimālā aptiekas cena ir 20.63 latu.

Ņemot vērā pretgripas zāļu iegādes aktualitāti, Veselības inspekcija sola turpināt pārbaudes, tai skaitā pārbaudot, vai tiek ievēroti recepšu medikamentu izsniegšanas noteikumi aptiekās, atbilstoši likumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās lidostas Rīga termināļa paplašināšana izmaksās 17,336 miljonus latu, kas īpaši neatšķirsies no 2007.gadā plānotajām. Taču paplašināšanās projekta pirmā kārta neatrisinās bagāžas zonas, reģistrācijas un drošības kontroles problēmas, tādēļ plānots arī esošā lidostas termināļa paplašināšanas nākamais attīstības posms.

Plānots, ka celtniecības darbi kopumā izmaksās 14,043 miljonus latu, tostarp vispārējie būvdarbi - 8,154 miljonus latu, iekšējie tīkli, sistēmas - 3,61 miljonu latu, ārējie tīkli un sistēmas - 1,156 miljonus latu. Pēc lidostas aprēķiniem, lifti izmaksās 194 tūkstošus latu, pasažieru tilti - 750 tūkstošus latu un labiekārtošana - 179 tūkstošus latu.

Par to ceturtdien žurnālistiem pastāstīja lidostas valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse.

Būvuzraudzībai plānots atvēlēt 1% no celtniecības kopējām izmaksām jeb 140,4 tūkstošus latu. Kopumā 125,7 tūkstoši latu paredzēti autoruzraudzībai un 18 tūkstoši latu būvprojekta ekspertīzei. Bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) lidostas pasažieru termināļa paplašināšanās izmaksās 14,327 miljonus latu un ar 22% PVN - 17,336 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) apgrozījums 2022.gadā ir sasniedzis 46,28 miljonus eiro, savukārt neauditētā tīrā peļņa – 4,38 miljonus eiro, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

VNĪ sasniegtais 2022.gada apgrozījums 46,28 miljoni eiro ir par 10,8% jeb 4,5 miljoniem eiro lielāks nekā pērn. EBIDTA ir sasniegusi 16,74 miljonus eiro, bet tīrā peļņa – 4,38 miljonus eiro. Tīrā peļņa, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielinājusies par 28,8%.

“Aizvadītais gads VNĪ kā lielākajam būvdarbu pasūtītājam publiskajā sektorā bija izaicinājumiem pilns. Būtiskākais – uzņēmumam veiksmīgi, vien ar dažiem izņēmumiem, izdevās pārvarēt būvdarbu un materiālu sadārdzinājuma radītos ārkārtējos apstākļus. Mēs patiesi ceram, ka jau šogad varēsim nodot lietotājiem vairākus Latvijas drošībai un kultūras nozarei svarīgus objektus. Līdztekus tam 2022.gadā VNĪ sāka praktiski realizēt ideju par mūsdienu prasībām atbilstošiem birojiem, tostarp kopstrādes telpām publiskā sektora strādājošajiem,” stāsta Griškevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Uz robežām 83 stundu rinda

Līva Melbārzde, 22.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kravu apjoms pamazām atgriežas pirmskrīzes līmenī, rindas- arī. Divas pēdējās dienas kravas automašīnu rindā pie Terehovas un Grebņevas jāgaida jau 83 stundas, liecina VID operatīvā informācija.

«21.decembra rītā pie Terehovas rindā gaidīja 1100 automašīnas, līdz pēcpusdienai šis skaitlis bija sarucis par 90 automašīnām. Grebņevā rinda bijusi lēnāka- robežu vairāku stundu laikā šķērsoja tikai 10 automašīnas, toties arī rinda mazāka- 320 kravas auto,» DB sacīja Valsts robežsardzes preses nodaļas pārstāve Kristīne Pētersone.

Kopumā kravu automašīnu rindas pie Latvijas- Krievijas robežpunktiem gada nogalē ir tradicionāla parādība, jo pārvadātāji cenšas nogādāt kravas līdz svētkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Uz Krievijas robežpunktiem izveidojušās garas kravas automašīnu rindas

Līva Melbārzde, 25.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Terehovas robežpunkta rindā jāgaida 29 stundas, bet pie Grebņevas – 30 stundas.

Par to liecina informācija Latvijas valsts ceļu mājaslapā. Uz autoceļa A12 Jēkabpils - Rēzekne - Ludza - Krievijas robeža (Terehova) pirms robežkontroles punkta Terehova ir ap 410 stāvošu kravas automašīnu rinda, bet uz autoceļa A13 Krievijas robeža (Grebņeva) - Rēzekne - Daugavpils - Lietuvas robeža (Medumi) pirms robežkontroles punkta Grebņeva ir ap 145 stāvošu kravas automašīnu rinda. Kravu mašīnu rindas uz Krievijas robežpunktiem ir samērā bieža parādība. Visgarākā rinda, ko veidoja 1320 transportlīdzekļi, reģistrēta 2007. gada decembrī pie Terehovas robežkontroles.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Terehovas kukuļotājus lūdz apsūdzēt

, 30.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina prokuratūru apsūdzēt 12 personas par kukuļošanu Terehovas muitas kontrolpunktā.

Izmeklēšanas ietvaros iegūti pietiekami pierādījumi pret septiņām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Latgales reģionālās iestādes Muitas pārvaldes amatpersonām – Austrumlatgales Muitas kontrolpunktu daļas priekšnieka vietnieku, diviem Terehovas muitas kontrolpunkta maiņas priekšniekiem un četriem vecākajiem muitas uzraugiem. Viņus lūgts apsūdzēt par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un kukuļu izspiešanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Savukārt pret piecām personām tiek rosināts sākt kriminālvajāšanu par kukuļdošanu vai starpniecību kukuļošanā, kā arī dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, db.lv uzzināja KNAB. Šo piecu personu vidū ir viens bijušais Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes inspektors un viens Ludzas rajona Policijas pārvaldes Ceļu policijas inspektors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par cigarešu kontrabandas organizēšanu saņem ciet recidīvistus

Elīna Pankovska, 14.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar cigarešu kontrabandu aizturēti vairāki noziedzīga grupējuma pārstāvji un viena valsts amatpersona.

Valsts ieņēmumu dienests (VID), Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvalde, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Valsts robežsardze aizturēšanu veica kriminālprocesa ietvaros.

Kriminālprocess uzsākts šī gada oktobrī, kad Grebņevas muitas kontroles punktā atklāta krava ar 6,5 milj. kontrabandas cigarešu. Savukārt pagājušajā nedēļā muitas kontroles punktā veikta kratīšana.

Šajā pašā dienā tika aizturētas četras iespējamās kontrabandas organizēšanā iesaistītās personas: vairākkārt sodītais grupējuma vadītājs, divi noziedzīgā grupējuma locekļi un VID darbinieks, kurš bijis Grebņevas muitas kontroles punkta maiņas vecākais.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Paātrinās Lietuvas kravu nokļūšana Krievijā

, 14.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas kravu nokļūšana Krievijā caur Latvijas un Krievijas robežu ir paātrinājusies, vēsta lenta.ru.

Jau ziņots, ka augusta sākumā izbraukšanai uz Krieviju izveidojās milzīgas rindas Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktos, kas saistīts ar Krievijas puses lēmumu ieviest stingrākas muitas procedūras.

Saskaņā ar Lietuvas autopārvadātāju asociācijas Linava datiem, neskatoties uz to, ka kravu pārbaužu laiks paātrinājies, vēl pāragri runāt par sastrēgumu likvidēšanu uz robežas. Rinda, kas izveidojusies, var likvidēties ne agrāk par piecām dienām, lēš asociācijā.

Jau vēstīts, ka Lietuvas un Krievijas muitas dienestu pārstāvji panāca vienošanos rindu likvidēšanā uz robežas. Krievijas puse izteikusi gatavību atvieglot lietuviešu kravu noformēšanu gadījumā, ja Lietuva aizliegs iebraukt Krievij;a 29 pārvadātājiem, kuri pēc Krievijas muitas domām vairākkārt pieļāvuši muitas procedūru pārkāpumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID novērsis vairākus nelegālo cigarešu ievešanas mēģinājumus

Ieva Mārtiņa, 28.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas – Krievijas robežas, novērsa vairākus mēģinājumus nelegāli ievest 6760 dažādu marku cigaretes, kas bija paslēptas automašīnās izveidotos slēpņos, ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) iepirkumā par robežšķērsošanas vietas "Grebņeva" pārbaudes paviljonu modernizācijas ieceres īstenošanu ir uzvarējusi SIA "Delta Construction" ar projekta izmaksām 890 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informē VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Būvdarbus plānots sākt tuvākā mēneša laikā un pabeigt līdz gada beigām.

Projekta "Robežšķērsošanas vietas "Grebņeva" modernizācija" pirmajā posmā paredzēta četru pārbaudes paviljonu būvniecība, lai nodrošinātu biometrisko datu iegūšanu jeb pārbaudi un nodrošinātu efektīvu robežšķērsotāju plūsmas caurlaidību, kā arī nodrošinātu autoceļu robežsargu darba vietu pielāgošanu Eiropas centrālās ieceļošanas/izceļošanas sistēmas prasību ieviešanai.

Izsludinātajā četru pārbaudes paviljonu būvniecības iepirkumā starp trim pretendentiem par saimnieciski izdevīgāko tika atzīts "Delta Construction" iesniegtais piedāvājums par kopējo līguma summu 890 000 eiro bez PVN.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik būvdarbi Latvijā turpinās 55 valsts ceļu posmos, un autovadītājiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem, aģentūru LETA informēja "Latvijas valsts ceļi".

Darbi notiek 55 posmos, no tiem deviņi ir uz valsts galvenajiem autoceļiem, desmit - uz reģionālajiem, 18 - uz vietējiem, bet 13 - uz tiltiem.

Lielākie ierobežojumi un papildu stunda ceļā saglabājas uz Vidzemes šosejas no pagrieziena uz Cēsīm līdz Rīdzenei, 50 minūtes ceļā jāplāno uz Valmieras šosejas no tilta pār Gauju līdz Braslai, uz ceļa no Grebņevas līdz Kārsavai un uz reģionālā autoceļa Stalbe - Cēsis.

Uz Vidzemes šosejas no Sēnītes līdz Siguldai ir ātruma ierobežojums 50 un 70 km/h. Satiksme notiek abās brauktuvēs, divas braukšanas joslas katrā virzienā. Paredzamais šķērsošanas laiks ir 20 minūtes.

Uz Daugavpils šosejas Lielvārdē divos posmos ir luksofori, ātruma ierobežojums 50 km/h, posma šķērsošanai nepieciešama 25 minūtes, savukārt Pļaviņu apvedceļa posmā ir ātruma ierobežojumi 70 un 50 km/h, bet šķērsošanas laiks tiek lēsts 25 minūtes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 24.martā, tika atklāts modernizētais Grebņevas muitas kontroles punkts. Atklāšanas ceremonijas ietvaros Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova saņēma ASV vēstnieces Latvijā Džūditas Gārberes pasniegto ASV valdības dāvinājumu - tehnisko līdzekļu komplektus kontrabandas preču atklāšanai un muitas kontroles pasākumu veikšanai.

Grebņevas muitas kontroles punktā Latvijā iebraucošajā pusē ir izbūvēta transporta un kravas padziļinātās kontroles ēka, jauns kontroles paviljons un rokas bagāžas kontroles paviljons, kā arī pabeigta trīs jaunu ass svaru un vienu platformas svaru izbūve ar nojumi un paviljonu un izbūvēta jauna videonovērošanas sistēma.

Modernizācijas ietvaros ir veikti ceļu un laukumu izbūves un asfaltēšanas darbi un uzstādītas jaunas ceļa zīmes, barjeras un radiācijas vārti. Vairākas citas ēkas ir modernizētas un veikti ievērojami ieguldījumi muitas kontroles punkta infrastruktūras un tehniskā nodrošinājuma atjaunošanā (veikta ārējo inženierkomunikāciju (ūdensvads, kanalizācija, siltumtīkls) izbūve, elektrotīklu un vājstrāvas kabeļu kanalizācijas izbūve, katlumājas rekonstrukcija u.c.).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā 80 valsts ceļu posmos notiek būvdarbi un ieviesti satiksmes ierobežojumi, informē VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

Piektdienas pēcpusdienā intensīva satiksme var būt jūras piekrastes virzienos, kā arī Pierīgā. LVC aicina rēķināties ar papildu laiku ceļā un plānot braucienus savlaicīgi.

Dienvidkurzemes piekrastē sestdien notiks Zvejnieksvētki, arī tur jārēķinās ar lielāku transporta plūsmu.

Ar satiksmes ierobežojumiem jārēķinās uz Vidzemes un Daugavpils šosejām, kā arī uz daudziem reģionālajiem autoceļiem.

Dodoties brīvdienu braucienos, LVC aicina autovadītājus ieskatīties remontdarbu kartē LVC mājaslapā "www.lvceli.lv", kur atzīmēti visi aktuālie satiksmes ierobežojumi uz valsts autoceļiem.

Lielākie ierobežojumi uz valsts galvenajiem autoceļiem:

  • uz Vidzemes šosejas (A2) no Sēnītes līdz Siguldai satiksme pa labās puses brauktuvi, ātruma ierobežojums 70 un lokāli 50 km/h. Satiksme pa vienu joslu katrā virzienā. Paredzamais remontdarbu posma šķērsošanas laiks 20 minūtes;
  • uz Vidzemes šosejas (A2) no pagrieziena uz Cēsīm (P20) līdz Rīdzenei ir seši reversās kustības posmi, ātruma ierobežojumi 50 un 70 km/h, paredzamais remontposma šķērsošanas laiks 55 minūtes;
  • uz Daugavpils šosejas (A6) Lielvārdē trijos posmos luksofori, ātruma ierobežojums 50 km/h, platuma ierobežojums 3 m, posma šķērsošanai nepieciešama pusstunda;
  • uz Daugavpils šosejas (A6) Pļaviņu apvedceļa posmā divi luksoforu posmi, ātruma ierobežojumi 70 un 50 km/h, paredzamais remontposma šķērsošanas laiks pusstunda;
  • uz autoceļa Krievijas robeža (Grebņeva)–Rēzekne–Daugavpils–Lietuvas robeža (Medumi) (A13) no Grebņevas līdz Kārsavai ātruma ierobežojums 70 un 50 km/h, četri luksoforu posmi. Paredzamais remontdarbu posma šķērsošanas laiks 45 minūtes;
  • uz autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža (Terehova) (A12) no Jēkabpils līdz Mežārei ātruma ierobežojumi 50 un 70 km/h, platuma ierobežojums 3,8 m. Paredzamais remontposma šķērsošanas laiks 23 minūtes.
  • uz autoceļa Krievijas robeža (Grebņeva)–Rēzekne–Daugavpils–Lietuvas robeža (Medumi) (A13) no Grebņevas līdz Kārsavai ātruma ierobežojums 70 un 50 km/h, četri luksoforu posmi. Paredzamais remontdarbu posma šķērsošanas laiks 45 minūtes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Starptautiskajā kontrabandistu grupējumā iesaistītajiem robežsargiem kukuļos, iespējams, doti 5000 eiro

LETA, 16.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen aizturētajiem Grebņevas robežkontroles punkta robežsargiem, kuri iesaistīti starptautiskā kontrabandistu grupējumā, kukuļos, iespējams, kopumā doti 5000 eiro.

Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone pastāstīja, ka starp aizturētajiem robežsargiem viens ir galvenais inspektors, divi vecākie inspektori, trīs inspektori un divi jaunākie inspektori. Četri robežsargi atvaļinājušies, diviem robežsargiem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, bet diviem ir piemērots drošības līdzeklis, kas saistīts ar noteikta veida pienākumu veikšanas aizliegumu Valsts robežsardzē, tostarp veikt robežkontroli.

Viņa skaidroja, ka pierādījumi nostiprināti pērn decembrī un šogad. Šobrīd nav informācijas par noziegumos iesaistīto personu kopējo noziedzīgo darbību rezultātā gūto peļņas apmēru saistībā ar automašīnu ar mainītiem identifikācijas numuriem nogādāšanu no Eiropas Savienības uz Krieviju un muitošanai pakļauto preču kontrabandu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Latvija nav pārsniegusi pieļaujamo piena kvotu

Dienas Bizness, 02.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies pēdējais – 2014./2015. – piena kvotu gads un saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra informāciju šā gada 1. jūnijā piena kvotas izpilde ir 99,15%, savukārt tiešās tirdzniecības piena kvotas izpilde ir 95,32%, informē Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

«Esmu gandarīts, ka, saskaņā Lauksaimniecības datu centra sniegtajiem piena kvotas izpildes datiem piena kvota Latvijā nav pārsniegta un Latvijas piena ražotājiem nebūs jāmaksā soda naudas, kas būtu jādara, ja piena kvota būtu pārsniegta,» uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru