Mežsaimniecība

Vienīgā presētu koka bloku ražotne Baltijā

Māris Ķirsons, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

SIA RDN, investējot 12 miljonus eiro, ir izveidojusi unikālu – inovatīvu presētu koka bloku ražotni, kādas nav ne tikai Baltijā, bet pat visā Ziemeļeiropā.

Izveidotā ražotne ir unikāla ne tikai ar to, ka tādas otras nav ne tikai šajā reģionā, bet arī ar to, ka tā mazkvaliatīvo – dedzināmo koksni pārstrādā industrālajos koksnes izstrādājumos, ko izmantos koka palešu ražotāji. Līdz šim visas ražotnes, kuras izmantoja dedzināmo koksni, būtībā ražoja vai nu vieglāk transportējamās kokskaidu granulas, vai arī izmantoja siltuma un elektroenerģijas ražošanai. Lielais investīciju projekts Latvijā un visā Baltijā ir neražota produkta – presētu koka bloku ražotnes izveide, tam piesaistīts arī ES struktūrfondu «Augstas pievienotās vērtības investīcijas» programmas atbalsts 1,4 milj. Ls apmērā. Madonas apkaimē tas ir ielākais investīciju projekts pēdējos divdesmit gados.

Baltijā vienīgā

RDN par presētu koka bloku ražošanu jau domājis teju piecus gadus, taču bez papildu atbalsta – ES struktūrfondiem – nav, spējis to īstenot. «Ideja ir no mazvērtīgās koksnes – malkas un varbūt arī papīrmalkas – ražot specifiskus koka blokus, kurus izmanto koka paletēs,» stāsta SIA RDN direktors Andris Dombrovskis. Viņš zina teikt, ka Baltijā, un arī Skandināvijā nevienas tādas ražotnes nav. Ražotnes iekārtas piegādāja Itālijas kompānija. «Tuvākās ražotnes ir Vācijā un Polijā, kuras ir sertificētas EPAL (Eiropas Palešu ražotāju asociācija), kā arī Baltkrievijā un Ukrainā, bet tās nav sertificētas,» skaidro A. Dombrovskis. Viņš atgādina, ka ir divu veidu tehnoloģijas, kā šādu produktu ražot. Pērn darbu ir uzsākusi viena šādu produktu ražotne Īrijā, otra – Portugālē. Latvijā plānots izmantot ekstrūzijas principu – mizota koksne tiek samalta, šai masai tiek piejaukta līme un ar tvaika palīdzību tā sacietināta un tad ar zāģi sagarināta nepieciešamajos izmēros. Ražotnē uzstādītas Itālijas ražotāja Imal patentētās tehnoloģiskās iekārtas, ar kādām Eiropā ir vēl tikai ražotnes divās valstīs - Īrijā un Portugālē.

«Ražotnes jauda ir līdz 4200 m3 mēnesī, taču to būtu iespējams kāpināt vēl par 10 – 15%,» prognozē A. Dombrovskis. Tādējādi ik gadu RDN varētu saražot aptuveni 45 000 – 50 000 m3 presētu koka bloku. «EPAL sertificētie presētie koka paliktņi ir pieprasīta produkcija Eiropas tirgū un tās pievienotā vērtība esot par aptuveni 40% augstāka nekā koksnes granulām, kas parasti tiek ražotas no mazvērtīgās koksnes,» pievienotās vērtības lielumu skaidro A. Dombrovskis.

Patērēs 50 000 m3

Šobrīd jau ir atrasti koka bloku pircēji. «25% saražotā realizēsim Lielbritānijā, bet Igaunijā, Lietuvā un Latvijā ap 50%, pārējais Skandināvijas valstu koka palešu ražotājiem,» stāsta A. Dombrovskis. Viņš uzsver, ka šo skaitļu pamatā ir jau RDN un attiecīgo ārvalstu kompāniju noslēgtie līgumi par Sauleskalnā ražoto koka bloku piegādi. «Paletes gluži tāpat kā pārtika un degviela ir vajadzīgas jebkādos apstākļos – gan tad, kad ekonomika aug, gan tad, kad sarūk, jo visa preču kustība notiek tikai uz paletēm, un nav arī tādu prognožu, kas rādītu situāciju, kad preču pārvadājumi pilnībā apstātos,» savu nostāju pauž A. Dombrovskis. Krīzes apstākļos apsīkst māju būvniecība un remonts – tātad sarūk pieprasījums pēc konstrukciju izstrādājumiem un arī pēc mēbelēm. Viņš aizsver, jau šobrīd interesi par ražotnes produkciju izrāda ne tikai vairāki koka palešu ražotāji no Latvijas, bet arī to konkurenti no Lietuvas un Somijas. Vēl jau ir citi lieli Eiropas tirgi, piemēram, Vācija kur 95% palešu ražošanā izmanto šos kompozīt blokus utt. Turklāt pēc A. Dombrovska sacītā presētu koka bloku izmantošana zāģētās brusiņas vietā ir ekonomiski izdevīga, jo bloks tiek ražots no mazvērtīgas (arī tievkoksnes) koksnes, no kuras nevar izzāģēt brusu.

«Ir noslēgti arī ilgtermiņa piegāžu līgumi gan ar koka palešu ražotājiem – šo produktu pircējiem ārzemēs – gan arī ar malkas piegādātājiem Latvijā,» par ilgtermiņa līgumiem stāsta A. Dombrovskis. Viņš norāda, ka RDN būs nepieciešami 8000 līdz 10 000 m3 šķeldas. Tādējādi ik gadu uzņēmums iepirktu ap 50 000 cieškubikmetru malkas. «Pārsvarā tā varētu būt lapkoku un nedaudz arī skujkoku malka,» precizē A. Dombrovskis. Viņš gan norāda, ka dedzināmās koksnes piegādātāji ir no Madonas apkaimes, taču plānots startēt arī ar valsts mežu apsaimniekošanas uzņēmuma a/s Latvijas valsts meži rīkotajos mazvētīgās koksnes konkursos. «Resursi ir vajadzīgi visu gadu, un mums nebūs sezonālu svārstību iepirkumā,» tā A. Dombrovskis.

40 jaunas darba vietas

Ražotnē plānotas 35 – 40 jaunas darba vietas. Taču jaunas vai saglabātas darba vietas būšot gan autotransporta – kokvedējiem, gan mežizstrādātājiem, gan arī papildu iespējas malkas pārdošanā – mežu īpašniekiem un koksnes tirgotājiem.

Agrāk SIA RDN strādā 22 darbinieki, taču pirms 2009. gada krīzes uzņēmumā nodarbināti bijuši pat 60. «Bija kokzāģētava, palešu ražotne, bija plašāks koksnes izstrādājumu sortiments, atkarībā no tirgus cenām un pieprasījuma arī neto apgrozījums svārstījās starp 1,3 līdz nepilniem diviem miljoniem Ls,» vēsturi rāda A. Dombrovskis. 2011. un arī 2012. gadā SIA RDN neto apgrozījums bija ap 2 milj. Ls. Viņš prognozē, ka, īstenojot iecerēto projektu, uzņēmuma neto apgrozījums pieaugs vairākkārtīgi.

Klastera princips

Koka bloku ražotnei ir nepieciešams liels daudzus siltuma, taču RDN nav pašiem savas katlumājas. «Ja būtu jāinvestē vēl siltuma ražošanas iecirknī, tad kopējo nepieciešamo ieguldījumu apmērs būtu vēl lielāks, un šāda projekta realizācijai būtu vajadzīgi vēl lielāki resursi,» skaidro A. Dombrovskis. Taču tā kādā RDN ir liels industrālā siltuma patērētājs, tad līdzās koka bloku ražotnei SIA Betula Premium ir uzbūvējusi koģenerācijas staciju ar elektrības jaudu – 1,9 MW un siltuma jaudu – 8 MW, ar kopējām izmaksām 10 milj. eiro. «RDN jau ir noslēdzis līgumu par 80% no šī uznēmuma saražotā siltuma iegādi, pārējā tiks novirzīt Sauleskalna daudzīvokļu māju apsildīšānai, vēl daļa rezerve nākotnes kādiem projektiem,» tā A. Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Palešu blokus papildinās ar jauniem produktiem

Māris Ķirsons, 22.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka palešu bloku ražotājs SIA Baltic Block iecerējis izveidot savu kokzāģētavu, tādējādi ārvalstu pircējiem piedāvājot pilnu palešu ražošanai nepieciešamo materiālu klāstu, kā arī būvēs saules paneļu parku ar jaudu 2,4 MW.

„Investīcijas uzņēmuma attīstībā tiek veiktas nepārtraukti, tās paaugstina kompānijas efektivitāti un līdz ar to veicina konkurētspēju,” situāciju skaidro vienīgā Latvijā un viena no lielākajiem koka palešu bloku ražotājiem Ziemeļeiropā SIA Baltic Block valdes priekšsēdētājs Andis Šķēle. Viņš norāda, ka iepriekšējos divos gados kopumā uzņēmumā investēti aptuveni 7 milj. eiro. „Pēdējo triju gadu laikā ir notikušas nemitīgas pārmaiņas, kuras 2020. gada pavasarī aizsāka Covid-19 pandēmija, kas izjauca līdz tam sekmīgi strādājošās loģistikas piegāžu ķēdes, tam sekoja karš Ukrainā ar sekām – milzīgu inflāciju, jo īpaši enerģētikas segmentā, un pašlaik notiek cīņa ar inflācijas slāpēšanu, centrālajām valstu bankām paaugstinot refinansēšanās procentu likmes, kas izraisa patēriņa kritumu, ko izjūt arī uzņēmums, kurš ražo presētos koka blokus paletēm,” stāsta A. Šķēle. Viņš uzsver, ka uz paletēm balstās visu produktu transportēšanas un loģistikas sistēmas. „Koka palešu ražošanu un līdz ar to arī tām nepieciešamo presēto koka bloku pieprasījumu ietekmē globālā pieprasījuma – patēriņa – izmaiņas,” uz jautājumu par būtiskāko ietekmes faktoru atbild A. Šķēle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Dzemdību namā darbību sāk Ģimenes skola

Dienas Bizness, 03.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu topošajiem vecākiem sagatavoties jaunajai dzīves lomai un apgūt nepieciešamās iemaņas mazuļa aprūpei, Rīgas Dzemdību namā (RDN) darbību uzsāk Ģimenes skola, informē Rīgas dome.

Marta sākumā ir atklātas jaunas labiekārtotas telpas grūtnieču vingrošanai un nodarbībām, kas papildinās plašo lekciju un konsultāciju klāstu.

Uz nodarbībām aicinātas gan grūtnieces un topošie tēti, gan jaunie vecāki. Ģimenes skolas lekcijas un individuālās konsultācijas sniegs vecmātes Agita Lejniece, Gunta Freimane, Gunta Laveniece, Elita Šteinberga, Edīte Šeldere, Valentīna Beļavska, Laila Laganovska, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, neonatoloģe Zigrīda Tautere un citi speciālisti.

Nodarbības Ģimenes skolā ir par maksu. Iespējams pieteikties arī uz individuālām konsultācijām pie konkrēta speciālista.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Latvija - kokskaidu plātņu un bloku produktu eksporta līdere pasaulē

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 22.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kokskaidu plātņu produktu eksports 2022. gadā veidoja 1,4% no globālā tirgus, pēc šo produktu eksporta uz vienu iedzīvotāju Latvija ir otrajā vietā pasaulē, bet pēc kopējā apjoma tonnās - 18. vietā pasaulē.

VIDEO SATURS:

Andis šķēle, SIA "Baltic Block" valdes priekšsēdētājs

00.00. - 00.14. | Ko uzņēmums ražo?

00.15.- 00.43 | Kur realizē saražoto?

00.44. - 01.13. | Kādi ir bijuši pēdējie trīs gadi?

01.14.- 01.44. | Kas palīdz noturēties tirgos?

01.45.- 02.59. | Kādi pašlaik ir būtiskākie izaicinājumi?

02.59.- 04.30. | Kur iegūst izejvielas bloku ražošanai?

04.31.- 06.04. | Kādas investīcijas ir veiktas pēdējo gadu laikā?

06.05.- 07.34. | Kādas prasības izvirza liels pircējs?

07.35.- 08.11 | Kāpēc paplašina ražoto produktu portfeli?

Artūrs Bukonts, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atver Ziemeļeiropā vienīgo presētu koka bloku ražotni

Māris Ķirsons, 31.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot nedaudz vairāk par 20 milj. eiro, netālu no Madonas izveidota pašlaik Ziemeļeiropā vienīgā presētu koka bloku ražotne Baltic Block .

Kokapstrādes kompleksā ietilpst ne tikai presētu koka bloku ražotne, kas pieder SIA RDN, bet arī koģenerācijas stacijas ar elektrības jaudu – 1,9 MW un siltuma jaudu – 10 MW, kas piedr SIA Betula Premium. «Strādājam ar zīmolu Baltic Block, un tuvākajā laikā šāds nosaukums būs arī uzņēmumam,» skaidro SIA RDN direktors Andris Dombrovskis. Viņš norāda, ka izveidotā ražotne ir unikāla ne tikai ar to, ka tādas otras šajā reģionā nav, bet arī ar to, ka tā mazkvaliatīvo dedzināmo koksni pārstrādā industrālajos koksnes izstrādājumos, ko izmantos koka palešu ražotāji.

«Atšķirībā no tradicionālajiem koka palešu blokiem, kurus ražo no kvalitatīvām liela izmēra brusām, mūsu ražotne tos ražo no dedzināmās koksnes,» atšķirību starp ražotājiem iezīmē A. Dombrovskis. Viņaprāt, presētu koka bloku izmantošana zāģētās brusiņas vietā ir ekonomiski izdevīga, jo bloks tiek ražots no mazvērtīgas (arī tievkoksnes) koksnes, no kuras nevar izzāģēt brusu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Palēnām sasniedzam pirmskrīzes dzimstības apjomus

Lelde Petrāne, 15.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī uz pirmdienu, 15. decembrī, Rīgas Dzemdību namā (RDN) pieņemtas šā gada 7000. dzemdības, tādejādi pārsniedzot kopējo pagājušā gada dzemdību un jaundzimušo skaitu.

Meitenīte piedzimusi Jevgēnijas un Pāvela ģimenē plkst. 2:15. Līdz šim brīdim šogad ir piedzimuši jau vairāk nekā 7000 mazuļi, ņemot vērā dvīņu un trīnīšu skaitu, tādejādi sasniedzot pirmskrīzes dzimstības apjomus.

Kopš 2011. gada bērnu skaits ar katru gadu pieaug: 2011. gadā RDN piedzima 5760 bērnu, 2012. gadā - 6191 jaundzimušais, savukārt pagājušogad tika sagaidīti 6690 mazuļi. Pēdējo reizi vairāk par 7000 bērniem Rīgas Dzemdību namā piedzimuši 2008. gadā, savukārt šajā gadu tūkstotī tikai 3 gados: 2006., 2007. un 2008. gadā.

«Dzimstības pieaugums ir patiesi iepriecinošas ziņas,» komentē Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja dr. Ilze Kreicberga. «Mēs palēnām sasniedzam pirmskrīzes jaundzimušo skaitu, un ir cerības to pārsniegt, Dzemdību nama absolūtais rekords ir 8826 mazuļi 1983. gadā, pirms 31 gada,» viņa piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diena.lv

Komentāri

Pievienot komentāru