Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēmums aktīvi meklēt sadarbības partnerus jaunos tirgos ir attaisnojies. A/s Krāsainie lējumi ir uzņēmums ar simtgadīgu vēsturi, kas saglabājis savu pamatdarbību – krāsaino metāllējumu ražošanu un apstrādi. Lielāko kompānijas eksporta apjomu veido alumīnija lietņi, ko pēc tam izmanto, piemēram, automobiļu rūpniecībā. Lietņi tiek izgatavoti pēc pasūtītāju noteiktās formas un ķīmiskā sastāva.

Stimulu skatīties pēc jauniem eksporta tirgiem uzņēmumam deva 2008. gada krīze Eiropas autorūpniecībā – ražošanas apjoms samazinājās un alumīnija lietņu patēriņš būtiski kritās. Šobrīd vienīgais autoražotājs, ar kuru Krāsainie lējumi turpina tiešu sadarbību, ir BMW, informēja uzņēmuma administrācijas vadītājs Arnis Zaļūksnis.

Pirms krīzes klientu vidū bija arī Volkswagen, Fiat un citi autobūves giganti.

Jaunie sadarbības partneri tika meklēti Āzijas valstīs, un produkcijas eksportu izdevās palielināt – 2010. gadā pat par 50%. Tieši pateicoties jauniegūtajiem tirgiem Dienvidaustrumāzijā, Krāsainie lējumi ir viens no uzņēmumiem Latvijas metālapstrādes nozarē, kurš spējis uzrādīt ievērojamu apgrozījuma kāpumu. Eiropas Savienības ietvaros aktīvākā sadarbība pašlaik ir ar Vācijas, Zviedrijas un Somijas klientiem.

Pašu mājās uzņēmums Krāsainie lējumi ir pazīstams ar mājsaimniecības izstrādājumiem un infrastruktūras objektiem. Nemainīgi populāri Krāsaino lējumu ražojumi ir tūrisma katliņi un sautējamās pannas, savukārt pilsētvidē bieži redzamas uzņēmuma izgatavotās laternas, soli, karogu turētāji. Šo priekšmetu veidolā otro dzīvi, cita starpā, piedzīvo izlietoto alumīnija bundžiņu krāvumi. Viens no uzņēmuma darbības veidiem ir arī metāllūžņu pārstrāde.

AS Krāsainie lējumi ir trīs ražotnes, kopumā strādā 96 darbinieki, kas ir nedaudz vairāk nekā 2009. gadā. Tāpat kā daudzi ražotāji, arī Krāsainie lējumi saskaras ar jauno kadru trūkumu – jauniešiem nav lielas intereses par darbu rūpnīcā, saka A. Zaļūksnis. Kompānijas risinājums ir investīcijas tehnoloģiju nomaiņā, piemēram, ir uzstādītas jaunas krāsnis ar digitālo vadību, kā rezultātā ir izdevies būtiski paaugstināt darba ražīgumu. Šīs investīcijas 1,4 milj. latu apjomā veiktas jau 2007. gadā, izmantojot Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu 0,43 milj. latu apmērā.

Meklējot vēl citas attīstības iespējas, uzņēmums ir ieguldījis jauna produkta – LED gaismekļu ražošanā, kas uzsākta šogad. Šo gaismekļu priekšrocības ir zemais elektroenerģijas patēriņš un ilgais garantētais ekspluatācijas laiks, stāsta A. Zaļūksnis, atklājot, ka jaunais produkts ir pavēris ceļu pavisam negaidītām radošām kombinācijām – uzņēmumā ražotie katli savienojumā ar LED gaismekļiem pārtapuši dizaina objektos, kas tiek pārdoti ārzemēs.

Komentāri

Pievienot komentāru