Finanses

Jaunā aizdevēju tendence - «atdod mazāk nekā aizņēmies»

Lelde Petrāne, 23.02.2012

Jaunākais izdevums

Pirms gada tikai 20% Latvijas ātro kredītu firmu piedāvāja pirmo aizdevumu noformēt bez procentu maksas, taču patlaban šādu iespēju jaunajiem klientiem piedāvā jau vairāk nekā puse (60%) ātro kreditoru. 2012. gada sākumā parādījusies arī jauna klientu piesaistīšanas tendence ar nosaukumu «atdod mazāk nekā aizņēmies».

Negatīvā procentu likme, kad aizdevējs vēl piemaksā klientam, pēc jomas ekspertu domām, kļuvusi par aktuālāko klientu piesaistes veidu ātrajiem kreditoriem.

Pēc salīdzināšanas portāla Gudriem.lv datiem, ātro kredītu nozares licencēšana, kas kļuva obligāta no aizvadītā gada novembra, par aptuveni 25% samazinājusi tās dalībnieku skaitu. Latvijas ātro kredītu devēju asociācijas (LĀKDA) vadītājs Dāvis Barons skaidro, ka līdz ar nozares licencēšanu radusies jauna problēma – nelegālais ātro kredītu tirgus, kurā darbojas nelicencētie uzņēmumi, tādējādi bojājot nozares reputāciju.

«Licencētie ātro kredītu tirgus dalībnieki patlaban strādā nevienlīdzīgas konkurences apstākļos ar nelicencētajiem. Nozares licencēšana tika ieviesta klientu tiesību aizsardzības nolūkā. Taču šobrīd nav risinājumu cīņai ar negodīgajiem nelicencētajiem komersantiem un mēs vēl tikai gaidam Latvijas normatīvo aktu izmaiņas, kas atrisinās nebanku kredītu jomas problēmas,» stāstīja D. Barons.

Uzņēmuma CreditOn pārstāvis Andrejs Čumakovs uzskata, ka ātro kredītu nozares licencēšana bija pareizs solis pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas virzienā. «Barbariska attieksme pret klientu palikusi pagātnē, tagad sākusies civilizētas demokrātijas ēra, kurā uzvarētāji būs kvalitatīvākā pakalpojuma sniedzēji un labāku ilgstošu attiecību nodibinātāji ar klientiem. Nedaudz traucē bankas, kas nez kādēļ uzskata mūs par konkurentiem, lai gan tas neatbilst patiesībai,» klāstīja A. Čumakovs.

Ātro kredītu procentu likmju jautājumā nozares eksperti ir vienisprātis, ka likmes patlaban atrodas līdzsvarā starp pieprasījumu un piedāvājumu. Pēc Gudriem.lv datiem, nopietnākais ātro kredītu procentu likmju samazinājums noticis aizvadītā gada sākumā un bijis 100 – 150% apjomā, salīdzinot ar 2010. gada sākumu. Piemēram, pirms diviem gadiem dažu ātro kredītu uzņēmumu likmes sasniedza pat 400% gadā. 2011. gadā ātro kredītu procentu likmes ir samazinājušās, taču mazāk nekā iepriekš – par 20 – 30%. «Esam samazinājuši procentu likmes tiem produktiem, kas ir vispieprasītākie – kredītiem līdz 300 latiem. Šim aizdevuma veidam gada likme tagad ir 50%,» informēja MCB Finance Group (Credit24) vadītāja Ieva Paegle.

D. Barons prognozē, ka šogad lielās ātro kredītu firmas darbosies pēc minimālo cenu politikas, bet mazās kredītu firmas – izsniegs par 50% dārgākus aizdevumus nekā tirgus līderi.

Jaunā klientu piesaistīšanas tendence ar nosaukumu «atdod mazāk nekā aizņēmies», pēc nozares ekspertu domām, būtu klasificējama kā agresīvais mārketings. Uzņēmuma 4finance klientu apkalpošanas vadītāja Iveta Brūvele uzskata, ka tādi piedāvājumi kā «atdod mazāk nekā aizņēmies» ir nekas vairāk kā agresīva komerciāla prakse, kura stimulē aizņēmēju bezatbildību.

Firma CreditOn, kura pirmā sāka realizēt negatīvo procenta likmju politiku pirmajam aizņēmumam, informē, ka pieprasījums pēc šī pakalpojuma ir ļoti liels, taču arī kredītu atteikumu procents ir augstāks nekā citiem pakalpojumiem. «Mēs sekojam tirgus reakcijai uz mūsu piedāvājumu un pagaidām tā ir ļoti pozitīva. Apmēram 70% aizdevuma gribētāju, zvanot mums ar jautājumiem par kredīta nosacījumiem, negrib ticēt, ka kaut kas tāds vispār ir iespējams. Taču gribu brīdināt, ka klientu piesaistīšana ar negatīvām procentu likmēm nebūt nenozīmē, ka esam kļuvuši mazāk prasīgi attiecībā uz klientu maksātspēju. Pirms aizdot, ikviens klients tiek rūpīgi pārbaudīts un atteikumu ir daudz, jo lēmums par kredīta piešķiršanu nedrīkst būt pieņemts pavirši,» stāstīja A. Čumakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrie kredīti internetā ir moderns un ērts veids, kā nepieciešamības gadījumā aizņemties vajadzīgo naudas summu. Kā zināms, kredītu piedāvājums ir ļoti plašs, sevišķi – ja vēlamais aizdevums nepieciešams uz neilgu termiņu. Vēl viena ātro interneta kredītu priekšrocība- pieteikties var jebkurā sev ērtā laikā un vietā. Savukārt aizdevuma pieteikuma izskatīšana un kredīta piešķiršana noris patiešām ātri – labākie kredītdēvēji sola aizdevuma summu uz norādīto bankas kontu pārskaitīt vien 10 minūšu laikā. Sevišķi novērtējams tas ir, ja nauda nepieciešama steidzami.

Tie, kas jau izmantojuši ātro kredītu sniegtās iespējas, atzīst, ka tie noder visdažādākajās dzīves situācijās – gan tad, kad steidzami jāapmaksā kāds rēķins vai jāveic izdevīgs pirkums, gan arī tad, kad nedaudz pietrūkst kādam atpūtas braucienam vai lielākam pirkumam. Jāpiebilst, vēl viens būtisks faktors, kas runā par labu ātrajiem kredītiem – nav jāaizņemas no radiniekiem vai draugiem, tādā veidā izvairoties no lieku paskaidrojumu sniegšanas, vai jātērē laiks kredītiestāžu rindās, lai saņemtu kāroto kredītu. Turklāt – vairums aizdevēju piedāvā iespēju nepieciešamības gadījumā veikt termiņa pagarināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Nebanku kreditētāji: PTAC kampaņa kropļo konkurenci finanšu pakalpojumu tirgū

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 08.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Uzraugošā iestāde nedrīkst jaukties konkurencē starp finanšu pakalpojumu sniedzējiem, turklāt - izmantojot nodokļu maksātāju naudu.

Ātrie kreditētāji Valsts kontroli aicinās izvērtēt PTAC sabiedrības izglītošanas kampaņas atbilstību mērķiem, kā arī budžeta līdzekļu izmantošanu

Lielākā daļa no nebanku aizdevēju izsniegtajiem kredītiem ir distances kredīti, taču, pēc Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) domām, tas ne vienmēr ir piemērotākais veids preču iegādei, un cilvēki, tos aizņemoties, neapzinās potenciālās grūtības tos atdot, tādēļ kopā ar Latvijas Universitāti veikts pētījums par ātro kredītu izmantošanu Latvijā un uzsākta kampaņa iedzīvotāju izglītošanai. Ātro kredītu devēji apšauba tā kvalitāti, uzsverot, ka pētījums ir virspusējs un kampaņa veidota, lai kauninātu patērētāju, kas nav labākais izglītošanas veids. Tādēļ uzņēmumi aicinās Valsts kontroli pārbaudīt nodokļu maksātāju naudas izlietošanu, uzsverot, ka jau pašlaik rūpīgi izvērtē aizņēmēju spēju atdot aizdevumu, kā arī uzlabojas izsniegto kredītu kvalitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembra sākumā Kosovas Centrālā banka paziņojusi par licences atsaukšanu aizdevumu sniedzējiem "IuteCredit Kosovo" un "Monego", kuru aizdevumos varēja ieguldīt savstarpējo aizdevumu platformā "Mintos". Kas notiek šādā gadījumā un ko darīt investoriem - skaidro "Mintos" CFO un līdzdibinātājs Mārtiņš Valters.

Pagājušā nedeļā, 6.decembrī, Kosovas Nacionālā Banka publicēja paziņojumu par "Monego un "IuteCredit Kosovo" darbības licenšu atsaukumu, kas nozīmē, ka abi aizdevēji šobrīd vairs neizsniedz jaunus aizdevumus Kosovā. Līdz ar šo lēmumu, abi uzņēmumi vairs nepiedāvā jaunus aizdevumus investoriem "Mintos" platformā.

Abiem aizdevējiem KNB ir iecēlis likvidatorus, kas nodarbojās ar abu aizdevēju izsniegto aizdevumu maksājumu apkalpošanas jauno kārtību.

"Mintos" sadarbība ar aizdevējiem mēdz ietvert grupas garantiju, jeb galvojumu, kas paredz uzņēmuma grupas (jeb mātes uzņēmuma) iejaukšanos gadījumā, ja notiek kādi neparedzēti notikumi ar kādu no grupā esošajiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažādi naudas darījumi, tajā skaitā aizņemšanās un aizdevumi, jau gadsimtiem ilgi saistās ar vārdu “banka” – šī vārda izcelsme meklējama latīņu valodā, un tā sākotnējā nozīme bija “naudas mijēja galds”. Tomēr pēdējos gados tirgu iekarojuši arī nebanku aizdevēji, ne tikai konkurējot ar bankām, bet arī papildinot piedāvājumu klāstu.

Izvērtējot dažādus aizdevējus un meklējot atbilstošāko, ir būtiski saprast gan piedāvājumu, gan aizņemšanās procesu atšķirības. Lai atvieglotu pakalpojuma sniedzēju izpēti un taupītu klientu laiku, Ondo.lv kredītspeciālisti sagatavojuši nelielu pārskatu, kurā apkopota svarīgākā informācija, kas būtu jāņem vērā, izvēloties savu aizdevēju.

Populārākie aizdevumu veidi bankās

Bankas piedāvā dažādus aizdevumu veidus, taču jāatzīmē, ka galvenais uzsvars tiek likts uz samērā liela apjoma aizdevumiem un ilgtermiņa kredītiem. Lūk, biežāk piedāvāto aizdevumu veidi:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likumu izmaiņas likušas t.s. nebanku kreditētājiem pārskatīt stratēģiju, lūkoties uz ārvalstīm , ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Nebanku kreditētāju sektorā pēc licencēšanas ieviešanas palikusi ceturtdaļa licencēto aizdevēju, taču daļa veco, nelicencēto kompāniju strādā, apejot likumu, ar ko patlaban cīnās patērētāju aizstāvji.

Paredzams, ka nākotnē daļa aizdevēju aktīvāk skatu vērsīs uz jauniem segmentiem – hipotekāro kredītu tirgu un aizdevumiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Tirgus pēdējā gada laikā ir kardināli mainījies, jo pieņemtās izmaiņas normatīvajā regulējumā, īpaši jaunā kārtība klientu maksātspējas vērtēšanai ir dramatiski ietekmējusi nozares rādītājus, raksturo Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) vadītāja Baiba Fromane. Salīdzinot šī gada pirmā pusgada rezultātus ar aizvadītā gada atbilstošo periodu, redzams, ka izsniegto kredītu apjoms ir samazinājies par 31%, līdz 55,45 milj. eiro, savukārt izsniegto kredītu skaits – par 20%, sasniedzot 344,9 tūkstošus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Karnīte: Pasaules krīze vēl nav beigusies

Sandris Točs, speciāli DB, 27.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja skatāmies uz aizdevēju prasībām, tās ir kaitīgas tādā ziņā, ka veicina valstī sliktus ieradumus

To intervijā DB saka ekonomikas zinātņu doktore, Ekonomikas prognožu centra valdes locekle Raita Karnīte.

Pēdējā laikā izskan apgalvojumi, ka «Latvijas zāles Grieķijai neder». Vai varam uzskatīt, ka šīs «zāles» ir derējušas mums?

Īstermiņā bija rezultāti, kurus valdība varēja likt priekšā kā panākumus, ko devusi taupības politika. Piemēram, ka finanšu tirgos mūs pieņem ar zemu procentu likmi. Bet arī Grieķiju pieņēma finanšu tirgos tūlīt pēc atlabšanas pirmajiem pasākumiem, turklāt bez jebkādas pārmērīgās taupības. Tomēr ilgtermiņā zaudējumi no Latvijā īstenotās politikas ir ļoti lieli. Galu galā mēs jau neatmaksājam uzreiz savus parādus. Mēs tos pārfinansējam. Pirmreizējā aizņemšanās procedūrā bija šie ļoti stingrie nosacījumi, kuri, iespējams, nebūtu finanšu tirgus aizņemšanās gadījumā, turklāt procentu likmes tomēr summējas. Labi, SVF aizdevuma likme bija zemāka. Bet pārfinansēšanas likme vēl nāk klāt. Šis process kopumā ir daudz garāks nekā taupības pasākumi. Savukārt taupības pasākumi ar savu pēkšņumu izdzina cilvēkus no valsts. Šī Latvijas politika bija pilnīgi pretēja tam, ko krīzes apkarošanā un seku mīkstināšanā īstenoja citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kurās rūpējās, kā saglabāt algas un nodarbinātību. Īstermiņā tam bija rezultāts, bet ilgtermiņā nav. Te meklējams iemesls tam, ka ārvalstnieki slavē mūsu politiku, bet neviens pārņemt necenšas. Grieķijā būs tas pats. Jau tagad tur prognozē IKP kritumu pieauguma vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atēnu starptautiskie kreditori apmaiņā pret aizdevuma programmas nosacījumu mīkstināšanu pieprasa Grieķijā ieviest sešu darba dienu nedēļu, liecina valsts valdībai adresētā aizdevēju vēstule.

Aizdevēji vēstulē norāda, ka apmaiņā pret aizdevuma nosacījumu mīkstināšanu Grieķijai jāveic dažādas darba tirgus reformas – sākot ar minimālajām algām, beidzot ar virsstundu skaita ierobežojumu, atsaucoties uz aizdevēju vēstuli, vēsta britu laikraksts The Guardian.

Aizdevēji – Eiropas Komisija (EK), Eiropas Centrālā banka (ECB) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) – vēlas, lai Grieķija ieviestu sešu darba dienu nedēļu, samazinātu termiņu, pirms kura darba ņēmējs jābrīdina par atlaišanu (patlaban seši mēneši), «grieztu» pensijas u.c.

Aizdevēji arī aicina radikāli reorganizēt Grieķijas darba inspekciju, kā arī pakļaut to Eiropas Savienības (ES) pārraudzībai. Tomēr aizdevēju piedāvātie risinājumi, visticamāk, saskarsies ar ievērojamu Grieķijas arodbiedrību un iedzīvotāju pretestību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu nastas nomocītā Grieķija ir panākusi vērā ņemamu progresu saistībā ar valsts izdevumu samazināšanu, kas nepieciešams, lai valsts varētu saņemt starptautisko palīdzību, tomēr viss vēl nav izdarīts, secinājuši Atēnu aizdevēju pārstāvji.

Plānots, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB), Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības (ES) pārstāvji Grieķiju apmeklēs arī septembrī, lai sniegtu galīgo atzinumu par Atēnu iespējām saņemt aizdevuma kārtējo maksājumu.

«Sarunas tika aizvadītas labi un valsts ir apņēmības pilna, lai ieviestu vairākus taupības pasākumus un reformas, kurām jāatdzīvina ekonomika un jānovērš bankrota draudi,» sacīja SVF Grieķijas misijas vadītājs Pols Tomsens (Poul Thomsen).

Db.lv jau vēstīja, ka Grieķijas partijas vienojušās par papildus taupības pasākumiem, kuriem nākamo divu gadu laikā būtu jāsamazina valsts tēriņi par 11,5 miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijas premjers noliedz informāciju par iecerētiem jauniem taupības pasākumiem

LETA--AFP, 03.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas premjerministrs Antonis Samars otrdien paziņoja, ka viņš ir noraidījis starptautisko aizdevēju prasības paaugstināt nodokļus, lai apmierinātu valsts glābšanas programmas nosacījumus.

Tādējādi Samars noliedzis grieķu laikrakstā Kathimerini pirmdien pausto informāciju, ka Grieķijas valdība piedāvājusi īstenot jaunus taupības pasākumus, tostarp paaugstināt nodokļus, lai noslēgtu starptautisko aizdevēju pārskatu, kas noteiks glābšanas programmas turpmāku virzību.

«Tagad, kad mēs tuvojamies pēdējam auditam glābšanas programmā, kuras termiņš noslēdzas decembra beigās, tiek runāts par nosacījumiem attiecībā uz nodokļu palielināšanu un izdevumu samazināšanu. Es skaidri pasaku, ka mēs šos aicinājumus esam noraidījuši,» pavēstīja Samars.

Viņš kritizē starptautisko aizdevēju uz Grieķiju izdarīto smago spiedienu un uzstāj, ka valsts sasniegs budžeta mērķus bez nepieciešamības īstenot jaunus taupības pasākumus, kas tiek pieprasīti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepārdomāti lēmumi aizvērs durvis patēriņa kredītiem gan banku, gan nebanku aizdevēju sektorā

Nebanku kreditēšanas nozarei iepriekšējos gados piemērota strikta likumdošana, tādēļ vēl papildu ierobežojumi izkropļos tirgu un daļai iedzīvotāju finansējums kļūs nepieejams gan nebanku, gan banku sektorā, kā arī pastāv iespējamība, ka attīstīsies nelegālais tirgus.

Priekšvēlēšanu laiks

Latvijas Reģionu apvienība nesen rosinājusi grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), kas liek ierobežot patēriņa kredītu kopējās izmaksas līdz 0,07% dienā, un šie grozījumi patlaban pieņemti Saeimā 1. lasījumā. Tas nozīmē, ka gan bankas, gan nebanku aizdevēji varēs izsniegt aizdevumus, kuru gada kopējā likme nepārsniedz 25%. Ja šie grozījumi likumā tiks pieņemti, legālais nebanku aizdevēju sektors var izzust, atzīst tirgus dalībnieki. Aizdevēji vērtē, ka tas ir absurds priekšlikums, kas izteikts, lai vairotu partijas popularitāti priekšvēlēšanu laikā, tādēļ atbildīgajām institūcijām šobrīd nevajadzētu pārsteigties ar lēmumu pieņemšanu, bet uzklausīt tirgus dalībnieku viedokli un veikt padziļinātu analīzi par šādu grozījumu ietekmi uz tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ļoti liela daļa klientu, kuri dzīvo ārpus Rīgas, ātros kredītus vairs nevarēs paņemt

Kredītu salīdzināšanas platformas Altero.lv vadītājs Artūrs Kostins, 05.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4. oktobrī Saeima 3. lasījumā pieņēma negaidītus grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), kas kredītu devējiem plāno noteikt vērienīgus ierobežojumus attiecībā uz kopējo kredītu izmaksu, atmaksas kartību un to reklamēšanu.

Saeimas dalībnieki šajos grozījumos saskata pozitīvu ievirzi, jo būtībā tiek ierobežotas maksimālās procentu likmes nebanku un ātro kredītu jomas aizdevējiem. Pašlaik PTAL nosaka kredītu kopējo izmaksu griestus līdz 0,25%, tātad efektīvās gada procentu likmesgriesti ir robežās ir 149% (termiņiem virs mēneša). Šobrīd tika nolemts par samazinājumu līdz 0,07% dienā, kas attiecīgi ir 25,55%. Taču šādiem likuma grozījumiem diemžēl būs arī pretējs efekts un cietīs patērētāji.

Grozījumu pieņemšana jāskatās daudz plašākā mērogā, jo izmaiņas skars ne vien pašus klientus un aizdevējus, bet arī citus uzņēmumus un, iespējams, pat pašvaldības. Lielu ietekmi uz pārmaiņām jutīs mazie kredītdevēji, kuri finansēja augstas riska grupas klientus, jo viņi paši piesaista finansējumu par gana lieliem procentiem. Tas nozīmē, ka, samazinot procentu likmes, daži no uzņēmumiem vienkārši izbeigs savu darbību un nespēs apkalpot klientus. Vēl daļa aizdevēju, iespējams, turpinās darbību, taču viņiem nāksies krietni pārskatīt savu piedāvājumu. Piemēram, klientiem piedāvājot iespēju aizņemties ar mazākām procentu likmēm uz ilgāku termiņu. Šādos apstākļos aizdevēji varēs apkalpot krietni mazāku klientu skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

PTAC piemēro 2800 eiro sodu BigBank par reklāmu, kas veicina bezatbildīgu aizņemšanos

Žanete Hāka, 23.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 2800 eiro lielu naudassodu AS BigBank, izplatot reklāmu ar saukli «Tik vienkārši», informē PTAC.

PTAC skaidro, ka AS BigBank īstenotā prakse, izplatot patērētāju kreditēšanas pakalpojumu reklāmu ar saukli «Tik vienkārši», atzīta par profesionālai rūpībai neatbilstošu komercpraksi. Lai gan reklāmā minēts brīdinājums «aizņemies atbildīgi, izvērtējot nepieciešamību aizņemties», PTAC secinājis, ka reklāmas kopējais saturs un tās pasniegšanas veids, informācija un noformējums vērtējams kā bezatbildīgas aizņemšanās veicinošs un varēja negatīvi ietekmēt patērētāju ekonomisko rīcību.

2013.gada 21.jūnijā PTAC sāka izvērtēt AS BigBank īstenotās komercprakses atbilstību normatīvajiem aktiem, izplatot kreditēšanas pakalpojumu reklāmu video formātā ar saukli «Tik vienkārši». Reklāmas sižetos tiek salīdzināta darbojošos personu Mārtiņa – BigBank klienta un Kaspara – kaimiņa ekonomiskā situācija, uzsverot atšķirības personāžu sadzīves precēs, tehnikā un transportlīdzekļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Uzsāk sabiedrības izglītošanas kampaņu «Pirms aizņemies, apskaties labi»

Dienas Bizness, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sniegtu ieguldījumu Latvijas iedzīvotāju finanšu stabilitātes veicināšanā, radītu izpratni par alternatīvo finanšu pakalpojumu, tai skaitā, distances kredītu būtību, izglītotu patērētājus par atbildīgu un godprātīgu aizņemšanos, AS «4finance» uzsāk sabiedrības izglītošanas kampaņu «Pirms aizņemies, apskaties labi».

Kampaņas mērķis ir veidot priekšstatu sabiedrībā par pareizu alternatīvo finanšu pakalpojumu izmantošanu, akcentējot tos kreditēšanas procesa aspektus, kuros visbiežāk tiek pieļautas kļūdas. Tādējādi pasargājot patērētājus no iespējamiem finanšu riskiem.

Pirms diviem gadiem izveidots portāls Aiznemiesatbildigi.lv kalpos par platformu «4finance» izglītojošajai kampaņai, kurā tiks apskatīti būtiskākie atbildīgas aizņemšanās aspekti: nepieciešamība apzināties un izrēķināt visas ar kredītu saistītās izmaksas un rūpīgi iepazīties ar kreditēšanas līguma nosacījumiem. Kampaņas laikā sabiedrībai tiks skaidrots, kas ietilpst «kredīta kopējās izmaksās», kā tās aprēķina un kādas ir izmaksu samazināšanas iespējas. Turklāt kampaņas materiāli pievērsīs sabiedrības uzmanību tām kreditēšanas līguma sastāvdaļām, kurām ir jāvelta īpaša uzmanība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Nebanku aizdevēji šogad kredītos varētu izsniegt 570-590 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 12.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Šogad turpināsies 2017.gadā novērotā tendence - palielināsies no jauna izsniegtie patēriņa aizdevumi ar atmaksas grafiku un garāku aizdevuma termiņu.

No jauna izsniegtie nebanku aizdevumi 2018. gadā varētu sasniegt 570 – 590 miljonus eiro, liecina Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas prognozes par 2018. gadu.

Savukārt kopējais nebanku aizdevumu kredītportfelis gada beigās varētu būt robežās no 625 līdz 635 miljoniem eiro, no kuriem vairāk nekā 55% veidos nebanku aizdevēju, tai skaitā nebanku aizdevēju - banku meitas sabiedrību, sniegtie līzinga pakalpojumi.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija prognozē, ka patēriņu aizdevumu segmentā 2018. gadā palielināsies konkurence starp bankām un nebanku aizdevējiem. No vienas puses tas mazinās no jauna nebanku izsniegto patēriņa kredītu apjomus, savukārt ekonomiskās situācijas uzlabošanās un algu pieaugums izlīdzinās izsniegto kredītu apjomus. Asociācija prognozē, ka nebanku patēriņu kredītu pieaugums varētu būt 2-3% robežās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savstarpējo aizņēmumu platforma Debitum piedzīvojusi attīstības ideju restartu, kas saistīta ar īpašnieku maiņu, un plāno stiprināt darbību visā Eiropā, piedāvājot daudzveidīgas investīciju iespējas saviem klientiem. Platforma piedāvā uzsākt investīcijas jau no 10 eiro, kas ne tikai dod iespēju vieglāk iepazīt investīciju vidi un pasīvā ienākuma dabu, bet arī paredz brīvu uzkrājuma veidošanas iespēju privātpersonai. Par to sīkāk DB.lv izjautāja Debitum līdzīpašnieku un vadītāju Ēriku Reņģīti.

Pastāstiet, lūdzu, sīkāk par platformas Debitum īpašnieku maiņu! Kas bija noticis, vai kaut kas mainīsies, ienākot jauniem platformas turētājiem?

- Savstarpējo aizdevumu jeb P2P platforma Debitum ir dibināta pirms pieciem gadiem. Tā bija sasniegusi idejas autora un īpašnieka mērķus, un, kā tas nereti gadās pēc uzstādījumu sasniegšanas, izaugsme bija apstājusies. Tā nav norāde uz kādiem sliktiem finanšu rādītājiem, bet gan uz enerģijas trūkumu tālākai attīstībai, un tieši tādēļ man un diviem partneriem bija iespēja uzņēmumu iegādāties. Saprotams, ka būs izmaiņas, jo mums idejas par attīstību ir, tāpēc arī pirkām. Uzskatu, ka kopā ar partneriem esam noķēruši īsto brīdi, jo uzņēmums ir labā stāvoklī, ar labu reputāciju, Latvijas Bankas izsniegtu licenci un 11 000 investoru bāzi, tādēļ atliek turpināt un realizēt tās idejas, kas mums ir padomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī intervija ar ļoti augstu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu pirms diviem gadiem bijusi publicēta avīzē Astoņkājis un pārpublicēta DB ar portāla pietiek.com atļauju

Ar ko īsti cilvēki Finanšu policijā «pelna»?

Pirmkārt, ar noplūdēm. Ja agrāk arī bija noplūde informācijai par gaidāmajām Finanšu policijas darbībām lielajās lietās, tad ne daudz. Kādus 10–20% nevarēja nokontrolēt. Bet tagad viņam ir gandrīz 100% noplūde. Šajos divos gados faktiski 99% no tā, ko Finanšu policijā sauc par realizācijām, kuras ir pasākumi un akcijas, ir iepriekšēja noplūde. Un noplūde ir konkrēti tām personām, pie kā šie pasākumi tiek plānoti. Noplūžu nav tur, kur darbinieki paši pa kluso ir uztaisījuši realizāciju, neko nesakot vadībai. Viņi paši pa kluso vienojas sestdien, ka pirmdien brauc uz darbu un katrs brauc uz objektu. Tās divas šāda veida realizācijas, kas bija pagājušajā gadā, tās nav nopludinātas. Bet pārējās visas ir. Nu, normāli tas ir? Un tas viss notiek pie Kaminska, bet Podiņš plāno, kā paaugstināt viņu amatā. Nu, normāli cilvēki?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pamatbankas piedāvātie aizdevuma nosacījumi apmierina vien 27% klientu

Db.lv, 21.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatbankas piedāvātos aizdevuma nosacījumus par apmierinošiem un pieņemamiem uzskata mazāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju. Visi pārējie meklē izdevīgākus piedāvājumus, ievācot informāciju internetā, skatoties reklāmas vai sarunās ar citiem cilvēkiem, liecina pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas rezultāti.

Savai pamata bankai, kurā tiek ieskaitīta alga vai citi galvenie ienākumi, nekritiski uzticas tikai 27% iedzīvotāju, un lielākoties tie ir gados vecāki cilvēki. Vecuma grupā virs 60 gadiem tā rīkojas 37% respondentu, bet ar katru nākamo vecuma grupu uzticība samazinās. 18-29 gadīgo auditorijā bankas piedāvājumu bez papildu izpētes veikšanas pieņem vien 19% iedzīvotāju. Interesanti, ka vislojālākie savai bankai ir rīdzinieki, kur piedāvājumu par pieņemamu uzskata 32% aptaujāto, kamēr mazpilsētās tas apmierina 26% iedzīvotāju, bet lauku rajonos – vien 19%.

Izvēloties aizdevēju, visvairāk aptaujāto informāciju meklē internetā, apmeklējot aizdevēju vietnes un salīdzinot nosacījumus. Tā rīkojas 41% respondentu. Vēl 9% cenšas apzināt potenciālo naudas devēju, pētot reklāmas un 7% ieklausās draugu, kolēģu vai paziņu ieteikumos. Vēl 9% rīkojas aktīvi, paši dodoties uz aizdevēju klientu apkalpošanas centriem un cenšoties sarunāt izdevīgākus nosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo divu gadu laikā, neskatoties uz saņemto starptautisko palīdzību, Kipras ekonomika samazināsies par 12,5%. Tāpat Kiprai būs nepieciešams vairāk naudas, lai pārvarētu finanšu grūtības, nekā sākotnēji lēsts, liecina aizdevēju galīgā vienošanās par palīdzību salai.

Kopumā Kiprai būs nepieciešami 23 miljardi eiro, kas ir par sešiem miljardiem vairāk, nekā pērn tika sākotnēji aplēsts. Tomēr starptautisko aizdevēju piešķirtā summa nepalielināsies un paliks desmit miljardu eiro apmērā.

Aizdevēji norāda, ka Kipra plāno iegūt papildus finansējumu piemērotjot nodevas noguldījumiem, reformējot pensiju sistēmu, palielinot nodokļus un pārdodot zelta rezerves 400 miljonu eiro apmērā.

Kipras starptautisko aizdevēju noslēgtajā līgumā iezīmēta arī visai bēdīga aina valsts ekonomikai. Saskaņā ar to Kiprā paredzama tautsaimniecības samazināšanās par 12,5% nākamo gadu laikā. Savukārt valsts parāds līdz 2015. gadam sasniegs 126,3% no iekšzemes kopprodukta. Tāpat dokumentā izteikts brīdinājums, ka Kiprā var sākties negaidīti dziļa recesija, kuras dēļ varētu nākties koriģēt aizdevuma programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti iecerējuši uzsākt izmeklēšanu, kuras laikā tiks pētīts tā sauktās Troikas – Eiropas Savienības Komisijas, Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvju darbs tajās eirozonas valstīs, kas saņēmušas starptautisko aizdevumu un bijušas spiestas veikt ievērojamus budžeta izdevumu samazinājumus.

EP ekonomikas komitejas deputāti pārbaudīs starptautisko aizdevēju darbu Grieķijā, Portugālē, Īrijā un Kiprā. «ECB, ES un SVF pārstāvji spēlē svarīgu lomu eirozonas krīzē. Viņu darbs lielā mērā nav pārredzams,» Euobserver citē Vācijas Zaļās partijas EP deputātu Svenu Giegoldu, kurš ir viens no šīs iniciatīvas virzītājiem.

Izmeklēšanas ietvaros tiks uzklausītas Troikas pārstāvju liecības, kā arī veikti neatkarīgi ekonomiski pētījumi. Saskaņā ar EP deputātu pārliecību iepriekš izvirzītie starptautisko aizdevēju pieņēmumi par procesiem attiecīgo valstu ekonomikās, izrādījušies maldīgi – bezdarba pieaugums bijis straujāks, parādu krīzes mākto valstu ekonomiku kritums bijis lielāks, bet valsts parāda apjomi auguši vairāk nekā ticis prognozēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EK prezidents: Grieķijai jābeidz runāt un jāsāk darīt

Jānis Rancāns, 27.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atēnām jābeidz runāt par reformām un jāsāk tās īstenot, kamēr vēl nav beigusies aizdevēju pacietība un uzticēšanās, vizītē Grieķijā sacījis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

«Lai varētu uzturēt Eiropas un starptautisko partneru uzticību, jāpārtrauc kavēšanās. Ar vārdiem nav pietiekoši. Daudz svarīgāki ir darbi,» sacīja EK prezidents. Grieķijā ieradušies starptautisko aizdevēju (Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB)) pārstāvji, lai izpētītu, kā Grieķijai veicies ar nepieciešamajām reformām.

Tiek prognozēts, ka auditoru secinājumi noteiks to, vai Grieķija saņems nākamo starptautiskās palīdzības maksājumu kārtu. Bez maksājuma valstij nauda var aptrūkties jau augusta otrajā pusē.

EK prezidents ar Grieķijas premjeru Antonisu Samaru pārrunājis jautājumus, kas skar paredzamās reformas valstī, tostarp strukturālās izmaiņas, privatizāciju un nepieciešamību apkarot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, vēsta Euobserver.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsniegto kredītu un IKP attiecība Latvijā - viena no zemākajām ES valstīs

Žanete Hāka, 19.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšzemes kreditēšanas attīstība joprojām ir gausa, un cikliskie riski finanšu stabilitātei ir zemi, teikts Latvijas Bankas Finanšu stabilitātes pārskatā.

Kredītiestāžu kreditēšanas politika ir piesardzīga, un tās kritiskāk izvērtē sadarbību ar potenciāli riskantākiem klientiem.

Vairākas kredītiestādes, kas līdz šim nebija aktīvas iekšzemes kredītu tirgū, darbības modeļu maiņas ietvaros plāno pievērsties kreditēšanai. No vienas puses, tas var nedaudz uzlabot kredītu pieejamību tautsaimniecības dalībniekiem, bet, no otras puses, jāņem vērā šo kredītiestāžu līdzšinējā ierobežotā pieredze iekšzemes kreditēšanā un atbilstoša finansējuma piesaistes iespējas, norāda LB eksperti.

iekšzemes kreditēšanas attīstība joprojām būtiski atpaliek no tās ilgtermiņa tendences un tautsaimniecības izaugsmes tempa.

Iekšzemes privātajam nefinanšu sektoram izsniegto kredītu atlikuma un IKP attiecība Latvijā ir viena no zemākajām ES valstīs (2018. gada beigās – 34%). Kredītu atlikuma un IKP attiecības novirze no ilgtermiņa tendences joprojām saglabājas ļoti negatīva (2018. gada 4. ceturksnī – 26 procentu punkti), atzīst LB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķija «griezīs», lai nopirktu laiku

Jānis Rancāns, 02.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomocītās Grieķijas politiskie spēki vienojušies par papildus taupības pasākumiem, kuriem divu gadu laikā būtu jāsamazina valsts tēriņi par 11,5 miljardiem eiro.

Ar apņemšanos veikt papildus taupības pasākumus Atēnas cer uz starptautisko aizdevēju labvēlību, kuru pārstāvji Grieķijā pēta valsts īstenotās reformas. Bez starptautiskā aizdevuma Grieķija bankrotētu un, visticamāk, pamestu eirozonu.

«Valsts tēriņu samazināšana ir pamatnoteikums, lai Grieķija paliktu eirozonā un varētu notikt turpmākas sarunas,» sacīja Grieķijas finanšu ministrs. Jau iepriekš vēstīts, ka radušās bažas par Grieķijas spējām pildīt starptautiskā aizdevuma programmu. Atēnas kavēšanos ar reformām skaidro ar negaidīti augsto recesiju.

Iepriekš pret jaunajiem taupības pasākumiem asi iebilda sociālistu līderis Evangels Venizels, kurš norādīja uz sociālo nemieru iespējām, ja Grieķija turpinās samazināt pensijas un algas. Dodot savu piekrišanu 11,5 miljardu eiro tēriņu samazinājumam, E. Venizels uzsvēra, ka vēlas, lai Atēnu Eiropas partneri publiski atzītu lielo Grieķijas upurēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažāda veida aizdevumi, jo īpaši patēriņa kredīts, lieti noder, lai tiktu galā ar pēkšņiem un neplānotiem izdevumiem. Vai, gluži otrādi – veiktu kādu sen plānotu un lielu pirkumu, kam ar iekrājumiem nepietiek. Skanīgi reklāmas saukļi un vilinoši piedāvājumi atrodami daudzviet, taču, izvēloties kredītu, jābūt ļoti apdomīgam, jo saistības nereti ir ilgtermiņa, un tās ievērojami ietekmē finanšu stāvokli.

Seši nosacījumi, kas obligāti jāizvērtē pirms aizņemšanās

Liela daļa aizdevēju savos piedāvājumos mēdz izcelt kādu konkrētu priekšrocību, piemēram, zemu procentu likmi vai iespēju naudu saņemt dažu minūšu laikā. Taču, lai aizdevums būtu patiešām izdevīgs gan īstermiņā, gan ilgtermiņā, nepieciešams saprast kopējo ainu, ņemot vērā sekojošus aizdevuma aspektus:

Procentu likme – visbiežāk tiek norādīta gada procentu likme (GPL), taču, lai to padarītu pievilcīgāku, daļa aizdevēja norāda mēneša vai vēl īsāka perioda procentu likmi;

Ikmēneša maksājums – svarīgi, lai tas nekļūtu par slogu tikt galā ar regulāri veicamajiem maksājumiem;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācija bloķēs starptautiskās palīdzības piešķiršanu Grieķijai, ja Atēnas pilnībā nepildīs panāktās vienošanās saistībā ar aizdevuma saņemšanu. Berlīne šādi rīkosies arī tad, ja palīdzības piešķiršanu atbalstīs citas valstis, pavēstījusi augsta ranga Vācijas amatpersona, ziņo AFP.

Kā laikrakstam Handelsblatt norādīja kancleres Angelas Merkeles partijas parlamenta frakcijas vadītāja vietnieks Mihaels Fuhs (Michael Fuchs), Berlīne ir gatava izmantot savas veto tiesības, ja starptautisko aizdevēju pārstāvji būs neapmierināti ar atklājumiem Grieķijas finansēs.

«Pat ja glāze ir puspilna, tas nav pietiekami palīdzības piešķiršanai. Vācija nevēlas tam piekrist un to arī nedarīs,» klāstīja Vācijas parlamenta deputāts. Viņš arī uzsvēra, ka gadījumā, kad pēc nelabvēlīgiem secinājumiem par situāciju Grieķijas finansēs, citas valstis izlems Atēnas atbalstīt, Vācija to nedarīs un izmantos veto tiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Santīmu nekrāsi, pie lata netiksi – savulaik vēstīja liels Latvijas Krājbankas plakāts, man liekas, Lāčplēša un Gogoļa ielas stūrī. Tagad vairs nav ne santīmu, ne latu, ne Latvijas Krājbankas. Kamēr taupītājs, komponists Raimonds Pauls, latu vietā ir saņēmis «pigu», tikmēr advokāts Romualds Vonsovičs no Krājbankas maksātnespējas administrācijas procesiem ir izcēlis lielu «piķi». Krājbankas «taupītāji» kasa pakausi, prātojot, kurā «zeķē» no šādām bankām ir prātīgāk slēpt «trešo pensiju līmeni», bet «laupītāji» daudz nedomā. Latvijas Krājbankas bijušais klients Raimonds Pauls ir apzagts, bet Latvijas Krājbankas bijušais prezidents Mārtiņš Bondars dodas politikā.

Kur? Latgalē. Varbūt bijušais Latvijas Krājbankas prezidents Mārtiņš Bondars ne pārāk augstu vērtē Latgales iedzīvotājus? Dažkārt rīdziniekam ir novērots tāds netikums uzskatīt, ka cilvēki simts kilometrus no Rīgas neko nesaprot. Pieļauju, ka Mārtiņš Bondars domā, ka cilvēki Latgalē, iespējams, pat nezina, ka tāda Latvijas Krājbanka vairs neeksistē.

Galu galā tā ir banka, kas Latvijā ir bijusi tikpat ilgi, cik šeit ir bijusi Latvijas valsts! Jau Kārļa Ulmaņa pirmā pagaidu valdība 1919. gadā izdeva rīkojumu par Latvijas Valsts Krājkases dibināšanu. Visiem zināmā Krājkase – kā Laima un kā Metalurgs – darbojās pat padomju okupācijas laikā. Tiešām ir grūti noticēt, ka mūsu Latvijas Krājbankas vairs nav. Bet politiķi, cilvēki, kas ir tieši vainīgi pie viena no Latvijas simboliem iznīcināšanas, ne tikai neuzņemas atbildību, ne tikai nenožēlo notikušo, bet mierīgi dodas politikā, domājot, ka viss jau ir aizmirsts.

Komentāri

Pievienot komentāru