Foto

Latvenergo: Visaginas AES projekta iespējamais konsultants iepriekš darbojies 17 projektos

Gunta Kursiša, 19.06.2012

Viena no mājām, kas atrodas privātmāju rajonā, kurā uzrādīta uzņēmuma juridiskā adrese.

Ekrānšāviņš no maps.google.com

Jaunākais izdevums

Pretendenta Project Financing Solution Limited konsultantu grupa pēdējos desmit gadus darbojusies kā finanšu konsultants 17 projektos enerģētikas sektorā dažādās valstīs, piemēram, Omānā, Lielbritānijā un Norvēģijā, norāda a/s Latvenergo pārstāvji, komentējot sabiedriskajā telpā izskanējušās bažas par Latvenergo izsludinātaja konkursā uzvarējušo Lielbritānijas firmu Project Financing Solutions Limited, kuras juridiskā adrese atrodas privātmāju rajonā un ar kuru nepieciešamības gadījumā tiks slēgts līgums par finanšu konsultāciju sniegšanu Visaginas AES projektā.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas firmai Project Financing Solutions Limited ir trīs darbinieki, gada apgrozījums ir 722 tūkst. Ls un uzņēmuma jurdisikā adrese atrodama privātmāju rajonā. Par finanšu konsultācijas pakalpojuma sniegšanas konkursa rezultātiem sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniedzis zvērinātu auditoru un konsultāciju uzņēmums Deloitte Latvia. Kopējo iespējamo iepirkuma summu a/s Latvenergo lēsis aptuveni 895,5 tūkst. eiro apjomā, bez fiksētas darījuma summas, veicot norēķinus tikai par tekošajiem darba apjomiem, kas tiek veikti nepieciešamības gadījumā.

Komentējot sabiedriskajā telpā izskanējušās bažas par nelielo Lielbritānijas uzņēmumu, Latvenergo pārstāvji Db.lv norādīja, ka pēdējo gadu laikā uzņēmuma Project Financing Solution Limited realizētie lielākie projekti enerģētikas sektorā ir, piemēram, Vācijas Nordsee Offshore – MEG I Windfirm projekts (finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu: aizdevumu piesaistīšana un pašu kapitāla ieguldījumi); NorGer 1400MW projekts (Norvēģija/Vācija; 2010.-2011. gads, finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu aizdevumu piesaistīšanai un finanšu modeļa izvērtēšana); 2000 MW gāzes IPP projekts (Omāna, 2010.-2011. gads, finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu aizdevumu piesaistīšanai 1,6 miljrd. ASV dolāru apmērā) Carington 200MW IPP gas fired peaking plants (Lielbritānija, 2010. gads, finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu: aizdevumu piesaistīšana un pašu kapitāla ieguldījumi; finanšu modeļa izstrāde un finanšu analīze), Barka III750 gāzes IPP – Omāna (2008. - 2010. gads, finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas struktūru un scenāriju un plānu aizdevumu piesaistīšanai, tai skaitā no ECAs (HERMES, KEXIM); konsultācijas iepirkumu procedūras organizēšanā, finanšu modeļa izvērtēšana) u.c.

Jau rakstīts, ka uzņēmums dibināts 2004. gada rudenī un bāzēts Vinčesterā. Informācija Project Financing Solutions Limited mājaslapā liecina, ka uzņēmumu dibinājis Naidžels Sleiters (Nigel Slater) un Džeremijs Dolfins (Jeremy Dolphin). Uzņēmuma juridiskā adrese Vaildvūda, Feirvelas iela, Šaforda (Wildwood, Fairfield road, Shawford) liecina, ka uzņēmums atrodas privātmāju rajonā.

Uzņēmuma līdzdibinātājs Dž. Dolfins pasniedz arī naftas, gāzes un enerģijas nozares projektu finanšēšanas kursus, liecina informācija euromoneytraining.com.

Latvenergo vadība uzsver, ka līgumattiecības ar pretendentu, kas tika izvēlēts atklātā sarunu procedūrā, pagaidām nav noslēgtas. «Bez specifisku jautājumu izzināšanas pirms lēmuma par dalību projektā, nav iespējams pārliecināties par Latvenergo un Latvijas kā reģionālā partnera perspektīvām Visaginas AES projektā. Atbildes uz kritiski svarīgiem finanšu,

juridiskajiem un biznesa perspektīvu jautājumiem var sniegt vienīgi padziļinātas un specifiskas konsultācijas,» Db.lv norādīja Latvenergo pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Pavļuts: miljards Visaginas AES projektam atradīsies tikai, ja projekts būs izdevīgs; Latvija spiedienam nepakļausies

Gunta Kursiša, 19.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Runas par «brīvi pieejamo miljardu» Visaginas AES projektam ir jāaizmirst. Tāda nav, un tas «radīsies» tikai tad, ja projekts būs komerciāli izdevīgs un šādu finansējumu projekta īstenotāji spēs piesaistīt,» Latvijas Vēstneša portālā norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, uzsverot, ka Latvija nepakļausies spiedienam parakstīt kādus saistošus dokumentus, kamēr no Lietuvas puses nebūs saņemtas atbildes uz neskaidriem jautājumiem par Visaginas AES.

«Miljards eiro, ko daudzos un dažādos veidos mīl piesaukt kā ieguldījumu Lietuvas ekonomikā, «ko taču varētu izmantot tepat Latvijā», patlaban nestāv valsts budžetā vai Latvenergo kasē un «negaida», kad liksim to lietā. Tā ir summa, kas būtu pieejama, turklāt ne no valsts budžeta līdzekļiem, tikai šim konkrētajam projektam, Latvenergo piesaistot finansējumu no starptautiskām eksportkredītu aģentūrām un finanšu institūcijām,» norāda ekonomikas ministrs.

Viņš pauž, ka nevar izslēgt iespēju, ka Latvenergo investīcijas Visaginas AES būvniecības laikā varētu samazināt Latvenergo peļņas dividendes valstij, bet, īstenojot komerciāli izdevīgu projektu, stacijas darbības laikā, kas būs 60 gadi, Latvenergo peļņa potenciāli var pieaugt un attiecīgi – arī izmaksātās dividendes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Visaginas AES konsultants: Lielbritānijā ir normāli reģistrēt uzņēmumus savu sekretāru adresēs

Gunta Kursiša, 20.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas kompānija Project Financing Solutions Limited, ar kuru a/s Latvenergo, iespējams, slēgs līgumu par Visaginas AES finanšu konsultāciju pakalpojumu sniegšanu, adresi reģistrējusi privātmāju rajonā, tomēr, kā Db.lv skaidroja Lielbritānijas konsultāciju grupas pārstāvji, faktiskā uzņēmuma adrese atrodama Vinčesteras Pilsētas Biznesa centrā (City Business Centre) norādot, ka tā ir daudzu uzņēmumu normāla prakse Lielbritānijā.

«Kompānijas juridiskā adrese tiešām reģistrēta Vaildvūdā, Feirvelas ielā, Šafordā Vinčesteras pilsētā (Wildwood, Fairfield Road, Shawford, Winchester, Hampshire SO21 2DA UK), jo šajā adresē reģistrēts arī kompāniju administrējošais uzņēmums Wildwood Investments Limited, tomēr kompānijas faktiskā adrese jeb birojs atrodas Pilsētas Biznesa centrāDb.lv norādīja Project Financing Solutions Limited pārstāvji.

«Tā kā uzņēmuma sekretārs atbild par visu tā administrāciju, Lielbritānijā ir diezgan normāli, ka kompānijas juridiskā adrese ir kompānijas sekretāra, grāmatveža vai jurista mājvietā, nevis kompānijas galvenajā uzņēmējdarbības vietā,» norāda konsultantu grupas pārstāvji. Jau vēstīts, ka uzņēmumam ir trīs darbinieki un tā gada apgrozījums ir aptuveni 722 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Visaginas AES projekta īstenošanai dibinās Latvenergo meitaskompāniju

nozare.lv, 02.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai AS Latvenergo piedalītos Visaginas atomelektrostacijas (Visaginas AES) projekta kompānijas dibināšanā, tiks dibināta Latvenergo 100% piederoša kapitālsabiedrība Visaginas AES investīciju pārvaldībai, paredz šodien valdībā atbalstītais rīkojums Par piekrišanas sniegšanu akciju sabiedrības Latvenergo izšķirošās ietekmes iegūšanai jaundibināmā kapitālsabiedrībā.

Meitaskompānijas pamatkapitāls sākotnēji plānots 100 000 latu apmērā. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pēc sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka valdības atļauja uzņēmuma izveidei bijusi nepieciešama, lai brīdī, kad valstis jau būs panākušas konkrētākas vienošanās, Latvijas puse būtu gatava turpmākajam darbam.

Patlaban tiek plānots, ka šī projekta koncesijas līgums tiks parakstīts šovasar. Latvijas puses iespējamie ieguldījumi tiek lēsti līdz vienam miljardam eiro (702 miljoniem latu). Šos līdzekļus varētu piesaistīt no Japānas un ASV kredītu aģentūrām, kā arī daļa būtu jānodrošina Latvenergo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Visaginas AES finanšu konsultācijas sniegs trīs cilvēku firma

Gunta Kursiša, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban par a/s Latvenergo iepirkumu konkursa par finanšu konsultāciju sniegšanu Visaginas AES projektā uzvarētāju noteikta kāda Lielbritānijas firma Project Financing Solutions Limited, kurai ir trīs darbinieki un kuras gada apgrozījums ir 722 tūkst. Ls.

Par konkursa rezultātiem sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniedzis zvērinātu auditoru un konsultāciju uzņēmums Deloitte Latvia, kurš gan patlaban vēl nesniedz informāciju par sūdzības iemeslu.

Savukārt a/s Latvenergo no IUB ir saņēmusi informāciju par iesniegumu, «kurā SIA Deloitte Latvia pauž savu neizpratni par to,

ka starp trim pretendentiem ir izvēlēts lētākais piedāvājums (mēneša maksa 27,5 tūkst. eiro) , nevis par aptuveni 54% (60 tūkst. eiro) vai 60% (79 tūkst. eiro) augstākās citu pretendentu noteiktās cenas», norāda Latvenergo pārstāvji. A/s Latvenergo pauž, ka izvērtēšana tika veikta pēc saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesaistīšanās Visaginas AES projektā gan Latvenergo, gan Eesti Energia var būt pārāk riskanta, šodien raksta Dienas bizness.

Par to informējusi kredītreitinga aģentūra Moody’s. Ja Latvenergo un Eesti Energia šajā projektā tomēr iesaistīsies, uzņēmumiem jārēķinās ar kredītreitinga samazinājumu, norāda Moody’s. Pašlaik gan Eesti Energia, gan Latvenergo kredītreitings ietilpst tā saucamā vidēja riska grupā un ir attiecīgi Baa1 un Baa3, taču tas vēl ir vērtējams kā stabils. «Šāds Moody’s paziņojums ir signāls, ka Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekts tiek vērtēts kā gana riskants un Latvenergo šajā projektā bez valsts palīdzības tomēr var neizdoties veiksmīgi darboties,» vērtē enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš. DB jau rakstīja, ka Latvenergo Visaginas AES varētu iesaistīties ar 1 miljardu eiro lielu finansējumu par to pretim saņemot 20% no jaunceļamās AES kopējās jaudas, kas lēsta uz 1350 MW.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Žīgurs: gaidīsim jaunās Lietuvas valdības lēmumu

Dienas Bizness, 16.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Lietuvā notikušā referenduma, kurā kaimiņvalsts iedzīvotāji neatbalstīja Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecību, Latvenergo gaidīs Lietuvas valdības un parlamenta lēmumus, sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Sarunā ar Latvijas Radio viņš piekrita vērtējumam, ka referenduma iznākums Lietuvā palielina riskus, kas saistīti ar Visaginas AES celtniecību. Esošo situāciju varētu salīdzināt ar braukšanu vilcienā, kad projekta dalībnieki brauc vienā vilcienā ar noteiktu galamērķi un lokomotīves vagonā atrodas Lietuvas komanda, kura pēkšņi uzsākusi nopietnas diskusijas un pārdomas vai vispār braukt uz priekšu.

A. Žīgurs tomēr norādīja, ka patlaban vilciens vēl ir uz sliedēm un iet uz priekšu. «Cik es zinu, Lietuvā patlaban strādā vairāki desmiti Japānas kompānijas Hitachi speciālisti, kuri veic dažādus priekšdarbus. Latvijas un Igaunijas energokompānijās strādā projektu komandas, kuru uzdevums ir savākt maksimāli daudz informācijas,» skaidroja Ā. Žīgurs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Vienīgais lielais nopietno jaudu projekts, uz kuru mēs liekam cerības, ka tas mums nesīs peļņu, ir Visaginas AES»

To DB sacīja a/s Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs. Valdība devusi atļauju valsts kapitālsabiedrībai a/s Latvenergo dibināt meitasuzņēmumu, kura nākotnes uzdevums būs pārvaldīt Latvenergo investīcijas Visaginas atomelektrostacijā (AES). Jaunās kompānijas pamatkapitāls varētu būt 100 tūkst. Ls. Pēc pašreizējām aplēsēm, Latvenergo kaimiņvalsts AES varētu nākties ieguldīt aptuveni vienu miljardu eiro, par to par pašizmaksu pretim saņemot 20% no šajā stacijā saražotās jaudas. Daļu nepieciešamo līdzekļu varētu piesaistīt no Japānas un ASV kredītaģentūrām, daļa kredītu veidā būtu jāpiesaista pašam Latvenergo, skaidro Ekonomikas ministrija (EM). Tiesa, precīzs investīciju apjoms būs zināms brīdī, kad/ja sarunas starp trīs Baltijas valstīm, kuru energokompānijas ir paudušas interesi par iesaistīšanos Visaginas projektā, un Visaginas AES stratēģisko investoru Hitachi, beigsies veiksmīgi, sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Viņaprāt, šīs sarunas un interešu saskaņošana var aizņemt vēl pāris gadus, lai gan koncesijas līgumu, iespējams, varēs parakstīt jau šovasar.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo par IUB lēmumu Visaginas projekta sakarā: zema cena ir subjektīvs vērtējums

Gunta Kursiša, 06.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Publiskos informācijas avotos nav pieejamas konsultēšanas pakalpojumu tirgus cenas, tādēļ šādu pakalpojumu izvērtējumā nepamatoti zema cena ir visnotaļ subjektīvs vērtējums,» norāda a/s Latvenergo pārstāve Ilvija Līvmane, komentējot Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumu aizliegt a/s Latvenergo slēgt līgumu ar izraudzīto Visaginas AES finanšu konsultantu no Lielbritānijas, kas pamatots arī ar to, ka pretendents - Lielbritānijas firma Project Financing Solution Limited - piedāvājis nesamērīgi zemu cenu.

Jau vēstīts, ka sūdzību par šī projekta rezultātiem iesniedza SIA Deloitte Latvia, bet IUB šo iesniegumu atzinusi par daļēji pamatotu. Deloitte pārstāvji pauda, ka a/s Latvenergo būtu pareizi Lielbritānijas uzņēmuma Project Financing Solution Limited iesniegumu noraidīt, jo tas ir nepamatoti lēts. Deloitte Latvia pārstāvji uzskata, ka pretendents nav precīzi izpratis sarunu procedūras nolikuma prasības, tādēļ piedāvājis zemāko cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Lietuvā referendumā ar 62,7% balsu netika atbalstīta iecere būvēt Visaginas atomelektrostaciju, projekta īstenošana un arī Latvijas dalība tajā vēl ir iespējama, jo referendumam bijis tikai konsultatīvs raksturs, vēsta laikraksts Diena.

Kompānijas Visagino atominė elektrinė vadītājs Rimants Vaitkus laikrakstam apstiprinājis, ka projekta mērķis paliek nemainīgs - kopā ar reģionālajiem partneriem un stratēģisko investoru uzbūvēt modernu un efektīvu atomelektrostaciju un nodrošināt projekta atdevi visām iesaistītajām pusēm.

Projekta gaita tagad esot atkarīga no pārmaiņām Lietuvas politiskajā spektrā.

No Latvijas puses projekta praktiskajās sarunās piedalās a/s Latvenergo, bet gala lēmums par Latvijas dalību projekta īstenošanā būs jāpieņem Ministru kabinetam. Ekonomikas ministrija Dienai gan atturējusies prognozēt, kad tas varētu notikt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvenergo izvēlētais finanšu konsultants Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektam Project Financing Solutions Limited plāno vērtēt arī to, cik lielas jaudas energokompānijai projektā nepieciešamas, intervijā Nozare.lv sacīja uzņēmuma partneris Džeremijs Dolfins.

Vaicāts, vai tas nozīmē, ka varētu mainīties Latvenergo nepieciešamais jaudas apjoms, viņš teica, ka nevar to prognozēt, taču to paredzēts vērtēt ļoti rūpīgi. Konsultants ieteikšot ņemt vērā pieprasījumu, izvērtējot tā pieaugumu pārskatāmā laika posmā.

Dolfins stāstīja par pieredzi kādā projektā Āfrikā, kur uzņēmums plānoja veidot staciju ar 1200 megavatu (MW) jaudu, taču konsultants spējis pārliecināt, ka viņiem nepieciešami tikai 600 MW.

«Tas atbilda viņu pieprasījumam. Viņi uzskatīja, ka spēs pārdot pārējās 600 MW un nopelnīt, taču norādījām, ka nebūs iespējams nosegt fiksētās izmaksas,» skaidroja konsultanta pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ja spriedums paliks spēkā, Latvenergo tarifus noteiks atbilstoši enerģijas izmaksām

Jānis Rancāns, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācijā, ja spēkā paliks tiesas lēmums par Latvenergo tarifu atcelšanu, uzņēmums drīkstēs tos noteikt atbilstoši enerģijas izmaksām, kas nozīmē, ka tarifs būs nedaudz vairāk nekā desmit santīmu, atzina Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss.

Raidījumā Dienas Rīts viņš skaidroja, ka tarifa izmaiņas savulaik notika specifiskā situācijā. Bija ekonomiskā krīze un cenu pieaugums, kas sakrita ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) palielināšanu. Uzņēmuma akcionāru viedoklis bija, ka uzņēmums var iedzīvotājiem piemērot zemāku tarifu. Tas tika nodrošināts, pateicoties Latvenergo komercdarbībai Igaunijā un Lietuvā, sacīja U. Bariss.

«Izmaksas pilnībā nosedz 10,74 santīmi – starpību no 8,25 santīmiem mēs finansējam no mūsu darbības brīvajā tirgū. Tas ir tas, ko pārbaudīja regulators. Par to nebija diskusiju,» sacīja U. Bariss.

Jau vēstīts, ka administratīvā apgabaltiesa pirmdien atcēla 2011. gadā akceptētos Latvenergo tarifus. Apgabaltiesa spriedumā konstatējusi, ka tarifu diference Starta un Pamata tarifā neatbilst likumā par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) nostiprinātajiem principiem, ka tarifiem jāatbilst ekonomiski pamatotām izmaksām un jānodrošina uzņēmuma rentabilitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperts: Nepieciešams runāt par Visaginas AES komerciālo izdevīgumu Latvijai

Juris Ozoliņš, Enerģētikas eksperts, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja pieņem, ka nav šaubu par Visaginas AES kodoldrošību un sabiedrības atbalstu projektam, tad pašā laikā ir parunāt par komerciālo izdevīgumu un lēmumu pieņemšanas atbildību.

Protams, projektos, kuri nekalpo sabiedrības vispārējām ekonomiskām interesēm (ceļi, tilti , sabiedriskais transports utt.) jābūt komerciālai interesei un atbildībai. Šī frāze lido pār Latviju jautājumā par a/s Latvenergo iesaistīšanos kā akcionāram Visaginas AES. Tajā pašā laikā tiek minēta enerģijas piegāde par pašizmaksu, cenas stabilizāciju tirgū, iedzīvotāju elektrības cenas aizsardzību un kaut kas par ražošanas bāzes jaudu, kura nodrošinās konkurētspēju tirgū. Kādā tirgū tad sava vieta būs jāatrod VAES pēc 2020. gada un jābūt komerciāli izdevīgai Latvijai? Šo tirgu interneta lietotāji varēja ieraudzīt 17. jūnijā ap 14.15 pēc Latvijas laika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

IUB liedzLatvenergo slēgt līgumu ar izraudzīto Visaginas AES finanšu konsultantu no Lielbritānijas

LETA, 06.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nolēmis aizliegt AS Latvenergo slēgt līgumu sarunu procedūrā par finanšu konsultāciju pakalpojumu iegādi Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektam, kurā par uzvarētāju tika atzīts Lielbritānijas uzņēmums Project Financing Solution Limited, liecina IUB interneta mājaslapā pieejamā informācija.

Sūdzību par šo iepirkumu bija iesniegusi SIA Deloitte Latvia. IUB Iesniegumu izskatīšanas komisija sūdzību atzinusi par daļēji pamatotu.

Saskaņā ar IUB publicēto informāciju, pēc Deloitte Latvia domām, Latvenergo pareizi būtu bijis Lielbritānijas uzņēmuma piedāvājumu noraidīt, jo tas ir nepamatoti lēts. Deloitte Latvia ieskatā pretendents nav precīzi izpratis sarunu procedūras nolikuma prasības un novērtējis riskus, un līdz ar to tas ir piedāvājis ievērojami zemāku cenu nekā pārējie pretendenti, kura turklāt neatbilst faktiskajai tirgus cenai.

Sūdzības iesniedzējs arī uzskata, ka Latvenergo minētajiem apstākļiem nemaz nav pievērsis vērību un līdz ar to nav ņēmis vērā acīmredzamo, ka konsultanta piedāvājums varētu būt nepamatoti lēts. Tādējādi nemaz nav vērtēti iespējamie riski, kas varētu rasties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Žīgurs: Ar mazo spēkstaciju atbalstu ir iets par tālu

Līva Melbārzde, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«No risku pārraudzības viedokļa mums investīcijas Daugavas HES liekas drošākas nekā šķeldā vai vēja stacijās»

To intervijā DB saka a/s Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, piebilstot, ka Daugavas HES Latvenergo ir «saprotams bizness, no kura nešaubīgi un droši var iegūt attiecīgu jaudu bez papildu dotācijām». Viņš stāsta arī par citām izmaiņām, kas pēdējā laikā skārušas Latvenergo un likušas būtiski pārvērtēt uzņēmuma līdzšinējo darbību. Viena no galvenajām aktualitātēm ir gatavošanās Latvenergo vērtspapīru emisijai. Vēl šajā kalendārajā gadā gatavojamies veikt pirmo vērtspapīru izlaidi, piesaistot 50 milj. Ls savu investīciju programmu finansēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo: Pie pašreizējām elektrības cenām investīcijas jaunās stacijās neatmaksājas

Līva Melbārzde, 17.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mēs meklējam iespējas jaunām investīcijām - kaut kam, kas būtu pretējs mūsu HES un Rīgas TEC stacijām, bet pašlaik ir grūti pateikt, kādās stacijās šīs investīcijas tās varētu būt».

To Sorosa fonda rīkotajā 3. Enerģētikas diskusijā, kas veltīta enerģētikas investīciju ietekmei un enerģijas gala cenu sacīja a/s Latvenergo valdes loceklis Māris Kuņickis. «Pie pašreizējās elektrības tirgus cenas - ap 42 eiro/MWh- pēc mūsu aprēķiniem investīcijas atmaksājas vien Igaunijas deglsānekļa elektrostacijās, bet tajās mūs piedalīties neviens neaicina. Par 60 eiro/MWh lētāku elektroenerģiju varētu saražot arī plānotajā Visaginas atomelektrostacijā, bet šis projekts pagaidām līdz tālākam Lietuvas valdības lemumam ir apstājies.

Diemžēl citu šādu, tik tālu attīstītu un konkurētspējīgu liela līmeņa projektu kā Visaginas AES reģionā pagaidām vairāk nav,» skaidroja M. Kuņickis, piebilstot, ka, piemēram, daudzreiz minētajā vismaz 100 MW biomasas stacijā Rīgā saražotās elektrības cena būtu ap 120 eiro/MWh, kamēr Latvenergo dabasgāzes TEC elektrības cena kondensācijas režīmā esot nedaudz virs 60 eiro/MWh. «Tomēr mūsu TEC ir drošības jautājums, ka vismaz dārgāku elektrību par šo mūs neviens nevar piespiest pirkt,» norāda M. Kuņickis, uzsverot, ka, plānojot investīcijas, ļoti svarīgs aspekts esot arī tas, vai konkrētā stacija izmantojama kā tā bāzes jauda, proti, tāda, kas elektrību paredzamā apjomā spēj saražot pastāvīgi. «Pie bāzes jaudām varētu pieskaitīt tikai atomelektrostaciju, ogļu, kā arī biomasas stacijas, kur var izmantot vietējo kurināmo,» piebilst M. Kuņickis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Pavļuts: Latvijas ekonomikā jau drīzumā trūks kvalificēta darbaspēka

Jānis Rancāns, 12.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ekonomikā visdrīzākā laikā trūks kvalificēta darbaspēka, tāpēc uz ārvalstīm aizbraukušo iedzīvotāju reemigrācijas veicināšana ir ekonomiskā loģikā balstīta nepieciešamība, sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Raidījumā Dienas Rīts ministrs norādīja, ka Latvijai vajadzīgās specialitātes noteikti būšot IT speciālisti, programmētāji un kvalificēti apstrādes rūpniecības speciālisti. Savukārt reemigrācijas ietvaros aizbraukuši cilvēki būtu jākartē, lai saprastu to kvalifikāciju.

Komentējot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rosinājumu sākt kriminālvajāšanu pret bijušajām Latvenergo amatpersonām, ekonomikas ministrs sacīja, ka krimināllieta sedz laiku no 2006. gada un tās pamatdarbības notikušas iepriekšējo ministru laikā.

Ekonomikas ministrija D. Pavļutu esot informējusi, ka tad, kad lieta kļuvusi aktuāla, tikušas veiktas izmaiņas Latvenergo iepirkumu kārtībā un ieviests dienests, kas nodarbojas ar sistēmu uzraudzību. Tomēr ministrs arī norādīja, ka varbūtību, ka ir vēlme kaut ko nozagt, izslēgt nevar, bet var izveidot kontroles sistēmas, lai samazinātu šādu iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāta Ata Zakatistova un uzņēmēja Viestura Tamuža krāpšanas lieta tiesā nonāks līdz gada beigām, Dienas Biznesam apstiprināja Latvijas Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgo lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Urbāns

Jau pirms Jāņiem prokuratūra izsniedza apsūdzību A. Zakatistovam, pārmetot krāpšanu lielā apmērā. Deputātu apsūdz par 26 620 eiro izkrāpšanu un 2420 eiro izkrāpšanas mēģinājumu, naudu viņš saņēmis par it kā nesniegtām stratēģiskām konsultācijām SIA Eco Baltia grupa, kas pieder AS Eco Baltia. Pirmsšķietami, ka apsūdzības pamatā ir fakts, ka neeksistē dokumentētas konsultāciju versijas, kas neapgāžami pierādītu, ka A. Zakatistovs strādājis, lai naudu saņemtu. Apstiprinājumu faktam, ka A. Zakatistova sniegtās konsultācijas būtu iesniegtas drukātā vai digitālā formātā, neizdevās iegūt arī Dienas Biznesam.

Nauda padomniekam?

A. Zakatistovs ar V. Tamužu par konsultāciju sniegšanu vienojušies jau 2016. gadā. V. Tamužs ir uzņēmuma Eco Baltia padomes priekšsēdētājs un kopā ar deputātu šā gada 14. maijā publiskā preses konferencē izklāstīja savus sadarbības motīvus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attālināto ārstu konsultāciju platformā "DoctorOnline" vēl pirms mēneša notika aptuveni 10 konsultācijas nedēļā, taču šobrīd to skaits dienā pārsniedz 30.

Pēdējo 10 dienu laikā platformā reģistrējušies 200 jauni pacienti un 83 ārsti. Šobrīd "DoctorOnline" ir reģistrēti vairāk nekā 140 ārsti.

"Kopš marta otrās nedēļas ir redzams, ka attālinātas konsultācijas cilvēkiem kļūst vajadzīgākas. Ņemot vērā šī brīža izmaiņas normatīvajos aktos, kas prasa klīnikām samazināt klātienes konsultāciju skaitu, ārsti meklē risinājumus. Katru dienu saņemam jaunus pieteikumus no klīnikām un privāti praktizējošiem ārstiem. Šobrīd strādājam gandrīz 24 stundas diennaktī, lai visu paspētu. Tāpat nemitīgi veicam tehniskos papildinājumus," stāsta Santa Batuhtina-Banga, "DoctorOnline" (SIA "Telemedicine") biznesa attīstības direktore.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

To, ka ir likuma subjekti, nereti uzņēmēji uzzina tikai VID pārbaudes laikā

Sintija Radionova, ZAB PRIMUS DERLING zvērināta advokāte, partnere, 05.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma prasības attiecināmas gandrīz uz ikvienu Latvijas uzņēmēju

Valsts ieņēmuma dienesta Vadlīnijas Valsts ieņēmumu dienesta uzraugāmajiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma subjektiem, kas pieņemtas, pamatojoties uz 2017.gada nogalē pieņemtajiem apjomīgajiem grozījumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, ieviesa būtiskas izmaiņas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas vai terorisma finansēšanas novēršanas uzraudzības jomā. Tā rezultātā liela daļa Latvijas uzņēmēju VID ieskatā ir kļuvuši par minētā likuma subjektiem, kas uzliek jaunus pienākumus un paredz ievērojamu sodu par to neievērošanu.

Attiecībā uz pienākumiem saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu visas personas var iedalīt: personās, kas nav likuma subjekti, un likuma subjektos. Turklāt, personām, kas nav likuma subjekti, arī ir pienākums pildīt likuma prasības attiecībā uz ziņu sniegšanu par neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem. Taču ievērojami lielākas prasības un pienākumus, un attiecīgi sankcijas par to neievērošanu, likums uzliek likuma subjektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Deloitte Latvia izmaiņas konsultāciju un juridisko pakalpojumu jomā

Anda Asere, 26.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties finanšu gadam, «Deloitte Latvia» paziņo par izmaiņām konsultāciju un juridisko pakalpojumu jomā.

Zvērināts advokāts Māris Liguts, kurš pirms diviem gadiem pievienojās «Deloitte», kļuvis par vietējo partneri zvērinātu advokātu birojā «Deloitte Legal» Latvijā. Viņam ir vairāk nekā 15 gadu pieredze jurisprudencē – gan Latvijas zvērinātu advokātu birojos, gan arī vadot Juridisko departamentu «Danske Bank» filiālē Latvijā.

M. Ligutam ir maģistra grāds Starptautiskajās un Eiropas Savienības tiesībās, ko viņš ir ieguvis Rīga Juridiskajā Augstskolā, kā arī Latvijas Universitātē iegūts maģistra grāds tiesību zinātnēs. «Mēs, saprotot klienta komercdarbības specifiku un izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, turpināsim piedāvāt klientiem inovatīvus risinājumus to komercdarbības sekmīgai attīstībai Latvijā un ārpus tās robežām. Es lepojos ar savu advokātu un juristu komandu, kuru pieredzei, zināšanām un prasmēm ir būtiska loma sekmīgai biroja attīstībai un izaugsmei,» norāda M. Liguts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā arvien vairāk aktualizējas pandēmijas ekonomiku negatīvā blakne jeb inflācija. Piemēram, 2021. gada decembrī Latvijā inflācija sasniedza rekordaugstu 7.9% līmeni. Šādos apstākļos, kad nauda strauji zaudē savu vērtību, ir svarīgi, lai tā strādā, nevis atrodas depozītā vai krājkasē. Naudu var produktīvi nodarbināt vai nu ieguldot uzņēmumos (pērkot akcijas) vai biznesiem aizdodot. Šobrīd jāsecina, ka pasaules un arī Baltijas valstu akciju tirgi atrodas savā vēsturiski augstākajā punktā. Tas nozīmē, ka pastāv ievērojami riski, ka turpmāka izaugsme akciju tirgus būs lēnāka, vai pat ka notiks akciju cenu korekcija Šādā situācijā laba ieguldījumu alternatīva aizsardzībai no inflācijas ir aizdevumu izsniegšana, ja to procentu likme pārsniedz prognozēto inflāciju..

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā izsniegt un pārvaldīt aizdevumus uzņēmumiem ir finanšu uzņēmuma Capitalia platformā. Ar pieredzi biznesu finansēšanā jau kopš 2007. gada, Capitalia piedāvā investoriem līdz-finansēt aizdevumus Baltijas valstu uzņēmumiem, kas šos līdzekļus tālāk izmanto sava biznesa attīstīšanai un izaugsmei. Līdz-finansēšanas princips nozīmē, ka visos aizdevumos, ko Capitalia piedāvā investoriem, tā vienmēr pati iegulda vismaz 5% no aizdevuma apmēra. Šis unikālais darbības princips nodrošina, ka Capitalia vienmēr ir vienotas intereses ar visiem platformas investoriem. Tāpat Capitalia nodrošina uzņēmumu analīzi, maksājumu kontroli un, nepieciešamības gadījumā, darbu ar aizdevuma atgūšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Inovāciju konsultāciju centrā 2019. gadā notika aptuveni 80 individuālo konsultāciju; 2018. gadā – aptuveni 40 individuālas konsultācijas.

Jautājumi, ko Finanšu un kapitāla tirgus komisija saņem Inovāciju konsultāciju centrā, pamatā ir saistīti ar Maksājumu pakalpojumu otrās direktīvas (PSD2) jaunajiem pakalpojumiem (konta informācijas pakalpojumu un maksājumu ierosināšanas pakalpojumu), kopfinansējuma pakalpojumiem un to tvērumu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas regulējumu un tā piemērošanas jautājumiem, kā arī virtuālajiem aktīviem un ICO izmantošanas iespējām.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija sniedz divu atšķirīgu veidu atbalstu finanšu inovācijām – konsultācijas un "Inovāciju smilšukasti", kas ir inovatīvu pakalpojumu testēšanas vide. "Par dalību "Inovāciju smilškastē" ir bijusi pāris pretendentu interese, pašlaik gaidām pretendentu tālākos soļus," informē Ingus Valtiņš, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Licencēšanas daļas vecākais juriskonsults.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Dialogs nav privilēģija, bet demokrātijas nepieciešamība

Līga Meņģelsone, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore, 27.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja mums kas sāp, meklējam speciālista palīdzību. Ja esam apmaldījušies svešā vietā, ceļa karti taujājam tiem, kuri mums var pateikt labāko maršrutu, bet, ja nezinām, kā izbraukt trasē virāžu, vislabāk palīdzēs tie, kuri trasi braukuši simtiem reižu. Konsultācijas, iesaiste un līdzatbildība ir ne vien demokrātijas nepieciešamība, bet būtiski nosacījumi, lai sasniegtu ilgtermiņā konkurētspējīgus rezultātus.

Savukārt valstiski svarīgiem lēmumiem jābūt izsvērtiem, ar sabiedrības interesēm salāgotiem un stratēģiski pārdomātiem. Ilgtspējīga attīstība nav iespējama bez atbildīgas sabiedrības līdzdalības, savukārt sabiedrības iesaistei nepieciešams sekmīgs dialogs.

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), apkopojot biedru – Latvijas lielāko darba devēju un uzņēmēju ieteikumus – izstrādājušas rekomendācijas politiskajām partijām par septiņām tautsaimniecībām būtiskām jomām ar 26 uzdevumiem, tajā skaitā, par IESAISTI.

Latvijas Darba devēju konfederācija ir valdības sociālais partneris kopš 1993. gada. Mūsu biedri nodarbina 45% Latvijas darba ņēmēju, kas sniedz plašu pārstāvniecību ikdienas konsultācijās ar valdību, Saeimu un citiem partneriem. Šajos gados piedzīvota dažāda pieredze – bijusi gan absolūta vienprātība, gan viedokļu atšķirības, meklējot labākos risinājumus sociālekonomiski attīstītai kopienai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Uzņēmējdarbības vide jāpielāgo jaunu finanšu tehnoloģiju kompāniju veidošanai

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 21.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav pamata prognozēt, ka finanšu tehnoloģiju nozares izaugsme tuvākajā laikā atslābs – gan investīciju tempi, gan uzņēmēju inovācijas šajā sektorā pieaug. Tajā pašā laikā likumdevējiem izaicinājums ir sekot straujajai attīstībai un izveidot likumdošanu, kas ne tikai kontrolētu uzņēmumu darbību, bet stimulētu jaunu kompāniju veidošanos, Dienas Biznesa rīkotajā finanšu forumā «Finanšu tehnoloģiju globalizācija un pakalpojumu digitālā transformācija» atzina eksperti.

Pasaulē finanšu tehnoloģiju sektors turpina izaugsmi – šā gada pirmajā pusē globālās investīcijas finanšu tehnoloģiju sektora uzņēmumos sasniedza 57,9 miljardus ASV dolāru, no kuriem Eiropas Savienībā veiktas investīcijas 26 miljardu dolāru apmērā. Kopējā tendence ir pieaugoša, investori uzskata, ka tas ir veids, kur nākotnē ir vērts investēt, stāsta Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības un konkurētspējas departamenta direktors Kristaps Soms.

Aplēses liecina, ka 26 lielāko finanšu tehnoloģiju ekonomiski agresīvo uzņēmumu kopīgā vērtība bija 83,8 miljardi ASV dolāru. Lielākā daļa no finanšu tehnoloģiju sektora nozīmīgajiem jaunpienācējiem tiek radīti Ziemeļamerikā, kurai seko Āzija, un tikai tad – Eiropa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par FKTK pagaidu vadītāju varētu virzīt Kristīni Černaju-Mežmali

LETA, 05.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pagaidu vadītāju varētu tikt virzīta FKTK Uzraudzības departamenta Monetāro finanšu iestāžu darbības analīzes daļas vadītāja Kristīne Černaja-Mežmale, liecina neoficiālā informācija.

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns sacīja, ka konsultācijas un darbs pie FKTK pagaidu vadītāja kandidāta izvēles turpinās, un to plānots pabeigt līdz jautājuma izskatīšanai parlamentā, pirmdienas, 8.jūlija rītā.

Latvijas Bankas interneta vietnē atrodamā informācija liecina, ka pirmdien sasaukta Latvijas Bankas padomes ārkārtas sēde.

Iepriekš piektdien sasauktajā preses konferencē finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) žurnālistiem sacīja, ka cer pagaidu vadītāju nosaukt piektdienas laikā. Ministrs nenosauca konkrētus uzvārdus, vien norādīja, ka saskaņā ar likumu pagaidu vadītājam jānāk no palikušo FKTK padomes locekļu vidus, vai arī no FKTK darbinieku vidus.

Komentāri

Pievienot komentāru