Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju pārstrādātājs Gamma-A ražo aptuveni 140 dažādu konservu veidus, bet populārākais no tiem ir šprotes eļļa, kuras tiek gatavotas pēc vairāk nekā 60 gadus senām tradīcijām. «Produkcijas kvalitātes noslēpums ir vienkāršs – mēs strādājam ar svaigi zvejotām zivīm tepat no Rīgas jūras līča, uz irbjiem veram zivis ar rokām, kūpinām uz baltalkšņa malkas šķeldām un saliekam zivis kārbās ar rokām,» stāsta uzņēmuma izpilddirektore Jūlija Locika.

Roku darbs uzņēmumā būs cieņā arī turpmāk, jo zivis ir dažāda izmēra, un tās nevarētu tik labi sašķirot automātiski.

Gamma-A var saražot līdz sešiem miljoniem zivju konservu mēnesī. Kompānija pati ražo arī skārda iepakojumu savai produkcijai. Tieši metālapstrāde bija uzņēmuma sākotnējais darbības virziens, līdz 1999. gadā tas nopirka bijušo zvejnieku kolhozu Auda. Metālapstrādes pakalpojumi joprojām ir kompānijas piedāvājumā.

Pagājušajā gadā gan ir uzsākta jauna premium produkcijas veida ražošana – šprotes eļļā «Rīgas Zelts», kas iepakotas caurspīdīgā stikla burciņā. To ir vieglāk pārdot, jo pircējs redz, kas burciņā iekšā, un pieprasījums pēc šī produkta eksporta tirgos izrādījies tik augsts, ka uzņēmumam pat nav iespējas to pilnībā apmierināt, atzīst J. Locika.

Kopumā apmēram 70% uzņēmuma produkcijas tiek ražota no vietējām, pārējā – no okeāna zivīm, un zivju kvalitāte ir viens no ierobežojumiem ražošanas paplašināšanai. Uzņēmums ir arī izmēģinājis dažādot produkcijas klāstu, ražojot sēņu konservus burciņās, tomēr šī iecere nav bijusi īpaši veiksmīga, un no tās nācies atteikties.

Pārtikas produktu eksportā vienmēr jārēķinās ar patērētāju garšas īpatnībām, stāsta J. Locika. Piemēram, Vidusjūras valstīs Gamma-A ražoto produkciju nav pieņēmuši, jo tur ir citas zivju gatavošanas un ēšanas tradīcijas. Latviešiem līdzīga garšas izjūta ir uzņēmuma lielākajos eksporta tirgos – Krievijā, Lietuvā, Polijā un Vācijā. Kopumā produkcija tiek eksportēta uz 42 pasaules valstīm. Eksporta apjoms pērn ir pieaudzis par 23%.

Salīdzinot ar 2008. gadu, vairāk tiek pārdots arī Latvijā, kur Gamma-A sadarbojas ar distribūcijas kompāniju Voldemārs. Domājot par jauniem produktiem, šobrīd tiek izstrādāts zivju konservs ar mazu kaloriju saturu – šprotes želejā, pastāstīja izpilddirektore.

Komentāri

Pievienot komentāru