Finanses

Visvairāk iedzīvotājus satrauc, ka nespēs norēķināties par medicīnas pakalpojumiem

Žanete Hāka, 20.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela daļa jeb 76% Latvijas iedzīvotāju māc bažas par to, vai viņi slimības gadījumā spēs apmaksāt ārstēšanos, liecina ERGO Drošības indeksa ietvaros veiktā aptauja.

Gandrīz tikpat – 74% raizējas arī par saņemto medicīnas pakalpojumu kvalitāti.

Saslimt ar smagām slimībām, ko nāktos ilgstoši ārstēt, baidās lielākā daļa jeb 72% aptaujāto, bet 61% respondentu uztrauc iespēja gūt smagas traumas, kuru ārstēšanai būtu nepieciešama nopietna medicīniskā palīdzība.

Tāpat 59% Latvijas iedzīvotāju pauduši raizes saindēties ar nekvalitatīvu pārtiku vai iedzīvoties veselības problēmās pārtikas produktos esošu sintētisku vai kaitīgu piedevu dēļ.

ERGO Veselības apdrošināšanas departamenta vadītājs Baltijā Gints Konrads norāda, ka tajā pašā laikā vien daži procenti ERGO klientu veselības apdrošināšanas segmentā iegādājas polisi kā privātpersonas. Lielākajai daļai to nodrošina darba devējs, pilnībā vai daļēji sedzot ar polises iegādi saistītos izdevumus, un tas joprojām ir populārs darbinieku motivēšanas veids. Tādejādi varam secināt, ka valsts nodrošinātā veselības aprūpe Latvijā nav pietiekami efektīva. Veselības aprūpes sistēmā līdz šim novērots pastāvīgs finansējuma trūkums un nereti uz pakalpojumu saņemšanu var nākties ilgi gaidīt. Nozares finansējums uz vienu iedzīvotāju Baltijas valstīs ir zems, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, stāsta Ergo pārstāvis.

ERGO Drošības indeksu izstrādājusi apdrošināšanas sabiedrība ERGO un pētījumu centrs SKDS. Dati iegūti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju aptaujā. Kopumā katrā no Baltijas valstīm aptaujāti 1005 pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem līdz 74 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru