Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā Torņakalnā 21.martā ar spāru vainagu rotāta topošā Rakstu māja, kurā no 2025. gada ikdienas darbu veiks vairākas fakultātes, institūti, LU bibliotēka, Biznesa inkubators, LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs, fakultātes, LU Kultūras centrs un amatiermākslas kolektīvi.

Svinīgajā pasākumā, klātesot LU, Izglītības un zinātnes ministrijas, Eiropas komisijas pārstāvniecības Latvijā, būvnieku “RERE Būve” un Eiropas Investīciju bankas (EIB) vadībai un pārstāvjiem, LU profesores Janīnas Kursītes vadībā notika simboliska ēkas iesvētīšana, uz laimi plēšot māla traukus un topošās ēkas elementos iekrāsojot latviešu spēka zīmes. Atgādinot, ka oficiāli ir sācies pavasaris, LU rektors profesors Indriķis Muižnieks sacīja, ka “Rakstu māja ir vēl viena “ligzdiņa", kurā mēs kopīgiem spēkiem varēsim būvēt gan Universitātes nākotni, gan mūsu studentu un pētnieku profesionālās un akadēmiskās karjeras nākotni un, protams, visi kopā strādāsim zinātnei un tēvijai, lai aug, attīstās un plaukst mūsu sabiedrība. Mēs to varam un mēs to parādām, ka mūsu Universitāte aug, zeļ un attīstās!”

“Rakstu mājai ir jātop par vietu, kurā studenti, pētnieki un mācībspēki var sasniegt savu spēju maksimumu studijās un pētniecībā valsts un sabiedrības pastāvēšanai tik nozīmīgās humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Šīs zinātnes nozares ir stūrakmens mūsu izpratnei par pasaules kārtību – valsts pastāvēšanas jēgu, sabiedrības likumiem un cilvēku savstarpējo mijiedarbību, vēstures un kultūras, valodas un vērtību attīstību cauri laikiem. Pasaulē, kura ir izaicinājumu pilna, vajadzība pēc izglītotiem, zinošiem un radošiem cilvēkiem arvien pieaug, tāpēc novēlu topošajā Rakstu mājā izaudzināt nākamos pārmaiņu līderus, kas veicinās Latvijas un tās cilvēku labklājību,” uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

"Rakstu mājā savīsies filozofu un teologu viedums, vēsturnieku dziļums, filologu erudīcija, ekonomistu praktiskums, pedagogu un psihologu empātijas spējas - un mēs visi bagātināsimies no dabas un eksakto zinātņu speciālistu klātbūtnes kaimiņos. Lai mums saskanīgs solis vienā rakstā!" savā uzrunā vēlēja LU prorektore humanitāro un sociālo zinātņu jomā profesore Ina Druviete.

LU Rakstu māja ir daļa no LU Akadēmiskā centra otrā attīstības posma un tā būs lielākā no plānotajām ēkām. Rakstu māja top kopš 2021. gada, izmantojot materiālus un tehnoloģijas, kas nodrošinās ēkas ilgtspēju, efektīvu apsaimniekošanu un palīdzēs LU doties “zaļās universitātes” virzienā.

Astoņus stāvus augstajā ēkā būs daudz dabiskā apgaismojuma, telpas tiek veidotas maksimāli ergonomiskas, tajā top daudz publisko telpu, kur pulcēties studentiem, rīkot tikšanās, pasākumus utt.

Amatiermākslas kolektīvu rīcībā nonāks treniņu telpa 200 m2 platībā, būs pieejama meditācijas telpa un brīvpieejas bibliotēka. Rakstu mājā būs divi ātriji, ap kuriem norisināsies Universitātes studentu, darbinieku un apmeklētāju sociālā dzīve. Līdzīgi kā esošās ēkas – Zinātņu māja un Dabas māja - daļa no Rakstu mājas būs publiski pieejama. Liela daļa no Latvijas nacionālā mantojuma, kas ir LU rīcībā, būs atrodama tieši Rakstu mājā.

Rakstu māju LU finansē, izmantojot 2017. un 2018. gadā piešķirtos Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Padomes attīstības bankas finansējumu attiecīgi 30 un 11,5 miljonu eiro apmērā. Turpmākai LU Akadēmiskā centra attīstībai šobrīd aktīvi notiek finansējuma piesaiste.

Galvenie finansējuma avoti būs starptautiskās finanšu institūcijas, Eiropas Savienības fondi, citi valsts un publiskā sektora atbalsta mehānismi, kā arī publiskā un privātā partnerība. Kopējās projektēšanas, būvniecības un autoruzraudzības izmaksas sasniegs 47,8 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru