Ražošana

Gierkenu vaļi – piens un biogāze

Sandra Dieziņa, 12.12.2012

J. Gierkena ZS saimnieks Juris Gierkens (no kreisās) ar dēlu Mārtiņu Lēdurgas pagastā apsaimnieko 500 slaucamo govju kompleksu.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Piena lopkopības saimniecība J. Gierkena ZS apgrozījumu pērn palielinājusi par 25 %, sasniedzot 1,3 miljonus Ls.

2011. gadā saimniecības peļņa bija 293 tūkstoši Ls, bet rentabilitāte sasniedza 23 %. Šā gada provizoriskie dati liecina, ka saimniecība apgrozīs par 15 % vairāk nekā pagājušajā gadā. Kā tas izdevies? Saimnieks Juris Gierkens atzīst, tas nebūtu iespējams bez bērnu palīdzības - dēls Mārtiņš Gierkens saimnieko piena lopkopībā, bet abām meitām jau ir savi rūpali - Aija Edžiņa ar vīru Rolandu nodibinājuši SIA Ekorima un darbojas biogāzes biznesā, bet Inguna Gierkena ar vīru Rolandu izveidojuši SIA Injuro, kas ražo un eksportē malku.

Ģimenes uzņēmuma J. Gierkena ZS īpašnieks, pēc profesijas veterinārārsts, saimniekošanu sāka pirms vairāk nekā 10 gadiem Ādažos ar 120 govīm, pārpērkot fermu un piena devējas no tās bijušajiem saimniekiem. Pamazām iegādāta tehnika un zeme. Pieaugot apjomiem, Juris Gierkens nolēma iegādāties fermu Lēdurgas pagastā, kur šobrīd ganāmpulks izaudzis jau līdz 500 slaucamajām govīm. Kopumā saimniecībā kopš dibināšanas ieguldīti aptuveni trīs miljoni eiro, lēš saimnieks. Fermas pārvaldnieks Mārtiņš Gierkens uzsver, ka attīstīties piespiež apstākļi – jo «grūtāk ir, jo vairāk jādara». Saražoto pienu saimniecība nodod Valmieras pienam, kas ir vienīgais noņēmējs. Ganāmpulkā galvenokārt ir melnraibās holšteinietes, vidējais izslaukums jau sasniedzis 9,5 tūkstošus kg.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemnieku saimniecība un vienlaikus ģimenes uzņēmums J.Gierkena ZS Krimuldas novada Lēdurgas pagastā uzcēlusi jaunu fermu, kas ļāvusi govju ganāmpulku palielināt no 500 līdz 1000 govīm. Jaunā ferma būvēta ar bankas Citadele un Eiropas Savienības līdzfinansējumu.

Govju fermas izbūvē un lopu iegādē kopumā ieguldīti vairāk nekā 3 miljoni eiro, no kuriem 1 miljons ir Eiropas Savienības atbalsts. Pārējo finansējumu sniedza banka Citadele. Kā atzīst zemnieku saimniecības vadītājs Mārtiņš Gierkens: «Lēmumu par jaunas fermas būvniecību pieņēmām pirms diviem gadiem, kad jau bija sākusies piena cenas krīze, un mērķis bija samazināt saražotā piena pašizmaksu. Infrastruktūru jau bijām izveidojuši tādu, lai strādātu ar 1000 govīm. Uzbūvējot jauno fermu un nopērkot govis, jau tagad esam samazinājuši piena pašizmaksu par diezgan lielu procentu.»

«Gierkenu ģimenes uzņēmums ir piemērs mērķtiecīgai lauku uzņēmuma attīstībai, sākot ar mazumiņu un tēva pieredzi līdz lielai, inovatīvai saimniecībai. Tas pierāda, ka Latvijas lauki ir vieta, kur uzņēmējiem augt un attīstīties. Man simpatizē arī tas, ka lauksaimnieks pienu pārdod citam Latvijas ģimenes uzņēmumam Bauskā, nevis ved uz ārzemēm. Tas dod darbu un labu izejmateriālu vēl kādam Latvijas uzņēmumam,» saka bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile.

Komentāri

Pievienot komentāru