Jaunākais izdevums

ASV Teksasas pavalsti piemeklējuši plaši savvaļas ugunsgrēki, kas jau iznīcinājuši 500 mājokļu un prasījuši divu cilvēku dzīvības, tādējādi kļūstot par postošākajiem ugunsgrēkiem, kas jebkad piemeklējuši šo reģionu, vēsta BBC.

Ugunsgrēki likuši Teksasas gubernatoram Rikam Perijam pārtraukt savu prezidenta vēlēšanu kampaņu un atgriezties pavalstī, lai organizētu glābšanas darbus.

Dabas katastrofas dēļ savas mājas pametuši aptuveni pieci tūkstoši cilvēku. Teksasas varasiestādes dabas katastrofu nosaukušas par «monstru». Liesmas pietuvojušās Teksasas administratīvajam centram Austinai un likušas evakuēt Hjūstonas piepilsētu iedzīvotājus, raksta Houston Chronicle.

Šovasar Teksasu piemeklēja postošākais sausums kopš 50-jiem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas Jaundienvidvelsas štatā savvaļas ugunsgrēki sasnieguši katastrofas līmeni, un situāciju turpina sarežģīt augstā gaisa temperatūra un spēcīgais vējš. Savvaļas ugunsgrēki dēļ jau veiktas iedzīvotāju evakuācijas.

Kopumā Austrālijas visvairāk apdzīvotākajā štatā plosās 140 ugunsgrēki, no kuriem 40 joprojām nav izdevies savaldīt, pavēstījušas vietējās varasiestādes. «Šobrīd ir tik slikti apstākļi, ka vairs nevar kļūt ļaunāk. Mēs esam uz sasnieguši katastrofas līmeni,» sacīja Austrālijas Lauku ugunsdzēsības dienesta pārstāvis Šeins Ficsimons.

Kopš 2009. gada postošā ugunsgrēka Viktorijas štatā, kurā bojā gāja 173 cilvēki, Austrālijā savvaļas ugunsgrēku gradācijai ieviests katastrofas reitings, kas nozīmē, ka ugunsgrēki kļūst nekontrolējami un neprognozējami, un iedzīvotāju evakuācija ir vienīgā drošā iespēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Twitter lietotāji izraisa paniku un haosu Meksikā

Jānis Rancāns, 05.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diviem Meksikas iedzīvotājiem var nākties nākošos 30 gadus pavadīt cietumā, pēc tam, kad tie mikroblogošanas vietnē Twitter izplatīja nepatiesus ziņojumus, ka teroristi ieņēmuši vairākas skolas.

Abi Verakrūzas iedzīvotāji izraisījuši paniku un satiksmes negadījumus, jo vecāki metās glābt savus bērnus pēc ziņojumiem, ka bruņoti cilvēki uzbrūk vairākām skolām, vēsta AFP.

Verakrūzas pavalsts varasiestādes salīdzināja notikušo ar paniku, kādu ASV 1938. gadā izraisīja slavenais Orsona Velsa radioraidījums «Pasauļu kari». Taču haoss Verakrūzā esot bijis lielāks nekā tas, kurš norisinājās ASV.

«Šeit bija 26 ceļu satiksmes negadījumi, cilvēki pameta mašīnas ielas vidū, lai skrietu pēc saviem bērniem un ārkārtas palīdzības dienesti saņēma tik daudz zvanu, ka to tīkli tika pilnībā paralizēti,» norāda pavalsts pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jūtas štats meža ugunsgrēku sezonas laikā

Gunta Kursiša, 03.07.2012

Zīme informē, ka temperatūra Soltleiksitijā, Jūtas štatā, tuvojas 100 Fārenheita grādu jeb 38 Celsija grādu atzīmei.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Jūtas štatu plosa mežu ugunsgrēki - liesmas nopostījušas jau vairāku Jūtas iedzīvotāju mājokļus, un patlaban policistu uzraudzībā dažiem iedzīvotājiem ļauts uz laiku apmeklēt savas mājvietas, vai to, kas no tām palicis, vēsta Reuters.

Jau pagājušās nedēļas beigās rakstīts, ka meža ugunsgrēki skāruši arī Kolrādo štatu, sasniedzot štata otras lielākās pilsētas Kolorādospringsas piepilsētas. Dabas katastrofas dēļ tika evakuēti 35 tūkstoši cilvēku. Ugunsgrēks nopostījis 35 ielas un iznīcinājis 346 mājas, kā arī laupījis viena cilvēka dzīvību, kļūstot par postošāko ugunsgrēku visa Kolorādo štata vēsturē.

Savvaļas ugunsgrēki plosās arī citās ASV pavalstīs – Montānā, Jūtā, Nevadā, Dienviddakotā un Kalifornijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu inženieris Džordžs Lorers, kurš kā viens no svītrkoda izgudrotājiem palīdzēja pārveidot mazumtirdzniecības pasauli pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, ir miris 94 gadu vecumā.

Bijušais ASV uzņēmuma IBM darbinieks Lorers nomira pagājušajā nedēļā savās mājās Ziemeļkarolīnas pavalsts Vendelas pavalstī, un pirmdien šajā pilsētā notika viņa bēres.

Lorers ir atzīts par vienu no universālā produktu koda (UPC) jeb svītrkoda izgudrotājiem.

Šis kods, kas kā identifikācijas līdzeklis ir atrodams uz miljoniem preču, sastāv no dažāda biezuma melnām svītrām un 12 ciparu skaitļa. To var noskenēt, ātri identificējot preci un tās cenu.

Lorers 1969.gadā kļuva par vecāko IBM inženieri un zinātnieku Ziemeļkarolīnas pavalsts galvaspilsētā Roli. "Jau pēc dažiem gadiem, 1973.gadā, Lorers sāka vadīt tagad visuresošā simbola - universālā produktu koda (UPC) - izstrādi, kas radikāli pārveidoja praktiski visas nozares pasaulē," teikts viņam veltītā tekstā IBM vietnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Indonēzijas prezidents atvainojas par smagāko gaisa piesārņojuma krīzi 16 gados

Jānis Rancāns, 25.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indonēzijas prezidents Susilo Bambans Judojono atvainojies Singapūrai un Malaizijai par mežu ugunsgrēkiem, kuru dēļ plašas teritorijas abās valstīs pārklājis smogs, kas kļuvis par smagāko Dienvidaustrumāzijas gaisa piesārņojuma krīzi pēdējo 16 gadu laikā.

Indonēzijas prezidents atvainojies pirmdienas vakarā, kad smogs bija pārklājis Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Savukārt Singapūrā, kura jau vairākas dienas cīnās ar gaisa piesārņojumu, situācija bijusi labāka, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi. «Kā prezidents es atvainojos un ceru uz mūsu draugu Singapūrā un Malaizijā sapratni,» sacījis Indonēzijas prezidents. Susilo Bambans Judojono arī uzsvēris, ka viņa valsts dara visu, lai savaldītu mežu ugunsgrēkus kas plosās Sumatras salā. Lai cīnītos ar katastrofu, Indonēzija izmantojot armiju un nepieciešamo darbu veikšanai piešķīrusi 20 miljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Kolorādo pavalsti pārņēmušais savvaļas ugunsgrēks sasniedzis štata otras lielākās pilsētas Kolorādospringsas piepilsētas. Dabas katastrofas dēļ tika evakuēti 35 tūkstoši cilvēku. Ugunsgrēks nopostījis 35 ielas un iznīcinājis 346 mājas, kā arī laupījis viena cilvēka dzīvību.

Tādējādi ugunsgrēks kļuvis par postošāko visa štata vēsturē, norāda Kolorādo varasiestādes. Iepriekš ugunsgrēku veicināja stiprais vējš, kas nodrošināja to, ka tam izdevās sasniegt Kolorādospringsu un apdraudēt ASV Gaisa spēku karabāzi.

Laika apstākļi vēlāk mainījās, kas ļāva ugunsdzēsējiem ierobežot savvaļas ugunsgrēka izplatību. Lielākajai daļai evakuēto cilvēku ļauts atgriezties mājās. Savvaļas ugunsgrēki plosās arī citās ASV pavalstīs – Montānā, Jūtā, Nevadā, Dienviddakotā un Kalifornijā. Kolorādo štatā savvaļas ugunsgrēki izcēlās jūnija sākumā. Dabas katastrofas skartās vietas iecerējis apmeklēt arī ASV prezidents Baraks Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTO: Ārkārtas situācija Kalifornijā – mežu ugunsgrēki kļūst nekontrolējami

Dienas Bizness, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijas štata ziemeļos jau vairākas dienas turpina plosīties mežu ugunsgrēki, kas nopostījuši simtiem māju, saimniecības, lopus, infrastruktūru u.c. Tūkstošiem cilvēku spiesti bēgt no savām mājām un štata gubernators Edmunds Brauns izsludinājis ārkārtas situāciju, ziņo ārvalstu mediji.

Gubernators savā paziņojumā pamato, ka izsludināts ārkārtas stāvoklis, jo deg milzu platība, notiek iedzīvotāju evakuācija, ir sabojāti lielceļi un infrastruktūra.

Ugunsgrēku izplatīšanos veicina augsta gaisa temperatūra un spēcīgs vējš. Liesmu dzēšanā iesaistīti tūkstošiem ugunsdzēsēju, bet arī viņu spēkos nav kontrolēt un novērst aizvien jaunu ugunsgrēku rašanos. Daudzviet tūkstošiem hektāru plašas teritorijas deg nokontrolēti.

Visā štatā meža ugunsgrēki nopostījuši aptuveni 60 000 hektāru un tiek lēsts, ka šie varētu būt vissmagākie mežu ugunsgrēki Kalifornijas štata vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zīmola vēsture: Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas 130 gadu veiksmes stāsts

Laura Mazbērziņa, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad AS Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca (RER) svin savas darbības 130. gadadienu. Uzņēmums ir pārcietis divus pasaules karus, neskaitāmas varas maiņas un ekonomiskās krīzes. Tas ne vien izdzīvojis, bet joprojām turpina attīstīties un konkurēt pasaules tirgū. Kā uzsver uzņēmumā - tas viss ir pateicoties darbiniekiem, jo viņi ir rūpnīcas lielākā bagātība.

«Ikviens darbinieks ir svarīgs, un tā ir rūpnīcas lielākā bagātība,» teic Nikolajs Jerohovs, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Uzņēmumā šobrīd strādā apmēram 650 cilvēku un apgrozījums gadā pārsniedz 30 miljonus eiro. Sadarbības un eksporta partneri ir Šveices, Austrijas, Vācijas, Baltkrievijas, Krievijas, Uzbekistānas, Ukrainas, Gruzijas un citu valstu lielākie uzņēmumi.

Pēdējos gados ražošanā ir ieguldīti vairāk nekā septiņi miljoni eiro. Visas šīs investīcijas ir saistītas ar valsts programmām biznesa atbalstam. Uzņēmums saņēma atbalstu jaunu konstrukciju, asinhrono mašīnu un asinhronās piedziņas izstrādei.

Interesanti fakti:

Rūpnīca tika izveidota 1888. gadā. Toreiz uzņēmums tika izveidots uz bijušās Krievijas – Francijas biedrības «Provodņik» bāzes, un īsu brīdi pēc atklāšanas rūpnīca jau ražoja plaša patēriņa tehniskos un ķirurģiskos gumijas priekšmetus, piemēram, galošas, riepas, rotaļlietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Pensilvānijas pavalsts iedzīvotāja Merija Baha (Maru Bach) uzvarējusi tiesvedību pret lielveikalu ķēdi Wal-Mart, kas esot viņu apkrāpusi par diviem centiem.

Pavalsts tiesa lēmusi par labu M. Bahai un lielveikalu gigantam likusi atmaksāt izkrāptos divus centus, 100 dolāru lielu kompensāciju un segt tiesas izdevumus, vēsta Associated Press.

Merija Baha augustā esot iegādājusies cīsiņu iepakojumu, kas maksājot 98 centus, bet pie kases atklājusi, ka jāmaksā viens dolārs. Pēc viņas iebilduma kasieris atzinis kļūdu un atmaksājis divus centus.

Taču, kad tāds pats gadījums noticis sešas dienas vēlāk, M. Bahas pacietības mērs bijis pilns un viņa lielveikalu ķēdi iesūdzējusi tiesā, uzsverot, ka šādas nelielas izkrāpšanas notiekot pārāk bieži.

Lielveikals skaidro, ka ievieš dārgāku cīsiņu iepakojumu, kas maksās vienu dolāru un tāpēc notikusi nejauša cenu sajaukšana, bet M. Bahai esot jau tiesvedību vēsture ar dažādiem veikaliem par cenu atšķirībām un patiesībā viņa iepērkoties nevis preču dēļ, bet «tiesvedību dēļ», Wal-Mart pausto citē pittsburghlive.com.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 16.marta plkst. 6:30 līdz 17.marta plkst. 6:30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 197 izsaukumus uz kūlas ugunsgrēkiem un piecus uz mežu ugunsgrēkiem. Kopumā šogad Latvijā reģistrēti jau 924 kūlas ugunsgrēki, informŗ VUGD pārstāve Viktorija Gribuste.

Kūlas ugunsgrēki dzēsti visā Latvijā. Visvairāk kūlas ugunsgrēku vakar reģistrēts Zemgalē - 46, tai seko Rīga un Rīgas reģions ar 45 un Latgale ar 44 kūlas ugunsgrēkiem, savukārt Vidzemē reģistrēti 28 un Kurzemē 24 kūlas ugunsgrēki.

Lielā kūlas ugunsgrēku skaita dēļ vakar veidojās situācija, ka vienas pilsētas, piemēram Daugavpils, visi ugunsdzēsēji bija iesaistīti kūlas ugunsgrēku dzēšanā ārpus pilsētas, kas nozīmē, ka notiekot nelaimes gadījumam, kurā būtu nepieciešama ugunsdzēsēju glābēju palīdzība, to nāktos gaidīt ilgāk, jo uz notikuma vietu dotos ugunsdzēsēji no tālākām struktūrvienībām. Lai risinātu situāciju un varētu izbraukt uz ar kūlas dedzināšanu nesaistītiem izsaukumiem, Daugavpilī darbā tika iesaistīti arī ugunsdzēsēji no brīvajām maiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vilcinoties saskaņot mežu apsaimniekotāja sagatavoto ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānu, trijās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās pieaug risks, ka "sarkanais gailis" var sarīkot orģijas.

Ar paradoksālu situāciju saskāries valsts mežu apsaimniekotājs a/s Latvijas valsts meži (LVM), jo Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija vilcinās saskaņot ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānu.

"Esošā situācija, kad mums administratīvi netiek atļauts laikus realizēt ugunsdrošības plānos paredzētos darbus, rada pamatu bažām, ka 2020. gada meža ugunsnedrošajā laikposmā LVM nebūs iespēja nodrošināt pilnvērtīgu ugunsdrošības preventīvo pasākumu realizēšanu minētajos dabas liegumos," uzsver LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

Viņš skaidro, ka, lai veicinātu ātru, operatīvu un sekmīgu meža ugunsgrēku atklāšanu, ierobežošanu un likvidēšanu, LVM visā apsaimniekoto mežu teritorijā ir izstrādājusi ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānus, kas saskaņoti ar Valsts meža dienestu. LVM papildus izstrādāja arī individuālus plānus īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kuru īstenošanai nepieciešams ne vien Valsts meža dienesta saskaņojums, bet arī Dabas aizsardzības pārvaldes apstiprinājums. Kopumā Latvijā šis plānu saskaņošanas process ir noritējis sekmīgi, tomēr Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija ar Valsts meža dienestu saskaņotos preventīvos plānus nav atļāvusi realizēt, liekot šķēršļus ugunsdrošības preventīvo pasākumu īstenošanai trīs īpaši aizsargājamās dabas teritorijās - dabas liegumā "Stikla purvi", "Ovīši" un "Ances purvi un meži". LVM pauž bažas un neizpratni par izveidojušos situāciju, kad šāda vilcināšanās būtiski palielina ugunsdrošības risku šajās nozīmīgajās teritorijās. LVM aicina atbildīgās valsts institūcijas un amatpersonas operatīvi iesaistīties ugunsgrēku risku mazināšanā dabas liegumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas Jaundienvidvelsas štatu piemeklējuši vērienīgi savvaļas ugunsgrēki, kas iznīcinājuši jau simtiem mājokļu. Liesmas pietuvojušās Sidnejas priekšpilsētām.

Ugunsgrēkos dzīvību zaudējis viens cilvēks, atklājušas Austrālijas varasiestādes. Liesmu spēcīgāk skartās vietas atrodas tikai 40 kilometru attālumā no lielpilsētas Sidnejas. Jaundienvidvelsas varasiestādes atzinušas, ka ugunsgrēki ir nopietnākie, kas pieredzēti pēdējā desmitgadē, vēsta BBC.

No ugunsgrēku skartajām vietām evakuēti simtiem cilvēku. Cīņai ar dabas katastrofu mobilizēti vismaz divi tūkstoši ugunsdzēsēju. Tomēr vairākās vietās situācija joprojām ir ārpus kontroles. Saskaņā ar štata varasiestāžu aplēsēm, ugunsgrēku skartajās vietās iznīcinātas aptuveni 200 ēkas.

Sākotnēji ugunsgrēkus veicināja augstā gaisa temperatūra un stiprais vējš reģionā. Lai arī laika apstākļi ir mainījušies, dabas katastrofas apjomi nav samazinājušies un situācija joprojām saglabājas saspringta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo septiņu mēnešu laikā desmitgades postošākie savvaļas ugunsgrēki Spānijā iznīcinājuši 140 tūkstošus hektāru meža platību. Valsts spējas cīnīties ar dabas katastrofu ievērojami apgrūtina taupības dēļ samazinātais ugunsdzēsības budžets.

Spānijas ugunsdzēsēji apgalvo, ka finanšu un nepieciešamo iekārtu trūkums pavājina to spējas dzēst ugunsgrēkus. «Ir ugunsdzēsēji, kuri nevar piedalīties ugunsgrēku dzēšanā, jo tiem nav karstuma izturīgu cimdu un zābaku,» sacījis kāds Katalonijas ugunsdzēsējs. Citi ugunsdzēsēji atzīmē, ka viņiem trūkst elpošanas aparātu, vēsta Reuters.

Db.lv jau vēstīja, ka Spānija pieņēmusi apjomīgus taupības pasākumus, kuru rezultātā valsts tēriņiem jāsamazinās par 65 miljardiem eiro, lai tādējādi izvairītos no pilna apmēra starptautiskās palīdzības lūgšanas. Iepriekš Spānija jau lūdza finanšu palīdzību savām bankām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ugunsgrēku dēļ Austrālijas tūrisma nozare zaudēs vairākus miljardus dolāru

LETA--AFP, 17.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālija zaudēs vairākus miljardus dolāru tūrisma nozares ienākumos, jo plašo ugunsgrēku dēļ liels skaits ārvalstu tūristu atceļ savus ieplānotos ceļojumus uz valsti, piektdien prognozē Austrālijas Tūrisma eksporta padome (ATEC).

To tūristu skaits, kas rezervē ceļojumus uz Austrāliju, kopš septembra, kad sākās postošie ugunsgrēki, samazinājies par 10%-20%, un šis kritums valsts ekonomikai šogad radīs aptuveni 4,5 miljardu Austrālijas dolāru (2,8 miljardu eiro) zaudējumus, vēsta ATEC.

"Ārvalstu tūristi atceļ savus ceļojumus, ņemot vērā bažas par gaisa kvalitāti, drošību un ietekmi, ko uz tūrisma piedāvājumiem rada šie ugunsgrēki, kā arī ņemot vērā skaidrības trūkumu, cik ilgs laiks būs nepieciešams mūsu valsts atlabšanai," norāda ATEC izpilddirektors Pīters Šellijs.

Viņš uzsver, ka Austrālijas tūrisma nozarei un valdībai steidzami nepieciešams izplatīt paziņojumus, ka lielu daļu nozīmīgo tūrisma galamērķu ugunsgrēki nav skāruši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Turlavas pagastā nodegusi kokzāģētavas kalte

Jānis Rancāns, 23.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuldīgas novada Turlavas pagastā kokzāģētavas uzņēmumā naktī uz pirmdienu nodegusi kalte, bet Talsu novada Laucienes pagastā svētdien degusi koku mizu kaudze, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

VUGD norāda, ka svētdien izcēlušies vairāki paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki. Naktī no svētdienas uz pimdienu VUGD saņēma informāciju, ka Kuldīgas novada Turlavas pagastā deg z/s Ciemgaļi piederoša kokzāģetavas kalte. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka kalte deg ar atklātu liesmu un liesmas jau bija pārmetušās uz vēl četrām ēkām.

Kopumā ugunsgrēkā sadega gatavā produkcija (115m3 apmērā), nodega kokzāģētavas kalte (150m2), divas gatavās produkcijas noliktavas (500m2) un divas gatavās produkcijas nojumes dega daļēji (100m2 un 30m2 platībā). Ugunsgrēks tika lokalizēts plkst. 04:39, bet pilnībā likvidēts šorīt plkst. 06:39. Ugunsgrēka dzēšanas darbos piedalījās Kuldīgas, Skrundas, Alsungas un Aizputes ugunsdzēsēji glābēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Pāridarītājs aiziet pliks

Didzis Meļķis - DB starptautisko ziņu redaktors, 05.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret seksuālo izmantošanu darba vietās pērnruden izvērstās kampaņas #MeToo vaininieks Hārvijs Veinsteins nu jau ir ne vien atlaists, bet arī palicis bez neviena centa no paša radītās kompānijas pārdošanas. Tas ir pozitīvi vērtējams precedents par korporatīvās kultūras nozīmi biznesa modelī arī tādām jurisdikcijām, kuru tiesu prakse nebalstās precedentos.

Kopš pērnā rudens, kad mediji publiskoja liecības par aktrišu sērijveida seksuālo izmantošanu The Weinstein Company (TWC), kinokompānija ir centusies izvairīties no bankrota, piesaistot jaunus investorus un mainot tēlu, sākot ar sava dibinātāja H. Veinsteina atlaišanu. Vēl gada sākumā šķita, ka investoru piesaiste izdosies un TWC varētu pārdot investoru grupai par 275 miljoniem USD plus 225 miljonu USD parādsaistību pārņemšana. Ja tas būtu noticis bez tiesībsargu iejaukšanās, sava daļa no tā tiktu arī TWC akcionāriem, kas vai nu paši bijuši varmākas, vai arī katrā ziņā ir bijuši lietas kursā par valdošo seksisma kultūru. Tomēr tā vis nenotika, jo šādu scenāriju – ņemsim vērā, ka turklāt likumam atbilstīgu scenāriju! – par netiesisku uzskatīja Ņujorkas ģenerālprokurors. Lai gan TWC darbība asociējas ar Holivudu, kompānija ir reģistrēta un tās galvenais ofiss atrodas Ņujorkā, un pavalsts ģenerālprokurors, īsi pirms līdzējas puses bija gatavas teikt «hop!», TWC un tās dibinātājus brāļus Veinsteinus iesūdzēja Manhetenas Augstākajā tiesā, uzliekot darījumu uz bremzēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai cik daiļrunīga bija Francijas prezidenta Fransuā Olanda priekšvēlēšanu retorika pret savu sāncensi Nikolā Sarkozī par iešanu Vācijas pavadā, pats viņš vien dažas stundas pēc inaugurācijas jau atradās Berlīnē pie kancleres Angelas Merkeles.

Kad Francijas TV žurnālisti jautāja, kādas dāvanas viņš vedīs uz Berlīni, F. Olands atbildēja, ka «izaugsmes, darba vietu un ekonomiskās aktivitātes dāvanas», tomēr arī tas izskatās vairāk pēc krāšņa izteiciena nekā kādas specifiskas franču receptes kopējo ligu pārvarēšanai.

Pašreizējās visai ierobežotās iespējas manevrēt tradicionālajā politiskajā spektrā pa labi vai kreisi iezīmē nedēļas nogalē notikušās Ziemeļreinas-Vestfālenes parlamenta ārkārtas vēlēšanas. Formāli šī Vācijas lielākā federālā zeme ar gandrīz piektdaļu valsts iedzīvotāju ir izteikti nosvērusies «pa kreisi» un devusi līdzšinējai pavalsts premjerei sociāldemokrātei Hannelorei Kraftai un viņas zaļajiem koalīcijas partneriem izteiktu atbalstu. Attiecīgi šķiet, ka H. Kraftas personā prezidentam Olandam un viņa politikai ir savs cilvēks stratēģiski nozīmīgajā Diseldorfā un «spēka plecs» attiecībās ar kancleri Merkeli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pavalsts Floridas Meksikas līča piekrasti piemeklējuši spēcīgi plūdi, kurus izraisījusi tropiskā vētra Debija (Debby), kas atnesusi spēcīgas lietusgāzes liekot kāpt ūdens līmenim upēs.

Plūdu apdraudētājās teritorijās Floridas varasiestādes likušas uz laiku mājas atstāt līdz 20 tūkstošiem cilvēku. Meteorologi prognozē, ka nokrišņu daudzums turpinās palielināties un tuvāko dienu laikā Floridā varētu plosīties tornado.

Tropiskā vētra Debija Floridas piekrasti sasniedza pirmdien. Stihijas rezultātā nodarīts kaitējums arī iedzīvotāju īpašumiem. Vētras dēļ uz laiku tika slēgtas daudzas naftas ieguves platformas, un pavalsts pasludināja ārkārtas stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Zīmola Putnu fabrika Ķekava vēsture

Laura Mazbērziņa, 28.06.2018

20. gadsimta 60. gadu vidū putnu fabrikas uzcelšana būtiski izmainīja dzīvi Ķekavā. Līdz ar fabriku «izauga» arī tās strādnieku ciemats ar daudzstāvu apbūvi.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts saimniecība ar nosaukumu «Ķekavas putnu fabrika» tika dibināta 1967. gadā. Šajā gadā tika izveidota fabrikas administrācija un uzsākta produkcijas ražošana.

1978. gada janvārī fabrika kļuva par putnu audzēšanas paraugfabriku, kas pēc ražošanas apmēriem un ekonomiskajiem rādītājiem bija Padomju Savienības labāko putnu audzētāju vidū. Pieredzes apmaiņā uz fabriku brauca speciālisti no Bulgārijas, Ungārijas, Polijas, Vācijas un Kubas. Savā pastāvēšanas laikā fabrika saņēma daudzus apbalvojumus un atzinības rakstus.

Ar laiku fabrika kļuva par akciju sabiedrību. Akcijas izdalīja cilvēkiem un strādājošajiem noteica kvotas. Lai fabrika izdzīvotu un savu produkciju realizētu par iespējami labām cenām, tika attīstītas palīgnozares - uzplauka desu ražošana. Tika izveidots uzņēmums «Ķekavas broileri», kas sāka attīstīt veikalu tīklu un nodarbojās ar tirdzniecību. Darbojās divas akciju sabiedrības – AS «Putnu fabrika Ķekava» un AS «Ķekavas broileri». Aptuveni desmit gadus abas akciju sabiedrības darbojās paralēli. Šobrīd abi uzņēmumi ir cieši saistīti un strādā vienotā ražošanas ciklā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Teksasas štats plāno uzcelt militāru bāzi pie Teksasas robežas, piektdien paziņoja štata republikāņu gubernators Gregs Ebots, kurš konfliktē ar ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju nelegālās imigrācijas jautājumos.

Nelegālo imigrantu pieplūdums pēdējos mēnešos atkal ir padarījis migrāciju par svarīgu diskusiju tematu ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā. Republikāņi šajā pieplūdumā vaino demokrātu prezidenta Baidena administrāciju.

Ebots paziņoja par plāniem celt jauno bāzi pierobežas pilsētā Īglpasā, kur viņš ir sapulcinājis Nacionālās gvardes karavīrus no Teksasas un citiem republikāņu vadītiem štatiem, lai izveidotu dzeloņstiepļu žogus un citas barjeras, mēģinot bloķēt migrantu ierašanos ASV no Meksikas teritorijas.

Īglpāsa atrodas pie Riograndes, kas ir abu valstu robežupe.

Iecerētā bāze līdz aprīlim varēs izmitināt 300 karavīrus, bet to būs iespējams paplašināt līdz 2300 karavīru uzņemšanai, sacīja Ebots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Teksasas štatā, kuru skāruši spēcīgi plūdi, draud eksplodēt un aizdegties ķīmiskā rūpnīca netālu no Hjūstonas.

Vētras Hārvijs izraisīto plūdu dēļ rūpnīcā Arkema pārstājušas darboties dzesēšanas iekārtas, un uzņēmums apgalvo, kas pašreiz nav nekādu iespēju novērst ugunsgrēku.

Jau ziņots, ka Hārvijs ASV Teksasas štatā izraisījis postošus plūdus un tagad, tiesa jau ar mazāku spēku, virzās dziļāk Luiziānas štatā.

Teksasā vētra prasījusi vismaz 25 cilvēku dzīvības, bet simtiem cilvēku liktenis nav zināms.

Vētras dēļ traucēta arī energoapgāde un slēgti naftas cauruļvadi.

Teksasas dienvidos pārplūdušas divas cisternas, kā rezultātā noplūduši gandrīz 30 000 galoni naftas.

Arkema pārtrauca darbu piektdien, vēl pirms vētra sasniedza Hjūstonu. Tomēr plūdi rūpnīcu nesaudzēja, tostarp applūda rezerves ģeneratori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas konglomerāts "Samsung" otrdien paziņoja, ka investēs 17 miljardus dolāru (15 miljardus eiro), lai Teksasā uzbūvētu mikroshēmu rūpnīcu laikā, kad pasaule saskārusies ar pusvadītāju deficītu.

Teksasas štata gubernators Gregs Ebots norāda, ka šīs būs visu laiku lielākās ārvalstu tiešās investīcijas, kas veiktas Teksasā.

Vienlaikus šīs ir arī lielākās "Samsung" investīcijas ASV.

Jaunā rūpnīca, kurai darbību paredzēts sākt līdz 2024.gada beigām, radīs vairāk nekā 2000 darbavietu.

Tikmēr rūpnīcā ražotos pusvadītājus būs iespējams izmantot mobilajām un 5G tehnoloģijām, kā arī pat mākslīgajam intelektam, skaidro "Samsung".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plašais mežu ugunsgrēks Portugāles vidienē svētdien daļēji pakļauts kontrolei, paziņojusi augsta ranga Iekšlietu ministrijas amatpersona.

Amatpersona sacīja, ka ugunsgrēku izdevies pakļaut kontrolei divās no četrām zonām, kurās liesmas plosās.

Biezo dūmu dēļ svētdien uz laiku nācās apturēt helikopteru un lidmašīnu izmantošanu liesmu dzēšanai. Ugunsdzēsēju darbu apgrūtina arī spēcīgais vējš.

Ugunsgrēkā gājuši bojā vismaz 62 cilvēki. Vairums bojāgājušo sadeguši automašīnās. «Grūti pateikt, vai viņi bēga no liesmām vai tika pārsteigti,» norādīja valdības pārstāvis.

54 cilvēki ir ievainoti, tostarp pieci cilvēki - četri ugunsdzēsēji un bērns - atrodas kritiskā stāvoklī.

«Diemžēl izskatās, ka šī ir lielākā traģēdija, ko pēdējos gados esam piedzīvojuši,» norādīja Portugāles premjerministrs Antoniu Košta, piebilstot, ka bojāgājušo skaits var vēl pieaugt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijas štatā plosās ugunsgrēki, kas prasījuši vismaz 11 cilvēku dzīvības, raksta ārvalstu mediji.

Ugunsgrēkos iznīcinātas vismaz 1500 ēkas un gandrīz 20 tūkstoši cilvēku evakuējušies no savām mājvietām. Ugunsgrēks izplatījies vairāk nekā 36 tūkstošu hektāru platībā un tam palīdz spēcīgais vējš.

Foto – galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kas Tev jāzina 18. oktobra rītā

Dienas Bizness, 18.10.2013

Goda sardzes rotas karavīri pie Brīvības pieminekļa, kur ceturtdien notika Latvijas un Uzbekistānas prezidentu svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Latvijā

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), Ekonomikas ministrija (EM) un Finanšu ministrijas (FM) Eiro komunikācijas nodaļa šodien informēs par pirmajiem secinājumiem kopš obligātās cenu atspoguļošanas latos un eiro.

Šodien plānota 36 likvidējamai a/s Latvijas Krājbanka piederošu bankomātu izsole. Savukārt Zemkopības ministrijā (ZM) paredzēta diskusija par Lauku attīstības plāna 2014. - 2020. gadam nozīmi nozares attīstībā.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis šodien dosies uz Londonu, kur seminārā stāstīs par investīciju vidi Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru