Jaunākais izdevums

Šāds secinājums veidojas apskatot Dienas biznesa un Baltic Screen sadarbībā tapušo ikgadējo Latvijas miljonāru TOPU. Jaunajam Latvijas miljonāru sarakstam šogad pienākuši klāt 200 cilvēki, tādējādi jaunajā Latvijas miljonāru sarakstā jau ir 1 000 vārdu un uzvārdu.

Nekustamo īpašumu tirgotāji, apsaimniekotāji, attīstītāji

Nekustamo īpašumu bums ir beidzies, bet tā atskaņas vēl jūtamas - miljoni ir sapelnīti, bet spekulanti vēl spirinās un nav sākuši masveidā bankrotēt. Rezultāts - šajā saraksta sadaļā gada laikā klāt nākuši 42 vārdi un uzvārdi, kopā šai jomai nodrošinot gandrīz piekto daļu visa Latvijas 1 000 miljonāru saraksta, jeb 195.

Nekustamo īpašumu pārdevēji

Nekustamo īpašumu bums tiešām ir cauri - to apliecina arī fakts, ka 17 cilvēki gada laikā tikuši pie miljonāra statusa, pārdodot mantotos, denacionalizētos vai par sertifikātiem privatizētos īpašumus. Kopā šajā jomā ir 75 miljonāri.

Ražošana

Tas nešķiet daudz, salīdzinot ar nekustamo īpašumu vai tirdzniecības pakalpojumu jomu, un tomēr - gada laikā deviņi uzņēmēji miljonāra statusu ieguvuši, darbojoties tieši rūpnieciskās ražošanas (neskaitot pārtikas rūpniecību) jomā. Gadu iepriekš jaunpienācēji šajā sadaļā bija tikai četri. Kopā šajā jomā ir 51 miljonārs.

Lauksaimniecība un pārtikas rūpniecība

Neraugoties uz regulārajiem globālajiem satricinājumiem pārtikas nozarē, šīs jomas lielākie uzņēmēji Latvijā tikai audzē muskuļus - gada laikā miljonāru saraksts papildinājies ar 18 lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem. Kopā šajā jomā ir 61 miljonārs.

Zemju, mežu un ēku megaīpašnieki

Ir cilvēki, kuri nekustamos īpašumus iegūst mantojumā un par miljoniem pārdod, ir cilvēki, kuri tos pērk un pārdod, un ir vēl tie, kuri tikai pērk vai arī manto nevis pārdod, bet apsaimnieko paši, lai gan necenšas īpašumus attīstīt un īpaši neaizraujas ar jaunbūvēm. Gada laikā šo nekustamo īpašumu megaīpašnieku skaits palielinājies par gandrīz četriem desmitiem. Kopā šajā jomā ir 64 miljonāri.

Mežrūpniecība un kokapstrāde

Neraugoties uz nelabvēlīgo konjunktūru pasaules tirgos, šī tautsaimniecības joma gada laikā Latvijas miljonāru sarakstam devusi septiņus jaunus vārdus un uzvārdus Kopā šajā jomā ir 27miljonāri.

Būvniecība

Arī būvniecība acīmredzami ir plūkusi nekustamo īpašuma buma augļus - šī saraksta sadaļa gada laikā paplašinājusies par 33 vārdiem un uzvārdiem. Kopā šajā jomā ir 76 miljonāri.

Enerģētika, tranzīts un loģistika

Veseli 16 jaunpienācēji - šis enerģētikas, tranzīta un loģistikas jomas miljonāru skaita pieaugums uzskatāmi pierāda, ka ģeogrāfisko stāvokli iespējams sekmīgi izmantot arī laikā, kad turpinās Ventspils tranzītuzņēmēju konflikti un cerības uz naftas plūsmas atjaunošanos caur Latviju kļūstot aizvien iluzorākas. Kopā šajā jomā ir 62 miljonāri.

Finanses un apdrošināšana

Veseli astoņi jaunpienācēji - kas tāds finanšu jomā nav redzēts jau gadiem, turklāt lielākoties miljonāru saraksta jaunie vārdi un uzvārdi jau ilgākus gadus pašmāju finanšu sfērā bijuši pietiekami plaši pazīstami. Kopā šajā jomā ir 36 miljonāri.

Informācija, izglītība un komunikācijas

Šī jebkuras valsts tautsaimniecībai tik nozīmīga joma gada laikā spējusi dot četrus jaunus miljonārus - gan no mediju, gan IT sfēras. Kopā šajā jomā ir 30 miljonāri.

Daudznozaru uzņēmumi un holdingi

Daudznozaru uzņēmumu un holdingu joma ir sastingusi, iespējams, uz ļoti ilgiem laikiem - tās 30 miljonāru pulkā jau divu gadu laikā nav parādījies neviens jauns vārds un uzvārds.

Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirdzniecība un pakalpojumu joma miljonāru skaita ziņā jau tradicionāli min uz papēžiem nekustamo īpašumu sfērai; arī jaunpienācēju skaits ir iespaidīgs - gada laikā klāt gandrīz pussimts. Kopā šajā jomā ir 138 miljonāri.

Biznesa pārdevēji

Vēl pirms gada savu biznesu pārdevušo miljonāru sarakstā bija 62 vārdi un uzvārdi, nu to jau ir gandrīz 80. Turklāt tikai četri ir pilnīgi jaunpienācēji - pārējie vienkārši, atvadoties no saviem uzņēmumiem, pārcēlušies no citām produktīvajām miljonāru saraksta daļām. Kopā šajā jomā ir 79 miljonāri.

Sports un izklaide

Aizvadītais gads jau atkal nav bijis finansiāli veiksmīgs izklaides un īpaši sporta jomā, - kādreizējās zvaigznes aizvien uzskatāmāk noriet, jaunas pagaidām nav tikušas pie miljonu līgumiem. Cita lieta - spēļu bizness, kurš turpina plaukt un arī ir devis abus šā gada jaunpienācējus. Kopā šajā jomā ir 15 miljonāri.

Radinieki un mantinieki

Šis miljonāru saraksta sadaļas pārstāvju ieguldījums savā miljonāru statusā pārsvarā nav īpaši liels - taču arī piedzimt pareizajā ģimenē vai arī pareizi apprecēties ir pietiekami liels talants. Kopā šajā jomā ir 32 miljonāri.

Savādie miljonāri

Šo 26 cilvēku oficiālais mantiskais stāvoklis nedod pamatu viņus dēvēt par īstiem miljonāriem (vai arī, tieši pretēji, brēcoši neatbilst viņu uzņēmējdarbības pieredzei un rezultātiem vai dzīves apstākļiem), taču viņu stāvoklis ofšorizētos uzņēmumos, līdzdalība iespaidīgos darījumos vai biznesa biogrāfija liek droši apgalvot, ka bez viņiem Latvijas miljonāru saraksts noteikti šķistu nepilnīgs.

Pazudušie miljonāri

Iespējams, visīpatnākā jaunā Latvijas miljonāru saraksta kategorija, kura labi saprotamu iemeslu dēļ tūkstošnieka sastāvā nemaz netiek iekļauta. Lieta tā, ka visiem 13 tās pārstāvjiem raksturīgas pāris kopējas iezīmes: nekustamo īpašumu buma gados šie zemes īpašnieki par pilnīgi reāliem (ko apliecina ne tikai zemesgrāmatu ieraksti, bet arī pircēju ņemtie kredīti) miljoniem pārdevuši savus zemesgabalus Rīgā vai tās tuvumā, bet pēc tam, vienkārši izkūpējuši gaisā. Faktiski nevienam no viņiem nav reģistrēti ne amati, ne kapitāldaļas, ne citi nekustamie īpašumi. Tiesa, viņu vārdi nav atrodami arī Latvijas Vēstneša regulāri publicētajās mantojumu ziņās, tā, ka pavisam aizmirst šos jaunbagātniekus, kam šis apzīmējums piestāv labāk kā citam miljonāru saraksta dalībniekam, vismaz pagaidām nav pamata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā nekustamo īpašumu ballīte tiešām beigusies

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīte tiešām ir beigusies, un šā gada pirmajā pusgadā Rīgā būtiski sarucis kā lielo nekustamā īpašuma darījumu kopskaits, tā arī tajos figurējošās summas, – to rāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā šā gada pirmajā pusgadā.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika vismaz 70 nekustamā īpašuma darījumi, kuros katra summa bija virs pusmiljona eiro, otrajā pusgadā, neraugoties uz runām par tuvojošos nozares krīzi, šādu darījumu skaits pat palielinājās līdz 86 – un tas, pat neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām. Šā gada pirmajā pusgadā šis skaits nu ir sarucis līdz 60.

Vēl straujāk samazinājies īpaši lielo darījumu skaits: protams, nevarēja gadīt tādus megadarījumus kā 103 miljonu latu vērtais Domina Shopping pārdošanas darījums pagājušā gada pirmajā pusgadā, un vienalga: pagājušā gada otrajā pusgadā Rīgā vēl notika vismaz 11 nekustamā īpašuma darījumi par četriem miljoniem latu vai lielāku summu, bet šā gada pirmajā pusgadā ir bijis tikai viens nepilnu desmit miljonu darījums, savukārt nākamais lielākais – jau tikai par 3,5 miljoniem latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, otrajā – 51, bet šā gada pirmajā pusgadā – vairs tikai 31.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pirmo reizi septiņu gadu laika samazinājusies pasaules miljonāru bagātība, liecina konsultāciju uzņēmuma «Capgemini» veiktais pētījums.

Salīdzinot ar 2017.gadu, pagājušajā gadā pasaules miljonāru turība sarukusi par apmēram 3% līdz 68,21 miljardam ASV dolāru. Tā ir pirmā reize kopš 2011.gada, kad miljonāru bagātība samazinājusies.

Savukārt to miljonāru turība, kuru bagātība pārsniedz 30 miljonus dolāru, pagājušajā gadā sarukusi par apmēram 6%.

Pērn kļuvis mazāks arī miljonāru skaits. 2018.gadā pasaulē bija 18 miljoni miljonāru, un tas bija par 0,3% mazāk nekā 2017.gadā. Miljonāru skaits pasaulē pērn samazinājies pirmo reizi kopš 2008.gada.

Visvairāk miljonāru ir ASV, seko Japāna, Vācija un Ķīna. Šajās valstīs dzīvo 61,2% no visiem pasaules miljonāriem.

Pēc «Capgemini» vērtējuma, miljonāru turības samazināšanās galvenie iemesli ir starptautiskie tirdzniecības konflikti un breksita radītā nedrošība, kā arī pērn akciju tirgos ciestie zaudējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vienam procentam pasaules iedzīvotāju pieder gandrīz četrdesmit procentu pasaules bagātību

Jānis Rancāns, 01.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka miljonāri veido tikai 0,9% pasaules iedzīvotāju, tie kontrolē 39% pasaules bagātību, raksta The Wall Street Journal, atsaucoties uz biznesa analītiķu grupas Boston Consulting Group (BCG) pētījumu.

Tie miljonāri, kuriem ir vairāk par pieciem miljoniem ASV dolāru, kontrolē 22% pasaules bagātību. Viņu īpatsvars veido tikai 0,1% no pasaules iedzīvotāju skaita.

Miljonāru mājsaimniecību skaits 2010. gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir pieaudzis par 12,2%. Pērn pasaulē ir bijis 12,5 miljoni miljonāru mājsaimniecību.

Visvairāk miljonāru dzīvo ASV - te atrodas 5,2 miljoni miljonāru mājsaimniecību. Otrajā vietā ir Japāna ar 1,5 miljoniem, trešajā Ķīna ar 1,1 miljonu un ceturtajā Lielbritānija ar 570 tūkstošiem miljonāru mājsaimniecībām.

Vislielākais miljonāru blīvums ir Singapūrā – 15,5% no tās iedzīvotāju skaita veido miljonāru mājsaimniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BCG: Singapūra pērn kļuvusi par pasaules līderi miljonāru blīvuma ziņā

Jānis Rancāns, 26.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz katras sestās Singapūras mājsaimniecības rīcībā ir uzkrājumi vairāk nekā viena miljona ASV dolāru apmērā, tas padara šo pilsētvalsti par pasaules līderi miljonāru blīvuma ziņā, secināts jaunākajā Boston Consulting Group (BCG) pētījumā.

Aizvadītajā gadā ir uzlabojusies situācija globālajos finanšu tirgos un pieaugusi pasaules bagātība, norāda Bloomberg Businessweek. Lielākais labklājības pieaugums novērots Āzijas un Klusā okeāna reģionā (izņemot Japānu), bet otrs lielākais pieaugums – Ziemeļamerikā.

Jau vēstīts, ka miljonāru mājsaimniecību skaits 2010. gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir pieaudzis par 12,2%. Pērn pasaulē ir bijis 12,5 miljoni miljonāru mājsaimniecību.

Vislielākais miljonāru blīvums ir Singapūrā – 15,5% no tās iedzīvotāju skaita veido miljonāru mājsaimniecības.

Tādas mazas valstis un teritorijas kā Singapūra, Šveice, Katara un Honkonga, kurās ir augsts miljonāru blīvums kļūst par tirdzniecības un finanšu centriem, norāda Tjuns Tangs, BCG Honkongas nodaļas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

12. jūnijā iznāk Dienas biznesa un Baltic Screen sadarbībā tapušais ikgadējais Latvijas miljonāru TOP. To saņem visi laikraksta Dienas Bizness abonenti - tādēļ, ja šā specālizdevuma nav jūsu rīcībā un esat abonents, tad to lasa vai nu kolēģi, vai administratore.

Atšķirībā no situācijas gadu iepriekš, kad miljonāru saraksts tāpat papildinājās ar 200 jauniem vārdiem un uzvārdiem, šogad miljonāru skaita pieaugums bijis vērojams faktiski visās nozarēs – ne tikai visā, kas saistīts ar tikai gada beigās piebremzējušo nekustamo īpašumu jomu, bet arī tirdzniecībā un pakalpojumos, finansēs, informācijas tehnoloģijās un pat konfliktu plosītajā tranzīta jomā.

Jaunā Latvijas miljonāru saraksta sastādīšanā pamat uzstādījums ir sekojošs: miljonārs ir cilvēks, kura publiski saskatāmo īpašumu vērtība ir vismaz miljons eiro vai kurš pēdējos piecos gados darījumā, kurš atspoguļojas publiski ticamos datos, nopelnījis vismaz iepriekšminēto summu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievietot sludinājumu internetā, lai pārdotu vai izīrētu nekustamo īpašumu, šodien māk teju katrs. Jautājums: vai šādi iespējams gūt maksimālo ienākumus no pārdošanas un izīrēšanas? Vai populārākie sludinājumu portāli ļauj spriest par nekustamā īpašuma tirgus patieso piedāvājumu, cenām un apjomu? Atbilde uz abiem jautājumiem lielākoties ir – nē.

SIA “PILAT REAL ESTATE” izveidotājs un valdes priekšsēdētājs Miks Jaunzems norāda, ka publiskajos sludinājumu portālos redzamais ir tikai daļa no īstā piedāvājuma un pieprasījuma, un visbiežāk patiesās nekustamo īpašumu pērles un izdevīgākie pārdošanas darījumi jāmeklē datu bāzēs, kas publiski nav pieejamas un ko izmanto nekustamo īpašumu aģentūras līdztekus to publiski redzamajiem piedāvājumiem.

Uzņēmums jau astoņus gadus aktīvi darbojas nekustamo īpašumu tirgū, piedāvājot pilnu pakalpojumu klāstu darījumos ar nekustamiem īpašumiem gan Liepājā un Kurzemes reģionā, gan Rīgā un tās apkaimē. “Esam lielākā nekustamo īpašumu aģentūra Liepājā gan pēc aģentu, gan objektu skaita, pakalpojumu klāsta un tirdzniecības teritorijas lieluma.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īpašumu tirgus ārpus Rīgas un Jūrmalas nesaplok (saraksts)

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 03.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos sešos mēnešos strauji sarūkot lielo nekustamā īpašuma darījumu skaitam un apjomam gan Rīgā, gan Rīgas rajonā un Jūrmalā, aizvien iespaidīgāk izskatās nekustamā īpašuma tirgus citās lielajās pilsētās, - to uzskatāmi rāda Baltic Screen apkopotie dati par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem pārējā Latvijā šā gada pirmajā pusgadā, raksta laikraksts Dienas bizness.

Bet, ja Rīgā, Jūrmalā un Rīgas rajonā šā gada pirmajos sešos mēnešos lielo darījumu skaits vairāk vai mazāk strauji saruka, tad ārpus šiem reģioniem pirmajā pusgadā darījumu skaits virs pusmiljona latu ne tikai nav samazinājies, bet pat nedaudz pieaudzis: sešos mēnešos tādi reģistrēti vismaz 19.

Veselos astoņos gadījumos darījuma apmērs pārsniedzis miljonu latu, turklāt lieli pirkumi veikti ne tikai tradicionālajās lielo darījumu pilsētās Ogrē, Liepājā un Daugavpilī, bet arī Tukumā, Valmierā, Kuldīgā, Ventspilī, Saldū, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Viļānos, Bauska, Dobelē, Gulbenē un Rēzeknē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar uzviju ir piepildījusies pirms gada Db Latvijas 1000 miljonāru sarakstā izteiktā prognoze par gaidāmu būtisku miljonāru saraksta sarukumu nekustamo īpašumu attīstītāju, būvnieku, arī būvmateriālu tirgotāju un saistītajās sadaļās. Nu 1000 miljonāru vietā mums ir atlikuši tikai 700.

Gada laikā miljonāru skaits ir sarucis gandrīz visās tautsaimniecības jomās: piemēram, būvniecībā – no 77 līdz 56, tirdzniecībā un pakalpojumu sfērā – no 139 līdz 80, nekustamo īpašumu tirdzniecībā un attīstīšanā – par gandrīz divām trešdaļām, no 196 līdz 68, informācijas, izklaides un IT jomā – no 30 līdz 21, pat izklaidē un sportā par piekto daļu, no 15 līdz 12.

Un tās nav vienīgās sliktās ziņas – viss rāda, ka nākamgad pat šīgada strauji, par trim simtiem sarukušais miljonāru pulks mums vēl šķitīs iespaidīgs un apjomīgs.

Tomēr ir arī labās ziņas: pirmām kārtām jaunais miljonāru saraksts uzskatāmi parāda, ka Latvijā nav trūcis ne cilvēku, kuri ir spējuši laikus prognozēt gaidāmo – un, piemēram, «neuzkāpt» uz nekustamo īpašumu buma solītās it kā bezgalīgās augošo cenu «adatas». Neapšaubāmi mazs mierinājums ir arī tas, ka, piemēram, jebkurai ekonomikai tik svarīgajā rūpnieciskajā ražošanā mums trīs miljonāri gada laikā ir nākuši klāt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljonāru skaits pasaulē pieaudzis par 4.5%, tādējādi pasaulē ir 8 miljoni cilvēku, kuru bagātība ir vismaz viens miljons USD, atsaucoties uz Knight Frank un Citi Private Bank veikto pētījumu, ziņo Newsru.

Visstraujākais miljonāru skaita palielinājums 2007. gadā bija Ķīnā, kur miljonāru skaits pieauga par 14% līdz 373 000 cilvēkiem. Otrais straujākais miljonāru skaita pieaugums bija Indijā, kur miljonāru skaits pieauga par 9% līdz 114 000 cilvēkiem, bet trešajā vietā ierindojusies Kazahstāna ar 8% pieaugumu (12 000 cilvēku).

Krievijā miljonāru skaits pieauga par 7% līdz 131 000 cilvēkiem. Krievijas miljonāri veido 0.1% no visiem Krievijas iedzīvotājiem.

Jāatzīmē, ka visvairāk miljonāru tomēr mitinās ASV. Tur 3,1 miljons cilvēku var lepoties ar bagātību virs viena miljona USD (no tiem - 460 cilvēki ir arī miljardieri). Otrajā vietā ir Japāna ar 765 000 miljonāriem, bet trešajā vietā ar 557 000 miljonāriem ierindojusies Lielbritānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krievijā saskaitīti 136 tūkstoši miljonāru

, 30.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visas pasaules miljonāru aktīvi pārsniedz 70% no pasaules iekšzemes kopprodukta (IKP).

Krievijā 2007. gadā saskaitīti 136 tūkstoši dolāru miljonāru, bet to skaits gada laikā izaudzis pat 14%, kas ir divas reizes vairāk nekā vidēji visā pasaulē. Pie šādiem secinājumiem nonākusi ASV investīciju bankas Merrill Lynch speciālisti, ziņo Lenta.ru.

Pētījuma ietvaros secināts, ka visā pasaulē vairāk kā 10 miljoniem cilvēku pieder vairāk nekā miljons dolāru (neskaitot nekustamos īpašumus). Kopējā viņu aktīvu summa sastāda 40.7 trijjonus dolāru, kas savukārt sastāda vairāk nekā 70% no visas pasaules IKP. Savukārt, kamēr globālais produkts 2007. gadā palielinājās par 5.2%, bagātnieku īpašumi pieauga par 9.4%. Rezultātā vidējais miljonāru aktīvs sasniedzis 4 miljonus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Kamēr Latvijas iedzīvotāji var gatavoties augstam NĪN lēcienam, Igaunija turpina to samazināt

Db.lv, 06.10.2023

Raitis Logins, starptautiska finanšu konsultācijas uzņēmuma SIA “Grant Thornton Baltic” valdes loceklis.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā norāda viens no lielākajiem pasaulē finanšu konsultāciju tīkla uzņēmumiem SIA “Grant Thornton Baltic”, nemainot nekustamo īpašumu nodokļu likmes, jaunās kadastra bāzes vērtības 2025.gadā būtiski ietekmēs lielu daļu šī nodokļa maksātāju.

Uzņēmums norāda, ka starp Baltijas valstīm nekustamo īpašumu nodokļa politika Latvijā ir visnedraudzīgākā mājsaimniecībām. Latvijā nekustamo īpašumu nodoklis veido 0,9% no iekšzemes kopprodukta. Igaunijā tas ir zemākais Baltijas valstīs – 0,2% un Lietuvā 0,3%. Turklāt Igaunija pieturas pie stratēģijas to turpināt samazināt – piemēram, no nākamā gada nekustamo īpašumu nodokļu likmes zemei, kas šobrīd ir 0,1%-2,5% robežās, augstākā robežvērtība nevarēs vairs pārsniegt 1%.

“Igaunija pēdējos desmit gadus mērķtiecīgi virzās uz budžeta ieņēmumu atkarības mazināšanas no nekustamo īpašuma nodokļa, respektīvi, apzinoties, ka šis nodoklis gulstas uz mājsaimniecībām. Šo gadu laikā īpatsvars budžetā no šī nodokļa ieņēmumiem mazinās. Lai arī Igaunija šobrīd pārskata kopējo nodokļu politiku un plāno palielināt nodokļu likmes, nekustamo īpašumu nodoklis tiek samazināts. Jāmin, ka Igaunijā līdzīgi kā pie mums ilgus gadus netika veikta zemes vērtēšana un kadastra vērtību pārskatīšana, tāpēc tā tika īstenota pēdējos gados, lai aktualizētu zemes vērtību pēc tirgus vērtības principiem. Tomēr likuma izstrādē ir iestrādāti principi, kas pasargās zemes īpašniekus no pārmērīga pieauguma – zemes īpašniekam nodokļa apmērs nedrīkstēs pārsniegt 10% gadā,” norāda Raitis Logins, starptautiska finanšu konsultācijas uzņēmuma SIA “Grant Thornton Baltic” valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieci Latvijas visietekmīgākie miljonāri ir Valērijs Kargins, Andris Šķēle, Viktors Krasovickis, Leonīds Esterkins un Arkādijs Suharenko.

Par to liecina žurnāla Pastaiga jaunajā numurā publicēts BalticScreen pirmoreiz sastādītais Latvijas 50 visietekmīgāko miljonāru saraksts. Vēl ietekmīgāko miljonāru pirmajā desmitniekā atrodami arī Aivars Lembergs, Ainārs Šlesers, Oļegs Fiļs, Ernests Bernis un Oļegs Stepanovs.

Saraksts sastādīts, katru kandidātu vērtējot pēc pieciem izmērāmiem reālās ietekmes kritērijiem - ekonomiskās jaudas (kas izteikta īpašumu vērtējuma skaitļos), administratīvā resursa, saistības ar politiku un valstiskajiem lēmumiem pēdējā gada laikā, popularitātes un atpazīstamības sabiedrībā (kas izrēķināma, saskaitot mediju publikācijas), ietekmes uz cilvēku prātiem dzīvesstila, modes un tamlīdzīgās jomās un arī spējas likt citiem padomāt – ek, kāpēc gan es neesmu šī cilvēka vietā (Pastaigas/SKDS apskaustāko cilvēku tops bija publicēts jau pirms mēneša, par to ziņoja arī Db.lv).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu investors “Baltic RE Group” piesaistījis “BluOr Bank” aizdevumu 10 500 000 eiro apmērā.

Saņemtais finansējums tiks izmantots esošo ilgtermiņa kredītlīniju pārdomātai refinansēšanai, kā arī divu nekustamo īpašumu objektu Rīgā pārbūves finansēšanai – investīcijas tiks veiktas topošajā “Il Giardino” biroju kompleksā Citadeles 9a, kā arī vēsturiskās sešstāvu ēkas Kr.Barona ielā 2 renovācijā.

Pārbūves un teritorijas labiekārtošanu darbus biroju kompleksā Citadeles 9a pie Kronvalda parka uzņēmums plāno pabeigt jau tuvāko mēnešu laikā. Trīs stāvu ēka piedāvās plaši funkcionālas biroja telpas ap 1600 m2 platībā, un to ieskaus dārzs ar vairāk nekā 100 ziedošiem augļu kokiem.

Šobrīd aktīvi sākušies renovācijas darbi arī vēsturiskajā, arhitekta Jāņa Fridriha Baumaņa projektētajā un 1881. gadā celtajā sešstāvu ēkā Krišjāņa Barona ielā 2, kas notiek sadarbībā ar itāļu arhitektu Adriano Kastiljoni. Nama renovācija norit saskaņā gan ar vēsturiskā mantojuma saglabāšanas vadlīnijām, gan vides ilgtspējas principiem. Pēc projekta īstenošanas ēkā būs pieejamas augstas kvalitātes komercplatības vairāk nekā 4000 m2 platībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gada laikā miljonāru skaits ASV palielinājies par 16% līdz aptuveni 7,8 miljoniem mājsaimniecību. 2008. gadā ASV miljonāru skaits samazinājās par 27%, ziņo AFP.

Par miljonāriem ASV tiek uzskatītas tās mājsaimniecības, kurām ir investējamie aktīvi vismaz miljons ASV dolāru apmērā, neskaitot to kapitālu, kurš ieguldīts, piemēram, mājokļa iegādei.

2008. gadā ASV miljonāru skaits samazinājās līdz 6,7 miljoniem, sasniedzot zemāko miljonāru skaitu kopš 2003. gada. Pērn to skaits palielinājās par 1,1 miljonu, taču tas joprojām ir par 1,4 miljoniem miljonāru mazāk nekā 2007. gadā, kad ASV reģistrēts visu laiku lielākais miljonāru skaits.

To ASV mājsaimniecību skaits, kuru īpašumā ir investējamie aktīvi vismaz 5 miljonu ASV dolāru apmērā, 2009. gadā palielinājies par 17% līdz 980 tūkst.

Vidējais miljonāra vecums ASV ir 62 gadi, kamēr to cilvēku, kuru bagātība mērojama miljardos, vidējais vecums ir 67 gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā investēt nekustamajā īpašumā, to nepērkot?

Dina Matvejeva, Luminor Private Banking pārvaldes vadītāja, 25.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstas inflācijas apstākļos ir svarīgi investēt uzkrātos finanšu līdzekļus, lai tie nezaudētu savu vērtību. Gan pasaulē, gan Latvijā investīcijas nekustamajā īpašumā vienmēr ir bijis viens no populārākiem ieguldījumu veidiem investoru vidū.

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem nekustamā īpašuma cenas dalībvalstīs turpina augt, tajā skaitā arī Baltijas valstīs gada laikā jaunajos projektos tās augušas pat par 10-15%. No vienas puses šis ir piemērots brīdis, lai investētu augošā tirgū, no otras puses - ir salīdzinoši augstas Euribor likmes un aizdevumi ir kļuvuši dārgāki. Rodas jautājums, kā gudri investēt nekustamajā īpašumā, nepārmaksājot un to tieši nepērkot? Laba alternatīva ir ieguldījumi nekustamo īpašumu fondos.

Ilgtermiņā saglabājas nemainīga interese

Investīciju aktivitāti nekustamajā īpašumā nosaka dažādi faktori. “Trekno gadu” laikā pirms 15 gadiem, kad nekustamā īpašuma cenas pieauga katru mēnesi, ieguldījumu aktivitāte bija ļoti augsta, savukārt pērn, pieaugot ģeopolitiskajai spriedzei, procentu likmēm un pasliktinoties ekonomikas apstākļiem pieprasījums samazinājās. Tomēr, lūkojoties ilgtermiņā, interese par investīcijām šajā aktīvu klasē vienmēr saglabāsies. Katrā pasaules ģeogrāfiskā reģionā ir savas nianses un īpatnības, kā tiek veiktas investīcijas nekustamajā īpašumā. Latvijā joprojām populārākais investīcijas veids ir tiešas investīcijas, proti, konkrēto objektu – dzīvokļu, māju, biroju utm. iegāde. Savukārt pasaulē turpina būt populāras arī netiešās investīcijas, pērkot nekustamo īpašumu fondu daļas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pūļa finansējums ir viens no veiksmīgākajiem investoru un projektu attīstītāju sadarbības modeļiem, tajā pašā laikā ir vēlams nodrošināties pret krāpniecību. Uzņēmums EstateGuru ir izveidojis drošu interneta platformu pūļa finansējuma piesaistei, tādēļ Dienas Bizness uz interviju aicina EstateGuru vadītāju Latvijā Aleksandru Mežapuķi.

Kas ir pūļa finansējums, un kādēļ to Latvijā plaši neizmantoja pirms 20 gadiem? Ar ko šis produkts atšķiras no shēmas – noguldu bankā, saņemu procentus un banka naudu aizdod uzņēmējam?

Pūļa finansējums ir salīdzinoši jauns veids, kā piesaistīt finansējumu biznesam vai veidot personīgos uzkrājumus un pelnīt ievērojamu atdevi. Pirms 20 gadiem šī nozare tikai sāka veidoties. Lai izprastu pūļa finansējuma galvenās atšķirības no tradicionālo banku piedāvājuma, jāapskata šis jautājums no abu galveno lietotāju skatupunkta – aizņēmēja, kas kā juridiska persona vēlas piesaistīt finansējumu savam nekustamā īpašuma attīstības projektam vai uzņēmējdarbībai, un investora, kas ir fiziska vai juridiska persona ar vēlmi pelnīt no saviem ieguldījumiem. Aizņēmējam lielākais ieguvums noteikti ir laiks! Izmantojot pūļa finansējumu, naudu savā kontā var saņemt vien dažu dienu laikā, kamēr bankās šis process nereti var aizņemt pat vairākus mēnešus. Tāpat arī ir elastīgi nosacījumi un personīga pieeja katram projektam – atšķirībā no bankām, kuras piemēro līdzīgus nosacījumus, pēc kuriem izvērtē jebkuru kredīta pieteikumu. Pūļa finansējuma gadījumā tiek vērtēta ne tikai aizņēmēja finansiālā stabilitāte un pieredze, bet arī realizējamā projekta potenciāls. Savukārt investoriem atbilde ir pavisam vienkārša – iespējams nopelnīt pat 10 reizes lielāku atdevi nekā banku noguldījumā. Platforma pilda starpnieka funkciju, savienojot aizņēmējus ar investoriem un pārliecinoties gan par aizņēmēja spēju atmaksāt aizdevumu, gan investoru naudas izcelsmes legālajiem aspektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veids, kā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārvalda nekustamo īpašumu un nodrošina ar to valsts iestādes, Valsts kontrolei (VK) liek šaubīties, vai valsts intereses tiek vērtētas augstāk par valsts kapitālsabiedrības interesēm.

Latvijā Finanšu ministrija (FM) ir atbildīga par valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšanas politikas izstrādi. Tās dibinātā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" ir atpazīstamākais, bet ne vienīgais valsts nekustamā īpašuma pārvaldītājs valstī, informē VK.

Valsts kontrole veiktajā revīzijā konstatēja būtiskus trūkumus gan politikas veidošanā, gan arī īpašumu pārvaldīšanā. 2006.gadā pieņemtās Valsts nekustamā īpašuma vienotas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas koncepcijas īstenošana noslēgusies jau 2020.gadā, bet no iecerētā sasniegta tikai daļa.

Valstij pieder liels skaits nekustamo īpašumu ar visdažādāko pielietojumu, un vienlaikus nekustamais īpašums ir viens no pamata resursiem, kas nepieciešams valsts institūciju funkciju veikšanai. Valsts kontroles veiktās revīzijas fokusā šoreiz bija VNĪ pārvaldīšanā esošie birojiem paredzētie valsts un VNĪ nekustamie īpašumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Var tikt grauta nekustamā īpašuma tirgus atttīstība

Gints Priedītis, SIA Amber Management valdes priekšsēdētājs, 20.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar paziņojumu, ka, iespējams, varētu tikt atcelta prasība par 10% pirmās iemaksas nepieciešamību kredītiem, kuru vērtība pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas, un VID izziņu nepieciešamību, tiek veidots divējāds viedoklis par mūsu ekonomikas turpmāko izaugsmi; kam no tā ir izdevīgums?

No vienas puses, slavējami, jo daudziem klientiem, kuriem šī iespēja tika liegta augsto prasību dēļ pret viņu maksātspēju vai drīzāk pret viņu nomaksātajiem nodokļiem pagātnē, un ne jau banku, bet valdības prasību dēļ, atkal pavērtos izdevība un tas atvieglotu kredītu saņemšanu un arī nekustamo īpašumu pārdošanas apjomu. Ja tiks atcelta prasība par pirmo iemaksu, tas pēc būtības mūsu ekonomikai neko nemainīs, savukārt, ja atcels arī prasību par VID izziņu iesniegšanu bankām, tad gan šis otrais tirdzniecības vilnis sāksies, kurā veidosim un atbalstīsim pārpircējus un „jauno projektu spekulantus” un šādā veidā grausim normālu nekustamo īpašumu tirgus attīstību un individuālo nodokļu sakārtotību, uzņēmēju nodokļu nomaksu un godaprātu attiecībā pret darba ņēmējiem un valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2023. gada nevārds nekustamo īpašumu jomā – Euribor

Aigars Šmits, LANĪDA valdes priekšsēdētājs, 29.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brāzmains 2023. gads bijis pasaules, Eiropas un Latvijas ekonomikās, iepūšot te vēsākus, te stiprākus pārmaiņus vējus arī nekustamo īpašumu darījumu nozarē.

2023. gada nevārds nekustamo īpašumu nozarē varētu būt “Euribor”.

Globālie procesi, mazinot inflāciju, to vidū Euribor likmes kāpināšana, tieši un skarbi ietekmējusi nekustamo īpašumu nozari, mazinot finanšu līdzekļu pieejamību īpašumu iegādei un attīstībai. Tas tirgu, nenoliedzami, sabremzējis. Laika vērotāju terminoloģijā turpinot – nozarē ir dzeltenais brīdinājums. Taču līdzīgi, kā tas mēdz būt ar laikapstākļiem, neviens tā simtprocentīgi nevar prognozēt, kā situācija attīstīsies. Skaidrs, ka ekonomika pasaulē un Eiropā piedzīvo trauksmainus laikus un notikumus un tas ietekmē procesus arī Latvijā, tāpēc mainīgi laikapstākļi turpināsies arī mūsu nozarē. Tomēr, lai neizklausītos pesimistiski, jāteic, ka šī krīze tomēr nav salīdzināma ar iepriekšējām, kas bijušas skarbākas. Darījumi notiek; aktīvs joprojām ir otrreizējais tirgus. Pastāv plašākas iespējas, kas ietekmē arī cenu, ne tikai izvēli. Tomēr šis laiks aktualizējis vairākus svarīgus jautājumus, kas nozīmīgi ne tikai nozares “burbulim”, bet kopējai ekonomikas celtspējas virzīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbu sākusi latviešu uzņēmēju dibināta nekustamo īpašumu aģentu platforma «Big Bang Realty», ar kuras palīdzību ikviens var kļūt par nekustamo īpašumu aģentu un paturēt 100% no darījuma komisijas maksas.

«Big Bang Realty» platforma sniedz iespēju tās lietotājiem izmantot uzņēmuma zīmolu, kā arī nodrošina profesionālas apmācības nozares ekspertu vadībā. Platformas darbības princips ir tāds, ka aģenti darbību turpina neatkarīgi, paši plānojot savu laiku un nepieciešamo slodzi.

Platforma izveidē investēti vairāki tūkstoši eiro un no idejas par realitāti tā kļuva apmēram pusgada laikā, prātus kopā liekot un idejās daloties nekustamo īpašumu tirdzniecības speciālistam Oskaram Zariņam ar saviem domubiedriem un partneriem. Platforma pirmo reizi prezentēta šī gada inovāciju festivāla iNOVUSS ietvaros. Lapas izstrādi veica Latvijas speciālisti un izvēle par labu viņiem kritusi pēc vairāku pretendentu izvērtēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecība Dienas Bizness sadarbībā ar CBRE Baltics un nekustamo īpašumu tirgus ekspertiem rīko konferenci Jauno nekustamo īpašumu tirgus un attīstība.

Nekustamā īpašuma tirgus ir lielu pārmaiņu priekšā, tāpēc šobrīd notiekošās aktivitātes ir dinamiskas, un to ietekmē dažādi faktori – gan pandēmijas radītie ierobežojumi un sekas, gan tehnoloģiju attīstība, finansējuma pieejamība, tāpat arī demogrāfiskais aspekts un ekonomiskā situācija valstī, kā arī politiskie lēmumi.

Covid-19 krīze ir būtiski paātrinājusi izmaiņas, kas jau bija iesākušās noteiktos nekustamo īpašumu tirgus segmentos. Fiziskie ierobežojumi arī negatīvi ietekmējuši tirdzniecības centrus un viesnīcas, saasinot diskusijas publiskajā telpā par ierobežojumu samērīgumu, valsts atbalstu un līdzšinējā biznesa modeļa maiņu industrijā. Tajā pat laikā ir pieaudzis pieprasījums pēc privātmāju un nelielu dzīvokļu īres.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju iegādājas mājokļus ārvalstīs

Db.lv, 30.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No š.g. 24. līdz 26. aprīlim Latvijā vadošās luksusa klases nekustamo īpašumu aģentūras Latvia Sotheby’s International Realty īpašniece Ilze Mazurenko apmeklēja Lasvegasu, ASV, lai piedalītos zīmola Sotheby’s International Realty organizētajā Globālajā tīklošanās pasākumā.

I.Mazurenko piedalījās vērtīgā paneļdiskusijā, sniedza prezentācijas un aktīvi diskutēja ar nekustamo īpašumu zīmola pārstāvjiem no dažādām pasaules valstīm. I.Mazurenko vēlas dalīties ar saviem iespaidiem un secinājumiem par to, kā, iegādājoties nekustamo īpašumu, Latvijas iedzīvotāju paradumi atšķiras no ārvalstu pircēju rīcības.

Nozīmīga zīmola Sotheby’s International Realty vērtība ir starptautiskas auditorijas uzmanības piesaiste, tāpēc uzņēmums regulāri veicina un atbalsta kontaktu dibināšanu starp tā pārstāvjiem dažādās pasaules valstīs. Globālais tīklošanās pasākums ir zīmola nozīmīgākais un lielākais ikgadējais pasākums, kas notiek ar mērķi attīstīt jaunu un kvalitatīvu profesionālo sadarbību starp nekustamo īpašumu ekspertiem. Pasākums šogad pulcēja vislielāko dalībnieku skaitu uzņēmuma vēsturē – 3000 speciālistu no gandrīz 40 pasaules valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot šī gada miljonāru sarakstu galvgali, redzams, ka, piemēram, ilggadējo privāto baņķieru vai azartspēļu jomas uzņēmēju līderpozīcijas ir nomainījuši citas paaudzes un citu nozaru uzņēmēji.

Iepriekšējo gadu nepārspētos līderus – SIA Mikrotīkls dalībniekus Arni Riekstiņu un Džonu Martinu Talliju - šajā gadā izdevies apsteigt uzņēmējam Agrim Tamanim, kurš ir holdingkompānijas Draugiem Group 100% īpašnieks. Agrim Tamanim piederošo uzņēmumu koppeļņa aizvadītajā gadā pārsniegusi 57,8 miljonus eiro.

Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksts žurnālā Miljonārs 

Šis ir jau 26. gads, kad tiek publicēts jauns Latvijas 100 bagātāko...

Augstās pozīcijās ierindojušies ne tikai holdingkompāniju īpašnieki, bet arī nekustamo īpašumu pārvaldītāji un attīstītāji, veselības un farmācijas nozarē strādājošo uzņēmumu īpašnieki, kā arī uzņēmēji no kokapstrādes jomas, finanšu pakalpojumu un arī IT jomas. Tajā pašā laikā jāatzīmē, ka savukārt būvniecības, transporta un loģistikas nozares uzņēmumu īpašnieku pārstāvība, salīdzinot ar to, kāda bija situācija pirms 3-5 gadiem, šajā gadā ievērojami sarukusi.

Šoreiz redzams, ka ģimeņu ciešās saites un vairāku vienas ģimenes locekļu nokļūšana pelnītāju TOPā kļuvusi biežāka parādība: var minēt vairākus piemērus - Kesenfeldu, Lipmanu, Apsīšu, Sproģu, Bērziņu ģimenes, kuru pārstāvji nokļuvuši miljonu pelnītāju vidū.

Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, miljonāru sarakstā iekļuvuši arī eksportējošo uzņēmumu īpašnieki. Tie ir ne tikai no apstrādes rūpniecības, jo redzam gan pakalpojumu eksportētājus, gan produkcijas ar augstu pievienoto vērtību ražotājus.

Apskatot miljonāru TOPu un vērtējot veiksmīgo uzņēmēju vecumu, redzams, ka jauno uzņēmēju paaudze – trīsdesmitgadnieki - šajā sarakstā sevi piesaka aizvien plašāk. Turklāt daļa no tiem uzņēmumus veidojuši paši un nav tos pārmantojuši vai ieguvuši no saviem vecākiem.

SIA Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa norāda, ka vēl aizvien pelnītāju un arī miljonāru TOPa precīzai noteikšanai šķērslis ir akciju sabiedrību akcionāru noteikšana – proti, šobrīd šī informācija nav obligāti reģistrējama publiskā reģistrā. Tomēr jau pēc gada sakarā ar izmaiņām normatīvajos aktos akciju sabiedrību akcionāru saraksti būs kā publiskojama informācija, tas savukārt veicinās caurspīdīgumu un datu analīzes iespējas arī šajos gadījumos.

Vairāk lasi jaunākajā Dienas Biznesa speciālizdevumā Miljonārs!

Dienas Biznesa abonenti žurnālu Miljonārs saņem bez maksas.

Jaunāko Miljonāru lasi arī elektroniski vai meklē lielākajās tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jūrmala: nekustamo īpašumu tirgus faktiski pamiris

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 22.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Rīgā nekustamo īpašumu darījumu jomā vienkārši beigusies ballīte, tad Jūrmalā, izsakoties kūrortpilsētas nekustamo īpašumu kompānijas Vigvam valdes priekšsēdētāja Alekseja Jeļina vārdiem, nenotiek vispār nekas.

To apliecina arī jaunais Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Jūrmalā šā gada pirmajā pusgadā.

Pazuduši pat krievi

Apkopotā informācija par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem ir nepielūdzama: 2006. gada otrajā pusgadā Jūrmalā tika reģistrēti 34 darījumi, kuru apmērs bija vismaz 600 tūkstoši latu, pagājušā gada pirmajā pusgadā – tikai 16, otrajā pusgadā – vēl par vienu mazāk, savukārt šā gada pirmajos sešos mēnešos tādi bijuši tikai astoņi. Pat uz pusi mazākas summas robežu aizvadītajā pusgadā pārsnieguši tikai 17 darījumi.

Tāpat kā Rīgā arī Jūrmalā no lielo darījumu arēnas faktiski pazuduši ārzemnieki – turklāt kūrortpilsētā vairs neiepērkas arī naudīgie Krievijas iedzīvotāji, kuri iepriekš lika runāt par krieviem, kuri izpērkot Jūrmalu. «Arī Krievijas iedzīvotāji neko nepērk, jo internetā un žurnālos ir izlasījuši, ka ir krīze. Arī Krievijā nauda sāk izsīkt, vairs nav liekas naudas. Tā ir globāla problēma, krīze nav tikai pie mums, bet arī citur,» saka A. Jeļins, kura uzņēmumam pēdējais ievērojamais darījums bijis pagājušā gada decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienota klientu apkalpošana, iestādes un procesu efektivitāte, draudzīga un izaugsmi veicinoša vide, brīva informācijas apmaiņa, sadarbība un radošums – tā ir tikai daļa no izstrādātā Latvijas valsts Nākotnes biroja koncepta priekšrocībām. Ko īsti grib valsts, un kas to realizēs, un kā tas izskatīsies dabā?

Lai saprastu, kādēļ valsts biroji vairs nevar būt klasiskie kabineti ar rakstāmgaldu un krēslu un kas īsti tuvāko piecu gadu laikā pamazām taps to vietā, Dienas Bizness uz sarunu aicināja Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski un VAS Valsts nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētāju Andri Vārnu. Abu organizāciju sinerģijā savijas pasūtītāja vēlmes un valsts praktiskās iespējas.

Fragments no intervijas, kas publicēta 19. jūlija laikrakstā Dienas Bizness:

Kāpēc kaut kas ir jāmaina valsts ierēdņu darba vidē?

J.Citskovskis.: Jebkurā darba vietā ir vēlme sasniegt maksimāli labāko darba rezultātu, un tā tas ir arī valsts pārvaldē. Būtiska loma darba procesā ir tieši darba videi. Tas, ka vide ir jāmaina, parādās darbinieku aptaujās. Valsts kanceleja pērn veica visu valsts iestāžu iesaistes pētījumu, un secinājām, ka tas ir nepieciešams.

Komentāri

Pievienot komentāru