Ražošana

Novembrī sāks aukstumiekārtu un kondicionēšanas sistēmu ražošanu Nordic Technology Park

Lelde Petrāne, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Industriālo parku attīstītājs un apsaimniekotājs NP Properties noslēdzis sadarbības līgumu par ražošanas telpu nomu ar SIA Felzer, kas jau šī gada novembrī plāno uzsākt aukstumiekārtu un kondicionēšanas sistēmu ražošanu Nordic Technology Park.

Felzer vairāk nekā 90% Latvijā saražotās produkcijas eksportēs uz Krievijas un Eiropas Savienības tirgiem. Pirmo divu gadu laikā uzņēmuma attīstībā Latvijā tas plāno ieguldīt 3 miljonu eiro lielas investīcijas, savukārt četru gadu laikā tās sasniegšot līdz pat 10 miljoniem eiro.

Šis esot viens no šā gada lielākajiem NP Properties noslēgtajiem darījumiem, kas paredz ražošanas telpu nomu 1721 kv.m platībā Nordic Technology Park.

SIA Felzer ir nesen izveidots uzņēmums Latvijā, kura darbības joma ir aukstumiekārtu un kondicionēšanas sistēmu ražošana iekštelpām.

Kā priekšrocības Latvijai Felzer pārstāvji min to, ka salīdzinājumā ar Igauniju Latvijā ir zemākas uzņēmumu reģistrēšanas izmaksas un nav svarīga uzņēmuma vadītāja nacionalitāte. Savukārt atšķirībā no Lietuvas mūsu biznesa vide ir mazāk sadrumstalota. Vēl būtiska priekšrocība izvēlei par labu Rīgai esot lielais iedzīvotāju īpatsvars Rīgā un ap to, kas būtiski atvieglo darbaspēka piesaisti. Lietuvā un Igaunijā nav nevienas pilsētas ar tik lielu iedzīvotāju skaitu kā Rīgā.

NP Properties 8 industriālajos parkos Rīgā, Olainē, Jelgavā, Salaspilī, Rēzeknē un Daugavpilī darbojas aptuveni 150 nomnieku - pašmāju un starptautiski uzņēmumi, no kuriem lielākā daļa ir ražotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Rīgā atklāta gaisa kondicionēšanas sistēmu ražotne Felzer, kurā izveidotas 55 darbavietas inženierzinātņu un ražošanas speciālistiem. Tiek plānots, ka līdz 2013. gada beigām uzņēmumā tiks investēti 2,5 miljoni eiro.

Felzer patlaban ir izstrādājis pirmos gaisa kondicionēšanas iekārtu modeļus, un paredzēts, ka gadā tiks saražotas 500 iekārtas. Laika posmā no 2014. līdz 2015. gadam Felzer plāno būvēt otru ražošanas cehu un testēšanas centru, kura kopējā platība būs vairāk nekā 10 tūkst. kvadrātmetru.

Visi galvenie iekārtu komponenti tiek ražoti ES. Iekārtas aprīkotas ar automatizētu vadības sistēmu, un tajās tiek izmantoti alumīnija mikrokanālu kondensatori.

Galvenais Felzer produktu noieta tirgus ir Ziemeļeiropas, Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis, kā arī NVS valstis. Plānots, ka eksportam tiks saražoti 90% no produkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Rīgas vagonbūves rūpnīcā izstrādās jaunu vilcienu un zemās grīdas tramvaju

Māris Ķirsons, 03.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Rīgas vagonbūves rūpnīca (RVR) sāksies jauna ēra – tuvāko gadu laikā tiks izstrādāts un tirgū piedāvāts piepilsētas pasažieru vilciens, kā arī zemās grīdas tramvajs.

To intervijā Dienas Biznesam atklāj RVR 100% akciju īpašnieka SIA East-West Industrial Group valdes loceklis Eduards Boze. Viņa vadītais uzņēmums izsolē no likvidējamās a/s Latvijas krājbanka par 4,5 milj. eiro iegādājās ne tikai šajā bankā ieķīlātās a/s RVR 100% akcijas, bet arī prasījuma tiesības vairāk nekā 13,7 milj. eiro apmērā. Jaunais īpašnieks iecerējis RVR izveidot mašīnbūves un metālapstrādes klasteri, cenšoties reanimēt ne tikai pasažieru vilcienu ražošanu, bet arī to projektēšanu. Pašlaik svarīgākais būs ar metālapstrādes pasūtījumiem nodrošināt darbu vairākiem RVR iecirkņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klimata kontroles iekārtu ražotājs SIA Felzer 1,5 milj. eiro vērtajā ražotnē uzbūvējis pirmo iekārtu, gatavojas uzsākt masveida ražošanu

Tās ir tikai pirmais ražotnes izveides posms, jo jau tuvākajā laikā tiks paplašināts gan uzstādītais gatavo iekārtu testēšanas centrs, gan arī uzstādītas metālapstrādes iekārtas. «Pirmie pasūtījumi Krievijas pasūtītājiem jāpiegādā jau pavasarī,» situāciju skaidro SIA Felzer valdes priekšsēdētājs Eduards Boze.

Felzer klimata kontroles iekārtu noieta tirgus ir Krievija, Ukraina, Baltkrievija, kā arī ES, tostarp arī Latvija.Krievijas tirgus ir ļoti nestabils, bet ar labu peļņu, kamēr Eiropas tirgus ir ļoti stabils, bet tur nav iespējams gūt lielu peļņu. Tieši uz šīm kājām arī balstīsim biznesu, skaidro E. Boze. Viņš norāda, ka pirmajām uzņēmumā izgatavotajām iekārtām pircēji ir Krievijā, taču notiekot sarunas ar pircējiem Rietumeiropā. Pēc E. Bozes sacītā, uzņēmuma tuvākie konkurenti atrodas salīdzinoši tālu – Lionā (Francijā) un Ziemeļitālijā. Ir arī līdzīga rakstura uzņēmums Lietuvā, kurš nodarbojoties ar saldēšanas sistēmu ražošanu ledusskapjiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ar tiesas lēmumu sākts Rīgas vagonbūves rūpnīcas maksātnespējas process

LETA, 15.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas vakar pieņemto lēmumu ir sākts AS «Rīgas vagonbūves rūpnīca» (RVR) maksātnespējas process.

Par procesa administratori iecelta Maija Stumbre.

RVR maksātnespējas process tika sākts jau šī gada aprīlī, taču RVR to apstrīdēja un augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēma pārtraukt maksātnespējas procesu, jo RVR bija sedzis parādsaistības pret tās bijušo valdes priekšsēdētāju Gati Kamarūtu.

Kamarūts šo tiesas lēmumu pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesā, kas savā spriedumā norādīja, ka pirmās instances tiesa nepilnīgi bija interpretējusi Maksātnespējas likumu, jo, lai gan Kamarūts bija saņēmis neizmaksāto darba algu, par viņu nebija veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Tiesa savā lēmumā arī uzsvēra, ka fakts, ka sākotnējās parādsaistības pret Kamarūtu sedza trešā persona - SIA «Felzer», kura ietilpst vienā koncernā ar RVR, liecina par to, ka uzņēmums ir praktiski maksātnespējīgs, jo pats nespēj segt savas parādsaistības. Tāpat tiesa atsaucās uz pirmās instances 16.augusta tiesas sēdi, kurā RVR pārstāvis tiesai norādīja, ka uzņēmumam ir vairāk nekā miljonu eiro liels nodokļu parāds Valsts ieņēmumu dienestam, kā arī to, ka RVR saņēmis vairākas kreditoru pretenzijas un brīdinājumus. Apgabaltiesas ieskatā, šie fakti liecināja, ka uzņēmumam ir ilgstošas maksātspējas grūtības un acīmredzami trūkst apgrozāmo līdzekļu kreditoru prasījumu segšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsludināta maksātnespējīgās AS «Rīgas vagonbūves rūpnīca» (RVR) mantas izsole, savukārt divus uzņēmumam piederošus zemesgabalus pārdos bez izsoles, liecina paziņojumi oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

RVR maksātnespējas procesa administratore Maija Stumbre izsludinājusi RVR piederošās kustamās mantas (pamatlīdzekļu un krājumu) pirmo izsoli ar augšupejošu soli. Kustamās mantas kopības novērtējums un izsoles sākumcena ir 1 368 500 eiro. Izsoles cena ir apliekama ar pievienotās vērtības nodokli 21% apmērā.

Izsole notiks šogad 26.martā plkst.15 Stumbres prakses vietā Blaumaņa ielā 36-4, Rīgā.

Tāpat kompānijas administratore bez izsoles piedāvā pretendentam ar augstāko finanšu piedāvājumu iegādāties RVR piederošo nekustamo īpašumu kopumu, kas sastāv no 937/1000 domājamajām daļām no nekustamā īpašuma - zemesgabala un apbūves, Rīgā, Brīvības gatvē 201, un nekustamā īpašuma - zemesgabala un apbūves, Rīgā, Brīvības gatvē 201. Pretendenti piedāvājumus aicināti iesniegt līdz 16.aprīlim plkst.12.

Komentāri

Pievienot komentāru