Foto

Augstskolu paspārnē veido inženieru kalves

Kristīne Stepiņa, 02.09.2015

Jaunākais izdevums

Šajā mācību gadā darbu sāk divas vidusskolas, kuras ir izveidojušas Latvijas augstskolas, tā plānots risināt kvalificētu inženieru trūkumu darba tirgū, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Ar uzņēmēju atbalstu Inženierzinātņu vidusskolu (IZV) ir izveidojusi Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), bet Rēzeknes Augstskolas (RA) Austrumlatvijas tehnoloģiju vidusskola (ATV) ir tikusi pie valsts finansējuma. ATV izveidota laikā, kad jau bija mainīts Izglītības likums un valsts augstskolas saņēma atļauju dibināt savas izglītības iestādes pēc finansējuma principa: nauda seko skolēnam.

Savas vidusskolas ir daudzām pasaules universitātēm, piemēram, Čikāgas universitātei, Stenforda universitātei un Jūtas universitātei, tāpat arī kaimiņvalstī Lietuvā veiksmīgi darbojas Kauņas Tehnoloģiju universitātes ģimnāzija. «Lai veicinātu inženiertehnisko zinātņu attīstību Latvijā, IZV dos iespēju talantīgiem jauniešiem padziļināti apgūt eksaktās zinātnes un nopietni sagatavoties inženierzinātņu studijām augstskolā,» saka RTU rektora vietnieks attīstībā, IZV valdes loceklis Artūrs Zeps, uzsverot, ka īpaša uzmanība mācību procesā būs veltīta skolēnu zinātniskajam darbam RTU fakultātēs, jau skolas solā ieinteresējot jauniešus par pētniecību un audzinot jaunu zinātnieku paaudzi. Lai varētu strādāt par skolotājiem IZV, īpaši tika apmācīti 12 RTU pasniedzēji, stāsta A. Zeps.

IZV izveidošanā ir ieguldīti aptuveni 200 000 eiro, no tiem aptuveni 165 000 ir atbalstītāju finansējums, bet pārējā summa – RTU investīcijas.

Papildus vispārējās vidējās izglītības ieguvei, IZV audzēkņiem būs priekšrocības, ko nepiedāvā citas vidusskolas, piemēram, skolēniem būs iespēja strādāt RTU laboratorijās un klausīties RTU mācībspēku un nozares ietekmīgāko pētnieku vieslekcijas, sola A. Zeps.

Tāpat skolēni varēs noklausīties un nokārtot atsevišķus RTU studiju kursus, iegūstot kredītpunktus. Ja IZV absolventi izvēlēsies studēt RTU, viņi iegūtos kredītpunktus varēs izmantot, lai ātrāk iegūtu bakalaura grādu. Skolēni varēs iesaistīties arī citās RTU piedāvātajās aktivitātēs, piemēram, Robotikas, Elektrotehnikas un Elektronikas klubos, RTU mākslinieciskajos kolektīvos un izmantot RTU sporta resursus. IZV skolēniem bez maksas pieejama RTU dienesta viesnīca.

Plašāk lasiet rakstā Augstskolu paspārnē veido inženieru kalves trešdienas, 2. septembra, laikrakstā Dienas Bizness (9. lpp.)!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā mācību gadā Rīgas Valsts 1.ģimnāzija zaudējusi 30 gadus saglabāto skolu topa līderpozīciju, liecina Ata Kronvalda fonda veidotas Latvijas skolu reitings.

2020./2021.mācību gada skolu reitingā ir iekļautas 20 valsts ģimnāzijas, 33 "lielās" skolas un 34 "mazās" skolas. Ierobežojumi mācību organizācijā nav ietekmējuši talantīgo skolēnu iesaisti zinību paplašinātā apguvē un spēju apliecināšanā un reitingā iekļuvušo skolu skaits palicis nemainīgs, kas fonda ieskatā apliecina aktīvo skolu profesionalitāti sasniegt mērķi arī ierobežotas komunicēšanas apstākļos.

Šogad lielo skolu grupā reitinga augšgalā ir Rīgas 10.vidusskola, Rīgas 40. vidusskola, Rīgas Franču licejs, Daugavpils tehnoloģiju vidusskola - licejs un Rīgas Purvciema vidusskola. Rīgas 10.vidusskola ir pierādījusi savu mērķtiecību un nostiprinājusies reitinga augšgalā: no 21.vietas 2018.gadā pakāpjoties uz 5.vietu 2019.gadā un 2.vietu 2020.gadā. Šai skolu grupā četru līderu secība ir nemainīga, tikai 5.vietu šogad ieņem Rīgas Purvciema vidusskola. Savukārt 5.-10.vietu aizņem tās pašas skolas, katru gadu veicot nelielas rokādes: Rīgas Purvciema un Juglas vidusskolas, Rīgas Angļu ģimnāzija, Salaspils 1.vidusskola un Daugavpils 3.vidusskola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielākā daļa no Inženierzinātņu vidusskolas absolventiem turpināšot izglītoties RTU

Lelde Petrāne, 27.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

30. jūnijā notiks pirmais Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolas (IZV) izlaidums. Kā informē universitātē, lielākā daļa RTU IZV absolventu esot izteikuši vēlmi studēt RTU piedāvātajās studiju programmās.

Skolu absolvē 24 skolēni, kuri trīs gadus padziļināti apguvuši eksaktos priekšmetus, mācību procesā cieši sadarbojoties ar RTU.

RTU jaunā Inženierzinātņu vidusskola - fotogrāfijās

Pirmo izlaidumu svinēs Latvijā pirmās vidusskolas, kuru izveidojusi augstskola, absolventi. Viņi mācības RTU IZV sāka tās dibināšanas gadā – 2015. gada 1. septembrī.

Skola tika izveidota, lai atbalstītu īpaši apdāvinātus Latvijas jauniešus, kuri savu nākotni vēlas saistīt ar inženierzinātnēm.

Lielākā daļa RTU IZV absolventu izteikuši vēlmi studēt RTU piedāvātajās studiju programmās. Īpaši RTU IZV absolventiem RTU izstrādāta Izcilības programma, kurā varēs studēt pēc individuāla plāna, lai sasniegtu izcilus rezultātus studijās, zinātnē un tehnoloģiju pārnesē jeb valorizācijā. Tā būs iespēja daudz intensīvāk un atbilstoši savām specifiskajām interesēm apgūt RTU studiju programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU Inženierzinātņu vidusskola izsludina Atklāto inženierzinātņu olimpiādi

Lelde Petrāne, 27.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai popularizētu inženierzinātnes un sniegtu iespēju skolēniem apliecināt zināšanas matemātikā, fizikā, ķīmijā un informātikā, RTU Inženierzinātņu vidusskola (RTU IZV) izsludina pieteikšanos Atklātajai inženierzinātņu olimpiādei 9.klases skolēniem.

Olimpiāde norisināsies divos posmos. Pirmajā posmā skolēniem neklātienē no 1. līdz 14.februārim IZV mājaslapas sadaļā Inženierzinātņu olimpiāde būs jāizpilda tiešsaistes tests, kurā būs 50 jautājumu. Skolēni, kuri būs pareizi atbildējuši vismaz uz 35 jautājumiem, saņems uzaicinājumu piedalīties otrajā posmā, kas norisināsies 27.februārī klātienē RTU IZV telpās, Kronvalda bulvārī 1. Šajā kārtā skolēniem būs jārisina dažādi ar inženierzinātnēm saistīti uzdevumi.

Olimpiādes uzvarētāji tiks apbalvoti 12.martā RTU IZV telpās. Skolēniem, kuri būs ieguvuši godalgotas vietas, tiks piešķirtas no skolas budžeta līdzekļiem finansētas mācības IZV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

RTU Inženierzinātņu vidusskolā atklāj «Latvenergo» virtuālās realitātes telpu

Db.lv, 03.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsākot jauno mācību gadu, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolā (IZV) atklāta «Latvenergo» virtuālās realitātes telpa.

Virtuālās realitātes telpa sniegs iespēju ar tehnoloģiju palīdzību atrasties dažādās vidēs, kurās realitātē viesoties nav iespējams, kā arī veikt dažādas darbības, kuras īstajā dzīvē būtu pārāk bīstamas, dārgas vai pat neiespējamas. Telpa aprīkota ar pieciem virtuālas realitātes komplektiem, kas ļauj interaktīvi darboties virtuālajā realitātē. Virtuālās telpas iespējas ir plašas un daudzveidīgas – to varēs izmantot, apgūstot ģeogrāfiju, vēsturi, bioloģiju, astronomiju, gan veikt eksperimentus ķīmijā, gan pārbaudīt fizikas likumus un daudz ko citu. Tehnoloģiskais aprīkojums ļauj strādāt 3D vidē, tāpat to ir iespējams izmantot dažādu sistēmu modelēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portālam Db.lv šodien bija iespēja ielūkoties Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) jaunās Inženierzinātņu vidusskolas (IZV) telpās, kurās jau drīzumā varēs mācīties daži no gudrākajiem Latvijas skolēniem. Konkurence starp mācīties gribētājiem ir liela (apmēram 14 uz vienu mācību vietu).

Izjūtot kvalificētu kadru trūkumu IT nozarē, Rīgā bāzētais Ziemeļvalstu IT uzņēmums Visma šodien paziņoja, ka sniegs atbalstu Inženierzinātņu vidusskolai, ik gadu piešķirot 10 tūkstošus eiro.

Inženierzinātņu vidusskola iekārtota Kronvalda bulvārī 1, 3. stāvā. Pārējos stāvos atrodas universitātes citas vienības. Kā pastāstīja RTU rektors Leonīds Ribickis, ideja veidot šādu mācību iestādi tika akceptēta jau pims gada. Ēkā veikts remonts un iegādātas vidusskolai nepieciešamās iekārtas. Universitātes profesori izgājuši apmācību, lai varētu mācīt skolniekus.

Projekts gan ir neliels savos apmēros, jo katrā klasē būs tikai 25 skolēni. Kā stāstīja RTU rektors, īstenojot šo projektu universitāte sev gatavo nākamos profesorus un bailes par to, ka skolēni pēc tam studijām varētu izvēlēties citas augstskolas, neesot. Turpinot studijas RTU, viņiem būs iespēja, piemēram, ātrāk pabeigt bakalaura līmeņa studijas, kas būs viens no motivējošajiem faktoriem nedoties citur. Arī Inženierzinātņu vidusskolu atbalstošajiem uzņēmumiem vajadzētu būt ieinteresētiem par šiem skolēniem kā potenciālajiem darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātniskās bibliotēkas Retumu lasītavā, Paula Valdena ielā 5 12. februārī plkst. 15 tiks atklāta izstāde "No baroka līdz...", kas veltīta arhitektūras izglītības 150 gadu jubilejai.

Izstādē varēs iepazīt ne tikai eksponātus, kas saistīti ar arhitektūras izglītības, RTU Arhitektūras fakultātes, tās mācībspēku darbību, bet arī dažādus retus materiālus, kas atklāj Latvijas un Rīgas arhitektūras pašreizējos un jau zudušos vaibstus. Izstādi papildina miniatūro ēku meistara Alfrēda Straumes mājiņu maketi.

Nozīmīga izstādes sadaļa veltīta materiāliem par Rīgas Politehniskās augstskolas (tagad - RTU) Arhitektūras nodaļas dekāniem, mācībspēkiem un absolventiem. Apmeklētāji varēs iepazīties ne tikai ar arhitektu darbiem un publikācijām, bet arī ar rakstiem par viņiem. Tāpat izstādē aplūkojamas grāmatas par arhitektūras vēsturi un stiliem, par projektēšanu, zīmēšanu un citiem ar nozari saistītiem jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ata Kronvalda fonda veidotajā "Zvaigžņu reitingā", kurā apkopotās skolas par labākajiem starptautisko olimpiāžu rezultātiem, atkārtoti pirmo vietu ieņem Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, informēja fondā.

Kā atklāja reitinga veidotāji, tad 2020.gada "Zvaigžņu reitinga" augšgalā, ar spēcīgu pārsvaru un 123 punktiem, nemainīgi ir Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, vienlaikus slavējams esot RTU Inženierzinātņu vidusskolas ieguldītais darbs, jo tās stratēģija - koncentrēt talantīgākos uz augstskolas mācību bāzes - palīdzējis iegūt 16 punktus un saglabāt 2.vietu reitingā.

Cēsu Valsts ģimnāzija reitinga labāko pieciniekā atrodoties katru gadu, un šogad ieguvusi 15 punktus un ieņem trešo vietu. Ar tādu pat punktu skaitu, blakus Cēsu Valsts ģimnāzijai 4.vietā atrodas Ziemeļvalstu ģimnāzija, kā arī lielu kāpumu reitingā veikusi Gulbenes novada Valsts ģimnāzija, kuras gūtie panākumi starptautiskajās olimpiādēs nodrošinājuši 5.vietu un deviņus punktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Sakret Holdings padomes priekšsēdētāju Andri Vanagu

Lelde Petrāne, 09.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild AS Sakret Holdings padomes priekšsēdētājs Andris Vanags. Baltijas būvmateriālu ražotājs AS Sakret Holdings ir 100% Latvijas kapitāla uzņēmums, kas attīsta un pilnveido franšīzes priekšrocības. Sakret Holdings ietilpst četri sauso un lietošanai gatavo būvmaisījumu ražošanas uzņēmumi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Skandināvija ir holdinga lielākais eksporta tirgus, kur uzņēmuma intereses pārstāv vietējie speciālisti.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Vanagu dzimta četrās paaudzēs strādājusi dažādos amatos rūpnīcās, iespējams, tāpēc interese par ķīmiju vienmēr bijusi gan skolā, gan arī vēlāk augstskolā. Esmu ieguvis trīs ķīmijas grādus Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) – inženierzinātņu bakalaura grādu ķīmijas tehnoloģijā, inženiera – ķīmiķa kvalifikāciju un inženierzinātņu maģistra grādu silikātu un augsttemperatūras materiālu ķīmijā un tehnoloģijā. Esmu gandarīts, ka RTU iegūtās zināšanas varu veiksmīgi izmantot praksē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU Inženierzinātņu vidusskola uzsāk inženierzinātņu atbalsta kampaņu

Lelde Petrāne, 06.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskola (IZV) uzsākusi atbalsta kampaņu, aicinot uzņēmējus un sabiedrību līdz 30. novembrim iesaistīties jaunas inženieru paaudzes sagatavošanā.

Svarīgs ir ne tikai finansiālais, bet arī morālais atbalsts, tāpēc nobalsot «par» inženierzinātņu attīstību var kampaņas mājaslapā. Sasniedzot 5000 balsis, SIA «Industry Service Partner» IZV attīstībai ziedos 5000 EUR.

Atbalstītājiem, kas būs ziedojuši vairāk nekā 500 EUR, būs iespēja savu vārdu iegravēt IZV ēkas kāpnēs.

Tāpat atbalstītāji aicināti ziedot savu laiku, IZV un citu skolu audzēkņiem piedāvājot praktisku atbalstu, piemēram, vieslekcijas, ekskursijas atbalstītāju uzņēmumos, prakses iespējas tajos vai palīdzot noorganizēt kādu skolas pasākumu.

Pērn tika organizēta līdzīga kampaņa jaunās inženieru paaudzes atbalstam, un 62 dienu laikā 415 atbalstītāji IZV ziedoja 165 560 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru