Finanses

Latvijas Banka laiž apgrozībā Vecajam Stenderam veltītu kolekcijas monētu

Žanete Hāka, 03.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka ceturtdien, 4. septembrī, laidīs apgrozībā latviešu laicīgās literatūras dibinātājam Gothardam Frīdriham Stenderam (1714–1796) 300 gadu jubilejā veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu, informē centrālās bankas pārstāvji.

Monētas grafisko dizainu veidojis Aigars Ozoliņš, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis; tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt. Monētas aversa sižets ņemts no G. F. Stendera (saukts par Veco Stenderu) «Augstas gudrības grāmatas no pasaules un dabas» pirmizdevuma titullapas – mācītājs rāda zēnam, cik brīnumu pilna ir šī pasaule. Savukārt monētas reversā atspoguļota progresīvā ideja par pasaules uzbūvi – heliocentrisma koncepcija.

Izcilākais Vecā Stendera darbs ir Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas (1774) – faktiski pirmā zemniekiem domātā enciklopēdija Eiropā. Tajā skaidrotas dabas parādības, izklāstīti fizikas un astronomijas pamatprincipi, arī Zemes griešanās ap savu asi un ap Sauli, sniegtas pamatatziņas par meteoroloģijas, zooloģijas, botānikas, ķīmijas un ģeogrāfijas jautājumiem, rakstīts par kalniem un tuksnešiem, zemestrīcēm un vulkāniem, jūrām un upēm.

Vecajam Stenderam veltītā monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 10 tūkstoši eksemplāru.

Monētu no 4. septembra varēs iegādāties Latvijas Bankā (kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Liepājas filiāles un Daugavpils filiāles kasē) un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 41,07 eiro.

Latvijas Banka kopš 1995. gada izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un 3 šādas eiro monētas, ko tagad saskaņā ar vienoto Eiropas metodoloģiju dēvē par kolekcijas monētām. To veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku.

Naudas zīmju tapšanā nozīmīga loma ir Latvijas Bankas izveidotajai Monētu dizaina komisijai, kas darbojas kopš 1993. gada 12. novembra. Kopā ar Latvijas Bankas darbiniekiem šajā komisijā strādā Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki un zinātnieki.

Arī pēc eiro ieviešanas turpinās kolekcijas monētu izlaišana ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu, un Vecajam Stenderam veltītā monēta ir ceturtā šajā programmā. Ņemot vērā Latvijas sabiedrības un ārvalstu kolekcionāru interesi, plānotais kolekcijas monētu skaits saglabājas iepriekšējais (5–7 monētas gadā).

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.

Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības (piemēram, 5 vai 10 eiro). Kolekcijas monētu specifikācijas (krāsa, diametrs, svars, materiāls un citi faktori) būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Vēl viena monētu mākslas joma ir īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas (tiesību aktos sauktas par piemiņas monētām). Katru gadu ikviena eiro zonas valsts var izlaist divas šādas monētas (Latvijā agrāk tika emitētas īpašās 1 lata apgrozības monētas, un pašlaik jau izlaista pirmā īpaša dizaina 2 eiro monēta), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eirozonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros.

Īpaša dizaina apgrozības monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastajām 2 eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs.

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eirozonā – tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro monētas.

Komentāri

Pievienot komentāru